събота, 7 февруари 2015 г.

Сензация! Опашка за книга

Целия ден жълтите павета бяха окупирани от хиляди чакащи за автограф на премиерата на
книгата "Нещата, на които не ни учат в училище".
Кой всъщност е автор на тази книга и защо предизвиква такъв интерес? В интернет го наричат "царят" на YouTube, Vbox или просто "царят на клиповете". А той всъщност е Емил Конрад - български "влогър". Не, няма грешка в правописа. Блогърът е човек, който пише съдържание в интернет, а влогърът (video blogger - vlogger б.а) снима клип и го публикува. Конрад снима клипчета на различни теми, но днес предизвика небивал интерес с представянето на книгата си "Нещата, на които не ни учат в училище".
През целия ден стотици хора чакаха пред книжарницата в гранд-хотел "България", за да си купях книгата и да получат автограф от тийн идола. В дебютното си заглавие Емил Конрад споделя свои лични размишления и преживявания в типичния си шеговит и прям стил. Историите са 12 на брой заради дванайсетте години, прекарани в училище. Последната, тринайсета, глава е оставена за читателите - всеки сам може да допише книгата.

Емил Конрад започва да снима клипове 2006 г., когато е на 17 години. Първите му видеа са на английски език, по-късно породължава и на български, и всъщност тогава започва да набира популярност в мрежата. Разказва за нещата, които му се случват в реалния живот, по забавен и атрактивен начин. Снима в дома си и сам обработва видеата си. Създава различни персонажи, най-известният от които е Силвето, която изиграва сам. Най-популярните му поредици от видеа са "Истината или се осмеляваш" и „Войната на половете". В профила си в социалните мрежи представя себе си като режисьор.

Понастоящем има над 200 хиляди фена във Facebook, над 133 хиляди абоната в YouTube и над 18 хиляди във VBox7.
ВИДЕО

Къде да живея?

Путин: Русия е против световен ред с един безусловен лидер

Русия не желае световен ред с един безусловен лидер, който смята, че всичко му е позволено, а на другите - само това, което той разреши, това заяви руският президент Владимир Путин, цитиран от Интерфакс.
„По повод това, че против нашата страна се води война- война, слава Богу няма. Но има опит да се задържи нашето развитие с различни средства, има опит да се закрепи съществуващият, образувал се през последните десетилетия, след разпада на СССР, световен ред, при който начело е един безусловен лидер, който иска да запази мястото си на такъв. Той смята, че може всичко, а на другите е полезно само това, което той разреши и то само ако е в негов интерес. Русия никога няма да се съгласи с такъв световен ред“, убеден е руският президент.

Азис- До Чикаго и отзад

Концертът на Азис в Чикаго- 9 песни на плейбек за по 60 долара за билет.

Меркел проговори за срещата с Путин!

Канцлерът на Германия Ангела Меркел проговори за първи път след вчерашната с Владимир
Путин в Кремъл.

Меркел говори преди днешната конференция по безопасността в Мюнхен.

"Визитата в Москва имаше смисъл, но още не е ясно дали тя ще е успешна. Кризата в Украйна няма да се реши с военни методи. Действията на Русия нарушиха световния ред и принципите за съвместно съжителство в Европа", заяви Меркел.

Канцлерът на Германия съобщи, страната й се придържа към концепцията за строителство на "голяма Европа" от Владивосток до Лисабон.

На конференцията по безопасност в Мюнхен са 20 държавни глави, 60 външни министри и министри на отбраната, представители на деловите и научните кръгове, както и на правозащитни организации от цял свят. Русия е представена от външния министър Сергей Лавров, Украйна - от президента Петро Порошенко, а САЩ - от вицепрезидента Джоузеф Байдън и държавния секретар Джон Кери, който неотдавна беше и в София. Там е също и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Районът в центъра на Мюнхен, където е хотелът "Байеришер Хоф" - домакин на срещата, е отцепен от полицията. За реда се грижат 4000 представители на реда.

Оланд: Провалим ли се за Украйна, сценарият е ясен - война!

Френският президент Франсоа Оланд заяви, че настоящият съвместен опит на Франция и Германия за разрешаване на конфликта в Украйна е един от последните шансове на бившата съветска страна да избегне войната, предава агенция Франс прес.
„Ако се провалим, знаем сценария много добре. Името му е Война“, каза още президентът на Франция.
Обновена!

Радой Ралин –Новатор! Вместо съботна молитва

Новатор

Бе нашумяла някаква теория
за хода на световната история.
Пренесе я у нас един доцент
и си направи нов апартамент.

Но мина модата на таз теория!
Запретна се набързо и обори я
тогава пак новаторът доцент
и вдигна втори нов апартамент.

1957 г.

Карикатурите на Краси










Краси Петров рисува специално за "Таралеж"

Досието на агент Павел се появи в депутатските пощи

Страници от изчезналото агентурно досие на агент „Павел“ изненадващо се появиха в
депутатски пощи. Именно под този псевдоним в масивите на комунистическата Държавна сигурност е известен лидерът на ДПС Лютви Местан, заяви в горещата парламентарна дискусия тази седмица Методи Андреев от ГЕРБ.
Тайнствените материали са се появили в пощенските кутии на депутатите в парламента в края на петъчния работен ден.
През 1990 г. Държавна сигурност прочиства стотици досиетата на свои агенти, един от най-позорните опити на преименувана в БСП комунистическа партия, с който тя и нейният репресивен апарат се опитват да заличат компрометиращи следи и да запазят контрола над агентурния апарат и по време на прехода към демокрация.

Скриването на агент „ПАВЕЛ”

През 1997 г. СДС приема първия закон за разкриване на документите на Държавна сигурност и агентите й в трите власти
(законодателна, изпълнителна и съдебна). Законът обаче е компромисен. Той защитава сътрудниците на ДС, които са превербувани от новите специални служби, като в такива случаи забранява тяхното огласяване.
Отделно от това по искане на БСП и ДПС Конституционният съд обявява за противоконституционни няколко текста от закона. Единият от тях се отнася до т. нар. картотекирани сътрудници, т.е. агентите с унищожени досиета. Така те също остават скрити от обществото. През есента на 1997 г. комисията „Бонев” обявява само 23 сътрудници, сред които най-много са депутати от ДПС. Други кнад 70 имена остават скрити, заради това, че при прочистването на досиетата през 1990 г. БКП и ДС са оставили само картончетата им.
Името на Лютви Местан, който влиза за първи път като народен представител в 38-то Народно събрание от ДПС, не е обявено тогава.

