събота, 20 декември 2014 г.

Бареков съвсем се разпадна!

Лидерът на „България без цензура“ Николай Бареков обяви пред Дарик радио, че оттегля
подкрепата си от парламентарната група на коалицията „Български демократичен център“. Причината за това е гласуването на нейни депутати в подкрепа на Закона за МВР и на промените в пенсионното осигуряване.
По думите на Бареков, хората, гласували за ББЦ заради него, не са изпратили депутати в парламента, за да подкрепят закон на Цветан Цветанов и предложения, които ще отнемат осигуровките на българските граждани.

Той уточни, че не оттегля подкрепата си от депутатите, които са гласували по правилния начин. От 14-те народни представители на коалицията, 8 са гласували срещу вижданията на Бареков, а 6 – така, както той смята за редно. Той призна, че тези 8 са представителите на партия ЛИДЕР на Христо Ковачки и независимия Росен Петров. „Вероятно тези хора са били, според мен, под някакъв натиск“, каза Бареков.

Към останалите 6, начело с председателя на парламентарната група Светлин Танчев, той ще продължава да оказва подкрепа. „Николай Бареков вече няма нищо общо с БДЦ“, заяви евродепутатът.

Вдигнаха паметник на героя Списаревски

Днес (20 декември 2014г.) се навършват 71 години от подвига на "живата торпила" поручик
Димитър Списаревски, посмъртно произведен в чин капитан.

В знак на признателност към летеца, защитил небето над София от американски и английски бомби група млади жители на село Долни Пасарел, начело с Ивайло Иванов, подкрепени от Кметство Пасарел, ВМРО – София, Димитър Антов – общински съветник от ВМРО в 11.00 ч. откриват паметник на площада в селото на капитан Димитър Списаревски.
На 20 декември 1943 г. поручик Списаревски се сблъсква с противникова бомбардировъчна група в района на село Долни Пасарел. След като сваля един от бомбардировачите на САЩ, българският летец се насочва към летящата крепост, която е водач на групата, и след като свършват патроните на картечницата му, се врязва със своя самолет в американския бомбардировач.

Поручик Списаревски загива, но успява да свали американската летяща крепост и поне за ден да прекрати бомбардировките. Посмъртно е произведен в чин капитан.

Най-после има паметник на българският герой Списаревски, само да припомня, че в София отдавна стърчи паметник на "приятелите" ни от САЩ и Англия, които са бомбардирали столицата ни.

Бойко Борисов снощи в „Панорама“: Завчера Джим Кери се обади


Премиерът Бойко Борисов сбърка името на американския държавен секретар Джон Кери, който преди дни го поздравил за кабинета, наричайки го Джим Кери, в предаването "Панорама" на БНТ снощи.

"Бойко Борисов: Точно така. Човек се обижда, преглъща, гледа крайната цел, а крайната цел е стабилна България, да се стабилизира ситуацията, да се разплатим, да заработят фондовете, да се успокои бизнесът, да се стабилизират системите. Вие виждате – огромна подкрепа от Европа, огромна. Завчера Джим Кери се обади да изрази също подкрепата си.
Водещ: Джон Кери?
Бойко Борисов: Джон Кери, да.
Водещ: Джим Кери е актьор.
Бойко Борисов: Джон Кери.

Все още си мислите, че изпитвате стрес на работа?

Плевнелиев няма да налага вето върху пенсионната реформа и бюджета

Трябва да има дебат и да се направи цялостна пенсионна реформа към края на март, който
срок определиха управляващите. Ако към 31 март не се направи този дебат, ще имаме много тежка криза на доверието.

Това обяви пред Дарик президентът Росен Плевнелиев. По думите му сега не се налага да налага вето върху приетите поправки в бюджета на ДОО, с които се позволява прехвърляне на частни фондове към НОИ.

По отношение на пенсионната реформа съм категоричен. Направете реформа, направете диалог и посочете какво трябва да се направи, обяви Плевнелиев.

Самите управляващи си дадоха срок до 31 март да направят цялостна реформа, нека да ги изчакаме. Надявам се да има цялостна реформа към 31 март, заяви Плевнелиев.

Той подчерта и че няма да наложи вето върху бюджета заради намалените пари за армията. Но щял да направи всичко възможно да се увеличат приходите.

Обама санкционира рокери от Крим

Президентът на САЩ Барак Обама наложи нови санкции за търговия с анексирания от Русия
Крим, които включват износа на американски товари и услуги, както и вноса от Крим. 

„Указът, който подписах, има за цел да осигури яснота за американските корпорации, който имат бизнес в региона, и потвърждава, че САЩ няма да приемат руската окупация и анексиране на Крим”, заяви президентът.

В новия черен списък влизат 24 граждани на Русия и Украйна, няколко компании, както и дори рокерският клуб „Нощни вълци”. Спрямо рокерите санкциите са заради това, че „членове на клуба са служили в кримските войски след анексирането на Крим от Русия”. Под санкциите попада и основателят на фонда „Маршал кепитъл партнърс” Константин Малофеев, „заради помощ за сепаратистите в Източна Украйна”. 

"Нощни вълци" според обяснението на Вашингтон са тясно свързани с руските спецслужби и са участвали в т.нар. сили за самоотбрана на Крим през февруари 2014г. През март те са се занимавали със сплашване на хората, които са против анексирането на полуострова, участвали сa в нападения на газоразпределителна станция и завземането на щаба на украинските военноморски сили в Севастопол.

Радан Кънев: В малка политическа криза сме!

Ситуацията в коалицията, подкрепяща правителството на Бойко Борисов е „малка политическа криза”. Това определение даде за политическата обстановка у нас в момента Радан Кънев.
Според него, грешката на ГЕРБ, извършена под натиск от страна на министър Горанов е поправима. Той определи гласовете, подкрепили промените в осигурителната система като „ГЕРБ, ДПС и хората на Христо Ковачки”.

Радан Кънев поиска, ако има ново обсъждане на темата след евентуално вето от страна на Росен Плевнелиев, то да се състои в присъствието на премиера Борисов и да се изяснят позициите на всички партии.

„Кошмар за нашите избиратели е Реформаторския блок да гласува заедно с ДПС”, каза още лидерът на ДСБ. Според него, чисто политически, министър Горанов е направил услуга на реформаторите, защото след гласуването вчера, доста избиратели на ГЕРБ могат да ги подкрепят на следващи избори.

Радан Кънев призна, че има и "неуспешни частни пенсионни фондове", което ясно личи от данните за доходността на вложените в тях пари на български граждани. "Нека КФН да ни даде одит какво е тяхното състояние, така ще сме наясно, готови сме да подкрепим създаването на държавен пенсионен фонд, а ако някой от частните фондове не се справя, нека бъдат взети адекватни мерки срещу него", допълни той.

Лидерът на ДСБ съобщи, че вчера е търсил Бойко Борисов по телефона, но премиерът не се е отзовал. "Говорих обаче с него преди ден, ще разбера дали той подкрепя Горанов или не", уточни Кънев. Според него обаче голямата кауза на това управление е съдебната реформа и в името на това е възможно да се правят компромиси.

Как Пеевски взе и Държавен вестник

Абонатите на Държавен вестник, които са клиенти на "Доби прес", получиха днес и брой на Пеевския "вестник", наречен "Телеграф Факт"

Майтапът, че единствения вестник в България, над който Делян Пеевски няма контрол е Държавен вестник отиде в историята. Днес, Държавен вестник се разпространява като притурка на Пеевския "вестник" "Телеграф Факт". А може би по-вярно е обратното, че Пеевският "вестник" "Телеграф Факт" се разпространява с Държавен вестник. И двете звучат достатъчно абсурдно. Но е и трудно да разбереш, кое точно е истината, защото сюжетната линия се заплита.

