събота, 5 юли 2014 г.

„Атака” брани паметника на Левски от гей парада

Броени минути преди началото на тазгодишния гей парад „София прайд” 2014 от партия
„Атака” спонтанно обявиха, че започват струпване на свои симпатизанти около паметника на Васил Левски в центъра на столицата.

Целта на акцията, според текста на съобщението, е да не се позволи хората с нетрадиционна сексуална ориентация да „осквернят” паметника на апостола, минавайки покрай него като част от маршрута си.

Новината за предстоящите действия на атакистите идва само ден, след като те изпратиха протестна декларация, в която се обявяват срещу „моралната разпуснатост” на „уродливия” гей парад.

Както и при предходните издания на гей парада у нас, oрганизаторите и тази година са взели строги мерки за сигурност. Шествието ще бъде охранявано от стотици полицаи, а след първоначалното събиране на ЛГБТ групата нови „подкрепления” няма да бъдат допускани.

Маршрутът на „София прайд” остава в тайна, а всички участници се призовават да не отговарят на провокации от външни лица, както и да не напускат шествието преди официалния му край.

Станишев се оттегля от председател на БСП

Сергей Станишев подава оставка като лидер на БСП.


Това ще се случи на конгрес на партията, който ще се проведе на 27 юли.

Станишев ще посочи за свой наследник Драгомир Стойнев.

Соцлидерът е споделил намерението си пред членовете на Изпълнителното бюро рано тази сутрин, но темата все още не е обсъдена на червения пленум, който в момента тече "Позитано 20".
"В историята и във времето назад ние социалистите винаги сме намирали верния път към промените и обновяването. И днес ще го направим. Заедно. С необходимото уважение един към друг и със загриженост към партията. Но преди всичко – с чувство за дълг към хората и към страната", е заявил лидерът на БСП Сергей Станишев на днешния пленум на партията, съобщиха от пресцентъра на БСП.
"Затова като лидер на партията предлагам на днешния пленум да вземе решение за свикването на заседание на конгреса на 27 юли, на който да приемем предизборната си платформа и да изберем нов председател на БСП.

Не отстъпвам, за да седна нито на първия, нито на последния ред. Оставам в първите редици на битката. Ще застана до новия лидер. С всичката сила на авторитета и опита, който съм натрупал във времето. С европейското си влияние и позиции. С ясната убеденост, че днес и сега ни е нужна промяна, но и единство, и приемственост. Защото това са измеренията на една нова сила, която ще даде на БСП шанса и волята да се превърнем в партията на общественото доверие, допълва Станишев.

Плаж по време на чума

Министър д-р Таня Андреева се пече на плажа в разгара на колапса в здравеопазването.
Андреева се е изтегнала на ситния пясък пред тузарския хотел "Балнео & спа" в Поморие и събира тен.

Вчера бях в Поморие за откриване на международна конференция на Българското ринологично сдружение. Кракът ми не е стъпвал на плажа, заяви пред Нова телевизия здравният министър Таня Андреева.

Изказването й е по повод публикуваните днес от агенция ПИК нейни снимки по бански на плажа.

Вчера в Поморие имаше буря и облачно време. Разпространяват се мои снимки от миналата година, твърди Андреева.

Аз лично си плащам престоя на конференцията и това може да се провери на рецепцията в хотела, заяви здравният министър.

Министърът може да работи, където и да се намира в държавата, каза тя.

В момента съм в Поморие, приготвям се да тръгвам за София, заяви още Таня Андреева.


На 3 юли премиерът Пламен Орешарски прекъсна първия запис на интервюто му за bTV, ядосан от въпроса къде е здравната министърка
Обновена

България е на първо място в Европа по най-много джамии на глава от населението

Родината ни е на първо място в Европа по най-много джамии на глава от населението - 1200,
с което се нарежда до арабските страни. Това сочи проучване на Евростат.

Справка за джамиите в Европа!

Равносметка:
1.Германия-2750
2.Франция-1600
3.България-1280
4.Великобритания-1000
5.Испания-813
6.Холандия-400
7.Австрия-400
8.Белгия-328
9.Италия-258
10.Гърция-258
11.Швеция-156
12.Швейцария-122
13.Румъния-77
14.Финландия-17
15.Ирландия -9
16.Полша-6
17.Словакия-4
18.Литва-4
19.Латвия-3
20.Чехия-2
21.Кипър-2
22.Люксембург-2
23.Малта-1

В Европа живеят над 16 милиона мюсюлмани.

Най много джамии от глава на населението и то не само на изповядващото Исляма в цяла Европа се пада на България. При преброяването през 2001 година мюсюлманите в България са 990 000, за сравнение - във Франция мюсюлманите с френско гражданство са над 6 мил.,докато джамиите им са едва 1600. В Германия 3,3 милиона мюсюлмани са с германско гражданство-2750 джамии, в Обединеното кралство -1,5-2 милиона-1000 джамии.

No Comment

Кой ще смени другаря Станишев?

БСП се готви да избере нов лидер. А най-спряганите имена на "Позитано" 20 са тези на
икономическия министър Драгомир Стойнев, шефа на НС Михаил Миков, неговата заместничка Мая Манолова и шефката на социалната комисия Корнелия Нинова. "Вероятно ще има и други кандидати, но приемете, че това са имената на финала".  Оставката на соцлидера Сергей Станишев бе поискана от столичните социалисти, които свикаха и дискусия в къщата на Димитър Благоев-Дядото. Лично доайенът на червените Румен Овчаров даде тон за смяна на ръководството на БСП. Пред най-близките си Станишев вече дал знак, че ще се оттегли, още повече, след като стана ясно, че е почти сигурен еврокомисар. "Сам ще реши, но категорично няма да е под натиск", уточниха запознати. Социалист номер 1 нямало да посочи свой наследник, както навремето направи бившият председател на партията и идеолог на АБВ Георги Първанов. Днес на "Позитано" 20 ще се проведе един от най-ключовите за партията пленуми през последните години. Сутринта Станишев събира от 10.00 часа заседание на Изпълнителното бюро. На пленума няма да присъстват дори депутати, които не са членове на НС на БСП.

На тази дата: 5 юли 1946г. Представят първите бикини

На 5 юли 1946 г. в Париж официално са представени първите бикини, които бързо се налагат
в модата на дамското бельо и банските костюми.

Като създатели на костюма се сочат инженерът Луи Реар и модният дизайнер Жак Хайм. Той е наречен на името на атола Бикини, част от Маршаловите острови. Официалното представяне на бикините обаче става далеч след като те вече са част от парижката дамска мода.

Според сп. "Лайф" през 1945 г. парижанките масово са носели бикини. Тогава обаче този тип облекло все още не носи познатото днес на всички наименование, а списанието говори просто за "френски бански костюми". Представените на 5 юли бикини са разработка на Реар върху по-ранно творение на Хайм, наречено "атом" и рекламирано като "най-малкия бански костюм".

Реар прави "атома" максимално малък за времето си, но трудно намира модел, който да се съгласи да го представи пред публика. В края на краищата с първите бикини на обществено място излиза Мишел Бернардини, танцьорка от Парижкото казино.

