събота, 29 март 2014 г.

#ДАНСwithme

Протестът! Ден 289-и!

Местим часовника с един час напред в събота срещу неделя

Лятното часово време се въвежда на 30 март в 03:00 ч. местно време.

Тогава часовниците се преместват с един час напред.

Умберто Еко: Какво означава да имаш право на щастие

Американската декларация за независимостта признава правото на щастие за всички хора. Но
тук има двусмисленост. Трябва да се мисли за пълноценният живот в обществен, а не само в индивидуален аспект.

Умберто Еко, "Еспресо" (Италия)


Понякога ми се струва, че много от проблемите, от които сме свикнали да се оплакваме в статии като тази (например кризата на ценностите, склонността да се поддаваме на влиянието на рекламите, желанието да се появиш на екрана на телевизора, загубата на историческа и индивидуална памет), са свързани с една несполучлива формулировка в Декларацията за независимостта на САЩ от 4 юли 1776 г., в която с масонска вяра във всичките прелести на съдбата и на прогреса, съставителите й са обявили, че всички хора имат право на живот, свобода и стремеж към щастие.

Обикновено коментарите по този повод гласят, че става дума за първия случай в историята, когато правото на щастие е споменато в основополагащите закони на държавата, вместо необходимостта от подчинение и други сурови предписания в този стил. На пръв поглед това е революционна декларация. Но все пак ще се осмеля да отбележа, че тя е довела до известна двусмисленост, свързана със семиотиката.

Литературата, посветена на щастието, е огромна по обем. Тя води началото си от Епикур, а може би и от още по-рано. Но здравият разум ми подсказва, че никой не знае какво точно представлява щастието. Ако приемем, че става въпрос за някакво постоянно състояние, трябва да отбележим, че един човек, който не се сблъсква с никакви съмнения, болки или кризи, или е идиот, или е изолиран от света и няма никакви желания. Сещам се за Филемон и Бавкида, но сигурно и тях са ги болели зъбите и са боледували от грип.

Пълното опияняващо щастие продължава сравнително кратко и ни навестява епизодично. Става дума за преходни ситуации, като раждането на дете, ликуването, когато човекът, когото обичаш ти отвръща със същото, радостта от победата, от постигането на някаква цел, от получаването на някаква премия или за приятни емоции по време на някое пътешествие. Всичко това отминава, а след него настъпват периоди, в които изпитваме страх, болка, тревога или безпокойство.

Пък и когато говорим за щастие, ние винаги мислим за личното си щастие и много рядко за щастието на цялото човечество. Обикновено щастието на другите ни вълнува твърде малко, защото сме се посветили изцяло на това да търсим своето собствено. Дори в любовта щастието ни често е придружено от нещастието на някой друг, който е отхвърлен и не ни интересува, защото се опиваме от собственото си завоевание.

Идеята за щастието се експлоатира в рекламата и в света на потреблението, където всяко предложение звучи като призив за щастлив живот. Кремът подмладява, прахът за пране премахва напълно всички петна, канапето се продава на половин цена, край консервата с месо се събира цялото семейство, продават ни прекрасни евтини коли, а дамските превръзки ще ви позволят да се качите в асансьора, без да се притеснявате от обонянието на околните.

Твърде рядко се замисляме за щастието, когато гласуваме или когато изпращаме сина си на училище. Но когато купуваме ненужни неща, смятаме, че така удовлетворяваме правото си на стремеж към щастие.

Но все пак, ние не сме напълно безсърдечни скотове и понякога мислим за щастието на другите. Това се случва, когато средствата за масова информация ни напомнят за чужди беди. Например за чернокожите жители на планетата, които гладуват и боледуват или за народите, пострадали от някое цунами. В такива случаи ние дори сме способни да пожертваме известна сума и в замяна да се възползваме от някое друго данъчно облекчение.

Декларацията за независимостта е трябвало да обяви на всички хора по света, че имат правото (което същевременно е и тяхно задължение) да намаляват размера на нещастието по света, включително, разбира се, и на собственото си нещастие. Така много американци щяха да разберат, че не трябва да възразяват срещу безплатното здравеопазване. А те му се противопоставят, вероятно защото тази странна идея може да нанесе ущърб на личното им фискално щастие.

Бойко пак реже ленти

Официалното откриване на многофункционална спортна зала „Арена Ботевград” се състоя
днес в присъствието на висши държавници. Присъстващите в залата бяха над 4000. Лентата на новото спортно съоръжение прерязаха председателят на Народното събрание Михаил Миков, министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева, зам.министърът на младежта и спорта Йордан Йовчев,  Бойко Борисов и Илияна Йотова – член на Изпълнителното бюро на БСП

Откриха мото сезона

Днес в 10 ч пред храм паметника "Св. Александър Невски" се откри  мото сезона. Очаква се в
центъра на София да се съберат хиляди мотори, които след това да преминат по бул. "България".

