събота, 12 юли 2014 г.

Един загинал и 14 ранени във влакова катастрофа край Стара Загора

Тежък инцидент с влакова композиция на бързия влак София - Варна е станал в района на
ж.п. гара „Калояновец”, област Стара Загора. Областният управител Живка Аладжова е на мястото на инцидента. Незасегнатите пътници са извозени до гара Стара Загора. На място са още два екипа на Спешна помощ, Гражданска защита, МВР. Започва уточняване на причините за тежкия инцидент.

ГЕРБ против плащането на всички влогове в КТБ

Политическа партия ГЕРБ не е съгласна да се изплащат от държавата влоговете в КТБ над
законово гарантираните 100 хиляди евро.
Това стана ясно от думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов на Общото събрание на младежката организация на ГЕРБ. На форума присъстваха също ръководството на ГЕРБ, депутати и евродепутати от партията.
Според сега действащият закон фондът за гарандиране на влоговете и държавата са длъжни да възстановят влоговете до 100 хиляди евро. На пресконференцията на БНБ в петък обаче стана ясно, че от централната банка готвят закононови промени, с които да се гарантира пълното възстановяване на влоговете на всички клиенти на банката, които не са свързани със собствениците й.
Това, което се случва в държавата, следващите поколения ще го плащат - и вие, и ние, каза днес Борисов.
Борисов посочи, че една година ГЕРБ са говорили и са направили всичко, което в други условия не би позволил да се прави - невлизане за кворум или излизане от парламента, само за да покажат на управляващите, че това ще се случи и то се е случило в още по-тежък вариант, отколкото е прогнозирал, защото "БСП на власт ли е, крахът винаги е пълен".
Вината е персонална - на целия кабинет и на БНБ, каза лидерът на ГЕРБ по повод на ситуацията с КТБ.
Той посочи, че и в момента има действащ банков закон, който е най-добър в Европа и той казва всичко ясно и точно - "рискуваш си парите, слагаш ги за голяма лихва, държавата солидарно ти дава 100 000 евро". Това е в цяла Европа, оттам нататък рискът е твой, допълни Борисов.
"Трябва ли сега ние да изплатим пълните пари с лихвите на тези хора, в същото време да им дадем възможност с тези пари да си изкупят и фирмите там. Трябва ли, ако сме солидарни, да извадим и да дадем пари сега на всички, пострадали от градушката, от наводненията.
Ако даваме така за вложителите на една банка, защо не даваме за всички и това не е ли тежък прецедент - държавата да се яви като една застрахователна компания и да поема риска на всеки, който не иска да си го поеме сам. Що за политика е това, къде го има?", попита Бойко Борисов.
По повод тезата за необходимостта всички политици да понесат отговорност в тази ситуация Борисов попита какво общо имат ГЕРБ и той с Орешарски, та да носят солидарна отговорност с БСП, ДПС или "Атака", като една година всичко това са го говорили и са предупреждавали.
Според Бойко Борисов при коментирането от председателя на БНБ на отговорните за случилото се с КТБ, той трябва да продължи нататък и да стигне до правителството, защото то има вътрешен министър, главен секретар, има и ДАНС.
"Как си го представят тези хора някой да ходи с 200 млн. джобни пари, а ние се "дрънкаме" един месец за актуализация на Здравната каса", посочи Борисов.
Той каза, че до вчера е бил категоричен, че ГЕРБ трябва да подкрепят някакви закони, които да влязат с актуализацията на бюджета, които парламентът да разгледа. След като е чул обаче от Петър Чобанов и Йордан Цонев, че правителството няма вина, на консултациите при президента в понеделник от ГЕРБ ще поискат управляващите да сложат всичко на масата, цялата финансова рамка като въпросите към тях са в 31 точки и тогава ГЕРБ ще решат какво да правят.
Пред младежите от ГЕРБ Борисов каза също, че Реформаторският блок са единствения истински партньор, който може да бъде в едно следващо управление на ГЕРБ.
Той коментира и темата за партийните субсидии с думите, че е за намаляване на партийните субсидии, но в рамките на това, което политическите партии могат да си гарантират своята самостоятелна дейност и живот.

Хора от КТБ са станали защитени свидетели

Хора от управителния съвет на Корпоративна търговска банка са станали защитени свидетели
по делото за нейното източване.

Това съобщи пред Нова телевизия банкерът и бивш финансов министър Стоян Александров.

"Имам негласна информация, че двама от висшето ръководство на банката са защитени свидетели. Може би като са видели, че се теглят такива пари, моралът не им е позволил да бъдат безучастни”, коментира бившият финансов министър.

Стоян Александров потвърди, че парите на всички фирми и граждани, включително и тези, които са над 100 000 лева, ще бъдат защитени.

„Шокирана съм. Първо, защото се каза, че една огромна сума в размер на 200 млн. е изтеглена кеш. Това просто е невъзможно. Не мога да си представя, че без заявка, такава крупна сума ще се изплати”, коментира финансовият експерт Виолина Маринова.

Председателят на НС Михаил Миков коментира пред "Дарик", че БНБ е допуснала закъснение при реакцията си на кризата с КТБ.

Правителството нападна здравната си министърка

В Министерския съвет за втори път постъпва материал в рамките на 3 дни без финансова
обосновка, който в този си вид не може да бъде разгледан нито на заседание на Министерския съвет, нито в Парламента.

Това се посочва в съобщение на правителствената пресслужба "по повод изявленията на министъра на здравеопазването Таня Андреева, че в Министерския съвет има внесен проект за актуализация на бюджета на Националната здравноосигурителна каса."

"Министерство на здравеопазването знаят реда, по който се предоставят материали за разглеждане от Министерския съвет, заложен в Устройствения правилник на МС, което показва, че просто имитират действия пред обществото.
Същият материал е върнат в Министерство на здравеопазването, за да се приведе в съответния вид. Същевременно е възложено на Министерство на финансите да подготви съответната финансова част" - пише още в прессъобщението на кабинета.

На тази дата: 12.7.1991г. е приета Конституцията на Република България.

На 12.7.1991г е приета Конституцията на Република България. Четвъртата конституция след Освобождението през 1878 г. бе повод за тежък политически конфликт и противопоставяне в трудно отърсващата се от тоталитаризма държава преди 23 години.

Подписаха я 309 от 400-те депутати в Седмото Велико Народно събрание.

Съюзът на демократичните сили, подкрепен тогава от президента Желю Желев, обяви, че  мнозинство на скоро преименувалите се бивши комунисти няма морално право да изработи демократичната конституция.

В опит да попречат на приемането на конституцията, на 14 май 1991 г. 39 депутати от СДС напуснаха парламента, вдигнаха палатков лагер до храма "Света София", а в емоционален изблик бъдещият вицепрезидент Блага Димитрова изрече клетва: "Който подпише Конституцията, да му изсъхне ръката".

В крайна сметка 313 депутата гласуваха "за" тази "Конституция на безпринципния компромис", както я нарече Светослав Лучников, безспорният юридически авторитет в СДС.

На никого ръката не изсъхна, а след седмица - две 39-те протестиращи прекратиха гладната стачка и се завърнаха в Народното събрание.

