вторник, 8 октомври 2024 г.

Украинската Служба за сигурност (СБУ) съвместно с молдовските власти задържаха кремълски идеолог на "СВО" срещу Украйна.

СБУ съвместно с правоприлагащите органи на Молдова задържаха един от идеолозите на „руския свят“ и военната агресия на Русия Дмитрий Чистилин. Той беше помощник на бившия съветник на Путин Сергей Глазиев, който е поддръжник на анексирането на източните региони на Украйна.


Чистилин подготви аналитични материали за Кремъл, в които обоснова необходимостта от нахлуване в Украйна, а също така прокарва интересите на Кремъл в чужбина и оказва помощ на руските специални служби. Чистилин също участва активно в прокарването на интересите на Кремъл извън Русия. Освен всичко друго той организира намеса в изборните процеси в страните от Източна и Централна Европа в полза на Москва. Той е подсъдим в Украйна и е заплашен от доживотен затвор. 

Действайки уж от името на украинската общественост, арестуваният е участвал в провеждането на т. нар. „кръгли маси“ в европейски страни. На такива събития той разпространява разкази на Кремъл с надеждата да подкопае подкрепата

След участието на Чистилин в един от тези „форумите“ той бил задържан във взаимодействие с правоохранителните органи на Република Молдова, когато се опитал да се върне в Москва през териториите на трети страни.

Благодарение на комплексните мерки, заподозреният, който напусна Украйна още преди началото на пълномащабното нахлуване на Русия, сега е в ареста. Повдигат му се две обвинения: държавна измяна, извършена при военно положение и оправдание, признаване за законно, отричане на въоръжената агресия на Руската федерация срещу Украйна, възхвала на нейните участници. Грози го доживотен затвор.

⚠️ Блогът разчита на аудиторията си. Не получава финансиране и не публикува реклама! Може да подкрепите блога с дарение⏬ 
PayPal:
Revolut: revolut.me/danibg1912