събота, 17 януари 2015 г.

Вестник "Капитал" продава по 704 лева място за среща с министри

Кирил Домусчиев, председател на УС на КРИБ, в разговор с Илиана Беновска в ефира на „Радио К2”, заяви позиции по следните теми:
Предстоящата среща на бизнеса с правителството, организирана от „Капитал” и отказът на КРИБ да участва в нея.

„Вярно ли е, че донорът на най-големия процент от БВП и обезпечаващ най-много работни места – КРИБ, ще бламира срещата на бизнеса с правителството”, попита водещата Илиана Беновска, на което Кирил Домусчиев отговори:

„Силно казано я бламираме, КРИБ не счита това събитие за свое и неслучайно още предходният УС с председател Огнян Донев взе решение да не се участва в това мероприятие на „Капитал”, поне те така си го припознават”.

Той продължи, че „Капитал” е бил уведомен за това решение, което е било взето с голямо мнозинство и е посрещнато добре от повечето членове на КРИБ. Илиана Беновска обясни, че това решение поставя в разкрачено положение премиера, защото „Икономедия” е била глобена от КФН в началото на година заради публикации, които нарушават законодателството в България и засягат банковия сектор по начин, който може да предизвика трусове, и ако правителството отиде на срещата може би ще изглежда, че заема страната на „Икономедия” и не взема предвид отказа на КРИБ да участва в срещата и попита как ще се разреши този казус.

Председателят на КРИБ отговори, че премиерът и неговите министри могат да отидат на всяко едно частно парти, на което преценят, че трябва да отидат. „За мен това е едно частно мероприятие от което „Капитал” печели, защото знаете, че се плащат доста сериозни пари за всяко едно място в залата”, категоричен бе той. На въпроса колко се плаща, Кирил Домусчиев отговори, че сумата е 704 лева на всеки един стол в залата и това са средства, които се събират от „Капитал”.

Също така става дума и за доста спонсори, чието лого стои в залата и там също става дума за доста сериозни средства, които традиционно доскоро са били плащани от членове на КРИБ. Например „Софарма” е давала 20 000 лева за едно такова мероприятие, други членове също са давали пари, „Хювефарма” също. „Това са средства, които влизат в касата на организатора, от това нещо КРИБ не печели, а реално се използва нашето лого и членската ни маса, за да се докарат тези хора там, да седнат на тези столове и да си платят.

Така че това е причината УС на КРИБ да каже, че ние в такива мероприятия не участваме, да не говорим, че на преден план излиза марката „Капитал”, а не марката КРИБ, а реално това събитие има доста по-голяма стойност когато КРИБ участва”, обясни Кирил Домусчиев. Той продължи, че решението е, че КРИБ ще си организира собствени мероприятия и събития със собствена патентована марка и ще даде възможност на колкото се може повече национално представени и местни медии да участват и да го отразяват, защото целта е събитието да е доста по-широко представено, а не да се отразява само от „Капитал”.

Председателят на КРИБ съобщи, че има доста попълнени апликационни форми, включително и от много медии, които искат да станат членове на КРИБ и отварянето на организацията и към други медии е изиграло положителна роля. Има молби за членство от вестниците „Стандарт”, „Труд”, „24 часа”, списание „Икономика” също иска да стане член на КРИБ. „Всичко това много ме радва, защото това е и целта ни – КРИБ да е една още по-широка организация на българския бизнес и да партнираме с всеки, който иска да помогне България да е хубаво място за правене на бизнес и място за привличане на инвестиции.

А иначе мероприятията, които КРИБ ще организира, ще си бъдат изцяло с марката КРИБ, ще продължим да я налагаме като една сериозна марка и ще си бъдат организирани от нас”, обобщи Кирил Домусчиев. На въпроса на Илиана Беновска изследвали ли са колко техни членове са спонсорирали срещата, организирана от „Капитал” с правителството, той отговори, че не е направено такова проучване за предстоящата среща, но предишните са били спонсорирани от членове на КРИБ на 99%.

Той продължи, че по принцип не вижда нищо лошо всяка една медия да събира приходи с определени събития, друг е въпросът, че КРИБ не иска да бъде използван и не иска да си дава безплатно марката и добави, че има информация, че поканите до повечето министри за участие в срещата са били в папка, на която има логото на КРИБ.

„Радан Кънев написа във Фейсбук „Аз съм Капитал”, Меглена Кунева изрази несъгласие, но въпреки това поговори за свободата на словото, тук няма ли да се намеси в този бизнес спор помежду вас, КРИБ и „Капитал”, свободата на словото и вие да излезете като тези, които са против свободата на словото”, попита Илиана Беновска, на което Кирил Домусчиев отговори, че трябва ясно да се запознаят със случая на наложената от КФН на „Капитал” глоба.

Той продължи, че всяка една санкция може да бъде обжалвана и се надява колегите му от „Капитал” да предприемат необходимите действия. Председателят на КРИБ беше категоричен, че ако получат писмо от свой член, а „Икономедия” е член на КРИБ, за някакви нередности, ще се намесят, за да го защитят. „Само когато видим конкретно как стоят нещата с тази глоба и тази санкция, а това може да стане на заседание на УС в сряда, само тогава можем да се задействаме”, обясни той.

Какъв нов стил внася Кирил Домусчиев, като председател на КРИБ?

„Новото е, че се опитваме да бъдем доста по-отворени към бизнеса, че се опитваме да имаме повече контакти с всички браншови организации, с нашите членове, стремим се да реагираме много по-бързо и адекватно когато възникнат каквито и да било проблеми”, обясни Кирил Домусчиев. Той продължи, че това се отразява и на факта, че на втори пореден УС има рекорден брой кандидатури за членство в КРИБ и то от доста сериозни фирми. На миналото заседание на УС са били приети почти 30 нови членове, сега вероятно ще бъдат повече от 40. Кирил Домусчиев заяви също така, че са започнали да се връщат доста членове, които през последните 1-2 години са били престанали да си плащат членския внос, в момента има поне 15-20 такива организации, които са се върнали.

