събота, 21 март 2015 г.

Експлозия във военен завод край Сопот

Гръмна цехът в Иганово, където се произвеждат снаряди. Той е поделения на ВМЗ-Сопот. Кметът Стефан Данчев потвърди за инцидента. Натам хвърчат линейки, за момента няма информация за пострадали.
Няма информация за жертви, но радостната новина е, че днес не е имало втора смяна в поделението на ВМЗ-Сопот. Кметът Стефан Данчев вече съобщи, че наистина е имало взрив.
Пътят е затворен, за да бъде спрян достъпа до опасния цех. Полицията ще пропуска само линейки.

Гърмежите се чуват чак в Сопот, който е на 18 км от Иганово.
Главният секретар на МВР Георги Костов заяви, че няма опасност за населението в село Иганово, до което се чуват взривове. "Преди 40 минути получихме сигнал за експлозии в района. Има пожар и взривове в складово помещение, странично на останалите складове. Към момента няма опасност за населението", заяви Костов.

Обновена!

Инспектор Бойко

Министър-председателят Бойко Борисов инспектира днес работата по участъка Белокопитово-Каспичан от АМ „Хемус“. Проектът се финансира изцяло от държавния бюджет.

ББЦ- Двама мъже и половина

Уникално интервю с цяла парламентарна група излъчи предаването "Тази събота" по бТВ. Депутатът на ББЦ Мартин Иванов-Данона, заедно с лидерът на партията и евродепутата Николай Бареков присъстваха в студиото, и коментираха смело всички проблеми и скандали около разцеплението на най-новата партия в българската политика. Мартин Иванов е единственият, който не е напуснал Бареков - тоест, той е цялата му парламентарна група.

"Аз така започнах, когато влязох в политиката, един-единствен депутат се престраши тогава да дойде при нас, и представи си, напусна БСП - Румен Йончев", обясни Бареков, описвайки пълният оборот, който е направил.

Най-странните оферти в eBay

Град в Тексас – град Алберт е интересен с германското си наследство и спокойствие.
Желаещите могат да си го купят и като бонус да получат поста кмет.

Друга интересна обява е за бельото на Майкъл Джексън. Боксерките на музиканта бяха продадени за 1 милион долара. В eBay можете да откриете дори смисъла на живота. Продавач твърди, че е открил причината за нашето съществуване и я продава в интернет. Офертата е за 3,26 долара.
Сред обявите се среща и тази на дете. Двойка решила да се пошегува като предложила детето си на търг. Тяхното решение, което мнозина не приеха за забавно, им коства временна загуба на попечителство, докато тече разследването за търговия с деца срещу "остроумните"родители.

В сайта се появи и прозорецът, до който беше застрелян Джон Кенеди. Той беше продаден за три милиона долара. За благотворителност през сайта беше продадена и използвана кърпа на актрисата Скарлет Йохансон, която събра 5300 долара.

Дух в буркан, на който се натъкнал търговец, докато търсел метал, е друга странна обява, появила се в мрежата. Мъж успял да продаде и сандвича си, на който твърди, че се появила Света Богородица за 28 000 долара.
Може би една от най-странните продажби е животът на Иън Ашер. Той продаде живота си за около 300 000 долара. Животът му включваше къщата, колата, работата и запознанство с приятелите му в Пърт, Австралия.

Най-малко пет жалби имало срещу гардовете побойници от Гранд мола

Гардовете във варненския "Гранд мол", убили от бой бездомника Нягол, пребивали и други
хора, съобщи Нова телевизия.

В Трето районно в града имало поне пет жалби срещу тях.

Нова телевизия излъчи интервю с един от пострадалите. Той и трима негови приятели били бити през септември 2014 г. от гардовете Ангел и Красимир. Младежът не показа лицето си, защото бил натискан да оттегли жалбата.

Четиримата били нападнати, защото търкаляли гуми на подземния паркинг на мола. Едното от битите момчета успяло да се измъкне от мелето и да се обади в полицията.

"Като дойдоха полицаите, почнаха да се прегръщат, да се здрависват, да се уважават - все едно всеки ден ядат и пият заедно. Полицаите след това започнаха да ме заплашват, че ще ме бият”, разказа мъжът.

От днес охранителната фирма "Джи Ем Секюрити“ вече няма да работи в търговския център. Всички нейни служители, замесени с действие или бездействие в побоищата, отиват на борсата.

„В рамките на следващата седмица ще обявим конкурс, в който ще заложим много по-високи критерии, които да гарантират по-голяма безопасност. Ние ще контролираме повече. Имаме обица на ухото”, коментира по Нова телевизия Иво Генов, изпълнителен директор на варненския мол.

Обучението на охранители от фирмите, които ги наемат, се претупва, заяви пред медията експертът ген. Румен Ралчев.

„Всяка фирма трябва да подготвя хората си за този тип работа. Дали тя може, или не, това е субективен въпрос. В повечето случаи нещата се претупват и само се подписват декларации, че са минали такова обучение”, обясни той.

Според него в повечето случаи т.нар. армия от охранители се състои от пенсионери и младежи, както и едно малко ядро от ръководители – професионалисти.

За да се започне човек работа като охранител, законът изисква набор от документи, сред които свидетелство за чисто съдебно минало и диплома поне за средно образование. Оказва се, че кандидадът може да бъде одобрен дори да има някакви прояви, стига да не е осъждан.

„Фирмите са няколко хиляди, обектите намаляват. И се получава един вакуум – на всяка цена да се вземе обектът. Следователно пада качеството на охранителите и подготовката им”, обясни Румен Ралчев.

На тази дата: 21.3.1871 г. д-р Петър Берон е намерен удушен!

Д-р Петър Берон - портретът е 
рисуван от художника Николай Павлович
На 21 март тая година късно една злодейска ръка се осмели и посегна да отнеме живота на честния и преблаг найш вуйчо д-р Петър Берон, и то с с най-грозния и чрез най-мъчителния начин – с удушването му!”

Това са първите редове от некролога, издаден от близките на автора на „Рибният буквар”, по повод неговата кончина. В некролога още пише: „Ние сме уверени, че всекиму трябва да настръхнат космите на главата, като си помисли за страшното положение, в което се е намирал покойният в последните дни на живота си, когато са го мъчили

безчовечните и звероподобни същества,

називаеми человеци, които извършиха това зверско злодейство!”.
Д-р Петър Берон е удушен на 21 март 1871 г. около 8 ч. вечерта в дома си на ул. „Личеулуй” № 1 в кв. „Св. Троица” в  гр. Крайова. Румънската полиция веднага тръгва по дирите на заподозрените убийци и скоро ги залавя. Това са селяните Йон Калин и Николае Тибу. Издаваният в Букурещ български в. „Свобода”, съобщава, че те са направили пълни самопризнания. Арестувани са също предполагаемите поръчители на убийството – Петру Александру и инж. Илие Чокулеску.

Последният дължал на Берон 110 жълтици.

