събота, 3 януари 2015 г.

До 100 години ще изчезнат повече от 5000 езика

Американски учени са изчислили, че до 2115 година от съществуващите на Земята около 6000 езика ще изчезнат повече от 5000, пише "Уолстрийт джърнъл". Според специалистите това се дължи на обективни обстоятелства: по-малките групи са подложени на въздействието на големите общности и с времето приемат тяхната култура, а също и езика им.

В същото време някои неголеми, но развити общества, като например японското, ще запазят своя език. Изследователите са уверени, че подобни процеси са се случвали през цялата история на човечеството. А сега като катализатор действат набиращите скорост процеси на глобализацията.

САЩ пробват украински сценарий в Унгария

САЩ си мислят, че в Унгария могат да разиграят украинския сценарий, след като организират протести срещу премиера Виктор Орбан, но това няма как да стане. Просто подкрепата за Орбан в страната е огромна. Това сподели  бившият конституционен съдия Георги Марков, който в момента се намира в Будапеща. Той е наблюдавал снощи протеста срещу Орбан и е на мнение, че цифрите, които се дават от западните агенции, са крайно преувеличени.
"При заявените около 8000 протестиращи, на площада пред операта нямаше повече от 3000 души. Реално протестът срещу Орбан бе много малък. В него участваха бивши депутати на либералната и социалистическата партия, които обаче нямаха стойностни доводи срещу Виктор Орбан. Фактите са такива, че Орбан постигна три последователни победи на избори в Унгария – спечели с 65% парламентарния вот, с 52% евроизборите и в 20 административни центъра, от общо 23, е водеща партия. Истината за този протест е, че зад него стои САЩ. Те не одобряват икономическата политика на Орбан, която е обърната към Русия”, обясни Георги Марков.

Той припомни, че Орбан се е възпротивил срещу санкциите срещу Русия, когато те бяха наложени от Европейския съюз. „Тогава Орбан каза, че да въвеждаш санкции срещу Русия е все едно да тръгнеш на лов и да се простреляш в крака. Унгария е свободолюбив народ и бе първата страна, която още през 1989 година отвори границата към Австрия и оттам избягаха хиляди източногерманци. 

Самият Орбан основа тогава ФИДЕС. През 2010 година, когато Орбан дойде на власт, и сега, когато заявява открито и ясно намеренията си в икономическата политика за отваряне към добри пазари и успехи, това не се харесва на САЩ. За миналата година износът на Унгария е в размер на над 8 млрд. евро. Основните партньори на Унгария са Русия, Китай, Турция, Южна Корея и т.н. Това дразни САЩ и те взимат мерки, като организират протести. В момента Китай прави огромна банка в Унгария.

 Аз се смях, след като прочетох, че хиляди ще разкъсат Орбан. Ако това наистина стане, вярвайте ми, че срещу тях ще излязат милиони в подкрепа на Виктор Орбан. Той се ползва с изключително голяма доверие особено извън Будапеща. През 2012 година, когато имаше подобни митинги и срещу Орбан излязоха около 30 000 души, отговорът бе моментален – 600 000 излязоха в негова подкрепа. Така сагата тогава приключи. Идеята на САЩ, че в Унгария може да стане украински вариант, няма как да се случи. Причината е, че милиони подкрепят Орбан, а хиляди са срещу него”, завърши Георги Марков.

Българин от "Ал-Кайда" прибраха в Йемен

В Йемен е арестуван българин, който е свързан с "Ал-Кайда". При акцията са задържани още белгиец и сомалиец. Тримата са обвинени в тероризъм, съобщава ТАСС, като се позовава на вътрешното министерство на арабската страна.
Арестът е извършен в столицата Сана. Известно е, че в един от задържаните са намерени документи, които доказват, че човекът е осъществил връзка с групировката "Ал-Кайда".

По данни на министерството и тримата граждани са от различни страни – от Белгия, от България и от Сомалия.

През миналата година силите за безопасност на Йемен започнаха масова кампания, свързана с борбата с тероризма. Основната дейност на служителите се е съсредоточила на юг в страната, където "Ал-Кайда" контролира няколко града. Съдействие в операцията на властите в

Йемен оказва подкрепа на САЩ, чиито безпилотни самолети нанасят удари по позиции на екстремистите

Тази нощ ще има звезден дъжд! Видео

Тази нощ ще има метеоритен дъжд над страната, съобщи директорът на Националната астрономическа обсерватория "Рожен" Никола Петров, предаде "Фокус".

Първият за годината дъжд ще бъде със скорост 40 падащи звезди на час. Според астронома обаче пълнолунието ще затрудни наблюдението на явлението, което започна на 1 януари, но на 3 срещу 4 януари ще бъде най-активно.

Метеорният поток се казва Квадрантиди, като името идва от съзвездието Квадрант (Quadrans Muralis), което се счита за част от Воловар.

През 2015 г. година ще има няколко метерони потока за радост на очите на любителите на астрономията - Персеидите през август и Геминидите през декември.

ВИДЕО

Семейство от България живее в открито море! Видео

Пясък вместо сняг и палми вместо елха. Така ще изглежда Коледа за Мира, Иво и 11 годишната Мая, които от две години живеят в открито море, съобщава Нова телевизия.
Преди две години двойката от София продали къщата си в Канада, напуснали работа и се преместили да живеят в океана. На лодката взели и дъщеря си Мая, която отписали от училище. 17-годишният им син Виктор обаче не пожелал да ги последва и останал да живее при приятели.

Сега семейството живее с около 100 долара на месец, лови риба, за да се изхранва и обучава дъщеря си на лодката. Трудно ги открихме и ние. Чак в Тобаго - дни след като са пристигнали от Тринидад и преди да отплават за Барбадос.

След като България им става тясна се местят в Канада. 15 години по-късно обаче, напускат и този континент, продават къщата си и заживяват в океана. „С парите от къщата инвестирахме за лодка и за всичко необходимо. Също така ни останаха от спестяванията, за да можем в продължение на няколко години да пътуваме и да се изхранваме. Не си купуваме неща от рода на дрехи, обувки, вещи”, казва Мира.

Съвременните последователи на Робинзон Крузо прекарват в океана по около 2 дни. След това пускат котва пред някой плаж и с каяк стигат до брега. Лодката обаче е техния дом, както и училището на Мая. Родителите й пък, са нейните учители.

Но освен романтика, животът в открито море носи и страх. Като през онези 2 кошмарни денонощия, които семейството прекарало в океана между Мексико и Куба, а силна буря почти не преобрънала лодката им. Простили на бурята, но не я забравили.

ВИДЕО

Къде изчезнаха 382 млн.лв. от „Южен поток – България“ АД ?!

В капитала на Южен поток България АД се изпари сума от 382,048 милиона лева, алармира журналистът Григор Лилов. На 29 Декември „Газпром“ официално обяви, че проекта „Южен поток“ е спрян. В тази връзка са изкупени чуждестранните дялове в него. Решението за разхода на средства е одобрено от Съвета на директорите на енергийния гигант. Дяловете са на италианския концерн ЕNI – 20%, френската група ЕDF – 15%, немското дружество Wintershall (дъщерно на BSF) – 15%

Освен това BASF и „Газпром“ се съгласиха, че те няма да завършат размяната на активи, която е планирана за края на годината.

