събота, 25 октомври 2014 г.

ГЕРБ и БСП си чукнаха среща за утре сутрин

ГЕРБ и БСП ще се срещнат в неделя сутрин в Народното събрание на втори преговори за
бъдещото правителство. Срещата на лидерско ниво ще се проведе на неутрална територия, каквото условие поставиха от БСП по-рано. Представителите на двете формации ще разговарят в 9 часа сутринта, а по-късно на „Позитано“ 20 социалистите ще имат Национален съвет на партията.

ГЕРБ вече проведе втори тур на преговори за формиране на стабилно мнозинство и бъдещ кабинет с представители на Реформаторския блок, Патриотичния фронт и АБВ. Срещите се проведоха в централната на партията в НДК, като първи отидоха лидерите на партиите от Реформаторския блок.

„Утре етапно ще запозная Националния съвет с оценката на политическата ситуация, нейното развитие. Утре ще изпълним по Устав процедурите, свързани с излъчване на наши представители в НС, зам.-председател. Ще запозная Националния съвет със сформирането на парламентарната група и нейното ръководство, за да влезем подредени в НС. Няма някаква драма в дневния ред на заседание. Това е едно делово работно заседание“, каза по-рано рпед БНР лидерът на БСП Михаил Миков.

От Нова телевизия обявиха, че сезонът на VIP Brother ще продължи докато не емигрира и последният българин.

Дъжд, сняг...бедствие

По разпореждане на министър Йордан Бакалов и главния секретар на МВР Светлозар Лазаров в Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ е сформиран оперативен щаб. Той ще организира и координира действията на структурите на МВР и местната власт за реагиране при усложнената метеорологична обстановка.
Най-тежко е положението в Хасково. Градът е буквално удавен от поройния дъжд. Хората се крият по домовете си и не смеят да излязат навън. За щастие, няма данни за пострадали хора.

Южна България под вода и на тъмно


Сняг, виелица, киша и наводнения блокираха живота Южна България. Тежко е положението в карловските села Бегунци, Иганово, Христо Даново, Столетово, Кърнаре и Розино. Снежна покривка, която е натрупала тази нощ се е превърнала в киша, която затруднява движението, тъй като повечето от колите са с летни гуми.
В с. Слатина е закъсал автобус, който пътувал за гр. Клисура. Наложило се е да бъде изпратен друг рейс, който да извози хората. Улиците в част от Карлово, Сопот и селата на Подбалкана са под вода, а от снощи там няма и ток. На тъмно и студено са и в Клисура, където освен местни жители има и гости, тъй като там днес се отбелязва празника на картофа.

Положението в Пловдив също е критично. Постъпили са множество сигнали за отводняване. Три подлеза са под вода – на Централна гара, Пловдивски университет и Скобелева майка, съобщи за БЛИЦ говорителят на Пожарната инспектор Георги Кунев. Екипи работят по отводняване в гр. Садово, село Ахматово.

В първомайското село Бяла река е наводнена къща, а хората са блокирани вътре. Там са изпратени спасители, които да изпомпат водата и бедстващите хора да бъдат изведени.

Сигнали за наводнения има и в хисарско, по пътя за Родопската яка, край селата Лилково и Хитово има паднали огромни дървета, които са блокирали движението и в момента екипи на пожарната ги отстраняват.

Преляха реки, язовири са в критично състояние!


Тази нощ в столицата и в почти цялата западна част на страната се натрупа първата снежна покривка. Метеорологичната обстановка ще бъде усложнена. Хасковско е под вода, предава bTV. Преляха реки, язовири са в критично състояние, хора са евакуирани.
Главният път за Турция при село Върбица е залят и се очаква да бъде затворен. В общините Хасково и Димитровград има сформирани кризини щабове. Засега бедстевно положение не е обявено.

На територията на Столична община обстановката е нормална при зимни условия, каза пред „Фокус” кметът на София Йорданка Фандъкова. „Рано сутринта, около 5.00 часа, започна обработка на част от мрежата за масовия градски транспорт в районите „Банкя”, „Овча купел”, район „Витоша”, Околовръстен път, бул. „България”. В момента 134 машини са на терен, като в действие са 46 от тях, а останалите са дежурни, тъй като се предполага, че може да има заледявания в по-късната част на деня”, допълни Фандъкова.

Тя обясни още, че има проблем на пътя Бистрица – Железница. „Там съм благодарна на колегите от пътна полиция. Те съдействат по спиране на движението, за да може да се работи по-лесно”, обясни тя.

Заради активиране след падналите последни валежи на свлачището на пътя Симитли-Разлог, в близост до село Градево, движението на ТИР-ове през прохода "Предел" е било спряно днес около 9 ч.

Движението се регулира със светофарна уредба, а патрулки следят трафика по пътя Симитли-Разлог. Участъкът е обезопасен и движението се извършва в едната лента. Временната организация на пътя се налага поради срутване на подпорна стена след падналите дъждове през изминалото денонощие.

"Оранжев" код за силен вятър, обилни дъждове и сняг днес е обявен в 17 области в страната. Повече от 50 машини работят за почистването на пътната мрежа в областите Перник, София, Ловеч и Плевен, в които има интензивен снеговалеж, съобщиха от АПИ.

Пристанище Бургас е затворено за маневри. Това съобщава на сайта си Ръководство на корабния трафик. Причината е силният вятър.


Първо сме българи, а после Лудогорец! КОГА?

"Първо сме българи, а после Лудогорец", казал Кирил Домусчиев  на своите играчи
Марселиньо, Козмин Моци, Фабио Ешпиньо, Върджил Мисиджан, Роман Безяк, Кейшара,  Дани Абало, Юнес Хамза и Абел Анисе.

Снегът блокира магистрала "Хемус"


Зимата ни изненада

Огромна колона от автомобили е блокирана на автомагистрала "Хемус" заради падналия през нощта сняг. Едва преди двадесетина минути са тръгнали снегорини, за да почистят затрупаните от снега платна на магистралата.

25 см сняг и паднали дървета затрудняват движението в Родопите. Непроходим е пътят Пещера – Свети Константин – Цигов Чарк. Няма машини, които да почистват снега и преминаването в района е силно затруднено.
Сняг продължава да вали във високите части над град Пещера, каза пред радио "Фокус"-Пазарджик Георги Киев. Според него, в самия град дъждът е примесен със сняг, а обилният снеговалеж започва на около 470 - 480 метра надморска височина. "На летовище "Свети Константин" снежната покривка е почти 30 сантиметра. Електричество няма от снощи, тъй като в района е имало голяма буря, която е прекъснала и комуникациите. Снегът се чисти само на територията на самото летовище. Предполагам, че ще има още паднали клони, защото в тази част на Пазарджишко все още дърветата са с много шума. Пътищата в останалата част от района не се чистят и е възможно да има затруднения", каза също Георги Киев.

Видимостта в планинските шосета е намалена, в по-ниските части на планините е облачно, а в по-високите има мъгла. Дебелината на снежната покривка в Пампорово варира между 5 и 20 см. В Пирин снежна покривка се образува на от 1 800 метра надморска височина.

Движението на тежкотоварни автомобили през прохода Предел за град Банско е спряно. Това каза пред радио "Фокус"-Пирин дежурният полицай в ОД на МВР-Благоевград. Причината е ново активиране на свлачището. Алтернативните маршрути до Банско са път II-84 Велинград – Юндола и път III-842 Белово – Юндола. Движението за леки и лекотоварни автомобили се регулира от светофарна уредба и се осъществява в едното платно за движение.