Тогава стана първото голямо разцепление в СДС. Сред т.нар. "конституционни бащи" бяха над 100 от 145-те "сини" депутати.

Според основния закон България е република с парламентарно управление, единна държава, в която не се допускат автономни териториални образувания.

Конституцията установява основните принципи, върху които се изгражда политическата система на обществото - политически плурализъм, разделение на властите на законодателна, изпълнителна и съдебна.

В нея са посочени принципите на демократичната избирателна система - общо, равно и пряко избирателно право с тайно гласуване, определени са формите на собственост - частна и публична (държавна и общинска), основните права и свободи на гражданите и основните им задължения.

За 23 години в Конституцията са извършени четири промени, които са свързани главно с присъединяването на България към Европейския съюз (ЕС).

В първоначалния текст не е предвидена нито евроинтеграцията, нито бързината на развитие на електронните съобщения, нито свободата на пътуване, местене и установяване.

Първата поправка е от 24 септември 2003 г. и е свързана с мандатността, имунитета и несменяемостта на магистратите.

Втората поправка е от 18 февруари 2005 г. Към основните насоки на Република България е добавено участието в ЕС. Дава се разрешение за ''придобиване на земя от чужденци и чужди юридически лица'' и то се отнася само до лица от ЕС.

Допуска се предаването на български гражданин на друга държава или международен съд, когато такова наказателно преследване е предвидено във влязъл в сила международен договор.

Българските граждани вече могат да гласуват за членове на Европейския парламент и за местни органи.

Третата поправка е от 30 март 2006 г. и с нея е ограничен депутатският имунитет (съответно и на конституционните съдии). Новият текст гласи, че депутатите носят наказателна отговорност за всяко престъпление от общ характер.

Омбудсманската институция се закрепя на конституционно ниво и и се предоставя право да сезира Конституционния съд за установяване на противоконституционност, но само по въпроси, които засягат правата на гражданите.

Засилва се ролята на прокуратурата (контрол и самостоятелно извършване на разследването) и се намалява ролята на следствието.

 Четвъртата поправка е от 2 февруари 2007 г. и засяга взаимодействието между властите, съобразно констатации  и оценки на Европейската комисия. С нов текст се прави опит да се ограничи гласуването на народните представители с чужди карти в пленарната зала на Народното събрание.

Първата българска конституция  е Търновската (Конституция на Българското княжество), приета след Берлинския конгрес, на 16 април 1879 г. от Учредителното събрание във Велико Търново.

Втората е Димитровската конституция (Конституция на Народна република България), приета през 1947 г. и действала до 1971 г. Тя е написана по съветски модел и повтаря програмни документи на Българската комунистическа партия (БКП).

Живковската конституцията от 1971 г. (Конституция на Народна република България, 1971) е одобрена чрез референдум в който участвали 99,70% от всички гласоподаватели, а 99,66% гласували в подкрепа.

Проектът първо бил одобрен от ЦК на БКП, а механизмът е типичен за всичко случващо се в тоталитарната държава.

В преамбюл се подчертава принципът "една партия, една държава", посочената цел е социалистическото общество да прерасне в комунистическо, подчертават се връзките със СССР и с всички комунистически държави по света.

Вицове, юли 2014г.

СмЕх

Жената с жестомимичния превод по БНТ можеше просто да показва един среден пръст докато върви новината за КТБ.
***

Пари се перат най-добре на 30 и на 40 градуса. Едни перат на Сен Тропе, други на Малдивите.
***

Ако на Земята теглото ми е 110 кг, то на Марс ще тежа 42 кг Следователно не съм дебела, просто живея на грешната планета..
***

Две праскови посях и две череши...после ги обраха някакви мургави келеши.....
***

Върви си един човек през пустинята и гледа - насред нея бункер. Влиза вътре, а там над едни чертежи седят и се взират Хитлер и д-р Менгеле.
- Абе хора, вие не сте ли мъртви? - попитал човекът.
- Както виждаш не сме - отговорили му.
- И какво правите?
- Разработваме оръжие, което ще убие 1 милион цигани и 10 жирафа.
- А защо и 10 жирафа?
Хитлер побутнал Менгеле и му казал:
- Докторе, казах ли ти че никой няма да пита за циганите?
***

Срамежлив господин си харесвал една аптекарка. Проблемът бил че не знаел как да я заговори. Негов приятел го посъветал да отиде да купи нещо, да я заговори, да я покани да пият по нещо и така.
Наредил се човека на опашката, дошъл неговия ред, погледнал аптекарката и попитал:
- Аз ще пия аспирин. Ти какво ще пиеш?
***

Арабски шейх си купува Кадилак. Пише чек, протяга го на продавача и казва:
- А рестото ми го дайте във "Фолксваген"-и.

***
Всяка сутрин нови вицове

петък, 11 юли 2014 г.

Над 200 милиона изнесли в чували от КТБ! Обновена

Одитът в Корпоративна търговска банка (КТБ)  показал, че неправомерно е тегленo от трезора на банката на необичайно големи суми:
 93 139 500 евро /деветдесет и три милиона сто тридесет и девет хиляди и петстотин евро/;
23 657 575 лева /двадесет и три милиона шестотин петдесет и седем хиляди петстотин седемдесет и пет лева/;
45 000 щатски долара /четиридесет и пет хиляди щатски долара/.
Общата левова равностойност на взетите в брой от трезора на банката пари е 205 887 223 /двеста и пет милиона осемстотин осемдесет и седем хиляди двеста двайсет и три лева/.
Банкери на годината:)
Орлин Русев, председател на Управителния съвет и изпълнителен директор на КТБ АД лично
е разпоредил големиte суми да бъдат изнесени от трезора на банката и предоставени на трети лица.
Маргарита Петрова – главен касиер на КТБ АД. Тя е извадила горепосочените суми от трезора в чували и ги е предала на трети лица.

Одитът в Корпоративна търговска банка (КТБ) е показал, че части от досиета за кредити на обща стойност 3.5 млрд. лв. липсват и най-вероятно са били умишлено унищожени. Това съобщи пред медиите управителят на Българска народна банка Иван Искров. Това са две трети от общия кредитен портфейл на банката в размер на 5.4 млрд. лв.

Значителна част от този портфейл сочи за много голяма свързаност между длъжниците и с мажоритарния акционер Цветан Василев, каза Искров.

По думите му тези действия меко казано са несъвместими със закона и добрите банкови практики.

Заради липсата на достатъчно информация одиторите не могат да оценят финансовото състояние на длъжниците и възможността им да обслужват кредитите си. Не може да бъде оценено и качеството на обезпеченията.

Искров поясни, че подобни действия не могат да бъдат регистрирани чрез дистанционния банков надзор и навеждат на мисълта за умишлени злоупотреби.

Той допусна, че действията на длъжностни лица в банката е възможно да доведат до съзнателното й ощетяване със стотици милиони левове, жертва на които са и миноритарните акционери.