Поръчителите са освободени поради липса на доказателства. Двамата убийци са пратени на доживотна каторга в солниците, тъй като по онова време в северната ни съседка не е имало смъртно наказание.
Д-р Петър Берон ще остане в нашата история най-вече като авторът на „Рибният буквар”. Но всъщност животът му е бил пълен с превратности и приключения. След като на 3 юли 1831 г. завършва с докторска дисертация медицина в Мюнхен, Берон се установява за известно време в Букурещ като частен доктор. От 1832 до 1841 г. е окръжен лекар на Крайова. Заедно с племеника си Никола Христов основава дружество за търговия с аби. Започва и доходен бизнес със зърно. През 1841 г. купува чифлика „Скорила” край Крайова с площ 10 000 дка. Това му позволява да живее като рентиер

до края на живота си.

Премества се да живее в Париж и използва времето си да пише научни трудове – публикува 25 тома.
С огромното си богатство д-р Петър Берон подпомага редица български училища и талантливи младежи. През 1853 г. той прави завещание, с което предоставя цялото си имущество за развитие на образователното дело в България. На 12 март 1869 г. Берон продава  чифлика „Скорила” на своя съдружник и съгражданин котленеца Теохар Папазоглу и двамата му племенници. От приходите от чифлика те трябвало да отделят по 1000 жълтици годишно за издръжка на български училища. Скоро обаче Берон разбира, че тримата нямат никакво намерение да изпълнят волята му и на 15 октомври 1869 г. докторът прави ново завещание, за чиито изпълнители посочва комитет от 12 видни българи, начело с Евлоги Георгиев. Същевременно Берон завежда дело за анулиране на продажбата на чифлика, но го губи на първа инстанция. В апелативния съд първото заседание е насрочено за 7 април 1871 г. За делото Петър Берон се връща от Париж в Румъния.

Но не доживява за първия ден

на процеса.
След дълъг съдебен процес комитетът за наследството на д-р Петър Берон, оглавяван от Евлоги Георгиев успява да анулира продажбата на  „Скорила”. За законен наследник на доктора е признат племенникът му Стефан. През 1896 г. с парите от спорния чифлик – 400 000 златни франка, в Одрин е открита мъжка педагогическа гимназия, именувана „Д-р Петър Берон”.

Вицове, март 2015 г.

За тези, които пропуснаха затъмнението

СмЕх

Имам най-страхотни приятели !!! Вчера след купона ме домъкнали до блока, на петия етаж и ме предала в ръцете на гаджето ми… въпреки, че аз живея на 2-ия етаж и нямам гадже...

***

Националният отбор по допинг отново беше хванат с щанги.

***

Откакто жена ми ми каза, че е имала 22 мъже, оттогава не мога да гледам футбол.

***

Самолет се е разбил, откриват черната кутия, част от последните думи са били:
– Тате, татееее, дай и аз малко да покарам де!

***

– По какво си приличат верния и изневеряващия мъж?
– И двамата са искрени и съжаляват…


петък, 20 март 2015 г.

Целият ни национален отбор по щанги хванат с допинг

Българските щанги се разтресоха от нов грандиозен допинг скандал – в пробите на всички национали – 9 мъже и 3 жени, е открит допинг.

Българската федерация по щанги (БФЩ) е уведомена днес сутринта от Международната централа, че тестовете са показали наличието на забранения препарат станозолол.

Пробите бяха взети наскоро на лагера в столичния комплекс „Диана“ от пратеници на Световната антидопингова агенция (ВАДА) и са единствени за тази година. Положителните проби означават изваждане на отбора ни от европейското в Грузия, което започва на 11 април, както и 4 годишно наказание за всички състезания.

Същата история се разигра и преди олимпиадата в Пекин през 2008-а, когато отново целия отбор бе хванат с допинг.

САЩ плашат Германия със санкции, заради Сноудън

Сн.ЕПА
САЩ са заплашили Германия, че ще престанат да й предоставят разузнавателни данни, ако Берлин даде убежище на бившия сътрудник на Агенцията за национална сигурност Едуард Сноудън или му разреши да посети страната. Това заяви германският вицеканцлер и министър на икономиката Зигмар Габриел, цитиран от интернет изданието "Интерсепт". "Те ни заявиха, че ще спрат да ни информират за заговори и за други разузнавателни данни", твърди Габриел.
Германия дълго време обсъждаше въпроса дали да предостави убежище на Сноудън, а парламентарна комисия, разследваща шпионската дейност на САЩ срещу ФРГ, планираше да го покани на свое заседание по въпроса.

В Индия родители висят по стените на училище, за да подсказват

Преписването по време на изпити е стар проблем в Индия. Но измамите достигнаха нови висоти - в някаква степен съвсем буквално - тази седмица, когато по време на изпита за 10-и клас стотици родители и роднини на учениците виснаха по прозорците на училищна сграда, за да подсказват. 

Необичайният изпитен ден се случи в щата Бихар, разказва "Вашингтон пост". Снимки и клипове, които показват висящите родители - в стил Спайдермен - обиколиха Индия в четвъртък. Полицаите, които се намираха наблизо, гледаха безпомощно и безучастно.

Да се преписва е честа практика особено в отдалечените селски райони на Индия, където работата в държавните учреждения, както и местата за колеж са ограничени, а желаещите са твърде много. Но гледката на увиснали по стените на училището родители шокира мнозина индийци.

Много ученици отпадат от училище в горните класове, защото се провалят на изключително трудните стандартизирани тестове за 10-и и 12-и клас. Според експерти преписването и изпитните измами са просто симптом за дълбоката криза в индийското образование.

"Според много сведения, които получаваме, има оплаквания за преписване на много места, особено в селските райони, каза П. К. Сахи, министър на образованието на щата Бихар пред журналисти. "Но дали това е само отговорност на правителството? Дали е възможно правителството да провежда честни тестове без обществена подкрепа? Кажете какво може да направи правителството, за да спре измамите, ако родителите и роднините не са готови да съдействат?"

Властите са изгонили близо 500 ученици заради измами по време на тестовете, твърдят местни медии.

Бойко във война със СИРИЗА! Обновена

Българският премиер Бойко Борисов предупреди Гърция с ответни мерки, ако гръцкият парламент одобри налагането на нов превантивен данък, пише GRReporter. Предложението е внесено от кабинета на СИРИЗА и Независимите гърци за данък от 26% върху всички сделки на гръцки компании с техни партньори, чиито седалища се намират в страни с облекчени данъчни режими.

Според източници, на които се позовава гръцкото електронно икономическо издание Euro2day.gr, късно снощи Борисов заявил на гръцки министър, че ако Атина въведе въпросния данък, София също ще наложи допълнителен данък на всички българи, които посещават Гърция с цел туризъм, както и на гръцките стоки, които се внасят в България.

Българският премиер заявил, че този данък може да достигне дори до 30 на сто и в двата случая.

За да илюстрират какви могат да бъдат последствията от налагането на подобна мярка, от Euro2day.gr посочват, че на всеки гръцки турист, който посещава България, се падат осем българи, които прекарват почивката си в Гърция.

В същото време България е един от основните търговски партньори на Гърция. По-конкретно тя е четвърта в класацията на страните с най-голям внос на стоки след Турция, Италия и Германия. Миналата година в България са били изнесени гръцки стоки на обща стойност 1,339 милиарда евро, докато през 2013 г. обемът на гръцкия износ в България е бил на стойност 1,396 милиарда евро.