„Вие приемате доста широк спектър от членове, това какво означава, че се опитвате да въведете повече права и законност в сектора, който произвежда брутния вътрешен продукт”, попита Илиана Беновска, на което събеседникът й отговори, че КРИБ се опитва да бъде най-голямата организация и подготвят методология, с която да докажат какъв процент от БВП произвежда КРИБ, за да се подчертае значимостта му и да няма спекулации.

Продължават ли КРИБ да настоява да се актуализира легитимността чрез съответните документи на работодателските организации?

„Продължаваме, макар че до момента получаваме само обещания”, каза Кирил Домусчиев и подчерта, че от страна на министър Калфин не вижда никаква ангажираност. Той добави: „Явно е много страшно да се отворят папките и да се види кой кой е”.
Случаят с телевизионните права в българския футбол.

„Вижте, аз от няколко години се опитвам да помогна на българския футбол, включително и с това да се осигурят колкото се може повече средства по линия на телевизионните права”, заяви Кирил Домусчиев. Това е така, защото за големите клубове няколкостотин хиляди лева, които получават от телевизионни права, може да не са чак от такова значение за издръжката им, но за по-малките клубове това е фундаментът за тяхната издръжка.

Председателят на КРИБ продължи, че е водил битка за телевизионните права и е успял от оферта за 1,4 милиона, подадена от ТВ7, да ги вдигне до близо 5 милиона на година, което е било успех и тези пари са отишли не в Лудогорец, а между всички клубове.

„Трябва да се гледа малко по-дългосрочно и да се създаде продукт, който да може да носи печалба или поне да покрива загубите на дадена медия и да осигурява и един добър ресурс за българските клубове. Така стигнахме до един проект, който ще се развива 5-6 години и ще гарантираме дългосрочност и спокойствие на клубовете за следващите 5-6 години. Така се стигна до подписването вчера на протокол, който дава права на БФС да подпише договор с „Футбол Про Медия” за периода 2016 – 2020 за сума около 30 милиона лева”, обясни председателят на КРИБ.

Той подчерта, че това е несравнимо повече в сравнение със съседни на България държави и съизмерими като територия и население, като Хърватия например.

„Вие какво се опитвате, да монополизирате българския футбол или да въведе успешния бизнес и спортен модел на Лудогорец”, попита Илиана Беновска, на което събеседникът й отговори, че се опитва по-скоро второто, защото за монополизиране няма как да се говори, тъй като средствата от телевизионните права отиват в касата на БФС и се разпределят между клубовете. Той подчерта, че за Лудогорец е важно в България да има силно първенство и конкурентноспособни отбори.

„Целта пред Лудогорец е шампионска титла, осигурили сме им абсолютно всичко необходимо, правят подготовки в Турция и Испания, ще играят срещу силни отбори, всичко е на високо професионално ниво, оттук нататък трябва малко и късмет”, завърши Кирил Домусчиев разговора си с Илиана Беновска в ефира на „Радио К2”.

Полицията в САЩ тренира стрелба по чернокожи

Служители на американската полиция във Флорида тренират стрелба, като използват за
мишени снимки на чернокожи, предаде Би Би Си.

За действията им била направена забележка, след като снимките били намерени миналия месец на стрелбище в Северен Маями от служителка на Националната гвардия. Сержант Валери Дийнт отишла да стреля след тренировка на полицията и видяла шестте мишени. На една от тях разпознала снимката на брат си.

"Не можах да разбера защо снимката на брат ми е използвана за обучение по стрелба", коментира тя пред Ен Би Си.

Било й обяснено, че снимката на Уди Дийнт била направена след ареста му като тийнейджър. Самият той онемял, когато разбрал, че използват лика му за мишена. Още повече, че е съпруг, баща и работещ човек, който свободно се разхожда по улиците на Маями.

Шефът на полицията Джей Скот Денис признал за гафа, но обяснил само, че неговите служители са направили погрешен избор на мишените. Той обаче отрича снимките да са “израз на расово неравенство”.

Пред Ен Би Си Денис заявил, че използването на снимки на заподозрени е важна част при проверката на мушката на снайперистите и отрекъл подчинените му да са нарушили някакви политически норми.

Според говорителка на полицията униформените използвали за стрелба при тренировките си ликовете на хора от всички раси, както и от двата пола.

Моряк починал на кораб в пристанище Варна - наши лекари отказали да помогнат заради чуждия флаг!

Турски моряк е починал вследствие на сериозен инцидент на борда на кораб под турски флаг, чакащ на рейд във варненското пристанище. Случаят е станал на 8 декември 2014 г., но бе оповестен едва вчера.
43-годишният мъж е паднал в хамбара на кораба, а по-късно умира вследствие на инцидента. Незабавно капитанът на кораба е изискал помощ. От Морска администрация са предали сигнала в Бърза помощ през тел. 112, заяви за Радио Варна Валентин Енчев- директор на Морска администрация- Варна. От спешния телефон отговарят, че ще изпратят линейка, обясни кап. Енчев.

„Казах, че ще ги чакаме на Морска гара, за да вземем лекарите, но отговорът бе, че лекарите нямат право да се качват на кораб под чуждо знаме”, разказа Енчев. Директорът на Морска администрация допълни, че е поискал от 112 да му бъдат изпратени разговорите, които са водени в деня на инцидента.

„Това, че досега наши екипи са се качвали досега на кораби и са оказвали някаква помощ не означава,че това е в техните правомощия”, заяви директорът на Спешната помощ във Варна Мая Рашева. Екипът е отишъл, катерът е бил заминал, има някакво разминаване, каза още Рашева.

Когато природата рисува!

