събота, 6 юни 2015 г.

В същото време някъде в София

Ицо Хазарта: Бих пял на сватбата на Пеевски, само ако той е част от менюто

Фронтменът на "Ъпсурт" Ицо Хазарта би пял на сватбата на Делян Пеевски, само ако
последният е част от менюто. Така на шега известният рапър отговори на въпрос на водещите в предаването "Комбина" по Нова тв би ли пял на сватбата на депутата от ДПС срещу много пари.

"Но няма да ме покани. Знам, че има много други... Едва ли до мен ще опре", каза хипхопърът.

На въпрос какво мисли за бившия и настоящия лидер на ДСБ Иван Костов и Радан Кънев, той отговори, че двамата са доста различни.

"Специално за Костов...  Политическата професия е много важна и трудна и би трябвало, когато избираме политици, да гледаме каква работа вършат и какви решения взимат в политиката. Ние по някаква причина гледаме примерно какво обичат да ядат и дали разказват хубави вицове... Какъв спорт обичат да упражняват. И тия решения после дават резултат", каза фронтменът на "Ъпсурт".

Той бе помолен да коментира и прословутия финал на песента "Хипхоп", където се чува гласът на Лютви Местан: "Точно този аспект на въпроса не е релевантен към политическата отговорност...", говори лидерът на ДПС, след което  Хазарта два пъти казва: "Тъпанар! Тъпанар!"

ВИДЕО

Екшън във Врачанско

Невиждан екшън става в гората край врачанското село Мраморен, съобщава tribali.info. Повече от 20 полицаи са обградили района и всеки момент ще започне мащабна акция. Всички ченгета са с бронежилетки и извадено оръжие. Току що пристигнаха и следови кучета, които се очаква да бъдат пуснати в гората. Наоколо е почерняло от полиция и напрежението може да се усети дори във въздуха.

Всичко започнало два часа по-рано, когато на изхода на Враца - при „Орбита“, в посока Козлодуй, дежурен автопатрул се опитал да спре лек автомобил „Опел Корса“ с 4 човека в нея. Колата обаче подминала поста и започнало бясно преследванe. Две патрулки се опитали да го засекат, но от другия автомобил, който е с варненска регистрация, започнали да стрелят по тях и пътните полицаи предпочели да не рискуват, а да го преследват от дистанция. Още при Мраморен, което е най-близкото населено място, бегълците опитали да се скрият, влезли в селото и скочили в движение от колата, която паднала в реката.

Катаджиите се опитали да ги задържат, но мъжете отново открили огън по тях и избягали в близката гора. Светкавично са били вдигнати под тревога специалните сили на врачанската дирекция на МВР, които вече получиха заповед да влязат в гората готови за стрелба.

По неофициална информация, бегълците вече са задържани. Куче е открило шофьора в необитаема къща в селото, а останалите трима бандити са заловени в гората. Всичките арестувани са с присъди. Сред тях има и човек, обявен за общодържавно издирване, заради влязла в сила 20-годишна присъда за убийство. Компанията е празнувала цяла нощ в София. Проверката с дрегер на шофьора е установила 1,24 промила алкохол в кръвта му. При ареста в тях са открити шило и нож, а в момента се претърсва гората за пистолета, с който е стреляно.

Взрив във ВМЗ–Сопот! Има загинал и ранени

Един човек е загинал, а други четирима са тежко ранени на полигона на ВМЗ в сопотското село Анево. По първоначални данни избухнала е ръчна граната. До моменат обаче не се знаят подробности за инцидента, станал преди десетина минути.

Предполага се че имало някакво учение. Линейки летят към мястото на трагедията. На място са областния управител Розалин Петков и кметът на Сопот Венелин Личев.

Има пострадали чужди граждани.

Загиналият при инцидента на полигона на ВМЗ-Сопот в село Анево е чужденец. Това е потвърдил кметът на града Веселин Личев. По първоначална информация двама от ранените при взрива на ръчна граната също са чужди граждани.
Взривът е избухнал преди около половин час. На място има линейки, полиция.


Преди минути пристигна и новият изпълнителен директор на ВМЗ - Сопот Богдан Богданов, който отказа всякакви коментари.

Загиналият на полигона в сопотското село Анево е американец. Двама от ранените също са чужденци.

Загиналият американец и ранените му български и американски колеги са правили изпитание на нови изделия, които се произвеждат във ВМЗ.

Обновена!

Кой сега е номер 1?

