събота, 30 май 2015 г.

Пак в Гърмен: Цигани нападнали свещеник в църквата в с. Марчево

Възрастен свещеник е нападнат от група роми в църквата „Свети Георги Победоносец“ в село Марчево, община Гърмен, съобщи БНР. Очевидци разказват, че нападателите са изчакали районът да се освободи от полицейската охрана пред кв. "Кремиковци". Цалата седмица районът беше под полицейски контрол заради сблъсъци на местни жители с хора от ромския квартал.

След като отецът предоставил поисканата от тях храна, ромите поискали да вземат и парите от продажбата на свещи, ритали възрастния отец и го дърпали. Само намесата на бившия кмет на село Огняново предотвратила по-големи ексцесии.

Хората в село Марчево са изключително гневни и недоволни, че въпреки присъствието на полиция и жандармерия се е стигнало до подобен инцидент точно на Черешова Задушница. За да се предотвратят подобни инциденти, утре и вдругиден, когато също е Свети Дух, хората ще охраняват възрастният отец, който в момента е в силно стресирано състояние.

Представители на органите на реда са снели показания от присъстващите жители на село Марчево.

И Твойта Майка Също...

Популярната като защитник на КТБ и активен участник в протестите, които призоваваха за спасяване на банката, Вера Ахундова, поднесе поредна порция скандални съобщения.

Преди две седмици тя огласи списък с около 300 специални сметки в КТБ, в който присъстват политици и магистрати.

Пред Нова тв Ахундова каза, че „кръгът около Пеевски в лицето на майка му е управлявал около 700 милиона кредити“ от банката и е имал над 100 милиона по свои сметки в КТБ.

„19 фирми на името на Кръстева са имали 118 милиона лева към 31 май 2014 година и към 20 юни (денят на затварянето на банката – б.р.) 113 милиона от тях са изтеглени“.

Ахундова твърди още, че строителни фирми, свързани с Пеевски, са получили от държавата като обществени поръчки 780 милиона за последните две години, от които 550 милиона само по времето на Пламен Орешарски.

„Много трудно е да се предположи, че един човек от нищото може да спечели такива суми и да ги управлява сам“, коментира Ахундова.

Тя предупреди, че подобна концентрация на икономическа мощ е опасна, защото „утре ще решат, че им трябват пари и ще фалират пенсионен фонд или друга банка“. Преди две седмици тя приписа този икономически кръг към ДПС и нарече тази експанзия „османизация“.

„Ако КТБ няма нищо общо с ДПС, то ДПС няма нищо общо с Пеевски. От 44 кредити по специалните сметки половината принадлежат на г-жа Ирена Кръстева. Нека да декларират официално, че г-н Пеевски не е в ДПС“.

Вера Ахундова била изпратила 13 сигнала до прокуратурата и все още нямало никаква реакция. За сметка на това обаче получила призовка за снемане на обяснения в отдел „Престъпления срещу финансовата система“. Предполага, че е заради изявленията ѝ.

Тя каза още, че „септември-октомври миналата година е бил сменен основният сървър на банката, вкарани са нови вложители и нови суми“.

„Например човек има 10 хиляди, със смяната на сървъра стават 1 милион и получава 196 хиляди от Фонда за гарантиране на влоговете“.

Това обяснявало защо гарантираните депозити скочили от 3,2 милиарда по първоначални прогнози до 3,7 милиарда.

Любопитно: Най-скъпите грешки в света

1. Цели 12 издателски къщи са върнали ръкописа на Джоан Катлийн Роулинг за Хари Потър, преди „Bloomsbury“ най-накрая да се съгласи да отпечата книгата по препоръка на 8-годишната щерка на шефа на фирмата.
Днес книгата е преведена на повече от 60 езика, а Джоан е изкарала от нея около милиард долара.







2. Хвърлил на боклука биткойн сметката си

Джеймс Хауъл придобил през 2009 година 7500 биткойна (виртуални пари), които по това време нямали никаква стойност. През 2013г. обаче един биткойн вече струва 860 евро, което означва, че Джеймс би имал 643 600 евро, ако не беше си хвърлил изгорелия хард диск с данните на боклука.






3. Отказал да купи Google

Основателите на Google, Лари Пейдж и Сергей Брин, през 1999 предложили на директора на Excite George Bell своите акции за милион долара. Бел отказал предложението, при което Лари и Сергей смъкнали цената до 750 000 долара, само и само да го убедят. За тяхно щастие Бел отказал и това предложение.
Днес Google струва около 365 милиарда долара!





4. Продал 610 000 акции на цена от една йена

През 2005г. един японски борсов агент прави огромна щета от около 264 милиона евро на компанията си, продавайки 610 хиляди акции на цена от една йена, вместо 1 акция за 610 хиляди йени.








5.  19 милиарда долара за вместо заплата

През 2009г. от Facebook отказали да назначат на работа двама програмисти. Няколко години по-късно Марк Зукърбърг плаща рекордните 19 милиарда долара за закупуване на компанията и приложението WhatsApp, което Актън и Кум създават, след като им отказали назначаване във Facebook.

Подаръкът за Искров е избран!

Скоро Искров ще има възможност да покаже дали това, което е заявявал, е готов да реализира. Това коментира пред журналисти финансовият министър Владислав Горанов, който ще открие форум на страните, участващи в Международния валутен фонд (МВФ) и представители на Световната банка, на който България е домакин.

"Направете ми подарък за рождения ден - стартирайте процедура за избор на управител на БНБ и в момента, в който ми покажете, че сте готови да изберете управител, аз ще се оттегля", призова управителят на БНБ Иван Искров на 24 март, два дни преди 48-ия му рожден ден.

Горанов, добави, че кандидатурата на Димитър Радев, предложена от ГЕРБ, е най-удачна. 
„Това е кандидатурата, която се вижда най-удачна на ГЕРБ и неслучайно запознахме останалите парламентарни групи с нея. Дали ще има други не мога да знам, тъй като всяка парламентарна група би могла да припознае някой за кандидат. Смятам това, което сме предложили, за изключително добър вариант. За съжаление, скамейката на подходящи за централни банкери не е дълга”, уточни Горанов. Според него Радев ще събере и достатъчно политическа подкрепа. „Не смятам, че има по-подходящ”, посочи той.

Шефът на American Express почина в самолета си

Почина Ед Гилигън, президент на American Express, съобщиха от компанията за кредитни карти. 55-годишният бизнесмен пътувал с корпоративния джет от Токио за Ню Йорк, когато внезапно му прилошало и самолетът кацнал аварийно. Но лекарите само констатирали смъртта му.

Цялата кариера на Гилигън е минала в American Express, където той започва работа като стажант-счетоводител още по време на следването си. От 2013 г. е президент на компанията.