Реформаторите пак отложиха конгреса!

В нарушение на собственото си учредително споразумение, реформаторите ще отложат за
пореден път конгреса, на който трябва да решат дали да се слеят в една партия и да имат ли общ лидер. Причината - в Блока отново има неразбирателство кога е по-добре да се свика общото събрание - преди или след местните избори тази есен.

В документа е записано, че Гражданският съвет на Реформаторския блок "свиква съюзен конгрес не по-късно от първата половина на септември 2014 г." Това обаче така и не се случи, а конгресът се отлага няколко пъти още от миналата година, като за последно се очакваше все пак да се проведе този януари, най-късно в началото на февруари. Отделно, мандатът на Гражданския съвет е изтекъл, но пак според учредителния документ, само нов конгрес може да определи новия състав на ГС.

И без влакове, и с влакове протестите продължават!

Протестите в БДЖ продължавата и днес, въпреки решението на правителството да върне спрените 38 влака. Отлагат се и съкращенията в железниците. От 11 ч. на всички гари днес ще има протести на работещи в ж.п транспорта и недоволното гражданство.

Кабинетът обеща до средата на февруари да бъде подготвена стратегия за оздравяване на железницата, която трябва да бъде приета и от Народното събрание.

Движението на спрените влакове ще бъде възстановено най-рано след 1 февруари, стана ясно вчера.

Бойко да не забрави днес да поздрави Джим Кери за рождения ден!

Нашият любим премиер Бойко Борисов обърка Джон Кери с Джим Кери, продължавайки с изреждането на Великите, поздравили го за второто премиерстване.

От тогава тръгна лавина от майтапи с Борисов и Джон Кери, но днес без майтап актьора Джим Кери има рожден ден, става на 53 г. 

Добре ще е и Бойко да го поздрави, като връщане на жеста.

Съд в Норвегия глоби младеж, че не е извършил убийство, а взел капаро!

Съдът в Норвегия глоби младеж за това, че не изпълнил мокра поръчка, за която му било
предплатено, съобщава БГНЕС.

21-годишният мъж, чието име не се споменава, бил нает да убие 17-годишна тинейджърка. Понеже поел ангажимент, а не го изпълнил, сега държавата го глобява заради неизпълнен контракт.

Младежът бил глобен 10 000 крони (1300 долара), които вече е заплатил. Срещу него обаче няма бъде образуван съдебен процес, тъй като няма доказателства, че наистина се занимава с мокри поръчки.

Поръчителят на убийството, също 21-годишен, бе осъден на 2 години затвор. Присъдата обаче бе сериозно намалена заради признанието му, че поръчал тинейджърката, понеже отхвърлила ухажванията му, вследствие което изпаднал в депресия.

Поръчителят твърди, че платил на килъра 60 000 крони. "Не е вярно. Даде ми само 40 000 и именно затова не изпълних поръчката", заявил пред съда "некоректният" наемник.

Жълтиците на Цветан Василев

Над хиляда монети, предимно златни, е натрупал Цветан Василев. Колекцията му ще бъде предадена на Националния исторически музей. Тя ще бъде превозена от централата на КТБ до Бояна с изключителни мерки за сигурност. Сред най-ценните придобивки на банкера са осем монети от най-престижната серия в света. Тя включва жълтици с ликовете на императорите Наполеон III и Франц Йосиф, римски солид от 310 г. Сред най-скъпите пък е "Двоен орел" от 1933 г (7,6 млн долара). По-рано в НИМ бе докарана и уникална колекция от картини, съхранявана във фалиралия трезор.

Банкерът сред световните колекционери на монети от 24-каратово злато

Картинната колекция на КТБ се оказа само върхът на айсберга. В НИМ вече е предаден списък на нумизматичната колекция, притежавана от банкера Цветан Василев. Списъкът съдържа 195 описа с общо над 1000 монети, повечето от които са златни. Сред тях се откроява колекцията от най-престижните монети в света, от които Василев притежава 8 - с ликовете на френския император Наполеон III, австро-унгарския Франц-Йосиф, руска монета с номинация 37,5 рубли от 1902 г., римски солид от 310 г.

В зашеметяващата колекция на банкера има много монети, в които той е инвестирал. Това са златни и сребърни инвестиционни и колекционни пари от лимитирани серии, сечени по цял свят. Така в съкровищницата са уникални юблейни колекции "Британската империя на 5 континента" от началото на миналия век (5 златни суверена) и китайска серия на тема 12 източни зодии - всяка също по 5 монети. Широко е представен Ватиканът - в трезора на КТБ се пазят монети с библейски сюжети като "Тайната вечеря" и емисия от колекцията от 8-те най-ценни златни монети на Светия престол, които са издадени в тираж за целия свят от 500 лимитирани колекции. Така 500-те ценители по света, сред които и Василев, са се сдобили с монети с изображенията на 8 папи от Пий IХ до Йоан-Павел II. В банката се пазят всевъзможни юбилейни емисии от цял свят, като най голямата - от 56 броя монети от САЩ, е от 24-каратово злато. Всяка от жълтиците е за всеки от 50-те щата и 6 са за т.нар. "съюзни територии".

Има и много тематични колекции - 7-те чудеса на света, платноходите на ХХ, на китайската панда, на австралийските кенгуру и коала, на канадския кленов лист и на африканския слон. Както и съветска серия от 15 сребърни монети, посветени на Великата отечествена война. Сред емисиите на спортна тематика без съмнение се отличава посветената на олимпийските игри в Атина (10 монети). Някои от описите ценни монети пък съдържат само по едно име - адмирал Нелсън, Александър Сергеевич Пушкин или Апостол Карамитев. Най-скъпата от тях е високорелефният американски "Двоен орел".
В списъка присъстват и всички видове български юбилейни монети - от 4 броя златни лева на цар Фердинанд до сребърно-никелови сплави от рода на "Мое детство - слънчево, прекрасно" или "Момче и вятър".