Напрегната е обстановката в област Смолян заради дъждовете и мокрия сняг. По пътя Хвойна – Чепеларе – Смолян има паднали изключително много дървета, в резултат на падналия тежък и мокър сняг. Всички екипи на пожарната в Смолян, Пампорово и Чепеларе и група „Спасителна дейност” в момента работят по отстраняване на паднали дървета, за да могат да се осигурят проходимостта на пътищата, през Пампорово, Рожен и посока Хвойна.

Пътят не е затворен, където има опасност, автомобилите се спират и изчакват. Има сигнали за паднали дървета и по пътя Борино – Змеица, там също работят екипи на пожарната в Доспат. Екипи в Смолян работят по сигнали за повишени нива на дерета в общината. Засега няма опасност за хора и къщи, но се наблюдават деретата и нивата на реките, за да може да се предприемат действия при продължаващо повишаване на тяхното ниво. В Рудозем и Златоград, където в четвъртък при проливните дъждове имаше проблеми, сега е спокойно. Проблемите с падналите дървета и усложнената обстановка идват оттам, че не се постига консенсус между институциите за превантивно отстраняване на тези дървета, за да не се стига до подобни ситуации.


Ограничено е и движението на столичния транспорт, съобщиха от Центъра за градска мобилност. Закъснения има в района на Владая, тъй като е имало спиране на движението за почистване на пътя. Градският транспорт се движи при зимни условия на територията на Столична община.
Обновена

Западни топмениджъри на тайна среща в Москва

Среща при премиера Дмитрий Медведев в 
московското предградие „Рубльовка”
Западът се опитва вече месеци наред да принуди Русия с тежки икономически санкции да промени курса си по отношение на кризата в Украйна. Въпреки това голям брой топмениджъри от чужди компании, сред които доста шефове на германски фирми, продължават да поддържат тесни връзки с Москва, пише германският вестник "Билд". Изданието научило, че в началото на тази седмица се е състояла среща на върха на Консултативния съвет за чуждестранните инвестиции към руския премиер Дмитрий Медведев.
На поверителната среща на "Горки" 9 в московското предградие "Рубльовка" участвали и шефовете на четири водещи германски концерна, сред които Олаф Кох - Metro, Марейн Декерс от Bayer, Курт Бок от BASF и Йоханес Тайсен от E.ON, посочва "Билд".

Техните компании са част от 51 световни концерна, чиито съвети са особено ценени от Кремъл и които от 1994 г. руското ръководство кани редовно. В този тесен кръг влизат още шефове на големи гиганти като BP, Coca-Cola, Ford, Nestle, отбелязва "Билд". На срещите се допускат само директори на компании. Не се позволява участието на помощници и най-вече на пресата. Според вестника водещата тема на срещата тази седмица е била как могат чуждестранните компании да инвестират и да правят бизнес в Русия и в бъдеще въпреки съществуващите санкции. Всички участници са отказали коментар пред вестника.

Говорител на BASF заявил, че компанията "членува в Консултативния съвет за чуждестранните инвестиции с цел подобряване на инвестиционния климат в Русия". Междувременно федералното правителство размишлява върху облекчаване на санкциите срещу Русия, посочва "Билд". Министърът на външните работи на Германия Франк-Валтер Щайнмайер заявява пред "Цайт", че "макар и още да не е дошъл моментът за отмяна, трябва да помислим как ще продължава всичко занапред".

От къде идват бездомните животни

Първото бездомно животно е било натирено домашно. Така в едно изречение може да се
обобщи един проблем, който съществува в страната ни повече от 130 години.
Според историческите източници, още след освобождението в София е имало десетки улични кучета. Същото е било положението и в много други градове на Балканите.

И докато по това време в Цариград са обсъждали възможността за кастрирането на скитащите кучета, в София губернаторът Тодор Бурмов издава приказ за изтребление на кучетата, които нямат собственици. Тази политика остава официална до края на 2006 г., когато масовото унищожаване на безстопанствените кучета в София е преустановено.


Защо унищожаването на бездомните животни не дава резултат?
Броят на уличните животни зависи от хранителните ресурси и свободното пространство, което е подходящо за обитаване. Дори и да бъде унищожена голяма част от популацията от улични животни, тя бързо ще се възстанови до размера, който може да съществува при наличната храна и свободни територии. Животът на едно улично куче или котка така или иначе е сравнително кратък – рядко повече от 4-5 години, като повечето животни не доживяват и годинка. От друга страна – физическото унищожаване на животните не касае причините за появата на бездомните животни – висок брой изоставени животни, лошо сметосъбиране, изоставени и запустели площи, които са удобни за убежище.

Какво е решението?
При наличието на вече съществуваща популация от безстопанствени животни, решението включва няколко прости стъпки:
Масова кастрация на наличните улични животни – до достигане на 75-80% кастрирани животни в рамките на колкото се може по-кратък период;
Контрол върху развъждането, търговията и отглеждането на домашни кучета и котки. Той трябва да включва забрана за развъждане и търговия извън официалните киноложки и фелиноложки клубове, идентифиране и регистриране на всички домашни животни, събиране на съответните такси от собствениците им и стимулиране на кастрацията на домашни кучета и котки;
Подобряване на градската среда – сметосъбиране само на определените за целта места и редовно сметоизвозване, облагородяване на запустелите пространства;
Стимулиране на осиновяването на бездомни животни.
Приютите решение ли са?
При положение, че описаните по-горе мерки не се изпълняват, ефективността на приютите е същата като тази при масовото избиване – те помагат за отстраняването на животните от улицата, но не и за ликвидиране на причините за тяхната поява.

Какъв е смисълът от масовата кастрация на уличните кучета и връщането им обратно там, където са живели преди?
Кучетата и котките са изключетелно адаптивни – приспособяват се бързо към средата, в която живеят. Когато попаднат на улицата, те бързо намират своето място, което ревниво пазят от други животни. Ако им е отнета възможността да водят полов живот и да се размножават, те няма да допускат нови животни на своя територия, а от друга страна няма да увеличават и броя си. При кастрационните програми животните се ваксинират срещу бяс, като след връщането си обратно по своите местообитания те играят ролята и на щит срещу разпространението на една от най-опасните болести. Световната здравна организация и Европейският парламент препоръчват именно този метод като единствено ефективен при решаване на проблема.

Кастрацията намалява ли агресията на кучетата?
Двете основни причини за агресивно поведение на бездомните кучета са при борба между мъжки за разгонена женска и когато женска пази малките си. При кастрацията тези причини отпадат по естествен път.

Защо посоченото решение не се прилага навсякъде?

Решенията за това как трябва да се реши проблемът с бездомните животни в повечето случаи се взимат от политици, а не от експерти. Мотивите на политиците са доста по-различни от тези на експертите: малко са онези политици, които биха искали да си развалят отношенията с част от своите избиратели като наложат строг контрол за развъждане, търговия и отглеждане на кучета и котки и строги глоби за нарушителите. Още по-малко са тези, които биха заложили на решение, чиито резултат би бил видим след 2-3 години, а не веднага. Кампаниите за физическо унищожаване на скитащите животни дават привидно добър резултат, с който кметът може да се похвали преди избори, но само за известно време – мястото на унищожените животни бързо се заема от нови изоставени домашни или придошли от съседни райони, където условията за тяхното съществуване не са били толкова благоприятни.