Ед Гилигън е първо поколение американски гражданин, баща му е ирландец. Учил в Университета на Тампа, където играел във футболния отбор, но кариерата му в спорта приключила след травма на коляното. След това той се преместил в Нюйоркския университет, където завършил икономика през 1982 г. Стажуването му в AmEx започнало през 1980 г.

На тази дата: 30 май 1431 г. 19-годишната Жана д'Арк е изгорена на клада

1431 г. във френския град Руан 19-годишната Жана д'Арк е изгорена на клада. В случая църковният съд е само слуга на хората, управляващи Англия от името на 10-годишния крал Хенри VІ и които ползват услугите на църквата, за да се разправят със своите противници.

От „Осанна” до предателството на „благодарните” французи изминава само една година, още една я дели от „Изгорете я!”, а 25 години след нейната екзекуцията папа Каликст III я признава за невинна и я провъзгласява за мъченица. През 1909 г. тя е обявена за блажена, а през 1920 г. вече е светица.

Според много изследователи участта на Жана напомня Христос, като кръстът е заменен с жертвената клада.

По време на Стогодишната война, започнала през 1337 г., Англия завладява обширни територии в Северна Франция. За да подчинят напълно Франция, англичаните само трябва да обединят окупираните райони с отдавна контролираните Гиен и кралство Аквитания на юг.

Важен момент е, че десетина години преди това бургундският херцог Йоан Безстрашни сключва съюз с англичаните, скоро той става стопанин на Париж и започва да управлява от името на малоумния крал Шарл VI заедно със съпругата му Изабела Баварска.

Поделянето на Франция между англичаните и бургундите вече е въпрос на близко бъдеще. Тогава идва часът на Жана д’Арк.

Тя е родена в село Домреми на границата на областите Шампан и Лотарингия в бедното семейство на Жак д’Арк и Изабел Роме. На 13-годишна възраст тя за първи път чува гласовете на архангел Михаил, света Екатерина Александрийска и, както се счита, на Маргарита Антиохийска.

След известно време именно те й казали, че на нея е писано да свали обсадата на Орлеан, да върне дофина на трона и да изгони англичаните. Когато Жана става на 17 г., тя отива при капитана на град Вокулоьр Робер де Бодрикур и обявява своята мисия. След като е осмяна, се връща в селото си и след година опитва отново. Този път капитанът, поразен от нейната настойчивост, е по-внимателен, а когато Жана точно предсказва печалния за французите изход от т.нар. битка на херингите под стените на Орлеан, се съгласява да й даде хора, за да може да отиде при краля.

За 11 дни Жана преодолява разстояние през неприятелската бургундска територия между Домреми и замъка Шинон, и на 4 март 1429 г. влиза в резиденцията на дофина Шарл. Дофинът й устройва проверка, като поставя на трона друг човек, а самия той застава в тълпата от придворни. Жана издържа на изпитанието и го разпознава. Обявява, че е изпратена да освободи страната от английските господство и иска войска, за да свали обсадата на Орлеан.

В началото Шарл се колебае, но след като не открива нищо, което да опетни репутацията й, той решава да й даде войски и я назначава за главнокомандващ. Водещите френски военачалници Етиен де Виньол по прозвище Ла Гир, Потон де Сентрайл и граф Дюнуа, от последните сили на отбиващите английските атаки в Орлеан, са задължени да застанат под нейно командване.

След назначаването на Жана, за нея се изготвят специално дрехи, знаме и хоругви. Меч за нея е намерен в църквата Сент Картин де Фербоа, съгласно указанията на самата Жана. Според легендите този меч е принадлежал на Карл Мартел. След това тя тръгва за Блоа, сборният пункт за армията и вече начело на нея настъпва към Орлеан.

Новината за това, че армията е поведена от посланичка на Бог, предизвиква необичаен морален подем във войската. Загубилите надежда офицери и войници, покрусени от безкрайните поражения, се въодушевяват, обзети от храброст.

На 29 април Жана с неголям отряд прониква в Орлеан. На 4 май нейната армия удържа първата си победа, превземайки бастиона Сен Лу. Победите следват една след друга и през нощта на 7 срещу 8 май англичаните са принудени да свалят обсадата. Така задачата, която френските военачалници преди нея считат за неизпълнима, Жана решава за 4 дни.

След победата при Орлеан започват да наричат Жана „Орлеанската девственица“.

След редица победи тя повежда армията към Реймс, където на 17 юли с.г. коронова дофина Шарл за крал на Франция под името Шарл VII. Но размахът на народната война и огромната популярност на Жана д'Арк плашат краля и придворната аристокрация. Впоследствие тя е отстранена от ръководството на военните действия.

На 23 май 1430 г., по време на едно от излизанията на французите от обсадения от бургундите Компиен, отбраняващите се в крепостта от страх да не би враговете им да влязат вътре, вдигат подвижния мост и Жана попада в плен. Бургундите я предават на англичаните. Църковният съд в Руан я обвинява в ерес и на 30 май 1431 г. я изгаря на клада.

През 1456 г. във Франция е организиран нов процес, на който е реабилитирана. През 1920 г. е канонизирана от Католическата църква. Сега света Жана д'Арк е национална героиня на Франция и заедно със Св. Денис, Св. Мартин, Свети Луи IX и Св. Тереза Лисио е покровителка на Франция.

Вицове, май 2015 г.

СмЕх


Нашите ми казаха да избирам за бала - екскурзия в чужбина или кола! И сега се чудя - Лада или Македония?!

***

Жена говори на мъжа си:
- Скъпи, гледай, колко безупречно бяла е твоята тениска, след последното изпиране с новият "Ариел"...
- Хм, бяла, на мен с картинките си ми харесваше повече...

***

Мъж чете вестник и казва на жена си:
- Знаеш ли какво пише тук?... Мъжете, средно на ден, изговарят около 2300 думи, а жените по 4600...
- Това е, защото на мъжете трябва всичко да ви се повтаря по два пъти. Разбра ли ме?
- Какво?

***

- Колко реформатори са нужни, за да се смени крушка? 
- Няма обща позиция на Реформаторския блок по въпроса.

***

Лято - това е, когато по-малко ти се мисли за ракия, повече за бира, но най-много за глупости

***

Всяка сутрин нови вицове

петък, 29 май 2015 г.

Без изненада: Блатер остава на футболния Олимп

След 17 години начело на международната футболна централа Сеп Блатер получи нов мандат. Причината за това стана отказът на принц Али бин Ал Хюсеин да участва в балотаж.

И разбираемо, след като като получи едва 73 гласа срещу 133 в полза на настоящия глава на световния футбол.

Бойко инспектира „майката“ на църквите

„Майката“ на всички български църкви – Голямата базилика в първата българска столица Плиска, вече има притегателна сила за младите поколения.

Това написа в официалния си профил във Фейсбук премиерът Бойко Борисов.

Днес той направи инспекция на археологическите разкопки в района. Убеден съм, че ще възстановим комплекса, за да могат туристи на всякаква възраст и ученици като тези, с които днес се срещнах, да идват тук и да видят историята през всички времена и епохи, коментира Борисов.