Борисов иска правителство на националното спасение


"За съжаление най-лошите ми прогнози се сбъднаха. Явно управляващите са знаели, че дупката в банката е 3,5 млрд. лева и по тази причина са поискали разрешение от Европейската комисия за емитиране на ценни книжа в този размер, подчерта бившият премиер.
"Незабавно трябва да се актуализира държавният бюджет. Трябва да се има предвид, че фискалният резерв е малко над 6 млрд. лева по данни, които дават депутати от БСП. Те обаче забравят, че в тази сума са включени и 3,5 млрд. лева, които държавата трябва да плати за банката. Освен това са прибавили и евентуалните вземания от еврофондовете, ако те бъдат пуснати, които са 1 млрд. лева. Това означава, че в резерва на страната остават само около 2 млрд. лева. Ако се използват средства от гаранционния фонд, трябва да се емитира нова емисия с държавни ценни книжа", подчерта Борисов. Според него има още много други важни въпроси, свързани с финансирането на общините и кофинансирането на европейските проекти.

"Държавата губи 3 млрд. лева от фонд "Земеделие", най-вече заради неговото управление и министъра. Необходимо е да бъде направено правителство на националното спасение, а прокуратурата трябва да се намеси по отношение на виновните за сегашната ситуация с финансовата система. Трябва да има възмездие по този въпрос и хората да са спокойни", завърши лидерът на ГЕРБ.

Държавата инжектира 2 млрд. лева за депозитите в КТБ
Това ще доведе до процедура на свръхдефицит



Схемата за спасение на парите на вложителите в Корпоративна търговска банка, чийто лиценз ще бъде отнет, ще струва на фиска между 1.5 до 2 млрд. лв., съобщи министърът на финансите Петър Чобанов пред депутатите от бюджетната комисия. На извънредното заседание ръководството на БНБ представи резултатите от одита на КТБ и мерките, които ще предприема спрямо банката.
На въпрос на депутата от ГЕРБ Ивайло Московски дали няма да влезем в процедура на свръхдефицит, Чобанов отговори, че действително това ще се отрази и ще надхвърлим разрешения 3% дефицит. Имало обаче инструменти, чрез които да не се стигне до там.
По-добре е, че ще влезем в сръхдефицит, за да ни сложат под по-внимателно наблюдение от ЕС, подчерта депутатката от ГЕРБ Менда Стоянова.

Управителят на БНБ: В моята практика виждам за първи път такъв случай

Криминалните действия, които са се извършвали в КТБ са нетипични. В моята практика виждам за първи път такъв случай. Това заяви управителят на БНБ Иван Искров по време на извънредно заседание на Комисията по бюджет и финанси.

Затова лицензът на Корпоративно търговска банка (КТБ) ще бъде отнет и ще се пристъпи към обявяването й в несъстоятелност.

Искров посочи резултатите, които са налице след одита на КТБ и свързаната с нея Креди Агрикол.

”Резултатите са положителни по отношение на Креди Агрикол – България”. Това е добре управлявана банка с добри банкови практики. Състоянието на нейния кредитен портфейл е много добро,неговото обезпечаване и необходимите провизии са на достатъчно добро ниво”, каза още той.

Искров уточни още, че привилегированите кредитори на КТБ в несъстоятелност ще бъдат държавата в лицето на Министерство на финансите и Фонда за гарантиране на влоговете в банките.

"Резултатите от прегледа на КТБ говорят меко казано за действия, несъвместими със закона и добрите банкови практики", допълни още той.

Искров уточни, че е вероятно да са унищожени в дните преди квестурата, съществени части от кредитните досиета за кредитния портфейл в размер на 3,5 млрд. лв., от 5.4 млрд. общ кредитен портфейл.

Нов Протест #БАНКwithme се организира тази вечер


В социалната мрежа "Фейсбук" започна организирането на протест под наслов #БАНКwithme, предвиден за 18.30 ч. тази вечер.
"Нагло, безпардонно, непочтено псевдоуправление и уж-надзор над финансовата система позволи създаването, храненето и поддържането на уроди, колоси на глинени крака. Цената я плащаме всички. На площада, днес! Утре е късно, Утре е днес!", гласи призивът за събитието.
Протестът бързо набира скорост, като към момента своето присъствие на демонстрацията са потвърдили над 500 души.
От коментарите на потребителите става ясно, че хората са възмутени от изчезването на огромни суми пари от КТБ без никаква реакция от отговорните институции.
Появяват се и мнения, че протестът може да доведе до отслабване на доверието в банковата система.
"БНБ просто се опитва да запази стабилността на банковата система и това е много важно в момента. Ако подкопаваме доверието в БНБ, помагаме на тези, които искаха "банкова ваканция", за да кажат "цялата система е гнила, не само нашата КТБ", гласи един от публикуваните коментари.
Целите, който си поставя гражданският протест, също биват надлежно коментирани. Основното мнение е, че трябва да се поиска връщането сумата от 3,5 млрд. лв. от хората, които са я взели.
Тече обаче и оживена дискусия къде е редно да се проведе протестът - пред сградата на БНБ или тази на прокуратурата.
В коментарите започна да се повтаря и популярният въпрос от миналото лято - "Кой?".

"Значи сметката за нас, българските данъкоплатци, е 3,5 милиарда лв. Кой, Кой, Кой ги е откраднал от нас?", завява дипломатът Стефан Тафров.

Цветан Василев проговори! 

Банкерът разпространи отворено писмо, в което дава становище за случващото се с Корпоративна търговска банка.
Ето го писмото в оригиналния му вид:

Уважаеми дами и господа,
Скъпи колеги,

От няколко месеца насам срещу мен е предприета масирана, целенасочена и изключително манипулативна кампания, която се пренесе и върху всичко, което се свързва с моето име. Основната цел на безпрецедентния натиск от медии, дирижирани от определени кръгове, е Корпоративна търговска банка АД. Връх на кампанията е днешната пресконференция на БНБ, която само доказва конспиративния сценарий за разбиване на доверието в банката и продажбата на безценица на финансираните чрез нея активи.

Изсмуканите от пръстите числа за огромни загуби на банката се разпространяват отдавна от лакеите на тези, които пожелаха да я унищожат. Не е ли странно, че единствените доводи, приведени от господин гуверньора, са липсата на досиета за оценката? Нима някой си мисли, че това е било възможно? Естествено е, че досиетата са в следствените органи.

Чия заповед изпълнявате Вие, господин гуверньор? Не е ли странно, че Вие не защитихте Вашия подуправител, когато беше обвинен, преди да бъдат събрани каквито и да било доказателства? Така ли защитавате независимостта на една от най-старите институции на демократичното общество в България?

Защо не допуснахте акционерите да намерят работещо бизнес решение за КТБ АД? Защо подминахте с лекота техните писмени и устни волеизявления? Смятате ли, господин гуверньор, че може да се държите по такъв арогантен начин с представители на държавен фонд на независима държава? Или може би обслужихте интересите на определен кръг от хора, заинтересовани от това да не изплатят своите задължения към банката? Или пък интересите на хора да овладеят на силно занижени цени основната част от активите, финансирани от КТБ АД.

Господин гуверньор,
Вие ме обвинихте, че съм изнесъл в брой огромна сума пари в деня преди поставянето на банката под особен надзор! Не стана ясно как и по какъв начин тези пари са взети и предадени ми, при положение че от 10.06.2014 г. аз не съм бил в България. Тъй като на всички стана ясно, че този сценарий е режисиран от определен кръг хора, рекетиращи мен и КТБ АД в продължение на години, държа да информирам обществеността, че съм дал нотариално заверени показания пред съдии от страни членки на Европейския съюз.