Фактите
Абонат на Държавен вестник ми сигнализира днес, че е получил в пакет с вестника "Телеграф" и "Телеграф факт". Последното е специална притурка, която казва "цялата истина за КТБ". Понеже и аз съм сред героите на продавачите на истина се заинтригувам от изданието.

Тъй като не съм абонат се обаждам в разпространителската фирма "Доби прес" да попитам за брой на Държавен вестник. Следва кратка разходка до офиса на фирмата на софийската улица "Йоан Екзарх". Срещу 80 стотинки получавам брой на Държавен вестник. А на въпроса за "притурката му" получавам безплатно и брой на "Телеграф" и "Телеграф факт".

"Имам поръчение от издателя на в. "Телеграф", днес до всичките ни клиенти да разпространим и по един безплатен брой на "Телеграф" и "Телеграф факт". Така обяснява ситуацията управителят на "Доби прес" Добринка Алексова. Алексова веднага бърза да конкретизира, че брой са получили не само абонатите за Държавен вестник, а всички."Ето и Вие ако не си бяхте поискали "Телеграф" (визирайки поисканата от мен притурка - бел.ред.) нямаше да го получите". Нямаше да, ама ако не се разпространява с Държавен вестник защо ли го получих тогава?

КОЙ нареди Държавен вестник до Пеевски
За "Доби прес" нещата са прости - наредила е Ирена Кръстева, платила си е - получила е каквото иска.  Но за издателите на Държавен вестник, а това е Парламента нещата едва ли трябва да са толкова прости. Уви!

Главният редактор на изданието Искра Коева дава вид по телефона, че е "изненадана" и ще провери сигнала, защото "по договор разпространителите нямат право на рекламни вложки".
След половин час въодушевено ми обяснява, че "няма проблем". Направила е проверката. Проверката представлява обаждане в "Доби прес". Откъде й казал, че няма разпространение на вложки с Държавен вестник.

И готово.

Но какво ли толкова трябва да се впечатлявам от това какво се разпространява с Държавен вестник. Та то проблемно е какво се разпространява вътре в него. След като излезе текст, който не е одобрен от Народното събрание, но вече е публикуван.
Мирослав Иванов

Спират 50 влака от 12 януари! Вижте списъка

Над 50 влака отпадат от графика за движение от 12 януари догодина. Това показва телеграма
на Национална компания "Железопътна инфраструктура", пусната по гарите вчера.

Прави впечатление, че сред тях е и международна композиция за Москва, която минава през първия Дунав мост-Русе-Гюргево. Останалите влакове са пътнически.

В документа изрично се посочва, че влаковете отпадат от разписанието по заявка на "БДЖ-Пътнически превози".
Ето и пълния списък на отменените влакове:

382 Русе -Гюргево север
383 Гюргево север – Русе
20131 Враца  - Плевен
20133 Враца - Мездра
70300 Мездра -Враца
70220 Мездра - Враца,
30300 Карлово - Златица
30211 Златица - Карлово
30111 Пирдоп - Карлово
30113 София - Карлово
30114 Карлово - Пирдоп
30116 Карлово - София
30117 София - Карлово
30118 Карлово - София
30133 Карлово - Сливен
30140 Сливен - Димитровград Север
30141 Стара Загора - Сливен
30143 Карлово - Тулово
30230 Тулово - Карлово
30232 Тулово - Карлово
30234 Сливен - Стара Загора
40201 Горна Оряховица -Плачковци
40208 Плачковци -Горна Оряховица
40210 Горна Оряховица - Бяла
40282 Плачковци - Горна Оряховица
42203 Габрово - Царева Ливада
42204 Царева Ливада -Габрово
42207 Габрово - Царева Ливда
42208 Царева Ливада - Габрово
42213 Габрово - Царева Ливада
42214 Царева Ливада - Габрово
42215 Габрово -Царева Ливада
42216 Царева Ливада - Габрова
42217 Габрово - Царева Ливада
42218 Царева Ливада - Габрово
40104 Стара Загора -Плачковци
40107 Горна Оряховица - Стара Загора
40108 Стара Загора - Горна Оряховица
40131 Бяла - Стара Загора
70102 Мездра - Видин Пътническа
70101 Видин Пътническа - Мездра
71234 Монтана - Бойчиновци
71235 Бойчиновци -Монтана
72205 Лом - Брусарци
72206 Брусарци - Лом
80103 Пловдив - Зимница
80104 Зимница - Чирпан
80107 Чирпан - Ямбол
80110 Стара Загора - Чирпан  (Нова Загора - Чирпан  от 12.01. до 21.01.2015)
82242 Ямбол - Стара Загора
20322 Плевен - Мездра


Това е първата група от влакове, отпадащи от разписанието на БДЖ. Вероятно по-късно ще бъдат обявени и други промени в графика. Транспортният министър Ивайло Московски вече обяви, че заради съкратената субсидия на жп превозвача от 180 милиона лева на 140 милиона лева ще се наложи да бъдат спрени от движение 200 влака и да се съкратят 1500 служители на компанията.

Вижте при какви условия правят iPhone! Видео от скрита камера

Журналисти на програмата на Би Би Си „Панорама“ решиха да проверят какви са условията на труд в китайските фабрики, където се сглобява продукцията на Apple. Би Би Си съобщава, че в хода на журналистическото разследване са били разкрити голям брой нарушения на нормите за труд.
Кореспонденти под прикритие са успели да си уредят работа във фабрика за производство на iPhone и iPad, където са станали свидетели на тези нарушения. Кадрите, които са заснети със скрита камера, свидетелстват, че обещанията на Apple да защитава правата на работниците си се разминават с действителността.

На кадрите се вижда как хората направо припадат от умора на работните си места, на които прекарват над 60 часа в седмица.

ВИДЕО

На тази дата: 20.12.1943г. Днешните ни приятели САЩ и Англия бомбардират за 4-ти път София! Загива българският герой Димитър Списаревски

Формация бомбардировачи В-24 "Либърейтър" над Балканите, 
каквито два са поразени от кап. Списаревски. В битката са поразени 8.
На 20 декември 1943 г. групировка от 15-та въздушна армия на САЩ  от 150 американски бомбардировачи "Либърейтър" B-24 Liberator (Бе-24 "Освободител") от 376-та тежка бомбардировъчна групировка (376th Bomb Group – Heavy), охранявани от 50 тежки двумоторни двутели изтребители Lockheed P-38 Lightning (Локхийд Пе-38 "Светкавица") от 82-ра изтребителна група (82th Fighter Group), се насочва за поредната "терористична бомбардировка" на София, както операциите красноречиво се наричат в английските военни планове.

Бойният дневник на 3/6 изтребителен орляк, в който лети Списаревски, свидетелства за битката:
"Либърейтърите" идват към София откъм Панчерево в клинов строй по тройки, ешелонирани в тилна колона, краят на която се губи до хоризонта.

Българите смело се изправят с едва 36 машини срещу 200 вражески. Формират насрещен боен ред, ешелонирани поятно, по четворки в тилна колона.