Със средствата, които инвестираме, и с реализацията на проекти за реставрация ще направим Плиска значим православен и културен център, убеден е премиерът.

Ще проверяват магистратите за принадлежност към тайни общества

Проектът за промени в Закона за съдебната власт/ЗСВ/ предвижда задълбочени проверки за почтеност на магистратите, пряк избор на членове на Висшия съдебен съвет /ВСС/от магистратската квота, повече независимост за прокурорите и самоуправление сред съдиите. Това са само част от идеите в проектозакона, който е публикуван за обществено обсъждане.

В поректа е предвидено да се прави сериозен подбор на бъдещите съдии магистрати. Освен това ще се промени и начинът по който те ще бъдат оценявани и наказвани.

В Инспектората към ВСС ще има ново звено, което ще извършва задълбочени проверки за почтеност.  Обект на проверките ще бъде и дали магистратите принадлежат към тайни общества и дали участват в ритуали. В декларациите си всеки магистрат ще трябва да посочва ако е масон, например. Това ще се смята за несъвместимо с професията и той ще трябва да избира дали да работи в съдебната власт или да остане член на организацията. В случай, че това обстоятелство бъде скрито, а в последствие се установи съпричастност, то ще започват дисциплинарни производства, пише в проекта на ЗСВ.

И в Закона за съдебната власт, както и в текстовете за промени в Конституцията, е записано, че ВСС вече се състои от две колегии – съдийска и прокурорска. Всяка от тях ще решава отделно въпросите, касаещи съда и прокуратурата. Решенията вече ще се взимат с мнозинство от повече от половината членове. Гласуването ще е явно и няма да има възможност за „въздържал се“. Членовете на ВСС от съдебната квота, в прокурорската и съдийската колегия, ще се избират с пряк избор от всички съдии, прокурори и следователи в страната. Всеки може да издигне мотивирана кандидатура. Този избор ще се прави на общи събрания.

На общи събрания ще се избират и три комисии към ВСС – Комисията по атестирането и конкурсите, Комисията по професионална етика и почтеност и Комисията по дисциплинарна отговорност, които ще решават най-важните въпроси. Всяка от тях е с мандат една година, а в състава й влизат отново съдии, прокурори и следователи, избрани от магистратите. Обжалването на решенията на ВСС вече спира изпълнението им. Членовете на ВСС ще продължават да работят като магистрати.

За  парламентарната квота се предвижда  тези, които предлагат кандидати, да обявят начина, по който са стигнали до номинациите. Целта е повишаване на публичността в процедурите и избягване на съмненията за договорки. Остава и принципът на случаен подбор на делата в съдилищата. В прокуратурата обаче това ще става по правила, предложени от главния прокурор и приети от прокурорската колегия на ВСС. Тук се набляга на специализацията на прокурорите.

Отдавна коментираната възможност за съдийско самоуправление вече е залегнала в ЗСВ. Общите събрания на съдиите ще решават на каква натовареност да работят членовете на ВСС, избрани от съдийската квота. Съдиите вече ще могат да предлагат председатели, да одобряват заместниците им, дори да определят съдиите в отделенията. Проектът с нови текстове в ЗСВ слага край на няколко поредни ръководни мандата. Всеки ще има право само на два последователни, независимо на какво ниво. Пленумите на ВАС и ВКС задължително ще изслушват номинираните за председатели на двете върховни съдилища.

В проекта на ЗСВ се залага и на стимули отделните прокурори да работят ефективно и самостоятелно. Прокуратурата вече ще се нарича само единна, като формулировката „централизирана“ отпада.

Върховната административна прокуратура да бъде закрита, а функциите й да се поемат от административни отделни в окръжните прокуратури, пише в текстовете за промяна в ЗСВ. Освен министъра на правосъдието, предложения за ръководители на прокуратури могат да идват и от по-горестоящи техни колеги. Ръководителите ще се избират отново с явно гласуване от прокурорската колегия. Ръководителите на прокуратурите вече ще трябва да представят и план за работата една година напред. Редовите обвинители вече ще са подчинени на началните си само по отношение на организацията на работата и администрирането на преписките. Залага се на работата на отделните наблюдаващи прокурори.

Като цяло проверките на магистратите стават по-строги. Конфликтът на интереси, доходи с неясен произход са само част от нещата, които ще бъдат детайлно разглеждани при всеки магистрат. Магистратите ще декларират цялото си имущество, доходи, свързани лица, наличие на частен интерес. Така вече ще се описват и доходите на членовете на семейството или на лицето, с което всеки магистрат е във фактическо съжителство. Ще се декларират от aвтомобили, трактори, селскостопанска техника, до яхти, благородни метали, бижута, скъпоценни камъни, произведения на изкуството и нумизматични колекции, ако общата им стойност надхвърля 10 000 лева. В декларациите ще се описват банкови сметки и депозити, вложения в инвестиционни и пенсионни фондове ако общо са над 5000 лева, също така и акции в дружества и задължения и кредити над 5000 лева, кредитни карти, с кредитен лимит над 5 000 лв. или валута. Описвани ще бъдат ипотеки, гаранции, включително издадени в полза на трети лица, стоки и услуги на изплащане отново над 5000 лева.

Предвижда се служебните проверки да стават от специален софтуер, който да отчита несъответствия. Ако програмата засече такива инспекторите образуват допълнителна, по-щателна проверка. В промените за ЗСВ има нови текстове, които касаят имунитета на магистратите. Предвижда се главният прокурор да внася мотивирано предложение за повдигане на обвинение на магистрат, а съответната колегия на ВСС ще прецени дали прокуратурата разполага с достатъчно доказателства, за да преследва съдията, прокурора или следователя.

Предвижда се още главният прокурор да внася предложения до съответната колегия за отстраняване на разследван съдия, прокурор или следовател, само ако има повдигнато обвинение. Максималният срок за отстраняване е вече най-много година и половина. За всички на ръководни постовете в съдебната система се предвиждат два типа наказания – забележка и дисциплинарно освобождаване от длъжност. Има възможност, която ще се дава на магистрати, които имат пропуски в работата си. Те ще бъдат подпомагани в индивидуален план от специалисти по професионално развитие на НИП, експерти по психология, социални и хуманитарни науки и други.

Абитуриент пристигна с летящо килимче на бала! Видео

Майкъл Петров от СОУ "Васил Кънчов" във Враца "кацна" на площада с летящо килимче.
Абитуриентът събра погледите на стотици врачани.




ВИДЕО

СДС ще подкрепя ГЕРБ за кмет на Варна, а не Реформаторският блок

Председателят на СДС-Варна Янко Станев обяви готовност да работи за кампанията на Иван Портних, който беше номиниран за втори мандат като кмет на Варна от ГЕРБ.