Обявяването на агент „ПАВЕЛ”

През 2007 г., когато комисията по досиетата обявява проверката на депутатите от промените дотогава, сред новите имена на агенти в парламента, които не са оповестявани преди, е и това на Лютви Местан.
Според изнесената информация Лютви Местан (1960) е сътрудничил като агент на Трето управление на ДС от 1979 г. под псевдонима „ПАВЕЛ”. Вербуван е на 12 март 1979 г. от офицера от ВКР Иван Иванов, който го е и ръководил. Тогава Местан е бил 19-годишен е вербуван в казармата – в трудови войски.
Документът, на базата на който е обявена неговата принадлежност към ДС, е картон образец №4.
Още през 2007 г. в своето решение за Местан комисията по досиетата е подчертала факта за неговото изчезнало досие. Тя е посочила, че в доклад на МВР до нея от 10 август 2007 г., е записано, че агентът е „предаден на ръководство на Първо главно управление (ПГУ, б.а.) през 1981 г.” Комисията се е обърнала с искане за материалите до наследникът на ПГУ – Националната разузнавателна служба. Оттам с писмо от 30 август 2007 г. е записано, че за посоченото лице „няма информация в справочния апарат и не се съхраняват документи в архивните фондове”.
Така досието на Лютви Местан остава скрито. Прокуратурата не образува дело за изясняване на този случай.

Някои подробности в картона

Картонът образец №4 за картотекиране на Лютви Местан съдържа някои интересни подробности. Първата е, че върху него е отбелязано привличането му като агент от Трето управление на ДС. За онези, които не знаят ВКР по времето на комунизма се счита за политическият орган на БКП в армията. Там евъведен под регистрационен номер №53268. На картона му е отбелязан и още един номер I p 10563, което е работното дело на агента. Този номер обаче впоследствие е задраскан, както и думата „налично”. В същото време в регистрационния дневник комисията по досиета установява, че срещу същия номер не е отбелязано досието да е унищожено, т.е. то трябва да е в наличност.
Второто важно доказателство е, че върху картона е отбелязано прехвърлянето на агента към Първо главно управление с писмо 7227 от 18 ноември 1981 г. Прехвърлянето на агент „ПАВЕЛ” съвпада с годината, в която той е отбил 2-годишната си военна служба и вече не е бил необходим за изпълняване на задачи за ВКР. Прехвърлянето му към ПГУ обаче може да означава само едно – агент „ПАВЕЛ” е оценен като перспективен и това е причината да бъде използван, но този път от Първо главно управление на ДС.
Подобен е и пътя на друг известен агент на ВКР – „АНГЕЛОВ”, псевдоним под който Ахмен Доган също е вербуван, докато е трудови войски от военното контраразузнаване. След края на военната служба е прехвърлен за кратко в Окръжно управление на МВР-ДС във Варна, откъдето е изтеглен и превербуван също от ПГУ под псевдонима „САВА”.
Третият важен момент, който картончето разкрива е, че интересът на ДС към агент „ПАВЕЛ” е валиден и към времето след 1985 г. по време на „възродителния процес”. Този извод може да се направи от факта, че върху картона е  изписано името на преименувания Местан, а именно Владимир Ясенов Зидаров.
Вербуването на Лютви Местан като агент „ПАВЕЛ” е констатирано от комисията и в регистрационния дневник (виж по-долу копия от документа). В архивите е запазен и документ за прехвърлянето на агента от ВКР в ПГУ през 1981 г.
Kъде ще се строи модерен жилищен комплекс...https://varnacitypark.bg/

САЩ започва търговия на Луната!

САЩ се подготвят да лицензират компании за търговско развитие на Луната. Скоро фирмите зад океана ще могат да претендират за части от спътника на Земята по същия начин, по който получават разрешение за изстрелване на ракети в космоса, съобщава Ройтерс.

Новината идва от писмо, изпратено от Федералната администрация за авиация до „Бигълоу Аероспейс” – американска космическа стартъп компания, която освен другите си дейности се занимава с направата на надуваеми жилища за употреба в космоса. В писмото личи намек, че ако „Бигълоу” се съгласи да разположи свой клон на Луната, то компанията ще има ексклузивни права за търговия върху територията, на която е космическата къща.

За 2015-а фирмата е планирала да изпрати своите продукти на Международната космическа станция, които да останат в откритото вселенско пространство за евентуално ползване от бъдещи космически туристи. След това ще се фокусира върху изграждане на бази на Луната към 2025 година.

Впрочем, Щатите са подписали договор на ООН, в който се казва, че нито една страна няма право да предявява претенции към територия на Луната или други космически обекти. Документът обаче не забранява частни компании да разполагат обекти на небесното тяло – процес, който контролира от Федералната администрация за авиация на Америка.

Съединените американски щати не са подписали обаче друг ключов документ, иницииран от Обединените нации. Документ, известен като Лунния договор. Той е парафиран само от девет държави и ограничава начините, по които страните и компаниите могат да добиват минерали и други ресурси, които съществуват на Луната.

Kъде ще се строи модерен жилищен комплекс...https://varnacitypark.bg/

Над 5 часа разговари между Меркел, Оланд и Путин

Русия, Франция и Германия подготвят вече документ за практическо осъществяване на
минските споразумения за Украйна, заяви веднага след срещата на Путин, Оланд и Меркел говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Резултатите и текста ще бъдат обсъдени в неделя по телефона между лидерите на Русия, Франция, Германия и Украйна.

Въз основа на предложенията на Меркел и Оланд се подготвя документ, в който ще бъдат взети под внимание и предложенията на Порошенко, както и всичко, засегнато по време на разговорите днес в Кремъл с добавките на Путин, уточни Песков. След като се приеме текста на документа, той ще бъде предложен на всички засегнати страни в конфликта.
След противопоставянето Москва, Берлин и Париж започнаха процеса по съгласуване на позициите си и изработване на общ, доста съдържателен документ, отбелязва членът на комисията към Държавната дума на Русия (долната камара на руския парламент) по въпросите на ОНД, евразийската интеграция и връзките със сънародниците зад граница Василий Лихачьов.
Президентът на Русия Владимир Путин, канцлерът на Германия Ангела Меркел и президентът на Франция Франсоа Оланд направиха сериозна политическа стъпка, започвайки съгласуването на позициите си по Украйна и изработването на документ, който носи не само политически, но и психологически характер, смята членът на комисията към Държавната дума на Русия (долната камара на руския парламент) по въпросите на ОНД, евразийската интеграция и връзките със сънародниците зад граница Василий Лихачьов.

Преговорите, посветени на преодоляването на ситуацията в Източна Украйна, започнаха със среща на лидерите на „четири очи“, без участието на членовете на делегациите или експерти. По-късно Путин, Оланд и Меркел направиха пауза за протоколните снимки, след което разговорите бяха възобновени. Като цяло преговорите продължиха пет часа.