Летят срещу противниковите самолети на 6000 метра височина. Българският орляк 3/6 имащ по списъчен състав 17 изтребителя Ме-109G-2 вдигайки се от летище Божурище има задачата да завърже бой с противниковите изтребители, а в това време другият орляк — 2/6, имащ по списъчен състав 24 изтребителя Девоатeн D.520, да удари бомбардировачите и да ги принуди да хвърлят бомбите си извън София.

Летците предварително добре разбират, че с малочислените си сили нямат шанс да разбият и унищожат вражеската американска въздушна армада, но трябва да спечелят време за мирното население да се укрие в скривалищата и могат да нанесат болезнени загуби на нашественика като свалят няколко негови самолета, основната им тактическа цел е да разстроят противниковата формация и отклонят "Освободителите" от курса, да не ги оставят необезпокоявани да нанесат точен удар по българската столица и да ги принудят да хвърлят бомбите си извън града.

Тази цел е постигната от българските летци изтребители. При това нападение на американската авиация върху София са разрушени 113 сгради и е прекъснат релсовият път на околовръстната железопътна линия. Убити са 64 души, а други 93 са ранени.

Поручик Димитър Списаревски от 3/6 изтребителен орляк е един от пилотите на бойно дежурство на летище Божурище с Месершмит Ме-109G-2, които трябва да пресрещнат нападащите „освободители“ преди да достигнат града.

Това е първият му боен полет, за който той се готви отдавна. Самолетът на Списаревски не успява да стартира, затова той излита с резервна машина, след другите. Когато достига бомбардировачите, въздушният бой вече се води.

Сам с безумно смела виртуозна маневра, измъквайки се от два американски изтребителя, се насочва към група от 16 "Либърейтъра", отървала се от българските изтребители и взела необезпокоявана курс към София.

Той взема на прицел една машина, атакува устремно, без да се интересува от огъня на изтребителното ѝ прикритие, с непрестанен точен огън прострелва, поврежда тежко и подпалва този бомбардировач, но в ожесточената си битка за по-малко от две минути изразходва всички боеприпаси на бордовата картечница, а самолетът му е сериозно прострелян от бомбардировачите и охраняващите ги британски изтребители.

Българинът разбира, че жив няма да излезе от котела, в който се намира. Тогава, без колебание, той насочва изтребителя си и нанася унищожителен таранен удар на водещия формацията тежък американски бомбардировач. Бомбардировачът е разцепен и са разпада във въздуха, спасява се само опашният стрелец, който е изхвърлен заедно с картечниците от ударната вълна.

Самолетът на Списаревски пада разбит на височините над село Пасарел, Софийско. Тялото му е открито сред отломките. От другата страна на селото пада поразеният четиримоторен бомбардировач. Следствие лютата съпротива врагът е отблъснат, принуден е да хвърли бомбите си в полето и да се оттегли.

Има различни свидетелства за тарана, но единствен близък очевидец е Лейтенант Джон Маклендън (американски пилот на "Лайтнинг" от изтребителното прикритие, бордов номер 43-2352, 97-а изтребителна ескадрила (97th Fighter Squadron), който малко след това също е свален и пленен. Той дава може би най-точното описание и оценка на извършения от капитан Списаревски военен подвиг. Спасилият се в боя на 20 декември 1943 г. американски лейтенант разказвайки за стореното от Списаревски, той споделя

„              „Шест минути преди да бъда свален станах свидетел на нещо нечувано и страшно … летящия като вихър български изтребител се отдалечи от поразената вече и падаща към замята наша «летяюща крепост» и хвърляйки се с цяла мощност към друга се стовари върху нея, отсече опашката ѝ и крепостта се разруши като голям дъб ударен от мълния...Наистина страшна смърт дори и за най-смелия пилот!"               “
Лейтенант Едуард Тинкър (пилот на «Лайтнинг» от изтребителното прикритие, бордов номер 43-2413, от 97-а изтребителна ескадрила), участник във въздушния бой на 20 декември 1943 година, заявява:

„              "Българските летци се бият с ожесточение, като че ли защитават най-скъпата светиня на света. За мен те изчерпват понятието ненадмината ярост в авиацията”          “
Подофицер Робърт Хенри Ренър (24 г, въздушен стрелец, единствения по чудо оцелял от екипажа на протаранения бомбардировач), след тарана на българина ужасен казва:

„              „Настана истински ад. Ударът на вашите летци беше изключително лют.“
В този бой загива и подпоручик Георги Кюмюрджиев.


Гробът на Димитър Списаревски в Централни софийски гробища.
Димитър Списаревски, защитавайки населението на София, става първата българска жива торпила, за свалянето на един четиримоторен тежък бомбардировач са му признати три въздушни победи и е произведен посмъртно в чин капитан. Погребан е в Централните софийски гробища в Алеята на летците.

Подофицер Робърт Хенри Ренър, единственият оцелял от екипажа на сваления с таран бомбардировач, по-късно моли да се види с майката на Списаревски, за да ѝ предаде своите лични медали и ордени в знак на дълбоко уважение пред подвига и родолюбието на нейния син.

Списаревски категорично не е, и подвигът му няма общо със специално обучаваните за самоубийствени мисии японски и други "камикадзе", неговият подвиг е най-забележителен защото той въобще не тръгва в бой с предварителен план този му полет да бъде саможертва, а храбро и дълго се бие като нанася поражения на противника до последния си патрон и тръгва с цялото си себеотрицание и патриотизъм на таран едва когато разбира, че това остава последната възможност да спре американския "Либерейтър" да изсипе смъртоносните си бомби на мирното население на София.
Героизмът му сякаш е въплатен в доскорошната войнска клетва на българите "Заклевам се да защищавам родината си мъжествено, умело, с достойнство и чест, без да щадя кръвта си и дори живота си за постигане на пълна победа над враговете."

Димитър Светозаров Списарѐвски
е български офицер, поручик (посмъртно: капитан 1944, полковник 2009, летец-изтребител, кръст за храброст (посмъртно). Родът му е от Кюстенджа. Загива при боен полет, след като сваля тежък американски бомбардировач Б-24 чрез въздушен таран, по време на бомбардировките на София през Втората световна война.

Биография

Димитър Списаревски, наричан от другарите си Спайч, е роден на 19 юли 1916 г. в окупирания по време на Първата световна война от българската армия Добрич. Баща му Cветозар Списаревски и чичо му — дипломатът Коста Списаревски са българи от Кюстенджа. Името на майка му е Елисавета.

След Ньойския договор от 1919 г., градът заедно с цяла Добруджа са анексирани от Румъния. Поради нетърпимостта на бащата към румънската окупация, семейството на Списаревски последователно се мести в Лом, Белоградчик и София. В София Димитър Списаревски завършва Втора мъжка гимназия (днес 22-ро училище). От 1933 до 1935 г. е футболист на ПФК Левски (София), за който играе в няколко приятелски срещи.

Димитър Списаревски постъпва във Военното на Н. В. училище, но е буен и непокорен и остро реагира на всяка несправедливост, затова, още преди да завърши първата година, го изключват и е изпратен да служи в Ямбол.

За отлично поведение, след няколко месеца е възстановен като юнкер в училището и го завършва в 1938г. Когато е обявен конкурс за летци, той е сред първите, кандидатирали се за новата специалност. По-късно с целият випуск е изпратен на обучение в Германия.

От април 1938 до юли 1939 той се обучава в авиационната школа в Кауфбойрен. След това усъвършенства своето майсторство по висш пилотаж в авиационното училище в Шлайсхайм и накрая завършва престижната изтребителната школа във Вернойхен през 1939 г.

