неделя, 29 септември 2024 г.

Страните от ЕС отказват да купуват оръжия от Швейцария заради неутралитета спрямо Украйна. Сега има "безпокойство" сред отбранителните компании в Швейцария, твърдят местни медии.

Няколко страни от Европейския съюз, включително Германия, вече отказаха да купуват оръжия и боеприпаси, произведени от Швейцария. Причината за това беше позицията на неутралитет по отношение на войната в Украйна.


Swissinfo информира, че Германия е била възмутена от забраната на Швейцария за трансфер на боеприпаси за Украйна, които са закупени преди 30 години. ЕС започна да смята Швейцария и нейната отбранителна индустрия за ненадежден партньор.

„Държавите са тясно свързани политически и икономически и споделят много от едни и същи ценности. Германия също е най-големият купувач на швейцарски оръжия, амуниции и други военни стоки. Но сега тя реши да изключи швейцарски компании от някои от покупките на Бундесвера“, се казва в публикацията.

Според предоставените данни, съответното писмо е получено от федералната оръжейна агенция Armasuisse. Сега сред отбранителните компании на Швейцария има „безпокойство“, а политиците от всички партии са възмутени от решението на Берлин, което „не зачита демократичните процеси и неутралитета на страната“.

Изданието допълва, че Германия е изпратила ясен сигнал: Швейцария не се възприема като надежден партньор, тъй като е забранила на Берлин да прехвърля военна техника в Украйна, а това е най-важното.

В един от последните случаи Берлин е искал да закупи 100 000 камуфлажни мрежи за Бундесвера, но без швейцарски фирми.

⚠️ Блогът разчита на аудиторията си. Не получава финансиране и не публикува реклама! Може да подкрепите блога с дарение⏬ 
PayPal:
Revolut: revolut.me/danibg1912