„Ние съжаляваме, че няма да привърши обмяната на активи. Но ние ще продължим нашето сътрудничество от 20 години насам с Газпром в нашите съществуващи съвместни предприятия „, каза д-р Курт Бок, председател на Управителния съвет на изпълнителните директори на BASF SE.

„Нашата стратегия в бизнеса с петрол и газ остава непроменена: ще се концентрираме върху печеливш растеж непосредствено при източниците в богатите на суровини региони в Европа, Северна Африка, Русия, Южна Америка, както и Близкия изток.“

Продажбите на природен газ ще продължат да се осъществяват в рамките на съвместното предприятие на „Газпром“ и компаниите от групата BASF Wintershall с дялове 50/50. Wintershall Noordzee B.V. ще остане изцяло собственост на 100 % в групата от фирми BASF.“

За смесеното българо-руско дружество „Южен поток България“ АД няма такава информация за откупуване на родния 50% дял от „Газпром“, тоест натрупаните загуби и изхарчените досега средства ще ни излязат солено.

Според баланса и отчетите за м.г. активите са на стойност 247,019 млн. лв. От тях 230,866 млн. са пари.- ако ги е имало на 31 декември 2013 г., ще ги има и сега – на 31 декември 2014 г.? Защо това е уместен въпрос:

- Защото в дружеството сълзите ще се леят не само за милионите, прахосани за този, дето духа, а за … приключенията на капитала му. Особено тези от лятото на тази година. Капиталът достигна 397 606 000 лв. с увеличението му, вписано на 18 август 2014 г.

Но се случи нещо наистина удивително – в Търговския регистър вместо съответния капитал да е отразен чрез броя на акциите, умножен съответно по номиналната им стойност, с „корекция“ увеличения брой на акциите беше редуциран на старото число по същия номинал от 1000 лв. бр. и съответно разликата от 382,046 млн. лв. сублимира в неизвестността.

Прегледът на записите в Търговския регистър сочи, че капиталовите операции, поставащи такива дебели въпросителни (за някои обаче са удивителни) не са новост, а са типични за историята на дружеството.
Само при последната операция става дума за почти 400 млн. лева.

Българската част от това увеличение е 191,009 милиона лева. И тя също сублимира… Е, резонен е въпроса – за кого, в чия ползa?

По-малката сестра на Ким Чен Ун направила тайна сватба

Севернокорейският партиен вестник публикува тези дни снимка на по-малката сестра на лидера на Северна Корея Ким Чен Ун. Внимателните журналисти видяха на ръката й брачна халка и разбраха кога се е състояло тържественото събитие.
По информация на южнокорейската агенция Yonhap, сестрата на Ким, която ръководи Централния комитет на Работническа партия, се е омъжила миналата година през декември. Съпругът й е Чо Сонг, по-малкия син на специалния посланик на КНДР Цой Рьон Хе.

По някои данни, 28-годишната Ким Йо Чжон е единствената роднина на Ким Чен Ун, която заема официално потвърден пост в Северна Корея. Медиите съобщават, че сестрата на Ким е получила образованието си в Швейцария и дори е заемала ръководни длъжности в тамошни банки.

Немци строят приют за магарета у нас

В гоцеделчевското село Баничан започва изграждането на приют за 300 магарета.
Инициативата и финансирането идва от немския ветеринар Щефан Вебер и неговата фондация, съобщи кметът на селото Димитър Тропчев.
Село Баничан отдавна е известно с многото си магарета, с които хората от столетия си вършат цялата земеделска работа. Сега са около 50. Когато добичетата поостареят обаче, стопаните им се чудят какво да правят с тях. Не са редки случаите да ги изоставят някъде. Други магарета цигани пък ги крадат за месо и суджуци.

„Както хората, и магаретата заслужават достойна старост”, допълни кметът на селото. От община Гоце Делчев ни отпуснаха 160 дка общинска земя, където веднага след студовете започваме изграждането на приюта, който ще бъде по всички европейски ветеринарни правила и трябва да бъде завършен до края на годината.

Немската фондация на г-н Щефан Вебер поема грижата и за издръжката на Дома за стари магарета,заключи кметът на селото. След Парка за танцуващи мечки край Белица, известен още като мечкарника на Бриджит Бардо, Благоевградска област ще се прослави и с приют, където ще бъдат обгрижвани магарета, достигнали вече достолепна възраст.

На тази дата: 3.1.1850 г. Фьодор Достоевски е изправен на фалшив разстрел

1850 г. осъденият на смърт руски писател Фьодор Достоевски е изправен на мним разстрел. В този ден на петербургския Семьоновски плац е прочетена смъртната присъда на 20 членове на антиправителствения кръжок на Михаил Петрашевски.

Т.нар. „Дело на Петрашевски” заема видно място не само в руската история, но и на руската литература от 19 в. Освен самият Петрашевски, издал под псевдонима Кирилов забележителния „Речник на чуждите думи”, са замесени писателите Плешчеев, Палм, Дуров, Тол, химикът Лвов.

Тяхното участие в „заговора” се свежда до това, че са присъствали на петъчните сбирки на Петрашевски и са записани от внедрения сред тях полицейски агент Антонели. Конкретно Достоевски е обвинен, че е чел трудове на Белински, включително „Кореспонденция с Гогол”, „Криминални писма” и „Речта на войника”.

Достоевски започва да посещава „петъците” на Буташевич и Петрашевски от есента на 1847 г. Писателят се включва и в организацията на тайна типография за печатане на възвания към войниците и селяните.

Достоевски заедно с още няколко членове на кръга е арестуван на 23 април 1849 г. по заповед на граф Орлов и на император Николай I. Всички задържани прекарват 8 месеца като следствени в Петропавловската крепост. Императорът се страхува от бунт или въстание, подобни на Декабристкия метеж от 1825 г. и на поредиците от революции в Европа от 1848-1849 г. и нарича кръга на Петрашевски „конспиратори”.

На 23 декември Достоевски и останалите арестувани са доведени в двореца Симеонов в Санкт Петербург. На 3 януари на петербургския Семьоновски плац е прочетена смъртната присъда. Следват 10 минути в напразни очаквания осъдените да се разкаят и да молят за милост. Дадена е команда на стрелците „Зареди”.

В този момент на плаца се втурва карета. От нея излиза офицер, който обявява указа за императорското помилване. Разстрелът на „петрашевците” е заменен с четиригодишна каторга в Омск (Сибир) с последваща задължителна служба като войници, лишаване от всички права и състояние.

След 14 дни път с шейна Достоевски пристига в Тоболск, където е сборният пункт за затворници, а 12 дни по-късно Дуров и Достоевски достигат Омск. Освободен е от каторгата в края на февруари 1854 г., а от средата на март започва служба като редник в Седми сибирски батальон в Семипалатинск.

Едва през 1860 г. писателят се връща в Петербург, но остава под непрестанно наблюдение от страна на властите.

Вицове, януари 2015 г.