На тази дата: 7.2.1878 г. Созопол е освободен от турско робство

Посрещането на Александър Лермонтов с хляб и сол в Бургас.
На 7 февруари 1878 година Созопол е освободен от турско робство. Това прави т.нар. Летящ отряд, воден от полковник Александър Михайлович Лермонтов, командир на XIII Драгунски на Военния орден полк. На 3 февруари отрядът бил сформиран от 7 пехотни роти, 2 кавалерийски ескадрона и 2 конни оръдия, набрани от 13 драгунски и 104 Устюжки полк.
Той имал за задача да заеме ключови позиции за защита на бреговете на Бургаския залив и да спре нахлуващите от север през Дюлински проход башибизуци и дезертирали турски войници. На 4 февруари са освободени Карнобат и Българово, на 5 февруари Айтос, на 6 февруари отрядът влиза в Бургас, на 7 февруари е освободен Созопол.

По традиция населените места в Бургаска област, освен Националния празник - 3 март,честват и деня на Освобождението си от турско робство, с полагане на цветя и венци пред паметниците на своите осводители.
Varna city park

Вицове, февруари 2015 г.

Когато дълго сте спорили и накрая си се оказала
права...

СмЕх

Учителката разказва за животните и сезоните:
- Деца. Есен е. Листата на дърветата са окапали. На кого сега му е трудно да се крие в храстите?
- На катаджиите, отсича Иванчо.

***

- Госпожице, разберете ме правилно, не предлагам на всяка!
- Господине, не го приемайте лично, но и аз не отказвам на всеки!
***

Грузинска веселба. Домакинът казва:
- А сега Гиви ще произнесе тост!
Става Гиви и казва:
- Да пием! - и си сяда.
След малко пак:
- А сега Гиви ще произнесе тост!
Гиви пак става и казва:
- Да пием! - и пак си сяда.
След още малко:
- Вано да произнесе тост!
Вано започва:
- Уважаеми приятели! Всички ние сме се събрали тук в този хубав слънчев ден, за да празнуваме по един много добър повод...
Домакинът го прекъсва:
- Седни си. А сега Гиви ще произнесе тост!
***

Митничар се стряска на сън и започва да бълнува: "Боже, тирът отминава!" Жена му се надигнала и прошушнала в ухото му: "Спинкай спокойно, празен е."

***

Катаджия дебне до паркинг на ресторант. Излиза пийнала голяма компания, и се качват по колите. Катаджията си избрал един, който едвам се държал на краката и го спира:
- Проверка за алкохол, духнете!
Резултат - нулев. Катаджията:
- Как е възможно това?
Мъжа:
- Днес аз съм дежурен по отвличането на внимание.



петък, 6 февруари 2015 г.

Американците скочиха на Меркел!

Видният американски политик и председател на сенатската комисия по отбрана Джон
Маккейн остро нападна германската канцлерка Ангела Меркел. И то часове преди тя и френският президент Франсоа Оланд да се срещнат днес след обед с руския държавен глава Владимир Путин.

“Нейното (на Меркел – б. р.) поведение ми напомня за политиката от 30-те години на миналия век”, изрече Маккейн в интервю за немския тв канал ZDF. Той уточни, че подобно равнодушие и бездействие по отношение на политиката на Хитлер е довело до неговия възход и до разпалването на Втората световна война.

“Не знае ли г-жа Меркел откъде идват оръжията за сепаратистите и военните подкрепления в жива сила”, попита ядно Маккейн и добави: “Възнамерява ли тя да гледа безучастно как за пръв път след края на Втората световна война една европейска страна бива разпокъсвана?”

Поводът за острите думи на Джон Маккейн е категоричната позиция на Меркел, че конфликтът в Украйна не може да се реши с оръжия, а единствено по дипломатически път.

Канцлерката категорично се противопоставя на намеренията на САЩ да изпратят въоръжение за украинската армия. Маккейн е на обратното мнение – въоръжаване армията на Киев.

“Когато гледаш поведението на германското правителство, би могъл да си помислиш, че то и понятие си няма или пък му е все едно, че в Украйна се избиват хора”, жигосва Маккейн. Той допълва също, че поведението на Европа относно конфликта в Украйна било огромно разочарование, но той не очаквал нищо друго.

Същевременно в. “Ди Велт” днес съобщи, че Вашингнон бил решен да започне да доставя оръжия за Украйна, ако днес се провали разговорът на Меркел и Оланд с Путин и боевете в Източна Украйна продължат с неотслабваща сила.

Най-щастливата пенсионерка живее на круизен кораб! Видео

След като съпругът й умира, 86-годишна вдовица решава да продаде имението си с пет спални
и обща площ от 40 декара във Флорида и да заживее постоянно на луксозен круизен кораб. Лий Уочстетър, или Мама Лий, както я нарича екипажът на кораба, е на борда на Crystal Serenity от близо седем години, пише Asbury Park Press.

Тя е изчислила, че животът на Serenity ще й струва 164 000 долара през тази година. Това включва разходите за нейната самостоятелна каюта, храната, бакшишите, развлеченията в стил Бродуей и други ежедневни дейности. Мама Лий е била на 89 круиза по време на 50-годишния брак със съпруга си, а след това има още около 100, както и 15 световни круиза. След като е посетила стотната си държава, тя вече е спряла да ги брои. „Нека кажем, че съм била в почти във всяка държава, която има пристанище“, казва тя. 

Съпругът й, който бил банкер и оценител на имоти, я запалил по круизите. В днешно време тя
почти не слиза на сушата, защото е била по няколко пъти на всяко място. "Когато всички слязат на брега, тук става толкова тихо и почти целият кораб остава само за мен." Истанбул е изключение обаче. "Не мога да устоя на Капалъ Чарши," казва Уочстетър.

Това, което й липсва най-много, е нейното семейство, но тя успява да поддържа връзка с тримата си синове и седемте си внука чрез нейния лаптоп. "Чувам се с някой от тях всеки ден и винаги ги посещавам, когато акостираме в Маями. Миналата година бяхме в Маями пет пъти."

Тя е имала и дъщеря, която е починала, така че всичките й близки хора в момента са в района на Форт Лодърдейл. "Когато децата ми бяха малки, много пъти съм ги водила на круизи. Сега те имат собствени семейства и правят каквото сметнат за добре. В деня, преди съпругът ми да почине от рак през 1997 г., той ми каза: 'Не спирай да пътуваш.' И така днес си живея живот без стрес, като в приказка." Едно от нещата, които я е привлякло на Crystal Serenity, е танцувалната програма. "Танцувам по няколко часа всяка вечер след вечеря и го правя от години," споделя Уостетър. Преди Serenity тя е живяла в продължение на три години на кораб на компанията Holland America. Когато обаче от кораба решават да спрат танцувалната си програма, тя решава да го напусне.