Налагането на бикините обаче нe става лесно. Трябва да минат поне 15 години, за да бъдат те масово възприети в САЩ, а преди това през 1951 г. са забранени от надпреварата "Мис Свят". Пробивът идва с Брижит Бардо и бикините й във филма "И Бог създаде жената" от 1957 г., след което пазарът вече е отворен.

Трябва да се признае, че всъщност през 1946 г. французите само възраждат една стара традиция. Рисунки по древногръцка керамика, датираща отпреди 3000 години, показват жени, облечени в костюми от две части, досущ приличащи на съвременните бикини.

Вицове, юли 2014г.

СмЕх

- E, как беше сексът?
- Не знам, всичко стана за секунди...
***

Лежи Червената шапчица до Вълка в леглото, пуши и му вика:
-Подлъга ме ти с тоя голям нос, с тия големи зъби и уши, подлъгааа...
***

- Къде е НЗОК?
- нз
- ок
***

Обява в Пернишки
вестник:
"Търся си разбрана жена - да
схваща от първия шамар ....."
***

Всеки мисли за това как да промени света, но никой не мисли как да си измие чиниите.
***

"Алкохолът не решавал проблемите... То и млякото не ги решава, ама никой не го прави на въпрос!"
***

Силата на рекламата и пиара са на път да оборят дори законите на математиката :
" В 100 грама шпек има 140 грама месо!"

Всяка сутрин нови вицове

петък, 4 юли 2014 г.

Бойко:Станишев ще става еврокомисар по имиграцията

Лидерът на БСП Сергей Станишев ще стане еврокомисар по въпросите на имиграцията, обяви
лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Вчера световните медии обявиха, че ЕК обмисля за пръв път да създаде пост на еврокомисар, който да работи по въпросите за имиграцията.

На въпроса откъде има тази информация, Борисов отговори: "Искате ли да се обзаложим?"

"Те и това ако направят, ще отговорят докрай на всичките ми пророкувания, че една година всичко се търпя, за да стане Станишев еврокомисар", каза Борисов.

По информация на Борисов подготвян за поста е именно Сергей Станишев.

В сряда министър-председателят Пламен Орешарски обяви, че кабинетът ще подаде оставка в края на месеца, защото преди това иска да предложи българската кандидатура за еврокомисар.

Председателят на ГЕРБ предупреди, че парламентът подготвя и кандидатури на бивши членове на Държавна сигурност за дипломатически постове.

По-късно в кулоарите на парламента председателят на "Коалиция за България" Атанас Мерджанов бе помолен да коментира думите на Борисов. Мерджанов припомни, че кандидатурата за български еврокомисар е правомощие не на отделните парламентарни групи, а на българското правителство. Той заяви, че думите на Борисов са брътвежи. Ето какво каза Мерджанов:

Искам да напомня, че изборът на български еврокомисар е правомощие изключително на българското правителство. В нашата парламентарна република вие много добре знаете, че парламентарните групи не предлагат кандидатури за еврокомисари.

Бойко Борисов очевидно е над всички в тази държава - и преди, и сега. Учудва ме това ваше упорство непременно да коментирам едни брътвежи, които не почиват на никаква достоверност, а само на своеобразни слухове и клюки.

Гледайте на живо Григор Димитров - Новак Джокович

През последните няколко години Григор Димитров многократно пренаписа историята на
родния ни тенис, подобрявайки какви ли не рекорди от миналото, а днес ще се опита да се превърне и в първият българин, достигал някога до финал на сингъл в турнирите от Големия шлем.
Григор Димитров излиза срещу световния №2 Новак Джокович в битка за място на финала на най-стария тенис турнир в света.

Гледайте 1/2 финала на "Уимбълдън" Димитров - Джокович на живо ТУК:http://novatv.bg/live/

Григор Димитров срещу Джокович днес от 15 часа!

Българската тенис ракета номер едно Григор Димитров се изправя днес срещу Новак
Джокович в среща от първия полуфинал на "Уимбълдън" при мъжете.

Срещата между двамата е първа в програмата за петък и ще започне в 15:00 часа българско време на Централен корт в „Ол Ингланд Клъб” в Лондон.




Какво казаха претендентите за място на финала

Григор Димитров: "Страх ли? Страхът въобще не присъства в картинката. Разбира се, не очаквам лесен мач, но ще изляза на
корта с единствената мисъл за победа. Мисля, че и двамата наистина много силно ще желаем победата в този мач. Опитът е на негова страна, но в същото време аз играя страхотен тенис и вярвам във възможностите си. Изключително много се вълнувам преди мача. Може би не го показвам, но за мен турнирът продължава и трябва да се опитам да бъда максимално концентриран. Щастлив съм да съм на полуфинал - една добра фаза от турнира, но се надявам, че ми предстоят още два мача и този няма да е последният ми."

Новак Джокович: "През последните шест месеца той играе страхотно. Спечели няколко титли, включително и тази на трева в Куинс. Всъщност през тази година той е непобедим на трева, така че е тенисист, с когото всички трябва да се съобразяват. Фактът, че той няма загубен мач на трева през този сезон, както и победата срещу Анди, говорят достатъчно за качеството на играта му. Сигурен съм, че много хора го виждат като един бъдещ шампион от Големия шлем. Може би тук, може би и на някой от следващите турнири. През този сезон той е спечелил титли на всички настилки, което също показва неговите качества и умението му да се адаптира към различните настилки. Също така играта му се подобри много, откакто започна да работи с Роджър Рашийд. Той вече започва да натрупва и повече опит, играейки на голямата сцена, което без съмнение е от полза, когато играеш на турнири като този."
Статистиката
Съперничеството между двамата започва през 2012 г. на Мастърса в Шанхай, където Джокович стигна до успеха с убедителното 6-3 6-2, а през следващия сезон двамата отново се срещнаха на Мастърс турнир, този път в Индиън Уелс, но отново победител излезе сърбинът - 7-6(4) 6-1. Дойде ред на онзи епичен сблъсък на клея в Мадрид, където Гришо записа първата си победа над действащ №1 след драматичното 7-6(6) 6-7(8) 6-3, а няколко седмици по-късно на Ролан Гарос сърбинът за трети път спечели мач от прякото им съперничество след 6-2 6-2 6-3. Сметките показват предимство от 3-1 в преките двубои, а за любителите на символиката тук е моментът да отбележим, че точно такава бе ситуацията и преди мача с Мъри.

Нова телевизия ще бъде единственият национален телевизионен канал, който ще излъчва на живо двубоя от полуфиналите на тенис-турнира Уимбълдън между Григор Димитров и Новак Джокович.

Бойко тръгва на турне в страната

Кастинг за нови депутати започва от днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той тръгва на
ударна обиколка из структурите в страната. Борисов започва проверката на местните организации днес от Русе. А през уикенда се очаква да направи и "изненадващи" визити в Североизточна България, коментираха лаконично от ръководството на ГЕРБ. Целта на Генерала е да огледа лично своите за водачи на бъдещите листи за предсрочните парламентарни избори.
"По места има добри експерти, хора, които са утвърдени местни лидери, и ги искам в следващия парламент", отсякъл Борисов. Така дал да се разбере, че някои от сегашните водачи на листи няма да попаднат на предна позиция. Там, където партията има незадоволителни резултати обаче, Борисов предупредил, че "водачът може и да е спуснат от София".
"Ако искаме да управляваме самостоятелно, трябва да имаме пълно мнозинство", обобщил Борисов. Лидерът на ГЕРБ започва обиколката си от областите отличници, каквато според вътрешните анализи на партията е област Русе, коментираха неофициално от партията. Именно това посещение пък било сигурен знак, че най-проблемните региони Генерала ще остави за накрая.
Борисов не искал да спуска хора в областните структури, защото се опасявал от недоволство. Именно заради това той е поискал и справки за хората си по места и за техните постижения за изминалата година. Крайната селекция за бъдещите листи на партията ще бъде правена в централата на партията от ръководството.
В следващите 10 дни Борисов планирал да направи поредица от срещи със структурите във Варна и в Бургас.