Сутрешно задръстване в Ирландия

СмЕх

От 01.01. минималната заплата стана 360лв. Хората масово резервират почивки на френската Ривиера и Карибите!
***

Мъжете са като... Плочки на пода - ако ги поставиш да легнат правилно първия път, можеш да се разхождаш върху тях с години.
***

Дете към майка си:
- Мамооо, елхата гори!
- Не се казва "гори", моето дете, а "свети".
- Мамо, мамо, завесите и те светят вече!
***

След силно земетресение в Турция, загинали около 200 000 души. Страни от ЕС се съгласили да помогнат с каквото могат. От Франция предложили медицинска помощ, Англия - храна и дрехи за пострадалите, а Германия предложила да им прати 200 000 турци.
***

Обикновен работен ден:
Ставане,
Nokia, Colgate, Nescafe, Hochland, Orbit.
Renault, Compaq, Epson, Nokia, Nokia, Nokia.
McDonalds, Coca-Cola, Orbit.
Compaq, Epson, Nokia, Nokia, Nokia. Renault.
Tuborg.
Tuborg.
Tuborg-Tuborg-Tuborg-Tuborg.
Nokia...Nokia.
Durex.
Colgate
Лягане.
***
Всяка сутрин нови вицове

петък, 2 януари 2015 г.

Българин живее на летището в Мадрид, като Том Ханкс в „Терминалът“

Точно като Том Ханкс във филма на Спилбърг „Терминалът“! Бездомният 60-годишен българин Валентин Георгиев живее на терминал 4 на мадридското летище Барахас. Tова става ясно от репортаж на Агенция "Франс Прес" за бездомниците, обитаващи петото най-голямо летище в Европа.

Валентин Георгиев е бивш учител в спортно училище. Разведен е и има 2 деца, които живеят при бившата му съпруга. Пристигнал е в Испания преди преди 10 години и припечелвал от временна работа, но преди 4 години му поставят диагноза цироза на черния дроб.

Нашенецът се прехранва като предлага помощ при пренасянето на багаж на пътниците. По
празниците припечелва до 20 евро на ден. На терминала той по цял ден бута количката си или сяда в някое кафене, за да изпие кола и лекарството си. Използва тоалетните, за да се измие. Споделя, че цялото тяло го боли от спането на пода.

"Но това е единственото място, където може да спечелите малко пари. По улиците може да видите много просяци, но аз никога не бих направил това", казва той.

Валентин има приятели в терминала, като повечето от тях са българи. Но признава, че има и невидими врагове.

"Много от дрехите ми са откраднати. Чувствам се зле. Нямам нищо," разказва през сълзи българинът.

АФП разказва и за още двама бездомници, намерили подслон на терминала, през който годишно минават 40 млн. пътници – за безработен строителен работник и бивш затворник. И двамата са испанци. Еду е 49-годишен бивш зидар, който е дошъл тук, за да си почине преди да продължи пътя си към Сарагоса.

"Дойдох тук, за да спя, а останах", казва той.

Бездомниците на летището в Мадрид имат малка общност, съставена предимно от мъже. Според полицията най-малко 30 души спят на летището, но през зимата броят им се увеличава. Два дни преди Коледа те са били 42 души. Властите им позволяват да преспят на транспортното съоръжение, стига да не създават проблеми.

Световната финансова и икономическа криза нанесе тежък удар на Испания и предизвика ръст на безработицата до 24 процента. Официалната статистика гласи, че бездомниците там са 23 000 души, но благотворителните организации смятат, че те са близо 40 000 души.

Днес във Варна откриват "Алея на срама"!

Алея първа на срама ще бъде открита на площада до Община Варна. Инициативата е на Отворения обществен съвет на протестиращите, чиито представители възнамеряват да поставят до сградата на местната власт ламинирани портрети на управници, които са злоупотребили с доверието на избирателите и са ощетили българския народ.
Освен това на мястото на вече съборените прокъсани и нарязани палатки ще бъде поставена нова по-голяма, закупена със средства на протестиращи. Те ще започнат да събират подписки за четири референдума - за смяна на системата и излъчване на безпартийни личности от народа, които да управляват България в интерес на гражданите, за национализиране на ЕРП-тата, за Морската градина на варненци и срещу новоизлюпената и заграбена "Алея първа" и против затварянето на ТЕЦ-Варна.

Активистите са се снабдили и с web камера, която ще бъде монтирана в района и свързана с дългогодишната wifi мрежа: "ostavka na obshtinskite savetnici". Така Алеята на срама, която ще бъде официално открита в 11 часа днес, ще може да бъде наблюдавана ежедневно. Предвижда се да има дневна охрана, а през нощта палатката да бъде събирана, за да не бъде нарязана.

Преди 100 години посрещаме Новата година с атентат. Динамитен фойерверк ни хвърля в Първата световна война!

На 31 януари 1915 г. в софийското Градско казино 
избухва бомба. 
Днес в сградата е Софийската
 градска художествена галерия.
C динамитен фойерверк е посрещната новата 1915 г.

Атентат в софийското Градско казино постила пътя на България към Първата световна война. Същата есен страната ни влиза във въоръжения конфликт.
Правителството на Васил Радославов вече е направило своя избор. Миналата 1914 г. кабинетът урежда заем с германския консорциум "Дисконто гезелшафт". Половин милиард лева ще бъдат прехвърлени от Берлин в София. С банкнотите ще залепнем към Централните сили Германия и Австро-Унгария.

Опозицията обаче е против. Тя е привърженик на Съглашението, изградено от Великобритания, Франция и Русия. Ситуацията в Народното събрание е 126 места за радославистите срещу 119 за земеделци, народняци, демократи, радикалдемократи, социалисти и прогресисти. На 2 юли 1914 г. те се сблъскват със страшна сила.
Опозицията яростно
атакува заема,
мнозинството
опълченски го брани

Опозицията тропа и скандира "Долу!", мнозинството ръкопляска и вика "Ура!". " Долу извергите на българския народ! Долу предателите!", дере се десницата. "Трябва да защитим България. Няма да ви допуснем да работите!", категорични са отляво и в центъра.

Само думи не стигат и съглашенците се оглеждат за подходящо оръжие. Виждат купчина от една реч на Никола Генадиев. Томчетата са по 256 страници в твърда подвързия с остри ръбове - пернат ли те, много боли. Генадиевото издание започва да лети във въздуха. "Хвърлянето на книжата се усилва. Едно томче ударва г. министър-председателя", хроникират стенографите.
В сублимието на този момент Васил Радославов вади пищов. Той е "шестак", в барабана има по един куршум за всяка опозиционна парламентарна група.

"Радославов
държеше револвер
в ръката си",
свидетелства руският пълномощен министър Александър Савински. Той е в дипломатическата ложа до френския си колега Алфред дьо Панафьо.
"След тричасова олелия - пише Панафьо - председателят се реши да подложи на гласуване проектозакона или по-скоро даде уговорения знак на членовете, тъй като никой не можеше да чуе нито дума; последните побързаха да вдигнат дори двете си ръце, след което председателят обяви, че проектът е приет. Говори се даже, че приятели на правителството нахлули в заседателната зала и, макар да не са депутати, вдигнали също ръце, за да подсилят мнозинството."

След баталните сцени Никола Генадиев събира онова, което е оцеляло от томчетата с мъдрата реч. Решава, че дори с остри ръбове неговото слово не може да налее ум в главите на германофилите. Нужно е по-мощно оръжие и от "шестака" на Васил Радославов.