Лимитиран Адам от Ватикана за 13 бона

В колекцията на банкера Цветан Василев са и лимитирани монети, сечени от Ватикана. Така в трезора в София се пази една от всичките 960 златни пари по света, емитирани от Светия престол през 2008 г. с името "Сътворението на Адама". Тя тежи 30 грама и е с диаматър 35 мм. Номиналът й е 100 евро, а цената - 13 000 лева. Пробата на златото от колекционната лимитирана емисия на Ватикана е 917/1000.

Има уникалната сребърна Шанел

В колекцията от уникални монети има и една изящна, определена от експерти като "Истински шик". На лицевата й страна е портретът на безсмъртната Коко Шанел в профил с една от известните й капели и огърлица от перли на врата. Номиналът е 5 евро, в чест на прочутия Шанел номер 5. Монетата е изработена във Франция по дизайн на Карл Лагерфелд и е с личния му подпис. Тя е изсечена през 2008 г. в тираж, който е изкупен веднага след емитирането й. Иначе изящната монета е с тегло 22,2 грама и диаметър 37 милиметра.

Съвременното изкуство е едно такова... съвременно

Италианската художничка Кристина Гурери направи галерия на главнокомандващите в тоалетната.

Изображенията са наречени "Il Dovere Quotidiano", а английският им вариант ""The Daily Duty" (Дневно задължение).




























Претендентите за наследството от $ 1 321 293 на българката Мери Петроф

Сестрите Мери и Ан с родителите си.
Американците Ребека Карас и Стив Петроф са новите претенденти за наследството на
българката Мери Петроф в САЩ. Заради претенциите на Ребека и Стив 1 321 293 долара, оставени в американската банка “Колинсвил”, вече 2 г. стоят непокътнати.

Досега за милионите претендираха 34-ма българи на възраст между 7 и 88 г. от 8 града и 3 села в България.

Един от тях не дочака парите и почина миналата година.

“Много сме благодарни за всичко, което направихте за нас. През лятото на 2014 г. най-после изпратихме документите на всички наследници от България. Сега чакаме. Нямаме представа как ще се развият нещата. Надяваме се, че наследството е под контрол”, каза вчера за “24 часа” един от българските претенденти, Младен Карпулски.

Друг от тях - адвокат Елеазар Плахаров от София, пратил родословно дърво на фамилията, което доказва родствените им връзки с Мери Петроф. “Надявам се това да помогне”, казва Плахаров.

Искът от страна на българските претенденти е подаден в районния съд в окръг Медисън.

Претенцията обаче вероятно ще бъде оспорвана от появилите се двама американци, които твърдят, че са роднини на родителите на Мери и Ан - Атанас и Неда Петрови от ловешкото с. Казачево. Най-вероятно обаче съдът ще намери за основателни само претенциите на Ребека, защото Стив е потомък на друга фамилия Петрови.

Атанас и Неда

пристигат в

Америка

на 23 юни 1912 г. с кораба “Кампания” от Ливърпул. По онова време Атанас е на 30, а Неда - на 22 г. Двамата току-що са се венчали. На 21 юни 1914 г. се ражда дъщеря им Мери, а на 14 ноември 1917 г. - по-малката - Ан. Бащата Атанас работи в мелница, а жена му Неда върти къщата и гледа децата. С много усилия и лишения през 1930 г. фамилията успява да построи малка къща - около 110 кв.м. на ул. “Бентън” в Гранит Сити, Илинойс. Тъкмо на този адрес семейството е записано в регистрите по преброяването на населението през 1940 г. Там Атанас фигурира като работник, съпругата му Неда - като домакиня, а двете им дъщери - като секретарки.

Атанас починал през 1963 г. Жена му Неда - през 1968 г. Двамата са погребани в гробището “Сейнт Джон”. Момичетата не се омъжват и след смъртта на майка си продължават да живеят в малката къща на ул. “Бентън” в Гранит Сити.

През 1967 г. двете сестри пристигнали на гости в родината на татко си. Останали няколко дни в хотел “България” в София, а после отишли в родното село на баща си Казачево.

После контактите постепенно се разредили. През 1997 г. им гостувал един от българските племенници - Цветан.

След като състоянието на двете възрастни жени се влошава, те са настанени в старчески дом.

През юли 2005 г. бащината им къща е обявена за продажба от техен служебен попечител за $ 24 000. Година по-късно цената става $ 50 000, става ясно от местните регистри. Освен това двете сестри имат огромни авоари в банки, ценни книжа, фондове.

Ан умира на 92 г. на 10 март 2009 г. Наследява я Мери. Тя си отива на 97 г. на 5 септември 2011 г. Последните си дни прекарва в старческия дом в малкото градче Едуардс. Две седмици след смъртта на Мери, на 20 септември 2011 г., Линда Евърс, която 8 г. преди това е определена за служебен попечител на Мери, подава молба в местния съд да бъде назначена за администратор по наследството. Евърс декларира, че познава имотното състояние на починалата, чието лично имущество надхвърля 1 млн. долара.

Кандидат-администраторката на наследството декларира още, че Мери не се е омъжвала никога, няма свои или осиновени деца, че родителите й са починали преди нея. В същата декларация споменава, че Мери е имала сестра Ан, която също е починала и не е оставила наследници.

Евърс гарантира, че ще извършва работата си като администратор по наследството честно и почтено. Същия ден съдия Харисън решава, че ако не бъдат открити наследници, с имуществото трябва да се процедира по закон - сумата да бъде преведена към местния бюджет.

На 26 октомври 2011 г.

регионален

вестник публикува

съобщение за

смъртта на Мери

и поканва евентуални кредитори, ако имат претенции, да ги заявят до 25 март 2012 г. На 3 ноември 2011 г. наследството е застраховано за $ 3 млн. от компанията “Стейт фарм”. Това е рутинна процедура, в случай, че адвокат или някой друг отклони средства от наследството.

