понеделник, 5 август 2024 г.

Работа, Работа, Работа! АКФ разкри дългогодишна схема за незаконно изхвърляне на строителни отпадъци в София. Видео

Ново разследване на Фондация „Антикорупционен фонд“ /АКФ/  разкрива дългогодишна корупционна схема в Столичния инспекторат. Изградена е паралелна система за изхвърляне на строителни отпадъци и земни маси на над 240 нерегламентирани сметища на територията на Столична община.

Освен причинените сериозни екологични рискове, злоупотребите, разкрити от новото ръководство на Инспектората, ощетяват бюджета на София със стотици хиляди левове.

В новото си разследване, озаглавено „Властелините на пръстта“, АКФ дава гласност на проблема и приканва разследващите органи да отговорят пред обществото кои са замесените лица и колко високо в структурата на Столична община са били протекциите за схемата.

„Люлин, Бистрица, Банкя, Панчарево – не е останал район в покрайнините на София, който да не е засегнат“, каза София Желева, член на правния екип на АКФ.

В продължение на години отпадъците са били изхвърляни в и около деретата на реки, на територията на земеделски земи, на общински и частни имоти.

Добре структурирана паралелна схема

Според новия директор на Столичен инспекторат, инж. Николай Неделков, мащабът на незаконната дейност сочи, че тя се е развивала в продължение на години, като е била добре организирана.

  

⚠️ Блогът разчита на аудиторията си. Не получава финансиране и не публикува реклама! Може да подкрепите блога с дарение⏬ 
PayPal:
Revolut: revolut.me/danibg1912