"Ще гърмим с
динамит!",
отсича българският
политик
През октомври 1915 г. България влиза в Първата световна война
 на страната на Централните сили. От ляво на дясно: 
кайзер Вилхелм II, император Франц Йосиф I, 
султан Мехмед V и цар Фердинанд I.
В съзаклятието са привлечени Викенти Попанастасов, Санко Антов и Серафим Манов. Викенти е подпоручик от запаса с университетско образование, работи във Върховната сметна палата. Санко бил "истински леопард", а Серафим е юрганджия и поклонник на руския анархист Кропоткин.
Той имал съкровена мечта - да взриви Народното събрание и да стане втори Херострат. Ученият Викенти му възразява. Ако иска да увековечи името си, по-добре да ликвидира царя. Фердинанд е "немският агент", от когото произтичат всички беди на отечеството, убеждава го той.

Обикновена адска машина няма да свърши работа, разсъждава Викенти. Трябва да се измайстори "бомба пояс", която Серафим да запаше около кръста и да се взриви заедно с монарха. Той изрязва кройката от вестник и я дава на съратниците.
Серафим и Санко

изработват
смъртоносния колан -
овална ламаринена кутия с кожен ремък. Това е прабабата на днешните динамитни препаски, използвани от терористите камикадзе в Близкия изток.
Бомбата трябва да се напълни с експлозив. "Донесоха я у дома една вечер, но им казах, че няма динамит, та Серафим да замине в Кюстендил и да чака, докато уредим работата с ру-сите, понеже сърбите нямат пари", разказва Викенти.
Атентатът е насрочен за Никулден или Нова година, когато Фердинанд отива на църква. Жена с кърпа ще даде знак и камикадзето ще се хвърли под колелата на царския автомобил. Едната ръка ще държи в джоба, където с батерия ще възпламени адската машина.

Викенти Попанастасов лъже, че няма динамит подръка.
У дома той крие
15 кг от веществото
на Алфред Нобел
Истината е, че не иска да го прахосва, защото планът се променя. Никола Генадиев го информира, че на 31 януари 1915 г. артистите от Народния театър организират бал с маски. Маскарадът ще е в Градското казино, най-сполучливите костюми ще получат награди. Ще има и други изненади.

Очаква се да дойдат насто-ящи и бивши министри, партийни водачи, депутати, висши военни. А може и самият монарх да удостои с присъствието си веселбата, надяват се Генадиев и Викенти.

Най-нетърпеливите влизат в казиното към 9,30 ч вечерта. "Маските бързо изпълват салона - хроникира в. "Дневник". - Чуват се смехове на най-разноцветни пиерота, пъстрополи дами, македонски костюми, пъстрокрили пеперуди, амери-кански янки и пр., и пр."

Между актьорите
личат
Сава Огнянов
и Елена Снежина
До разказвача от Шопско Елин Пелин е седнал майсторът на четката Александър Божинов. Тук е и Димчо Дебелянов с шумна компания около себе си. Мяркат се още Йосиф Хербст, Трифон Кунев, Стефан Костов, Димо Кьорчев. И най-същественото - дошло е семейството на министър-председателя Васил Радославов.
В полунощ са обявени наградите. После градусът на настроението се покачва до небето. Кулминацията е в 1 часа без 7 минути, когато гръм разтърсва салона. "Фишеци, глупав сюрприз!", мръщи се една госпойца.
Неизбежната паркетна дама Султана Петрова описва минутите след взрива: "Всичко се дига на крак. Поглеждам, поручик Бояджиев неподвижно седи на стола си.

"Но хайде, дигайте се,
нещо се е случило!"
Никакъв отговор. Само погледът му и един знак да му разкопчая мундира. Едва тогава ми минава през ума, че може да му е прилошало. Навеждам се и чувствам, че тежко, непод-вижно тяло се опира върху ми.

Извиках Стефан Тончев. "Стефане, помогни, не зная какво е станало." Стефан Тончев успява да го подкрепи и снеме от стола на земята. На стола му локва кръв. Краката ми, роклята ми - потънали в кръв."

Гвардейският офицер Никола Бояджиев е син на началник-щаба на армията Климент Бояджиев. Експлозията поразява и Мара Багарова, дъщеря на военния министър ген. Иван Фичев. Жертвите са 12 - четирима убити и осем ранени.
Пиротехническата експертиза установява, че взривът е предизвикан от кубическа бомба с фитил. Хвърлена е през нарочно счупен прозорец. "Отидох при казиното към 10 ч. По-късно видях до южната врата един човек, който вадеше от счупения прозорец стъкла. Имаше също и други лица", твърди свидетелят Стоян Ганчев.
И други забелязали
дупката, от която
влизал мраз
Запушили я с възглавница. Иван Багаров, съпругът на Мара, без да подозира, дори пипнал бомбата. "Към 1 часа нещо гореше. Аз го хванах, то беше бомбата, която после експлодира", с ужас си спомня той.

Следствието стига до заключение, че адската машина е хвърлена от лицата Георги Илиев и Ицо Сантов, на които Викенти обещал 10 000 лева. Разкритията са направени благодарение на апаша Христо Иванов-Дежурния, внедрен от полицията в подземния свят. Арестувани са седем души, делото е насрочено за юни.

В края на месеца на смърт са осъдени Викенти Попанастасов, Ицо Сантов и Георги Илиев. Първите двама са екзекутирани на 13 юли в Централния затвор. "Да живее България!", провиква се Викенти, преди да увисне на бесилката.
Понеже е малолетен, присъ-дата на Илиев е заменена с 20 г. строг тъмничен затвор. От другите подсъдими един е оправдан, останалите получават различни срокове зад решетките.

Най-тънко минава
камикадзето
Серафим Манов,
отървава се само с 5 години тъмница. В същото време "мозъкът на атентата" Никола Генадиев продължава да работи за каузата на Съглашението. Този път с икономически средства. През 1915 г., когато цяла Европа воюва, селска България очаква да прибере в хамбарите си най-добрата хлебна реколта от години насам. Надушили богатия урожай, съглашенците решават да го изкупят. Германофилите ще се объркат, ако внезапен удар срути продоволствената им политика, кроят Франция, Англия и Русия. В чужбина е създаден таен фонд с франкове, лири и рубли. В София пристига емисарят Жан Крюпи и се среща с Никола Генадиев. Няма по-голям специалист по житата, преценява той и го посвещава в операцията.

Връзката със Съглашението ще се осъществява чрез Фернан дьо Клозиер, представител на парижки банки в София. Така скандалният случай остава в историята като Деклозиерова афера.

Влиятелният Генадиев
създава мрежа
от посредници
из цялата страна. Агентите трескаво започват да изкупуват реколтата. Наетите за целта складове се пълнят главно с жито, но и с ръж, ечемик, овес, просо, царевица и други култури. Сумите за покупките се превеждат от Париж и Лондон по сметка на Дьо Клозиер в Българската търговска банка. Нейните управители Георги Губиделников и Иван Буров също са посветени в далаверата. Двамата финансисти са народняци.
С благословията на Александър Стамболийски за делото са вербувани и земеделци. Най-активен е Райко Даскалов, който впряга партийната кооперация "Народен магазин" да изкупува зърно за Съглашението.