На тази дата: 25.10.1930г.Цар Борис III се жени за принцеса Йоанна Савойска

25.10.1930 г. на 36-годишна възраст цар Борис ІІІ се жени за принцеса Джованна-Елисавета-Антония-Романа-Мария Савойска - четвъртото, предпоследно дете на италианския крал Виктор Емануил ІІІ.

За първи път Йоанна и Борис се срещат на 25 септември 1927 г. Борис е поканен на обяд в кралското имение Сан Росоре близо до Пиза от родителите й - крал Виктор Емануил и кралица Елена. Придружава го и по-малкият му брат принц Кирил, който е заедно с него в Италия. Принцеса Йоанна не остава безразлична към елегантния млад човек, а родителите й оценяват Борис като забележителен мъж. Вестниците, информирани за този обяд, вече предричат романтична връзка между българския цар и италианската принцеса.

Срещата преминава в по-освободен от протокола тон. Интересът на Борис към слънчевата Йоанна се засилва. Италианската принцеса е с чувство за хумор, свободно обсъжда светски теми. Образованието й е солидно - литература, история, латински, изкуство. Освен това говори френски и английски, рисува, пее, свири на пиано, виолончело и хармониум.

Следващата среща на бъдещите съпрузи е едва през януари 1930 г. На тази втора среща Борис и Йоанна са в дома на нейната любима сестра Мафалда и той изговаря лично предложението за женитба. Отговорът е „да”. В този двугодишен период са текли множество разговори и спорове възможна ли е женитбата между католичка и източноправославен, като в дискусиите са замесени както Ватиканът, така и италианското и българското правителство, дори и чужди дипломатически представители.

На помощ идва апостолическият визитатор в България архиепископ Анджело Ронкали. Съгласно разпорежданията на римското канонично право цар Борис трябва да даде писмено съгласие децата от този брак да бъдат кръстени и възпитавани като католици. Първоначалното становище на Българската православна църква е мъжките наследници да бъдат кръстени православни, а момичетата - католици. По-късно Светият синод се съгласява само престолонаследникът да бъде православен.

Отчаян от всичко това, царят нарежда на българския пълномощен министър в Италия ген. Иван Вълков да преустанови подготовката на женитбата. Дори в емоционален изблик заявява, че е готов да остане ерген, ако не се ожени за принцеса Джована. От своя страна, декларира и готовността си да се оттегли в манастир, ако няма разрешение. Тя отправя две писма до папата.

В началото на септември 1930 г. най-после Борис отново пристига в Сан Росоре. Той носи радостната вест, че е успял да получи благословията на главата на Св. Синод, митрополит Неофит, и на Софийския митрополит Стефан. А и Ватиканът най-после дава благословия за венчавката. Борис се връща в София за уточняване на последни подробности. Сагата „царска сватба“ е към финала си. Официалният отговор на италианското кралско семейство по обявяване на годежа се получава на 4 октомври 1930 г.

На 25 октомври венчалният обред е извършен в италианското градче Асизи, недалеч от Пиза, в църквата „Св. Франциск”. Тайнството на свещеното бракосъчетание на българските монарси е извършено от отец Антонио Мария Рисо, професор по физика, пазител на „Св. Франциск”, в съслужение с двама свещеници и деветима български студенти богослови.

Любопитен факт е, че мястото за венчавката не е избрано случайно. На 15 години принцесата се разболява от тиф и горещо моли Св. Франциск да й помогне да оздравее, като дава обет - да се омъжи в Асизи. До края на живота й той е неин покровител, а след кончината й тя е погребана близо до църквата.

Царската сватба се нарежда сред светските събития на годината. Присъства целият европейски аристократичен елит. На тържественото бракосъчетание присъстват кралската двойка на Италия, специално за случая е пристигнал Бенито Мусолини, цар Фердинанд, а от България - министър-председателят Андрей Ляпчев, принц Кирил, княгиня Евдокия и министри.

След бракосъчетанието е даден обяд във вила „Костанца”. През това време аероплани хвърлят купища цветя над вилата, а над цяла Италия лети ескадра и разпръсква позиви, в които пише за високите качества на българския цар и царица.

Веднага след брачните церемонии и краткия прием, младоженците отпътуват с българския кораб „Фердинанд” за Бургас. След няколко дни стигат до морския град и оттам с влак се отправят за София. Тържественият кортеж се отправя към катедралния храм „Св. Ал. Невски”, като преминава под празнично украсена арка, издигната специално на Лъвов мост. Там с традиционния хляб и сол кметът на столицата Владимир Вазов посреща младоженците.

Видинският митрополит Неофит посреща цар Борис III и Йоанна Българска пред църквата, повтаря бракосъчетанието по православен обред, дава благословия и отслужва тържествен молебен в претъпкания храм. Топовни гърмежи известяват, че бракът между Борис III и царица Йоанна Българска се е състоял.

Вицове, октомври 2014г.

Днес ще бъде дъждовно

СмЕх

Като гледам жените колко време маневрират докато паркират, нищо чудно, че петрола в света е на привършване.
***

Мамо, нали и татко си има родители?
-Да!
А те защо са го оставили на нас да го гледаме?
***

Жена напуска мъжа си, но скоро се връща и иска прошка. Той:
- За това, че си тръгна, ти прощавам, но за това, че се върна - никога!
***

За какво мислят българите,докато са на работа ?
-От къде да изкарат някой лев...
***

Каква е приликата между прашките и бодливата тел? И двете защитават собствеността, без да пречат на видимостта!
***

О, Windows !
Три дена храбро инсталирах
Трих, слагах, регистрирах.
Не тръгваш и не тръгваш сам,
показваш само син екран.
***

Блондинка, на лекции по руска литература. Професорът държи дълга лекция на тема "Творчеството на Н.Гогол". Блондинката се върти в стола през цялото време и не може да си намери място. Професорът я пита, след два часа лекция:
- Какво, госпожице? Нещо неясно?
- Ами, такова...професоре, аз, да не ви изложа...
- С кое?
- Ами, казва се "Гугъл", не "Гогол"...
***
Всяка сутрин нови вицове

петък, 24 октомври 2014 г.

Материалът съдържа продуктово позициониране

Парламентарно представените партии вече си разпределиха стаите, които ще ползват в
кулоарите на парламента. Но... това не мина без скандали!

БСП и ДПС запазват стаите си от предишния мандат, които са в десния кулоар, близо до централния вход на парламента, който е от юг. ГЕРБ също запазва част от старите си владения.

В същия кулоар, но в близост до служебния северен вход на парламента, е взривоопасната комбинация между "Атака", Патриотичния фронт и "България без цензура". Хората на Волен Сидеров ще са в стая номер 13, тези на врага му Валери Симеонов от НФСБ, част от Фронта, в номер 12, а депутатите от коалицията на Николай Бареков, който бе напуснат от другия основен партньор във Фронта - ВМРО - в номер 11.

Съседството между Волен Сидеров и Валери Симеонов е породило напрежение при разпределянето на офисите, но в крайна сметка засега то остава такова.

Скандалът се развихрил първоначално, заради това, че на "Атака" било предложено по-малко помещение с номер 10. Сидеров веднага реагирал, че "някой се опитва да набута групата на "Атака" в някакво преддверие, но това няма да стане". В крайна сметка партията получи пак малка стая, но друга.

