неделя, 11 август 2024 г.

The Financial Times: Руските подкрепления не можаха да удържат настъплението на украинската армия в Курска област.

Русия не успя да отблъсне украинските войски в Курска област, въпреки че изпрати подкрепления, а нахлуването продължава шести ден. Това съобщава Financial Times като се позовава на информация от украинските военни, които участват в операцията. Бойците от украинските въоръжени сили заявиха, че остават на руска територия.


Проверени видеозаписи и снимки показват, че украинските войски и техника са напреднали 30 км навътре в руската територия от началото на операцията във вторник, окупирайки град Суджа близо до руската граница. „Ние отиваме по-дълбоко“, каза Денис, украински войник, който е преминал три ротации на руска земя от началото на инвазията. Войските на Киев все още имат предимство, въпреки че Русия докара подкрепления, добави той, докато украински изтребител прелетя над тях. Неговата част, която FT не съобщава по искане на Денис и неговите висши офицери, са били разположена в района от източната област Донецк преди повече от седмица, за да участва в офанзивата. Друг войник, Константин, каза, че ранният успех на изненадващата операция "наистина повдигна духа им".

„Ние сме уверени в победата на Украйна“, добави той, преди отново да влезе в битка. Зеленски каза, че главнокомандващият Александър Сърски му е докладвал за „ситуацията на фронтовата линия и нашите действия за придвижване на войната към територията на агресора“. Официален представител на украинското министерство на отбраната каза за FT, че подробностите за операцията не се разкриват.

Остава неясна крайната цел на нахлуването на украинските войски, в което участват най-добрите и елитни бригади, пише изданието. Но операцията показа, че отбраната на руската граница е все още слаба повече от година след първото нахлуване на Украйна и даде на Киев така необходимия морален тласък.

⚠️ Блогът разчита на аудиторията си. Не получава финансиране и не публикува реклама! Може да подкрепите блога с дарение⏬ 
PayPal:
Revolut: revolut.me/danibg1912