32-ма участници, сред които премиерът Бойко Борисов, треньорът на ЦСКА Любослав Пенев и бившият председател на парламента Огнян Герджиков, шоуменът Димитър Туджаров — Шкумбата, ще се включат в първото издание на ВИП тенис турнира Asics Masters.

Поставени под номер 1 в схемата са Бойко Борисов и Любослав Пенев, които са 3-кратните шампиони от предишния формат на надпреварата. Първите противници на Бате Бойко са Шкумбата и художника Божидар Димитров.

"Ислямска държава" призовава към джихад на Балканите

"Ислямска държава" призовава към джихад на Балканите във видео, разпространено от медии в Босна, съобщи АФП.

На него се виждат десетина джихадисти, които призовават мюсюлманите да се присъединят към "Ислямска държава" и да организират атаки на Балканите. В част от клипа на английски език се разказва историята на Балканите и се показват исторически кадри, свързани с мюсюлманските общности в Босна и Херцеговина, Косово, Македония, Албания.

Това не е първият видеоматериал, в който ислямисти от Балканите призовават към свещена война, но той придобива особено значение заради предстоящата визита на папа Франциск в Сараево, посочва АФП. Босна, където 40% от населението са мюсюлмани, е една от страните, които "снабдяват" ИД с джихадисти. По данни на службите за сигурност около 200 нейни граждани са заминали след 2012 г. за Сирия и Ирак. Около 30 от тях са били убити, а около 40 са се върнали в Босна.

На тази дата: 6 юни 1853 г. Леви Щраус изработва своите първи дънки

На 6 юни 1853 г. Леви Щраус изработва своите първи сини джинси. В България до днес те са по-известни като дънки - панталони, направени от дебела и твърда памучна материя.

Първоначално предназначени за работно облекло, тези панталони добиват широка популярност сред младежите през ХХ век поради своята практичност и удобство. С усъвършенстваните нови технологии на производство дънките продължават да бъдат предпочитано облекло и през ХХI век. Най-често срещаните цветове в които се изработват са тъмно синьо, светло синьо и черно. А най-известната марка си остава Levi's.

Първите джинси са създадени от Леви Щраус през 1853 г. Материалът от който са изработени е бил предназначен за палатки.
Самото име джинси обаче им е дадено едва през 30-те години на ХХ век. Платът за направата на джинси идва от италианския град Генуа, пакетите са имали щампа Genes. Когато Леви Щраус свършва брезента за палатките, той купува от същия материал от Ним, Франция. Това е причината платът за изработването на дънки да се нарича "деним" (de Nimes).
Защо в България ги наричаме дънки?

Теорията е, че в началото на 80-те години на миналия век, когато в страната джинсите влизат основно като контрабанда, на черния пазар се появяват джинси Levi's от серия Donkey. Надписът Donkey e бил с по-едър шрифт на етикета за сметка на марката Levi's, което се смята за вероятната причина да бъде възприет като основно наименование на продукта.

В началото панталоните на Леви се носят основно от фермери и каубои. През Втората световна война стават едва ли не военна униформа. Няколко десетилетия по-късно се превръщат в любимо облекло на хипитата. През 70-те и 80-те години се появяват нови технологиии: overdye и stonewash и се появяват нови модни течения в цветовете и дори в създаването на дупки по панталоните. В XXI век джинсите продължават да бъдат едно от най-удобните и практични облекла. От същия плат се изработват не само панталони, но и ризи, якета, поли, рокли, чанти и обувки.

Вицове, юни 2015 г.

Рекламно непробиваемо стъкло на автобусна спирка в
Канада. Зад стъклото има 3 млн. долара

СмЕх


От новините стана ясно, че обединяват ДАИ и КАТ. Новата структура ще се нарича ДАИ на КАТ...

***

С кого разговаря този човек?
- Сам със себе си.
- Е, тогава защо вика?
- Не чува добре

***

Семейна криза.Жената,потънала в сълзи:Ти обичаш повече "Левски"от мен!Той,след дълго мислене:Ми то аз май и ЦСКА обичам
повече!

***

- Тате, не мога да се омъжа за този - той е атеист и не вярва, че съществува Ад!
- О, жени се смело, Съкровище... С майка ти бързо ще му докажете, че греши!

***

Когато той спря пиенето, тя започна да обръща внимание на другите му недостатъци.

***
Всяка сутрин нови вицове

петък, 5 юни 2015 г.

На „Капитан Андреево“: „Мастика, мастика” в 1 часа през нощта! Видео

Пълна гавра са си правили граничари и митничари на „Капитан Андреево“.
Започнаха да излизат  видеоклипове уличаващи служителите на пункта в различни прегрешения. 