Любопитна подробност е, че в една от спорните стаи по времето на управлението на ОДС се подвизваше ДПС, което тогава бе част от Обеднението за национално спасение (ОНС).

Към днешна дата Движението ще се раздели и с друго свое владение - кабинетът на лидера Лютви Местан. Той го ползваше в 42-рото НС. Там ще бъдат настанени депутатите от Реформаторския блок.

ГЕРБ запазва две от трите стаи, които имаше досега, до кабинета на Местан. Те са разположени в левия кулоар и са в близост до служебния вход.

В третата им стая, добила печална известност като стая номер 20, обаче сега ще се настани АБВ.

Тази стая бе обект на сериозен спор в края на мандата на миналия парламент. Тогава шефът на НС Михаил Миков реши, че трябва да я даде на независимите депутати и я запечата. Бойко Борисов обаче бе особено недоволен от факта, че вътре е останала кафеварката му и направи липсата й медийно събитие.

В очакване на глобалното затопляне!

Оранжев код за силен вятър, обилни дъждове и сняг е обявен за 17 области в страната за 25
октомври. 

България ще плаща допълнително в бюджета на ЕС, Великобритания отказва

България е сред страните, от които е поискано да внесе допълнителни средства в европейския бюджет за 2014 г., съобщи „Блумбърг”. Средствата, които са поискани от София и още няколко държави членки, са между 6,5 млн. евро и 340 млн. евро.

Допълнителните пари са поискани освен от Великобритания, която беше призована да предостави на европейската хазна 2,1 милиарда евро, още от България, Ирландия, Гърция, Италия, Кипър, Латвия и Малта, съобщи източник, пожелал анонимност.


Великобритания няма да плати на 1 декември допълнителните 2 милиарда евро, които бяха поискани от ЕК, предаде AFP.

„Няма да платя тези пари на 1 декември. И ако някои си мислят, че това ще се случи, само да гледат”, заяви Камерън по време на пресконференция, по време на която изрази „гнева” си заради „недопустимото” искане на Брюксел към Лондон да увеличи приноса си в бюджета на ЕС за 2014 година.

Италианец открадна портфейл с 10 лева в Бургас


39-годишен италианец намери портфейл с лични документи и 10 лева в бургаски магазин, но не го върна, съобщи "Флагман".

Емилиано П., който е от наетите висококвалифицирани специалисти в рафинерията „Лукойл”, пазарувал на 14 октомври в хипермаркета. По същото време 51-годишен бургазлия забравил портмонето си, докато плащал на касите. Емилиано П. видял портфейла, поогледал се и след като се уверил, че касиерката също е разсеяна, той го прибрал в джоба си - сякаш е негов.

Охранителните камери на магазина запечатали сцените и крадецът е бил хванат, след като клиентът се върнал и засуетил в търсене на портфейла. Емилиано П. е разпознат и привикан в Пето районно управление. Той получава солидна заплата - по западните стандарти, тъй като е в екипа от чужди специалисти, работещи по пуска на модерната гудронова инсталация.

Место встречи изменить нельзя

Нито мястото, нито часът, нито форматът за евентуални консултации между ГЕРБ и БСП не са уточнени. Това заяви председателят на БСП Михаил Миков преди срещата с младежи от Международния съюз на социалистическата младеж.
Миков е категоричен, че БСП ще участва в консултации, стига да се определи мястото, часът и форматът.

До този момент в БСП имат принципна покана и върнат от тяхна страна отговор, че са готови да участват в разговори, когато се изяснят детайлите и при положение, че срещата се проведе в Народното събрание, както предишната среща.

Тайните списъци на КТБ

Само прокурори и съдии могат да четат банкова тайна
След като главпрокурорът Цацаров  ни занимава с алабалистики за банкова тайна и не показва имената на тези политици, партийци, прокурори, следователи, ДАНС-аджии, полицаи, видни журналисти - на хранилка в КТБ, в медиите започват да се появяват части от доклада.

За необезпечените кредити, взети от кухи фирми от кръга на Цветан Василев вече всички разбраха – имената им излязоха в пресата и по сайтовете.

За необезпечените кредити, взети от други лица и фирми се шушне тук-там, но няма нищо черно на бяло: крие ги шефът на БНБ Искров, крие ги главпрокурорът Цацаров, крие ги ДАНС, крие ги и Агенцията за финансово разузнаване?!

За “хранилката КТБ”, където години наред са папкали мнозина известни имена, излязоха някои лица, които обаче веднага скочиха и почнаха да заплашват със съд (понеже са спокойни, че под прикритието на “банковата тайна” пак ще се скатаят).

Факти около фирмите и лицата от вторите две групи. За тях не може да се отнася понятието “банкова тайна”. За вложителите разбираме да важи тайната – изкарали са пари, вложили са ги в банката. Парите са си техни! (Ако има нещо нечестно в спечелването им – има си органи, които да накажат това.)

Но каква тайна може да има за хора и фирми, взели милионни кредити с мисълта да не ги връщат?!


Ето част от лицата в първата група:
футболен шеф - 400 милиона лева кредит;
енергиен бос – 62 милиона лева кредит;
петролен баровец – 50 милиона кредит;
медийни началници – между 2 и 10 милиона лева кредити.
и още, и още, и още...

Във втората група – на хранилката:
политици и партийци – взимали са между 30 000 и 50 000 лева на месец;
прокурори, следователи, ДАНС-аджии, полицаи – между 20 000 и 35 000 лева на месец;
видни журналисти – между 15 000 и 25 000 лева на месец;
съпруги и съпрузи, дъщери и синове, роднини и любовници на всички тия горе са ги замествали на хранилката, за да не бият на очи имената им – взимали са толкова, колкото се полага на “титулярите”!

Официално ГЕРБ ще управлява без ПФ, неофициално с ПФ

Бъдещото правителство с мандатоносител ГЕРБ ще се крепи само на обща програма и няма да има коалиционно споразумение, каквито бяха заявките досега. Това стана ясно след срещата между герберите и Патриотичния фронт.
"Политически лица от Фронта няма да участват в правителството. Имаме решение политически лица да не участват в управлението. Това е правилният модел на политическо отговорно поведение",  заяви Валери Симеонов, лидер на НФСБ - една от основните формации, които участват във Фронта.
По този повод Симеонов подчерта, че лидерът на ВМРО, част от ПФ, Красимир Каракачанов няма да става министър на отбраната, нито Поли Карастоянова - на туризма. Такива слухове се носеха още от началото на преговорите. Той все пак не изключи възможността експерти от Фронта да се включат в управлението, но за това също щяло да има изрично решение.

"Подписите под програмата за стабилно управление са политически анагажимент", коментира и Румяна Бъчварова (ГЕРБ).
Неучастието на министри от ПФ в правителството се налага от факта, че в ЕС смятат Фронта за националистическа коалиция със спорни виждания, понякога граничещи с дискриминационното предложения по отношение на ромите, бежанците и Турция.
Според  Валери Симеонов  Патриотичният фронт щял да носи отговорност за управлението чрез парламентарната си дейност.
Според Симеонов по 94 предложения има 90% съвпадение и това било достатъчно за Фронта, за да бъде "много близко до подписването на тази програма".
Фактът, че депутатите в съглашателството ще са не повече от 126. Толкова са народните представители на ГЕРБ, Блока и Фронта, показва, че без одобрение от ПФ нищо не може да се случи.

