четвъртък, 1 август 2024 г.

Русия размени политически затворници, за да си върне наемни убийци и шпиони. Подробно

Русия размени политически затворници срещу наемни убийци и шпиони. 
Според The ​​Insider сред освободените политически затворници са: Иля Яшин, Владимир Кара-Мурза, Алсу Курмашева, Андрей Пивоваров, Олег Орлов, Александра Скочиленко, Лилия Чанишева, Ксения Фадеева, Еван Гершкович, Рико Кригер, Кевин Лийк, Демури Воронин, Вадим Останин, Патрик Шьобел, Пол Уелан и Херман Мойжес.

В замяна Русия получи убиеца от ФСБ Вадим Красиков, шпиони и измамници.

Кого получи Русия?



Вадим Красиков е наемен убиец, който е служил в отдел "Вимпел" на ЦСН на ФСБ, а след това става извършител на редица поръчкови убийства, включително на бизнесмена Александър Козлов в Карелия през 2007 г., бизнесмена Алберт Назранов в Москва през 2015 г., чеченския бежанец Зелимхан Хангошвили през 2019 г. и др.


Двойката Артем и Анна Дулцева живееха в Словения, представяйки се за аржентински граждани на име Лудвиг Гиш и Мария Роза Майер Муньос. Те бяха задържани в Любляна в края на 2022 г. 
Те са идентифицирани чрез сравняване на пръстовите отпечатъци на псевдоаржентинците и Дулцеви, с които разполага Интерпол. В навечерието на размяната те си признаха. Работят за ГРУ.

Шпионин Павел Рубцов / Пабло Гонсалес


На 27 февруари 2022 г. агентът на ГРУ Павел Рубцов, представящ се за испански журналист Пабло Гонзалес, беше задържан от Полша на полско-украинската граница и обвинен в шпионаж в полза на Русия. Твърди се, че той е използвал статуса си на журналист, за да събира информация за руските разузнавателни служби. Наред с други неща, Гонзалес събира информация в Украйна и се сближава с руската опозиция. След ареста му местните разузнавателни служби прегледаха иззетите от него цифрови носители и откриха в тях подробни доклади за дейността на Жана Немцова и хора от нейния кръг. Журналистът прояви особен интерес към участниците в лятното училище по журналистика от Украйна и САЩ.

Хакер Роман Селезньов


Руският хакер Роман Селезньов беше осъден в САЩ на 27 години затвор за компютърна измама и кражба на самоличност. Той беше в ареста от 2014 г. и получи окончателната си присъда през 2018 г. Присъдата на Селезньов беше най-голямото наказание, наложено за киберпрестъпления в историята на САЩ. Прокурорите оправдаха толкова дълъг затвор с факта, че Селезнев стана „пионер“ на картовата индустрия (т.е. кражба на данни от банкови карти), което допринесе за растежа на този подземен пазар. В обвинителния акт те отбелязват, че Селезньов е станал „един от най-уважаваните хакери в престъпния свят“.

Селезньов продава откраднати данни от банкови карти (предимно тези карти принадлежат на граждани на САЩ) от 2003 г. Американските разузнавателни служби следят дейността му в хакерски форуми от средата на 2000-те години. Според техните оценки дейността на Селезньов е причинила щети в размер на над 169 милиона долара.

Бизнесменът Владислав Клюшин


На 7 септември 2023 г. съдът в Бостън в САЩ призна руския бизнесмен Владислав Клюшин за виновен в търговия с вътрешна информация и го осъди на 9 години затвор. През март 2021 г. Клюшин беше арестуван в Швейцария и впоследствие екстрадиран на американските власти. Той беше обвинен в участие в схема за незаконно използване на поверителна информация за финансова изгода на пазара на ценни книжа. Според обвинителния акт схемата за търговия с вътрешна информация, организирана извън САЩ, е донесла приходи от 93 милиона долара на участниците в делото.

Шпионин Михаил Валериевич Микушин


През май 2022 г. съд в Норвегия обвини служител на Арктическия университет в Тромсьо в шпионаж и публикува пълното му име. Шпионинът се оказа Михаил Валериевич Микушин, роден на 19 август 1978 г. Той се представя за бразилския гражданин Хосе Асис Джамария, роден през 1984 г., който през последните години успешно работи в норвежкия университет в Тромсьо. The Insider успя да потвърди принадлежността на Микушин към ГРУ.