"СДС застава зад проектите, които се извършват във Варна, и при завършването им категорично ще подкрепи целия екип от хора, които са ги направили", обяви Станев в интервю за Дарик.

Така Станев даде знак, че областната структура на СДС няма намерение да подкрепи кандидата на ДСБ за кмет на Варна Чавдар Трифонов, който беше официално номиниран преди седмици.

Иван Портних беше посочен като кандидат за кмет на ГЕРБ от зам.-председателя на партията Цветан Цветанов.

Станев обяви, че "няма драма", ако Реформаторският блок не излезе с единна кандидатура и обвърза подкрепата за кандидата на ГЕРБ на местно ниво с коалиционното единство в кабинета Борисов.

"Местните избори във Варна и големите градове не са чисто местни избори, те са и национални избори. От резултатите на тези избори зависи пряко и ситуирането в парламента, и във всички останали органи на властта, като дори стабилността на правителството", обяви Янко Станев.

Той напомни, че СДС-Варна е подкрепило кандидатурата на Портних и през 2013 г. по време на предсрочните кметски избори след оставката на Кирил Йорданов.

Станев беше избран за председател на местната структура на СДС през февруари 2015 г. - 10 години след отлъчването си от партията и след дългогодишна служба начело на варненската структура на ДПС. В момента той довършва мандата си като зам.-председател на Общинския съвет на Варна.

Въпреки оспорването на легитимността на избора му и обещанието на централното ръководство на СДС да повтори изборната конференция, Янко Станев остана на поста си без насрочване на ново събрание на областната структура.

Пред Дарик той обяви, че "конференция ще се насрочи тогава, когато има необходимост".

Надежда Нейнски кандисала за посланик в Турция

Надежда Нейнски е приела да бъде новия посланик на страната ни в Турция. Това стана ясно от думите й в ефира на Би Ти Ви. Нейнски обясни, че е взела много трудно това решение.

Стремежът ми ще бъде да защитя националните интереси на моята страна. Турските интереси има кой да ги защитава. Също ще се старая да се подобрят българо-туските отношения. Ще се придържам към външната политика на правителството, няма да правя своя собствена", увери още тя.

По думите й преди близо 10 години България и Турция са направили голям пробив във взаимоотношенията си.

"Анализирайки сегашното състояние на света, проблемите в Близкия Изток. България и Турция са членки на НАТО, но страната ни е член и на ЕС. През 1997 г. бяхме направили много голям пробив в отношенията си с Турция" коментира още тя Нейнски. Тя припомни и тристранната среща между България, Гърция и Турция.

Ненски коментира и случая с военния министър Николай Ненчев и архивите на военното разузнаване.

"Кадровите разузнавачи навремето не бяха независими. До голяма степен бяха зависими от руските служби. Сега няма как тези хора да работят за НАТО. Хора, които са били вербувани, са в зависимости. Министър Ненчев предприе много смела стъпка, искайки архивите", смята Нейнски. 

Меле във „Владиславово“ с метални пръти заради нарковойна

Сблъсъци във Варна заради надмощие на наркопазара вече прераснаха в явна и брутална война. Вчера малко след 18 часа в кв. „Владиславово“ с метални тръби бе пребит 40-годишен шофьор на „Мерцедес“ S класа. 

Според запознати мелето е част от назряло напрежение сред наркогрупировките в града през последната година. Пребитият е дилъра Еди, който в последно време се изживявал като бос и опънал нервите на конкуренцията Според играчи в този престъпен бранш, в последните месеци имаше 2 – 3 запалени коли във „Владиславово“, като зад палежите стоял Еди, но останали недоказани.

Еди настъпал интересите на друга, небезизвестна фигура, който в криминалните среди е известен като Стамата. 

На тази дата: 29 май 1989 г. В изявление по БНР и БНТ Тодор Живков призовава Турция да отвори границите си

"Голямата екскурзия" - така е известен процесът на масово изселване от лятото на 1989 г. на български граждани от турското малцинство в страната.
Засегнатите са около 360 000 души, които са принудени набързо да изоставят домовете си и да потърсят убежище в съседна Турция.

Причина за това събитие става изявление от 29 май 1989 г. на председателя на Държавния съвет Тодор Живков (фактически държавния глава в комунистическата държава). Изявлението е излъчено по БНР и БНТ, в което основното послание е Турция да отвори границата си за желаещите да се изселят български граждани, на които ще се даде тази възможност.
На 3 юни турската държава отваря границата си и това довежда до мащабна миграционна вълна през летните месеци на 1989 г.

Само няколко месеца по-късно, огромният поток от хора принуждава турската страна отново да затвори границата, в края на август същата година.
В официалната позиция на българските власти по отношение на масовото изселване на български турци и мюсюлмани се използва думата „екскурзия“, което провокира медиите с известна доза печална ирония да нарекат събитието „Голямата екскурзия“.

Предистория

Още самото начало насилственото преименуване предизвиква съпротивата на турското население, която на места прераства в открити демонстрации и бунтове. На 25 и 26 декември 1984 г. има демонстрации в селата Бенковски, Каялоба, Горски извор, Могиляне, Пресека и Добромирци, в резултат на които има и убити.  Има протести и на много други места в Източните Родопи, за потушаването на които е сформиран специален кризисен щаб. На 17, 18 и 19 януари 1985 г. са бунтовете в Ябланово край Котел. Михаил Иванов[8] посочва общо около 13-15 000 протестиращи в десетина села. Загиват 8 души (включително едно бебе), стотици са бити и задържани, а 517 човека са изпратени в лагера в Белене.

След 1985 г. съпротивата добива организирани форми. На 9 март 1985 г. на гара Буново от „протурски“ терористи е взривен вагонът за майки с деца на влака София-Бургас. При Атентата на гара Буново загиват 7 души - 3 деца и 4 жени, тежко ранени са 9 души (включително 2 деца). Във Варна през 1985 г. е образувана организацията „Турско национално-освободително движение в България“.

Втората отчетлива вълна от съпротивителни действия е в периода 1988-1989 г. През втората половина на 1988 г. несъгласни с Възродителния процес турци и помаци се присъединяват към Независимото дружество за защита на правата на човека. На 13 ноември 1988 г. е учредено Демократичната лига за защита на правата на човека в България с председател Мустафа Юмер и секретари Сабри Искендер и Али Орманлъ. През април 1989 г. в Джебел е основано “Дружество за подкрепа – Виена 89”.  Исканията на тези организации и техните членове за гарантиране на малцинствените права в България получават гласност основно чрез изявления в западни радиостанции като Свободна Европа, Дойче веле и Би Би Си.