Омбудсманът не вярва на нищо, което се случва с КТБ

Ако се приеме, че одитният доклад за КТБ е достоверен, БНБ е длъжна веднага да отмене
лиценза й, заяви в предаването "Преди всички" по БНР националният омбудсман Константин Пенчев.
На КТБ й се разреши да купи банка "Виктория", тоест следва да се предполага, че е направен някакъв много подробен одит на състоянието на тази банка. Малко след това беше вкарана в особен надзор. Първите доклади на квесторите бяха доста обнадеждаващи и сега, изведнъж, след 4 месеца мълчание от БНБ, се оказа, че това не е банка, а е черна дупка.

Толкова ли трудно се прави разлика между банка и черна дупка? Според чл. 36 от сегашния Закон за кредитните институции, БНБ е длъжна да отнеме лиценза на банка, която 5 дни не е изплащала задълженията си поради проблеми в ликвидността, ако прецени, че тези проблеми няма да бъдат решени в близко бъдеще.

Аз лично не вярвам на нищо, което се случва с КТБ. Като гражданин не вярвам, защото те толкова много ни лъгаха и толкова противоречиви информации получавахме през тези 4 месеца, да оставим настрана тези години, през които банката растеше, растеше и растеше и тройно и четворно си увеличаваше капитала с протекциите на политиците.

Няма осъден банкер за кризата през 1996–1997 година, припомни омбудсманът.

Представяте ли си каква лавина от дела ще залее съдилищата? Първо, има проблем с гарантираните влогове, които обаче са на преференциални лихви, които, също по закон, не подлежат на обезщетяване. Никой не знае колко са те. Дори да са под 100 000 евро, пак техните влогове не са гарантирани. Това го пише изрично в Закона за гарантиране на влоговете.

Според омбудсмана това, което стана с банката, дава основание на много фирми и граждани да заведат дела и прогнозира лавина от такива дела:Тези, които са над гарантирания размер, също ще отидат в съда, защото ще кажат: "Откъде накъде вие фалирахте тази банка, 4 месеца умишлено я държахте затворена и нищо не направихте, за да я оздравите".


Няма дупка в КТБ, лошите кредити са само 2%, казва съпругата на Цветан Василев, която бе разпитана като свидетел днес.

Над два часа Василева е била разпитвана като свидетел по досъдебно производство за пране на пари срещу нея и съпруга й. Адвокатът на Василева – Менко Менков, съобщи, че имотът в Женева е закупен чрез лични средства на Цветан Василев, за които той е платил данъците си и кредит от швейцарска банка, като цялата документация е предоставена на следствието.

Къщата на Женевското езеро е придобита през 2012 година къща. Луксозното имение е на обща стойност 40 000 франка. То е придобито с 20 000 франка собствени средства на Цветан Василев и кредит, изтеглен от съпругата му, в същия размер.

Василева заяви, че в Сърбия съпругът й е получил заплаха за живота си. Семейството пращало на няколко пъти сигнали до прокуратурата у нас, но не последвала реакция. Съпругата на мажоритарния собственик на КТБ каза още, че няма отношения с депутата от ДПС Делян Пеевски и той не е нейн семеен приятел.

Гусин Цацаров, чакаме имената!

Сотир Цацаров 19.10.2014г. по Би Ти Ви:"За да не оставим убеждението, че някой е действал в интерес на някого, а друг крие нещо - нека това, което пише в доклада, бъде представено публично."

Гусин Цацаров чакаме да поискате сваляне на банковата тайна и покажете имената на обвързаните с КТБ. Не се измъквайте с алабалистики...

Осъдиха в САЩ румънската принцеса за бой с петли

Дъщерята на румънския крал в изгнание Михай Първи - Ирина и нейният съпруг бяха осъдени
условно на лишаване от свобода и тежка глоба за организиране на незаконен бой с петли в ранчото си в американския щат Орегон, съобщава Ройтерс.

Щатските власти задържаха жената през август миналата година. Според следствието, 61-годишната Ирина Уокър и нейният съпруг Джон Уесли Уокър през последната година и половина са организирали в ранчото си най-малко десет боеве с петли. Хората на Уокър вземали по 10 долара от зрителите на забраненото шоу, а онези, които желаят да участват със свой петел, плащали по 1000 долара.

Подсъдимите се съгласиха на сделка със следствието, в резултат на което прокуратурата оттеглили повдигнатите срещу тях допълнителни обвинения. Двойката бе осъдена условно на три години лишаване от свобода и глоба от 200 000 долара. За да платят глобата, съпрузите Уокър се съгласиха да продадат голяма част от имуществото му.

Помощник прокурор Стивън Пайфър каза, че властите са успели да пресекат незаконния бизнес, благодарение на информатори, които заснели случващото се в ранчото с помощта на скрити камери.

Ирина Уокър е дъщеря на румънския крал Михай и съпругата му - принцеса Анна Бурбон-Пармска, която е родена в Швейцария. Михай Първи два пъти е сядал на кралския трон, а през 1947 г., когато комунистическото правителство премахна монархията, бе принуден да емигрира от страната.

През 1987 г. 93-годишният крал в изгнание присъства на кръщенето на внучката си (дъщеря на Ирина) в Портланд, щата Орегон. Тогава Ирина носеше името Крюгер - на първия си съпруг, с когото развъждаше расови коне.

Подаряват 56 парцела на циганите в Стара Загора

Общо 56 парцела ще бъдат предоставени на бедни семейства в ромския кв. "Лозенец" в Стара Загора, където през лятото бяха съборени 54 незаконни къщи.

Предложението на кмета за предоставяне на отстъпено право на строеж в северната част на квартала ще бъде разгледано на заседанието на общинските съветници идната седмица", съобщи председателят на местния парламент на старозагорци Емил Христов.

Парцелите били средно около 100 кв. м и разрешението щяло да бъде за ниско строителство - до 7 м височина.
Градските старейшини ще утвърдят и редица изисквания към мераклиите да се възползват от правото на парцели в ромския квартал. Те трябва да имат постоянен старозагорски адрес и да са живели в града минимум 5 години. Да нямат друго жилище или други недвижими имоти в страната или да се прехвърляла такива имоти на роднини и близки и да попадат в социалната група на лицата с недостатъчна жилищна площ са други изисквания към бъдещите новодомци в ромския квартал.

До този момент само две жени от незаконните къщи, които бяха съборени през лятото, са проявили интерес към придобиване на парцели за жилища, съобщи още Христов.

Как да не загубите парите си в КТБ преди БНБ да отнеме лицензията на банката

Има две възможности. 

Най-сигурната е да цедирате (да продадете) вземането си на кредитополучател, който е взел кредит от КТБ. Вярно е, че ще загубите част от парите си, но ще получите нещо реално. Стига този, на когото продавате, да е читава и работеща фирма с активи. След като кредитополучателят купи вземането към банката, той извършва прихващане със своите задължения. Поставянето на КТБ под специален надзор не препятства възможността да бъде извършено прихващане от страна на трето лице, доколкото специалният надзор забранява на банката да извършва законово определени действия и сделки.

А прихващането е право, което се упражнява едностранно от насрещната страна и принципно не изисква съгласие от банката. Нещо повече, съгласно закона прихващането има обратно действие, тоест от деня, в който прихващането е могло да бъде извършено. Тъй като все пак по въпроса кога да се извърши прихващането има изразено мнение едва след прекратяването на специалния надзор. Поради тази причина всеки може да се подсигури като направи две изявления за прихващане – по време на надзора и след прекратяването на надзора.