СмЕх

"Едно време казвахме за някого:
- "Ни вест, ни кост!"
А сега казваме:
- "Ни лайк, ни пост!"
***
Най-после нещо положително в тъжното ни ежедневие! В неделя държавата ни отива напред! С цял час!
***
Защо шотландците носят полички?
Защото овцете чуват разкопчаването на цип от над 300 метра.
***
Учителят:
- Синът ви е много слаб по география!
- Няма значение. С нашите доходи далеч няма да отиде.
***
Наближава 22.00 ч. Съпругът си облича костюм, слага вратовръзка и се готви да излиза.
Жена му го пита:
- Къде отиваш по това време?
- За риба отивам, скъпа. Не ме чакай и заключи след мен.
Жена му се врътнала и излязла от стаята. След 10 минути се върнала – облечена в съблазнителна рокля и с обувки на висок ток. Посегнала да си вземе палтото, а изуменият ѝ съпруг я попитал:
- Ти пък къде отиваш?
- При мама, ще сеем картофи
***
Що е то: Четирима в една стая и само един работи?
- Трима държавни служители и вентилатор.
***
Има предложение да се издигне паметник на братския китайски пролетариат, освободил българина от нуждата да произвежда каквото и да е.
***
Грузинска веселба. Домакинът казва:
- А сега Гиви ще произнесе тост!
Става Гиви и казва:
- Да пием! - и си сяда.
След малко пак:
- А сега Гиви ще произнесе тост!
Гиви пак става и казва:
- Да пием! - и пак си сяда.
След още малко:
- Вано да произнесе тост!
Вано започва:
- Уважаеми приятели! Всички ние сме се събрали тук в този хубав слънчев ден, за да празнуваме по един много добър повод...
Домакинът го прекъсва:
- Седни си. А сега Гиви ще произнесе тост!

петък, 28 март 2014 г.

Подбрани снимки от времето когато Путин беше охранител


Президентът Путин е имал период, в който е бил охранител. Поне това показват снимките. Вървял е до шефовете си по време на командировки, носил им е куфарчетата. На снимките се вижда, че охранява бившия кмет на Санкт Петербург Анатолий Собчак.





#ДАНСwithme

Протестът! Ден 288-и!

СЕ СЕ КА това си ти! Видео

Рекламен клип, свързан с кампанията на ЦСКА по продажбата на акции, върви от два дни във водещите телевизии. На него са показани кадри от знаменити победи на ЦСКА. След това футболисти отправят послания. Най-интересни са думите, които Джаксън Менди и Тони Силва изричат. Особено тези на Силва : „СЕ СЕ КА това си ти!“

ВИДЕО


Цената на труда в ЕС

България е страната, в която почасовата цена на труда през последните години е нараснала
най-много. Въпреки това обаче у нас тя остава най-ниската в Европейския съюз.

Според оповестени днес данни на Евростат, почасовата цена на труда в България, която освен заплатата включва и разходите на работодателите за социални и здравни осигуровки, през миналата година е била 3.7 евро. В Румъния тя е била 4.6 евро.

Най-високите отчетени стойности са около десет пъти над регистрираните у нас – в Белгия, Дания и Швеция почасовата цена на труда е между 38 и 40 евро, а средната за Европейския съюз – 23.7 евро.

Изследването не включва селското стопанство и публичната администрация. Според него един час труд струва най-много в индустрията, следват услугите и строителството.

Евростат отчита и че в България е регистриран най-високият ръст на почасовата цена на труда – с 44.1 на сто за периода от 2008-а до 2013-а година.

Пенсионерите в Крим получиха неувеличени пенсии

От Русия с любов
Кримските пенсионери останаха разочаровани – техните пенсии не са повишени, както обеща
руският президент Владимир Путин на новите си поданици.
Около 200 000 пенсионери вече получиха пенсиите си в рубли, но разочарованието им е двойно: пенсиите на жителите на Крим не са увеличени двойно, за да достигнат тези в Русия, както обеща Путин – а остават същите, само обърнати в рубли; част от пенсиите са изплатени в монети, които в последно време излизат от обръщение в големите руски градове.

В КНДР- младите с прическата на вожда! Ето как би изглеждал Брад Пит

Всички студенти в Северна Корея трябва да се подстрижат като лидера на страната Ким Чен Ун, съобщи Би Би Си.

Стилисти в Ню Йорк вече започнаха да я предлагат на клиенти срещу 15 долара като “последния писък в прическите”.

Ето как би изглеждал Брад Пит с прическата на севернокорейския вожд Ким Чен Ун.

Турция спря и YouTube

Турция блокира достъпа до мрежата за видеосподеляне YouTube. При отваряне на сайта се
появява надпис: „Достъпът е блокиран от Турската телекомуникационна компания". Преди по-малко от седмица влезе в сила блокирането на Туитър, съобщава на сайта си в. „Хюриет".

Причината за блокирането на YouTube е качен клип, в които премиерът Реджеп Таийп Ердоган обсъжда нападение над Сирия. Турското външно министерство коментира, че този запис е "манипулиран" и осъди остро "омразата атака" срещу националната сигурност на Турция.

Ердоган обяви война на социалните мрежи заради скандала с изтекли негови записи, уличаващи го в корупционни схеми. От миналия месец десетки записи на телефонни разговори, замесващи Ердоган и неговия антураж в голям корупционен скандал, бяха разпространени в интернет.

В сряда административният съд в Турция обяви за незаконно блокирането на Туитър.