Според източниците на Euro2day.gr България и Румъния възнамеряват да поставят въпроса относно налагането на превантивния данък от Гърция пред органите на Европейския съюз с аргумента, че той нарушава европейското право.

Този въпрос бе повдигнат и от Асоциацията на гръцките индустриалци, която изпрати писмо до заместник-министъра на финансите Надя Валавани.

В него се посочва, че от юридическа гледна точка предложеното законово нареждане нарушава както европейското право, така и международните споразумения за избягване на двойното данъчно облагане, които Гърция е сключила с повечето от страните, които се определят като страни с привилегировани данъчни режими.

В писмото се обяснява, че налагането на превантивен данък със ставка 26 на сто върху печалбите, които осъществяват в Гърция чуждестранни компании и страни-членки на ЕС, с които Гърция е сключила споразумения за избягване на двойно данъчно облагане въз основа на модела, предложен от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (например Кипър, Ирландия и др.) е забранена дискриминация в ущърб на тези компании.

Всичко това според авторите на писмото означава, че предложената законова разпоредба се очаква да предизвика бум от жалби в Европейската комисия и ред съдебни спорове в и извън Гърция.


"Абсолютна лъжа... Абсолютно такава тема не е обсъждана. Това е абсолютна гръцка пропаганда“, коментира премиерът Бойко Борисов. Той каза и че не е разговарял с гръцкия си колега Алексис Ципрас на този Европейски съвет.
"Никакъв разговор по тази тема с никого. Затова ви казвам, че това е нагла лъжа".


"Сто процента лъжа долнопробна... В България идват защото е по-стабилно", каза Борисов за гръцкия бизнес, инвестиращ у нас. "Защото имаме стабилна политика, стабилни финанси, ясен, прозрачен публичен сектор". Борисов каза, че не е чувал гръцки претенции за нелоялна данъчна конкуренция от страна на България.

Обновена!

Гледайте на живо слънчевото затъмнение! Видео

Днес земляните ще наблюдават последното за идните 11 години слънчево затъмнение.

Учените от Държавния астрономически институт „Штернберг“ отбелязват, че наблюдението за слънчевото затъмнение съвсем не е безопасен процес. За да се предпазят очите, е необходимо човек да се въоръжи със специална слънцезащитна лента, която се продава в специализираните магазини. Тя се поставя на телескоп или бинокъл и затъмнението може да бъде наблюдавано без опасности за здравето.

На 20 март 2015 г. е първото за годината слънчево затъмнение. От територията на България и по-голямата част от Европа то ще се наблюдава само като частично закриване на Слънцето от Луната. Пълната фаза на затъмнението ще бъде видима само от северната част на Атлантическия океан, Фарьорските острови и архипелага Шпицберген. Най-доброто място за наблюдение (където затъмнението ще продължи най-дълго) е в океана на около 260 км северно от Фарьорските о-ви, съобщават от Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория към БАН.

Максимална продължителност на пълната фаза, наблюдавана от там ще е 2 м и 46,9 с, а частичното затъмнение ще продължи близо 4 часа и 10 мин. За София частичното затъмнение ще започне в 10:42 часа и ще продължи 2 часа и 16 минути. По време на максималната фаза на затъмнението - в 11:49 часа и 5 секунди, близо 53% от слънчевият диск ще бъде покрит от Луната.
Почти в цялата страна днес астрономическите обсерватории ще предложат уникален поглед към слънчевото затъмнение.

София

В София наблюдения ще могат да се направят с телескопите на Астрономическата обсерватория на Софийския университет. Уреди за наблюдение ще има и в градинката пред НДК.

Пловдив

В Пловдив телескоп ще бъде разположен пред ректората на Пловдивския университет.

Шумен

В Шумен телескопите на астрономическия център на Шуменския университет могат да се ползват в обсерваторията в Корпус 3.

Ямбол

За жителите и гостите на Ямбол наблюденията са организирани от Астрономическата абсерватория с планетариум в града.

Варна

Във Варна обсерваторията "Николай Коперник" обявява Ден на отворените врати за всички, които желаят да наблюдават затъмнението.

ГЛЕДАЙТЕ НА ЖИВО

Днес ще наблюдаваме слънчево затъмнение! Вижте къде и кога

На 20 март тази година предстои да наблюдаваме първото за 2015 г. слънчево затъмнение, съобщиха от Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория.

От територията на България и по-голямата част от Европа то ще се наблюдава само като частично закриване на Слънцето от Луната. Пълната фаза на затъмнението ще бъде видима само от северната част на Атлантическия океан, Фарьорските острови и архипелага Шпицберген. Най-доброто място за наблюдение (където затъмнението ще продължи най-дълго) ще бъде в океана на около 260 км северно от Фарьорските о-ви. Максимална продължителност на пълната фаза, наблюдавана оттам, ще е 2 м и 46.9 с., а частичното затъмнение ще продължи близо 4 ч и 10 м.
Пълните слънчеви затъмнения дават на астрономите уникалния шанс да бъде наблюдавана най-близката до Слънцето част от слънчевата атмосфера, слънчевата корона и протуберансите на слънчевата повърхност. При всяко пълно затъмнение слънчевата корона изглежда по различен начин в зависимост от моментната активност на Слънцето. Освен снимки на короната и протуберансите в оптичната и инфрачервената област, могат да бъдат получени спектрални и поляриметрични наблюдения.

Всяка година имаме между две и пет слънчеви затъмнения, но наблюдаването на пълната фаза на затъмнението обикновенно е възможно само от много малка част от земната повърхност. Изучаването на Слънцето и на процесите в слънчевата атмосфера е сред основните научни направления в Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория, БАН. За съжаление наблюденията на предстоящото пълно слънчево затъмнение са възможни само от трудно достъпен район, в който по това време на годината атмосферните условия обикновено не са благоприятни за астрономически наблюдения. Тези обстоятелства ще възпрепятстват организирането на научни експедиции с тази цел.

Максимална фаза на затъмнението за някои градове близо до границите на страната (и крайморски):

Град Максимална фаза на затъмнението Момент на максималната фаза

Благоевград 0.516 11h 47m 51s

Бургас 0.478 11h 55m 47s

Варна 0.488 11h 57m 17s

Видин 0.558 11h 49m 56s

Кърджали 0.483 11h 51m12s

Русе 0.521 11h 54m 48s

Смолян 0.489 11h 49m 58s

Шабла 0.488 11h 58m 41s

За София частичното затъмнение ще започне в 10 ч 42 м и ще продължи 2 ч 16 м. По време на максималната фаза на затъмнението в 11 ч 49 м 5 с, близо 53% от слънчевия диск ще бъде покрит от Луната.

От Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория предупреждават, че наблюдаването на слънчевото затъмнение носи опасност за зрението. При наблюдение на Слънцето с невъоръжено око или с оптични прибори, ползвайте специални защитни слънчеви филтри, предпазващи зрението. Обективите или окулярите на използваните от Вас бинокли, зрителни тръби или телескопи трябва задължително да бъдат защитени с такива филтри.