Голямата екскурзия

След протестите, между юни и август 1989 г. започва кампания по прибързано изселване под натиск на около 1/3 от засегнатото население. Това са около 360 000 души, които са принудени да се изселят от родината си в Турция, а по-късно около 150-160 000 от тях се връщат обратно след падането на БКП от власт. Кампанията бива обяснена в медиите от комунистическата власт като „екскурзия“, което става повод събитето по-късно да придобие известност в обществото като Голямата екскурзия. Изселените разполагат с много малко време, в което да съберат личните си вещи, но не и да организират продажбата на имотите си. Много от тях остават и до днес в Турция, след като са преминали границата с каруци, които теглят сами. Повечето от имотите им са незаконно заграбени от държавата.

Втората вълна от съпротивата на турците в България срещу насилствената асимилация през 1988 и 1989 г. изиграва значителна роля за оформянето на открито гражданско противопоставяне на комунистическия режим в последните му години.

Вицове, май 2015 г.

Близки срещи с изкуството.
Премиерът Бойко Борисов на официалното откриване
на новата национална галерия "Квадрат 500"

СмЕх


Христофор Колумб е открил Америка, защото е бил ерген
Ако беше женен, нещата щяха да изглеждат така:
- Защо трябва да отидеш точно ти?
- Не могат ли да пратят някой друг?
- Не мислиш ли, че те използват?
- Ти луд ли си или си обикновен глупак?
- Защо да не мога да дойда с теб?
- Не можеш да ме убедиш, че тръгвате само мъже!
- Каква кръгла земя бе идиот? Какво ли не би измислил, само и само да излезеш нанякъде!
- Ако тръгнеш, аз се връщам при майка!
- Какво от това, че земята ще си остане плоска?
- Значи отдавна си уредил нещата с индианските ку@ви!
- Не те пускам и това е!
- Слушай животно мръсно! Не обувай обувките! Сваляй веднага шапката! Не разбра ли да не тръгваш никъде?

***

Жена превързва на мъжа си главата, когото преди малко е ударила с тиган, и казва:
- Не знам какво щеше да правиш без мен!

***

Любопитен съм, някои като напишат здр, вместо здравей, какво правят със спестеното време?

***

–И какъв е общият ви стаж по специалността?
–Ама аз ще ви мия тоалетните!
–Защо решихте да миете точно нашите тоалетни?

***

Монтирали 4 камери за наблюдение в Гърмен. На същия ден в OLX се появила обява:
Продавам 4 камери! Доставка по-късно,! Бат Саали.

Всяка сутрин нови вицове

четвъртък, 28 май 2015 г.

БСП иска оставката на Христо Иванов заради секретно ратифициране

БСП поиска оставката на правосъдния министър Христо Иванов малко след края на закритото заседание на парламента, на което се ратифицира споразумение с Международния наказателен съд. Споразумението е за релокация на територията на България на свидетели на съда.

Соцдепутатът Чавдар Георгиев обясни, че фактът, че това споразумение е тайно, е абсурд.

"Това само по себе си е пълен абсурд, който бе наложен от председателя на Народното събрание. Народните представители бяха накарани да гласуват на тъмно", посочи Георгиев.

Според него тази ратификация е трябвало да бъде публична. Георгиев определи случилото се като "огромен скандал", заради който правосъдният министър трябва да си подаде оставката.

"След като са забъркани такива каши, някой трябва да носи отговорност. Народното събрание бе унизено", каза още Чавдар Георгиев.

Заради секретността на текста той отказа да даде повече подробности и аргументи за исканата оставка. Само поясни, че според него Иванов се е разбрал на тъмно "с някого в някакъв кабинет" и сега е поискал парламентът да узакони неговата договорка.

За какво точно става дума обаче депутатът от БСП не обясни. Отново заради секретността.

Ветко Арабаджиев прати голи „полицайки“ на бала на сина си

Еротично шоу с полуголи полицайки спретнаха родителите на Вълчо Арабаджиев за абитуриентския бал.

Снимките от партито обиколиха социалните мрежи и събраха куп негативни коментари от рода на „това не е жълтения, а простотия“ и пр.

Собствениците на хотелиерска верига „Виктория Груп“ Ветко и Маринела Арабаджиеви отпразнуваха завършването на сина си със зрелищно парти.

Вълчо се дипломира в колежа La Rosey в Швейцария, където съучениците му са деца на световноизвестни политици, бизнесмени и членове на кралски семейства, но изпращането му беше по български.

Родителите му го изненадаха с еротично парти с 6 голи полицайки.

Брат му Владо не пропусна да се снима с разголените красавици за спомен.

Освен еротични танци, Вълчо получи за дипломирането си и спортен автомобил Aston Martin Vanquish. Колата го чакаше паркирана пред централния вход на хотел „Маринела“.

Цитат на денят! Валери Симеонов: Диалогът върви, работата не върви

„Диалогът върви, работата не върви”, заяви лидерът на НФСБ Валери Симеонов пред БНТ по повод на вчерашния ултиматум от 7 точки, който постави на ГЕРБ със заплахата, че Патриотичният фронт ще оттегли подкрепата си за управлението.

Симеонов уточни, че за 7 месеца управление още нищо не е свършено и наблегна на борбата с битовата престъпност. „Хората пъшкат, страдат и реват”, обясни Симеонов по повод на събитията в Гърмен, за които обвини бившия кмет Ахмед Башев. Той заяви, че ако не се вземат спешни мерки, последствията могат да се видят във всяко друго място в България. „Опасността е много голяма”, смята Симеонов.
Той обясни, че вчера се разговаряли около 15 минути с шефа на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов и той се е ангажирал да даде точен отговор за работата на управляващите по 7-те точки на Патриотичния фронт. 

Боби Михайлов на спешна среща заради белите чаршафи

Персоналът на хотела използва 
бели чаршафи, за да скрие 
отвеждането шефовете на ФИФА 
Привикаха спешно Боби във Варшава

Мишел Платини привика на спешна среща всички членове на Изпълкома на УЕФА по повод скандалите във ФИФА. Сред тях е и шефът на БФС Боби Михайлов. Събирането се състоя снощи във Варшава, където се игра и финалът на Лига Европа между "Днепър" и "Севиля". 

Там Платини и компания ще разискват внасяне на предложение за отлагане на президентските избори във ФИФА заради скандал. Босът на УЕФА заяви още, че днес ще се проведе среща на всички национални асоциации и след това ще дадат брифинг.

Какво се случи с ФИФА вчера?

Световната футболна централа беше разтърсена от огромен корупционен скандал. Арестувани бяха 14 души, сред които и 7 от най-влиятелните фигури в организацията.

Това е най-големият скандал в историята на световната футболна федерация. Две отделни разследвания, на два континента тази вечер се опитват да стигнат до дъното на корупционните схеми във ФИФА – организацията, която контролира световния футбол.

Събуждане, каквото със сигурност не са очаквали. Така започна денят за няколко от шефовете на ФИФА в петзвездния им хотел в Цюрих. Персоналът на хотела използва бели чаршафи, за да скрие отвеждането на заподозрените в корупционна схема. Седем души са в ареста, сред тях и двама вицепрезиденти на ФИФА Джефри Уеб, който отговаря за Северна Америка и Карибите и уругваецът Еухенио Фигередо.