На 4 юни Линда Евърс отправя молба до съда да одобри окончателния й доклад по имуществото, оставено от Мери Петроф, който съдържа и отчет за приходите и разходите. Евърс съобщава, че в американската преса са публикувани обяви до потенциални наследници и кредитори, но никой не се е явил в указания срок.

В заявлението се декларира, че всички разходи и данъци са платени, а таксите на администратора и адвоката ще бъдат платени след одобрение на съда.

Финалният отчет показва, че покойницата е имала няколко сметки във Фърст Колинсвил банк, облигации и други авоари с общ размер $ 1 364 121,77. След като се приспадат различни разходи и данъци в размер на $ 30 728,76, както и хонорарите на администратора и адвоката - 12 000 долара, и таксата за банков превод, остават $ 1 321 293,01.

На 7 юни 2012 съдията разпорежда случаят по наследството на Мери Петроф да бъде приключен и парите да бъдат преведени по сметката на окръг Медисън. Така и става. На 15 юни 2012 г. сумата от

чек №134098

е заприходена

от ковчежника

на Медисън

Курт Пренцлер.

Скоро след това 2 фирми - една американска и една базирана в Будапеща, започват да издирват наследниците в България. И двете фирми се борят да спечелят вниманието на шашардисаните роднини и да ги направят свои клиенти. В надпреварата предложението им за комисиона започва от 30% от наследството и стига до 15%.

Успоредно с тях “24 часа” успя да издири 30 роднини на емигрантите Атанас и Неда Петрови.

На тази дата: 17.1.2003 г. До българското крайбрежие е открит кораб, пролежал на дъното 2400 години

2003 г. в Черно море, близо до българското крайбрежие е открит кораб, пролежал на дъното 2400 години. Откритието прави група от български и американски археолози, а информация за находката се появява първо в „Ню Йорк Таймс”. Експертите коментират, че това е най-древното корабокрушение в това море.

Единственото, което е останало от древния плавателен съд, е товарът му от амфори. В една от тях са били намерени кости от риба, пренасяна в Гърция от Крим (днешна Украйна). То е и доказателство, че древните гърци са внасяли храни чак от Крим.

Костите са от сладководен вид риба - ивичеста зъбатка, - ловена в района на Крим и в реки, вливащи се в близкото Азовско море. Известно е, че по това време в Крим е имало гръцки колонии. Следи от рязане върху костите показват, че рибата е била транжирана, за да бъде сушена на рибени пържоли.

Любопитен факт е, че един от откривателите на този кораб е подводният Робърт Балард, който открива и останките от кораба „Титаник”. Името му в България стана популярно през 2001 г., когато световните медии съобщиха, че посещението му в България е свързано с търсенето край нашите брегове на Ноевия ковчег. Тогава Балард обясни, че не търси Ноевия ковчег, а изучава местата, обитавани от хора преди Потопа.

Повод за подобни теории дават направените в последните десетилетия открития, че Черно море е било пресноводно езеро, около чиито брегове е живяла високоразвита цивилизация. То е било превърнато в море от потоп преди около 8600 години.

Вицове, януари 2015 г.

СмЕх

"Любов е когато, тя е по - силна от теб, но не те бие. И можеш да й пипаш Айфона с мазни пръсти. " Пенчо, 6 год.
***

Жена в аптека:
- Извинете, трябва ми аспирин!
- Колко?
- За 80 килограма чушки.
***

Овчар направил голяма сватба.
След дни, обаче трябвало да замине за кошарата си насред гората.
Със съжаление съобщил на невестата лошата новина, но й предложил, когато гръмне с пушката тя да дойде при него. Тя се съгласила.
След една седмица той гръмнал. Никой. Втори път. Никой. Трети път. Никой.
Накрая слязъл в селото, но къщата празна! Попитал комшията:
- Пешо, да си виждал моята скоро?
- Страшна работа комшу, от както започна ловния сезон, като ракета е!
***

Компютърът е почти като човек. Единствената сериозна разлика, е че като сгреши нещо не прехвърля грешките върху друг компютър.
***

Двама пенсионера отиват към публичния дом. Единия:
- Какво ще правим, ако не ни пуснат?
Другият:
- Аз повече се притеснявам, какво ще правим ако ни пуснат!
***
Всяка сутрин нови вицове

петък, 16 януари 2015 г.

От Америка с любов: нови 3 милиона за Иво Прокопиев

3 милиона лева получава Иво-Прокопиевото издателство „Икономедиа” АД от задграничния си благодетел фондация „Америка за България”, съобщава Форумнюз.

Така от 2011 година насам парите, които са дадени безвъзмездно от неправителствената организация на  "независимите" „Капитал”, „Капитал дейли” и „Дневник.бг”, се равняват на общо 6 млн. лв.

Преди четири години НПО-то даде същата сума на издателството по проект „В дигитално време”, който трябваше да приключи през ноември 2014.

Айдееееее, замина си Кери

$25 за барел петрол, според шефът на „Лукойл“

Цената на петрола може да падне до $25 за барел (159 л), прогнозира шефът на втората по големина руска петролна компания "Лукойл" Вагит Алекперов, съобщи Блумбърг.

Вчера цените паднаха с 10%, досега това никога не се е случвало, казва Алекперов. През последните 6 месеца цената на "черното злато" падна с 50%, което доведе Русия до прага на нова рецесия.

Въпреки лошите перспективи "Лукойл" няма да изостави своите плановете за развитие на петролното находище "Западна Курна-2" в Ирак, като следващия месец се очаква подписване и за добив на газ от площадката "Кандим" в Узбекистан, каза Алекперов.