На тази дата: 20.3.1974 г.Извършено въоръжено нападение срещу принцеса Ан, дъщеря на кралица Елизабет ІІ

1974 г. е извършено въоръжено нападение срещу британската принцеса Ан. Същата вечер 23-годишната принцеса Ан, дъщеря на кралица Елизабет ІІ, и нейния съпруг капитан Марк Филипс, се връщат в Бъкингамския дворец след прожекция на документален филм за дейността на благотворителна организация, чиято покровителка е принцесата.

Те пътуват с кола с шофьор и охрана. Неочаквано ги изпреварва някаква кола и рязко спирайки пред тях, препречва улицата. Шофьорът изскача от колата и открива стрелба по лимузината. Ранени са шофьорът на принцесата и един охранител.

Дежурещият наблизо полицай Майкъл Хилз чува стрелбата, веднага се отправя към мястото на произшествието и е ранен от престъпника. Журналистът Брайън Макконъл, пътуващ в такси след кралската лимузина, изскача от колата и се опитва да хване терориста за ръката, но той стреля в упор и се скрива в парка.

Скоро полицията изолира целия район. Престъпникът е заловен и откаран в полицейския участък, където е установена самоличността му: 26-годишният безработен Ян Бол.

Изплашените до смърт, но невредими съпрузи са откарани в Бъкингамския дворец. Принцесата веднага прави кратко изявление: „Благодарим на Бога, че ни помогна да останем невредими. Ние се безпокоим за живота на ранените, включително нашия шофьор господин Календер и инспектор Битон”.

Сутринта на 21 март Ян Бол застава пред съда. Предявено му е обвинение в опит за убийство на инспектор Джеймс Битон. Но скоро на съда става ясно, че пред тях е човек не на себе си.

Нещата се заплитат още повече на следващото утро, когато в Бъкингамския дворец е получено писмо, изпратено на 21 март, когато Ян Бол вече е арестуван.

В писмото се казва: „От името на революционното движение на марксистко-ленинските активисти… аз поемам върху себе си отговорността за скорошното нападение на член на кралското семейство. Това е само начало на нашата кампания, в следващите месеци тя ще бъде продължена… Да живее революцията!”.

Естествено е да се предположи,че Ян Бол е марионетка в ръцете на някаква лявоекстремистка организация. По късно полицията отхвърля тази версия. По-скоро екстремисти използват действията на смахнатия, опитвайки се да спечелят за себе си Херостратова слава.

Вицове, март 2015 г.

СмЕх

Разговор, който може да се случи само в България:
- Мини довечера да те видя за малко.
- Не мога, утре ще шофирам.

***

Един приятел се жалваше, че в някакво село го спрели за превишена скорост. Искал да бутне, но му казали:
"Aaaaa, не! Ние рушвети не взимаме, ама ако искаш отсреща в кафето може да вземеш по едно кафе. Кажи, че са за нас, тя знае как ги пием".
Той отишъл и казал :
"2 кафета за полицаите отвън, не знам как ги пият"
Девойката ги направила и казала "Ето кафетата. Дължите 80 лева...

***

Съобщение в печата:
"Група терористи са превзели избите на местния винпром и са се барикадирали вътре със заложници. Вече четвърти ден обаче не успяват да формулират исканията си."

***

Час по математика в І-ви клас на еврейско училище. Учителят пита:
- Деца, колко прави 2 + 2?
Децата в хор:
- 4, господин учителю!
Учителят:
- Точно така деца! 2 + 2 = 4. Най-много – на 5. Който иска да е повече от 5, да отиде от другата страна на улицата и да се запише в арменското училище…
***

" Колко е хубаво,че пораснах и не ми се налага да ставам в 7 за училище." -мислех си аз...ставайки в 6 за работа...


четвъртък, 19 март 2015 г.

В Гранд мола пребивали и други хора

Тримата охранители във варненския Гранд мол, които пребиха до смърт 52-годишен болен мъж, са пребивали жестоко и други хора. Това стана ясно по време на гледането на мярката им за неотклонение, съобщиха от съда.

Охраната да пребива хора в мола и мениджърите да го приемат за нормално е странна история.
Също днес стана ясно, че охранителната фирма е собственост на собствениците на мола.
Няколко дни мола и охранителната фирма си прехвърляха топката, а те били с един собственик...

Най-добре всички нормални хора да избягват такива места, където издевателстват над хора, които не са им симпатични. Не е нормално такова място, където бедни и болни хора са прогонвани и то по такъв жесток начин.

Белгиецът от Дунарит сред акционерите на БТК

Пиер Луврие контролира компанията LIC 33, която обяви, че е новият акционер в БТК. Това става ясно от сайта на компанията. Според неофициална информация интернет страницата на LIC 33 е била създадена ден след като се разбра за сделката. Луврие е белгиец с руски паспорт и стана известен с това, че пое контрола над военните заводи Дунарит и Авионамс.

На сайта на LIC33 в раздели за проектите на компанията за България е записано „специалната ситуация в България”. В групата инвеститори от LIC 33 освен Луврие влизат още англичанинът Брус Бауър, украинецът Анатоли Кайро, и двама французи - Бертран Кавалие и Жан Жакобе.

Снощи LIC33 се представи като новия мажоритарен акционер в БТК. Компанията била група инвеститори от ЕС, които се специализират в работата на нововъзникващите пазари и с изпаднали в затруднено положение компании. В съобщението се казваше, че предишният собственик на телекома е продал активите си срещу ангажимента от страна на инвеститора да рефинансира всички дългове, които се оценяват на около 900 млн. евро.

Новият шеф на "българите в чужбина": "Украйна е изкуствена държава"

Във Фейсбук се видя доста интересна позиция на новия шеф на Държавната агенция за българите в чужбина Борис Вангелов по въпроса с конфликта в Украйна.


Плевнелив поиска референдум заедно с изборите през октомври! Обновена

Росен Плевнелиев поиска провеждане на национален референдум по изборните права на гражданите. От трибуната на Народното събрание той призова допитването да бъде проведено заедно с изборите за местна власт през октомври тази година.
Плевнелиев се аргументира, че досега не е имало два последователни вота, които да бъдат проведени по едни и същи правила, и е крайно време това да се случи. Тази пряка демокрация щяла да помогне за укрепване на политическия модел у нас.


Лидерът на БСП Михаил Миков отправи тежки критики срещу речта на Росен Плевнелиев.

Президентът се появи на трибуната на Народното събрание днес, за да отчете резултатите от консултациите с парламентарно представените партии.
"Не може да има консенсус в една страна, в която бедността все повече тормози хората, в икономиката има предвиден поне два пъти по-малък ръст, отколкото през миналата година. Такава политическа стабилност е ненужна за българските граждани, за българската икономика и за перспективите пред България", категоричен бе Миков.

По думите му приказките за политическо съгласие, може би се отнасят за потенциал за политически сделки зад гърба на българските граждани. "Когато президентът отива в Уелс със служебния кабинет и поема ангажименти, които не са достояние на НС и на българските граждани, не може да има консенсус по такъв тип тайни договорки", отсече Миков.


Патриотичният фронт изразиха недоволството си от речта на президента.