Размахването на недоказани и скалъпени обвинения, с помощта на смазани от страх и насилие хора, не е повод за самодоволство!

Уважаеми Клиенти на Корпоративна банка,
С тези специални редове се обръщам към Вас, за да Ви благодаря за доверието и да Ви уверя, че няма да позволя цената на разчистването на сметките с мен да бъде платена от Вас. Убеден съм, че скоро Вашите интереси ще бъдат защитени адекватно.

Що се отнася до институциите, които съдействаха и бездействаха, за да се случи всичко това – с тях ще си говорим в съда.

Отстранените шефове на КТБ обвиняват БНБ в манипулация

Тегленото на средства от Корпоративна търговска банка започна след редица медийни и институционални атаки срещу Корпоративна търговска банка. Това се казва в изявление на временно отстраненото ръководство на банката.

БГНЕС публикува пълния текст на изявлението:

"Бихме искали да коментираме съдържанието на изявлението на УС на БНБ от днес. Според това изявление:

"На 18, 19 и 20 юни след множество медийни публикации и странната според нас пресконференция на тогавашното ръководство на Корпоративна търговска банка, от банката бяха изтеглени суми за близо 1 милиард лева".

Държим да уточним, че тегленията започнаха след редица медийни и институционални атаки срещу КТБ АД още в седмицата преди 18 юни 2014 г., за което надлежно са уведомени президентът на Република България, председателят на Народното събрание, министър-председателят, управителят на БНБ, министърът на финансите, УС на Асоциацията на банките в България. Благодарение на дадената пресконференция и други адекватни действия на ръководството на КТБ АД в сряда следобед, на 18 юни 2014 г., тегленията бяха преустановени и дори имаше анулирани заявки на клиентите за тегления в брой. Две трети от тегленията през периода 13-20 юни са реализирани в четвъртък и петък - 19 и 20 юни 2014 г., след прочетеното по БНР анонимно писмо за привличането на подуправителя на БНБ Цветан Гунев като обвиняем. Според това писмо: "Гунев е разследван, защото е "обслужвал банката, чието име сами ще се сетите, и е нарушавал интересите на българските граждани и държава. Иначе казано, не е предприемал надзорни мерки за спиране на източването на тази банка и нейното оздравяване".

В изявлението на БНБ от днес е посочено, че:

"На 20 юни, петък, в 11.40 в БНБ бе получено искане от ръководството на Корпоративна търговска банка за поставяне на банката под специален надзор на основание на чл. 115, ал. 2, точки 2 и 3 от Закона за кредитните институции.

Тъй като това не е широко известно и имаше неточни интерпретации в медиите относно първоначалните действия на централната банка, обръщаме внимание, че именно при такова искане Българската народна банка е длъжна по закон да наложи специален надзор. Което беше направено – първо при Корпоративна търговска банка, а после и при свързаната с нея Креди Агрикол България".

Уточняваме, че специалният надзор беше наложен, след като на председателя на УС на КТБ АД Орлин Русев беше отказана ликвидна подкрепа от БНБ. При това положение единствената възможност да се запазят интересите на вложителите и клиентите беше да се поиска поставянето на банката под специален надзор, което ръководството на КТБ АД направи своевременно.

Подчертаваме, че ръководството на КТБ АД не е искало Креди Агрикол България ЕАД да бъде поставяна под специален надзор.

Бихме искали да обърнем внимание и върху изводите и твърденията, базиращи се на прегледа на одиторите:

Според БНБ: "Резултатите по отношение на Креди Агрикол България са положителни. Това е добре управлявана банка с добри банкови практики. Състоянието на кредитния портфейл е много добро, неговото обезпечаване и необходимите провизии са на достатъчно добро ниво".

Съгласно изискванията на закона докладът би следвало да бъде внесен в БНБ от квесторите, а не от одиторите и единствено квесторите са задължени да дадат окончателен доклад за състоянието на двете институции на базата на одиторския доклад. Факт е, че "добре управляваната банка" Креди Агрикол България ЕАД от години е на загуба, поради което се наложи и нейната продажба. За разлика от нея, "лошата" банка КТБ АД години наред е на печалба, като през последните години е в първата тройка по този показател. За нас е странно също така и как в рамките на 10 дни одиторите са успели да стигнат до каквито и да е резултати по отношение на състоянието на кредитния портфейл на КТБ АД, който е в размер на 5.4 млрд. лева, и се състои от близо 2000 кредитни досиета. Инсинуациите за преднамерено унищожаване на банкова документация са изключително тежки квалификации, които преди да бъдат отправени, би следвало да са подкрепени със съответните доказателства. Национална институция от ранга на БНБ би следвало да работи с точни показатели и факти, а не с вероятности и догадки. Със същата тежест може да се твърди, че има вероятност за унищожаване или изнасяне на документи по време на одита.

"Странно е и другото заключение, че значителна част от портфейла сочи за свързаност между длъжниците и мажоритарния акционер".

Първо, законът принципно не забранява свързаност, а въвежда правила, по които да бъде регулирана. Второ, всички свързани с банката лица, с които са сключвани банкови сделки, включително кредитни, са надлежно изброявани в одитираните годишни отчети на КТБ АД в съответствие с изискванията на закона и международните счетоводни стандарти.

В изявлението на УС на БНБ се твърди: "В резултат на липсата на достатъчно информация одиторите изразяват мнение, че не може да се оцени финансовото състояние на длъжниците и възможността им да обслужват кредитите си. Не могат да бъдат оценени също така и наличието и качеството на обезпеченията, което от своя страна води до невъзможност за съставяне на крайно заключение за състоянието на кредитния портфейл в размер на 3.5 млрд. лв. За съжаление тези действия не могат да бъдат регистрирани с инструментариума на дистанционния банков надзор и навеждат на мисълта за умишлени злоупотреби".

Всеки непредубеден човек би си задал въпроса по какъв начин отсъствието на заключение може да навежда на мисъл за "умишлени злоупотреби" и до съзнателно ощетяване на банката със стотици милиони левове. Фактите показват, че към 31 май необслужваните заеми в банката са в размер под 2%.

Всички останали заеми са редовно обслужвани и всички лихви са погасявани навреме, с която информация БНБ разполага. Безпочвените и в разрез със законовите изисквания твърдения за свързаност между г-н Василев и кредитополучатели, формиращи кредитен портфейл на стойност 3.5 млрд. лв. според нас не дават никакво основание те да бъдат обособявани извън съвкупността от клиенти – кредитополучатели на банката, и да бъдат третирани при изключително по-неблагоприятен режим. Не желаем да коментираме деленето на активите на КТБ АД на "добри" и "лоши" – категории, които са приложими в други области, а не в банковото дело. Не виждаме също така правната възможност за одържавяване на този етап както на КТБ АД, така и на Креди Агрикол България ЕАД, но може би предстои съответната промяна в закона, целяща национализация на частни финансови институции, което ще бъде прецедент не само в най-новата ни история след 1947 година, но и в рамките на ЕС, и в пълно противоречие с основните принципи, залегнали в Лисабонския договор.