СмЕх

Не е трудно да намериш мечтаната жена.
Трудно е да я скриеш от твоята собствена.
Хипопотомонстросескипедалиофобия – фобия от дълги думи. A после лекарите нямали чувство за хумор.
***
Ама и аз съм един карък. Да ми се падне най-мързеливият щъркел. Та не можа ли да ме поноси още малко на запад и да ме пусне над Германия, Франция, Швейцария....
***
Служителите на един хотел разбрали новината, че скоро ще дойдат младоженци - мъжът на 95 години, а булката на 22. Когато пристигнали, старецът изглеждал ужасно и всички се притеснили, че първата брачна нощ ще го убие.
Въпреки това, на следващата сутрин булката вървяла бавно и се държала за парапета като слизала по стълбите. Портиерът, като я видял така, попитал какво се е случило. Жената отговорила:
- Той каза, че е спестявал в продължение на 75 години. Мислех, че става дума за пари...
***
Днес, както се разхождах, видях на стъклото на една чисто нова BMW X6 бележка:
"Обади ми се. Моника" и следваше номер на телефон. "Колко романтично!",
помислих си и преместих бележката на стъклото на един прогнил Голф 2-ка, паркиран наблизо...
***
- Мими, ще ми изневериш ли ако ти предложат 100 лева?
- Не, скъпи.
- А за хиляда?
- Не, и не!
- А за десет хиляди?
Сумата се стори на Мими толкова съблазнителна, че да излъже трети път не успя.
***
- Не разбирам как средната заплата в България вече е стигнала 850 лева!?
- Сега ще ти обясня: Твоят шеф яде месо, а ти картофи, но средно вие двамата ядете мусака.
***
Труд :
"Трабант летя в пропаст 30 метра, хората оцеляха".
Оцелели са, защото, докато падали, шофьорът предвидливо е сгънал от трабанта самолетче.
***
Влиза мъж в бар с пушка.
- Кой е спал с жена ми?
Чува се глас от дъното:
- Нямаш достатъчно куршуми, пич!

четвъртък, 27 март 2014 г.

"Десен сектор" атакува украинския парламент! НА ЖИВО

Активисти на радикалната протестна група "Десен сектор" щурмуват сградата на Върховната
Рада в Киев.

Радикалните демонстранти разбиват прозорците и вратите на украинския парламент.

Те крещят „Революция!“ и „Аваков – оставка!“.

По данни на полицията участниците в щурма на парламента тази вечер са около 1500 души.

На призива на председателя на Върховната Рада Александър Турчинов за "спиране на провокацията" младежите от "Десен сектор" реагираха с викове "Срам!".

"Украинская правда" съобщава, че повечето депутати вече са си тръгнали, а в момента вътре в сградата на Върховната Рада са останали предимно журналисти, парламентарни чиновници и охранители.

Към 22.10 ч. активистите от радикалната протестна група обявиха, че очакват резултати

От няколко дни „Десен сектор” иска оставката на вътрешния министър на Украйна Арсен
Аваков и незабавни арести за всички, замесени в убийството на координатора на радикалната група Александър Музичко.

„Не можем мълчешката да гледаме активната контрареволюционна дейност на Министерството на вътрешните работи на Украйна” – обявиха в декларация от „Десен сектор”.

Стотици членове на "Десен сектор", много от които на средно и високо ниво в организацията, отказват да се съобразяват с разпорежданията на новия вътрешен министър, твърди източник на агенция РИА Новости.

ВИДЕО НА ЖИВО

#ДАНСwithme

Протестът! Ден 287-и!

Стоичков бил шута на Бареков

Христо Стоичков бил поканен да стане част от евролистата на партията на Николай Бареков „България без цензура”. Това разкриха източници, близки до политическата формация. Той обаче останал поразен когато му предложили четвърто или пето място.
„Във всяка листа Стоичков може да бъде само първи”, разгневил легендарният футболист и отрязал мераците на Бареков да използва името му.
Сериозни играчи, ангажирали се с проекта на Бареков вече отдръпвали, разочаровани, че партията се превръща в сбирщина на ренегати и вместо сериозни политически послания разчита само на скандали и заяждания. Такъв бил случаят с проф. Петър Славейков, който самият Бареков представяше в началото като един от идеолозите на проекта. Сега ученият от СУ ”Климент Охридски” се дистанцирал.

Филм предсказал трагедията с Боинга

Филмът разказва за самолет, който се разбива в океана на път за Пекин. Именно за там пътуваше и полет 370, който според официалната информация е паднал в южната част на Индийския океан.
Международна продуцентска компания обяви, че замразява работата по филма Deep Water (дълбоки води) заради много прилики в сюжета с трагедията с изчезналия самолет на малайзийските авиолинии.

Продуцентската компания Arclight Films съобщи, че засега отлага началото на снимките от уважение към трагичната участ на загиналите 239 души на борда на изчезналия самолет.


Представителят на Arclight Films Гари Хамилтън е заявил на фестивал в Хонконг, че сюжетът не съвпада напълно, но все пак прилики има. В Deep Water става дума за полет от Сидни до Пекин, който пада в океана. Оцеляват генерал от авиацията и група пасажери, на които им се налага да се борят с огромни акули и други опасности.

Филмът се прави със спонсорството на австралийската държавна филмова агенция в копродукция с Китай и е с бюджет 25 милиона долара. До момента не е обявен актьорският състав.

СмЕх

Държавните служители навсякъде са много заети
- Как Путин вика на Аляска?
- Айс-Крим.
***
"Учете момичетa, учете, така някой ден ще спите с когото искате, а не с когото трябва!"
***
Ясновидците пък, като се напият ....звънят на бъдещите си гаджета....
***
- Защо жените след като заредят автомобила не изтръскват пистолета?
- Че откъде ще имат този рефлекс?
***
Ровейки в семейната аптечка установих, че имам две цели в живота- да се успокоя и да не се насера.
***
Ценоразпис в бар:
Цени за посетители, желаещи барманът да отговори на телефонно обаждане от съпруга:
2лв. - "Току-що си тръгна";
3лв. - "Днес не е идвал";
4лв. - "Няколко дена не съм го виждал";
10лв.- "Кой пък е този?"
***
Между приятели.
- Какво с стана с обявата във
вестника търся си жена? Имаш
ли отговор?
- Да стотици хиляди.
- Какво пишеше в тях?
- Вземете моята!
***
Докторе не мога да заспя...
- Представете си, че взимате една пачка от 1000 евро и бройте, все ще заспите по някое време!
След седмица:
- Какво стана, помогна ли?
- Ами не. Броих, броих и все ги изкарвам 999 евро......