Прехвърлянето на вземането следва да се направи преди решението на Управителния съвет на БНБ за отнемане на лицензията. Решението на Управителния съвет от своя страна ще даде право на БНБ да поиска от съда да открие производство по несъстоятелност на банката. Това е свързано със законовото изискване новият кредитор (купувачът на вашето вземане) да придобие вземането, с което ще прихване, преди откриване на производство по несъстоятелност и преди да е узнал, че такова искане е направено от БНБ.

Дали управляващите КТБ ще отразят прихващането или не – е без значение – стига да се спази стриктно законът.

Дали синдиците ще оспорят

прихващането – това също е без значение, ако законът е спазен – в този случай синдиците просто ще загубят делото.

Важно е вложителите да четат внимателно договорите, с които продават вземанията си.

Вторият начин да не загубите пари е да встъпите в дълга на някой от кредитополучателите на банката. Встъпването става с едностранно изявление на вложителя. След като встъпите в съществуващ дълг, вие ставате солидарен длъжник на банката. След като сте и длъжник, и кредитор на банката, тогава няма проблем да извършите прихващане. С прихващането вие сте погасили задълженията на кредитополучателя на банката и поради това встъпвате в правата на банката по договора за кредит. И започвате да събирате парите си от длъжника на банката. Стига, естествено, този длъжник да е читава фирма и да има активи, от които да съберете парите си. При встъпването има една сериозна уловка. Читавите длъжници купуват вземания към банката и правят прихващания. В случай че длъжникът, в чийто дълг сте встъпили, едновременно с това е купил вземане, то той може да извърши прихващане преди вашето. Тогава дългът изчезва, преди вие да сте направили прихващане, и поради това то няма да има действие. Тогава нищо не губите, но и нищо не печелите. Има и втора опасност – може да се изправите срещу длъжници, срещу които в нашата държава просто няма да се справите.

Интересен е въпросът със заместването в дълг. Този договор следва да бъде сключен между вложител, кредитополучател и банката. Нещо, което трудно ще стане по разбираеми причини.

При всяка една от двете операции – прехвърляне на вземане и встъпване в дълг, следва да се съобрази и следната възможност, предвидена в закона: прихващането да бъде обявено за недействително, ако този, който извърши прихващането е придобил вземането или задължението си преди датата на решението за откриване на производство по несъстоятелност, но към момента на придобиване е знаел, че е настъпила неплатежоспособност или че е поискано откриване на производство по несъстоятелност.

При цесия прихващането ще се извърши от купувача на вземането, а при встъпване в дълг – от този, на когото банката дължи пари – например вложител. Коментарите по доклада на одиторите са противоречиви. Поради това при евентуална несъстоятелност

няма да е лесно да се докаже,

че вложителят в банката е знаел, че банката е в неплатежоспособност. Още повече че БНБ съвсем неотдавна е твърдяла, че КТБ е в отлично състояние.

В доклада на одиторите за КТБ не е достатъчно изяснен въпросът колко са били необслужваните кредити към деня на поставяне на банката под особен надзор. Официалните данни са, че КТБ е имала към този момент ниско равнище на лошите кредити. Не е изяснено и колко от кредитополучателите, които нямат свой сериозен бизнес, са получили пряко или чрез подстави лица нови кредити, за да могат да продължат да си изплащат кредита. Всъщност последното е доста добър критерий дали има, или не пирамидална структура.

След като сагата с КТБ сериозно разклати икономиката на държавата и доверието в институциите, възниква въпросът кой е виновен. Да допуснем, че КТБ наистина е давала невярна информация на управление “Банков надзор” и на одиторите. Но целта и на “Банков надзор”, и на одиторите не е само счетоводно да обработват дадената им информация. Ако беше така, това щяха да бъдат само две паралелни счетоводства на счетоводството на банката. Очевидно не е това целта на закона.

В Перу избраха кмет с хвърляне на чоп

Изборът на кмет на малък град в Перу беше решен след хвърляне на монета, тъй като двамата претенденти се оказаха с еднакъв брой гласове, предаде Асошиейтед прес.
Вилбер Медина и Хосе Корнехо спечелили по 236 гласа на изборите за кмет на град Филпинто.
Местната избирателна комисия прибегнала до позволен от закона метод за определяне на победителя – жребий чрез ези или тура на монетата.
Така за победител бил определен Медина, а неговият опонент приел това решение.

Клиентка: Гущер изскочи от зелена салата! Снимка

Клиентка, намерила гущер в зелена салата, изпрати снимки на влечугото в рубриката "Аз, репортерът" на bTV. "Днес отидох до "Промаркет" на бул. "Македония" да си купя зелена салата за обяд и като реших да я хапна изскочи това малко чудовище и започна да шава в ръцете ми", описва емоциите си клиентката с нейм Nadia9.
"Със силни крясъци и ужасена физиономия успяхме да го сложим в тази кутийка, но не мога да ви опиша какъв шок беше". Това ли са бонусите към зеленчуците в "ПРОМАРКЕТ"?, диви се тя.

Журналистката, която искаше да разкрие, че ООН подкрепя „Ислямска Държава“ загина в атомобилна катастрофа

Журналистката заяви, че с екипът й са заснели видеокадри, на които се вижда, че в конвои от камиони на ООН се вкарват бойци от Турция в Сирия, които се бият на страната на „Ислямска държава“.Става въпрос за камиони на Световната програма по храните, която е част от Групата за развитие към ООН.

Серена Чехим обяви, че работи по репортаж, включващ видеокадрите, на които се вижда как джихадисти се превозват в камионите на ООН, които извършват хуманитарни мисии в Сирия, от границата с Турция.

За жалост нейния репортаж никога няма да бъде излъчен по две причини – малко преди завършването му Чехим, която работи за Press TV, загина в автомобилна катастрофа, втората причина е, че видеоматериалите са унищожени. На границата между Турция и Сирия колата на журналистката и колегата й оператор е била ударена от тежкотоварен автомобил, в следствие, на което тя загива, а видеозаписите на оператора са сериозно увредени, повечето са унищожени. За щастие операторът успява да оцелее.

Това няма да е първия подобен скандал, в който е замесена световната организация. През март 2014 г. конвой на ООН, официално пренасящ храни и хуманитарни помощи в Южен Судан, всъщност се оказа, че е пренасял и оръжия за бунтовниците, лоялни на бившия държавен заместник Риек Мачар.

На тази дата: 24.10.1989г. Петър Младенов атакува Живков

Човекът, който оглави вътрешнопартийната борба срещу Тодор Живков, е Петър Младенов. Той е 18г. външен министър и 12г.- член на Политбюро на ЦК на БКП. Ползва се с авторитет сред колегите си амбасадори и дипломати по света, както и сред другарите си в партията.

На 24 октомври 1989 г. той пише писмо до ЦК и Политбюро. Не е "кърваво", но всяка дума в него "стреля на месо". Започва с автобиографични бележки и продължава


"...Не бих си позволил по никакъв повод да занимавам членовете на ПБ на ЦК с мои въпроси, ако за това не възникна сериозен и мисля, че от принципно естество повод. На 23 октомври 1989 г. беше насрочена моя среща и работен обяд с посланика на САЩ. За нея др. Тодор Живков знаеше, така както е знаел за всички мои други срещи и прояви. Целта на срещата беше да се направи анализ на състоянието на двустранните отношения на основата на разговорите между Любен Гоцев и първия зам.-държавен секретар на САЩ Игълбългър, както и на моите разговори с държавния секретар на САЩ Бейкър.

