четвъртък, 5 септември 2024 г.

AP: Популярни американски консерватори са били използвани от Русия.

Американска медийна компания, свързана с шест влиятелни консервативни инфлуенсъра, е била тайно финансирана от служители на руски държавни медии, съобщава AP.


С руски пари са създадени англоезични клипове, отговарящи на интересите на Кремъл. 

Твърди се, че видеоматериалите са били насочени към увеличаване на разделението в американското общество, по-специално по отношение на войната на Руската федерация срещу Украйна.

Агенцията отбелязва, че тази информация се съдържа в обвинителния акт, който беше внесен в сряда.

Сред шестимата споменати консерватори са Тим Пуул, Дейв Рубин и Бени Джонсън.

Твърдението сочи как Москва може да се опитва да се възползва от бързото нарастване на популярността на десните подкастъри, стриймъри на живо и други създатели на съдържание, които са изградили успешни кариери в социалните медии през годините, откакто Доналд Тръмп встъпи в длъжност.

Министерството на правосъдието на САЩ не е обвинило в неправомерни действия влиятелните лица, някои от които според него са били подведени относно източника на финансиране на компанията. Вместо това той обвинява двама служители на RT, руската държавна медийна компания, че са прехвърлили близо 10 милиона долара на компанията от Тенеси, за да произвеждат руско съдържание.

След обявяването на обвиненията и Пул, и Джонсън излязоха с изявления в социалните медии, които Рубин ретуитна, заявявайки, че са били жертви на предполагаемите престъпления и не са направили нищо лошо.

⚠️ Блогът разчита на аудиторията си. Не получава финансиране и не публикува реклама! Може да подкрепите блога с дарение⏬ 
PayPal:
Revolut: revolut.me/danibg1912