Днес петролът поскъпна, като барелът сорт Брент добави 2,38% до $49,42. Американският петрол увеличи цената си с 1,64% до $47,01 за същото количество.

Според анализ на Международната агенция по енергетика, през втората половина на годината петролът ще стабилизира цената си и може да започне да поскъпва.

Нова драма в Париж! Въоръжен с "Калашников" взе заложници

Неизвестен мъж е задържал 3-ма души в пощенска станция в парижкото предградие Коломб, западно от столицата, съобщи телевизия BFMTV. По първа информация, случилото се не носи терористичен характер.
От полицията уточниха, че човекът, задържал заложниците е въоръжен. Последната информация от Франция е за кръжащ над сградата със заложниците хеликоптер, а районът е отцепен от полицията.

Влаковете пак тръгват!

Добрата новина за железничарите е станала факт след телефонен разговор между Горанов и транспортния му колега в правителството Ивайло Московски. 

Става дума за 40 милиона лева, които ще позакърпят крайно изтънелите финанси на железопътното дружество. Решението ще бъде гласувано от правителството идната сряда, а вероятно веднага след това ще бъде издадена заповед за възстановяване на влаковете, които отпаднаха от графика за движение от 12 януари.

Новината идва след като железничарите препотвърдиха решението си да организират масови протести утре. Те всъщност започнаха още от днес на гара Мездра, а БСП веднага се опита да яхне недоволството.

Морфов се отказа от Одисей, ще е директор

Премиерата на новия спектакъл на Александър Морфов „На ръба“, планирана за неделя, няма да се състои. Режисьорът реши да изостави представлението, за да се отдаде на работата си като директор на Народния театър.

Постановката му „На ръба“ е почти готова, но проектът ще бъде замразен до по-добри времена. Творбата е за античния пътешественик Одисей, но не е нито по Джеймс Джойс, нито по старогръцките митове и легенди на Николай Кун, а по авторски текстове на Морфов.

„Ислямска държава” хвърля от покрива на сграда хомосексуалист

Нови шокиращи снимки на зверствата, извършвани от бойците на „Ислямска държава” бяха публикувани в интернет. На тях се вижда как джихадистите хвърлят от покрива на сграда хомосексуалист, разпъват двама мъже на кръст, защото са заподозрени в кражба и убиват с камъни жени-прелюбодейки, съобщи Breaking911.

Търсят наследници на починала в САЩ българка!

Българка без наследници и завещание оставя след смъртта си повече от 1 милион долара в
Америка. Покойната Мери Петров е живяла в градчето Гранит сити на границата между щатите Илинойс и Мисури, съобщи Нова ТВ.

Мери Петров умира в старчески дом през 2011-та на 97 години. Оттогава властите търсят кой е законния наследник на нейното богатство, което възлиза на над един милион и триста хиляди долара.

Три години по-късно милионът е още там. Общинският ковчежник Кърт Прензлър обяснява, че законът дава 10 години на потенциалните наследници да докажат роднинската си връзка. Остават още 7 години.

Досега 43 души са подали документи за наследници в съда.

Голяма част от парите Мери наследява от сестра си - Анн Петров, която почива през 2009-та, също без завещание. Сестрите Петров са дъщери на българските имигранти, дошли в САЩ през 1912-та. Никога не са се омъжвали и нямат деца.

Техни познати разказват, че дори не са подозирали за състоянието, което Ан и Мери са натрупали, тъй като са живели скромен живот и са работели като секретарки в местната община.

Сестрите са имали акции във фармацевтични и автомобилни компании.

По времето, когато навършват 90 години Ан и Мери страдат от деменция и са неспособни да планират парите и имотите си.

След смъртта на по-малката сестра Ан, богатството се предава на Мери, която почива 2 години по-късно. Оттогава насам 34 българи са подали иск до съда, опитвайки се да докажат със стари документи и записки роднинската си връзка със сестрите.

Вестникарски заглавия! Те ги пускат, ние ги хващаме

Подбор на безумни вестникарски заглавия.





































































Предотвратили втори „Париж“ в Белгия

Сн: ЕПА
„Предотвратен е втори Париж. Оставали са само няколко часа до това, атаката да бъде
извършена в нашата страна“. Това заяви източник от министерството на правосъдието на Белгия.
Терористите, двама от които бяха ликвидирани, а третият бе задържан в Белгия в четвъртък, са планирали терористични актове, които е трябвало да станат „втори Париж“, заяви за белгийски вестник източник от министерството на правосъдието на страната.

В четвъртък вечерта органите на реда на Белгия проведоха антитерористична операция в град Вервие, в хода на която двама предполагаеми терористи бяха ликвидирани, а друг задържан. В някои от районите на страната е повишена тревогата за терористична опасност. Представител на белгийската прокуратура Ерик ван дер Зипт заяви, че операцията е проведена срещу завърнали се в страната от Сирия терористи, „планирали мащабни атаки“. „По време на обиск на жилище в град Вервие, няколко заподозрени са открили огън с автоматично оръжие по полицаите. В резултат на престрелката двама от терористите са ликвидирани, трети е задържан. За щастие, пострадали сред полицаите и мирните граждани няма“, каза Ерик ван дер Сипт.

Фламандски вестник съобщи, че терористите са искали да атакуват полицейско управление. Терористите са поданици на кралството. В момента специалните служби провеждат най-малко десет операции по откриването и залавянето на евентуални помощници на екстремистите, включително и в столицата на страната.

По данни на белгийския вестник LeSoir, други двама души са арестувани в района на международното летище на Брюксел. Изданието пише, че всичките терористи може да са свързани с Амеди Кулибали, който миналата седмица взе заложници в магазин в Париж. Официални лица засега не потвърждават тази информация.

„Предотвратен е втори Париж. Оставали са само няколко часа до това, атаката да бъде извършена в нашата страна“, каза за изданието източник от министерството на правосъдието.