С коментара, че: "Разследващите органи могат да отговорят на въпроса дали по този начин мажоритарният собственик не е ограбил собствената си банка", БНБ влиза в пряко противоречие с чл. 103, ал.2, т. 22 от ЗКИ, който позволява да се прави публично оповестяване на нарушение и нарушител, но в случая няма нито издадено постановление за нарушение, нито констатиран нарушител.

По отношение на твърдението, че: "Прокуратурата на Република България може да разчита напълно на експертния потенциал на БНБ, за да стигне докрай в търсенето на цялата истина по този криминален случай", заявяваме, че квалификациите за злоупотреби, за ограбване и за криминален случай са в прерогативите на други органи, а не на институция като БНБ, и подобни недоказани твърдения не би следвало да бъдат публично оповестявани от отговорни длъжностни лица от Централната банка.

В заключение бихме искали да попитаме как се случи така, че на "лошата" банка КТБ АД беше разрешена покупката на Креди Агрикол България ЕАД след обстойно изследване от страна на БНБ на актуалното й финансово състояние, и сделката беше финализирана един ден преди масираната атака срещу КТБ АД, а на 17 юни 2014 г. – три дни преди поставянето на КТБ АД под особен надзор БНБ уведоми цялата общественост, че: "БНБ категорично потвърждава, че банковата система, включително и КТБ, е с висока ликвидност и капиталова адекватност и функционира нормално".

В кой случай БНБ каза истината – тогава или сега? И кога БНБ е пълнила КТБ АД, че да твърди, че е "каца без дъно"?", се казва в изявлението на временно отстраненото ръководство на банката.

Цветан Василев: До дни се връщам в България! Не съм точил милиони от КТБ!

"Определен сценарий, с големи режисьори. За съжаление, на тяхната въдица се хванаха и
държавните институции" - така банкерът Цветан Василев определи ситуацията около Корпоративна търговска банка (КТБ).
На въпрос дали визира депутата от ДПС Делян Пеевски, той заяви: "Визирам кръг от хора. Планът за покушението е част от сценария. А кой колко участва в този сценарий, се надявам да се разбере - по-скоро рано, отколкото късно".
На въпрос дали е вярно, че е изнесъл 205 милиона, той каза: "През цялото време съм бил в чужбина. Нещата не са компютри, а компоти. Затова ще дам своите показания пред отговорните институции".
Попитан за раздадените 3, 5 млрд. лева предполагаемо необезпечени кредити, Василев обяви: "На г-н гуверньора би трябвало да му е известно, че в качеството си на председател на Надзорния съвет, аз нямам право да раздавам кредити. Всичките кредитни досиета, които липсват, се намират на едно място - в следствените органи. Тези документи са иззети от тях".
"Представяте ли си 3,5 млрд. лева кредити без кредитни досиета?", възмути се Василев. "Това не само е невъзможно, то звучи несериозно, защото в крайна сметка вие знаете, че банките са сред най-силно контролираните институции. Някой просто е сложил името ми в устата на г-н Искров", бе категоричен банкерът.
На въпрос кой може да бъде това, той каза: "Вярвам че ще се разбере в най-скоро време"
Обновена

Цитат на денят: Борисов: БСП и ДПС като ти кажат добър ден да си запалиш лампата, че е късна нощ

"Като ти кажат добър ден да си запалиш лампата, че е късна нощ, това са тези хора", така
лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира поведението на БСП и ДПС от последните дни относно актуализацията на бюджета на здравната каса.

"Няма да ги коментирам всеки ден лъжат и казват обратното завчера Мая Манолова (БСП) каза, че ще го актуализират, Лютви Местан (ДПС) каза, че ше го актуализират срещаха се със синдикати и работодатели и ние казахме, че ще гласуваме и то не само на НЗОК и на целия бюджет. И всички работодатели и синдикати разбраха как се работи с тези хора", гласи краткото изказване от днес на Борисов на излизане от пленарната зала.

Лежащ протест за църква във Варна

Ексцентричният варненец Росен Марков протестира лежешком на стълбите пред централния вход на Община Варна заради забавени с години разрешения за градеж на православен храм. Марков, който иска със собствени средства да построи църква в гробищния парк край с. Тополи, се опитва да активизира местните управници с лозунги като "Легнал Росен за църква" и "Кмете, помагай". 10 юли 2014г.

На тази дата: 11юли 1733г. Тържествено е осветен Петропавловският събор

На 11 юли 1733 г. в Петербург тържествено е осветен Петропавловският събор (официално
название Собор во имя первоверховных апостолов Петра и Павла) – православна църква, намираща се в Петропавловската крепост в Санкт Петербург. До 2012 г. в продължение на 279 г. това е най-високият строеж в града. Разположението на църквата и нейната височина от 122,5 м. я правят най-високата сграда в Санкт Петербург, виждаща се от почти всяка точка, както и негов символ.
История

Църквата е строена през периода 1712-1733 г. на мястото на едноименна дървена църква от 1704 г. Неин архитект е швейцарецът Доменико Трезини. Построена е като базилика в стил барок. Става катедрален храм през 1742 г. с учредяването през 1742 г. на Санкт-Петербургската епархия и изпълнява това предназначение до построяването на Исакиевския събор през 1858 г.

Над камбанарията на събора се извисява много висок шпил (пилон), дело на холандския майстор Г. ван Болес, завършващ с позлатен връх и фигура на летящ ангел, чието издигане и сега би представлявало техническо предизвикателство.

Залите на църквата вътре са разделени с пилони на три нефа (коридори). В интериора са изложени копия от трофейни знамена (истинските са в Ермитажа). Позлатеният резбован иконостас е направен през 1722-1726 г. в Москва. Първоначалния проект на иконостаса принадлежи на Доменико Трезини. Направата му е изпълнена под ръководството на Иван Зарудни. През цялото време са уточнявани детайли, затова авторството на иконостаса се приписва и на двамата – на Трезини и Зарудни.

Иконописите и стенописите са дело на руски и италиански художници.

През 1756-1757 г. Петропавловският събор е възстановен след пожар; В камбанарията през 1776 г. са инсталирани куранти (настроени на определени тонове камбани) на холандския майстор Б. Оорт Крас.

Повредената фигура на ангела е ремонтирана през 1830 г. от Пьотр Телушкин, изкачил се догоре без стълба.

През 1857-1858 г. дървената конструкция на шпила е заменена с метална – осемстенна правилна пресечена пирамида.

През 1905 г. е ремонтиран камбанния карильон (устройство за избор на удряна камбана) и са окачени нови камбани. Сега всичките камбани са 103, като от 1757 г. са запазени само 31 броя. Инсталиран е нов карильон и периодично в Петропавловската крепост се провеждат концерти на карильонна музика.

През 1919 г. Петропавловският събор е затворен; от 1924 г. е превърнат в музей, като най-ценните предмети (сребърна утвар, книги и икони) са дадени в други музеи.

През Втората световна война църквата пострадва сериозно, като през 1952 г. е реставрирана фасадата. От 1954 г. сградата е предадена на Музея за история на града.

От 1990-те години в Петропавловския събор редовно се правят панахиди за руските императори, а от 2000 г. и богослужения. През 2008 г. в събора е извършено първото след 1917 г. Великденско богослужение.