Като причина за това те изтъкнаха реформата в съдебната система, която била само на хартия. Това обяви депутатът от ПФ Борис Ячев.
„Патриотичният фронт трудно може да съгласи с речта на президента, защото основни реформи са само на хартия. Не сме доволни от състоянието в съдебната система. ПФ подкрепи заложената реформа, която ни бе предложена, но към момента всичко е само на бял лист, а няма никакво съдържание. Ние настояваме за ревизия в сектор енергетика, а това не се случва. Относно в реформите в изборното законодателство, от нашата позиция е, че те трябва да станат преди местните избори”, каза депутатът от ПФ Борис Ячев.

Разгром на речта на Росен Плевнелиев пред Народното събрание направи лидерът на ДПС Лютви Местан.

 Основното обвинение към президента е, че той не се е спрял на най-важния въпрос - кои са отсъстващите теми по време на консултациите с парламентарно представените партии.
Според него най-силно кънти темата "Демократична ли е днешната власт", защото "демократично избраната власт не предпоставя демократично управление". Тези думи на Местан бяха свързани с често повтаряната от ДПС теза за езика на омразата. Той акцентира, че става дума за две управляващи партии, за които езикът на омразата е като самоцелно политическо противопоставяне, което му дава основание твърди, че увереността на президента, че между политическите сили в България има съгласие, е най-малкото неточна.

Местан направи паралел между Бойко Борисов и Росен Плевнелиев. Той определи като положителен начинът, по който пред Народното събрание премиерът се противопостави на езика на омразата, но направи уговорката, че това би отивало повече на президента, който обаче мълчи по тази тема.

Оптимистичният и бодър дух на Плевнелиев беше иронизиран от Местан с думите, че хората вече са уморени от приказки дори когато те са оптимистични. Лидерът на ДПС попита какво се е променило от март 2014 до март 2015. "Какви цели си поставяхме през лятото на 2014-а, когато постигнахме съгласие при президента за предсрочни избори", попита Местан и продължи: "Главната цел беше да се осигури преход към политическа стабилност с извършването на реформи". След това той припомни, че тогава политическите сили са се договорили при президента да не се повтарят вече провалени модели на власт и да не се върви към реваншизъм.


Обновена!

Цветан Василев продал БТК на мистериозна компания

Късно снощи мистериозна компания публикува платено съобщение до БТА и БГНЕС, че е новият мажоритарен собственик на БТК.

"Групата Ел Ай Си 33 (LIC33), обединяваща инвеститори от ЕС, специализирани по операции на нововъзникващите пазари и изпаднали в затруднено положение, придобива марожитарния дял във "Виваком" и други водещи компании в България", се казва в съобщението.
В телекома не били уведомени, че се готви продажба на мажоритарния дял.
В съобщението на LIC33 се посочва още, че предишният собственик окончателно е продал активите срещу ангажимента на инвеститора да рефинансира всички дългове към различни банки. Първоначалната оценка на консолидираните задължения, които ще се рефинансират, била 900 милиона евро.

Делът на Цветан Василев във "Виваком" е малко над 43%. Инвестиционното звено на руската ВТБ държи 33%, а останалите акции са разпределени между кредиторите на компанията.

Екстра СмЕх

Произведено от "Таралеж", следва продължение...Част 8 (Част7ТУК)

500 индианци  протестираха в столицата на Бразилия срещу мерките на правителството на техните територии да се забрани дърводобива. Град Бразилия, Бразилия.


Информационни надписи за санирането се появяват по жилищните блокове.
 
Триизмерен бюст на Владимир Путин.


Световноизвестното модно дуо Доменико Долче и Стефано Габана представи колекцията си
дамско облекло за сезон 2015 г.


Заледени балкони на многоетажна
сграда вследствие на забравена отворена врата на свръхнадежния хладилник „Мраз“ 150.

Искат да убиват Кенеди

Керълайн Кенеди
"Смърт за Кенеди! Ще убием посланичката на САЩ Керълайн Кенеди". Мрачен глас пратил по телефона страшната заплаха, съобщава Си Ен Ен. Дъщерята на убития президент на САЩ Джон Кенеди е посланичка в Токио.

Японските следователи веднага са започнали разследване, но не се съобщават никакви подробности.

"Приемаме всяка заплаха много сериозно. Правим всичко възможно да защитим нашите дипломати. Работим в тясно сътрудничество с властите в Япония", заяви Мари Харв, говорителка на Държавния департамент на САЩ.

Новината за смъртната заплаха срещу Керълайн Кенеди идва само две седмици след както в Сеул американският посланик бе нарязан с бръснач. Той все още се възстановява след операцията, но вероятно ще му остане белег на лицето за цял живот.

В Япония в момента на посещение е първата дама Мишел Обама. Там е и бившият президент демократ Бил Клинтън.

Когато през ноември 1963 г. в Далас бе застрелян Джон Кенеди, дъщеря му Керълайн е била само на три годинки. По-късно бе убит и чичо й Робърт Кенеди, който бе министър на правосъдието и кандидат за президент. Третият от братята Кенеди - Едуард, катастрофира "случайно" и в колата умря любовницата му. Едуард остана сенатор, но никога не посмя да се кандидатира за президент. Синът на Джон Джон Кенеди младши загина в катастрофа със самолета си.

След десетки години сега отново срещу член на клана Кенеди е отправена смъртна заплаха. Каква прокоба тегне над семейство Кенеди, все още никой не е разгадал.

Гърция прие закона срещу бедността без съгласието на Брюксел

Със завидно единство гръцкият парламент прие късно снощи закон за борба с последствията от жестоките икономии, станал популярен като закон за бедността. Законът бе подкрепен както от управляващата коалиция СИРИЗА-АНЕЛ, така и от опозиционните партии "Нова демокрация" и ПАСОК, предадоха световните агенции.
"Това е първият гласуван у нас закон за последните четири години, който не е изпратен по електронната поща (от Брюксел) и не е преведен от чужд на гръцки език, а написан от гърци", подчерта гръцкият премиер Алексис Ципрас.

Сред залегналите в него мерки за борба с последствия от жестоките икономии, наложени на Атина от чуждите кредитори, са предоставяне на купони за храна на 300 хил. бедни, безплатна електроенергия, субсидии за плащане на наем за жилище.

От парламентарната трибуна Ципрас съобщи, че днес или в петък правителството ще внесе и втори законопроект, който ще позволи длъжниците да изплащат дълговете си към държавата на 100 вноски. "Изпълняваме предизборните си обещания, въпреки опитите на някои наши европейски партньори да ни попречат", отбеляза многозначително гръцкият премиер.

По изчисления на кабинета, помощите за най-бедните ще глътнат 200 млн. евро. Средствата ще бъдат осигурени чрез съкращаване на заплатите и разходите във всяко едно министерство. Планира се по този начин да бъдат генерирани близо 61 млн. евро. Още 140 млн. ще бъдат спестени чрез новата система за провеждане на търгове за обществени поръчки.

На тзи дата: 19.3.1978 г. ООН иска Израел да изтегли войските си от Ливан в отговор на операция Литани

В отговор на израелската операция Литани в Ливан, Организацията на обединените нации
призовава Израел да изтегли войските си от страната и създава Временни сили на ООН в Ливан.