По данни на местни медии, в хода на антитерористичната операция полицаите са иззели оръжие, взривни вещества и няколко знамена на ислямистката групировка „Ислямска държава“. Въпросната операция е част от мащабна полицейска дейност против предполагаеми терористи, затова броят на задържаните може да се увеличи.

Това се случва само дни, след като „Ислямска държава“ разпространи видео, в което френскоговорящи екстремисти призовават мюсюлманите в Европа: “Ако видите полицай на улицата, убийте го. Убийте ги всичките. Убийте всички неверници, ако го видите на улицата“. „Казвам на всички французи, които си мислят, че „Ислямска държава“ няма да стигне до Европа: С благословията на Аллах ние идваме в Европа. Ще има все повече операции, като скорошната, в цяла Европа – във Франция, Белгия, Германия и Швейцария, в цяла Европа, в цяла Америка“, каза друг екстремист във видеото.

На тази дата: 16.1.1920 г. САЩ въвежда сух режим!

1920 г. в САЩ е въведен сух режим. Мярката е въведена с 18-та поправка на Американската конституция и забранява производството, продажбата, вноса и износа на алкохол на територията на САЩ.

Сухият режим обаче съвсем не насърчава трезвеността - контрабандни барове, наречени „спийкизи”, сервират алкохол. Ограничението всъщност помага и за формиране на мафията в САЩ, която започва да контролира нелегалния му внос и разпространение. Център на незаконния алкохолен внос става Чикаго, а гангстери като Ал Капоне и Бъгс Моран печелят милиони от продажби на уиски, бира и др. В края на десетилетието Капоне контролира цялата верига на внос и дистрибуция от Флорида до Чикаго.

От времето на забраната в историята са останали редица интересни истории. Съдебни заседатели по дело за трафик на алкохол в Лос Анджелис са подведени под отговорност, защото са изпили доказателството. Оправданието им е, че са проверявали дали течността съдържа алкохол и след многократно преглъщане заключението е, че съдържа. Обвиняемият обаче е оправдан, защото от доказателството срещу него не остава и капка.

Докато законът е в действие има истински бум на разходките с кораби, които се рекламират като „пътешествие доникъде”. В момента, в който корабът навлезе в международни води, започва да се върти в кръг, а пасажерите се отдават на алкохолно опиянение.

Любопитен факт е, че напълно уверени, че заедно със Сухия режим идва и краят на престъпността изобщо, някои американски градове леко наивно продават затворите си.

Критикът на сухия режим - конгресменът от Ню Йорк Фиорело Ла Гуардия, обаче изчислил, че федералното и местните правителства губят повече от 1 млрд. долара годишно от данъци върху нелегално продавания алкохол. По думите му тази сума отивала в джобовете на контрабандистите и на длъжностните лица под формата на рушвети.

Нарастващото убеждение, че сухият режим е един скъп провал, води до отмяната му. Забраната е отменена на 5 декември 1933 г. с подписа на новоизбрания президент Франклин Рузвелт. Режимът, често е определян за „най-голямото недоразумение в историята на САЩ”, продължава 13 години, 10 месеца, 19 дни, 17 часа и 32 минути. Накрая Рузвелт казва: „Това, от което Америка има нужда в този момент, е питие!”.

Вицове, януари 2015 г.

СмЕх

Хубавото на България е, че тук поне не разстрелват за тъпи смешки, помисли си главният сценарист на "Шоуто на канала".
***

Младеж и девойка седЪт на пейката и гледат небето...
Он я пита:
- Видиш ли онаа звездъ горе?
- Вида ги...
- Тáва си ти. А онаа видиш ли я?
- Вида я...
- Тáва съм язе. А ониа двете една връху друга видиш ли ги?
Она, усещайки накъде връвът нещата, са сгушва ъ него и отговара:
- Даааа, вида, вида...
Той замечтано въздъ'нал:
- Тава съм я на мотора;
***

По какво се различава Петко Сертов от Тодор Живков? Тодор Живков като бил нелегален, се криел, ама никой не го търсел. А Сертов не се крие, ама всички го търсят.
***

- Не може да си толкова тъп!
- Мога! Живеем в свободна страна!
***

"Ако държавен служител седи повече от 10 минути без задачки, той автоматично минава в спящ режим..."
***

Всяка сутрин нови вицове

четвъртък, 15 януари 2015 г.

Международен път Е-79

Сн: Булфото
Стадо крави необезпокоявано пресече международен път Е-79 при изхода на Враца към Монтана.

След Деня на затворените прозорци...

След като днес софиянци останаха със затворени прозорци и без коли заради сигурността на държавният секретар на САЩ Джон Кери, възниква въпроса какво стана ясно от визитата.

И така:

1. Скоро няма да паднат визите за САЩ!

В отговор на журналистически въпрос за възможно отпадане на визите за българските граждани, пътуващи за САЩ, държавният секретар Джон Кери сподели, че едно от задължителните условия за безвизов режим е отказите от съответната страна да са под 3% годишно. „За съжаление, през миналата година отказите за български граждани да пътуват в САЩ са били 15.2% и нямало как да се наруши  закона.

2.  САЩ ще ни „помагат“ да се отървем от руския газ.

Обсъдихме това да има големи възможности за инвестиции и да се стигне до диверсификация, защото никоя страна не трябва да бъде зависима енергийно от друга страна. САЩ са готови да помогнат Българя да защити бъдещето си. Това обяви държавният секретар на САЩ Джон Кери по време на пресконференцията с българския премиер Бойко Борисов след двустранната среща.

3. Шистов газ и „Уестингхаус“

Мораториумът за шистовия газ ще падне, когато се намери технология, която да гарантира чистотата на нашата плодородната територия. Това обяви премиерът Борисов на пресконференцията.
„Водят се разговори с „Уестингахаус”. Има работна група, която преговаря с „Уестингхаус” бъдат инвеститор в този проект.