Църквата като императорска гробница

По времето на Петър І мястото за погребения на лица от царската фамилия не е окончателно определено. Царските родственици са погребвани предимно в Благовещенската гробница.

В недостроената Петропавловска църква през 1715 г. е погребана двугодишната дъщеря на Петър І и Екатерина Наталия, а под камбанарията е положена съпругата на царевич Алексей Петрович - принцеса Шарлота Христина София Брауншвайг-Волфенбютелска (1694-1715). Там през 1718 г. са предадени на земята тленните останки на самия царевич. През 1716 г. в събора е погребана Марфа Матвеевна, вдовицата на царя Фьодор Алексеевич.

След смъртта на Петър І (1725) ковчегът с тялото му е поместен във временен параклис вътре в строящия се събор. Погребението е извършено чак на 29 май 1731 г. По-нататък в гробницата са погребани всички императори и императрици до Александър ІІІ включително, с изключение на починалия през 1730 г. Петър ІІ и убития в Шлиселбург през 1764 г. Иван VІ. Всичко в гробницата се намират 41 погребения, в това число доста велики князе и княгини – деца и внуци на императора.

През 1865 г. всички саркофази са заменени с еднотипни, от бял мрамор, с позлатени бронзови кръстове, като императорските саркофази са украсени с двуглави орли. Изключение правят саркофагът от зелен яспис на Александър II и розовият саркофаг от уралски орлец (родонит) на съпругата му, направени през 1887 г. и 1906 г.

На 13 март 1990 г., в деня от 109-та годишнина от император Александър ІІ, за пръв път след годините на съветската власт е отслужена панахида за Царя-Освободител.

Вицове, юли 2014г.

СмЕх

"Мъжът ми се завърна от командировка в София. Въпроса ми към вас е: Може ли градушката дето се изсипа в София да му остави смучка на врата?"
***

Мечо Пух не искаше да се жени, но мисълта за медения месец не му даваше мира.
***

- Моята жена страда от алкохолизъм.
- Пие ли?
- Не, аз пия, а тя страда…
***

Ще ме уредиш ли с тази мацка ?
-Тя си има гадже ...
- Е те и бразилците си имат вратар...
***

- Наи-споменаваното име в света на компютрите?
- Бил Гейтс!?
- Не, майка му!
***

Майка казва на детето си:
-Не ходи толкова често на дискотека, ще оглушееш!
-Да мамо, вече обядвах.
***

Всяка сутрин нови вицове

четвъртък, 10 юли 2014 г.

Вратарят на Аржентина спасил дузпите с „пищов“ в гащите

Вратарят на Аржентина Серхио Ромеро е използвал специално помощно средство по време на
дузпите на полуфинала на Мондиал 2014 срещу Холандия.

27-годишният страж, който е собственост на Сампдория, но през миналия сезон игра под наем в Монако, е имал „пищов“. На лист хартия Ромеро е имал записано къде холандците са били дузпите си срещу Коста Рика.

По време на дузпите срещу Холандия вратарят на Аржентина е пазел „пищова“ на сигурно място в гащетата си. Както е известно, Серхио Ромеро отрази ударите на Рон Влаар и Уесли Снайдер и класира тима си на полуфиналите.

Използването на листче за подсказване не е новост на световните първенства. На Мондиал 2006 германският вратар Йенс Леман използва подобно средство по време на дузпите на 1/4-финала срещу Аржентина, който немците спечелиха. Леман спаси ударите на Роберто Аяла и Естебан Камбиасо

ВИДЕО

Днес пак очакваме градушка

Националният институт по метеорология и хидрология към БАН обяви жълт код за седем
области на Северна България за 10 юли.

Предупреждението е в сила за областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово и Велико Търново.

В тези райони се очаква по-късно през деня в четвъртък и през нощта срещу петък да има краткотрайни интензивни валежи и гръмотевични бури.

Има опасност от градушки.

Бойко: Не мога да смятам какво смята Пламен Орешарски, защото се видя, че той не може да смята.

Не мога да смятам какво смята Пламен Орешарски, защото се видя, че той не може да смята.


Това каза пред журналисти в парламента председателят на ПП ГЕРБ Бойко Борисов в отговор на въпрос дали смята, че може да няма актуализация на бюджета на НЗОК.

"След като не може да смята, аз не мога да разбера, как смята дори и фискалния резерв в момента, които сега ще отидат за погасяване на дълга или за запушване на дупки за неизплатените договори”, обясни Борисов и попита как Орешарски смята, че като се извади от 6 3 прави 7.

„Дори най-елементарните – бакалските сметки не може да прави”, заяви Борисов, цитиран от "Фокус". Той заяви още, че не иска да коментира „това лице Орешарски”, защото Местан, Манолова, работодатели, синдикати, Здравна каса настояват за актуализация на бюджета.

„ГЕРБ да се явят – стоим тук и гледаме особено важния Закон за защита на растенията. Няма актуализация”, каза още Борисов.
Вчера премиерът обеща, че ще изложи варианти откъде биха могли да се вземат пари за актуализация на бюджета на НЗОК, ако се настоява много за такава актуализация. „Предварително казвам, че това ще е за сметка на други икономики“, обясни той.

No Comment

Чудо! Парламентът работи втори пореден ден!

Парламентът събра кворум от първия опит за втори пореден ден след консултациите при председателя Михаил Миков във вторник.

Регистрираха се 146 народни представители.

На тази дата: 10.7 1949г.Построен е мавзолеят на Георги Димитров

На 10 юли 1949 г. в построения за 6 дни мавзолей в центъра на София срещу Царския дворец е
положено тялото на Георги Димитров, починал на 2 юли в Москва. След 50 г. с използване на модерна строителна техника Мавзолеят е разрушен за 7 дни.
Проектиране и строителство

След смъртта на Георги Димитров на 2 юли 1949 г., Министерският съвет на НРБ взема решение за балсамиране на тялото и построяване на мавзолей, в който то да бъде изложено за вечни поклонения.

Изграждането на мавзолея е под прякото влияние на практиката в СССР, където през 1924 г. е изграден мавзолей на починалия В.И.Ленин. Там това става донякъде от необходимостта на всеобединяващ символ в безпътицата накъде да се развива съветската държава – в посока на разработения от Ленин модел на НЕП или към централизирана планова държавна политика. Не на последно място са и атавистичните представи в Русия за ролята на вожда в условията на все още крехка държавност.

Има разминавания в сведенията за това как е протекло проектирането и строителството. Общото е, че сградата е почти изцяло готова до 10 юли, когато тялото на Георги Димитров е положено официално в нея, и че тя е дело на архитект Георги Овчаров с участието и на Рачо Рибаров и Иван Данчов.

Според една от версиите на арх. Г. Овчаров са дадени 3 дни, за да направи проект. Той успява в срок и го изготвя в свой стил - с дорийски колони. Проектът обаче не е одобрен от Политбюро на ЦК на БКП и принуждават Овчаров да го опрости дотолкова, че формата на построената сграда е коренно различна от първоначално проектираната. Опростяването се следи от арх. Р. Рибаров и е прието след одобрение от ръководителя на тогавашните Строителни войски ген. Иван Винаров.