През този ден (23 октомври) в 11,30 ч приех министъра на външната търговия на Швеция. Когато в 12,20 ч, тоест
10 минути
преди срещата
с посланика
Полански, влязох в кабинета, ми съобщиха, че по телефона ме е търсил др. Живков. При секретарката ме чакаше зам.-министърът на външните работи Иван Ганев. Помолих го да влезе в кабинета и поисках да ме свържат с др. Живков.

Иван Ганев, не дочаквайки моя разговор с др. Живков, ми заяви, че тъй като имам среща с посланика на САЩ Полански, на нея трябва да заявя, че САЩ се вмесват грубо в нашите вътрешни работи, което е недопустимо, и че преустройството в България може да стане само с др. Живков. Не зная кой му беше дал подобни инструкции да говори така безцеремонно с мен. (...)

По телефона се обади и др. Тодор Живков. Той раздразнено ми каза, че САЩ се намесват грубо в нашите вътрешни работи и това трябва открито да им се каже (тоест той повтори думите на Иван Ганев). Заяви, че знае за моята среща с посланика на САЩ и че такива срещи, където ще се занимаваме с въпроси "ала-бала", не са нужни. (...)

Заявих, че тази среща се готви вече много време и че тя е нужна на нашата страна. Казах, че съжалявам за неговия неуместен тон. Заявих, че в работата си винаги съм се старал да не се занимавам с дребни и несъществени въпроси.

След моя отговор др. Живков възприе друг, по-внимателен тон. Във връзка с изложеното моля ПБ на ЦК да вземе отношение към тази груба, некоректна и с нищо незаслужена нападка срещу мен. Мисля, че при това отношение на др. Живков, който е генерален секретар на ЦК на БКП и председател на Държавния съвет, към мен аз не бих могъл да изпълнявам повече задълженията си нито на член на ПБ на ЦК на БКП, нито на външен министър на НРБ.

Анализирайки случилото се, мисля, че истинските причини за раздразнението и грубостта на др. Тодор Живков са в това, че той разбира, че доведе страната до дълбока икономическа, финансова и политическа криза, че със своята политика на неискреност и дребни хитрувания, целящи той и фамилията му да се задържат обезателно и колкото може по дълго на власт, "успя" да изолира България от света, че стигнахме дотам, че се изолирахме дори от СССР, че сега сме (и то само ние) в едно корито с прогнилия диктаторски семеен режим на Чаушеску. С една дума, със своята политика Тодор Живков изхвърли България извън бързея на времето. (...)

Струва ми се, че е крайно време с тези въпроси да се занимае Политбюро, ЦК на нашата партия. (...) Мисля, че всички разбираме, че светът се променя и че България, ако иска да бъде в тон със света, трябва да води съвременна политика. (...)
С другарски поздрав: Петър Младенов."

Каква е предисторията на това писмо? На 30 април 1989 г. Младенов гостува на Луканов в къщата му в Мала църква. Двамата отиват за гъби и там, далеч от чужди очи и микрофоните на "своите", обсъждат план за действие. Седмица по-рано Горбачов е направил чистка в престарялото Политбюро на КПСС и това дава допълнителен кураж на двамата заговорници срещу Живков.

Горбачов е информиран за намерението Живков да бъде свален от власт. Това става през лятото на 1989 г., когато в Букурещ се провежда среща на ръководителите на страните от Варшавския договор. Младенов използва снимка на внучката си Александра като повод да се отдели за момент с Горбачов в един ъгъл на залата. Моли съветския лидер да постави автографа си върху снимката. И тогава му казва, че започват работа по свалянето на Живков. "Вам виднее", казва Горбачов, намеквайки, че и рискът, и отговорностите са си на българите.

На 24 октомври Галя и Петър Младенови са
на рожден ден
в дома на
Йордан Радичков,
който навършва 60 години. В един момент Младенов и Станко Тодоров излизат на западния балкон на апартамента. "Ако с мен се случи нещо, моля те, направи така, че писмото да стигне до своя адресат", казва Младенов на бившия премиер Тодоров.Авторът го е адресирал до ЦК на БКП, до Политбюро и до Ревизионната комисия на партията.

На следващия ден, 25 октомври, в Политбюро има съвещания по т.нар. възродителен процес. Привикани са първите секретари на областните комитети на партията, други ръководители, историци, експерти.

Служебната кола идва да вземе Младенов и да го закара на съвещанието. Той казва на шофьора, че е болен и няма да отиде на работа, но изпраща плик с екземпляр от писмото до Продан Стоянов, завеждащ отдел "Деловодство" в ЦК.

Още в 11 часа деловодител №1 на БКП звъни на Младенов и моли за среща. Бързо идва във вилата на външния министър в Бояна. Макар и в различни етажи на партийната йерархия, двамата сана "ти" - на младини са работили в ЦК на ДКМС. Продан Стоянов моли Младенов да оттегли писмото си. "Знаеш какъв е Живков, знаеш колко е отмъстителен, знаеш каква ще бъде съдбата ти по-нататък...", реди аргументите си шефът на партийното деловодство, който е сред най-информираните хора в БКП.

Младенов отказва категорично. Стоянов си тръгва, разпънат между приятелството си с него и служебното си задължение да докладва писмото на Първия. Още с пристигането си в сградата на ЦК той го раздава на членовете на Политбюро.

По-късно от колеги си в най-висшия партиен орган Младенов разбира, че Живков реагирал много остро и гневно. Иска сурови санкции за външния си министър. За Младенов се застъпват премиерът Георги Атанасов и дългогодишните членове на Политбюро Пенчо Кубадински и Добри Джуров. Те успяват да убедят Живков да отложат решението за следващия ден, като на заседанието бъде извикан и самият Младенов.

Някъде след 17 часа,
Живков се обажда
по телефона
на Младенов
От онова хокане е минало време, но писмото внася огромно напрежение. "Така ли трябва да свършва сега нашата работа?", пита Живков.
"Очевидно така трябва да свърши, но не е моя вината", отговаря Младенов. Първия настоява за среща между двамата.

Това обаче, което нито Живков, нито в Политбюро знаят, е, че още същия ден - 25.10., Андрей Луканов отнася писмото в Москва. С него пътува и съпругата му Лилия. "Андрей се качи в самолета в последния момент. До излитането се бояхме в него да не нахлуят хора от службите и да го арестуват", каза ми Лилия Герасимова.

Разговорът между Живков и Младенов на 25 октомври вечерта е повече от мъчителен. Първият намира сили да се извини. В мемоарните си записки Младенов пише, че Живков казал: "Ако искаш, на колене ще падна пред тебе, моля те, извини ме..." "Изпитвах тягостно чувство да слушам тези думи от устата на толкова суров човек. Мисля, че страхът му от избухването на голям скандал, го накара да ме моли така настойчиво да го извиня..."

