неделя, 11 август 2024 г.

The Hill: Украинската операция в Курска област удря по престижа на Путин.

Контранастъплението на територията на Русия е "зашеметяващо". Украйна ще реши какво да прави с територията, която държи в Русия, пише The Hill.


Томас Блусевич, изследовател от института Хувър към Станфордския университет, смята, че Украйна най-вероятно ще напусне Курска област. Това обаче ще стане едва след като Русия бъде принудена да прехвърли няколко бригади от фронта.

Блусевич подчертава, че руснаците сега трябва да се движат, което правят много зле.

„Сега те трябва да се движат. И руснаците не се справят добре с това. Те не се справят добре с логистиката. Това беше брилянтен ход на Украйна“, коментира експертът, добавяйки, че Украйна вече е постигнала голям успех, като е принудила Русия да премести своите войски, демонстрирайки, че Русия е беззащитна в други области и „това е огромен удар по престижа на Путин“.

Олена Кудзко, вицепрезидент по политиката и програмите в мозъчния тръст GLOBSEC, казва, че въпреки че все още не е ясно как ще се развие офанзивата, Украйна успешно промени разказа за войната, като нахлу в Русия.

„Украинците полагат всички усилия да променят наратива за войната. Преди (Курск) имаше усещането, че войната е станала доста предсказуема и в много страни войната вече се възприема като замразена.

Извършвайки тази атака, Украйна всъщност успя да демонстрира, че има място тази война да стане непредсказуема, че има място да се изненада Русия“, подчерта Кудзко.

⚠️ Блогът разчита на аудиторията си. Не получава финансиране и не публикува реклама! Може да подкрепите блога с дарение⏬ 
PayPal:
Revolut: revolut.me/danibg1912