На тази дата: 4 юли 1776г. е одобрена Декларацията за независимост на САЩ

1776 г. на континентален конгрес във Филаделфия е подписана американската Декларация за
независимост. Документът, написан основно от Томас Джеферсън, обявява, че Тринадесет колонии, които са във война с Великобритания от повече от година, вече не са част от Британската империя, а са „свободни и независими щати”.

Декларацията дава официално обяснение за причините, поради които Конгреса е гласувал обявяване на независимост на 2 юли 1776 г. Рожденият ден на САЩ - Денят на независимостта - се празнува на 4 юли, денят в който текстът на Декларацията е одобрен от Конгреса.

След подписване на текста на 4 юли, Конгресът разпространява Декларацията в няколко форми. Тя незабавно е публикувана в печатен вид и широко разпространена сред обществеността. Първото официално обществено четене на документа се състои на 8 юли в Залата на независимостта във Филаделфия, същия ден обществени четения се състоят и в Трентън, Ню Джърси и в Ийстън, Пенсилвания.

На 9 юли Декларацията е прочетена на войниците на ген. Джордж Вашингтон в Ню Йорк, докато британските сили са недалеч. След като чуват Декларацията тълпи в много градове разкъсват и унищожават знаци и статуи представляващи кралската власт. Конната статуя на крал Джордж III в Ню Йорк е съборена и оловото е използвано за леене на куршуми. Текстът на Декларацията е публикуван в Лондонските вестници в средата на август.

Известното встъпление на Декларацията, написано от Томас Джеферсън гласи: „Ние считаме тези истини за видни от само себе си, че всички хора са създадени равни, че те са дарени от своя Създател с някои неотчуждаеми права, че сред тези права са живот, свобода и стремеж към щастие”.

Декларацията завършва с думите: „Ето защо ние, представителите на Съединените американски щати, в Общия конгрес, събрани, обръщайки се към Върховния съдия на света за нравствеността на нашите намерения, в името и с властта на добрите хора на тези колонии, тържествено оповестяваме и обявяваме, че тези Съединени колонии са и по право трябва да бъдат свободни и независими щати... И в подкрепа на тази декларация, с твърдо упование в покровителството на божественото Провидение, взаимно си заклеваме нашите животи, състояния и свещена чест”.

1802 г. е открита е Военната академия на Съединените щати в Уест Пойнт. Това е най-старото военно училище в САЩ. Мотото на Академията е „Дълг, достойнсто, родина”.

Академията се намира в градчето Уест Пойнт в щата Ню Йорк, на 80 км северно от Ню Йорк, на брега на река Хъдсън. Сегашната база на академията заема 65 кв.км. Мястото за изграждане на форта е избрано от Джордж Вашингтон, а проектът е направен от полския и американски генерал Тадеуш Косчушко през 1778 г. Фортът е считан за най-важната отбранителна позиция на целия северен американски континент.

Президентът Вашингтон бързо осъзнава, че новата държава има нужда от военно училище. Против идеята на президента застава държавният секретар Томас Джеферсън, който счита, че такава институция не е предвидена в конституцията. Именно Джеферсън, обаче, като президент на САЩ подписва указ за създаване на академията на 16 март 1802 г. и на 4 юли с.г. тя е открита.

Една от най-важните личности за развитието на Академията е нейният ректор Сайлванъс Тайър, управлявал училището от 1817 до 1833 г. и останал в историята му като „баща на военната академия”. Тайър обръща особено внимание на обучението по точните инженерни дисциплини. Абсолвентите на академията през този период стават едни от най-известните строители на пътищата, железопъната мрежа, мостовете и пристанищата на САЩ. Освен това, други висши училища в САЩ вземат за база програмите на Уест Пойнт.

След Първата световна война ректорът Дъглас МакАртър въвежда засилената физическа подготовка в Академията, което от една страна повишава славата на кадетите сред обществеността, а от друга страна води до значителната физическа издръжливост на всички учащи се.

Академията е известна и със силната си спортна школа. Отборите на Уест Пойнт са били известни като черните рицари от Хъдсън; по-късно това прозвище е съкратено само на черните рицари.

Вицове, юли 2014г.

Истински джентълмен...

СмЕх

"Това, на което в трамвая му казват "блъсканица", в дискотеката се нарича "атмосфера"."
***

Двама мъже отишли на риболов с лодка в морето. Но внезапно задухал силен вятър и ги вкарал в открито море. На седмия ден мъжете вече умирали от глад и жажда. Единият рибар хванал на въдицата си стъклена бутилка. Отворил я и от вътре излезнал дух:
- Ще ти изпълня едно желание! - казал духът.
- Искам да имам много бира! - възкликнал рибарят.
Духът щракнал с пръсти и изчезнал. В този миг морето станало от бира. Другият рибар, шокиран, казал:
- Браво бе, умник, а сега в лодката ли ще пикаем?
***

Две тъщи си говорят:
- Моят зет е страшно икономичен. С една салатка 14 ракии пие...
***

Новината за фалит на КТБ има за цел да отклони вниманието ви от лятната промоция в Kaufland на сръбска наденица за 69 ст....
***

- Длъжна съм да ви предупредя, че мъжът ми ще се прибере след 40 минути.
- Ама аз нищо такова не правя!
- Да де! А времето си върви…
***

Рекламист в търсене на отзив чрез обратна връзка:
- Дават ли според Вас резултат обявите, които публикувате в нашия вестник?
- Разбира се! В понеделник публикувахте обявата ни, че търсим нощен пазач, а в сряда вече ни бяха обрали...

Всяка сутрин нови вицове

четвъртък, 3 юли 2014 г.

Хранят с мухлясали сандвичи доброволците в "Аспарухово"

Председателят на Националното сдружение на сираците в България Слави Михайлов поиска
оставката на кмета на варненския квартал "Аспарухово" Йордан Николов, съобщи телевизия Алфа. Причината е - мухлясали сандвичи, с която според Михайлов, са се опитали да натровят сираците-доброволци.
По време на работа са им били раздадени филии с мухъл, показва пред камерите на телевизия Алфа председателят на сдружението Слави Михайлов. "Някой държи сандвичите на склад, защо не са раздадени на хората, запита Михайлов. Районният кмет ходи непрекъснато с лъснат костюм сега, в момент на криза", каза Михайлов.

Кметът на Аспарухово обясни, че ще се справи и с тази ситуация. "Ще взема мерки, каквито са в моите правомощия не съм длъжен да обяснявам какви са правомощията ми", каза кметът Николов. Самите потърпевши изразиха съжаление, че не са могли да изядат предоставената им храна, тъй като по думите им биха получили болки в стомаха.