Що се отнася до вечерята, тя казва: "Наистина обичам да си хапвам и често сядам на маса за осем души. Така се запознавам с интересни пасажери и през годините съм се сприятелила с много хора." Тя е качила 11 кг, откакто е заживяла на кораба и признава, че е на плодова и зеленчукова диета, като се опитва да отслабне. "С радост мога да кажа, че ми остава да сваля само още 4 кг", споделя Уостетър. През повечето дни Мама Лий може да бъде открита в един от салоните на кораба, където бродира. "Това е втората ми любов. Бродирам от 50 години. Всичко, което правя, го подарявам на членовете на екипажа. Това ми доставя голямо удоволствие“. В момента Уочстетър, която е работила като медицинска сестра, очаква 87-ия си рожден ден и навършването на седмата си година на борда на Serenity. Тя отдава крепкото си здраве на добрата си имунна система.

"През цялото време, откакто съм тук, няма един ден, в който да съм била болна," казва тя. "Вече съм толкова разглезена, че не знам дали някога бих могла да се приспособя отново към реалния свят." На корабите на Crystal живеят и три други жени, но нито една не е от толкова дълго, колкото Мама Лий.



Видео

Хотел с персонал от роботи, откриват в Япония

Увеселителният парк Huis Ten Bosch в Япония, който е проектиран да прилича на Холандия, обяви, че ще открие високотехнологичен хотел, чиито служители са роботи, пише CNN News. Хотелът ще се нарича Henn-na, което означава „странен хотел“. Според компанията първият от двата етажа на хотела ще бъде открит на 17 юли, предлагайки 72 стаи. Вторият етаж ще бъде завършен през 2016 година, осигурявайки още 72 стаи.
На регистратурата клиентите ще бъдат обслужвани от три хуманоидни робота, способни да провеждат интелигентни разговори. Хотелът ще назначи и четири машини, изпълняващи ролята на пиколо. „Ще направим най-ефективният хотел в света“, казва президентът на увеселителния парк Хидео Савада. Неговите планове са роботите да вършат 90 процента от работата в сградата.
И други технологии, наред с роботите, ще допринасят за високотехнологичния профил на хотела. Стаите ще разполагат с устройства за лицево разпознаване, гостите ще могат да правят поръчки чрез таблетите си, а специален панел ще засича топлината на тялото и ще настройва климатичната система на подходяща температура. За намаляване на разходите за функционирането на всички машини и джаджи ще се използва слънчева енергия. Цените на стаите няма да бъдат фиксирани, а ще се определят според търсенето. Гостите ще наддават, за да направят резервация по време на активния сезон.
Varna city park

Издирваната терористка от Париж се появява в последното видео на "Ислямска държава"

Френските власти разследват, дали жена, участваща в пропагандно видео на групировката „Ислямска държава“ с името „Да взривим Франция 2“, е съпругата на ислямиста, който взе заложници в магазин за кашер храна в Париж. На кадрите, разпространени от френскоговорящи екстремисти от групировката, джихадисти в маски възхваляват атентатите в Париж от миналия месец и призовават мюсюлманите да извършват нови атентати във Франция.
 В смразяващо кръвта изявление пред камерата, терорист казва: „Не се предавайте, не сваляйте оръжия, не се давайте, убивайте. Днес е наш ред, убийте ги, сега имате над 4 милиона цели“.

Източник, близък до разследването на атентатите, каза пред Си Ен Ен, че властите смятат, че жената във видеото, облечена в камуфлажни дрехи, вероятно е Хаят Бумедиен. Бумедиен е вдовицата на Амеди Кулибали, който взе заложници в магазина за кашер храна в Париж и уби четирима от тях на 9 януари, преди да бъде ликвидиран от полицията.

В момента френските власти издирват Бумедиен, която е заподозряна в участие в организирането на атаката. Смята се, че тя в момента е в Сирия.

В новото видео ислямистите казват още: „Къде е тази свободата на словото? Когато през 2009 година, карикатуристът Сине, нарисува евреите и сина на Саркози, бе уволнен от „Шарли Ебдо“.“.

Джихадистите също призовават френските мюсюлмани: „Убийте полицай с нож, вземете му пистолета, с неговия пистолет убийте войник, с неговия автомат се жертвайте за нашия бог“.

След това ислямистите предупреждават Запада да не очаква мир. „Ако се биете за демокрация, ние ще се бием за исляма. Вие ще трябва да се примирите с това, че ние ще отвръщаме на всичките безбройни престъпления, които сте извършили. Вие отнехте нашите права. Затова не може да очаквате мир“, казва екстремист.
Видео

Константин Тренчев напуска престола на „Подкрепа“

Точно на 60-годишния си юбилей и на 26-тия рожден ден на КТ „Подкрепа“ лидерът на
синдиката Константин Тренчев слиза от престола.

Неизменният синдикален вожд от 1989 г. сам се разделя с поста. Като ще го стори на редовния конгрес на профсъюза, който винаги се провежда на двойния празник 8 февруари – рождения ден и на Тренчев, и на „Подкрепа“.

Почти сигурно се очаква д-р Тренчев да откаже този път да се кандидатира за президент на Конфедерацията на труда. Приближените му вече знаят, че в неделя ще го обяви официално. Патоанатомът по професия дори е споделил, че има намерение да се отдаде на научна дейност.

През годините на няколко пъти президентът на КТ „Подкрепа“ е намеквал около датата на конгреса 8 февруари за оттегляне. В крайна сметка обаче досега Тренчев винаги е оставал начело на собствената рожбата си, създадена като дисидентска организация за защита на социални и трудови права на интелектуалци преди 26 години – 9 месеца преди 10 ноември 1989 г.

Сега д-р Тренчев твърдо настоявал, че вече е време да се раздели с високата длъжност, като според него има много достойни хора, които могат да го заместят. Слизането от престола обаче според синдикалисти можело и да предизвика напрежение в организацията. Като вече били факт симптоми на вътрешни катаклизми. Заради неизбежната битка кой ще е новият синдикален лидер.

Макар и крепена от доктора досега като много монолитна, в конфедерацията неизбежно съществували различни лагери. Поне 2-3, които ще натискат техен човек да застане начело на „Подкрепа“. А спряганите номинации никак не са случайни.

Повече от сигурно за овакантения пост се стяга дясната ръка на Тренчев от близо две десетилетия Димитър Манолов. Той влиза в КТ още през ноември 1989 г., а от конгреса на 8 февруари 1994 г. досега е неизменен вицепрезидент. Но се говори, че силният миньорски профсъюз в „Подкрепа“ бил срещу Манолов.

Според анализатори обаче едва ли ще има катастрфален сблъсък на конгреса. Иначе Тренчев нямало да се реши да напусне поста и да остави рожбата си в раздори.