1978 г. Операция „Литани“ е официалното име на израелската инвазия в Ливан през 1978 г. до река Литани. Нахлуването е военен успех, тъй като силите на Организацията за освобождение на Палестина (ООП) са изтласкани на север от реката. От друга страна, международното недоволство довежда до създаването на ЮНИФИЛ и до частичното изтегляне на Израел. Операцията е предхождана от отвличане на два израелски автобуса от части на "Фатах" и смъртта на 37 от пътниците в тях.

До 1977 г. в южен Ливан палестинците на Ясер Арафат са установили практическа автономия, в която въоръжават, тренират и окопават силите си, наброяващи до 15 000 бойци, оценявани като еквивалентни на 5 редовни бригади. Територията им става известна като "Фатахленд". 

Израелските политици не вярват, че ливанската армия е способна да контролира южната част от страната, още повече че до момента не по-малко от 55 споразумения за спиране на огъня са били договаряни и в последствие нарушавани. Частите на IDF по протежение на границата започват да се подготвят за нахлуване. През същата година Израел формира, тренира и финансира SLA (South Lebanon Army), достигаща в пика си 3000 друзи и християни. Начело е поставен майор Саад Хадад, под чието командване SLA установява буферна зона по продължение на границата, гръмко наречена "Free Lebanon".

На 11 март 1978 г. отряд палестинци десантират в израелския град Хайфа и убиват 37 цивилни. На 14 март е дадена зелена светлина за операция "Литани" - 25 000 войници нахлуват в южен Ливан и бързо достигат едноименната река. Започва систематично прочистване на Фатахленд, при което загиват мнозина цивилни. ООН спешно се намесва, обявявайки създаването на UNIFIL (United Nations Interim Force In Lebanon) с резолюции 425 и 426. 

Сините каски наброяват 7000 души. До края на март израелските войски започват да се изтеглят, предавайки контрола на ООН. Практически всички замесени групировки саботират действията на миротворците. Преди да се изтеглят напълно обаче, израелците успяват да разширят територията под контрола на майор Хадад.

Междувременно търканията между ливанската и сирийската армии нарастват. Между 7 и 9 феврури избухват сражения, когато сирийците се опитват да се установят в предградията на Бейрут. Включва се Ахрар, но не и фалангистите. Убити са около 100 сирийци и 50 ливанци, а 20 сирийски войници са пленени. Ливанският Фронт настоява, а после и поставя ултиматум сирийските сили да се изтеглят от Бейрут, но получава отказ. Разчитайки на израелска намеса, Башир Джемаел започва постепенна офанзива срещу сирийската армия.
През април избухват нови сражения, този път между маронитите и палестинците. Сирия се намесва на страната на Фатах.

През месеците май и юни на северния фронт се появяват разногласия между Катаеб и Марада, постепенно ескалиращи до директни сблъсъци. Водачът на Марада, Сюлейман Франджие, настоява Джемаел да изтегли бойците си и да остави северен Ливан под негов контрол, което кара останалите членове на Ливанския Фронт да го заподозрат в просирийски намерения и предателство. На 13-и юни отряд фалангисти провеждат изненадваща атака срещу лятната резиденция на Франджие, в която е убит синът му, Тони Франджие, заедно 35 бойци, жена му, дъщеря му, детегледачката и дори кучето. Командир на отряда е Самир Геагеа, който ще стане известен по-късно.

Вицове, март 2015 г.

Мандаринка-Китайска патица, символ на любовта

СмЕх

- Какво е Пирова победа?
- Жена ти да ти каже, че твоят е най-голям в целия блок!

***


Според статистиката на всеки мъж над 85 години се падали по седем жени. Хубаво. Но късно...

***

- Мамо, учителката по математика ме похвали!
- Много добре! И какво каза?
- Че от всички идиоти в класа, аз съм най-големият!

***


Ако не ви се получи от първия път, зарежете. Парашутизмът не е вашият спорт.

***

Първокласник пита баща си - математик:
- Тате, как се пише осмица?
- Много просто. Взимаш знака за безкрайност и правиш централна ротация на "пи" върху две.
***


сряда, 18 март 2015 г.

Путин и московчани празнуват 1 година Крим в Русия! На живо

Руският президент Владимир Путин пристигна на концерта „Ние сме заедно! Обединяване на Крим с Русия“, който се провежда в момента край Кремъл, предаде РИА Новости. Концертът с участието на звезди от руската естрада, сред които Лариса Долина и "Любе", е посветен на първата годишнина от присъединяването на Крим в състава на Руската федерация.
По данни на полицията в началото на концерта са се събрали около 90 000 зрители. Впоследствие броят им е нарастнал на 110 000, предава lifenews.ru.

Кореспондент на РИА Новости съобщава от мястото на събитието, че зрителите са изпълнили Големия Москворецки мост и площад „Василевский спуск“.

"Крим не е просто територия, която Русия си има предостатъчно, Крим това са духовните ни източници, това, което прави Русия нация. Ние ще укрепваме своята държавност, преодолявайки всички трудности. Опитите отвън да усложнят живота ни са безполезна работа", заяви Владимир Путин.

Крим и Севастопол отбелязват тези дни първата годишнина от обединяването си с Русия, за което гласува огромното болшинство от жителите на полуострова на референдум на 16 март 2014 г.

ВИДЕО НА ЖИВО

ВМРО получи Държавната агенция за българите в чужбина

Борис Вангелов Борисов
Правителството определи юрисконсулта от ВМРО Борис Вангелов Борисов за председател на Държавната агенция за българите в чужбина.

В коалиционното правителство на премиера Бойко Борисов за първи път бе проведен конкурс за заемането на един сравнително висок пост – председател на ДАБЧ.

Въпреки че Меглена Кунева обяви конкурса за публичен, бе трудно да се забележи друг елемент на публичност освен публикуването на концепциите на деветимата кандидати за развитие на дейността на ДАБЧ. Налице бе не публично, а закрито изслушване, като дори се бави обещаното публикуване на стенографския протокол от него.

Неясни останаха както компетенциите на членовете на комисията, така и критериите за оценка на кандидатите. Не стана ясно как е преминала процедурата по допускане на кандидатите с оглед на покриването на критериите по издадената заповед да са български граждани, да са с доказан професионален опит в областта на българите в чужбина, да са с висше образование и да владеят писмено и говоримо поне един чужд език.

Кандидатът на ВМРО Борис Вангелов Борисов е областен координатор на партията за Велико Търново. В това си качество бе водач на листата на Коалиция "Патриотичен фронт – НФСБ и ВМРО" за Габровския район.
Още в началото на февруари започнаха слуховете, че постът ще бъде даден на член на Патриотичния фронт и по-конкретно на ВМРО. На Красимир Каракачанов се приписаха и думите, че правителството пада, ако не стане това назначение.


Работници от сектор "Дърводобив" на протест пред парламента

Премиерът Бойко Борисов прожектира сателитни карти с изображения от българските гори на днешното заседание на Министерски съвет. Кадрите показват пред присъстващите кметове от страната, че в момента няма активно изсичане на гори.