сряда, 26 март 2014 г.

#ДАНСwithme

Протестът! Ден 286-и!

Донецк иска да се присъедини към Великобритания

Жители на украинския град Донецк започнаха кампания за присъединяване към Великобритания, защото градът бил основан от индустриалист от Уелс, предаде Би Би Си.

Индустриализираният град бил основан в края на 19-ти век около леярна, управлявана от уелсеца Джон Хюс. Местните го наричали Джон Юз, поради което първоначално градът бил наречен Юзовка.

"Искаме референдум за връщане на Юзовка в историческото й лоно като част от Великобритания! Слава на Джон Хюс и на неговия град! Бог да пази кралицата!", гласи мотото на кампанията.

Петият по големина град в Украйна е бастион на привържениците на Москва в Украйна и роден град на сваления президент Виктор Янукович, който избяга в Русия.

Карикатурите на Краси

Турска баня

Бир кайве и това-онова...





Краси Петров рисува специално за "Таралеж"

ПИСМО ДО ВАНКА С ТАНКА

Като гледам как червената армия "освобождава" Крим се сетих за едно стихотворение на Радой Ралин:
ПИСМО ДО ВАНКА С ТАНКА
Пиша ти от Плевен, драги Ванка.
Помниш ли кагда пришол със танка?
Беше млад, но се държеше мъжки.
Зарази семейството ми с въшки…

Взе на мама златните пендари
и дори галошите ми стари.
Помниш ли, как кушаше картошки?
Наконец забърса три кокошки.

После си преспал със какa Сия
и изпил си всичката ракия.
А след време чухме и мълвата,
че си гръмнал тате във главата!

Длъжен бях да те обичам, Ваня.
Даже кръстих дъщеря си Маня.
Залъкът си давахме насила
на Русия – тая дива сила.

После цели девет петилетки
грабихте уран и руди редки.
Грабихте и жито, папироси…
Зарад тебе ходим голи-боси!

Дружбата ни беше “свята”, “чиста”.
Ние всички хранехме танкиста.
А пък ти ни пазеше със танка
и ни взе последната луканка…

Пазеше и немците, и чехите.
Ние тук възпявахме успехите.
С паметник стърчиш ни на главата
и скверниш небето и земята.

Радой Ралин

СмЕх

Жирав закусва...
Кога ставаш сутрин?
- Когато първите слънчеви лъчи огреят моята стая.
- Това не е ли твърде рано?
- Стаята ми е западна.
***
-Сине неходи всяка вечер на дискотека ще углошееш!
-Благодаря мамо вече съм обядвал
***
Купувач влиза в магазин за наливен алкохол.
- Половинка "Сунгурларска"!
Продавачът налива от един бидон половин литър ракия, вади етикет "Сунгурларска", залепва го на бутилката и го подава на клиента.
- Половинка "Поморийска"!
Продавачът отново налива от бидона, вади етикет "Поморийска" лепва го на бутилката и подава на купувача.
- Половинка "Сухиндолска"!
Продавачът вади трета бутилка, пак налива от бидона, лепва етикет и подава.
- И половинка "Сливенска перла"!
- "Сливенска перла" няма!
- Как няма, бе? Нали виждам, че бидона е пълен с ракия.
- Ракия има - етикет няма.
***
Жена отива при художник и го моли да й нарисува портрет:
- Искам да ми нарисувате огърлица от брилянти на шията, обици от сапфири на ушите, пръстени с диаманти на всеки пръст и златен Ролекс на ръката.
- Но вие нямата нищо такова! - учудва се художникът.
- Няма значение. Вие го нарисувайте! Аз ще си закача картината вкъщи. Представете си, че умра преди мъжа ми. Той, естествено, женкар мръсен, ще се ожени за по-млада от мене... И представяте ли си, как тя ще се скъса от търсене на моите скъпоценности...
***
Някои хора, излизайки от кръчмата, все едно тръгват по Алеята на славата – навсякъде оставят отпечатъци от длани.
***
Пролетно:
Гардеробът се дели на две: "гълтай корема" и "няма нужда, не личи".
***
За да си изкараш добре почивката, трябва преди да заминеш не само да изключиш ютията, но и да запомниш, че си я изключил.
***
Ако гостите скучаят, разкажете им анекдот. А ако не си тръгнат, разкажете им го още няколко пъти...
ВСЯКА СУТРИН НОВА ПОРЦИЯ ВИЦОВЕ

вторник, 25 март 2014 г.

#ДАНСwithme

Протестът! Ден 285-и!

Над 50 протестиращи има  в градинката при Художествената академия, откъм задния вход на парламента, откъдето в момента излизат депутатите, след края на пленарното заседание. Те освиркват силно излизащите от сградата депутати, скандират "оставка". Движението до храм "Свети Александър Невски" е ограничено. Движението по бул. "Цар Освободител" не е спряно.