Борисов-Кери

"Тук съм днес, за да кажа на всеки български гражданин ,че Америка е абсолютно ангажирана с просперитета, сигурността и здравето на всеки един от вас. Като съюзници в НАТО стоим рамо до рамо повече от десетилетие. На първо място искам да ви уверя, че Член 5 на Вашингтонския договор е абсолютно непоклатим."

С тези думи започна държавният секретар на САЩ Джон Кери в началото на пресконференцията след срещата си с премиера Бойко Борисов.

Той веднага изтъкна и подкрепата за разнообразяване на енергийните източници и засилване на енергийната сигурност на България. Освен това Кери говори за борбата с корупцията, за върховенство на закона и да укрепване на демокрацията - на първо място реформиране на съдебната система, борба с организираната престъпност и подобряване на средата за привличане на инвестиции.

Препотвърдихме стратегическото партньорство България и САЩ, обсъдихме регионални и глобални предизвикателства, каза премиерът Борисов. "Продължаваме с работни групи по сигурност и отбрана, енергийна сигурност върховенство на закона и образование и връзки между народите на България и САЩ."

Енергиен експерт от САЩ идва да помага в София

САЩ ще изпратят енергиен експерт, който да работи с Министерството на енергетиката за разработване на план за това какво да е енергийното бъдеще на България, допълни Кери в отговор на въпрос за евентуални американски инвестиции в енергетиката.
Знам, че много хора се притесняват какво ще стане след спирането на "Южен поток". Разбираме ви и искаме да ви помогнем да се изясни бъдещето заедно с партньорството на ЕС, каза държавният секретар. Той обаче избегна директен отговор на въпроса дали САЩ ще отделят конкретни средства за енергетиката на България и само посочи, че американската Exim bank е един от инструментите.

Борисов допълни, че на всички, включително на американците, е ясна позицията на българското правителство относно проучването и евентуален добив на шистов газ - има мораториум, защото полетата са в най-плодородната земя на България.

„Многократно сме заявявали, че има мораториум за проучване на шистовия газ, докато се докаже, че то не е за сметка на екологията, позицията ни е ясна на нашите партньори, заяви премиерът Бойко Борисов на съвместната пресконференция с държавния секретар на САЩ Джон Кери.

„Уестингхауз“ ще бъде инвеститор у нас - добави той. - Ще намерим финансово-икономическа схема, за да не бъде за сметка на дефицита ни.

„Интерконекторът с Гърция ще бъде изграден с европейски пари“, каза още Борисов.

"На разговорите бяха обсъдени следните въпроси – регионални и глобални предизвикателства с политически характер, сътрудничество в областта на отбраната и сигурността, енергийната сигурност и диверсификация и върховенството на закона“”, съобщи Борисов.

„Сътрудничеството продължава посредством работни групи в следните области – сигурност и отбрана, енергийна сигурност, върховенство на закона и образование и връзки между народите на България и Съединените щати”, каза още министър-председателят.

Разделиха ДКЕВР на водна и енергийна!

Депутатите гласуваха "за" разделението на ДКЕВР на две части - водна и енергийна. Те ще имат общ ръководител, но членовете ще се избират от Народното събрание, а не от Министерски съвет, както бе досега.
Решението бе прието със 133 гласа "за". 

То обаче бе придружено със скандал. Провокира го независимият депутат Велизар Енчев. Преди гласуването той настоя депутатите в конфликт на интереси да го заявят публично според правилника на Народното събрание. 

Единствен се отзова Красимир Велчев от ГЕРБ. Той каза, че е в конфликт на интереси, защото... има 12 панела фотоволтаици на покрива си.

В залата настана смут, последван от подсмихвания. В това време нито един депутат не призна за личен интерес.

"Атака" срещу Кери

Народните представители от АТАКА не бяха допуснати до сградата на Министерски съвет, за да изразят отношението си към посещението на Джон Кери у нас.
В момента те са пред сградата на БНБ с плакати:

JE SUIS BULGARIAN
I PROTEST AGAINST THE US PRESSUDE
FOR SHALE GAS FRACKING IN BULGARIA!

JE SUIS BULGARIAN
I OPPOSE THE WAR AGAINST RUSSIA !

JE SUIS BULGARIAN
I AM AGAINST THE TTIP!

Депутатите от АТАКА призовават всички жители и гости на София да  подкрепят техния протест срещу посещението на Кери.

Плевнелиев посрещна Джон Кери на улицата

Президентът Росен Плевнелиев оказа рядко срещана чест на Джон Кери. Преди броени
минути държавният секретар на САЩ пристигна на "Дондуков" 2. Там той стана първият официален гост, който бе посрещнат от Плевнелиев още на самата улица.

Вижте карикатурите в новият брой на „Шарли Ебдо“

Вчера излезе новият брой на сатиричния седмичник "Шарли Ебдо", който бе изчерпан още сутринта в цяла Франция. 









Вижте няколко от карикатурите в новият брой:

„По-добре да не пипаме момчетата от „Шарли Ебдо“...

Иначе тези копелета ще станат мъченици, ще отидат в рая, и тогава ще ни гепят всичките девици.“

***

„Какво бъдеще предлагате на нашите джихадисти?“

„Охрана в Карфур?“











***



Нигерия. Клането в. 16 села на "Боко харам".

„2000 абонати на Шарли по-малко.“











***




Художник в "Шарли Ебдо" - 25 години работа.

Терорист - 25 секунди работа.











***

Нашите моливи винаги ще са по-остри

от вашите куршуми.

Тероризмът - занаят за мързеливи и чекиджии.










***

Кандидат за програмата "Еразъм": "Нищо за
Сирия? Няма нищо аз ще обърна самолета в правилната посока."











***

Търг на заложници.
"Ще взема този по средата. Ще научи децата да говорят френски“