понеделник, 5 август 2024 г.

Politico: ЕС може да изключи Унгария от Шенгенското пространство заради издаване на визи на руснаци

Конфронтацията около решението на Унгария да смекчи визовите ограничения за гражданите на Русия и Беларус се разраства. Група депутати в Европейския парламент призова за действия срещу Будапеща, включително възможността Унгария да бъде изключена от Шенгенското пространство, пише Politico.


В писмото, инициирано от чешкия депутат Дануша Нерудова и литовския парламентарист Пиетрас Аущревичюс, се отправя искане към Европейската комисия за спешно разследване на решението на Унгария. Законодателите твърдят, че това решение може да се превърне в вратичка и да застраши функционирането на Шенгенската зона като безопасно пространство за гражданите.

Писмото съдържа и предупреждение: „Ако унгарското правителство откаже да промени своята политика, Европейската комисия и всички представители на ЕС трябва да поставят под въпрос присъствието на Унгария в Шенгенското пространство чрез въвеждане на нови мерки за защита на европейските граждани, включително, ако е необходимо, нови контролни мерки на унгарските граници“.

В документа се споменава възможността други страни от ЕС да не признават унгарските визи и да въведат контрол на границата на Унгария.

До неделя вечерта писмото събра около 70 подписа, включително подписите на бившите премиери на Белгия и Ирландия.

⚠️ Блогът разчита на аудиторията си. Не получава финансиране и не публикува реклама! Може да подкрепите блога с дарение⏬ 
PayPal:
Revolut: revolut.me/danibg1912