петък, 2 август 2024 г.

Разменените руски политически затворници заявиха, че на са подписали искане да бъдат помилвани от Путин.

Руските политици Иля Яшин, Владимир Кара-Мурза и Андрей Пивоваров, които бяха освободени в рамките на голяма размяна на затворници между Русия и западните страни, дадоха пресконференция в Бон, в редакцията на изданието Deutsche Welle.


Политикът и бивш политически затворник Владимир Кара-Мурза не е молил Владимир Путин за помилване, за да бъде освободен в резултат на размяната на 1 август. 

„Аз, Иля Яшин и много наши другари категорично отказахме да пишем петиции за каквото и да било помилване, адресирани до гражданина Путин. Въпреки това седим тук, защото указите са подписани”, каза политикът.

Кара-Мурза отбеляза, че член 61 от Конституцията на Руската федерация забранява експулсирането на граждани на Руската федерация без тяхното съгласие. „Никой не ни е искал съгласието“, каза той, отбелязвайки, че руски политически затворници са влезли в Германия с вътрешни паспорти.

Владимир Кара-Мурза припомни фразата от Талмуда: „Който спаси един живот, спасява целия свят“. Той подчерта, че в резултат на размяната на затворници между Русия, Беларус и Запада е спасен животът на 16 души, държани в затвори в Руската федерация и Беларус.

Кара-Мурза припомнил фразата на офицер от ФСБ в цивилно облекло, който придружавал освободените политически затворници в самолет, летящ от Русия за Турция: „Вижте, вижте, вие виждате родината си за последен път“. „  Казах му: аз съм историк по образование, аз не само вярвам и мисля, аз знам със сигурност, че аз и всички ние непременно ще се върнем в Русия и че определено ще дойде денят, когато Русия ще стане свободна, нормална , цивилизована, европейска държава, нямам абсолютно никакво съмнение, че този ден ще настъпи“, каза Кара-Мурза.

Иля Яшин заяви, че от първия ден на престоя си в затвора е поискал да не бъде включван в никакви списъци за размяна. Според Яшин той до последния ден се е борил за правото си да остане в Русия.

Яшин прочете пред журналисти искането си да остане в Руската федерация, което е написал точно преди размяната. Той подчерта, че смята експулсирането си от страната за незаконно.

⚠️ Блогът разчита на аудиторията си. Не получава финансиране и не публикува реклама! Може да подкрепите блога с дарение⏬ 
PayPal:
Revolut: revolut.me/danibg1912