Орешарски дава оставката си на 18 юли!

Пламен Орешарски подава оставка на 18 юли, петък, твърдят информирани източници.


Самият премиер подсказа това  в разговора си с журналисти в парламента вчера, когато кворумът се провали. "Дано има поне кворум за моята оставка, пошегува се Орешарски.

Той обясни, че на 16 юли ще иде в Брюксел да представи кандидатурата за нов еврокомисар.

Парламентът ще бъде без кворум до оставката на Орешарски

Парламентарната група на ГЕРБ няма да влезе в пленарна зала, докато премиерът Орешарски
не подаде оставка и тя не влезе за гласуване в парламента.

Това обяви след заседание на парламентарната група зам.-председателят й Цецка Цачева.

"Не може да сме само ние тези, които изпълняваме ангажиментите си" , отсече Цачева. Тя коментира, че с поведението си вчера мнозинството не е изпълнило ангажиментите си, които са поели на консултациите при президента.

Цачева визира заседанието на икономическата комисия вчера, при което левицата не подкрепи предложените промени в Наказателния кодекс, които да въведат затвор за опитите за умишлена дестабилизация на банковия сектор.

"Коалиция за България" отказа да подкрепи предложенията на БНБ за нормативна промяна с оглед опита за криминално вмешателство в стабилността на банките. За нас е ясно, че тези хора не изпълняват поети ангажимент - така, както година и половина седяха на инат да управляват", обясни Цачева.

Тя коментира, че парламентарната група на ГЕРБ всеки ден ще е в сградата на Народното събрание, но няма да влезе в пленарна зала, докато в дневния ред не влезе за гласуване оставката на правителството. С това парламентарната група на Борисов се надява да принуди министър-председателя да подаде оставка още днес.

По рано днес, малко след 9 ч., парламентът отново не успя да събере кворум, като в зала се регистрираха 103-ма депутати. От редиците отсъстваха "Атака" и ГЕРБ, които бяха на заседание на парламентарната група. В 9.30 ч. ще се направи втора процедура по регистрация, но тя няма как да е успешна, след като в залата ще са само ДПС и "Коалиция за България".

Григор Димитров: Целта ми е титлата на Уимбълдън

Щастлив, уверен и гладен за успехи - това излъчваше Григор Димитров на пресконференцията
след гръмката му победа над вече бившия шампион на Уимбълдън Анди Мъри.

"За мен това е един наистина специален момент - да изляза на Централния корт и да играя срещу защитаващия титлата си шампион. Не беше никак лесно, но живея за такива моменти", сподели щастливият победител, а след това определи кои според него са били най-важните моменти от двубоя, решили изхода му.

"Това, че успях да спася точката за пробив в началото, бе един от ключовите моменти. Не мисля, че Анди игра лошо. Той е един от най-добре удрящите топката тенисисти на тура, както и притежателят на едни от най-добрите ретури. Знаех, че срещу него няма да ми е лесно и той е от хората, които никога не се отказват, така че трябваше да дам всичко, на което бях способен. Чувствах се много уверен, а след първия сет знаех, че моментът е на моя страна. Тайбрекът във втория сет също бе от ключово значение.

Не бих определил тази победа като лесна. Това бе един напрегнат мач, а още от първия удар и двамата бяхме готови за победата. В началото на мача получих предимство над него и това много ми помогна да продължавам по същия начин. Вторият и третият сет бяха по-различни. Излязах на корта с мисълта да спечеля мача и бях позитивно настроен. Чувствах се подготвен, бях търпелив и готов да остана такъв без значение от това колко сета трябваше да изиграем. Бях концентриран във всяка точка", добави още Григор.

А какво е усещането да си на полуфинал на Уимбълдън? "Няма да крия, чувството е хубаво. Горд съм от това, което направих, но в същото време това е нещо, за което работя всеки ден - да стигна до тази фаза на турнира, да изляза за мача и да превключа на друга скорост. Беше четвъртфинал и срещу мен бе защитаващият титлата си шампион, но в същото време това бе само още един мач. Щастлив съм, че спечелих в три сета", сподели още Григор.

Освен Гришо, до четвъртфиналите достигнаха още двама младоци - Ник Кирьос и Милош Раонич, а един от тях двамата ще се присъедини към българина на полуфиналите. Дошло ли е времето на младите тенисисти? "Всички ние искаме да стигнем до тази фаза на турнира и сме жадни за това. Искаме да се докажем и да покажем на "големите момчета", че сме точно зад ъгъла. Това, което постигаме в момента е добро, но трябва да го правим в почти всеки турнир, на който участваме", бе отговорът на Гришо.

Това, което вече постигна, не е никак малко, но апетитът идва с яденето, а изглежда Григор няма никакво намерение да се задоволи "само" с полуфинал. "Турнирът продължава и аз трябва да продължа да бъда все така концентриран. Щастлив съм от достигането до полуфиналите, но се надявам, че ми предстоят още два мача. Все още не съм си свършил работата, а голямата ми цел е да спечеля титлата", коментира Гришо, който е само на две стъпки от осъществяването ѝ, първата от които е да се справи с Новак Джокович.

"Играл съм доста пъти срещу него и той е опасен противник на всяка една настилка. Трябва да се подготвя добре, да премина през ежедневните тренировки и в петък да покажа най-добрата си игра", завърши Гришо.

Световните медии за Григор



Победата на Григор Димитров над Анди Мъри предизвика шум не само в българските медии,
а и в световния печат, където хасковлията се появи дори по първите страници.

"Дейли Мейл" излезе със заглавие с типична за изданието дължина: "О, Анди! Мъри измъчи и Кейт, докато тя наблюдава от кралската ложа краха му на Уимбълдън".

В статията има и обширна галерия на Кейт Мидълтън и нейните реакции преди и след края двубоя.

Британският "Телеграф": "Разсеян Анди Мъри предаде титлата"

"Мъри загуби от Григор Димитров, който също бе изненадан от лошата форма на шотландеца. Димитров твърдял, че е усетил, че нещо не е наред преди играта"

Ройтерс: "Шампионът Мъри шокиран от Димитров"

"Абдикацията на Мъри на централния корт на Уимбълдън остави принц Уилям и неговата съпгура Кейт смълчани", допълва агенцията.

CNN: "Анди Мъри изхвърлен от Григор Димитров".

"Докато бъдещият крал на Англия наблюдава от кралската ложа, човекът с короната на Уимбълдън изпусна титлата."

Ню Йорк Таймс: "Мъри детрониран от друга млада звезда"


Вигенин разследва теч на информация за назначения на 105 служители във Външно

Външното министерство започна вътрешна проверка, за да установи кой е отговорен за
изтеклия в медиите списък със завръщащи се в България дипломати и други задгранични служители.

И.д. говорителят на МВнР Венцеслав Генков заяви, че става дума за 105 служители, които са преназначени, и че информацията не е тайна в министерството. Но въпреки това ще има вътрешно разследване.