Карта на Русия за чужденци:)

Oтвориха къщата на Ванга след 17 години

Стотици хора от цялата страна, руснаци и гърци се стекоха на Благовещение в местността
Рупите, за да чуят благата вест – „Отваря се къщата на Ванга!". Всички с нетърпение чакаха този миг вече 17 години и 7 месеца. След смъртта на пророчицата нейният дом бе запечатан, както и постройката, в която е приемала нуждаещите се.
 Навръх християнския празник, точно в 11,22 часа синът на ясновидката Димитър Вълчев отключи входната врата на къщата и множеството се нареди на огромна опашка, за да се докосне до бита, в който е живяла пророчицата, да усети духа й в трите малки стаички, а така също и в другата сграда, където е помагала на хората.
Цялото оборудване е пълно копие на оригиналното, което се помещава в историческия музей в Петрич. Тук са поставени леглото, миндерът, стенният часовник, транзисторът, икони, запазена е камината, има и телевизор. Кандилото в една от стаите гореше. „Така леля Ванга ни свети и ни сочи верния път – на обич и разбиране между хората", сподели възрастна жена, докато докосваше кръста в антрето на къщата. Почти всички на излизане целуваха снимката на пророчицата. „Мечтата на Ванга бе да сме обединен народ, да си помагаме, да не се караме. Липсва на всички ни. виждате колко много хора я почитат и днес. Този кът стана земен рай благодарение на фондация „Ванга", едно истинско място за молитва и пречистване", каза Нешка Робева. За празника тук бяха още художникът Светлин Русев, кметът на община Петрич Вельо Илиев и местният депутат Митко Захов.
От фондация „Ванга" заснеха автентичното оборудване на стаите и го възстановиха съвсем точно. Няма да има входна такса за посетителите в къщата, ще се влиза безплатно. „Тя продължава да дава духовен кураж и надежда на много хора, затова миряните идват тук с благодарност и преклонение към живота и делото й", казва председателят на едноименната фондация Иван Драмов. За хората тя е свят човек - заради своя висок морал, духовност, вяра и чувство за дълг към народа си. За тях личности като Ванга, като Петър Дънов са духовните дарове на България, които още не сме осъзнали и признали, споделиха чакащите на опашката да влязат в къщата на Ванга.

Крим в криза

В Крим вече започнаха проблемите с доставките на продукти, предаде Обозреватель.
Същевременно, проблемите с електроснабдяването от 23 март и 24 март накараха всички да заговорят за предстоящ срив на полуострова и пълната му зависимост от Украйна.
Според специалисти, продължителните проблеми с доставката на електричество заплашват да предизвикат не само неудобство на кримчани, но и огромни икономически проблеми. В момента 80% от електроенергията на Крим идва от Украйна. В най-добрия случай полуостровът може да обезпечи до половината от своите минимални енергийни нужди чрез допълнителни газови генератори.
Проблеми започнаха да възникват и с доставките на продукти. Някои магазини вече съкращават асортимента си от стоки. Освен това, супермаркетите очакват да разберат дали да променят цените от гривни в рубли.

Днес празнуваме Благовещение

Гоним змии и гущери, хващаме за за зелено, хапваме риба за здраве

Днес християните по цял свят посреща Благовещение, един от най-светлите и тачени празници. Денят, в който Архангел Гавраил известява Дева Мария, че ще зачене Син Божий, нашият Учители Спасител.

Памет за знамението са съхранили и нашите предци, превръщайки го в част от народния календар. Празникът наричат

 БЛАГОВЕЦ

или още Половин Великден.

В представите на българина с Благовец се свързва настъпването на пролетта. Нейни вестители са лястовичките, които се връщат от топлите страни и мечките, които се събуждат от зимен сън, къпят се в реката, а водата след тях става лековита.

В този ден кукувичките, които са орисани да бъдат неми, започват да кукат – добър знак за здраве и благополучие. Затова преди да чуят гласа им, всички хапват по залък хляб и слагат дребна пара в джоба си, за да са жизнерадостни и засмени. А момите обръщат няколко камъка и гадаят щастливи ли ще са в брака.

Старо поверие разказва, че на Благовец от дупките си излизат всички змии и гущери. В древните вярвания това са земни твари, в което съжителстват добро и зло. Те са родов тотем, благодетели и пазители на семейното огнище. Затова много често са изобразявани върху украшения и съдове като апотропей срещу болести и зли демони. В същото време хората вярват, че змията е хитро, коварно и дори смъртоносно животно, което често носи много беди и смущава живота на хората.

С тези противоречиви мирогледни представи змията присъства и в българската традиция. За едни тя е истински благодат. Вярва се, че първото полязване на змия е лековито, че изваждат в този ден големи богатства от земята. Главите им имат магическа сила, която врачки и баячки използват, за да правят с тях магии за омайна любов и щастлив брак.

За други пък змиите и гущерите са жива напаст. Още от сутринта обредно гонят злите гадинки от нивите и градините. Жените премитат къщите и палят голям огън, който обикалят три пъти, а пепелта разпръскват в двора и стопанските постройки, съскат с уста и удрят по метални предмети, за да прогонят зловредните твари.

От огнището носят жар, с която ръсят в градините, като наричат: ”Бъжте зъми и гущере, че въ огън гони”.

По стар обичай на Благовец се яде риба. Традиционно стопанката приготвя

обредна храна ‘рибник’

шаран, пълнен с орехи, много лук и домати. Пекат сладък кравай, с формата на змия, от който хапват малки и големи, за да се предпазят от вредните животинки. Приготвят благовешки хляб ‘лечник’ - две кори тесто, между които се слагат всякакви зеленчуци, с който символично посрещат пролетта.


