събота, 29 август 2015 г.

По християнски! Митрополит Николай: Не пускайте повече бежанци

Пловдивският митрополит Николай в интервю пред "Стандарт" и "Марица" съобщава някои от своите разбирания за бежанците и как трябва ни да ги третираме. "Който е запалил този конфликт, да го гаси. Не можем да плащаме сметката и то с цената на изчезването ни като държава", впуска се владиката в геополитически прогнози, далеч от християнските разбирания за милосърдие и взаимопомощ. Митрополитът на Българската православна църква уточнява, че това е мнението му като гражданин.

Така става ясно, че:

- Има общо усещане, че сме свидетели на процеси, които в момента преобръщат демографската карта на Европа и създават предпоставки за бъдеща промяна на цялостния културен облик на нашия континент. (Тук владиката изказва недоумение защо масовият поток към Европа е от мюсюлмани, след като ИД си е поставила за цел религиозното прочистване на Близкия изток от християните - б.р.)

- Нашата християнска традиция повелява да сме човеколюбиви и състрадателни не само към своите, но и към чуждите. Поради това ни призовават непрекъснато да  проявяваме състрадателност и човеколюбие, защото сме християни и европейци. Добре. Помагаме и ще помагаме с каквото можем и не ги делим по вяра или народност. Но не ви ли притеснява, че т. нар. ИДИЛ не проявява човеколюбие не само към чуждите, но и към своите? Нещо тук не е наред.

-  Понеже в цялата тази история има нещо гнило, лично на мен ми се струва, че нашето правителство в никакъв случай не трябва да допуска в страната ни повече бежанци! За тези, които вече са тук, е редно като общество да се погрижим, доколкото можем и ни стигат оскъдните ресурси, но повече - не!

- Който е запалил този конфликт, да го гаси. Не може ние да плащаме сметката и то с цената на изчезването ни като държава. Това, разбира се, е моето лично мнение, като гражданин, с което не ангажирам никого.

Владиката обсъжда и въпроса за отношенията "църква-държава". Наскоро Николай пряко се намеси в предизборната битка в Пловдив като призова да се гласува за един от кандидатите Здарвко Димитров и почти анатемоса Иван Тотев.

"Църквата не дели хората по политически убеждения и партийна принадлежност. Тя обаче е длъжна да поощрява и похвалва тези, които помагат, и да порицава тези, които препятстват нейната душеспасителна мисия. Това е принцип. Нека покажа как този принцип действа на практика. Премиерът Борисов дарява собствени пари за ремонт на храмове. Това добро ли е? Добро е. Достойно ли е за похвала? Достойно е. Това, че църквата му въздава публична благодарност, партийна пропаганда ли е? За вас може да е, но за нас не е. За нас е израз на справедливост", обяснява митрополитът.

Пловдивският владика отправя и лични благодарности на Лютви Местан и групата на ДПС. "Отмяната на законовата норма, която изискваше от храмовете да плащат такса смет, е заслуга лично на г-н Лютви Местан и на групата на ДПС в предишното Народно събрание. Местан и Йордан Цонев помогнаха да се реши проблемът с нотариалния акт на "Св. Александър Невски". Според вас в момента правя ли предизборна агитация в полза на ДПС? Мислете както искате, но аз на тези хора съм длъжен да отдам заслуженото, по християнска съвест", казва той.

Той отново се спира на отношенията си и с кмета на Пловдив Тотев- "Обратно, какво съм аз виновен, че община Пловдив реши точно сега, преди избори, да праща съдии изпълнители в църкви? Какво да правя, да мълча, защото ще е политическа агитация ли? Впрочем, аз съм почти сигурен, че кметът Иван Тотев дори не е знаел, че някой негов служител е решил да съставя актове на храмовете. И то, въпреки че ако не бъркам, общинският му съвет още през 2011 г. е освободил храмовете от тази такса." И добавя: "Г-н Тотев знае, че аз многократно съм протягал ръка за сътрудничество с местната власт. Мисля, че с това, което казвам в момента, отново му помагам."


Накрая митрополитът, след като е споделил мислите си по отношение на бежанците, съветва: Трябва да започнем от любовта към Бога и към ближния. Ако я има тази любов, ще има и вяра, и надежда.

Това е.