сряда, 14 август 2024 г.

Defense Express: При нощния удар на ВСУ по руското летище "Саваслейка" вероятно са поразени складове със специално гориво за МиГ-31К.

На руското летище "Саваслейка" по време на украинската атака може да са повредени складове със специално гориво за МиГ-31К, пише Defense Express.


Изданието отбелязва, че в нощта на 14 август Украйна е атакувала няколко руски летища едновременно. Сред целите са били авиобази край Воронеж, както и известната руска авиобаза „Саваслейка” на 650 км от границата, откъдето МиГ-31К редовно излитат с Х-47 „Кинжал”. По-рано стана ясно, че след атаката на ВСУ военното летище Борисоглебск гори.  

Defence Express смята, че има основателна надежда, че полетите от Саваслейка ще бъдат сложни, тъй като сателитната служба на НАСА показва мощен пожар в зоната, където се разтоварват и съхраняват гориво и смазочни материали.

"Както е известно, МиГ-31 използва специфично гориво – керосин Т-6. Това е специално тежко термично стабилно гориво, предназначено за свръхзвукови полети на големи височини, при които керосинът се нагрява до 100-150 градуса. Формално МиГ-31 позволява използването на други горива, например най-често срещания RT керосин, но със съответните ограничения на режимите на полет. Например без свръхзвукови полети на голяма височина и без тях изстрелването на X-47 "Кинжал" е невъзможно", пишат от изданието.


„Тоест, дори унищожаването на горивните запаси, както и на част от горивната инфраструктура на летището, вече е доста значим резултат. Разбира се, това не означава, че Русия няма да може да премести самолети на друго летище, но във всеки случай става въпрос за допълнителни усложнения за противника. Трябва също да се отбележи, че „Саваслейка“ е летището, на което не само са базирани МиГ-31К, но и МиГ-31БМ, които са прехващачи и се използват като център за обучение на пилоти“, се казва в материала на Defense Express.

⚠️ Блогът разчита на аудиторията си. Не получава финансиране и не публикува реклама! Може да подкрепите блога с дарение⏬ 
PayPal:
Revolut: revolut.me/danibg1912