Вицове, октомври 2014г

СмЕх

Има жени, които твърдят, че всички мъже са еднакви. Не е ли това твърде богат опит?!?
***

2018 България-Аржентина на световното.
Аржентинците казали:
- Абе, к’во ще играем с тия слабаци.
Меси:
- Вие отидете да пиете, аз ще играя сам.
Аржентинците отиват в кръчмата пускат телевизора 5 минута 1-0 за Аржентина. Казали си, че Меси ще ги разсипе. Пускат мача 89 минута 1-1. Връща се Меси:
- Момчета простете ми надцених се. Аз съм виновен.
- Няма нищо все пак си срещу цял отбор.
- Не наистина много съжалявам. Простете ми!
- Добре де! Какво толкова стана?
- Ами как какво! В 10-тата минутата съдията ми даде червен картон.
***

Безутешен пенсионер се жалва на доктора, по повод настъпилата импотентност:
- В ръцете ми умря, докторе, в ръцете ми...
***

Когато видяха, че върху вратата на хладилника има само два магнита - от Видин и от Хасково, крадците толкова се натъжиха, че нахраниха котката и измиха чиниите...
***

Вчера бях на гости у Ванчето.
Надписите в асансьора напълно се потвърдиха...
***
Всяка сутрин нови вицове

четвъртък, 23 октомври 2014 г.

Патриотичният фронт ще подкрепи ГЕРБ, без жива сила

Днес обсъждахме 94 конкретни предложния в програмата на коалиция Патриотичен фронт. И
мисля, че беше много плодотворна дискусия, за да изясним нашите позиции.

Това обяви Румяна Бъчварова от ГЕРБ след проведените консултации с „Патриотичния фронт – НФСБ и ВМРО”.

Ние сме пред евентуално подписване на програма за стабилно управление. Имаме решение на политическия съвет на коалицията политически лица от Патриотичния фронт да не участват в управлението, заяви Валери Симеонов от НФСБ.

Стигнахме до разбирането, че подкрепата на ПФ може да бъде изразена с подписване на програма за управление, каза Бъчварова и уточни, че "тази подкрепа няма да е с ултимативното изискване за персонално участие."

Там, където останахме на различни позиции, имаме уговорка да продължим в работен формат, така че да постигнем най-доброто приемливо решение. Става въпрос не за принципни различия, а за различия по технологията на приоритетите – в здравеопазването, образованието и тези зони, в които трябва да се проведе реформата, добави Бъчварова.

По-рано днес се проведоха и консултациите между ГЕРБ и АБВ. Стана ясно, че двете формации имат сходни позиции по темите енергетика, инвестиции, оздравяване на икономиката и финансова стабилност. Имат обаче големи различия що се отнася до социалните политики.

Ивайло Калфин поясни, че АБВ трудно би участвала в дясно-центристко правителство.

"Което не означава, че ние няма да подкрепим конкретни политики. Ние настояваме, че тази ситуация в държавата предполага широка коалиция, включително с участието на социалистическата партия", коментира Калфин.

Цветан Василев: Капиталът на КТБ е положителен

"Капиталът на КТБ е положителен." Това се казва в първата официална позиция на
мажоритарния собственик на банката Цветан Василев след доклада.

"Капиталът на Корпоративна търговска банка е положителен, а редовният дълг по кредити е 88 %." Това се казва в първата официална позиция на мажоритарния собственик на банката Цветан Василев, изпратена до медиите.

По думите му ако има обезценка на активите на стойност от 4,2 млрд. лева, която бе определена като "дупката в КТБ", тя трябва да е трупана с месеци и дори години. "Ако това е вярно, то много по-голяма вина носи БНБ, защото не си е свършила работата като надзорен орган", смята Василев. Той припомня, че именно БНБ е потвърдила стабилността на Корпоративнта търговска банка малко преди налагането на специалния надзор с разрешението да придобие банка "Виктория".Василев определя данните на одиторите като "манипулативни" и "целящи ликвидирането на КТБ".

Алооооооооо, Цацаров!

Припомням, че само преди 4 дни по Би Ти Ви в предаването "120 минути" гл. прокурор се направи на независим и смел и каза буквално, цитирам: "Може би не сме действали елегантно, но действахме ефективно - с претърсвания, разпити, изземвания на документи.  За да не оставим убеждението, че някой е действал в интерес на някого, а друг крие нещо - нека това, което пише в доклада, бъде представено публично. Тогава ще стане ясно дали сме действали ефективно. Съветвам Иван Искров да не крие доклада."

Пак припомням, че вчера Иван Искров в съобщение до медиите заяви, че е изпратил доклада в прокуратурата. 

Днес очаквах, че „големият и независим“ прокурор ще застане в заграденият периметър пред асансьора във Висшия съдебен съвет, вече традиционно място за брифинг на главния прокурор Сотир Цацаров, но уви...

Само преди час и нещо ето какво дойде от главна прокуратура: “ Няма как по свое усмотрение главният прокурор да огласи имената на облагодетелстваните лица и фирми. В пресцентъра нямат информация списъкът да е получен от главния прокурор, но дори и това да е така, той попада в графата „банкова тайна“.
Единственият орган, който е редно да знае тази информация, е съдът. И прокуратурата е длъжна да я предостави единствено и само на съда в рамките на образувано досъдебно производство. Това е единственият компетентен орган, който трябва да я знае."

Алоооооооо, г-син Цацаров я проврете дали по искане на прокуратурата не може съда да свали банковата тайна?!

Съвсем за абдали ни взеха тези от „независимата" съдебна система...



ДПС под обсада в понеделник

В понеделник ще блокираме централата на ДПС и няма да допуснем Александър Методиев да положи клетва като народен представител, заяви  кметът на Кюстендил Петър Паунов.

Известният като Бат Сали политик стана депутат от този регион, въпреки че там за движението са гласували едва 800 души. Преразпределението на гласовете от Турция обаче прати Методиев в 43-тото Народно събрание.

Той добави и че още същия ден в парламента ще бъде внесено искане за промяна на избирателната система.

ГЕРБ и АБВ запазиха различията си

Ние запазихме различните си позиции и разяснихме, че нашите усилия в момента са да търсим подкрепа за едно дясноцентристко управление и не се отказваме от това. Затова принципните ни различия остават. Това обаче не е препятствие пред възможността да търсим общи решения по много важни за държавата въпроси. Това каза пред журналисти Румяна Бъчварова от ГЕРБ, след проведените втори консултации с АБВ, които продължиха повече от 2 часа.
„Има две теми, по които постигнахме принципно сближаване на позициите и едната е реформа в правосъдната система, а другата е реформа в сферата на сигурността - много важни и ключови теми за страната", каза още Бъчварова.

От страна на АБВ преговаряха Румен Петков, Ивайло Калфин, Росица Янакиева и Кирил Цочев. Срещата е част от втория етап на преговорите, които ГЕРБ инициира за съставяне на правителство в рамките на 43-то Народно събрание.

Хайде сега, г-н Цацаров

Само преди няколко дни главният прокурор Цацаров  посъветва Иван Искров да не крие доклада за КТБ.

"За да не оставим убеждението, че някой е действал в интерес на някого, а друг крие нещо - нека това, което пише в доклада, бъде представено публично. Тогава ще стане ясно дали сме действали ефективно", коментира Цацаров.

Под похлупака, държан над КТБ, ще се окаже дупка и ще стане ясно колко хора са се хранили от тази дупка, коментира още Цацаров.

"Няма да скрия нито един разпит и документ", закани се Цацаров и бе категоричен, че финансовият интерес няма партиен цвят.

Сега е моментът, г-н главен прокурор!

Вчера шефа на БНБ ви прати доклада на одиторите, изпълнете  обещанието си и го представете на обществото, а не само изводите от него.