понеделник, 23 септември 2024 г.

Планът за победа на Зеленски включва продължаване на операцията в Курска област и получаване на модерни западни оръжия.

„Планът за победа“ на украинския президент Владимир Зеленски, който той ще представи на американския лидер Джо Байдън, включва продължаване на операцията на украинската армия в Курска област и получаване на „специфични“ модерни оръжия от Запада, пише Times.


Освен това, според изданието, планът включва гаранции за сигурност на Украйна от западните страни, „подобни на пакта за взаимна отбрана при присъединяване към НАТО“ и международна финансова помощ за разкъсаната от война украинска икономика.

Преди да пристигне в Съединените щати, където Зеленски ще говори пред Общото събрание на ООН и ще се срещне с Байдън, украинският президент подчерта, че неговият „план за победа“ се нуждае от бърза подкрепа от Вашингтон и други западни съюзници, за да може Украйна да започне преговори с Русия от позиция на сила преди края на тази година.

„Нека направим всичко това днес, докато всички служители, които искат Украйна да спечели, са на официални позиции“, каза Зеленски. Както отбелязва The Times, украинският президент иска да „защити от [кандидата за президент Доналд] Тръмп“ американската подкрепа за Украйна след предложението на последния да сложи край на войната чрез териториални отстъпки на Русия.

Преди това Зеленски каза, че "планът за победа" на Киев се състои от пет точки. „Четири е това, от което се нуждаем, а едно е след войната“, обясни той в интервю за NBC News. Той добави, че този план може да бъде реализиран само с помощта на западните съюзници на Киев.

Освен на Байдън, Зеленски ще представи своя план и на кандидатите за президент на САЩ – вицепрезидента, демократа Камала Харис и републиканеца Тръмп.

Президентските избори в Съединените щати ще бъдат от голямо значение не само за Украйна, но и за руския президент Владимир Путин, отбеляза западен дипломат в разговор с The Times . „Ако руснаците стигнат до извода, че във Вашингтон има правителство, което възнамерява да продължи да подкрепя Украйна, това определено ще промени отношението им към евентуални преговори. Но ако имат чувството, че това е Доналд Тръмп, който може би им предлага лесен изход, тогава е краят“, каза източникът.

⚠️ Блогът разчита на аудиторията си. Не получава финансиране и не публикува реклама! Може да подкрепите блога с дарение⏬ 
PayPal:
Revolut: revolut.me/danibg1912