Преди няколко години – през 2011-а, той заяви, че е уморен и дори вече разочарован в многогодишната си дейност. В крайна сметка обаче остана. Като не стана ясно дали тъкмо заради напрежение около евентуална смяна на поста, както се твърдеше, Тренчев е решил да не се оттегля. Или, каквато беше официалната версия – защото нямало нито една друга номинация на конгреса поради преданост към доктора.

„На 60 години се чувствам като човек, който е загубил илюзиите си и ще направи всичко възможно да започне трети път живота си отначало. Усещам разочарование поради факта, че не прецених през 1988-1989 година обстановката вярно и адекватно“, казва той в интервю в последния брой „Уикенд“.ренчев смята, че досега не е имал абсолютно никаква конкуренция за поста президент на КТ „Подкрепа“. „Смело мога да кажа, че мога да съм на поста, докато аз искам. А тъй като вече не желая, няма да се кандидатирам. Миналия път пак бях взел такова решение, но настъпи голяма паника и смут“, обясни той.

„На 60 съм и възнамерявам да се посветя на научните занимания. Впрочем аз вече 26 години не съм и спрял да се боря в тази посока. Относно оставането ми в КТ „Подкрепа“ смятам, че няма перспектива, защото хората не желаят да бъдат свободни“, заяви Тренчев.

„Давах достатъчно личен пример досега. Хората идват на тълпи да ме кандърдисват да остана, викаха ме и министри… Претенденти за поста досега не е имало, но се надявам да се появят такива. През годините аз съм бил повече политик. Има много по-подготвени синдикалисти от мен. Кой ще набере кураж не знам“, каза още той.

На тази дата: 6.2.1958 г. Осем футболисти на „Манчестър Юнайтед” загиват в самолетна катастрофа

1958 г. осем футболисти на „Манчестър Юнайтед” загиват в самолетна катастрофа край Мюнхен. Новината за катастрофата сломява цяла футболна Европа. Отборът на „Манчестър Юнайтед” губи голяма част от състава си. Но само 10 години по-късно те печелят Купата на европейските шампиони, като начело на тима отново е Мат Бъзби. През 1968 г. „Манчестър Юнайтед” става първият английски футболен клуб, който печели Купата на европейските шампиони.

На 5 февруари 1958 г. отборът на „Манчестър Юнайтед” играе реванш в турнира за Европейската купа срещу сръбския Цървена звезда в Белград. В първата среща на „Олд Трафорд” момчетата на Мат Бъзби, или както са ги наричали по онова време „Бебетата на Бъзби” са победили с 2:1. След равенство 3:3 в Сърбия манчестърци се класират за полуфинала с общ резултат 5:4.

В деня след срещата с Цървена звезда ги очаква полет до дома и повечето играчи вече мислят за съботния мач с тима на „Уулвърхемптън”. Тръгването от Белград се забавя с час, защото един от футболистите Джони Бъри е загубил паспорта си. След това самолетът каца в Мюнхен, за да презареди с гориво.

В три часа следобед метеорологичните условия на германското летище са лоши заради обилния снеговалеж. На два пъти пилотът безуспешно опитва да излети. Третият опит се оказва фатален - самолетът се отделя от пистата, но губи височина, разбива се в ограда на летището и избухва в пламъци.

23-ма от общо 44 пътници на борда загиват. Между тях са седем играчи на „Манчестър Юнайтед” - Джеф Бент, Роджър Бърн, Еди Колман, Марк Джоунс, Дейвид Пег, Томи Тейлър и Лиъм „Били” Уелън. Звездата на отбора Дънкан Едуардс е ранен тежко и умира две седмици по-късно в болницата в Мюнхен. По онова време той е сочен като една от големите надежди на английския футбол.

Секретарят на клуба, както и Берт Уоли от треньорския щаб, също загиват, заедно с няколко британски спортни журналисти. Други двама футболисти на английския гранд - Джони Бъри и Джаки Бланкфлауър, получават тежки наранявания и никога повече не играят футбол.

Оцеляват легендарният треньор на „червените дяволи” Мат Бъзби, Вайълет, Рей Ууд, Бил Фолкъс, Хари Грег, Кени Морганс, Албърт Сканлън и станалият легенда по-късно - сър Боби Чарлтън.

Бъзби успява да преодолее нараняванията си и започва да гради нов отбор. Денис Вайълет става един от водещите играчи в тима. През сезон 1959-1960 оцелелият след трагедията играч счупва рекорда на Джак Роули, като бележи 32 гола за един сезон. Отборът завършва на 17-то място.

Формата на Юнайтед в началото на новото десетилетие не е впечатляваща, но отборът скоро започва да „набира скорост”. Червените стигат до финал за купата на Англия през сезон 1962-1963 и побеждават „Лестър Сити” с 3:1.

През следващия сезон 1963-1964 г. играчите на „Манчестър Юнайтед”, вдъхновени от успеха си, започват да мислят и за титла - „червените дяволи” завършват втори, само 4 точки след „Ливърпул”. „Манчестър” печели първенството през 1965 и 1967 г. и Купата на Европейските шампиони през 1968 г., ставайки първия английски отбор, спечелил отличието. Мат Бъзби се оттегля от мениджърския пост през 1969 г.
Varna city park

Вицове, февруари 2015 г.

140 годишна майка с 5 дневен син

СмЕх

У вас има ли нещо на Apple?
- Да, компот.

***

В шивашкото ателие:
- Панталонът ви е добре скроен, много е
елегантен - какво не му харесвате?
- Малко ме стяга под мишниците.
***

14 февруари в аптеката
-Добър ден!
-Свършиха
***

Излита самолет. Стюардесата започва да раздава питиета и минавайки покрай един талибан го пита:
- За Вас, господине, уиски, шампанско?
Талибанът отговаря:
- А не, благодаря, аз след малко ще карам.
***

На концерт за цигулка и пиано, млад мъж заговаря дамата до себе си:
- Знаете ли, предпочитам цигулката пред пианото.
- О, вие сте цигулар?
- Не, не! Хамалин съм!
***
Всяка сутрин нови вицове

четвъртък, 5 февруари 2015 г.

Протестиращите срещу "Орешарски" подслушвани 300 дни, показва разработка "Червеи"

Подслушването на протестиращи срещу кабинета "Орешарски" се е осъществявало в рамките на разработката с многозначителното име "Червеи".

На "слушалка" са били поставени поне 1000 души, най-активните в мероприятията срещу бившото правителство. Действало се е по изпитания "алгоритъм" - закачани са един след друг. Любопитното е, че е подслушването е траело почти година - 300 дни, въпреки че стандарните операции са по шест месеца. Все още не е ясно от кого е била разпоредена - от МВР или от ДАНС.