В същото време работещите в сектор "Дърводобив" изразяват недоволство на площада пред Народното събрание от гласувания тримесечния мораториум за износ на дървесина. От бранша предупредиха, че заради ограничението, на улицата ще останат 8000 души. Загубите на фирмите-износители се изчисляват на близо 40 милиона лева. 100 компании са изправени пред фалит, а други 800 ще се изправят на ръба на оцеляването.

Шествия за защита на природата организират и еколози. В 10 града на страната те се събират, за да искат забрана на сечта и новото строителство в националните паркове. Те настояват и за прекратяване на лова в рамките на парковите територии и за двойно по-голям държавен бюджет за защитените територии в страната.

Бивш заместник-министър става днес шеф на ДАНС

Димитър Георгиев
Бившият заместник-вътрешен министър Димитър Георгиев е най-вероятният нов шеф на ДАНС. Очаква се днес премиерът Бойко Борисов да предложи именно него за поста, който бе овакантен след оставката на Владимир Писанчев. В момента Георгиев е съветник на вицепремиера Меглена Кунева.

Г-жа Меглена Кунева ми направи добро предложение

за председател на ДАНС от името на Реформаторския блок", каза миналата седмица Борисов.

Другото име, което циркулираше в медиите след оставката на Писанчев, бе на заместника му Недялко Недялков. През 2002 г. започва работа в Национална служба "Сигурност" - МВР, а през 2008 г. е преназначен в новосъздадената Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС).

Кариерата на Георгиев в службите също започва в бившата НСС, но още през 1993 г. и повече от 10 години той се занимава с противодействие на финансови престъпления и пране на пари.

Безспорно, по-големият му опит обаче не е единствената причина кандидатурата му да бъде предпочитана от Борисов. Според източници, близки до управляващите, Димитър Георгиев е фаворит за поста заради

очакванията и ангажиментите за реформи в сектор "Сигурност".


Назначенията на главния секретар на МВР и шефа на ДАНС стават с указ на президента. Вучков беше готов с нови предложения за двата поста, вместо Писанчев и подалия също оставка Светолзар Лазаров, но от обясненията на премиера Борисов стана ясно, че той предпочита да се изчака с рокадите. Оставката на Вучков обаче постави министър-председателя в неудобната ситуация да бъде обвиняван в зависимост и в крайна сметка той поиска оставките на Писанчев и Лазаров.


Димитър Георгиев е кавалер на френския национален орден за заслуги, награден със заповед лично на френския президент Франсоа Оланд. Георгиев е и българският представител в Европол и Интерпол, успял да включи страната ни в Шенгенската информационна система. Перфектните му контакти, изградени както с всички партньорски служби в Европа, така и зад океана, са основен негов коз в тази ситуация, категорични са експерти от сектор "Сигурност".

На тази дата: 18.3.2003 г. САЩ започват война в Ирак

2003 г. САЩ започват война в Ирак, насочена към предотвратяване на ядрената програма на Ирак и сваляне на режима на Садам Хюсеин. Мащабните бойни действия официално приключват на 1 май с.г., но скоро след това се появява движение за съпротива и на практика военните действия не са спирали.

След Войната в Персийския залив през 1991 г. отношенията между САЩ и Ирак продължават да се влошават. От една страна надеждите, че режимът на Саддам Хюсеин ще бъде премахнат чрез бунтове на самите иракчани се стопяват, а от друга - липсата на еднозначна резолюция от страна на ООН, че Ирак се е съобразил с наложените ограничения след последната война, тревожи американците.

Мнозина вярват, че той не е прекратил програмите за разработка на оръжия за масово унищожение и активно търси начин да разработи атомна бомба.

След атаките от 11 септември 2001 г., американското правителство обявява война срещу световния тероризъм и представя списък на държави, криещи или помагащи на терористи според САЩ - в списъка са включени Ирак, Иран, Северна Корея и Сирия. Скоро след това, осъзнавайки че имат необходимата подкрепа за военна намеса в Ирак, американските държавници започват да оказват натиск над режима на Саддам Хюсеин да позволи на оръжейните инспектори на Международната агенция за ядрена енергия (МААЕ) да посетят няколко обекта в страната.

ООН приема резолюция 1441, която позволява на инспекторите да извършат необходимите проверки. През 2002 г. и в началото на 2003 г. САЩ продължават да упражняват натиск и се опитват да накарат Ирак да се съобрази с изискванията, поставени в резолюцията. На 6 март инспекторите публикуват доклад, в който обявяват, че не вярват, че Ирак - с настоящата си икономика и ниво на развитие - е в състояние да разработва или да поддържа програми за разработки на оръжия за масово унищожение.

През февруари 2003 г. САЩ и Великобритания се опитват да получат разрешение от Съвета за сигурност на ООН за инвазия на Ирак, но предупреждават страните членки на ООН, че ще атакуват със или без нужната резолюция.

Официалните причини, представени от съюзниците за инвазията, са, че правителството на Ирак и неговия водач, Саддам Хюсеин нарушават човешките права, стигайки дори до форми на геноцид; не са представили категорични доказателства, че са прекратили програмите за разработка на оръжия за масово унищожение и че са унищожили наличните си запаси от биологични, химични, ядрени и други секретни оръжия; и, подкрепят и осигуряват финансово терористи и терористични организации, които с действията си застрашават сигурността на САЩ и всички американци.

След като основните бойни операции приключват, правителството на САЩ съставя специална група, която е изпратена в Ирак, за да търси оръжията. Неин водач е Дейвид Кей, който през есента на 2004 г. представя финалния си доклад. Според него в страната не са открити забранени оръжия и по всичко личи, че такива е нямало.

ЛЪЖИТЕ НА САЩ ЗА ВОЙНАТА СРЕЩУ ИРАК БЯХА ОКОНЧАТЕЛНО
ОНАГЛЕДЕНИ


Изтекоха още разкрития, които тотално разобличиха САЩ, че са нападнали Ирак с изфабрикувани претенции.
Серия от документи и разкрития на хора като държавния секретар Колин Пауъл и началникът на Генералния щаб – полковник Лоурънс Уилкерсън, разкриват че САЩ са планували инвазията в Ирак много преди атентатите от 2001г., както и че самите американци са съчинили предтекста, че Саддам разполага с оръжия за масово унищожение, които в последствие така и не бяха открити, а САЩ мълчи по въпроса.

Командващия Генералния щаб – полковник Уилкерсън пише до държавния секретар малко преди инвазията:

„I wonder what will happen when we put 500,000 troops into Iraq and comb the country from one end to the other and find nothing“

(„Чудя се какво ще се случи, когато изпратим 500,000 войници в Ирак, претърсим щателно
цялата държава от край-до край и не намерим нищо“)
Интензивно е било документирано намерението на САЩ да нападне Ирак много преди 9/11, а самия атентат е бил просто поредния аргумент за инвазията и окупацията:

Бившият шеф на ЦРУ Джордж Тенет заяви, че САЩ са имали намерение да атакуват Ирак много преди атентата от 2001г. и са изфабрикували редица „аргументи“, за подготвящата се инвазия.
Високопоставени британски политици признаха, че САЩ са дискутирали смяна на режима в Ирак още преди идването на Буш на президентския пост в Америка
Дик Чейни превръща нефтените полета на Ирак в приоритет за „националната сигурност на САЩ“ много преди атаката от 9/11.
Политиците, които открито признаха, че войната в Ирак е била именно за установяване на контрол над иракския петрол бяха Хилъри Клинтън, Джон МаКкейн, Сара Пейлин, Джордж Буш и др.
Тъжните констатации, които можем да направим са, че в крайна сметка най-пострадали, както при всяка друга война, са цивилните, които са подложени на една окупация, в която дейно участие взе и Европа. Една война и последвала окупация базираща се на изфабрикувани аргументи, които да оправдаят слагането на ръка върху петрола на Ирак от САЩ. 