Усилията на емисарите не са безкористни. Историкът Симеон Дамянов сочи, че предлаганите цени са с 25 на сто по-високи от пазарните. Прекупвачите са авансирани със суми от половин до един милион лева. Още в началото за тази цел са изхарчени около 40 милиона. Освен комисионата от 4 процента деклозиеровците получават и по 2 лева на всеки 100 килограма закупено зърно.

За съвсем явни
подкупи пък
са изразходвани
милион и половина
"От само себе си се разбира, че наред с чисто политическите цели, които си поставяха участниците от българска страна в тази толкова странна организация, далеч не на последно място стоеше и стремежът им за лично обогатяване от огромния гешефт", обобщава Дамянов.
Деклозиеровата афера излиза на светло през есента на 1915 г. Случайност помага на властта да открие документи за феноменалната кражба. Вицепремиерът Петър Пешев описва ситуацията: "Правителството спря тая търговия, а военносъдебните власти започнаха преследването на деклозиеристите. Следствието констатира, че подсъдимите са предали Деклозиеру храни за сума 3 300 000 лева, а останалите у тях храни са продали за своя сметка, или са получили за тях от правителството реквизиционни разписки. По тоя начин деклозиеристите са задържали у себе си негови пари: 7 500 000 + 2 700 000 = 12 200 000 златни франка", тегли чертата очевидецът.

Присъда №1085
на Софийския
военнополеви съд
е прочетена на 21 октомври 1916 г. Никола Генадиев е осъден на 10 г. строг тъмничен затвор, 5 г. лишаване от политически права и конфискация на имуществото. Райко Даскалов и още 12 аферисти получават по 8 г. зад решетките с лишаване от политически права и конфискация. Александър Стамболийски е оправдан, но той и без това е в затвора за обида на монарха.

Осъдените обличат райе и влизат в Централния затвор. Той е построен по инициатива тъкмо на Никола Генадиев. Първата копка е направена през 1903 г., когато е министър на правосъдието. Генадиев взема тертип от модерните европейски затвори и заръчва на архитекта да проектира специални килии за политици - просторни, с южно изложение.
През хладната есен на 1916 г. той и колегите му се настаняват в това крило, като правят и допълнителни подобрения. Заради рекордния брой мъдри глави народът нарича пандиза Малкият парламент.

Фаталната 1915 година чертае събдините ни до днес

Фаталната година в календара на новата ни история е 1915-а. Тя чертае съдбините ни вече столетие. От нея тръгват всички превратности на многострадалното отечество.
България влиза в Първата световна война на 14 октомври 1915 г. На страната на Централните сили въпреки атентата в Градското казино и зърнената Деклозиерова афера. В Голямата касапница, както наричат войната, даваме над 115 000 убити и изчезнали. Отделно са пленените, ранените и осакатените.

По Ньойския диктат от 1919 г. губим половината от територията си. Страната е окупирана от победителите. Идеалът за национално обединение е погребан.
От окопите на войната покълват комунизмът и фашизмът. Жестокото отношение към победените ражда и реваншизма. В този смисъл Втората световна война е функция на Първата. След нея ние отново сме на колене, наказани в социалистическия лагер.
Спомените от Първата световна не са изличени. Громили сме англо-френците на Южния фронт, братушките са бягали от нашето "Ура!" на Добруджанския.

"Мъртвият не ни е враг", изповядва Димчо Дебелянов, който загива на бранните полета. Войнишките гробища обаче продължават да разделят уж обединена Европа.

200 българи без ток на Нова година в Македония

Близо 200 българи посрещнаха Нова година на тъмно и без вода в Македония. Сънародниците ни планирали да прекарат празника зад граница и резервирали хотел чрез турстическата агенция "Планет Травъл" още през септември. Потърпевша жена разказа пред Нова телевизия, че още след преминаването на границата туристите били предупредени, че градовете Охрид и Струга са в бедствено положение и нямат ток заради паднали електрически стълбове. Граничните власти им обяснили, че щом са организирана от туроператор група, вероятно ще бъдат настанени в хотел, в който има ток.

Туристите платилили за 3 нощувки в хотел "Бисер" в Струга, но след пристигането си били настанени в друг хотел с обещанието, че на следващия ден електрозахранването ще бъде възстановено. От разказите на други наши сънародници станало ясно, че токът е спрял още на 29 декември, а за отоплението и вечерята им били използвани газови печки. За настаняването в друг хотел групата дори платила допълнително.

ТЕЦ "Варна" спря работа!

В 00,00 ч на 1 януари 2015г. ТЕЦ “Варна” е преустановила работа. Още в средата на декември м.г. ЧЕЗ, която е собственик на централата, предупреди че тя няма възможност да работи през зимата на 2015 г.

Европейката комисия не даде отговор за разрешителните за работа на ТЕЦ “Варна” и сгуроотвала, въпреки че има получено принципно съгласие за временно включване на централата през зимния период в случай на газова криза.

На практика ТЕЦ-ът спира работа, защото не отговаря на европейските екоизисквания.

До края на октомври представители на дружеството собственик ЧЕЗ и на държавния Български енергиен холдинг преговаряха по различни варианти, между които изкупуване от държавата или отдаване под наем, но до решение така и не се стигна.

След 1 януари поетапно ще бъдат освобождавани служителите на ТЕЦ "Варна", за които няма работа. Те ще получат компенсационни пакети, които са повече от два пъти по-високи от приетите в сектора.

ЧЕЗ осигурява до 11 работни заплати на всеки служител в зависимост от стажа му в централата, вместо предвидените в браншовия колективен трудов договор до 5 възнаграждения. Компанията предлага на освободените и консултации за регистриране в бюрото по труда и персонални препоръки.

На тази дата: 2.1.1905 г. Япония завзема руската крепост Порт Артур

1905 г. след шестмесечна обсада Япония завзема руската крепост Порт Артур. Обкръженият руски гарнизон се предава на японците, което повлиява решително върху хода на Руско-японската война (1904-1905).

През 1888 г. Русия взима под аренда от Китай пристанището на Порт Артур заедно със залива Далиен. За да утвърдят позициите си, руснаците започват строеж на железопътна линия от Харбин през Мукден до Порт Артур. Започват и усилени строежи на пътища. През 1898 г. Русия получава концесии за добив на дърва и въглища по поречията на китайските реки Ялу и Тумен.

През 1900 г. Русия изпраща армия в Манджурия, за да подсигури и защити строежа на своята жп линия. Китайската армия няма възможност да се справи с руските сили и се изтегля от Манджурия, което дава възможност на руснаците да се установят трайно. Русия уверява останалите велики сили, че ще изтегли войските си след края на кризата, но до 1903 г. руското командване така и не обявява график за изтегляне.

Всички тези действия от руска страна водят до основателно безпокойство на Япония, която се чувства застрашена. Японците твърдят, че Русия нарушава предписанията на Протокола „Лобанов - Ямагата” от 28 май 1896 г. за Корея като буферна държава. Затова през 1902 г. Япония започва преговори с Русия относно ситуацията в Манджурия. Принц Ито Хиробуми е убеден, че за момента Япония е твърде слаба, за да влезе във война с Русия, и за това предлага Русия да задържи контрола си над Манджурия срещу японски контрол над Северна Корея.