В мандата на служебното правителство бе назначена нарочена за това проверка. Резултатите от нея все още не са видели бял свят.
Varna city park

Идеята на Москов да плащаме за 15 години назад май няма да мине

Идеите на министър Петър Москов за здравните осигуровки всяха напрежение между Реформаторския блок и ГЕРБ. Депутатите от ГЕРБ са категорично против намеренията на здравния министър да накара хората, които не внасят здравни осигуровки, да бъдат заставени да направят това за периода от началото на задължителното здравно осигуряване – т.е. 15 години назад.
В парламента лекарите от ГЕРБ, които са и членове на здравната комисия, отказаха коментар, но намекнаха, че има достатъчно време „нещата да се обмислят допълнително”. Те нямат никакво намерение да подкрепят предложението на Москов държавата да даде 6 месеца на хората, които не са се осигурявали здравно, за да внесат парите за 3 години назад, а ако не го направят, да ги принуди да плащат с 15 г. назад. Това записа правителството като промени в Закона за здравното осигуряване.

Кралят на Йордания лично ще бомбардира "Ислямска държава"

Кралят на Йордания Абдула II може да участва лично във въздушните удари срещу
джихадистите от "Ислямска държава". Местни медии съобщават, че това може да стане днес, когато се очаква да започнат бомбардировки на екстремистки крепости, пише "Дейли Мейл". Вчера кралят на Йордания се закани, че ще преследва "Ислямска държава", докато неговата армия „остане без гориво и куршуми". Изявлението за отмъщение дойде на закритата среща с американски депутати във Вашингтон.

Йордански пилот беше изгорен жив от джихадистите. В отговор на това Йордания съобщи, че двама терористи от „Ал Кайда" са били екзекутирани в следствие на убийството.

"Ще последва отмъщение, каквото "Ислямска държава" не е виждала", съобщи пред медии републиканецът Дънкън Хънтър.

Препоръчват да бъде спряна кампанията на "Булгартабак" за контрабандните цигари

С препоръка да бъде спряна или коригирана кампанията "Не купувай контрабанда! Вредно е за
всички" завърши закрито заседание на Етичната комисия към Националния съвет за саморегулация (НСС). Това се случи след редица подадени жалби и сигнали от страна на граждани. Кампанията е инициирана от "Булгартабак-Холдинг" в партньорство с Министерство на финансите, Агенция "Митници", "Национална асоциация на тютюнопроизводителите 2010" и "Асоциация на производителите на ориенталски тютюни".

Решението
Според Етичната комисия към НСС колаборацията между държавни институции и частни компании не е прецедент, но в случая има нарушения. Според решението "някои детайли (от кампанията) правят недопустим, макар и само загатнат, паралел с тютюнопушенето, създавайки впечатление, че закупуването на легални цигари е полезно за обществото и трябва да се поощрява".

В допълнение, привличането на вниманието върху цигарите и същевременното използване на символи като майки с деца и послания, сред които "контрабандните цигари не помагат да се откриват места в детските градини", са недопустими, посочват от комисията. Според тях този тип комуникация прави несъзнателна логическа връзка с това, че не-контрабандните цигари са в полза на обществото. В същото време обаче комисията смята, че "твърденията, че кампанията внушава да се купуват единствено цигари с марката на "Булгартабак", че съдържа скрита реклама на търговската верига "Лафка" са неоснователни".

Взетото по време на заседанието на комисията решение може да бъде обжалвано. Органът няма санкциониращи функции и не може да налага глоби и друг вид санкции, а може само да отправя препоръки.
Varna city park

Днес парламента ще гласува за имената на българските турци

Втори ден продължава започналата в сряда патетична схватка между ДПС и останалите
политически сили в парламента по законопроекта за промени в закона за гражданската регистрация. С поправки в закона от ДПС искат да се върнат посмъртно имената на починалите български турци отпреди Възродителния процес.

Днес дебатите по предложените промени ще продължат и те ще бъдат подложени на гласуване. Депутатът от Движението за права и свободи Светослав Атанасов излезе на трибуната и се закани, че днешният ден четвъртък ще бъде като срядата, в която се разгоряха бурни страсти и дори се стигна до констатация, че сме пред косовски сценарий.

Болницата в Карлуково си купила картини за 22 хиляди лева

Психиатричната болница в Карлуково попадна в центъра на нов скандал. Лечебното заведение си купило картини с държавни пари. Придобивката е за 22 хиляди лева. В края на октомври ДАНС нахлуваха в психиатричната болница в Карлуково и арестуваха директорката и главният счетоводител. Съмненията са за злоупотреби с обществени поръчки през фирми на роднини. Пациенти били принуждавани да работят безплатно, а болни дори били забелязани да пасат трева от глад. Според ръководството обвиненията са недоказани., съобщи бТВ.

Болницата е със задължения от половин милион лева. От година тече ремонт за милион и двеста хиляди лева, триста хиляди от които държавата все още не е превела. Въпреки финансовия недоимък ръководството на болницата е обзавело административния корпус с 64 картини от Съюза на ловешките художници. Стойността им е 22 хиляди лева.

Направихме го, за да бъде по-приятно в нашата работа, обяви директорката д-р Кунка Никифорова. От здравното ведомство се заканиха, че ще Никифорова ще бъде уволнена.

Може да си вземе и картините със себе си. Ако ги плати. Защото те вече са държавна собственост, коментира зам.-министърът на здравеопазването Адам Персенски. От болницата са готови да върнат придобивките.

На тази дата: 5.2.1936 г. Чарли Чаплин реализира последния си ням филм „Модерни времена”

1936 г. Чарли Чаплин реализира последния си ням филм. „Модерни времена” всъщност е
първият открито политически ангажиран филм, а критиката му към индустриализираното общество била приета с противоречиви реакции след премиерата.

Чаплин е автор на сценария, композитор на музиката и изпълнител на главната роля. Филмът се появява девет години след първите озвучени филми през 1927 г. „Модерни времена” е определян като квазиням филм - макар че в него не присъства сихронизиран гласов диалог, има специални звукови ефекти и оригинална музика.
Действието във филма се развива през 30-те години на 20 в. по време на Голямата депресия. Основни теми са безработицата, бедността, гладът, борбата на пролетариата срещу индустриалната епоха и различни социални институции.

Историята в лентата проследява съдбата на работник на поточна линия. Тежката и монотонна работа става причина за нервен срив, който го изпраща в болница и го оставя без работа. След като попада случайно в редиците на протестиращи работници, е арестуван и попада в затвора, погрешно заподозрян като комунистически лидер. Впоследствие мъжът отново е на улицата, работи за кратко като нощен пазач, работник в корабостроителница, техник в завод, пеещ сервитьор, докато отново остава безработен. Запознава се с бездомно момиче, с което се опитва да създаде дом, но опитите му непрекъснато биват осуетявани от икономическата ситуация и властите.