Скандалът започна от изявление на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който обвини ведомството на Кристиан Вигенин, че урежда кадри на управляващите зад граница в края на мандата. И даде за пример преназначаването в Берлин за 4 години на Албена Гетова – съпруга на съдията Тони Гетов, който даде ефективна присъда на Цветан Цветанов. „Виждате – Вигенин 160 души назначава, включително и въпросната госпожа, за която преди време разговаряхме. Една съпруга, която отсега е назначена за 2015 г.“, обяви Борисов в кулоарите на парламента.

Твърди се, че според заповедта Албена Петкова Гетова се връща от Берлин и е назначена да заеме от 1 януари 2015 г. поста началник на отдел „Политически и институционални въпроси на ЕС“ в МВнР в София.

Преди Борисов информация за назначенията бе разпространена в два сайта. В тях бе публикуван пълният текст на заповедта на Вигенин от 13 юни. В публикациите се твърди, че става въпрос за „верни на БСП и кръга около Станишев хора, или пък за техни деца“.

На тази дата: На 3 юли 1979 г. Американският президент Джими Картър подписва секретен указ и започва да финансира афганистанските муджахидини

На 3 юли 1979 г. американският президент Джими Картър подписва секретен президентски
указ, санкциониращ финансирането на антикомунистическите сили в Афганистан. С това се дава старт на програмата „Циклон” на ЦРУ, целяща създаване на международно терористично движение, което да разпространи ислямския фундаментализъм в Централна Азия с цел да "дестабилизира" Съветския съюз. В следващите години са изразходени 4 милиарда долара за изграждането на ислямистки тренировъчни лагери в Пакистан.
„Циклон” е една от най-продължителните и най-скъпи секретни операции на ЦРУ, чието финансиране започва с $20-30 милиона годишно и към 1987 г. достига до $630 милиона годишно.

Предистория

Съветникът на Картър по националната сигурност Збигнев Бжежински твърди, че американската помощ за афганистанските муджахедини е предшествана от усилията на САЩ по въвличане на СССР в скъпоструващ и по възможност отвличащ военен конфликт по подобие на Виетнамската война.

В свое интервю през 1998 г. за френското списание Le Nouvel Observateur Бжеживски казва: Ние не сме подтиквали руснаците да се намесват, но ние нарочно увеличавахме вероятността да го направят... Секретната операция беше отлична идея. Нейн резултат стана подмамването на Съветския съюз в афганистанския капан...В деня, когато Съветският съюз официално пресече границата, аз написах на президента Картър: „Сега ние имаме шанс да дадем на Съветския съюз негова Виетнамска война.”

Програма „Циклон”

След въвеждането на съветски войски в Афганистан и назначаването на много по-просъветския президент Бабрак Кармал, Картър обявява: „Съветското нахлуване в Афганистан е най-голямата заплаха за мира от времето на Втората световна война.”

Програмата „Циклон” се основава преди всичко на използването на пакистанското разузнаване (ISI) като посредник за разпределяне на финансирането, снабдяването с оръжие и обучение на афганистанските сили за съпротива. Покрай финансирането на аналогични програми от британската МИ-6 и Специалната авиационна служба, от Саудитска Арабия и Китайската народна република, ISI се занимава с въоръжаването и обучението на над 100 000 бунтовници в периода от 1978 до 1992 г. Те също така се занимават с вербовка на доброволци от арабските държави в редовете на афганистанската съпротива за борба със съветските войски в Афганистан.

САЩ предоставят два транша икономическа помощ и военни споразумения за подкрепа на Пакистан в неговата роля във войната против съветските войски в Афганистан. Първият шестгодишен транш (1981-87) в размер на $3,2 милиарда, е поделен поравно между икономическата помощ и военните доставки. Покрай този транш в периода от 1983 до 1987 г. Пакистан купува от САЩ 40 самолета F-16 на сума $1,2 милиарда.

Размерът на втория шестгодишен транш (1987-1993) съставлява $4,2 милиарда. От тях $2,28 милиарда са заделени за икономическа помощ във вид на грантове или заем под ниска лихва (2-3%). Останалата част от сумата ($1.74 милиарда) е предоставена под формата на кредит за военни покупки.

При продажбата за Пакистан на неамериканско оръжие за войната в Афганистан съдейства Израел. По такъв начин на страната са предоставени от 3 до 20 милиарда долара за подготовка и снабдяване на отрядите на муджахидините с различни видове въоръжение, включително зенитно-ракетни комплекси „Стингър” (доказано с тях са за свалени 14 вертолета).

Програмата се увеличава от година на година благодарение на активната подкрепа на някои американски политици и държавни служители, като конгресмена Чарлз Уилсън и Гордън Хъмфри, директорът на ЦРУ Уилям Кейси и заместник военният министър Фред Айкъл.

Последствия

След като през декември 1979 г. съветските войски навлизат в Афганистан, е считано, че Съветският съюз се опитва да разшири своите южни граници, за да се укрепи в региона. Американските политици (демократи и републиканци) не знаят за операцията на ЦРУ и се опасяват, че СССР възнамерява да установи контрол над близкоизточния нефт. Други обаче основателно считат, че Съветският съюз се опитва да ограничи разпространението на ислямската революция и афганистанската ислямизация на милиони мюсюлмани в СССР.

САЩ губят интерес към Афганистан след извеждането от него на съветските войски. Американското финансиране на лидера на афганистанската съпротива Гулбуддин Хекматияр и неговата Ислямска партия на Афганистан веднага е прекратено. САЩ също така намаляват обема на своята помощ за афганистанските бежанци в Пакистан.

През 1990 г. президентът Джордж Буш-старши отказва да признае, че Пакистан не притежава ядрено оръжие и санкционира наложените санкции на Пакистан съгласно поправката Преслър (1985) в закона на Конгреса за чуждестранната помощ. Това решение анулира поетите задължения през 1987 г. по предоставяне на втория транш и прекъсва неизпълнената част от икономическата помощ и военните доставки за Пакистан. Прекъсната е програмата за военна подготовка на военни специалисти и част от пакистанските офицери, преминаващи стаж в САЩ, се завръщат вкъщи.

Критика

Американското правителство е критикувано за огромните средства, предоставени на Гулбуддин Хекматияр, който е считан от пакистанското ръководство за свой съюзник. Хекматияр пък е критикуван за убийството на други муджахедини и нападения над мирното население, включително артилерийски обстрел на Кабул с американско въоръжение, довел до 2000 жертви. За него тогава се говори, че е в приятелски отношения с Усама бин Ладен, ръководещ програмата за помощ на „афганистанските араби-доброволци” за водене на войната в Афганистан.

В края на 1980 г. пакистанският премиер Беназир Бхуто, обезпокоена от нарастващата сила на ислюмисткото движение, директно упреква президента Джордж Буш: „Вие създавате Франкенщайн!”

Адам Долник пише, че съществуват информации за сътрудничеството на Усама бин Ладен с американски представители на програмата за помощ на афганистанските муджахедини. По различни оценки във войната участват около 35 000 чуждестранни мюсюлмани от 43 страни, много от които след това участват в терористичната дейност на Ал Кайда. Американските власти естествено отричат и твърдят, че цялото финансиране е изпратено на местните афганистански бунтовници.

Вицове, юли 2014г.

