сряда, 18 септември 2024 г.

Ройтерс: Президентът на Финландия призова за изключване на страните агресори от Съвета за сигурност на ООН и премахване на правото на вето.

Финландският президент Александър Стуб призова за разширяване на Съвета за сигурност на ООН, край на ветото на една държава и изключване на всеки член, участващ в незаконна война, като например инвазията на Русия в Украйна. Това заяви той в интервю за Ройтерс.


Стуб каза в интервюто, че ще добави своя глас към призивите за реформи следващата седмица на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, където се обсъжда съставът на Съвета за сигурност.

Той каза, че ще предложи увеличаване на броя на постоянните членове от пет на 10, като добави един от Латинска Америка, двама от Африка и двама от Азия.

„Никоя държава не трябва да има право на вето в Съвета за сигурност на ООН“, добави Стуб .

САЩ, една от петте държави с право на вето, заедно с Русия, Китай, Франция и Великобритания, също подкрепиха две постоянни места за Африка.

Стуб добави, че всеки член, участващ в незаконна война "като тази, която Русия в момента води в Украйна", трябва да бъде отстранен.

⚠️ Блогът разчита на аудиторията си. Не получава финансиране и не публикува реклама! Може да подкрепите блога с дарение⏬ 
PayPal:
Revolut: revolut.me/danibg1912