събота, 10 август 2024 г.

The Washington Post: Може да отнеме година, докато руснаците си върнат Курска област

Пробивът на украинските войски в дълбочина на територията на Руската федерация в района на Курск се превърна в най-голямото предизвикателство за президента на Руската федерация Владимир Путин след бунта на наемниците от "Вагнер" през юни 2023 г. и може да отнеме година руснаците да върнат окупираните от въоръжените сили на Украйна територии в този регион. За това пише Washington Post.


Както отбелязаха журналистите, атаката срещу Курск изненада руската отбрана, когато тя беше лошо оборудвана и не знаеше нищо.

„Това е провал на цялата разузнавателна система и тъй като Путин е отговорен за това, е ясно, че това е удар по Путин“, каза политическият анализатор Сергей Марков.

В същото време някои руски анализатори изразиха опасения, че овладяването на територията, превзета от украинските войски, може да отнеме много време, ако пълномащабното контранастъпление на руските подкрепления се проточи още няколко дни.

В такъв случай украинските бригади ще имат време да се окопаят в укрепени позиции, което потенциално би дало на Киев мощен коз в бъдещи преговори за прекратяване на огъня или мирни преговори.

„Може да отнеме година на Русия да си върне Курска област“, ​​каза Марков.

В същото време, според него, ако атаката на Украйна бъде отблъсната, това ще бъде решение на проблема за Путин.

Журналистите на Washington Post също подчертаха, че успешната операция на руска земя - след повече от две години военни действия почти изключително на територията на Украйна - има психологическо значение за Киев, повишавайки морала на украинските войски и цивилното население, показвайки на Путин и неговите армията слаба и неефективна.

⚠️ Блогът разчита на аудиторията си. Не получава финансиране и не публикува реклама! Може да подкрепите блога с дарение⏬ 
PayPal:
Revolut: revolut.me/danibg1912