Според обвинителния акт арестуваните „са участвали в 24-годишна схема за лично забогатяване чрез корупция в международния футбол“.  Властите твърдят, че чрез комисионни и подкупи са раздадени повече от 150 милиона долара. На пресконференция в Цюрих ръководството на ФИФА се опита да се изкара жертва. „ФИФА е жертва в това разследване. Да, ФИФА е жертва. Федералните власти са тук и ние сътрудничим с тях. Предали сме им цялата информация”, заяви говорителят на ФИФА.

По същото разследване други четирима души вече са признали вината си. Това са шефове на маркетингови компании, които са раздавали подкупи и комисионни на футболни лидери по целия свят срещу подкрепа.

Властите в Цюрих сега разследват и начина, по който са определени домакините за световните първенства през 2018-а и 2022-ра година – Русия и Катар. Изборът на емирството, където температурите могат да достигнат до 60 градуса, повдигна съмненията още при обявяването му.

Но от ФИФА обявиха, че въпреки разследването и арестите първенствата остават.  Шефът на ФИФА Сеп Блатер не е сред арестуваните, но властите разследват и неговите действия. Арестите идват два дни преди организацията да преизбере Блатер за пети пореден път за неин шеф. Единственият му опонент в тази битка е принцът на Йордания Али бин ал-Хусейн, който определи днешния ден като тъжен за футбола.

„Прозрачност е дума, която използваме често. Сега е нужно да я приложим и аз бих желал да гарантирам, че това ще се случи. Не трябва да има нищо, което да крием. Трябва да върнем доверието в организацията”, заяви Али бин ал-Хусейн.  Преди дни в интервю за Си Ен Ен аржентинската футболна легенда Диего Марадона обвини Блатер в корупция.

 „Това е една мафия, маскирана като ФИФА. Защото плъховете могат да пропълзят навсякъде на света, той е президент на ФИФА”, заяви Марадона.  Това разследване на ФБР продължава няколко години. Последният прокурор в Бруклин, който го е наблюдавал, сега е министър на правосъдието. Това е Лорета Линч и за нея това е най-мащабното обвинение откакто е на поста си.

Според обвинителния акт някои от предполагаемите престъпления са ставали на американска земя и са били използвани американски банки, за да се правят плащанията за предполагаемите подкупи и комисионни. Освен това потърпевши от решенията на ФИФА са били американските телевизионни мрежи, които са най-големите в света и плащат най-много за телевизионни права за първенствата.

ВИДЕО с танца на Боби. Днес във Варшава няма да му е до танци.

На тази дата: 28 май 1987 г. Немец навлиза с малък самолет в СССР и каца на Червения площад в Москва

1987 г. Матиас Руст безпрепятствено навлиза с малък самолет „Чесна-172” в съветското въздушно пространство и каца на Червения площад в Москва. По това време Руст е 19-годишен пилот-любител, но успява да прелети разстоянието от Хелзинки (Финландия) до Москва.

Идеята идва на Руст, докато гледа по телевизията безплодните преговори между американския и съветския президент в Рейкявик. По онова време младежът вече проявява интерес към политиката и му се приискало да изглади отношенията между СССР и Запада, като прокара въображаем мост между тях. Бащата на Руст продава самолети „Чесна” в Германия, а младежът изкарва курс за пилот-любител и дори вече има във въздуха около 50 часа.

На 13 май 1987 г. той казва на родителите си, че възнамерява да обиколи Северна Европа със самолет, за да пролети необходимото време за получаване на права за професионален пилот. Първата му спирка е на шотландските Шетландски острови, втората е на Фарерските острови на крайбрежието на Дания, като на двете места прекарва по една нощ.

След това Руст пристига в исландската столица Рейкявик, после в норвежкия Берген, а на 25 май вече е в Хелзинки. В трите последни града матиас Руст прекарва по няколко дни, като събира кураж да изпълни авантюрата си и пресмята шансовете си да оцелее.

Сутринта на 28 май младият пилот съобщава на диспечерите в Хелзинки, че се отправя за Стокхолм. В този момент той все още не е уверен, че ще изпълни замисъла си. Окончателно взема решението след като половин час лети в западна посока към Стокхолм. След това неочаквано и за себе си взема курс на югоизток.

В същото време в Хелзинки диспечерът на въздушния контрол започва да се вълнува от неправилното направление на Руст, който след това изобщо изчезва от екраните заради малката си височина. Подаден е сигнал за тревога и в района на финското крайбрежие започва издирвателно-спасителна операция. След като на повърхността на морето е забелязано маслено петно, към търсенето са привлечени водолази.

Самолетът на Руст пресича въздушната граница на СССР в 14.20 ч. на височина 600 м над Финския залив в района на естонския град Кохтла Ярве. Радарите на ПВО веднага регистрират нарушението поради равния терен и дежурните зенитноракетни дивизиони са приведени в бойна готовност.

Изпратен е свръхзвуков изтребител МиГ-21. Той бързо открива нарушителя, но не му подава международно установените команди, за да го принуди да кацне. Не го и обстрелва. Изтребителят изчезва в облаците и повече не се връща.

За станалото има две коренно различни версии, които никога не са изяснени от съветските власти. Според едната той е опознат като чужд спортен самолет, не представляващ заплаха за страната, и е воден на радарните екрани до Москва. От 1984 г. в съветските ВВС е издадена заповед, забраняваща откриване на огън по граждански и спортни самолети.

Според втората версия самолетът не е опознат като чуждестранен, тъй като изтребителят лети с превишение в скоростта от 400-500 км/ч. Същевременно в района ден по-рано е станала авиационна катастрофа и продължават спасителните операции; в небето се изпълняват учебни полети с млади летци. Всичко това довежда до бъркотия във въздуха и в центровете за управление на полетите.

По вероятна е втората версия, защото никой не го следи на екраните и при кацането и рулирането му до храма „Василий Блажени” никой не го очаква. Милицията пристига после по сигнал за паркирания самолет.

Радостта му, че е достигнал до Москва, бързо секва при вида на куполите на големите московски църкви. Руст си дава сметка, че кацането няма да е лесно, тъй като на Червения площад и наоколо не се вижда празно пространство без хора. Той прави няколко кръга на височина 10 м над Големия Москворецки мост, давайки да се разбере, че ще каца. И ...успява.

На младежа му се налага много време да доказва, че е действал сам и полетът му не е част от заговор на чуждестранно правителство. А тогавашният лидер на СССР Михаил Горбачов си дава сметка, че може да извлече полза от ситуацията в свой интерес, като уволни високопоставени военни, които не подкрепят реформата му за гласност и демократизиране на обществото.

След няколко дни са уволнени военният министър Сергей Соколов и командващият ПВО Александър Колдунов. В течение на няколко месеца са уволнени около 200 високопоставени военни, набедени като виновни за кацането на Руст в Москва.