От м. юли 1939 г. е в 6-ти изтребителен полк в Карлово и по-късно, в 6/3 изтребителен орляк. През лятото на 1943 г. с още един български пилот е изпратен край Ламанша, където участва във въздушните боеве и усвоява в бойни условия модерната тактика на германските летци.

В България е офицер във Военновъздушното и свързочно училище в Скопие, командир на 2-ра свързочна рота на летището. Тогава сам пленява тежък американски бомрардировач и го заставя да се приземи на българското летище Скопие.[2] Впоследствие е изтеглен в София за отбраната на столицата.

На войниците си той казва:
                “Аз съм се венчал за България.”
“Не ни трябват никакви чужденци – нито хитлеристи, нито фашисти. Ние сме българи и трябва да браним всичко българско. Името на България трябва да стои най-високо и да свети като слънце в сърцето ни.”

“Слушайте добре, извънказармените си идеи ще насипете с един вагон нафталин. Не искам в моята рота да се говори за разни Хитлер, Сталин, Чърчил, Рузвелт, Мусолини... Ви сте преди всичко български войници и нашата единствена идея трябва да бъде България.”

“Готов съм да воювам с всички, които посмеят да нападнат България, с руснаците няма да воювам, защото са ни братя, но ако братята решат да ни забият нож в гърба, няма да забравя, че съм Българин!”

Вицове, декември 2014г.

СмЕх

Дядо, назидателно, към внучето си, което играе на плейстейшън:
- Вашето поколение е прекалено зависимо от електрониката!!!
- Мхм... а кой има пейсмейкър?!
***

- Нощна граблива птица със 6 букви?
- Барман
***

Във всяка къща трябва да има една определена стая, в която жената да се чувства свободна и щастлива и да прави всичко, каквото си поиска - да глади, да готви, да чисти, да мие чиниите...
***

Адам попитал Бог:
- Боже, защо си направил Ева толкова красива?
- За да я харесаш.
- А защо си я направил толкова глупава?
- За да те хареса.
***

Ценоразпис за посещения по домовете: Снежанка и Дядо Коледа - 50 лв. Снежанка без Дядо Коледа - 100 лв.
***
Всяка сутрин нови вицове

петък, 19 декември 2014 г.

Нова коалиция ГЕРБ-ДПС

 Осигуряващите се, родени след 1959-а, да могат да прехвърлят средствата си от пенсионните фондове в НОИ  прие НС с гласовете на ГЕРБ и ДПС. Реформаторите, ПФ и АБВ бяха против. Пред парламента стотици протестираха против поправката, но ГЕРБ и ДПС приеха текста.

Протест пред парламента за пенсиите

Около 200 души протестират пред сградата на Народното събрание, докато депутатите
обсъждат Закона за държавното обществено осигуряване за 2015 година.

Хората недоволстват от предложението на ГЕРБ вноските от частните фондове да могат да се местят еднократно и окончателно в НОИ.

Събралите се граждани искат и оставката на финансовия министър Владислав Горанов.

Протестиращите са се събрали на паметника на цар Освободител. Те носят плакати с надписи: "Не сме съгласни!!!", "Долу ръцете от моите пари", "Долу ръцете от пенсиите!", "Не на кражбата".

По-рано финансовият министър заяви, че ГЕРБ няма да оттегли своето предложение за промени в Кодекса за социално осигуряване и то ще бъде подложено на гласуване в пленарна зала. Управляващите са съгласни между 1 януари и 31 март 2015 година сегашното предложение да бъде подобрено и надградено, но днес предложението ще влезе в зала и ще се гласува.

Депутатите удължиха и работното си време до 20.00 часа.

По-рано и президентът Росен Плевнелиев излезе със становище относно пенсионната реформа, залегнала в бюджета на ДОО за следващата година. Той поиска приемането на предложените мерки да бъде отложено, за да може те да бъдат обсъдени в рамките на 3 месеца.

Взрив в завод край Мъглиж

Тежък инцидент е станал в частно предприятие край  Мъглиж. Имало е взрив.
Според местната PressTV един от работниците е починал.
Първоначалните данни сочат, че вторият пострадал е жив.
Произшествието е станало в близост до завод "Арсенал".

Лимончо и Индиана Джоунс източват здравноосигурителната каса

"Лимончо, наричан от нас Портокалчо, остана да се оперира, защото синът му се обади от
Канада".

Този цитат не е виц, а точно описание на мотив за продължаващо лечение на пациент в болница. Текстът е включен в официален отчет на лечебното заведение до Националната здравноосигурителна каса и беше прочетено от здравния министър д-р Петър Москов от парламентарната трибуна днес. Министърът поиска думата, за да отговори на редицата нападки от депутати, че предлага реформи, които не са добре обосновани документално.

"Еди кой си, наричан от нас Индиана Джоунс, също остана да се оперира", продължи с примерите министър Москов и допълни, че в останалите отчети, с които разполага, е пълно със случаи на болни от апандисит, приети по клиничната пътека за перитонит.

Коментарът му беше предизвикан от дебатите по текста в проектобюджета на Националната здравноосигурителна каса за следващата година, който предвижда да не се финансират нови медицински дейности, а болниците, получили лиценз след 1 януари 2015-а, да не подписват договор с касата. Опозицията обаче сравни поведението му с това на един бивш вътрешен министър, който по подобен начин е чел СРС-та от парламентарната трибуна (вероятно става въпрос за Цветан Цветанов - б.р.), и поиска думата да му бъде отнета.

"На кого да го кажа? Това са хора, които вие сте назначили!", ядоса се здравният министър на критиките, че занимава депутатите с въпроси, които не са по темата от дневния им ред.

Путин за руския квас

Вчера на голямата пресконференция на Путин журналист от регионално издание сподели, че в град Вятск, се произвежда традиционен руски квас, изключително вкусен и полезен, а и евтин. Но големите търговски вериги не го взимат, а предпочитат да продават Кока кола и други газирани напитки. Може ли Кремъл да помогне и ситуацията да се промени?, попита той. Въпросът му развесели залата и руския президент.

Не зная доколко е вредна кока-колата, но много специалисти казват, че не само тя, а изобщо газираните напитки са вредни. Бог с нея кока-колата. Но ето такива напитки като, нашия квас, трябва да завоюват пазари, каза Путин и на шега попита: Нали квасът не е алкохолен?. После се върна към сериозния тон: "Само, че ние не можем с директива да забраним кока-колата, това е свободен пазар. Но можем да вземем мерки за стимулиране на родното производство и ще го направим, каза той.

ГЕРБ клекна за пенсионното осигуряване

Компромисът, който премиерът Бойко Борисов обеща по темата с промените в пенсионното осигуряване, вече е налице и от ГЕРБ ще оттеглят спорните текстове по време на гласуването на бюджета на държавното обществено осигуряване, твърдят кулоарните слухове от Народното събрание.

Днес депутатите гледат поправките, с които се дава право на избор за родените след 1959 г. да решат дали да прехвърлят в НОИ вноските си за допълнително пенсионно осигуряване. Това предизвика спорове между работодателите и синдикатите и изкара снощи на улицата поне 400 души в първия протест срещу кабинета „Борисов-2“.

ГЕРБ ще оттеглят текста, когато стигнем до него при обсъждането в пленарна зала, твирди източник от Реформаторския блок.

На среща по-рано сутринта хората на Бойко Борисов дали такова обещание на коалиционните си партньори от РБ.