Любопитен факт е, че в този филм се появява за последен път „Скитникът” - популярният малък човек с бомбе, мустаци, големи обувки, широки панталони, тясно сако и бастунче. В края на филма за пръв и последен път се чува и гласът на Скитника, докато той импровизира на фона на песента на Лео Данидерф „Je cherche après Titine”.

Друг любопитен факт е, че от основната мелодия към филма, която Чаплин написва с помощта на Алфред Нюман, се появява известната песен „Smile”. За пръв път тя е записана от Нат Кинг Коул, а до днес свои версии на мелодиията са записвали Джуди Гарланд, Даяна Рос, Майкъл Джаксън и други.

Първият говорещ филм на Чаплин е „Великият диктатор”, който е насочен срещу нацисткия режим на Адолф Хитлер. Още в началото на снимките, Чаплин получава заплашителни писма и телефонни обаждания да прекрати работата над филма. В лентата Чаплин играе две роли - скромен еврейски бръснар и фашистки диктатор Хинкел, в който явно е разпознат Хитлер. По време на снимките Чаплин изрича и прочутата фраза: „Диктаторите са смешни. Аз искам хората да им се смеят”. Исторически известен факт е, че самият Адолф Хитлер е гледал „Великият диктатор”.

Вицове, февруари 2015 г.

Прозявка и време за кафе

СмЕх

Пийва си биричката един човек и в това време търчи съседът му:
- Може ли да взема кофа вода от твоя кладенец?
- Може.
След малко оня пак идва:
- Може ли да взема още една кофа вода?
- Вземай.
Ситуацията се повтаря няколко пъти и накрая човекът с биричката пита:
- Не разбирам. Имаш кладенец, а искаш вода от мене?
- Тъщата паднала в моя кладенец, а водата й е само до брадичката...
***

Циганин и циганка си говорят за нещата от живота:
- Еййй,Айше,к'во нещо е животът,беее.Бехме брат и сестра,после мъж и жена,а сега си ми тъща.

***

Да срещнеш достоен мъж е като при лотарията - печелят тези жени, които участват в повече разигравания...

***

Тя: Дай си паролата.
Той: Защо, да ми видиш съобщенията ли?
Тя: Тоя па! Да си харесам снимките...
***

1994 е най-лошата година за музиката - Кърт Кобейн умря, а се роди Джъстин Бийбър.
***
Всяка сутрин нови вицове

сряда, 4 февруари 2015 г.

Спират парите за циганките с метли

Държавата вече няма да финансира програми за заетост на общините за комунални дейности -
метене, плевене на градинки, садене на цветя и пр., по които бяха наемани основно хора от циганското малцинство без никакво образование и опит. Това предвижда приетият от правителството национален план за заетост през тази година.

През 2015-а единствено ще бъдат довършени вече започнати проекти, по които има наети хора, съобщи шефката на дирекция “Пазар на труда и трудова мобилност” в социалното министерство Елка Димитрова.

“През минали години

сумата за тези

програми беше

10-15 млн. лв.,

докато за тази е малко над 4 млн. лв., колкото да бъдат довършени проектите. От догодина няма да има никакви средства”, обясни тя. Заварените проекти за наемане на безработни за комунални услуги ще приключат най-късно през март 2015 година.

Общините ще имат възможност да наемат нискоквалифицирани работници, но като помощници в детски градини и училища, предвижда националният план. “Ще се субсидират места за лелки в градините или

помощници в

училищата,

но не и за охранители и чистачки”, обясни Димитрова. Това се правело, за да бъдат принудени безработните да се квалифицират и да се включват и в курсовете, които плаща държавата.

Хора за тези позиции ще се търсят сред дълготрайно безработните, т.е. хора, които са стояли без работа повече от една година.

Основната част от субсидията за откриване на работни места обаче ще е насочена към частния бизнес, предвижда планът.

През 2015 г. трябва да се разкрият 850 субсидирани работни места. Но фирмите вече ще имат ограничения, ако искат държавата да им субсидира заетост.

Първо, те ще са задължени да наемат хора от дългосрочно безработните, за да може въобще проектът им да бъде финансиран. Причината е, че тази група се е увеличила през миналата година с 15 000 души и е стигнала до 138 000, които повече от година стоят без препитание. Това са 37,8% от всички безработни в България, показват данните от националния план по заетостта.

Освен това държавата вече няма да покрива цялата заплата на наетите на субсидирана заетост хора. Планирано е тя

да плаща 300 лв.

за нает

безработен

без образование или със средно и 380 лв. за нает висшист при определено минимално заплащане на тези хора на 450 лв. за висшист и 380 лв. за човек без университетско образование.

Работодателят е свободен да определи и по-голяма заплата, но това няма да промени размера на субсидията.

Освен това доплащане към заплатата в размер на 70-80 лв. държавата ще покрива и осигуровките на наетите безработни. Промяната се прави, за да се стимулира наемането на хора от компании, които наистина имат нужда от нови работници, обясни Елка Димитрова.

Досега много компании са наемали хора по субсидираната заетост само защото е имало възможност да не им плащат от джоба си. След изтичане на субсидията, която обикновено е за период от 6 месеца, тези хора отново се озовавали без работа.

Очакванията са участието със съфинансиране в субсидираната заетост да накара бизнеса да преценява добре какви работници иска да наеме и да се увеличи шансът наетите безработни да останат в същите фирми и след края на субсидираната заетост.

За първи път тази година

ще започне и

наемането на

хора, които да

помагат в музеи, исторически и архитектурни обекти. За тях са отделени 700 хил. лв. по програма “Клио”, която бе измислена при правителството на Пламен Орешарски, но не успя да заработи през миналата година.

“Клио” би трябвало да даде работа на 200 безработни, а 96 ще преминат и специални обучения. Работните места ще са за аниматори, екскурзоводи, почистване на територията на обекта и груба помощ при разкопки.

Сред обектите, на които ще се наемат безработни, са Царевец, Перперикон, Мелник, старинния Пловдив, разкопките на тракийски гробници, Велики Преслав, Плиска, Мадара и пр.

Чак 2016 г. пък е най-оптимистичният срок за въвеждане на ваучерната система, с която безработни

ще могат да бъдат

наемани за

домашни ремонти

или домашни помощници, тъй като тепърва се подготвят промени в законите, за да стане това.

Идеята е хората да си купуват ваучери от държавата, а тя да доплаща надницата на тези работници.

Цитат на деня! Г.Караджов към Местан: "О, неразумни ага, поради що се срамиш да се наречеш агент на ДС"

"О, неразумни ага, поради що се срамиш да се наречеш агент на ДС", обърна се към Местан
Гроздан Караджов (Реформаторски блок)от парламентарнта трибуна днес. Лидерът на ДПС му отговори, че изказването му е знак, че Караджов няма други аргументи.