Руст е обвинен и признат за виновен в нарушаване на международните правила на полетите, незаконно преминаване на държавната граница, а така също и за „злостно хулиганство”. Съдебният процес започва в Москва на 2 септември 1987 г. и завършва след два дни. Матиас е осъден на четири години престой в трудов лагер с лек режим.

Независимо че впоследствие му е разрешено да изтърпи наказанието в Лефортовския затвор в Москва, Руст тежко преживява затворничеството си. През 1988 г., след подписването от Рейгън и Горбачов на договора за неразпространение на ядреното оръжие, международната обстановка се разведрява и към Руст е проявен знак на добра воля.

След като прекарва в предварителния арест и в затвора 432 дни, на 3 август 1988 г. той е помилван и освободен - бившият външен министър Андрей Громико, в ролята на председател на Върховния съвет на СССР, подписва необходимите документи за неговото помилване.

Вицове, май 2015 г.

Автобусна спирка в Балтимор, САЩ.

СмЕх


Един кмет върви и си ръси захар по улицата. Минава човек и го пита:
- К'во правиш, бе?
- Ми, ръся!
- Е, що ръсиш?
- Против крокодили...
- То няма крокодили...
- Няма, щото ръсим.

***

ОБЯВА:
Млад, красив, с атлетично тяло, забавен, умeн, добър, обичащ деца, не пуши и не пие - търси бензинова помпа за Фиат Уно…

***

Пореден семеен скандал. На ръба на нервна криза, съпругата крещи на мъжа си:
- Сега заминавам при мама, но те предупреждавам: НИЕ ще се върнем!

***

–Мило, искам те!
–Скъпа, не мога сега, ще закъснея за работа!
–Какво толкова, само 50 секунди!

***

–Виж какво, аз няма да се омъжа за теб, ето ти пръстена!
–А, къде е кутийката?...

***

Всяка сутрин нови вицове


сряда, 27 май 2015 г.

Професорка колабира в живо предаване! Видео

Проф. Нина Дюлгерова колабира по време на живо предаване в ефира на „Алфа” TV днес. Както се вижда от видеото, живото предаване беше прекратено, но никой след това не даде обяснение какво е състоянието на професор Дюлгерова.

ВИДЕО

Министерството на туризма рекламира незаконен лов на мечки в България

Висши чиновници канят туристи у нас, примамвайки ги с незаконен лов и то съвсем официално - на брошура. Лов на мечки, американски елени, както и риболов на сьомга - така министерството на туризма рекламира България.

Репортаж на bTV показа, че необичайните предложения са се появили на брошура с официалното лого на България, чиято цел е да рекламира лова и риболова в страната. Снимка на брошурата започна да се разпространява във вторник в социалните мрежи, гръмна информация, че тя се е рздавала и на завършилия в неделя фестивал „Зелени дни”.
Кафявата мечка е защитен вид у нас и ловът ѝ се санкционира с до три години затвор. 

Използването й като примамка за туристи е некомпетентност и нарушаване на законите.
Реклами за отстрел на защитените от закона мечка и дива котка се срещат често в сайтове на ловните стопанства, но никой не контролира и наказва за тази подвеждаща информация, алармират природозащитници.

От Министерството на туризма потвърдиха, че има такава брошура и добавиха, че разследват случая. Изявление по скандала се очаква до края на деня.

Арестуваха половината ФИФА

Високопоставени чиновници от световната футболна федерация ФИФА бяха арестувани тази сутрин в Цюрих по обвинения в корупция и предстои да бъдат екстрадирани в САЩ, предаде Би Би Си. Арестите са извършени в луксозния петзвезден хотел "Бор о Лак". Закопчаните са между шест и десет, точната бройка и имената още не са обявени официално. Сред задържаните е вицепрезидентът на ФИФА Джефри Уеб. Той отговаря за Северна и Централна Америка и района на Карибите.

Според предварителните информации става въпрос за акция срещу корупционни схеми във футболната централа, включващи мошеничество, рекет и пране на пари. Задържаните не са оказали съпротива и били изведени навън без белезници. Министерството на правосъдието на САЩ днес ще повдигне обвинения към 14 босове, а според Си Ен Ен сред разследваните е и босът на ФИФА Сеп Блатер. Швейцарецът не е задържан.

Според световните агенции сред арестуваните е уругвайският футболен функционер Еухенио Фигуредо, президентът на футболната асоциация на Коста Рика Едуардо Ли, членът на Изпълкома Джак Уорнър, Хулио Рока, Костас Такас, Рафаел Ескивел, Хосе Мария Марин, Николас Леос...

Босовете на световния футбол са в Цюрих за конгрес на централата, който трябва да започне на 29 май. Форумът е изборен и се очакваше Блатер да получи нов мандат.

Швейцарската полиция потвърди, че е действала по сигнал на местното правосъдно ведомстно. Арестите са следствие на 3-годишно разследване на ФБР заради корупционни схеми покрай обявяване на домакинствата на световните първенства в Русия (2018 г.) и Катар (2022 г.).

Би Би Си разкри за даване на пари "под масата" и дори уличи конкретни босове, но не последва реакция от ФИФА. Говори се, че злоупотребите са на стойност над 100 милиона долара за последните 20 години. Извършени са престъпления, свързани с телевизионни права, маркетинг и раклама, "търговия" с власт и влияние...

Неотдавна централата нае бившият щатски прокурор Майкъл Гарсия за вътрешно разследване. През миналата година магистратът изготви уличаващ доклад, който заплашваше да разтърси ФИФА из основи. Очаквано разследването бе потулено, а докладът бе публикуван "под редакция", което принуди Гарсия да хвърли оставка като шеф на етичната комисия.

Много вероятно е този пореден скандал да е дал тласък на днешните събития.

Новите фонтани на Пловдив за 3 млн. се напукаха след 3 дни

След 3 млн. лв. за ремонт, едва три дни след откриването им, пеещите фонтани в Пловдив се напукаха, а боята започна да пада.

По фонтаните вече са се появили и цепнатини, съобщи Нова тв. Според проектанта това се дължи на неправилното време, през което ремонтът е извършен - през зимата.

Фонтаните, които бяха открити с фойерверки и концерт на 22 май, са възстановени по проект „Изграждане на зелена и достъпна градска среда в град Пловдив“, финансиран от Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007-2013 г.
Общата стойност на проекта възлиза на над 11 млн. лв., като 5 млн. лв. е размерът на БФП.


По време на откриването на възстановените пеещи фонтани в Пловдив регионалният министър Павлова се обърна към жителите на града с думите "Радвайте се на новата придобивка, защото градът трябва да бъде още по-красив през 2019 г., когато ще бъде европейска столица на културата", но уви –
новата придобивка не успя да се запази и три дни, камо ли до 2019 г., както обещаваше минситърката.