Срещу промените се обявиха работодателските организации, а от Българската стопанска камара поискаха и вето от президента на промените в Кодекса за социално осигуряване. От КРИБ също са против промените в пенсионния модел. Президентът Росен Плевнелиев тази сутрин поиска 3-месечен срок за обсъждане на предложението

ЕС няма да въвежда нови санкции срещу Русия

По време на срещата на върха в Брюксел е било взето решение да не се въвеждат нови санкции срещу Русия, предаде Укринформ, позовавайки се на думите на френския президент Франсоа Оланд.

Оланд е отбелязал още, че облекчаването на санкционния режим или неговата отмяна ще зависят от развитието на ситуацията в Източна Украйна.

Паулу Коелю иска да пусне в блога си „Убийствено интервю“

Бразилският писател Паулу Коелю е предложил 100 хил. долара, за да откупи правата за
филма „Убийствено интервю“ и да го пусне безплатно на своя блог...

„Сони пикчърс“ обяви, че отменя премиерата на филма в САЩ.

Филмът разказва за двама журналисти, вербувани от ЦРУ да убият севернокорейския лидер Ким Чен-ун.

Плевнелиев се намесва в пенсионната реформа!

Росен Плевнелиев ще направи официално обръщение към нацията във връзка с подготвяната пенсионна реформа. Президентът ще се произнесе след 8 часа днес.
Новината съобщи водещият на сутрешния блок Виктор Николаев. Въпреки че колежката му Ани Цолова явно не бе запозната с информацията му, той бе категоричен, че по свои канали е разбрал, че Плевнелиев ще разпространи официално становище.

Очаква се президентът отново да застане на страната на Реформаторския блок и да опита да бламира намеренията на коалиционния партньор на десните във властта - ГЕРБ.

Ето позицията на Плевнелиев:
Държавният глава Росен Плевнелиев поиска цялостна концепция от мерки за решаване на двата основни проблема – стабилността на осигурителната система и повишаване на адекватността на пенсиите, която да е придружена и с оценка на въздействието. Президентът излезе днес със становище относно пенсионната реформа, залегнала в бюджета на ДОО за следващата година.
Плевнелиев иска приемането на предложените мерки да бъде отложено, за да може те да бъдат обсъдени в рамките на 3 месеца.

Президентът Плевнелиев обръща внимание, че предложените действия са сериозна промяна на модела на пенсионно-осигурителната система, действащ от 2000 г. „Такива сериозни концептуални промени следва да се извършват при спазване на принципите на социалния диалог”, пише още в становището си държавният глава.

„Те следва да са придружени от анализ на очакваните резултати от прилагането, включително финансовите, съгласно Закона за нормативните актове. В конкретния случай е важно да бъдат оценени финансовите последици от промяната на модела за осигурените лица, за Националния осигурителен институт, за пенсионно-осигурителните дружества, за капиталовия пазар на България”, коментира още Плевнелиев и добавя:

„Възможността в рамките на едногодишен срок да направят избор или при липса на такъв автоматично да се осигуряват в НОИ до края на живота си без право на замяна, не гарантира свободата на избор”.

„Необходимостта от пенсионна реформа е безспорна и мерките, които се предлагат за реализиране следва да бъдат задълбочено анализирани, да бъдат придружени от предварителна оценка на въздействието, да бъдат обяснени разбираемо на обществото и да бъдат обсъдени със социалните партньори”, убеден е държавният глава.


„В социалната сфера няма бързи резултати, ето защо е от изключително значение приемствеността между отделните правителства в осъществяване на реформите, особено на непопулярните. Служебното правителство на премиера Близнашки концентрира своите усилия в социалната сфера, в разработване на варианти на устойчиви решения за реформа в осигурителната система, широко дискутирани с експерти и представители на синдикати и работодатели. Разработените документи бяха предоставени на настоящия кабинет”, подчертава Плевнелиев.
Обновена!

Пол Крейг Робъртс: Атаката срещу рублата е акт на война от страна на правителството на Съединените щати! Видео

Бившият помощник-министър на финансите

д-р Пол Крейг Робъртс смята, че единственото нещо, което обяснява рязкото спадане на руската рубла е, че тя е атакувана от Америка.

Робъртс твърди, "Това не е валутна катастрофа, в смисъл, че няма икономически причини за падането на рублата. За разлика от САЩ, която има огромен търговски дефицит, и ако валутните пазари не са нагласени, доларът ще се срива, руската икономика има търговски излишък. Следователно, Русия няма натиск върху валутата си от икономически условия."

Д-р Робъртс продължава,"Това не е някакъв независимо действие на пазарните сили. Така че, това е или хедж фондове, валутни спекуланти като Сорос, или е акт на война от страна на правителството на Съединените щати, като Федералния резерв или на Фонда за обменно стабилизиране (Exchange Stabilization Fund), или може би и двете хедж фондове, работещи с федералното правителство."
Видео:


На тази дата: 19.12.1843г. е публикувана новелата „Коледна песен” на Чарлз Дикенс

1843 г. за пръв път е публикувана новелата „Коледна песен” на Чарлз Дикенс. Новелата излиза по време на Викторианската епоха във Великобритания. Тогава съществува конфликт между старите коледни традиции и новите порядки.

Повествованието разказва за всеизвестния скъперник Ебенизър Скрудж, който се кара с всички, които се радват заради идването на Коледа. Самотният Скрудж се интересува единствено от пари. Една нощ го посещава духът на неговия починал съдружник Марли, който го предупреждава, че е обречен, ако не промени своите ценности.

Скрудж е посетен и от духовете на миналите, сегашни и бъдещи Коледи.Те му показват различни етапи от неговия живот. Той вижда, че ще остане сам и забравен и решава да промени своята нагласа. Така Скрудж става един от най-щедрите и ведри хора в Лондон.

Любопитен факт е, че идеята за написването на „Коледна песен” хрумнала на Дикенс през октомври с.г. Той говорил на събитие, организирано от „Manchester Athenaeum” - организация, чиято мисия била развитие и разпространение на знанието. Писателят говорил заедно с младия Бенджамин Дизраели, който впоследствие станал премиер на Обединеното кралство. Дикенс се мотивирал и писал неспирно шест седмици, за да може творбата да е готова за Коледа.

През 1853 г. Дикенс става първият известен писател, който прави публично четене на своя книга. Става въпрос именно за „Коледна песен”. Събитието се състои в Бирмингам пред 2000 души. Когато четял публично книгата си, той късал страници от копието, разменял местата на сцените и използвал изразителни жестове.

Историята е адаптирана многократно за кино, театър, опера, радио и телевизия. Първият филм по „Коледна песен” е от 1901 г. и се казва „Scrooge; or, Marley’s Ghost”. Той продължава едва 6,20 минути. В по-нови времена най-популярните адаптации са британския филм от 1999 г. на Дейвид Хю Джоунс с участието на Патрик Стюарт и анимацията от 2009 г., озвучена от актьори като Джим Кери и Гари Олдман.

Вицове, декември 2014г.

Руски специалисти представиха
нова мобилна операционна система
Андрюха

СмЕх

Изследователски кораб втори месец стои безцелно в морето.От скука екипажът започва да пие.Капитанът решава да се справи с вредния навик:
- От утре ракията да се хвърли зад борда!
Надвисва гробна тишина,а от задните редици някой се обажда:
- Отдавна трябваше!
Вбесеният екипаж изригва изведнъж:
- На вас,водолазите,кой ви е давал думата!?!
***


Много се нервирам, когато непушачи ми кашлят. Аз заради кого мръзна и пуша навън? Заради вас! Вие да сте здрави!
***

- Пушите ли?
- Не.
- Пиете ли?
- Не.
- Наркотици?
- Не.
- А как разпускате?
- Не се напрягам.
***

Бабата разбра, че компота все пак е ферментирал,
след като дядото хълцайки я попита:
- Кукло, имаш ли някакви планове за довечера?
***

Ако съблечете жена и сутиенът и бикините й са в един цвят, значи решението да правите секс не сте го взели вие.
***
Всяка сутрин нови вицове

четвъртък, 18 декември 2014 г.

