сряда, 28 август 2024 г.

Украинските F-16 са свалили руски ракети при масираната атака, съобщава Forbes.

Изтребителите F-16, предоставени на Украйна от западните страни, спечелиха първите си въздушни победи - те свалиха руски крилати ракети по време на масирания обстрел на украински градове, съобщи Forbes.


Журналистите отбелязаха, че от самото начало е било очевидно, че украинските въоръжени сили ще използват F-16 за противовъздушна отбрана, тъй като те със сигурност са оборудвани с AIM- 9 ракети въздух-въздух с инфрачервено насочване и AIM-120 с радарно насочване.

Съвсем логично е украинското командване на F-16 да участва активно в патрулирането с цел организиране на системата за ПВО, пише Forbes.

„Модернизираните изтребители от 80-те години са доста добре оборудвани за тази роля. Украинските военновъздушни сили въоръжават своите F-16 от 1980-те години с по-стари AIM-120B от 90-те години, които работят на разстояние до 40 мили. За близък бой F-16 са оборудвани с ракети AIM-9L/Ms, въведени за първи път през 80-те години, които могат да поразяват цели на разстояние няколко мили, следвайки техните инфрачервени сигнали“, смятат журналистите.

Според анализатора на Forbes Дейвид Акс, въпреки че горните бойни устройства не са най-модерните ракети въздух -въздух, те са надеждни и са в арсеналите на съюзниците на Украйна.

„Първите полети на украински F-16 бяха насочени срещу руски крилати ракети, които не могат да стрелят обратно. С пристигането на изтребители и разширяването на задачите на ВВС на Украйна, F-16 могат да влязат в бой с цели, които могат да бъдат свалени: изтребители и зенитни батареи на руските ВВС“, заключиха журналистите.

⚠️ Блогът разчита на аудиторията си. Не получава финансиране и не публикува реклама! Може да подкрепите блога с дарение⏬ 
PayPal:
Revolut: revolut.me/danibg1912