Свлачище погълна две къщи край „Албена“

Сн. БГНЕС
Две вили в района на къмпинг "Златна рибка" са повлечени от свлачище. Като цяло
продължават свлачищните процеси във вилната зона "Фиш-Фиш" между Балчик и Албена. Земната маса под двете пострадали къщи се е свлякла с метър и половина.

Тайвански самолет падна и се удари в мост! Видео

Пътнически самолет на авиокомпания TransAsia Airways се разби при аварийно кацане в Тайван, предаде Bangkok Post. Загинали са най-малко 9 души, има ранени.

Камера от лек автомобил - така нареченият видеорегистратор, показва как самолетът се разбива, закачайки с крилото си крайбрежния булевард.

Самолетът ATR-72 е изпълнявал полет от Тайпе до Цзянмън, Китай. На борда на самолета са се намирали 58 души.

Видео

Шефката на „Банков надзор“ в БНБ е изтеглила парите си от КТБ след края на работното време на банката

Шефката на „Банков надзор“ в БНБ е имала и левова сметка в затворената банка, а общата й
експозиция е надхвърляла лимита на гарантираните депозити.

Операцията, при която изпълняващата длъжността подуправител на БНБ управляващ „Банков надзор“ Нели Кордовска е изтеглила парите си от КТБ, е извършена след края на официалното работно време на банката. Тя е осъществена на 19 юни 2014 г. - последния ден на работа на КТБ преди поставянето й под специален надзор, станало преди обед на 20 юни 2014 г.
(Виж публикацията от вчера: Виж тук)


Това означава, че Кордовска практически е взела парите си от затворена банка. Нейното теглене е извършено през каса в КТБ в 17.10 ч. Това е точно 40 минути след часа, до който
всички останали клиенти са имали възможност да оперират с парите си в КТБ. Официално паричният салон на КТБ приключва работата с клиенти в 16.30 ч.

На 20 юни в КТБ практически не е имало банкови трансфери, а по обед банката вече беше поставена под особен надзор именно с решение на Нели Кордовска.

Но това не е всичко
С посещението си в последния миг Кордовска е спасила парите си от „изгаряне“. Изпълняващата вече по това време (19 юни) длъжността подуправител на БНБ управляващ „Банков надзор“ е имала и левова сметка в банката. Общата сума по двете би надхвърлила лимита на паричните средства, който се гарантира от Фонда за гарантиране на влоговете.
А това означава, че ако Кордовска не е изтеглила средствата по евровата си сметка, най-
вероятно е щяла да претърпи загуби. Загуби, които според наличностите по двете сметки се измерват на 5 цифрено число в лева.

Вместо това обаче шефката в БНБ, разполагайки с вътрешна информация и възползвайки се от служебното си положение, предприема действия по ликвидиране на потенциалните загуби. Механизъм, с който нормалните вложители в КТБ не е имало как да разполагат.

Броени часове, след като е изтеглила евровите си наличности и си е осигурила лимит в КТБ, гарантиран от ФГВБ, Кордовска гласува за поставянето на банката под особен надзор. И така затваря вратата пред 250 000 вложители за достъп до сметките им.

Бързи, смели, сръчни

Любопитен момент е, че Кордовска е отворила евровата си сметка само четири месеца, преди да я затвори. Тя я е захранила с две бързи операции през февруари, а през април е удвоила наличността си с още една вноска. Забележителното е, че всичките операции са касови.

Кордовска или е искала да оставя минимален брой следи от операциите си, или пък е имала значителен приход на интервал от два месеца. Приход в евро, който е „пласирала“ в КТБ.

Т.е. човекът, който смени обвинения в занижен контрол Цветан Гунев, е държал парите си в същата онази банка, която по-късно беше обявена от гуверньора на БНБ Иван Искров за пирамида.

Изводът е, че в БНБ по ръководните постове има или пълни некадърници, или пропити от корупция чиновници, които са кукли на конци, управлявани от корпулентни кукловоди.

Всъщност, може би са и двете.
Мирослав Иванов
Varna city park

На тази дата: 4.2.2004 г. Появява се Facebook в начлото достъпен само за студентите в Харвард

Фейсбук през 2004 г.
2004 г. се появява, макар в началото достъпна само за студентите в Харвард, социалната
мрежа Facebook.

Всъщност предшественик на Facebook е създадената на 28 октомври 2003 г. от Марк Зукърбърг платформа Facemash. Тогава той е втора година студент в Харвард. Сайтът използва снимки от онлайн директория със снимки на студенти от университета, като се сравняват по две едновременно и се търси по-привлекателния между двамата. За да постигне това, Зукърбърг хаква недостъпна информация от мрежата на Харвард и копира личните снимки на студентите от всички общежития.

Така е изглеждал през 2005-2006 г.
Сайтът бързо се популяризира в кампуса, но е затворен няколко дни по-късно от
администрацията. Зукърбърг е изправен пред изгонване и е обвинен в застрашаване на сигурността, нарушаване на авторски права и личното пространство. Впоследствие обвиненията биват свалени. Зукърбърг развива този проект същия семестър точно преди изпит по история на изкуството. Той качва 500 снимки от Древен Рим на сайт, като всяка снимка съдържа секция за коментари. Когато разпространява сайта сред останалите студенти, те започват да коментират и да обменят идеи.

През януари 2004 г. Зукърбърг започва да пише код за нов уебсайт. Той споделя, че е бил вдъхновен от статия, свързана с инцидента с Facemash.

На 4 февруари 2004 г. той пуска „Thefacebook”, което предшества днешния сайт. В работата по сайта скоро се включват и неговите съседи по стая по време на обучението им в Харвардския университет - Едуардо Саверин, Дъстин Московиц, Андрю Макколъм и Крис Хюз.

През 2007-2008 г.
Идеята за наименованието Facebook изглежда е свързана с ученическите години на Марк
Зукърбърг в гимназията. В престижната Phillips Exeter Academy, в която той учил, на всеки постъпващ давали справочник със снимките, адресите и телефоните на всички съученици. Оригиналното название на справочника било „The Photo Address Book”, но всички ученици го наричали просто „The Facebook” (букв. „Книгата с лицата”).

На 15 ноември 2010 г. Facebook купува домейна fb.com от Федерацията на американските фермери, като сумата обаче остава тайна. На 11 януари 2011 г. Федерацията обявява 8,5 млн. долара като „приходи от продажби на домейн”. Така придобиването на fb.com става една от десетте най-скъпи продажби на домейни в историята.

От 2006 г. регистрацията е отворена за всички интернет потребители на възраст над 13 години, имащи електронна поща. В момента аудиторията на Facebook надвишава 1 милиард потребители.

Любопитен факт е, че потребителската страница е изчистена, с основен син цвят, тъй като Зукърбърг не може да вижда цветовете червено и зелено.
Varna city park