Двете страни си разменят предложения, като възникват малки проблеми около статута на Корея. На 14 януари 1904 г. Япония предлага формула, според която Манджурия ще бъде извън японската сфера на влияние и реципрочно - Корея ще остане извън руската сфера на влияние. Руският цар Николай II умишлено забавя своя отговор с ясната мисъл, че подобен ход ще доближи двете империи до война. Но той не вярва, че Япония е готова за тази война и ще нападне първа.

След като в продължение на три седмици не получава официален отговор на отправеното предложение, на 6 февруари японският министър Курино Шиничиро се среща с руският министър на външните работи граф Ламбсдорф и го уведомява, че Япония прекъсва дипломатическите си отношения с Русия.

Николай II е убеден, че една успешна война срещу Япония ще възроди руския патриотизъм. Не на това мнение обаче са неговите съветници. Те смятат, че подобна война ще бъде много трудна поради проблеми с прехвърлянето на достатъчно войски от Европа в Далечния Изток и съответно снабдяването им.

На 8 февруари 1904 г. Япония обявява война на Русия, но японският военен флот под командването на адмирал Того Хейхачиро още три часа преди това изненадващо атакува руските кораби в пристанището Порт Артур.

Николай II е шокиран. Осем дни по-късно Русия също обявява война на Япония. Руският гарнизон и флот в Порт Артур, както и цялата руска армия, в този момент е тотално неподготвен за войната. Крепостните съоръжения на Порт Артур са на твърде ранен етап от изграждането им. За късмет на руснаците Порт Артур е естествено укрепен, тъй като се намира на тесния полуостров Ляондун и достъпът по суша е възможен единствено по тясна шийка. След началото на войната руснаците трескаво ускоряват изграждането на отбранителните съоръжения около самия град, но не полагат сериозни усилия да укрепят достъпа в тясната част на провлака.

Японското настъпление срещу Порт Артур започва с атака точно срещу позицията на шийката полуостров. Командирът на укрепения район генерал Стесел възлага отбраната на позицията на един единствен пехотен полк. Две руски дивизии и руският флот бездействат в Порт Артур, докато три японски дивизии със съдействието на флота буквално прегазват руския полк и превземат с лекота иначе естествено силно укрепената позиция.

На 11 февруари руският миноносец „Енисей” минира входът към пристанището. Човешка грешка обаче причинява избухването на една от мините и потъването на кораба заедно със 120 души екипаж и единствената карта, показваща разположението на минните полета. Два дни по-късно японците опитват да блокират движението на кораби в и извън пристанището, като спускат във водата корабни комини пълни с цимент, но те потъват прекалено дълбоко и се оказват неефективни.

На 8 март в Порт Артур пристига известният адмирал Степан Макаров, който поема ръководството по защитата на пристанището. Присъствието на Макаров повишава бойния дух на руските моряци. Руският флот на два пъти се опитва да разкъса блокадата на пристанището през следващия месец. И двата опита се оказват неуспешни, като все пак руснаците успяват да нанесат щети на два от водещите японски кораби.

На 13 април руският линкор „Петропавловск” се натъква на три мини и потъва за 2 минути заедно с 635 моряци и офицери, включително адмирал Макаров. На следващия ден адмирал Того спуска всички знамена наполовина в знак на уважение към прославения руски адмирал. След гибелта на Макаров флотът преминава към пасивна отбрана.

През април 1904 г. японското командване извършва успешен десант край Порт Артур и след изключително тежки боеве и много понесени жертви японските въоръжени сили превземат ключови възвишения около пристанището. Именно там те разполагат своите 280 мм оръдия „Круп”. Благодарение на своята тежка артилерия японците успяват да нанесат изключително тежки поражения на руския флот, намиращ се в пристанището. До декември на практика целият руски флот в Порт Артур е унищожен.

На 3 май 1904 г. японците отново правят опит да блокират пристанището, като този път използват остарели морски съдове. Въпреки липсата на инициатива от наследниците на Макаров, японският флот претърпява загуби заради руските мини. На 15 май двата най-мощни линкора „Яшима” и „Хатсусе” са ударени от мини и потъват. Японският флот губи 1/3 от ударната си сила само за няколко минути.

През август 1904 г. руснаците правят опит блокадата на пристанището да бъде разкъсана. Тази битка е известна като Битката за Жълто море. След смъртта на вицеадмирал Макаров, командването на руския флот е поето от адмирал Вилфелм Витгефт. Той получава заповед директно от Санкт Петербург да събере флотилията, да разкъса блокадата на пристанището и да съедини силите си с ескадрата във Владивосток.

Рано сутринта на 10 август адмирал Витгефт повежда своите 6 линкора, 4 крейсера и 16 торпедоносеца в отчаян опит за разкъсване на обсадата. Срещу него адмирал Того разполага своите 4 линкора, 10 крейсера и 18 торпедоносеца. Около обяд двете ескадри се срещат и започват сражението с артилерийски обстрел от голяма дистанция. Няколко часа по-късно двете флотилии се доближават на достатъчно разстояние и включват в боя основните си батареи. Около 18.30 ч. директно попадение в мостика на руският флагман „Царевич” убива на място адмирал Витгефт. Руската ескадра преминава в отстъпление, а адмирал Того се отказва от по-нататъшно настъпление.

На 2 януари 1905 г. главнокомандващият руските сили в Порт Артур генерал-майор Анатолий Стесъл предава града на изненаданите японски генерали. Руските сили окончателно загубват инициативата, докато японските войски предприемат по суша бързо, енергично и стремително настъпление.

Вицове, януари 2015г.

- Как изкарахте на Нова година?
   -                                                  

СмЕх

Сложих си парола на телефона и нагласих, когато се въведе грешна парола, да прави снимка на престъпника.
Сега имам тридесет и пет мои пиянски снимки.
***

В града пристига цирк. Коронния номер е крава, която пее……… и кон, който акомпанира на пиано. Местните са любопитни......... подозират измама …….. Вечерта напиват директора на цирка и го разпитват. Накрая той се огъва и казва:
- Да, така е! Прави сте…… номерът е измама…… коня свири и пее, а кравата само си отваря устата.
***

Дъщеря учи за готвач. Майка й я пита:
- А разрешават ли ви да ядете, това което сте приготвили?!
Дъщерята (през сълзи):
- Карат ни!!!
***

Съвет за отиващите на ски: Ако видите, че планината се приближава към вас, а вие не сте Мохамед, бягайте бързо, това е лавина.
***

Мъж пита жена си:
- Къде беше?
- На курс.
- Това "с" за благозвучие ли го слагаш?
- Не, за множествено число.
***
Всяка сутрин нови вицове

четвъртък, 1 януари 2015 г.

Само два автомобила на Цариградско шосе в 10:50 ч. днес!

Само два автомобила на Цариградско шосе.

Стопкадърът от сайта Kamerite.bg няма нужда от кой знае какъв коментар, освен уточнението, че е направен на 1 януари - 10.50 часа.  Двата автомобила са единствените превозни средства на "Цариградско шосе", "Евл. и Хр. Георгиеви" и Орлов мост.

1-ви януари

Вижте всички почивни дни през 2015 г.

Докато се изтягаме първоянуарски, добре е да си подредим вариантите за най-пълноценно
изкарване и на останалите празнични дни.

Ето какво сочи календарът за 2015 г.:

Петък, 2 януари, е почивен ден, но ще го отработваме на 24 януари (събота). Така първият работен ден за 2015 е на 5 януари (понеделник).