Контрабандист от руското разузнаване Вадим Конощенок



Един от участниците в контрабандната мрежа Sernia, която The Insider по-рано отразяваше. Фирми, включени в тази мрежа, незаконно изнасяха високотехнологично оборудване от САЩ и го доставяха на руски държавни компании през страните от ЕС. Общият обем на държавните поръчки за ядрото на мрежата Sernia възлиза на 5,2 милиарда рубли, а за периферните компании - 1,2 милиарда рубли. Коношченко беше задържан в Нарва (Естония) през ноември 2022 г., когато превозваше с колата си контрабандни стоки за Русия. Преди това е бил спиран няколко пъти от естонската гранична охрана, когато е превозвал полупроводници, друга електроника и патрони за снайперски пушки към Русия. Въпреки това, дори и след това, той продължи контрабандата, докато не беше арестуван и екстрадиран в Съединените щати. Американските власти предполагат, че Конощенок е служил в руското разузнаване, а не е бил просто контрабандист. Документите от разследването, които The Insider прегледа, казват, че той се е идентифицирал като „полковник от ФСБ“, а цялата мрежа Sernia е била под контрола на руските разузнавателни служби. В пощата, конфискувана от Конощенок, американските власти откриха негова снимка в униформа на ФСБ, която той изпрати на един от контактите си с надпис „паспортна снимка“.

Русия кого освободи?

Владимир Кара-Мурза


През април 2023 г. съдът осъди активиста и публициста Владимир Кара-Мурза на 25 години затвор. Той е в московски следствен арест от април 2022 г. по обвинения в разпространение на „фалшиви новини“ за армията, сътрудничество с нежелана организация и държавна измяна.

Кара-Мурза беше обвинен в държавна измяна заради публични изказвания в САЩ и Европа, в които говори за държавен терор по политически причини, изборни измами, нарушения на човешките права в Русия и я нарече страна-агресор във войната с Украйна. Според разследването по този начин той е „създал заплахи за външната сигурност и териториалната цялост“ на Русия. Както съобщиха медиите, Кара-Мурза например беше обвинен в причиняване на вреда на Русия „от користни подбуди“, когато участва в церемонията по връчването на наградата на Хелзинкския комитет на политическия затворник Юрий Дмитриев.

Иля Яшин


На 9 декември 2022 г. Мещанският районен съд на Москва осъди Яшин на 8,5 години колония с общ режим за разпространение на „фалшификати“ за руската армия, което беше най-тежката присъда по тази статия към онзи момент.

Делото беше образувано заради стрийма на Яшин за престъпленията на руските военни в Буча. Преди това той беше глобен с 30 хиляди рубли по статията за „дискредитиране на руската армия“ за публикуване на снимка от 1969 г. от протести срещу войната във Виетнам с надпис: „Бомбардиране за мир е като чукане за девственост“. Минаха 50 години, но лозунгите са все още актуални. Общо срещу Яшин са съставени четири протокола по статията за „дискредитиране“ на армията.

Алсу Курмашева


Редактор на Idel.Realii (проект на Радио Свобода). Гражданин на Русия и САЩ. 47 години. Живяла и работила в Прага, Чехия.
През май 2023 г. Курмашева пристигна в Русия по семейни причини. Когато се опитала да се върне обратно в Чехия на 2 юни, тя била задържана на летището в Казан. На Курмашева бяха конфискувани и двата паспорта - руски и американски - и по-късно глобена за това, че не е информирала руските власти за второто си гражданство.
На 18 октомври Курмашева, която остана в Татарстан в очакване на връщането на документите й, беше задържана по наказателно дело, образувано по част 3 на чл. 330.1 от Наказателния кодекс на Руската федерация: „Неизпълнение на задължението, установено от законодателството на Руската федерация, да представи на упълномощения орган документите, необходими за включване в регистъра на чуждестранните агенти.“ Журналистът не беше включен в регистъра на „чуждите агенти“. Както обясни адвокатът на Курмашева Едгар Матевосян в интервю за The Insider, според руските власти журналистката, като потенциален „чуждестранен агент“, е трябвало да се саморазобличи.

През декември стана известно, че срещу Курмашева е образувано друго дело - този път по статия за военни „фалшификати“. Поводът е редакторската й работа по книгата „Не на войната. 40 истории за руснаци, които се противопоставят на нахлуването в Украйна." От октомври 2023 г. журналистът е в затвора.

На 19 юли Върховният съд на Татарстан осъди Алса Курмашева на 6 години и 6 месеца затвор по статията за разпространение на „фалшификати“ за руската армия (чл. 207.3 от Наказателния кодекс). Делото беше разгледано при закрити врати. Адвокатът на журналиста Едгар Матевосян заяви, че клиентът му е получил окончателна присъда и повече процес няма да има.

Еван Гершкович


Журналист на Wall Street Journal беше осъден в Русия на 16 години затвор за шпионаж. Гершкович стана първият служител на чужда медия в историята на съвременна Русия, арестуван по подобни обвинения. Арестуван през март 2023 г. в Екатеринбург, когато долетя да интервюира пиара Ярослав Ширшиков по темата за отношението на обществото към вербуването в ЧВК „Вагнер“. Руските сили за сигурност преследват репортера, докато изпълнява една от редакционните си задачи, записват движенията му на камера и оказват натиск върху източниците му. Журналистът предположи, че телефонът му може да бъде подслушван. При друго пътуване, до Псков, неизвестни също са го проследили и заснели. Според обвинението Гершкович „по указание на ЦРУ през март 2023 г. е събирал секретна информация в Свердловска област за дейността на отбранителното предприятие АО НПК „Уралвагонзавод“ за производство и ремонт на военна техника“ и е направил това „в съответствие с внимателни мерки за поверителност." Според фотографа, който е работил с него, репортерът е събирал материал за статия за това как хората в руските региони възприемат войната, за което е посетил Екатеринбург и Нижни Тагил и е планирал да отиде в други градове. Според съобщения в медиите Гершкович също се е интересувал от вербуване в ЧВК Вагнер.