В МВР сигурни на 100% че Сертов е в Гърция!

Петко Сертов е знаел, че е заснет от камерите на границата с Гърция и не се е криел. Това
стана ясно от изявление на цялото професионално ръководство на МВР, което регулярно дава информация по случая от две седмици насам. До момента разследващите нямат никаква представа каква може да е причината за изчезването на бившия шеф на ДАНС. Установено е със сигурност, че Сертов е разполагал с 4080 евро кеш, обменени на 5 декември. Той не е взел никакви банкови карти в себе си и не е установено движение по сметките му.
До момента са разпитани 27 души от близкия кръг на Сертов, сред които приятели, роднини и бизнес партньори, които свидетелстват, че той не е имал конфликти или противоречия, заради които да е станал обект на престъпление.

Въпреки това до момента семейството му не е декларирало отказ издирването да бъде прекратено. От МВР заявиха, че са почти 100% сигурни, че Сертов се намира в Гърция.

От полицията съобщиха какво знаят за бившия председател на ДАНС минута по минута в деня, когато той изчезва – на 5 декември.

8,44 – Влиза в сградата на фирмата, където работи като консултант
9,12 – Напуска сградата
14,55 – Излиза от дома си на бул. Скобелев
15,06 – Тегли пари от банкомат на банка и ги обменя в съседното чейндж бюро
15,15 – Засечен да се движи пеша по бул. „Витоша“
15,16 – Качва се на сребристия Опел, оставен на паркинга до Малкото НДК
15,20 – Потегля с автомобила към Южния парк
18,01 – Колата е засечена на входа на Петрич от откъм село Рибник

На Живо! Голямата пресконференция на Путин! Live

Над 1200 журналисти, акредитирани за традиционната голяма пресконференция на Владимир Путин, която започва в 11 часа българско време днес, вече заемат местата си. Те са представители както на федерални, така и на регионални средства за масова информация, и чужди кореспонденти.

„Таралеж“ излъчва на живо!ВИДЕО НА ЖИВО!Какво каза Путин?
"Това, което виждаме, е издигането на нови стени на мястото на Берлинската. И те се издигат не от вчера", заяви на годишната си заключителна пресконференция руският президент Владимир Путин.

"Нима не ни казваха, че няма да има разширяване на НАТО на изток. Но то се извършва. Нима това не е стена? А системата за противоракетна отбрана край нашите граници?", попита риторично Путин.

Всичко това ставало въпреки всички жестове на добра воля от страна на Москва.

"Нашите партньори решиха, че са победители, че са империя, а всички останали са васали", изтъкна руският президент. Под "партньори" той имаше предвид САЩ.

Според него Русия напълно се разкрила пред своите партньори. Но в замяна видяла пряка подкрепа за терористите в Северен Кавказ.


Освен това били предприети безпрецедентни опити да бъде провалена олимпиадата в Сочи, която са състоя в началото на годината.
Путин посочи, че обръщането на Русия към Източна Азия е част от глобална тенденция на задълбочаване на връзките на целия свят с региона. Той заяви, че източноазиатските държави се нуждаят от много енергийни ресурси, а договорите с тях са договорени "много отдавна", а само реализирани тази година.
Според него големият газов проект с Китай несъмнено е рентабилен, а той ще позволи да се свържат западната и източната тръбопроводна инфраструктура, което е "изгодно за всички участници на пазара".
Путин добави, че проектът ще оживи икономиката на Източна Русия и ще създаде работни места.
Що се отнася до новите договорености с Турция, той заяви, че те целят задоволяването на нуждите на вътрешния пазар на Турция. "Създаването на газов хъб между Турция и Гърция не е наша работа", добави той.
Путин заяви, че загиналите руснаци в Източна Украйна са били "невъоръжени журналисти", които са изпълнявали дълга си по отразяване на събитията. Той добави, че в Русия има украински пленници, но те са обвинение в "организиране на терористична дейност".
Президентът добави, че в Източна Украйна воюват "опълченци", а единственият агресор в Донбас е украинската армия, която действа по заповедите на "взелото властта с държавен преврат" управление в Киев.
"Трябва да се работи, а условията ни притискат днес да бъдем иновативни, да даваме свобода на предприемачите и да гарантираме правата на собственост", заяви Путин. Според него най-важна е конкуренцията в производството и развитието на всички райони на Руската федерация.
Той напомни, че е въвел четиригодишна "данъчна ваканция" и тригодишна "регулаторна ваканция" за малкия и средния бизнес."Като не ни щат газа - няма да го получат"

Според него няма по-евтини и надеждни доставки от руските за Европа, а и в близка перспектива не се предвиждат.

"Оттам може да върви газ и към Македония, към Сърбия, към Австрия", каза Путин, като имаше предвид евентуалния хъб." ."Но като не искат газ от нас - няма да го получат", допълни той.


Руският лидер обаче не спомена нито веднъж "Южен поток" и България. На 1 декември той обяви спирането на проекта, което се дължало на отказа на България да разреши полагането на тръби по морското дъно край границата си. Днес се очаква в Брюксел на срещата на върха на лидерите на Евросъюза Бойко Борисов да попита колегите си какво ще се прави след като проектът "Южен поток" умря.

"Създаването на европейски газов хъб на границата между Турция и Гърция зависи не от нас, а от европейските ни партньори", заяви руският президент Владимир Путин на заключителната си годишна пресконференция.
Журналист от регионално издание сподели, че в град Вятск, се произвежда традиционен руски квас, изключително вкусен и полезен, а и евтин. Но големите търговски вериги не го взимат, а предпочитат да продават Кока кола и други газирани напитки. Може ли Кремъл да помогне и ситуацията да се промени?, попита той. Въпросът му развесели залата и руския президент.

Не зная доколко е вредна кока-колата, но много специалисти казват, че не само тя, а изобщо газираните напитки са вредни. Бог с нея кока-колата. Но ето такива напитки като, нашия квас, трябва да завоюват пазари, каза Путин и на шега попита: Нали квасът не е алкохолен?. После се върна към сериозния тон: "Само, че ние не можем с директива да забраним кока-колата, това е свободен пазар. Но можем да вземем мерки за стимулиране на родното производство и ще го направим, каза той.

Последва въпрос от коресподента на Би Би Си, който попита защо Русия постоянно дрънка оръжия на големи военни учения и не смята ли Путин, че това вдига градуса на напрежението в света. Руският президент отговори, че това е принудителна и адекватна реакция на все по-опасното приближаване на НАТО до границите на Русия, особено след събитията в Украйна.

Съединените щати създават опасност за страната ни с реализацията на плана си за противоракетна отбрана, Западът се държи като империя, затова и нашата реакция е и ще бъде такава, каза Путин. Но ние искаме да развиваме нормални отношения със Запада - в сферата на сигурността, на борбата с тероризма и в икономиката

Журналистка от тв канала "Губерния" сподели с Путин, че приятелка нейната леля живо се интересувала дали той, след като повече от година е главен ерген в Русия, има време за личен живот?