СмЕх

Само да съм чул да кажете, че eлектронно правителство в Българиия няма. От 2 седмици всичко в тая държава се движи чрез СМСи и мейли.
***

Съпругът седи пред компютъра и свирепо усмихнат играе Doom. Жена му, в опит да привлече вниманието към себе си:
- Кажи ми, защо ти е да се занимаваш с тези чудовища, след като имаш мен?
***

- Ще дойдеш ли да чуеш новите ми дискове с музика?
- А ако не ми харесат?
- Обличаш се и си тръгваш.........
***

Една тъщата мие чиниите. Показва на зетя една тенджера:
- Какво е имало тука ? Eдва успях да измия черното от нея..
- Имаше тефлоново покритие, мама ти стара !
***

Късно вечерта една жена пита съседката си:
- Можеш ли да ми дадеш точилката назаем?
- Не мога, и аз чакам мъжа ми да се прибере.
***

Това, че кучето е най-добрият приятел на човека, е мнение на човека, а не на кучето!
***

Четейки обява, че фирма търси електротехник, неволно си мислиш "какво ли е станало с предишния".


Всяка сутрин нови вицове

сряда, 2 юли 2014 г.

Велик Григор Димитров на полуфинал на Уимбълдън! Снимки

Григор Димитров е на полуфинал на Уимбълдън! Мнозина специалисти и треньори отписаха

23-годишния българин за мача му срещу Анди Мъри, но реалността е, че шампионът е на колене, а Гришо продължава напред след бляскава победа с 6-1 7-6(4) 6-2 в двубой, превърнал се в показно на какво е способна следващата голяма звезда на световния тенис.

Катрин и Уилям в Кралската ложа на "Уимбълдън"











Сега големият въпрос е докъде ще стигне Григор? Може би финал, а защо не български шампион на най-престижния тенис турнир в света? Мечтата е жива, остават още само две крачки до реализирането ѝ. Името на първото от оставащите две препятствия по пътя към трофея ще научим след края на двубоя между Новак Джокович  и Марин Чилич, които играят в момета.

Внучката на Мусолини се завръща в Европарламента

51-годишната Алесандра Мусолини, племенница на София Лорен и внучка на Бенито Мусолини, се завръща в Европарламента 10 г. след като влезе там за първи път с партията "Социална алтернатива", която вече не съществува. Сега тя стана евродепутат с листата на "Форца Италия" на бившия италиански премиер Силвио Берлускони.

Бойко: Управляващите от сега назначиха една съпруга за 2015г.

Приетият дневен ред показва, че на това правителство не може да се вярва. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред журналисти в парламента. „Разбрахме се Министерски съвет да не приема никакви решения. Ясно е, че ще има избори. Ясно е, че няма да управляват те. Ясно е всичко. Виждате – Вигенин 160 души назначава, включително и въпросната госпожа, за която преди време разговаряхме. Една съпруга, която от сега е назначена за 2015 година. Те толкова не могат, толкова ясно им прозират номерцата през години, че не виждам от къде такава наглост и нахалство”, допълни той.
На въпрос, че дневния ред на Министерски съвет е увеличаване на бюджет на министерства, Борисов коментира: „Те могат да прехвърлят и държавата вече. Нямам никакво съмнение, че това са безотговорни хора. Помните, че преди десетина дни ви говорих за ДФЗ, Министерство на земеделието и виждате какво се случва там – банкрут, фалит, катастрофа. Много ги дразнят тези думи, но това е факт”, коментира той.
На въпрос как се е справила държавата с банковата криза, Борисов посочи, че тя още не е свършила. „Има вложители от банки, които чакат да дойде 21 юли. БСП се държат така, сякаш не са довели до всичко това. Седмици наред те създаваха проблеми в банковата система. Понеже разбрах, че г-жа Манолова пак се е упражнявала по мен, нека не забравя, че г-н Станишев ми писа и ме моли да разговарям с Иван Искров в събота да пратя своите експерти там, да бъдем заедно, да преодолеем кризата и аз направих абсолютно всичко. Когато толкова се радвам, че отмина, защото това са парите на хората, вместо да замълчат, те отново ме връщат към тази тема като се опитват от болната глава да прехвърлят на здравата” коментира Борисов.

Има кворум!

Малко след 9 часа депутатите се събраха на редовното си заседание.


Както обещаха вчера, "Атака" не влязоха в пленарна зала, но кворум имаше.

Депутатите от ГЕРБ присъстваха заедно с лидера си Бойко Борисов, който обаче излезе веднага след регистрация.

Парламентът прие седмичната си програма, а след това прекрати пълномощията на Красимир Стефанов като народен представител.

„За” гласуваха 182, „против” – 3, двама се въздържаха. „По моята лична воля подавам оставка като народен представител”, се посочва в молбата на Стефанов.
Той беше независим народен представител от 29 Изборен район – Хасково.

На второ четене днес депутатите ще разгледат промени в Закона за автомобилните превози. Преди това депутатите трябва да гласуват няколко ратификации.

На днешното заседание ще се проведе и блиц контролът, по време на който на депутатски въпроси ще отговарят премиерът и вицепремиерите.

МВР е най-големият работодател в България!

МВР вече е най-големият работодател в България, след като щатът на министерството бе
обявен официално. Точно 52 900 полицаи и служители има вътрешното министерство.

Данните са от новия устройствен правилник, предложен от вицепремиера Цветлин Йовчев за одобрение на правителството, пише "24 часа". За сравнение компанията с най-много работници през 2013 година е била Национална компания "железопътна инфраструктура с 13 000 заети.

Вътрешният министър ще има право да надвишава щатното разписание, за да може МВР да изпълнява договорите си за охрана на стратегически обекти, за охрана на реда и пожарната безопасност на мероприятия като футболни мачове и концерти и за сформиране на звена на Общинска полиция по договор с кметове.

Плевнелиев дава тържествена вечеря по случай Рамазан Байрама

Президентът Росен Плевнелиев ще бъде домакин на тържествената вечеря ифтар по случай
мюсюлманския празник Рамазан Байрам, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

На празничната вечеря в резиденция "Бояна"са поканени да присъстват представители на всички традиционни вероизповедания в България, председателят на Народното събрание, министър-председателят, министри, лидери на парламентарно представените политически партии, представители на дипломатическия корпус, учени, хора на изкуството.

От встъпването си в длъжност Плевнелиев провежда редовен диалог с основните вероизповедания у нас и традиционно почита техните празници. Домакинството на президента на тазгодишната тържествена вечеря ифтар е израз на уважение към религиозния празник и към традициите на българските граждани с мюсюлманско вероизповедание.

На тази дата: 2 юли 1819г. в Англия се забранява труда на деца под 9 години

На 2 юли 1819 г. със закон в Англия се забранява наемането на деца под 9 години във
фабриките и се ограничава работния ден до 12 часа за децата до 16-годишна възраст. Този закон обаче не променя почти нищо.
Наистина вече нямало случаи като в Холандия, където деца в приют за бедни да са заставяни да работят от 4-годишни, и това да се дава като пример за vertu mise en pratique (добродетели, приложени на практика). Но в Германия продължават да се хвалят, че там децата от люлка „по малко се приучват да работят”.