Строителството е ръководено от Георги Натов. За официалната церемония по поставяне тялото на Георги Димитров в мавзолея недовършените колони и цялата горна част на сградата са опаковани с червен плат.

Малко по-различен е разказът на сина на арх. Овчаров за същите събития: „В деня, когато Георги Димитров умира, у дома някъде около 22 ч. идва директорът на „Главпроект“ арх. Фурнаджиев. Той съобщава на баща ми, че на заседание на Министерския съвет се взело решение да се прави мавзолей. Задачата е възложена на „Главпроект“, а няколко архитекти трябва да представят проектите си, но това да стане много бързо - до 12 ч. на следващия ден. На импровизирания конкурс одобряват проекта на баща ми. Започва бясно строителство и на шестия ден мавзолеят е почти готов. Точно тогава обаче се случва нещастие - камък пада върху един трудовак и го убива. Ентусиазмът намалява. За погребението не е готов само един корниз, който прикриват с черна драперия... Едва по-късно баща ми и арх. Рибаров довършват корниза и страничните стени.”

Впоследствие фасадата e облицована с русенски камък, а по-късно подменят облицовката с нови плочи от врачански камък. С моделиране на терена към градината гробницата изпъква върху стълбища, оформящи средно висок стилобат; това заедно с подземните пространства е единствената запазена част от мавзолея днес.

Срещу входа е вградена скулптурна глава на Димитров, а от двете страни са бюстове на Димитър Благоев, Георги Кирков, Димитров и Васил Коларов. След няколко месеца на известно разстояние от основната сграда от ляво и от дясно е добавена по една гранитна стена с ниши за погребване на бъдещите партийни вождове.

Във втората ниша на източната стена е погребан Васил Коларов, чиито кости през юли 1990 г. са изкопани и преместени в Софийските централни гробища. Следващият партиен вожд Вълко Червенков не е погребан тук, тъй като умира отдавна свален от власт и с развенчан култ към него, а последният - Тодор Живков, умира, след като мавзолеят е затворен и е изоставен като център на комунистическия култ.

Поддръжка и реконструкции

Мавзолеят закономерно става център на тоталитарния култ към Георги Димитров като "вожд и учител на българския народ" и част от държавния церемониал в НРБ през периода 1949-1989 г. Там по протокол чуждестранните делегации полагат венци при посещение в страната, а партийно-държавното ръководство от трибуната му приема манифестациите и парадите на официалните празници.

Мавзолеят е обект за милиционерска охрана от първостепенно значение с постоянен почетен гвардейски караул, чийто ритуал на смяна е подобен на днешния пред Президентството. Във вътрешността на гробницата в часовете, когато е отворена, също стоят гвардейци - след входа пред бюстовете, на чупките на коридора и при саркофага.

Обектът е оборудван с климатична инсталация, поддържаща температура от 17°C с отклонение плюс/минус 0,5°C. Повечето му помещения се намират под земята. Там са се извършвали процедурите, необходими за поддържане на балсамираното тяло. Саркофагът, в който то е било изложено, е с бронирани стъкла (след 1975 г.) и се е спускал надолу чрез специален подемник, а когато е качван в траурната зала за поклонение, се е превръщал в херметически затворена камера.

През 1974-1975 г. е извършена основна реконструкция на мавзолея - разширени са помещенията под траурната зала и е подменена климатичната инсталация, поставена е пластично разработена монументална врата, кристалната камера-саркофаг и мозайки на Дечко Узунов.

Разрушаване

На 17 юли 1990 г. правителството на Андрей Луканов взема решение за изваждане на тленните останки от мавзолея и тяхното погребване. Решението е изпълнено още същата нощ и тялото на Георги Димитров е погребано в Централните софийски гробища. Никой в страната не се обявява против, което недвусмислено означава, че на този ритуал отдавна му е дошло време.

След изваждането на тленните останки от мавзолея в продължение на 9 години се водят дебати за съдбата на сградата. Давани са рационални идеи сградата например да бъде превърната в Музей на тоталитаризма и други от този род. През това време партийните наследници на Георги Димитров от БСП на практика не правят нищо в защита на сградата.

Накрая управляващите от ОДС налагат мнението, че мавзолеят трябва да бъде разрушен, за да не се превърне в символ на тоталитаризма и място за комунистически поклонения, какъвто нито той стана за изминалите 9 години преди това, нито гробът на Димитров. Политическата зрялост на българския народ бе силно недооценена. Не трябва да се отхвърля и версията, че ОДС търсеше бърз политически дивидент за отклоняване на вниманието от криминалната приватизация, а това можеше да стане само под развятото знаме на антикомунизма.

Разрушаването на мавзолея започва на 21 август 1999 г., ръководено лично от Евгений Бакърджиев - вицепремиер и министър на регионалното развитие и благоустройство в правителството на ОДС, заради което впоследствие е наричан Багера. Акцията по сриването на тоталитарния символ е наблюдава лично от тогавашния премиер Иван Костов-Командира с целия му антураж, то и това не допринася за успешния й ударен край.

Първият взрив е гърми в 14:37 часа. По-късно са извършени още три големи взрива, след което разрушаването продължава с машини. Работата обаче не спори. На втория ден наш национален всекидневник излиза с чело на първа страница „2:0 за Мавзолея”. Мавзолеят е гърмян общо пет пъти.

Последните отломки са извозени в късния следобед на 27 август 1999 г.

Разрушаването е извършено по най-вандалския начин. И досега стоят изкъртените стъпала от веригите на строителните машини, разкъртили сградата, а можеше преди това няколко самосвала да засипят стъпалата с баластра. В същност стъпалата останаха като символ на разрушителната дейност на СДС в държавата, заради което тя не само падна от власт, но и се загроби като партия.

Мавзолеят на Георги Димитров го няма вече 15 г., но го помнят всички софиянци на съответната възраст, макар и с противоположни политически нагласи. Теренът там и сега в разговорите е наричан „Мястото, където беше мавзолеят”. А Бакърджиев... Апропо, наистина какво ли стана с Бъки?

Цитат на денят! Сколари: Важно е, че след 0:5 избегнахме пълен провал

Селекционерът на Бразилия Луис Фелипе Сколари направи шокиращо изказване след
кошмарната загуба с 1:7 от Германия в 1/2-финала на световното.
“Това бе ужасяваща загуба. Важното обаче е, че след 0:5 избегнахме тотален провал. Отборът ми успя да предотврати това. Сега не става дума за вина. Всички сме губещи”.

Вицове, юли 2014г.

Немците заминаха ли?

СмЕх

Баща и син пътуват с колата, синът е зад волана.
- Татко, добре ли карам вече?
- Сине, видя ли красивото момиче с късата пола на тротоара?
- Не, не я видях.
- Значи все още не можеш да караш...
***

Треньорът на Германия (снощи): Момчета, тук сме на гости, не прекалявайте!
***

Попитали група ученици:
- Кажете три неща, които харесвате в училище?
- Юни, юли, август...
***

Жена се прибира с нови обеци. Мъжът й:
- Откъде?
- Спечелих ги на лотария.
След известно време - ново палто.
- Откъде?
- Спечелих го на лотария.
После - карта за почивка на морето.
- Откъде?
- Спечелих я на лотария.
Отишли на курорт. Мъжът лежи на брега, пийва биричка. А жената се плацика дълго в морето и не излиза. Мъжът:
- Скъпа, излез да се стоплиш, че ще ти настине лотарията!
***

Мамо, ще имаме коте.
Ти откъде знаеш?
Татко, го покани когато си нощна смяна!
***

Бразилците гледаха като софиянец без каско.
***
Всяка сутрин нови вицове

сряда, 9 юли 2014 г.