Предайте поздрави на приятелката на вашата леля, искрено им благодаря за вниманието, отговори Путин.


В края на голямата пресконференция, която завърши току-що, той поздрави всички с настъпващата нова година.
Обновява се!

Цецка Цачева поиска имунитета на Мая Манолова

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева поиска имунитета на депутата от БСП
Мая Манолова от ефира на bTV. Така Цачева ще може да я съди за всички обвинения, казани по неин адрес от парламентарната трибуна.

Не съм цензор, който има право да спира или да следи начина, по който говорят народните представители. Езикът на охулване и злепоставяне на опонента, дори езикът на омразата, не дава пример на хората, които очакват да видят смислен дебат. Болно ми е, че се принизява институцията”, каза Цачева.

По думите й българският парламент е представителен образ, извадка на българското общество и няма как депутатите да са по-различни от него.

Ураааа, дойде водата във Варна!

 24 часа централната част на Варна остана без вода. От ВиК вече няколко пъти излъгаха варненци с очаквано пускане на водата. Първо "водоснабдяването" обеща снощи в 21ч. да потече водата, след това тази сутрин в 7ч. Разгневени жители на морската столица подпалиха телефоните на ВиК, а от там отговарят едно и също: "Работим по отстраняване на аварията."
И все пак в 8:10ч. тази сутрин жълта вода започна да тече в чешмите. Ураааа. Съветвам ви да не пиете известно време.

Карикатурите на Краси

Коледно пазаруване 2014! Варна, 5-то авеню.
Краси Петров рисува специално за "Таралеж".

Днес е голямата пресконференция на Путин!

Без ограничения в темите и времето – в такъв формат ще протече „важната” пресконференция на президента на Русия Владимир Путин, предаде ТАСС.

Предстоящата пресконференция ще бъде не само юбилейна, десета, за Владимир Путин, но и безпрецедентна, имайки предвид фона на финансово-икономическите проблеми, които влязоха не само в Руския, но и в международния дневен ред.
Не съществува регламент на пресконференцията.

Прессекретарят на президента Дмитрий Песков отбеляза, че „не съществува никакъв регламент на пресконференцията”. Путин ще отговаря на въпросите, на които реши, че е нужно и доколкото реши, че е нужно.

Миналогодишната пресконференция бе с продължителност повече от четири часа.

Пресконференцията започва в 11ч. българско време и „Таралеж“ ще я предава на живо.

Историческо решение - Съединените щати и Куба се сближават! Вижте как 56 години се противопоставяха

Американският президент Барак Обама обяви вчера историческо решение - Съединените щати и Куба възстановяват дипломатическите си отношения. Решението е взето след дълъг телефонен разговор с кубинския лидер Раул Кастро, и с посредничеството на папа Франциск.

Противостоенето между САЩ и Куба започва преди 56 години.

Началото му е навръх новата 1959 година, когато отрядът на Фидел Кастро влиза в столицата Хавана.

Ето и хронологията на събитията оттогава до днес.

1 януари 1959 г. Фидел Кастро сваля президента Фулхенсио Батиста.

1959 г. Куба започва да национализира американската собственост на острова. В отговор САЩ налагат постепенно търговски санкции. Куба на свой ред се обръща за икономическа помощ към СССР. По същото време започват масови бягства през Флоридския проток. До днес стотици хиляди кубинци са преплували разстоянието от близо 150 километра с лодки, салове и дори автомобилни гуми. Вероятно десетки хиляди са удавените.

Март 1960 г. Президентът на САЩ Дуайт Айзенхауер дава зелена светлина на ЦРУ да обучава кубински бегълци да свалят Кастро.

19 октомври 1960 г. САЩ спират всякакъв износ за Куба.

3 ануари 1961 г. САЩ късат дипломатическите си отношения с Куба и затварят посолството си в Хавана.

17 април 1961 г. Американският президент Джон Кенеди изпраща 1500 обучени от ЦРУ командоси в местността Плая Хирон в Куба, за да свалят Фидел Кастро. В резултат САЩ претърпяват първото си военно поражение на американския континент. Кастро на свой ред засилва властта си и задълбочава връзките на острова със СССР.
14-28 октомври 1962 г. Избухва Карибската криза. Американски разузнавателен самолет засича съветски ракети със среден обсег на действие в Куба. След двуседмични напрегнати преговори Никита Хрушчов се съгласява ракетите да бъдат демонтрани.

9 февруари 1963 г. Джон Кенеди забранява на американските граждани да пътуват до Куба и да извършват финансови трансакции от и до там. Това е началото на същинското ембарго, нанесло тежки щети на кубинската икономика за половин век напред.

19 март 1977 г. Американският президент Джими Картър облекчава ограниченията за пътувания до Куба.

Кораб с бежанци от Куба наближава Флорида по време на Мариелското бягство.
1 септември 1977 г. САЩ отварят бюро за защита на американските интереси в Хавана, която
технически е част от посолството на Швейцария. Куба също отваря свое бюро във Вашингтон.

1 април 1980 г. Автобус на градския транспорт в Хавана с петима души се врязва във входната врата на посолството на Перу. Петимата получават политическо убежище. В отговор Фидел Кастро вдига охраната на дипломатическия квартал и за кратко време в посолството се събират над 5000 души. Избухва хуманитарна криза. На 20 април Кастро заявява на намиращите се в дипломатическата мисия "да се махат". Хиляди лодки, малки и големи кораби пристигат от САЩ да вземат бегълците от пристанището Мариел. Започва Мариелското бягство. 125 000 кубинци напускат острова. Кастро обаче е пуснал сред тях криминални престъпници и психично болни хора.
19 април 1982 г. Президентът Роналд Рейгън връща забраната за пътуванията до Куба и затяга още повече търговските санкции срещу нея.

6 март 1996 г. Американският Конгрес приема закона "Хелмс-Бъртън", който засилва още повече ембаргото срещу Куба. С малки изключения законът е разкритикуван от чуждите правителства и хуманитарни организаци.

12 септември 1998 г. САЩ арестуват в Маями петима кубинци и по-късно ги осъждат за шпионаж.

13 април 2009 г. Президентът Барак Обама вдига всички ограничения за семейни пътувания и парични преводи до Куба. Разрешени са посещенията на острова с религиозна или образователна цел.

3 декември 2009 г. Служителят на американската организация USAID Алън Грос е арестуван в Хавана. Той е обвинен във внасяне на комуникационно оборудване и предаването му на кубинци. Обвинен е и в "действия срещу независимостта и териториалната цялост на държавата" и осъден на 15 години затвор.

14 януари 2011 г. Обама смекчава още повече ограниченията, като парични преводи вече могат да се правят от и до хора, които не са членове на семействата. Летищата в САЩ получават разрешение да допускат полети от и за Куба.

17 декември 2014 г. Куба освобождава Алън Грос по хуманитарни причини. САЩ пускат трима души от т. нар. кубинска петорка. Другите двама са освободени преди. Хавана и Вашингтон се споразумяват да започнат нормализиране на дипломатическите си отношения и всяка държава да отвори посолство в другата.

Дори и след разпадането на СССР Куба остана най-верният съюзник на Москва. От днес това вече е история. Затова и много дипломати коментират, че Обама е нанесъл поредния удар на Путин.

На тази дата: 18.12.1916г. завършва най-кървавото сражение в историята на Първата световна война - битката при Вердюн! Убити са близо 1 млн. души, а други 500 000 са ранени

1916 г. завършва най-кървавото сражение в историята на Първата световна война - битката при Вердюн. В резултат на сраженията, започнали през февруари, в участък с радиус около 10 км са убити близо 1 млн. души, а други 500 000 са ранени.

