четвъртък, 24 октомври 2024 г.

11 програмисти, свързани с Русия, бяха изключени от разработчиците на ядрото на операционната система Linux.

11 програмисти, свързани с Русия, бяха изключени от списъка на разработчиците, отговорни за стабилността на ядрото на операционната система Linux. Съответните промени бяха направени от един от основните разработчици на Linux Грег Кроа-Хартман на 18 октомври, според специализирания проект Phoronix, който откри промените на 23 октомври.


Кроа-Хартман обясни, че решението за премахване на програмистите от списъка на поддържащите е било взето поради „различни изисквания за съответствие “. „Те могат да се върнат в бъдеще, ако бъдат предоставени достатъчно документи“, каза Кроа-Хартман.

Повечето програмисти са или руснаци, или имат връзки с Русия, отбелязва Phoronix. Много от разработчиците имаха имейл адреси в домейна .ru.

Както съобщава Комерсант , четирима програмисти са използвали адреси, свързани с руските компании SberDevices, Open Mobile Platform (разработчик на операционната система Aurora), NetUp (оборудване за цифрова телевизия) и Metrotek (оборудване за комуникационни системи).

Open Mobile Platform разкритикува решението за намаляване на списъка с разработчици. „Това противоречи на принципите на меритокрацията – управлението на достойните членове на общността – с които Linux е известен. Международната общност е лишена от експертизата, предоставена от нашия колега и неговите сънародници“, каза представител на компанията пред „Комерсант“.

Говорител на NetUp каза, че компанията е задала въпроси на Грег Кроа-Хартман и създателя и водещ разработчик на Linux Линус Торвалдс. „Надяваме се скоро да получим разяснение“, каза NetUp. Други компании не коментираха това.

Линус Торвалдс пусна изявление на 23 октомври, обяснявайки решението:

Ок, много руски тролове се активизираха. Кристално ясно е защо е направена промяната, тя не може да бъде отменена и използването на куп случайни анонимни акаунти, за да се опитате да я прокарате през руски ферми за тролове, няма да промени нищо.

И за информация, за действителните невинни минувачи, които не са акаунти във ферма за тролове, „различните изисквания за съответствие“ не са само проблем на САЩ. Ако все още не сте чували за санкции срещу Русия, опитайте да прочетете новините някой път. И под „новини“ нямам предвид спам, спонсориран от руската държава.

Що се отнася до изпращането на корекция за връщане на промените, моля, използвайте тази каша, която наричате мозък. Аз съм финландец. Наистина ли си мислехте, че ще подкрепя руската агресия? Очевидно не става въпрос само за липса на истински новини, но и за липса на познания по история.

В друго съобщение Линус Торвалдс каза, че „няма да навлиза в подробностите, които ми казаха адвокатите – и други поддържащи“. Той добави, че няма да обсъжда правни въпроси „със случайни хора в интернет“.

⚠️ Блогът разчита на аудиторията си. Не получава финансиране и не публикува реклама! Може да подкрепите блога с дарение⏬ 
PayPal:
Revolut: revolut.me/danibg1912