Правителството нямало да прави актуализация на бюджета на здравната каса

Знаете ли какво стана на днешното заседание на Министерски съвет? Няма да има актуализация на бюджета на здравната каса. Това каза депутатът от ГЕРБ Лиляна Павлова в предаването „Лице в лице“ по bTV.
По думите й, министрите отложили актуализацията, „за да помислят още малко“.

Според ГЕРБ, актуализацията е жизнено необходима. Павлова смята, че управляващите не искат актуализация в последните дни на кабинета, „за да не лъсне всичко“. „Те искат да си тръгнат с хубави и красиви парметри на бюджета на хартия, а после едно служебно правителство да му мисли“, каза тя.

Цветан Василев купува австрийска банка

Трима са основните кандидати, които се опитват да купят мрежата на Балканите на национализираната австрийска банка "Хипо Алпе Адриа". Сделката е възможно да бъде подписана още до края на юли, съобщава Ройтерс, цитирайки няколко източника близки до преговорите.

Бизнесът на "Хипо" в Югоизточна Европа се смята за неин основен актив. Банката беше национализирана през 2009 г., за да избегне фалит, който можеше да предизвика трусове в целия регион.

Един от потенциалните купувачи на балканската мрежа е група от български инвеститори, водени от бизнесмена Цветан Василев, които са подкрепяни от руската банка ВТБ, казват източници на Ройтерс.

Василев е основният собственик на Корпоративна търговска банка, която бе поставена под надзор от БНБ миналия месец.

Той не е коментирал информацията. Бившата му говорителка в банката заяви, че отдавна няма контакти с него и не може да предаде запитванията. ВТБ също не коментира съобщението.

Австрия създава "лоша банка", която да погълне повечето останали активи на "Хипо". Това ще увеличи държавния дълг и бюджетния дефицит тази година. Руският бизнесмен Игор Ким от "Експобанк" също е в надпреварата, съобщават запознати източници. Финансовият инвеститор "Адвент Интернешънъл" е третият кандидат за закупуването на австрийската банка.

Миналата година Европейската комисия нареди на Виена да намери купувач за балканския бизнес на "Хипо" до средата на 2015 г. в замяна на одобрението на държавна помощ за банката. Дойче банк, която отговаря за продажбата от името на правителството, отказва коментар, както и Хипо и австрийското финансово министерство.


Вчера финансовият министър Михаел Шпинделгер каза пред парламента, че сделката може да бъде сключена до няколко седмици и че седем кандидати са заинтересовани. Бизнесът на Хипо в Югоизочна Европа включва шест банки и три лизингови компании в Словения, Хърватия, Сърбия, Босна и Черна гора.

Мрежата на "Хипо" в Югоизточна Европа включва 6 банки и 3 лизингови дружества в Словения, Хърватия, Сърбия, Босна и Херцеговина и Черна гора.

Оценката на "Хипо" е около 500 млн. евро, след като миналата година бяха отписани активи за 286 млн. евро и провизирани кредити за 340 млн. евро.

Общите активи са на стойност 8,6 млрд. евро. Кредитите на банката са за 6,4 млрд. евро, а привлечените депозити са на стойност 4,1 млрд. евро.

Очаква се скандал в ЕП при номинация на Станишев за еврокомисар

Между Европейската народна партия и Партията на европейските социалисти ще възникне
скандал, ако лидерът на БСП Сергей Станишев бъде номиниран за еврокомисар.

Това прогнозира бившият евродепутат Ивайло Калфин, който е член на Националния съвет на АБВ.

Според Калфин избраниците на ЕНП, където членуват ГЕРБ, ще имат да си връщат заради скандала, който се разрази около Румяна Желева, която бе кандидатът за еврокомисар, излъчен от тогавашния премиер Бойко Борисов в края на 2009 г. В началото на 2010 г. тя се яви на изслушване в Европейския парламент, в което активно се включиха представители на европейската левица.

По-рано днес лидерът на ГЕРБ заяви, че според него кандидатурата за нов еврокомисар трябва да се излъчи от партията-победител на евроизборите.

"Как така цяла Европа го разбра, те не разбраха, че като загубиш избори, нямаш право да номинираш? Как така загубилите партии ще номинират еврокомисар? Ето, Оланд излезе и каза: "ЕНП спечели изборите, ЕНП ще излъчи председател на ЕК!", каза Борисов.

Той обяви, че ако има възможност, ГЕРБ ще номинира настоящия еврокомисар Кристалина Георгиева.

Светът за Бразилия

Въпреки че Бразилия потъна в скръб след загубата с 1:7 от Германия на полуфиналите на световното първенство, футболните привърженици по цял свят не простиха на отбора на Луис Фелипе Сколари и подигравките в интернет стартираха още от 30-та минута на мача.



Едно просто търсене на "Brazil" в изображенията на google.com може да покаже всякакви колажи - от плесналата се по челото
статуя край Рио де Жанейро, през подигравки с маркетинговите снимки на Неймар, та чак до Ангела Меркел, Адолф Хитлер, блицкрийга на бразилска земя и други. За да бъде картинката пълна, българските фенове на футбола не пропускат цифрата 7, любима за "синята" част на футболна България.
Феновете на футбола от цял свят започнаха подигравките от статуята на Христос Спасителя, който в оригинал е разперил ръце, но в колажите се е плеснал по челото в знак на огорчение и безкраен срам.

Същата тази статуя пък на няколко места е заместена от германския канцлер Ангела Меркел,
вдигнала победоносно ръце. Неймар, макар да е контузен и на болнично легло, също не се размина с подигравките. Неговият лик, разпространен с 1000 картона чрез феновете на стадиона в Бело Оризонте, беше използван и по друг начин. Лицето на бразилския нападател беше вградено върху тялото на обикновен мъж, който рекламира напитката "7up" на снимка в интернет. Препратката не се нуждае от коментар.

ГЕРБ закрепи кворума

Парламентарната група на ГЕРБ спази обещанието си от вчера и влезе в пленарната зала, така
че да закрепи кворума.

Народните представители на ГЕРБ влязоха в зала като по часовник и за пръв път от много време насам парламентът събра кворум безпроблемно със 166 регистрирали се.

Парламентът в очакване на кворум!

След две седмици на провалени заседания заради проблеми с кворума, днес се очаква
Народното събрание да заработи.

Във вторник след нов кръг от консултации ГЕРБ, БСП и ДПС се договориха за седмичната програма на парламента. Завръщането на хората на Бойко Борисов минава през актуализация на бюджета на Здравната каса.

Вчера стана ясно, че БСП и ДПС са готови да подкрепят предложения на Министерски съвет за актуализация бюджета на НЗОК и на държавния бюджет, в частта му за НЗОК.