Битката е част от позиционната война на Западния фронт по време на Първата световна война, избухнала след убийството на австро-унгарския престолонаследник Франц Фердинанд в Сараево през 1914 г. До позиционна война се стига, след като Германия не успява да приложи плана „Шлайфен” за бърз пробив на френските линии, завземане на Париж и изваждане на Франция от конфликта.

Германското командване замисля офанзивата при Вердюн като опит да разкъса френско-британските отбранителни линии и да осъществи така желания пробив на Западния фронт, който да даде на Берлин крайната победа. Германската атака започва с масивен артилерийски обстрел на френските позиции около Вердюн, а при настъплението си германската пехота за пръв път използва огнехвъргачки. Макар и да завземат част от френските фортификации Форт Домон и Форт Во, Вердюн не пада.

За да облекчат натиска над града, през юли французи и британци организират контраофанзива при Сома. Битките около Вердюн продължават до зимата, когато двете страни се връщат на първоначалните си позиции. На бойното поле загиват 543 000 французи и 434 000 германци. Без да е загуба за Германия, битката се оказва стратегически успех за Франция.

Вицове, декември 2014г.

Улица по законите на Мърфи

СмЕх

Точно в полунощ Пепеляшка се превърна в тиква. Но това вече не можеше да спре принца
***

- Тате, защо по съветско време красивите проститутки са ги наричали "валутни"?
- Скоро ще разбереш, синко.
***

Виц на проф. Божидар Димитров Съобщение на агенция ТАСС: Вчера в Северния ледовит океан американски самолетоносач се сблъска с айсберг, при което загинаха 1200 моряци и командири на САЩ. Командирът на айсберга капитан Федосов бе повишен в звание
***

- Нали каза,че си се оженил? Защо сам си переш чорапите?
- Това не са моите чорапи, а тези на жена ми.
***

Германия - 2053. Баба Хелга меси тесто за курабийки на внуците си. Бялото брашно, което сипва от пакета й припомня за лятото на 2013 в Слънчев бряг
***
Всяка сутрин нови вицове

сряда, 17 декември 2014 г.

20 руски богаташи изгубиха $10 милиарда за два дни

20-те най-богати хора в Русия са загубили 10 милиарда долара тази седмица, след като
централната банка повиши основната лихва в опит да противодейства на западните санкции, които доведоха до срив на рублата, съобщи Bloomberg. Милиардерите са загубили общо 62 млрд. долара през 2014 г., според индекса на Bloomberg. Сега те контролират общо 174 милиарда щатски долара.
Най-много е загубил Леонид Михелсон, шеф на втория най-голям производител на природен газ "Новотек". Неговото състояние е намаляло с 8.7 милиарда долара. Преди тази шокираща загуба 21-годишната му дъщеря Виктория оглавяваше класацията на сп. CEO за най-богатите наследници в Русия с $ 13,74 млрд., като бе детронирала от първото място Юсуф Аликперов, син на боса на Лукойл Вагит Аликперов.

В класацията на големите губещи от валутната криза Михелсон е следван от Генадий Тимченко със загуби от 7.8 милиарда долара.

Владимир Лисин, който се занимава с производство на стомана, е загубил 7.5 милиарда долара или 42% от състоянието си.

Алишер Усманов е загубил 6.8 милиарда долара и така вече не е най-богатият човек в Русия.

Той е изместен от председателя на съвета на директорите на "Ренова" Виктор Вакселберг.

Единственият руски милиардер, излязъл на печалба тази година, е собственикът на 48% от "Русала" Олег Дерипаска. Капитализацията на фирмата скочи със 101% през 2014 г., а личното състояние на Дерипаска е скочило до 7.5 милиарда долара.

Свършиха валутите в Москва!

Това пише на банкоматите в Москва към 12:30ч.
В Москва пак започна паника, липсват долари и евро в банкомати, банки и обменни бюра.
Тези, които предлагат валута искат много високи комисионни.
Към 12:40ч. курса е 85 рубли за 1 евро и  68,20 за 1 долар.

Така се пише CV- "Афто География"

Тази „афто география” на пръв поглед е смешна, а на втори – тъжна.

Тя не е някакво забавно изключение, а пример за масовото ниво на грамотност на цели малцинствени групи. Даже е над масовото ниво, защото жената все пак може да пише криво-ляво и има някакво образование, макар и „условно”.

От днес разпоредиха щастие в Северна Корея, свърши тригодишният траур за смъртта на Ким Чен Ир

Правителството разпореди щастие в Северна Корея: днес приключва тригодишният траур за смъртта на починалия в края на 2011 г. държавен ръководител Ким Чен Ир. Режимът отбеляза годишнината от смъртта на диктатора с вой на сирени и минути мълчание в цялата страна. Освен това "машини, кораби и самолети са почели паметта на Ким Чен Ир с клаксони и сирени", съобщиха държавно контролирани медии. Всички членове на партията, войници и хора са запазили три минути мълчание обърнати в посока Двореца на слънцето Кумсусан в Пхенян, където лежи балсамираният Ким. За неговия син сега започва нова ера на "великия водач" Ким Чен Ун, се казва още в съобщението.

Руската централна банка продаде 2 млрд. долара, за да спаси рублата

Централната банка на Русия днес в рамките на интервенция е продала 1,961 милиарда долара, за да стабилизира рублата, съобщава РИА-Новости, като се позовава на сайта на банката.
От 5 ноември Централната банка на Русия отмени ограничаването на валутните интервенции, а от 10 ноември всъщност завърши и преходът към свободното търгуване на рублата.

Разбира се, Централната банка на Русия си запази правото за намеса в подкрепа на курса рублата. Така през декември Централната банка на Русия е продала валута за 10,302 милиарда долара.
В момента към 10:02ч. курса Рубла-Евро е 84, а Рубла-USD e 67,55

Парламентът тази седмица: Закони за МВР, Сметна палата и държавния бюджет!

130 депутати се регистрираха за началото на заседанието на парламента днес. В дневния ред за седмицата са включени законопроектите за Сметната палата и за МВР, които ще минат на първо четене. Първият предвижда връщане на единоначалието в палатата, а вторият връщането на ГДБОП в МВР. С тези промени управляващото мнозинство на практика отменя приетите от предишната власт промени в тези закони.

В дневния ред са включени и държавния бюджет, както и бюджетите на здравната каса и общественото осигуряване.

Танцуващият светофар! Видео

Замисляли ли сте се, че чакането на светофар може да бъде и забавно? В Лисабон вниманието на забързаните пешеходци, които често пресичат с риск за живота си на червено, грабва уникален "танцуващ светофар". Иновативното изобретение на португалската компания Smart мотивира пешеходците да неизчакат и да пресекат безопасно. Методът на танцуващия светофар е много забавен. Случайни минувачи влизат в кабинка, избират си музика и при подаден им сигнал започват да танцуват. Видео данни от движенията на танцуващия се изпращат в реално време към пешеходния светофар и определят движенията на червеното човече. Идеята се оказва много ефективна. Погледите на пешеходците са привлечени към танцуващата фигурка, която ги кара да се усмихнат, да се раздвижат в такт, да забавят темпото на забързаното ежедневие и да дочакат зелената светлина без да рискуват здравето си. Движещата се картинка приковава вниманието на пешеходците и те се отказват от намерението да пресичат на червено.

Видео