Следващата поредица от неработни дни ще е през март. Общо 4 почивни дни ще имаме и около 3 март (от 28 февруари до 3 март), като 2 март (понеделник) ще се отработва на 21 март (събота).

Около Великден също ни се събират 4 почивни дни: от 10 до 13 април, а Великден през 2015 г. е на 12 април.

Следващата голяма почивка ще е чак през септември 2015 г., когато отново няма да работим 4 дни (от 19 до 22 септември).

Понеделник (21 септември) ще е почивен, но за сметка на това ще се работи на 12 септември (събота). В края на 2015 г. ще почиваме от 31 декември до 3 януари, но ще работим на 12 декември (събота).

36 души загинаха на Новогодишните празненства в Шанхай! Видео

Снимка EPA
36 души загинаха тази нощ по време на посрещането на Новата година в Шанхай, Китай. 47 са ранените, след като тълпата на площад Ченйи смачка десетки празнуващи.

Хиляда хора се събраха в китайски мегаполис, за да посрещнат заедно Новата година по улиците на града.

Според властите в Шанхай, ситуацията започнала да ескалира около 23:35 местно време, когато хората започват да се блъскат един в друг. Смята се, че много от загиналите са студенти, а 25 от тях са жени.

Традиционното за града шоу с фойерверки е било отменено, именно поради страх от твърде много хора по улиците.

Това е била и основната причина за смъртните случаи и многото ранени, твърдят очевидци
пред Би Би Си и Си Ен Ен. Според тях, на места е било невъзможно да помръднеш. Британската туристка Ребека Томас твърди, че полицията не помагала на никой от падналите.

"Десетина-петнадесет души получиха първа помощ от близките си, докато полицията стоеше и гледаше. Попитах един полицай дали мога да помогна, но той ми каза просто да продължа да вървя", разказва Ребека.

Американската фотографка Габи Гейбриъл пък разказва:

"Никой не изглеждаше в контрол на ситуацията, и хората плачеха. Беше един от онези моменти, в които виждаш най-лошото в хората."

Когато властите все пак изпратили екипи да се погрижат за пострадалите, много хора се хванали за ръце, задържайки тълпата, и така дали време на санитарите да изведат ранените. Те са настанени в няколко болници.

Китайският президент Си Дзинпин е наредил на шанхайското правителство бързо да открие причината за новогодишната трагедия.

354 души пострадаха и във Филипините по време на празнуването, но няма нито един загинал. Основната причина са стрелби и избухнали близо до човек пиротехнически средства, съобщи АФП.

Над 10 са ранените, чиято травма изисква ампутация на крайник. Сред тежко пострадалите е и петгодишно момче.

Голямо количество пари, хвърлени от една от най-високите сгради на централния площад в Шанхай, предизвикало лудницата в събралата се да посреща новата 2015 година тълпа.


Видео

Какви джаджи да чакаме през тази година

Дроновете - технологията на 2015 г.


Бъдещето е пълно с изненади. Допреди само 50 години хората не са имали представа, че някой ден ще могат да се разхождат с телефона си навън. Компютрите пък надхвърлят и най-смелите ни фантазии. Представяме ви технологиите, които според повечето специалисти ще бъдат водещи на пазара през 2015 г.

Безпилотните летателни апарати бяха най-популярният коледен подарък тази година в САЩ, съобщи в. “Уолстрийт джърнъл”.

Много от техните получатели обаче не успяха да използват новите си играчки успешно. Една жена във Флорида наскоро бе тежко ударена, след като безпилотен апарат се разби в нея. За да избегнат риска от подобни инциденти някои компании разработиха нови видове дронове, които ще завладеят пазара през 2015 г.

Създадени и развивани през последните десетилетия заради военните им предназначения - разузнаване или нападение, дроновете вече си пробиват път в много други посоки.

Новото поколение апарати 3D Robotics Iris+ и the Ehang Ghost могат да правят много повече от това сами да си направляват полета.

Създателите им заменили

джойстика за

управление на

машината с

приложение,

което им казва кога да излитат, да следват определен маршрут на полета и да кацат автономно.

Най-добрата им функция обаче е, че те могат да те следват. Камерата, прикрепена към тях, е насочена към човека и представлява носещ се папарак.

Чрез мобилното приложение всеки бързо може да се превърне от новак в добър пилот. Веднъж свикнали с управлението им, бързо ще осъзнаете, че дроновете скоро ще станат неизменна част от фотографията и безспорна селфи машина.

Не може да се отрече, че има и дълъг списък от теми, свързани с машините, които будят безпокойство, като се започне от

краткотрайния

живот на

батерията

и се стигне до възможността за нахлуване в личния живот.

Производителят на дронове Parrot е въвел мерки за сигурност и създаде апарат с четири перки, които са толкова леки, че може да се използва вътре в помещения. Компанията наскоро започна да доставя Bebop, струващ 500 долара, който е снабден с подобрена 14- мегапикселова камера. Това е най-безопасният дрон за деца, който се направлява от смартфон или дистанционно, но все пак изисква часове практика.

Iris+ и the Ehang Ghost могат да бъдат управлявани чрез мобилно приложение, което ги насочва към определени координати. Така собственикът им програмира траекторията на полета само благодарение на своя пръст. Външна антена, която идва с двата модела, препраща инструкциите за полета от вашия телефон към машината.

Iris+, който се продава за 750 долара без камера, има най-прецизния софтуер. Когато отвориш приложението му на телефона си, може да

рисуваш върху

карта

траекторията,

която искаш

дронът да прелита Например около твоята къща или около плажа. Притежателите им дори може да свалят планове за полет от интернет.

Приложението може да предложи и други маневри, като например дронът да обикаля около сграда, докато камерата му е насочена към нея. С едно докосване на екрана летателният апарат може да премине в автоматичен режим, наречен “Дрони”, който завъртва камерата му и прави тъй наречените видеоселфита.

Мобилно приложение улеснява работата с дронове.

Ghost струва около 375 долара, може автоматично да излита и да каца, да се носи и да отива до място от картата, което сте задали предварително на смартфона си.

Летателният

апарат има

режим:

“Следвай ме”

При него дронът проследява чрез GPS къде се намира телефонът на собственика и започва да лети след него, докато той се движи.

Засега този режим е ограничен и машината може да ви следва, като кръжи над главата ви при зададена определена височина. Iris+ от своя страна пък позволява да му кажете колко далече да отиде и дали трябва да се движи във въздуха пред вас по зададена траектория, или непрекъснато да кръжи над главата ви.

Никога не можете да изпуснете летателния си апарат от поглед, защото той издава звук на рояк ядосани пчели и нито един от тях засега не може да издържи повече от 20 минути със заредена батерия. И все пак представете си, че имате дрон, който да се издига над колата ви, така че можете да видите какъв е трафикът или ви следва и прави филм за това как карате каяк.

Основен недостатък на дроновете е, че

не могат да

предусетят или

избягват пречки,

които застават на пътя им.

По време на провелото се в Лос Анджелис този месец първо изложение на дронове в света се заговори за тяхната бъдеща употреба в различни сфери. Очаква се технологията да навлезе масово в селското стопанство, промишлените индустрии и киното. Дроновете могат да помагат при доставките на лекарства в труднопроходими райони. Особено полезни ще се окажат и в издирването на изчезнали хора.