Да си спомним за ... Валентин Вучков

Скъпи Валка, приятелю! Вече трябваше да си на петдесет...








Краси Петров

Роднини на пътниците от изчезналия Боинг-777

Гневни китайски граждани – близки на част от пътниците на полет МН370, излязоха на
протест пред малайзийското посолство в Пекин.
Всички демонстранти поискаха отговори и подробности около катастрофата на Боин-777.

СмЕх

- Какво трябва да направи един истински джентълмен след романтична вечеря?
- Да помогне на своята дама да изгори калориите от вечерята.

***
Един отива при комшията и го пита:
- Абе , Пешо , ти ли вари ракия миналата седмица?
- Да , защо?
- Хайде да те помоля вече да не си изхвърляш джибрите в гората , че оня ден ходих на лов и едни пияни зайци ми опънаха кучето!
***
- Татко, какво е чувстото да имаш красив и интелигентен син?
- Не знам, сине, питай баба ти и дядо ти.
***
Акция! Само тази пролет! Организирай девет референдума и събери СССР!
***
Имайки предвид нарастващия брой жени зад волана,скоро мъжете ще са на околовръстното...
***
Доктор към пациент:
- Как ви подейства лекарството? - Прекрасно! На сина излекува кашлицата,на мен ми махна болката от кръста,а с остатака жената изми прозорците.
***
Формулата на успеха:
Ставай рано,работи до късно..... намери нефт!

понеделник, 24 март 2014 г.

Тимошенко: Не Крим, а к*р щяха да видят от мен, заканва се експремиерката! ВИДЕО

В Интернет се появи запис от разговор на Юлия Тимошенко и украинския политик-милионер
Нестор Шуфрич, близък до Янукович в недалечното минало и заемал високи държавни постове, в който експремиерката се заканва нецензурно с геноцид за руснаците в Украйна, както и да остави от Русия изпепелена земя. Новината бе разпространена във вечерните новини от централната руска телевизия НТВ и редица руски и украински информационни сайтове.
Разговорът, за който Тимошенко вече призна в профила си в Туитър, се е състоял непосредствено след референдума в Крим. Предполага се, че откровената им беседа е качена в Интернет от сътрудници на Службата за сигурност на Украйна. От увоода, който са написали, може да се смята, че те или са наистина разтревожени от опасните закани, изричани от такава влиятелна личност, или са вербовани от ФСБ или това е пуснато като предизборен компромат.
Събеседникът на Тимошенко Нестор Шуфрич е родом от най-западния украински град Ужгород и има сръбско, унгарско и украинско потекло, член е на „Партията на регионите”, четири пъти е избиран за депутат, два пъти е бил министър на извънредните ситуации, бивш зам.-шеф на Съвета за сигурност на Украйна. Известен е като яростен противник на предишния президент Виктор Юшченко, с когото Тимошенко се смрази след Оранжевата революция. Предполага се, че Шуфрич е звънял на Тимошенко, за да си спечели благоволението на новата власт, а и като неин предишен спонсор. Според Форбс-Украйна състоянието му е 273 милиона долара. Собственик е на компанията „Нефтогаздобив”, която притежава едно от най-големите находища в страната – Семиренковското.

Информационно-аналитичния портал „NewsBalt” е свалил стенограма от разговора между Нестор Шуфрич и Юлия Тимошенко, състоял се на 18 март 2014 г. в 23:17 часа

Нестор Шуфрич (Н. Ш.): В шок съм от този Крим! Днес си говорих с мой познат, който едва не плаче.

Юлия Тимошенко (Ю.Т.): Готова съм да грабна автомата и да стрелям в челото на този подлец!

Н.Ш.: Вчера казах в „Свобода на словото” (популярно украинско политическо ток-шоу), че ако не дай Бог, избухне военен конфликт, аз и моят син като офицери от запаса ще грабнем оръжие, за да защитаваме страната си

Ю.Т.: На сто процента! Защото това прекрачва всякакви граници! Майната му, трябва да грабваме оръжие и да трепем тия дяволски кацапи (обидна дума за руснаците, живеещи в Украйна ) заедно с ръководителя им! Как съжалявам, че не мога да съм там и да оглавя тези процеси. Не Крим, к.р щяха да получат от мен!

Н.Ш.: Знаеш ли и аз това си мислех, че ако ти беше там, това вероятно нямаше да се случи. Но ни липсваше силов потенциал...

Ю.Т.: Щях да намеря начин да ликвидирам тези тъпунгери! Но се надявам да вдигна целия свят, да използвам всичките си връзки, за да остане от тази Русия само изпепелена земя!
  Н.Ш.: Ще ти кажа, че по тази тема съм ти съюзник! Не просто съюзник! Днес сутринта говорихме с шефовете на фракции. И Витя ме пита:”А какво ще правиш с тези 8 милиона руснаци в Украйна? Те са търтеи!”

Ю.Т.: Майната им, трябва да бъдат разстреляни с атомно оръжие!

На плъзналите информации за скандалното видео реагира и Юлия Тимошенко. В профила си в Туитър тя потвърди истиността на разговора с едно уточнение.
"Разговор имаше, но за осемте милиона руснаци в Украйна е монтаж. Всъщност аз казах: руснаците в Украйна са украинци. Поздрави на ФСБ :) Извинявайте за нецензурните думи"

ВИДЕО


#ДАНСwithme

Протестът! Ден 284-и!