В History of England Томас Маколей, който според Карл Маркс фалшифицира английската история в интерес на вигите и на буржоазията, откровено признава за практиката през 1770 г.: ”Обичаят преждевременно да се заставят децата да работят ... господства още в ХVІІ век в степен, почти невероятна за тогавашното състояние на промишлеността. В Норидж, главен център на вълнената промишленост, шестгодишното дете се счита за работоспособно. Различни автори от онова време – мнозина от тях във висша степен считани за добромислещи, с exultation (възторг) разказват за това, че в този град само от момчетата и момичетата се натрупва богатство, извън тяхната издръжка, възлизащо на 12 000 британски лири. Колкото по-обстоятелствено изучаваме историята, толкова повече намираме основания да не се съгласим, че нашият век е плодовит на нови социални бедствия.”

Работническата класа с увеличаване на своята численост започва да оказва съпротива и то преди всичко отначало в Англия, родината на едрата промишленост. Получените отстъпки обаче в продължение на 30 г. са чисто номинални. За времето от 1802 до 1833 г. парламентът издава 5 акта за труда, но е толкова хитър, че не гласува нито едно пени за тяхното принудително провеждане, не предвижда необходимия персонал от чиновници и т.н. Тези актове остават мъртви текстове.

Жалък опит за ограничаване на жестоката детска експлоатация е направен през 1833 г., когато парламентът отново забранява наемане на деца под 9-годишна възраст, от 9 до 13 г. труд може да се полага до 8 ч. на ден, големите деца от 13 до 18 г. имат ограничение 12 часа и то в интервала от 5½ сутринта до в 8½ часа вечерта. Нощният труд е забранен до 18-годишна възраст. Тогава капиталистите дружно реват, че е настъпил последният час за английската промишленост.

В отговор капиталистите наемат едни деца за 8 часа до обед, а втора смяна след това влизат на работа други.

Правителството приема постановление за поетапно преминаване до 1836 г. на 8-часов работен ден за децата до 13 г. Според капиталистическата антропология обаче детската възраст завършва на 10 и по изключение на 11 г. И колкото по-близо идва сакралната 1836 г., толкова по-яростно негодуват безсъвестните експлоататори.

Капиталистите съумяват да изнудят правителството да понижи през 1835 г. границата на детската възраст от 13 на 12 г. Палатата на общините обаче устоява на страхотния натиск за 8-часов работен ден - актът от 1833 г. влиза в пълна сила и остава без изменение до 1844 г.

На 7 юни 1844 г. се появява допълнителен фабричен акт, според който за децата под 13 г. се определя работен ден до 6½, а в някои случаи и до 7 ч. на ден.

Законът от 1844 г. забранява използването на детски труд (от 8 до 13 г.) след 13 часа за децата, които са работили до 12 часа същия ден. Той обаче не регулира 6½-часовия труд на децата, работното време на които започва между 12 и 13 часа. Капиталистите използват именно този пропуск в закона.

Белгия също се изявява като образцова буржоазна държава. Лорд Хауърд де Уолдън, английски посланик в Брюксел, съобщава на британското МВнР на 12 май 1862 г.: „Министър Роже ми заяви, че детският труд никак не се ограничава нито от общ закон, нито от местни постановления. Правителството през последните три години на всяко заседание е заето от мисълта да представи на палатите законопроект по този въпрос, но винаги е срещало непреодолимо препятствие в егоистичния страх пред всяко законодателство, което противоречи на принципа на пълната свобода на труда.”

През втората половина на 19 век в трудовото законодателство настъпват промени, особено по отношение на женския и детския труд. Причината не е в милосърдието на капиталистите или загрижеността на управляващите, защото те са като скачени съдове. Точно тогава работниците започват да се организират в синдикати, правят стачки, появяват се социалистически, а после и комунистически партии. Само организираната борба на пролетариата в отделните държави и съгласуваността на действията им води до образуване на Първия Социалистически интернационал през 1864 г.

Никога не трябва да се забравя, че първите капитали са натрупани и умножени с потта, сълзите и кръвта на пролетариата. И винаги ще бъдат валидни думите на Карл Марс: „Капиталът се страхува от липсата на печалба или от твърде малката печалба, както природата се страхува от празните пространства. Но щом разполага с достатъчна печалба, капиталът придобива смелост. Осигурете му 10 процента и той е готов да влезе в действие, при 20 процента той се оживява, при 50 процента е готов да си счупи главата, при 100 процента ще потъпче всякакви човешки закони, при 300 процента няма престъпление, което да не е готов да извърши дори и при заплахата да увисне на бесилото” (К. Маркс, т.23, с.770)

Лидерът на ИДИЛ ще прави завоевателен поход към Рим

Самопровъзгласилият се за лидер на ислямистката групировка „Ислямска държава в Ирак и
Леванта” Абу Бакр ал-Багдади се е зарекъл да поведе завоевателен поход към Рим, като е призовал мюсюлманите да имигрират в неговата нова страна и да се борят под неговото знаме по целия свят, пише британския вестник The Telegraph.
„Тези, които могат имигрират в Ислямската държава, трябва да го направят. Имиграцията в дома на исляма е техен дълг”, каза Ал-Багдади, който има докторска степен по ислямски изследвания.

„Това е моят съвет към вас. Ако го послушате ще завладеете Рим и ще притежавата целия свят, ако това е волята на Аллах”, допълни той.

Вчера ИДИЛ разпрастрани карта на света, на която голяма част от Европа, включително и България, е маркирана като част от обшрен ислямски халифат.

ДОСИЕ:

Крайната цел: глобален халифат

Идеята за глобален халифат, която след залеза на Османската империя потъна в забрава, е отново на дневен ред. Джихадистите от ИДИЛ вдъхнаха нов живот на мечтата за ренесанс на Златния век на исляма, пише Дойче веле.

Абу Бакр ал Багдади, мистериозният лидер на иракската сунитска групировка ИДИЛ (Ислямска държава в Ирак и Леванта), обяви създаването на халифат в завладените от неговата организация територии в Ирак и Сирия. По този начин той цели да заличи междудържавните граници, начертани след залеза на Османската империя. Но постига и още нещо: съживяването на една идея, която тъне в прах от десетилетия насам - създаването на глобален халифат. Съвсем скоро Близкият изток може да се "сдобие" с нов държавен ред, а надеждите за мир и стабилност в региона вече стават все по-безпочвени.

Привържениците на ИДИЛ са мюсюлмани-уахабити, които се самоопределят като салафити. Те проповядват ислямския интегрализъм и искат да наложат исляма като универсална религия. В основата на всичките им действия стои стремежът да наложат своята версия на сунитския ислям - т.нар. Салафия. Проповедниците на това религиозно течение се опитват да докажат вечната валидност на исляма. Те се отнасят враждебно към много от достиженията на съвременния свят и се борят за прочистването на омърсената от човека вяра в Бога. В техните представи ислямът е вечен и съвършен - и единствено той е достоен да поеме лидерската роля.
Салафитите аргументират политическата си дейност с постулатите на Корана, като крайната цел е обявяването на глобален халифат. Установяването на религиозен ред е общ стремеж на всички военизирани ислямисти, а от особено значение е въпросът за легитимния наследник на пророка Мохамед. Тъй като въпросът за политическото и религиозното наследство на Пророка остава навремето неизяснен, властта отива в ръцете на първите четирима халифи, наричани още Праведните - Абу Бакр, Омар, Осман и Али.