Противници на дроновете се боят, че увеличеното използване на машините означава повече възможности за наблюдение от корпорациите и държавата.

Експерти смятат, че до десет години индустрията ще достигне трилион долара, защото дроновете ще спестяват на компаниите разходи и рискове при опасни задачи.

Руска компания, разработваща дронове, пък вече е създала апарат, който може да

пренася до 5 кг и да лети до 40 км/ч,

което ги прави идеални за доставяне на храна. Машините, създадени от тях, имат вграден GPS и камера. Така техните пътувания могат да бъдат проследени.

Пицария в Сиктивкар, Северна Русия, твърди, че е първата, предлагаща доставка от безпилотен самолет.

Заведението за бързо хранене обещава да получите поръчката си до 30 минути, а ако това не стане до час, няма да бъдете таксувани. Собствениците на пицарията са толкова доволни от новата услуга, че дори смятат да я разпространят в още 18 руски града. В САЩ не закъсняха и започнаха тестови полети на дронове за доставки на храна по домовете.

Електрическа лодка лети над водата

Електрическият плавателен съд Quadrofoil лети над водата със скорост до 40км/ч, и то напълно безшумно. Лодката е с подводни криле и не образува вълни, което я прави изключително стабилна и може да се използва и в езера.

Задвижва се от електродвигател и затова не изпуска вредни емисии, което я прави напълно безопасна за природата. Въпреки високата цена от 22 500 евро изисква минимална поддръжка.

Батерията позволява на плавателния съд да измине разстоянието от 100 км само с едно зареждане. Формата на подводните криле повдига лодката над водата, което ѝ позволява да развие максималната си скорост, тъй като няма никакво водно съпротивление. Зареждането струва 1,30 долара на час и отнема 2 часа.

Quadrofoil е лесна за управление, понеже има вградена навигационна система, а също и тъчскрийн дисплей, който уведомява потребителя колко батерия остава и какво разстояние е изминато до дадения момент.

Морските инженери от Словения, които са и нейните изобретатели, я определят като “вълнуваща и все пак тиха и екологична”.

Те уверяват, че лодката е на практика непотопяема, за разлика от “Титаник”, а шансът дори да се опръскате с вода е почти нулев.

Нов вид умни очила

“Сони” разработва нов високотехнологичен аксесоар, който ще се прикрепя към обикновени или слънчеви очила, превръщайки ги в умни точно като Google Glass.

Името на бъдещата джаджа е Single-Lens Display Module и представлява малък дисплей с разделителна способност 640х400 пиксела, който се подава пред очите на потребителите.

Към него има прикрепени две солидни рамки, които съдържат хардуера. Освен това е снабден с камера, което позволява да правите снимки и видеоклипове. Single-Lens Display е пълен с някои доста интересни технологии, като електронен компас, акселерометър, сензор за докосване и Bluetooth и Wi-Fi.

Ръкавица робот помага да усетим нереални неща

Dexmo е роботизирана ръкавица, която ви позволява да почувствате виртуалната реалност. Тя е собственост на китайската компания Dexta Robotics.

Представлява екзоскелет и се носи точно като ръкавица, която перфектно пасва на ръката. Чрез нея се предава обратна връзка от допира до всеки пръст, като по този начин се симулира усещането, че наистина държите нещо, което дори не съществува в реалния свят.

Според създателите ѝ съществуват много устройства, които осигуряват обратна връзка на допира, но никое не пресъздава реалистично чувство, и то на разумна цена.

Dexmo притежава много повече от това обаче, снабдена е със сензори, които изключително точно проследяват движенията на пръстите и ориентацията на дланта. По този начин можете да контролирате виртуалната реалност.

Представете си да държите в ръка нещо несъществуващо и въпреки това да усещате обема и твърдостта му!

Засега съществуват 2 модела - Dexmo Classic, с която можете да манипулирате обекти, и Dexmo F2, с която, освен да ги манупулирате, можете и да ги почувствате.

Очила потапят във виртуални светове

Oculus Rift, най-общо казано, са очила с дисплей, които се поставят на главата и позволяват на човек да се потопи във виртуалната реалност.

Двете свойства, които Oculus Rift претендира, че притежава, са полезрение и латентност. Погледът ви обхваща 360 градуса и е съвсем нормално да се зачудите сън или истина е това, което е около вас.

По отношение на латентността определено ще виждате в реално време, а движенията напълно естествени.

Засега очилата ще се използват предимно за игри, но за в бъдеще планът за тях включва филми и дори социални мрежи и виртуални концерти.

Създадетелят на “Фейсбук” Марк Зукърбърг толкова харесал джаджата, че купил компанията, която ги създала, за сумата от 2 млрд. долара.

Очаква се те да бъдат пуснати в продажба в средата на новата година, а цената им ще варира между 200 до 400 долара.

В надпреварата за света на виртуалната реалност се включи и “Сони” със своите очила, които ще са своеобразен заместител на монитора.

Тяхното устройство ще разполага с дисплей с резолюция 1080p и 90 градуса зрително поле. Очилата имат и сензори, които следят движението на главата.

Благодарение на тях се коригира изображението. Джаджата е проектирана да работи първоначално само с PlayStation 4 и най-вероятно ще започне да се продава до края на 2015 г.

Телефони със сгъваеми екрани

През 2015 г. ще бъде пуснат в продажба нов модел телефон на “Самсунг”, който ще се сгъва на две. Това може би означава, че прословутите телетаблети (хибрид от телефон и таблет) най-после ще могат спокойно да се побират в задния джоб на дънките, а също и че екраните на смартфоните ще станат още по-големи.

От компанията планират да произвеждат около 40 000 дисплея на месец до края на 2015 г. Но огъваемите телефони не трябва да се бъркат с гъвкавите телефони. Ако съдим по начина, по който “Самсунг” описва новата си технология, най-вероятно ще можем да огъваме и свиваме бъдещите си смартфони на две. Не е ясно доколко ще бъде полезен такъв вид телефон, но на теория би трябвало да бъде по-компактен, практичен и издръжлив.

Новият “Уиндоус” с гласов асистент

По-рано през годината от “Майкрософт” официално разкриха, че през 2015 г. ще видим следващата версия на “Уиндоус” и противно на очакванията, тя няма да бъде под номер 9, а операционната система ще се казва “Уиндоус 10”. Тя е проектирана да работи с различни устройства, включително смартфони, лаптопи, настолни компютри, както и ексбокс.

“Уиндоус 10” ще може да променя интерфейс си в зависимост от това какъв вид устройство използваме. Това ще става чрез функцията континиум.

Гласовият асистент кортана, който се използва от Уиндоус телефоните, също ще намери място в новия софтуер. Тя ще е вградена в търсачката на операционната система и ще е достъпна още чрез старт менюто, което се завръща, след като изпадна в “Уиндоус 8”.

“Епъл” ще интегрира “Бийтс Мюзик” в “АйТюнс”

Една от най-популярните стрийминг услуги “Бийтс Мюзик” ще бъде интегрирана в “АйТюнс”. Това стана възможно, след като “Епъл” купи за рекордните 3 млрд. долара компанията на рап певеца Доктор Дре - “Бийтс Електроникс”, произвеждаща слушалки.