Меркел – най-влиятелната жена в света

Германският канцлер Ангела Меркел за пета поредна година оглави класацията на престижното издание „Форбс“ за най-влиятелна жена в света, съобщава АФП.

На второ място през 2014 г. застава бившият държавен секретар на САЩ и настоящ кандидат-президент Хилари Клинтън. Веднага след нея са Мелинда Гейтс – съпругата на Бил Гейтс и съосновател на фондацията „Бил и Мелинда Гейтс“, председателят на американския федерален резерв Джанет Йелън и изпълнителният директор на „Дженеръл Моторс“ Мери Бара.

В челната десетка попадат и директорът на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард, която е на шесто място и първата дама на САЩ Мишел Обама – на девето.

Годишната класация на най-влиятелните жени в света на списание „Форбс“ включва дами от осем категории – технологии, политика, бизнес, финанси, медии, развлечение, филантропия и милиардери.

За последните 12 години канцлерът Меркел е била 10 пъти в първата десетка на класацията. Сред новите попълнения в класацията е и американската певица Тейлър Суифт на 54-то място, която със своите 25 години е и най-младият й член.

Според статистиката на изданието 59% от дамите в класацията са американки. От Азиатско-Тихоокеанския регион има 18 представителки, 12 от Европа, по четири от Латинска Америка и Близкия изток и три от Африка.

На тази дата: 27 май 1925 г. Публично са обесени извършителите на атентата от "Света Неделя"

Обесването на атентаторите: Петър Задгорски (клисарят) - обесен,
Георги Коев го бесят, Марко Фридман очаква да бъде обесен,
София, при еврейските гробища зад игрище Славия, 27 май 1925 г.
1925 г. е извършена последната публична екзекуция в Европа - обесени са извършителите на атентата в катедралата „Св. Крал” Марко Фридман, Петър Задгорски и Георги Коев. Денят е Велики четвъртък от Страстната седмица, след два дни е Великден.

На 16 април 1925 г. старата софийска катедрала „Свети Крал” (днес „Света Неделя”) е препълнена от народ. Предстои опелото на убития два дни по-рано запасен генерал Константин Георгиев, опълченец, един от водачите на управляващия „Демократичен сговор”. Присъстват министри, депутати, кметът на София, висши офицери, съратници на покойника от войните за национално обединение.

В 15.20 ч. Софийският митрополит Стефан поема Светото Евангелие от ръцете на дякона. В този миг мощна ударна вълна от експлозия поваля мъже, жени и деца, куполът на катедралата отхвръква, а после се стоварва обратно долу.

Загиват 134 души, други умират по-късно от раните си, така общият брой на жертвите достига 213. Ранените са 500. Загиват 12 генерали, 15 полковници, 7 подполковници, 3 майори, 9 капитани, 3 депутати и множество граждани, включително деца.

Целият експлозив от 25 кг е събран в един пакет и е заложен над една от колоните на основния купол, разположена при южния вход на сградата. Взривен с бикфордов шнур с дължина 15 м, осигуряващ на атентаторите 25 минути, за да избягат.

Атентатът е дело на крайно ляво настроени дейци от Военната организация на БКП. София е блокирана само за минути след експлозията. Разследването е поето от „Обществената безопасност” („Държавна сигурност” на Царство България). Много скоро са разкрити и заловени организаторите и преките извършители на терористичния акт Марко Фридман, Георги Коев и клисарят Петър Задгорски.

Първи е арестуван клисарят Петър Задгорски. Блокадата го сварва на ъгъла на бул. „Княгиня Клементина” (днес „Ал. Стамболийски”) и „Цар Самуил” на път за площад „Възраждане”, където уж трябвало да го чака автомобил. При вида на униформените той се разтреперва и колабира, като привлича вниманието на околните. От него започва разнищването на заговора.

Марко Фридман и Георги Коев са арестувани, без да окажат съпротива. От блокадата се измъкват Никола Петров, (който заедно с Фридман запалват фитила) и Живко Динов, (осигуряващ охраната при поставянето и задействането на взрива) и успяват през Сърбия да избягат за Москва. Ден по-рано е напуснал България и Петър Абаджиев - приносител на коминтерновските пари от Москва за подготовката на атентата. Когато полицията отива да арестува офицерите Коста Янков и Иван Минков, които са сред организаторите на атентата, те откриват огън и накрая се самоубиват.

Пред съда са изправени над 20 души, държавното обвинение иска девет смъртни присъди, но съдът произнася само три - за заловените физически извършители Фридман и Коев и за клисаря Задгорски, който осигурява достъпа до купола. При това съдът настоява да бъде убеден, че клисарят е знаел какво се върши и напълно съзнателно е съдействал.

Преди четенето на присъдата, вземайки последна дума, Фридман заявява, че с ясно съзнание е влязъл в една нелегална организация, с крайна цел - повдигане на въоръжено въстание. Съжалявал, че след Деветоюнския преврат, партията като революционна организация трябвало да застане на страната на един контрапреврат, но тя изменила на идеалите си и го докарала до положението да застане пред съда и да отговаря за избиването на невинни хора.

Няколко часа преди да бъде изпълнена смъртната присъда на 27 май 1925 г., Фридман пише молба до царя - той моли бесилото да бъде заменено с разстрел. Царят обаче отказва да удовлетвори последната молба на осъдения.

Макар в присъдите да не е отбелязано публичното им извършване и въпреки съпротивата на двореца, правителството си поема отговорността - в покрайнините на София на игрище са сковани от масивни греди три бесилки. Под тях има маси, а върху тях са сложени столчета.

Вицове, май 2015 г.

СмЕх


Събужда се дядка посред нощ, поглежда през прозореца и вижда как циганска банда отмъкват картофите от градината.
Звъни на 112:
– Ало, тук цигани ме обират! Моля, изпратете патрул!
– Съжаляваме, но нямаме свободни коли в момента.
Звъни след 5 минути:
– Не пращайте кола. Аз ги изпозастрелях…
След три минути с вой на сирени пред къщата спират 4 полицейски коли и бронирана кола на спец-частите. Залавят крадците и крещят на дядката:
– Ти, защо каза, че си ги избил, бе?!
– Ами, вие казахте, че нямате кола…

***

Жена се връща от командировка и какво да види - мъжа и в леглото с любовника й...

***

- Ало! Агенция за фотомодели ли е?
- Да.
- Какво е заплащането на моделите?
- Заплатите са добри, но приемаме само с параметри 90 - 60 - 90.
- С това нямам проблем, всичко съвпада - и ръст и възраст и тегло.

***

Производителите на чадъри се молят за дъждовно лято.
Производителите на сандали се молят за сухо лято.
Производителите на бира се молят за горещо лято.
И само производителите на ракия не се молят, а произвеждат, произвеждат.

***

Когато пиян мъж заспи с лице в салатата, го наричат свинщина. Когато жена направи същото, се нарича маска.
***
Всяка сутрин нови вицове