Вицове, март 2015 г.

Съседът с бормашината

СмЕх

Две жени си говорят:
- Съвременното семейство не е като стабилните, патриархални семейства едно време... Разправят, че само един от десет брака бил сполучлив. Ти как мислиш?
- Не знам, аз съм се женила само три пъти досега.

***


"Основната функция на малкия пръст на крака е да се убедим, че всички мебели са на мястото си."

***

Вчера в предаването "Педя човек - лакът брада", кукловодът случайно си удари главата в бюрото. Такива пожелания за лека нощ децата въобще не бяха чували досега

***

Пешо 2 часа грижовно си миеше колата. После я паркира на сянка под близкото дърво. 25 гълъба и 46 лястовички харесаха това… и добавиха коментар на предния капак…

***

Баба чете на внука си от Библията:
- А сега ще ти разкажа как са били сътворени първите двама човека на земята.
- Това го знам, по-добре кажи как са направили третия.


вторник, 17 март 2015 г.

Руската дума отказа минута мълчание за Немцов

Държавната дума отказа днес да почете с минута мълчание гибелта на опозиционния политик Борис Немцов, предаде ТАСС. Депутатът Борис Гудков предложи в началото на заседанието дневният ред да включва минута мълчание в памет на Немцов. "Въпреки че не всички споделяха неговите възгледи, смятам за правилно и човечно да се почете паметта му с минута мълчание“, каза той.
Предложението на Гудков не бе поставено на гласуване, защото председателят на парламента Сергей Наришкин информира депутатите, че в деня на трагедията е изпратил телеграма до близките на Немцов, в която е изразил съболезнования от свое име и от името на парламента. Лидерът на фракцията на националистите Владимир Жириновски се противопостави на предложението на Гудков, защото „парламентът става на крака само по решение на Съвета на Думата и в ден на държавен траур“, а случаят не е такъв.
Политическото убийство на Борис Немцов в центъра на Москва доведе до открито противостояние между двата най-силни клана в Русия, пише Foreign Policy. Арестът на заподозрените в убийството доведе до маса спекулации на тема раздор в руския политически елит. От една страна е главата на Чечения Рамзан Кадиров, от другата - кръг високопоставени сътрудници на правоохранителните органи в Москва, които отдавна се възмущават от действията на Кадиров в сфери, които смятат за собствени.
До скоро руската полиция и ФСС не правеше нищо, за да накара привържениците на Кадиров да спазват реда, но сега всичко се промени за един миг, пише в коментара. Кадиров на два пъти каза, че познавал заподозрения в убийството Заур Дадаев като "истински воин и патриот".
Както се твърди в материала, пред президента Путин възникна сериозна дилема, доколкото за него са важни и отношенията с Кадиров, и със спецслужбите.
По-рано бе съобщено, че следствието редактира мотива за убийството на Немцов: според новата версия на обвинението, убийците са действали не по поръчка, а от "политическа или религиозна ненавист".

Майка снима 3 годишното си дете как пуши! Видео

"Лачи чигара" ("хубава цигара"), залива се от смях родителката, която е заснела детето си.


То пък с отработено движение тръска пепелта, което говори, че надали му е за първи път. Опитва да прави "кръгчета" и други номера. Майката го пита още иска ли кафенце и каква е цигарата - купена или саморъчно свита. Малкото, което се казва Златка и очевидно е от България, отговаря, че е правена, а после - че е купена. Казват и марката й. Тя гълта дима, докато зад кадър няколко ромки се смеят.

Когато то пожелава да се види на заснетото видео, родителката настоява да пуши, а да не се разсейва... Като висша форма на остроумие го пита баща му знае ли, че пуши. Малкото се оглежда уплашено, но казва "да".

"Кер чао камера" ("кажи чао на камерата"), казва родителката на края на близо 2-минутното видео. Към края детето прикляка, сякаш му се е замаяла главата и му е станало лошо.

Клипът разпространи Нова тв, където казаха, че той вече е хит във фейсбук. "Какво забавление доставя това на умната му майка...", коментира Виктор Николаев и призова, ако някой знае нещо за семейството, да се обади.

ВИДЕО

Първите летящи автомобили в продажба след 2 години

Това е "Аеромобил"
Съвсем скоро може над главите ни да полетят автомобили, които можеше да видим преди време само във фантастичните филми. „Аеромобил“ е разработка на словака Юрай Вацулик.

Това транспортно средтсво трябва да бъде напълно функционален автомобил и самолет.
Засега цената на „Аеромобил“ не е ясна, но създателят смята, че ще бъде над 100 хил. евро.

Според  Вацулик след време летящите автомобили ше бъдат нещо съвсем обикновено. Властите на ЕС вече са готови на среща със създателя за лицензирането на Аеромобила.

Летателни площадки лесно могат да бъдат изградени по магистралите. Необходимата полоса за излитане е 200м. Машината използва бензин и развива скорост до 160 км. на земя – в полет до 200 км. 

Разходът на гориво е 8л. на 100км в наземен режим и 15л. в полет. Единственият проблем засега е, че в повечето страни се изисква лиценз за пилот и кандидат- купувачите трябва да карат тежки курсове за летец.

Показа ли гръцкият финансов министър среден пръст на Германия? Видео

Отношенията между Гърция и Германия се влошиха още повече, след като по германската обществена телевизия ARD бе излъчен видеоклип от реч на гръцкия финансов министър Янис Варуфакис, в който той показва среден пръст на Германия.

В речта, произнесена през 2013 година сегашният министър на финансите заявява, че Германия сама трябва да види как да си върне парите от кредити, отпуснати на Гърция и показва среден пръст.

Варуфакис се включи на живо в предаването и заяви, че клипът е монтаж. Това обаче бе отречено от оператора, който го е заснел. „Това не може да продължава повече така. Честно казано, достатъчно е“, заяви германският вицеканцлер и министър на икономиката Зигмар Габриел по повод на последните изяви на гръцки министри по адрес на Германия и призова разговорите да приемат отново нормален тон.

„Това е минималното, което може да се очаква, нали? Личните атаки на гръцки министри срещу Германия и германските управляващи трябва да спрат“, заяви Габриел в интервю за вестник „Билд“.

„Аферата със средния пръст“ е само продължение на серия от нападки срещу Германия от страна на гръцки министри. През уикенда военният министър на Гърция Панос Каменос заплаши Германия, че ако не отпусне още кредити на Атина, ще я наводни с бежанци от Близкия Изток.

ВИДЕО