неделя, 22 септември 2024 г.

Politico: В понеделник САЩ ще обявят нов пакет военна помощ за Украйна, който за първи път ще включва управляеми бомби със среден обсег за F-16.

В понеделник се очаква да бъде обявен нов пакет от помощ на САЩ за Украйна за 375 милиона долара, който вероятно за първи път ще включва планираща авиобомба AGM-154 JSOW (Joint Stand-Off Weapon) за изстрелване от F-16 с обсег от 130 км, пише Politico.


Пакетът за военна помощ, който ще бъде обявен в понеделник, твърди Politico, обхваща не само AGM-154, но и артилерийски боеприпаси, ракети и оборудване за противовъздушна отбрана. Подробностите все още се уточняват и окончателният списък може да се промени преди официално съобщение, според двама американски служители и човек, запознат с въпроса. Представител на Държавния департамент отказа да коментира предстоящия трансфер на оръжие, а Министерството на отбраната не отговори на искания за коментар.

Сумата от 375 милиона долара ще бъде най-голямата помощ, която САЩ са изпратили на Украйна от май и може да бъде последният пакет от военна помощ преди края на фискалната година, която приключва на 30 септември. Според разрешението на Конгреса САЩ използват съществуващи оръжия от своите запаси, а отпуснатите средства ще бъдат използвани за закупуване на нови боеприпаси и оборудване.

Новите ракети, въпреки че нямат искания от украинските власти обсег, според американски експерти, ще осигурят на украинските пилоти мощно оръжие.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски активно лобира в Белия дом за възможността за използване на тактическите ракети с голям обсег на армията и британските Storm Shadows за удари по руски цели. Той планира да се срещне с президента Джо Байдън и вицепрезидента Камала Харис следващия петък, за да представи плана си за прекратяване на войната и се очаква да отправи ново искане за премахване на ограниченията за удари.

⚠️ Блогът разчита на аудиторията си. Не получава финансиране и не публикува реклама! Може да подкрепите блога с дарение⏬ 
PayPal:
Revolut: revolut.me/danibg1912