Одринският градски оркестър е бил принуден да свири „Мастика, мастика” в 1 часа през нощта.

Ако не изсвирят парчето, граничарите нямло да им ударят печатите за минаване през границата.

Видеото е качено на 5 септември 2014 година от потребител на име Евгени Егоров.

Случаят малко напомня култовият сръбски филм "Черна котка, бял котарак".

ВИДЕО

Петък (не) работен ден!

Депутатите не успяха да съберат кворум не само при първата си регистрация, но и след като председателят Цецка Цачева го отложи с 15 минути. Третият опит, при който се регистрираха едва 113 депутати от необходимите 121, също се провали.
Според някои депутати от ГЕРБ причината БСП и ДПС да не искат старт на заседанието е, че първа точка е Законът за горите. Той щял да регулира износа на дървесина, а това да наруши нечии интереси.

"Поради това, че на някой не му се работи и иска да саботира работата на НС, изменението на Закона за горите няма да бъде прието. Моля коалиционните ни партньори да осигурят кворума”, заяви Цвета Караянчева от ГЕРБ.
По-късно на специален брифинг в кулоарите тя обяви:

„По програма като първа точка щяхме да гледаме на първо четене Закона за горите. Предвид на това, че преди три месеца наложихме мораториум, трябваше да действаме бързо. Министерството на земеделието и храните си свърши работата, ние като Комисия по земеделие направихме бързо разглеждане. БСП и ДПС саботираха заседанието като не се регистрираха”.

Мая Манолова от БСП не й остана длъжна, като обясни, че  депутатите на "БСП лява България" са в парламента, но искали да проверят дали колегите им от ГЕРБ вече са тръгнали към морето. „Дали си спят вкъщи или изобщо, каквото и да правят, то не е това, което им е вменено от хората", добави социалистката. 

„Дори не е необходимо да припомням как в миналия мандат Бойко Борисов обясняваше, че кворумът е задължение на управляващите. В момента управляващата коалиция е от четири партии и е срамно да не могат да съберат кворум. Работното време започва в 9,00 ч, всички български граждани ходят на работа навреме, нека и депутатите да го правят”, коментира още Манолова.

И допълни:

„Много сме се разхайтили.”

Депутатите трябваше да продължат днес с разглеждането на поправките в Закона за горите и второто четене на промените в Закона за здравното осигуряване. След като вчера започнаха работа по тях, решиха днес да отменят парламентарния контрол и целият ден да бъде посветен на приемане на реформата „Москов".

Цигани потрошили столичния зоопарк на 1 юни! Видео

Грозни сцени в столичния зоопарк в деня на детето – 1 юни. Столична община пуска вход свободен за деца и младежи в столичния зоопарк. Но се оказва, че българите са принуждавани да плащат все пак вход, а циганите просто нахлуват в парка.

Телевизия България 24 разпространи интересни кадри, съдържащи информация и изказване на служители на зоопарка (включително директора), които показват как циганите буквално са нахлули в зоопарка без значение на възраст.

Потрошили са машинна за 40 хил лв. на входа, която осигурява автоматизирания пропускателен режим. Прескачали огради и нахлули в зоопарка. След това щурмували клетките с животни и растителността. На кадрите се чува и как директорът на зоопарка обяснява как един от охранителите е бил набит. Циганите започнали да замерят животните с какво им падне, да тропат с пръти по клетките, да чупят дървета. Посегнали на монетите в езерото, след като го ползвали за една първоюнска баня.

Можем да се зачудим как не са изяли лъва и мечката и яхнали носорога. Тази информация учудващо липсва от днешния информационен поток. Любопитно е дали поне МВР ще пусне сводка за набития охранител и за увреждането на чуждо имущество – пропускателната машина.

На видеото се чува как обикновени граждани се възмущават как са били принуждавани да плащат билети, докато циганите просто са нахлули в зоопарка. Видно е, че управата на парка и служителите са безсилни, Нещо по-страшно – това не се случва за първи път. Не е имало кой да спре ордата разбеснели се цигани. Никой не е намерил за нужно в Столична община при такова струпване на хора (което е лесно да се предвиди), че е нужно да се осигури допълнителна охрана. Полицията пък – сляпа и глуха, не е разбрала, че тълпите цигани едва не са изнасилили слона, да кажем. Ситуацията е долу-горе „никой не чул, никой не видял, всички знаем, но си траем“.

Със сигурност вината за този погром над зоопарка е по вина на Столична община и СДВР. Още по-голямата вина е на онези, които знаят пълните факти, но си мълчат. Вероятно мълчат от някаква криворазбрана политическа коректност.