Олег Орлов


Наказателно дело срещу 70-годишния правозащитник и председател на "Мемориал" Олег Орлов беше образувано през март 2023 г. след обиски в "Мемориал", проведени в рамките на друго дело - реабилитацията на нацизма. При разследването от организацията е иззето оборудване и архивни документи. Самият Орлов беше обвинен, че е написал статия, в която нарече военните действия на Русия в Украйна „сериозен удар по бъдещето на страната“. Статия със заглавие „Искаха фашизъм – получиха го“ беше публикувана във френското издание Mediapart, а след това правозащитникът я публикува на страницата си във Фейсбук.

Александра Скочиленко


Скочиленко беше задържана на 11 април 2022 г., като преди това домът й е бил претърсен. Според следователите на 31 март художничката е разпространила информация за въоръжените сили на Руската федерация в магазин: вместо етикети с цени на стоки момичето е вмъкнало съобщения за цивилни, убити при обстрела на Мариуполския драматичен театър. Следователят счита разпространената информация за невярна, а самото действие за извършено на основата на политическа враждебност. 

Андрей Пивоваров


На 31 май 2021 г. бившият шеф на Open Russia Андрей Пивоваров беше свален от полета Санкт Петербург - Варшава и задържан на летище Пулково след преминаване на паспортен контрол. Срещу него е образувано наказателно дело по член за извършване на дейност на нежелана организация. Основание за обвинението е, че на 12 август 2020 г. Пивоваров, докато е в Краснодар, е публикувал във Facebook „информационен материал „Обединени демократи““ с кампания за набиране на средства.

Ксения Фадеева


Бивш ръководител на щаба на Навални в Томск. През декември 2023 г. тя беше осъдена на 9 години затвор по обвинения в организиране на дейността на екстремистка общност, използвайки служебното си положение и участие в организация с нестопанска цел, която накърнява личността и правата на гражданите. Освен това Фадеева беше глобена с 500 хиляди рубли.

Лилия Чанишева


Бившият ръководител на щаб на Алексей Навални беше арестуван в Уфа през ноември 2021 г. Тя стана първият човек, замесен в случая за създаване на „екстремистка общност“, след като щабовете на ФБК и Навални бяха признати за такива, въпреки факта, че бяха незабавно разпуснати. Всъщност екстремистки обвинения срещу Чанишева бяха повдигнати със задна дата за дейности в момент, когато организациите все още не бяха признати за екстремистки.

Вадим Останин


Бивш ръководител на щаба на Навални в Барнаул. Той ръководи щаба първо в Бийск, а след това в Барнаул. На поста си той говори за местните корумпирани служители и помага на жителите на Алтайския край да повлияят на работата на служителите.

Херман Мойжес


На 28 май беше задържан адвокатът Херман Мойжес, гражданин на Германия и Русия. Той беше обвинен в държавна измяна. 

Кевин Лийк


18-годишният Лик стана първият ученик, осъден за държавна измяна в Русия. Той беше осъден на четири години колония с общ режим през декември 2023 г. Според решението на съда той е снимал „местата на дислокация“ на военната част в Майкоп, след което е изпратил снимките по електронна поща на „представител на чужда държава“. Лик е гражданин на Германия и Русия, а през лятото на 2022 г. майка му решава да се върне в Германия със сина си.

Демури (Дитер) Воронин


Гражданин на Русия и Германия. Политолог, 45 години. Фигуриран по делото на журналиста Иван Сафронов.

Воронин беше посочен като член на Германската асоциация за източноевропейски изследвания (DGO) и Руската асоциация за връзки с обществеността (RASO). От 2015 г. до 2019 г. той ръководи руската компания Resost, която освен всичко друго се занимава и с политически консултации.

Патрик Шобел


Гражданин на Германия. През януари 2024 г. той беше задържан в Пулково заради шест дъвки, в които експертите установиха, че съдържат марихуана.

Пол Уилън


Американският военнослужещ (бивш морски пехотинец) Пол Уилън беше арестуван през 2018 г., когато отлетя за Русия за сватбата на свой бивш колега. През юни 2020 г. той беше признат за виновен в шпионаж срещу Русия и осъден на 16 години колония с строг режим. Той не се призна за виновен.

⚠️ Блогът разчита на аудиторията си. Не получава финансиране и не публикува реклама! Може да подкрепите блога с дарение⏬ 
PayPal:
Revolut: revolut.me/danibg1912