Шиитите не приемат това разпределение на наследството на Мохамед и признават единствено Али, четвъртия от праведните халифи. Оттук произтича и непримиримата вражда между салафити и шиити - вражда, която взима жертви и до днес. Само през последните няколко дни джихадистите от ИДИЛ избиха в Ирак стотици шиитски войници и полицаи.
Титлата "халиф", използвана от османските султани в продължение на над 400 години, е превръщала нейния носител във "владетел на всички правоверни" и "наследник на пророка Мохамед". След залеза на Османската империя халифатът успява да просъществува до 1924 година, когато е отменен от Кемал Ататюрк. Оттогава насам различни халифатски движения се опитват да възродят тази форма на управление, а надеждата им е, че халифатът ще превърне света в по-добро място за живеене.

Онези мюсюлмани, които разглеждат исляма като вечен и съвършен, мечтаят за ренесанс на ислямския Златен век. Днешната изостаналост на ислямския свят се дължи, според тях, на заговор на Запада - и най-вече на американците и ционистите, които искали да унищожат исляма. В този смисъл джихадистите от ИДИЛ отварят Кутията на Пандора - при това не само в Близкия изток.

Вицове, юли 2014г.

СмЕх

Сър Джон се жени. Спретват бурен купон по случая, след което гостите му решават да продължат веселбата в кръчма, а от там отиват на публичен дом. За всеобща изненада, заварват и сър Джон в публичния дом.
- Какво правиш тука? Нали току-що се ожени, имаш прекрасна жена?
- Да, обаче тя се умори от тържеството и като се оттеглих в спалнята, я намерих там дълбоко заспала. И си помислих - струва ли си да я будя заради някакви си 20 лири?
***
Аз съм седнал да гледам мача пред телевизора 80 инча, а той ми вика "Добър вечер на зрителите пред МАЛКИЯ екран" ....шшшшш алоооо
***

Двама мъже отишли на риболов с лодка в морето. Но внезапно задухал силен вятър и ги вкарал в открито море. На седмия ден мъжете вече умирали от глад и жажда. Единият рибар хванал на въдицата си стъклена бутилка. Отворил я и от вътре излезнал дух:
- Ще ти изпълня едно желание! - казал духът.
- Искам да имам много бира! - възкликнал рибарят.
Духът щракнал с пръсти и изчезнал. В този миг морето станало от бира. Другият рибар, шокиран, казал:
- Браво бе, умник, а сега в лодката ли ще пикаем?
***

Чука се на вратата на кабинета на управителя на Националната банка. Влиза леля Пена чистачката.
- Господин директоре, моля дайте ми ключа за трезора.
- Ти чуваш ли се какво говориш?- невярващо я изгледал директора- Как ще ти дам ключа за националния трезор? Забрави!
- Моля ти се, бе господин директоре- проплакала леля Пена- омръзна ми всяка вечер да го отварям с кламер да избърша пода…
***

Женскa към мъжо си:
-Ти си кaт мобилен телефон!
Он сa рaдвa и горделиво викa:
-Оти вибрирaм много бръже ли?
-Не! Коги влaaш у тунел връзкaтa ти сa рaзпaдa!
***

- Жена, излизам да пия бира, с приятелите!
- Да, отивай, алкохолик!
- Къф алкохолик, ма? От половин година не съм излизал!
- Мързелив алкохолик!

Всяка сутрин нови вицове

вторник, 1 юли 2014 г.

Исканията на БНБ са нелепост!

Икономисти и юристи се обявиха срещу предложението на БНБ за нови текстове в
Наказателния кодекс (НК), предвиждащи затвор дори само за критики на банки. Според тях те са опасни, защото на практика ще доведат до цензура в медиите, тъй като всяка статия може да бъде преценена субективно за потенциално всяваща паника. Така гражданите няма да могат да се информират изобщо за състоянието на финансовите институции. Предложението на БНБ е в противоречие с практиката в ЕС и особено в САЩ, където в разгара на финансовата криза преди 5 години съдът задължи банките да разкрият истинското си състояние на обществото, а нито една медия не пострада за критики към парично-кредитната система, тъй като водещ беше общественият интерес.

Текстовете, предложени от БНБ, предвиждат тежки наказания за всеки, "който разпространява заблуждаваща или невярна информация или други сведения за банка или финансова институция, които могат да доведат до всяване на паника в населението". Централната банка настоява санкцията да е от две до пет години затвор, а при причиняване на значителни вреди или получаване на значителни неправомерни доходи - от пет до 10 години и глоба от 5 хил. до 10 хил. лв.

"Смятам, че е грешка да се търси толкова сериозна регулаторна промяна след проблемните дни на банковия сектор", обясни пред БНР икономистът от "Индъстри уоч" Георги Стоев. Според него искането за налагане на затвор на лицата, разпространяващи невярна финансова информация, "издава безсилието на БНБ да вдъхва респект и да всява ред в системата". Фактът, че се прибягва до съда и цензура върху медиите, означава, че си безсилен да си свършиш контролната работа, смята Стоев.

Подобна теза развива и програмният директор на Българския институт по правни инициативи (БИПИ) Христо Иванов. "В НК има достатъчно текстове, които биха дали на едни адекватни полиция, прокуратура и ДАНС предостатъчно възможности да се справят с подобна ситуация. Проблемът следователно не е, че в НК няма достатъчно текстове, а че нямаме работещи институции", написа той в "Медиапул". Председателят на "Риск монитор" Стефан Попов пък директно атакува предлаганата разпоредба. Той коментира, че предложението да се криминализира дестабилизирането на банките е нелепо. "Разбира се, че бързо ще се събере мнозинство в парламента, което да го прокара на две гласувания просто защото така илюзорно се решават проблемите в България. Изобщо не отива на управителя на БНБ да прибягва към такъв инструмент. Това издава неговата слаба компетентност по отношение на управление на такива масово-психологически кризи, каквито целият свят вижда непрекъснато и реагира по отработен начин. Първо ще протече едни процес на обсъждане, медиите ще го поемат също и това ще внуши още повече страх у хората. Това е временна паника, психологически проблем, който с наказателни средства не може да бъде овладян", коментира Попов. Той дори шеговито предложи в НК да бъде включен текст, който криминализира "организирането на престъпна опашка".

Ако се стигне до гласуване на текстове и те не са достатъчно балансирани, се появява друг риск - за управление на тъмно и допълнителен коридор за корупцията", смята шефът на правния екип на Програма "Достъп до информация" адвокат Александър Кашъмов.

Икономистът Петър Ганев от Института за пазарна икономика заяви пред "Сега", че предлаганите промени в НК по-скоро са част от говоренето, което е с цел да успокои гражданите. "Прави се, за да се потушат някои настроения, със сигурност е голям медиен въпрос обаче", обясни Ганев.

Предлаганата от БНБ промяна срещна силен отпор в правните среди. Повечето юристи, с които "Сега" разговаря, припомниха, че самата БНБ има правомощие да глобява за създаване на паника сред вложителите, но не го е упражнила нито веднъж. Според Закона за кредитните институции глобата за физически лица е от 2000 до 5000 лв., а за юридически - от 10 000 до 30 000 лв. Съдии коментираха, че би било добре първо БНБ да използва наличните възможности, а след това да предлага нови наказания.