четвъртък, 17 октомври 2024 г.

Руските сектанти отказаха да освободят храма "Св. Михаил" в Черкаси без бой. След схватки Православна църква на Украйна си влезе във владенията. Видео

След обявяването на прехвърлянето на Михайловския храм в Черкаси към Православна църква на Украйна избухнаха сблъсъци. Хората от Московската секта на полковник Гундяев (патр. Кирил) отказаха да освободят храма и предизвикаха размирици. Руските сектанти използваха срещу украинските вярващи сълзотворен газ, счупиха пейки и се нахвърлиха върху хората в храма. 


Сутринта на 17 октомври военният свещеник Володимир Педко съобщи, че катедралата "Свети Михаил" в Черкаси е прехвърлена на Православната църква на Украйна. Той прикани жителите на града, независимо от деноминацията, да участват в обща молитва.

По думите на свещеника храмът става гарнизонен. Предвижда се на територията му да се създаде център за национално и патриотично възпитание, неделно училище и център за подготовка на духовници.

Украински медии отбелязват, че привърженици на Московската патриаршия начело с митрополит Теодосий , срещу когото служителите на реда са повдигнати четири обвинения за умишлени действия, насочени към разпалване на религиозна вражда и омраза, са пробили портите. Вътре в храма те нападнали хора, чупеха пейки и хвърляха кофи и други предмети.



В момента на мястото на инцидента работят следствено-оперативна група на Черкаското районно полицейско управление, комуникационна група и патрулни служители. Те установяват обстоятелствата, определят правната квалификация на събитието и установяват участниците в инцидента. 

⚠️ Блогът разчита на аудиторията си. Не получава финансиране и не публикува реклама! Може да подкрепите блога с дарение⏬ 
PayPal:
Revolut: revolut.me/danibg1912