Цитат на деня

Бих хвърлил един бой на всеки, който твърди, че още съм свързан с проекта на Карадере.
Това заяви в предаването "Лице в лице" по Би Ти Ви братът на лидера на БСП Сергей Станишев арх. Георгий Станишев.

Малайзия: Полет MH370 е паднал в в Индийския океан

Малайзийският премиер Наджиб Разак обяви полет MH370 за безследно изчезнал, а екипажът
и пътниците - за мъртви. Това се случи на пресконференция, състояла се в 16 ч българско веме.

"С голяма тъга искам да заявя, че новата информация за полета показва, че той е паднал в южната част на Индийския океан", каза Разак на пресконференцията.

Малко по-рано Малайзийските авиолинии, чийто полет катастрофиралият Бойнг 777 изпълняваше, обявиха в официално съобщение, че самолетът се е разбил и няма оцелели.

"С дълбоко прискърбие съобщаваме, че трябва да приемем полет MH370 за изчезнал, без оцелели на борда. Трябва да приемем доказателствата, сочещи, че самолетът е паднал в южната част на Индийския океан", заяви компанията.

След минути в хотел в Пекин ще започне и брифинг, на който роднини на пасажерите ще бъдат официално уведомени за заключенията на разследващите. Екипи на спешната медицинска помощ са повикани в хотела, в който роднините ще чуят, че търсенето на оцелели пътници се прекратява и всички на борса са обявени са мъртви.

Самолетът на Малайзийските авиолинии изчезна безследно от радарите на 8 март 2014 г. с 239 души на борда. От тогава до днес не е била осъществена връзка нито с пътниците, нито със самолета.

Над 10 дни не бяха намерени следи нито от машината, нито от пътниците. В търсенето се включиха екипи на 26 държави, които издирваха самолета по суша и вода. Междувременно версиите за изчезването му се рояха, пораждайки екзотични предположения за извънземна намеса и ново свръхоръжие.

Полет МH370 с курс от Куала Лумпур до Пекин се превърна в най-дълго издирания в цялата история на гражданската авиация.

Над 3 милиона души се включиха във виртуално търсене на останки от Боинга, преглеждайки база данни със сателитни снимки чрез личните си компютри.

На 19 март Малайзия обяви, че основната зона, в която се съсредоточава търсенето, е южната част на Индийския океан.

В 13-ия ден от изчезването на полета австралийски екипи забелязаха първите останки.

До този момент причината за падането на самолета е загадка.

И Пекин обявиха всичките 239 пасажери на полет МH370 за мъртви


Хотел "Лидо" в Пекин се изпълни с писъци, плачещи хора и вопли при съобщаването на новината, че изчезналият Боинг 777 е паднал в южната част на Индийския океан и всичките 239 пътници и екипажът са мъртви.

Крим остана на тъмно

Половината полуостров Крим, включително и столицата Симферопол, останаха без ток вчера,
като причините първоначално не бяха ясни.

По-късно стана ясно, че снабдяването към полуострова е умишлено намалено с 50%. „Орязването“ бе потвърдено от представители на „Крименерго“.

Обявилият се за първи-вицепремиер на Крим Рустам Темиргалиев обяви, че енергийният режим е причинен от факта, че украинската компания „Укренерго“ е намалила наполовина подаването на електричество към „Крименерго“.

Токът е спрял малко след 20 ч. в неделя и е дошъл след полунощ.

СмЕх

Едно време имаше двукасетъчни касетофони, сега телефони с две сим карти.

***
- Жоре, и къде се запозна с това момиче?
- Как къде? Под стария фар в Несебър!
- Е тоя фар не работеше ли бе?
***
На фризьорския стол е млад човек с много дълга коса. Около него ходи фризьорът и държи магнит над главата на клиента.
- Някакъв нов начин за подстригване?
- Не, просто търся ножицата.
***
Правило за здравословен живот:
"Закусвай като крал, обядвай като принц, вечеряй като просяк"
Абсолютно го спазвам:
Закусвам като крал - щом не искам да ям, значи няма пък!
Обядвам като принц - Може и да хапна.
Вечерям като просяк - Ям всичко, което намеря.
***
До кога пият жените математички?
- до безкрайност.
До кога пият жените химички?
- до загуба на реакция.
До кога пият жените медички?
- до загуба на пулс.
Да пием за жените физички, които пият до загуба на съпротивление!
***
Пиян мъж се прибира в три часа през нощта. Жена му скача от леглото и започва да го гълчи:
- Ти луд ли си, бе, кретен такъв. Я погледни в колко часа се прибираш... Как не те е срам?!
- Млъкни, ма! - прекъсва я той. - Кой ти каза, че се прибирам, а? Дошъл съм само да си взема китарата...
***
- С колко гаджета излизаш?
- Едно и две наум...

неделя, 23 март 2014 г.

#ДАНСwithme

Протестът! Ден 283-и! 

Протестиращите срещу правителството издигнаха политически лозунги с плакат: „България
казва Орешарски върви си!”. Недоволните скандират "Оставка!".

