събота, 28 септември 2024 г.

От тих саботаж до ликвидиране на врагове - така работи украинската съпротива на окупираните територии, разказва офицер от ГУР пред италианското издание Il Foglio.

Офицер от украинското военно разузнаване (ГУР) разказва пред италианското издание Il Foglio за спецификата на работа в окупираните територии.  


Според офицера от разузнаването всяка задача, изпълнявана от движението за съпротива, е невероятен риск, но хората продължават да помагат на Украйна - главно по идеологически и патриотични причини. 

За времето на войната се случиха няколко десетки мистериозни експлозии на автомобили на руски окупатори и колаборационисти - някои бяха ликвидирани, други бяха сериозно ранени. Това е дело на украинските партизани. Хората от съпротивата предават също и важна информация за движението на силите и средствата на руските агресори, което позволява на Украйна да реагира своевременно - да укрепи отбраната в необходимите участъци на фронта или да нанесе удари по струпвания на вражески войски и оборудване.

Понякога неизвестни патриоти на Украйна рисуват символични графити по улиците на окупирани градове - те оказват психологически натиск върху врага. 
 
„Това е сигнал към окупаторите, че това не е тяхна земя. Нашите хора са наблизо, те не са се отказали от намеренията си да върнат земята си“, казва офицерът от ГУР.

Противно на мнението на много хора, украинската съпротива не се събира, за да планира  дейността си. 
 
Кураторът на съпротивителното движение обясни, че агентите могат да живеят в един блок и да не знаят, че и двамата работят с украинското разузнаване. Това е необходимо условие за гарантиране на безопасността на партизаните, защото руските специални служби не спират да ловуват.
 
„Те действат на принципа: хвърлете камък по всеки и може би ще ударите шпионин“, каза украинският разузнавач и добави, че понякога е необходимо да се намали активността на нелегалите, за да не се излагат на опасност.

Руските граждани, които се борят срещу престъпния режим на Путин по този начин, сътрудничат на ГУР. Една от техните дейности е тихият саботаж, например, в предприятия от военно-промишления комплекс на Руската федерация.

⚠️ Блогът разчита на аудиторията си. Не получава финансиране и не публикува реклама! Може да подкрепите блога с дарение⏬ 
PayPal:
Revolut: revolut.me/danibg1912