четвъртък, 1 август 2024 г.

Украинските служби задържаха свещеник от УПЦ към Московската патриаршия, който е бил агент на руското ГРУ.

СБУ (Службата за сигурност на Украйна) задържа свещеник на УПЦ (МП), който е бил агент на руското ГРУ (Главно разузнавателно управление) и е подготвял нападение срещу ешелони на въоръжените сили на Украйна Харковска област.


Службата за сигурност предотвратила поредица от руски удари по обекти на украинската железница в Харковска област.

В резултат на многоетапна спецоперация са задържани двама агенти на руското военно разузнаване, които са се готвели да атакуват ешелони на Въоръжените сили на Украйна, които превозват личен състав, техника и боеприпаси към фронтовата линия. 



Според материалите по делото главният заподозрян е руски гражданин, игумен на един от храмовете на Харковската УПЦ (МП), вербуван от специалните служби на страната-агресор още преди пълномащабната война.



След нахлуването на Русия при него е дошъл служител на руското ГРУ, което вече е установено. Поставена е задача на свещеника да събира информация за разписанията и маршрутите на движение на ешелоните на въоръжените сили на територията на Харковска област.

За да получи разузнавателна информация, свещеникът привлякъл свой познат, служител на местния клон на Украинските железници.

Установено е, че длъжностното лице е предоставило на духовника достъп до официални документи с информация за часовете на заминаване и пристигане, както и местата за разтоварване на влаковете на ВСУ.

Духовникът трябвало да изпраща записаните кадри на своя куратор чрез анонимен чат в месинджър. За конспирацията те използвали символи за криптиране, например започвали кореспонденция само след уговорени „усмивки“ в предварително определено време.

След всяка комуникационна сесия участниците изтривали кореспонденцията.

Службата за сигурност на Украйна разкрива предварително съучастниците и благодарение на това осуетява плановете на агресора. След проведена оперативна работа и двамата участници са задържани в собствените им домове. Грозят ги 12 годишни присъди.

⚠️ Блогът разчита на аудиторията си. Не получава финансиране и не публикува реклама! Може да подкрепите блога с дарение⏬ 
PayPal:
Revolut: revolut.me/danibg1912