Заповед от Кремъл: Крим да бъде очистен от украинските войски

По оперативни данни на групата "Информационна съпротива", "руските окупационни войски в
Крим са получили заповед от Москва да очистят полуострова от огнищата на съпротива на украинските войски до 25 март". Това съобщава днес ръководителят на Центъра за военно политически изследвания Дмитрий Тымчук, цитиран от "Сегодня" и "Обозреватель".
"Едновременно с това по наши данни в Симферопол при непосредственото участие на ФСБ на Русия се сформират групи за дестабилизиране на ситуацията в Източна Украйна. Те са съставени предимно от бивши сътрудници на милицията в Крим, които са преминали на страната на Русия", информира Тимчук.
Той съобщава още, че днес е било превзето едно от последните огнища на съпротива - Центърът за информационно-психологически опарации на ВМС на Украйна.
Решение за извеждане на някои воински части от Крим ще бъде прието в най-близко време, заяви на пресконференция в Киев и.д. министър на отбраната Итор Тенюх. Той направи забележка на журналистите, че пишели как обсадените украински войници били въоръжени само с тояги. "Това не е така, те са с щатното си въоръжение, но не го използват, за да не се пролее кръв", уточни Тенюх.
От Москва няма официална информация за дали има заповед за тотално очистване на Крим от украинските войски. Но президентът Владимир Путин днес поръча на ръководителите на редица министерства и ведомства до 29 март в Крим и Севастопол да бъдат създадени тепиториални филиали на федералните органи на изпълнителната власт, съобщи пресслужбата на Кремъл.
Съответните поръчения са получили премирът Дмитрий Медведев, министърът на отбраната Сергей Шойгу, шефът на МВР Владимир Колоколцев, директорът на ФСБ Александър Бортников и редица още ведомствени ръководители. "Те трябва да докладват за изпълнението на задачити след 2 седмици, а след това ежемесечно", уточняват от пресслужбата на Кремъл.

Започнаха гонения на „предатели“ в Крим

Листовки с надпис "Предател на Крим" се появиха в кримската столица Симферопол,
съобщиха жители на новоприсъединената към Русия област в социалните мрежи.

На една от фотографиите, разлепени из столицата, е изобразена правозащитничката и лидер на неправителствената организация "Действие" Александра Дворецкая. На листовката е даден домашният й адрес и се посочва, че работи за обществена организация, финансирана от държавния департамент на САЩ и европейските служби, и е предала интересите на кримчаните.

"Подкрепяйки акциите на така наречения Евромайдан, срещу парите на щедрите чуждестранни спонсори тя, се опитва заедно с други предатели на Крим да наруши мира и спокойствието на полуострова", се казва още в назидателната "обява". Листовката завършва с призив прочелите я лично да я пуснат в пощенската кутия на Дворецкая, за демонстрират, че са против предателите на Крим.


По информация на украинското издание "Виртуален Майдан" самата Дворецкая в момента е в Киев, тъй като в родния си Крим не е в безопасност. По нейни сведения, вече двама нейни колеги са били похитени от местната милиция и до този момент не е известно какво се случва с тях.

Преди години в Силистра плащали за убит комар

От 2 до 350 лева са плащали в Силистра през 1944 година за убити комари, доказва с документи бившият служител в силистренския държавен архив Мато Бренишки. Той се позовава на писмо на силистренския околийски лекар от 19 април 1944 година до градската здравна служба, с което по нареждане на тогавашния Институт за борба с маларията в Бургас и на Главната дирекция на народното здраве "се налага да се проведе във всяко маларично селище на областта от учителите и учениците избиване на презимувалите комари". За 10 убити комара се плащат 2 лева, за 100 комара - 25 лева, а за 1000 комара - 350 лева. Има изискване убитите комари да се предават в цигарени кутии между памук и лигнин в близката маларична станция или на околийски лекар за изплащане на полагащото се възнаграждение. С окръжно на началника на противомаларичната станция в Силистра е обявена седмица за избиване на комарите от 23 до 30 април 1944 година. В Силистренско през тази година все още официално не е оповестено за мерки против комарите. Според кмета на Силистра д-р Юлиян Найденов в Асоциацията на дунавските общини са водени разговори да бъдат осигурени средства за общините. Но все още няма решение на правителството за това.

Топ СмЕх

Любящият съпруг винаги подкрепя съпругата си!

Това са най-харесваните от читателите на Таралеж вицове за тази седмица. Топ3 от над 50 вица събрали най-много харесвания на фейсбук страницата:

Македонец се кара на сина си:
- Разбирам да имаш двойка по география - светът е голям, не можеш да го знаеш целия. Разбирам по музика - не всеки може да пее. Ама по история на Македония??!!?! Толкова ли не можа да научиш тия две страници бе?

***
Двама приятели докато пътували ги застигнала буря и останали да пренощуват в дома на богата вдовица.
След 9 месеца единия от тях получил писмо от адвоката на вдовицата и ужасен позвънил на другия:
- Помниш ли, че по време на похода ни пренощувахме в дома на една вдовица?...
- Помня....
- Помниш ли как ти няколко пъти ходи в нейната стая и след това се хвали колко добре си я оправил?
- Ами.... помня....
- Ти да не си използвал моето име?
- Ъъъъ... да..., защо, да не би да е родила?
- Не, но можеш да ме поздравиш! Вдовицата е умряла и ми е завещала цялото си състояние.

***

Мъж отива при сексолог и си казва мъката :
- Докторе , нещо много странно се случва. Когато правя се*с със съпругата ми е много студено, а следващия път ми е много топло.
После пак ми е студено, пак ми е топло. И така се редуват.
Докторът:
- Никога не съм срещал такъв случай … Мога ли да говоря с жена Ви?
На следващия ден жената отива при лекаря.
Той:
- Г-жо, повиках Ви на разговор, защото вашият съпруг се оплаква от някаква странна патология, която за първи път срещам. Казва при сексът с Вас веднъж му е много студено, а следващия път му е много горещо…
Жената :
- Нищо чудно, докторе ! Веднъж през януари, втори път – през юли...