вторник, 6 август 2024 г.

Forbes: Украйна имаше възможност да унищожи десетки руски самолети, но заради отказ от САЩ не го направи.

Украйна е имала възможност да унищожи десетки руски самолети Су-34, но я е загубила заради позицията на САЩ за използването на американски оръжия на руска територия, пише Forbes. 


Дори ако САЩ променят решението си, това едва ли ще помогне. Изданието отбелязва, че украински официални лица са молили своите чуждестранни съюзници от няколко месеца да позволят най-добрите им ракети да бъдат изстреляни по руски летища, разположени сравнително близо до украинската граница. Това би позволило да се унищожат вражеските военни самолети, които са там на открито. Но съюзниците отказали, като се позовали на риск от ескалация. Forbes обяснява, че атакувайки летища, включително Морозовск, украинските военни се опитват да спрат руската кампания за бомбардиране на Украйна с КАБ. По-специално изданието пише, че в началото на това лято украинските военни са имали възможност да нанесат сериозен удар върху инфраструктурата, която е поддържала атаки срещу Украйна с тези бомби.

Тогава 47-ми гвардейски бомбардировъчен авиационен полк на руските ВВС доставя десетки Су-34 в авиобазата Воронеж-Малшево в Южна Русия. Тази база е добре защитена, така че украинците са поискали разрешение да я атакуват с американски ракети ATACMS. Почти невъзможно е да ги прихванете. Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън обаче каза категорично „не“. В същото време руснаците забелязаха горещата дипломация около ATACMS и взеха рядко проактивно решение. Те изтеглиха самолети Су-34 от Малшево и други гранични райони. „Между втората половина на юни и средата на юли руските войски преместиха лъвския дял от ценното военно оборудване от граничната зона с Украйна“, цитира Forbes украинската аналитична група Frontelligence Insight.

Изданието отбелязва, че днес много Су-34 са в бази на сто мили от границата с Украйна. И са неуязвими за украинските дронове и ATACMS, предоставени на украинската армия. Ако Белият дом някога разреши удари на ATACMS срещу руски бази, може да е твърде късно, смята Forbes

⚠️ Блогът разчита на аудиторията си. Не получава финансиране и не публикува реклама! Може да подкрепите блога с дарение⏬ 
PayPal:
Revolut: revolut.me/danibg1912