вторник, 22 октомври 2024 г.

В Полша задържаха украинец, подготвящ саботаж по нареждане на руските служби.

Мъж, задържан по подозрение в подготовка на саботаж на полска територия, е заявил, че е действал по указания на руските специални служби, каза външният министър Радослав Сикорски по TVN24.


„Имаме други подобни палежи в цяла Европа и знаем за руските планове за нови палежи", каза той.

Gazeta Wyborcza съобщи по-рано, че става дума за Сергей С.  , 51-годишен гражданин на Украйна. Той е роден през 1973 г. и е от Одеса , но от януари 2024 г. живее със съпругата си в Германия. Според публикацията той става седемнадесетият човек, задържан от Агенцията за вътрешна сигурност (IAB) на Полша, който е вербуван от руските служби чрез Telegram, а по време на разпит той обяснява въпроса така: „Дяволът ме изкуши“.

Той е възнамерявал да „подпали обекти в град Вроцлав, разположени в непосредствена близост до елементи на инфраструктурата от стратегическо значение“. Сергей С. признава намерението си да подпали фабрика за бои във Вроцлав и сключва споразумение с прокуратурата, но съдът не се съгласява със сделката между него и прокуратурата, като намира предложеното наказание от три години затвор твърде снизходително.

В тази връзка външният министър на Полша обяви, че закрива генералното консулство на Русия в Познан.

⚠️ Блогът разчита на аудиторията си. Не получава финансиране и не публикува реклама! Може да подкрепите блога с дарение⏬ 
PayPal:
Revolut: revolut.me/danibg1912