вторник, 15 октомври 2024 г.

Годишните бюджети на руските региони са по-малки от седмичните разходи на Русия за война в Украйна.

В края на септември правителството на Русия публикува проектобюджет за 2025 г. с рекордни военни разходи от 13,2 трилиона рубли, или 38 милиарда рубли на ден. В същото време служителите планират да намалят разходите за социална политика и образование. Тази година бюджетните разходи за армията и силите за сигурност възлизат на 11,1 трилиона рубли, или около 210 милиарда рубли на седмица, което надвишава годишните бюджети на 80% от руските региони, изчислява The Moscow Times. 


В 64 руски региона годишните бюджети са по-ниски от разходите на Русия за войната за 7 дни. А в почти една четвърт от регионите бюджетите са под една трета от седмичните военни разходи, сред които националните републики - Кабардино-Балкария, Тива, Марий Ел, Северна Осетия, Калмикия, Карачаево-Черкезия, Мордовия, Хакасия, Алтай и др. депресивни региони - Тамбов, Кострома, Орел, Новгород, Тамбов, Псков.

Четири региона харчат по-малко за една година, отколкото Русия харчи за войната в Украйна за един ден (30 милиарда рубли): Еврейската автономна област, Ингушетия, Калмикия и Ненецкият автономен окръг.

Регионът с най-малък бюджет - Еврейската автономна област - харчи 15,3 милиарда рубли годишно - 2 пъти по-малко от ежедневните военни разходи на Русия. В края на миналата година EAO беше сред първите три региона с най-ниско качество на живот. 

Ингушетия с бюджет от 27,9 милиарда рубли също е аутсайдер по отношение на качеството на живот. Освен това от много години води рейтингите за банков дълг на населението. 

Само 18 от 83 съставни образувания на Руската федерация имат бюджети, които надвишават седмичните разходи за войната в Украйна.

⚠️ Блогът разчита на аудиторията си. Не получава финансиране и не публикува реклама! Може да подкрепите блога с дарение⏬ 
PayPal:
Revolut: revolut.me/danibg1912