Гаврата останала скрита за обществото, вероятно да не се всява ново напрежение след ексцесиите в Гърмен.

ВИДЕО

На тази дата: 5 май 1968 г. Робърт (Боби) Кенеди е смъртоносно прострелян в хотел „Амбасадор”

1968 г. американският кандидат-президент Робърт (Боби) Кенеди е смъртоносно прострелян в хотел „Амбасадор” в Лос Анджелис. През май 1969 г. палестинецът Сирхан Сирхан е признат от съда за виновен и осъден на смърт за убийството на Робърт Кенеди. Впоследствие присъдата му е заменена с доживотен затвор.

През 1968 г. президентът Джонсън се включва в президентската надпревара с тенденцията да бъде преизбран. През януари 1968 г. Боби заявява, че няма да се кандидатира за президент. Той посещава по това време един от водачите на движението за граждански права, Сесар Чавес, в Калифорния, който е в гладна стачка. След като президентът Джонсън едва печели предварителните избори срещу тогава непознатия Йожийн Маккарти, Боби обявява на 16 март 1968 г., че ще се кандидатира за президент. Две седмицислед това (31 март) президентът Джонсън обявява, че се оттегля от надпреварата за президентския пост.

На 4 април 1968 г. сенатор Кенеди научава за убийството на Мартин Лутър Кинг. В Индианополис той говори пред огромно мнозинство от хора за това колко важно е в този момент да има расова търпимост и разбирателство. В много градове на Америка избухват бунтове, но не и в Индианополис. Много хора са на мнение, че причината за това е именно речта на сенатора. В предварителните избори Робърт Кенеди печели Небраска и Индиана, но губи Орегон. Неговата цел сега е да спечели Калифорния.

След като печели Калифорния, сенатор Кенеди се обръща с приветствена реч към своите привърженици малко след полунощ на 5 юни 1968 г. в хотел „Амбасадор” в Лос Анджелис. В 00.15 ч. (по Гринуич) Боби слиза от платформата, на която изнася речта и се отправя към кухнята, като се здрависва с хора, които му пожелават успех. В 00.16 ч. пред него се изправя 24-годишният палестинец Сирхан Сирхан с 22 калибър пистолет и започва да стреля в него и антуража му. Няколко човека се хвърлят срещу нападателя да помогнат за обезоръжаването му.

Докато Робърт Кенеди лежи на пода в кухнята, помощник-келнерът Хуан Ромеро хваща главата му с ръце и слага молитвена броеница в ръката му. Тази сцена обикаля света и става символ на убийството на сенатора. Два куршума са изстреляни в гърба му и един зад дясното му ухо. Четвърти само леко докосва дрехата му. В този момент настъпва паника, хаос и викове огласят целия хотел. В 00.26 ч. новината е огласена по телевизията. При атаката са ранени още петима.

Кенеди е откаран в болницата Гуд Самаритън и в следващите 25 часа радиото и телевизията предават на живо от там. Той умира в 1.44 ч. сутринта на другия ден.

Веднага след отслужената литургия тялото му е пренесено във Вашингтон с влак. На гарите по пътя хората се събират за да отдадат последна почит. Робърт е погребан в близост до своя брат Джон в националното гробище Арлингтон. Това е единственото погребение, което се състоява през нощта.

Любопитен факт е, че след това убийство в задълженията на ЦРУ е включена защитата и запазването на живота на президента на САЩ.

Вицове, юни 2015 г.

СмЕх


Във фермата се разболял конят. Ветеринарят:
- Ако утре сутрин не стане, ще го приспя.
На сутринта конят не става. Свинята започнала да го уговаря:
- Хайде, ставай, иначе ще умреш!
Конят станал. Фермерът се зарадвал:
-Това е чудо! Трябва да се отпразнува! По този случай ще заколим свинята!
Поука: никога не се бъркайте в чужди работи...

***

Тази година лятото дойде с пет килограма по-рано, отколкото трябваше...

***

Заглавие от вчера: Вътрешният министър: Ромите искат да си плащат данъците и да са изрядни

***

–Мило, направих си татуировки – цвете на корема и пеперуда на лявата гръд!
–И за чий? След 15 години да гледам как пеперудата каца на цветето ли?!...

***

-Тате, хаиде да ме заведеш на цирк, ще има клоуни!
-Няма да харчим пари, за глупости.
-Хайде бе тате, ще има и фокусници...
-Казах, не!
-Ще има гола какичка която укротява тигри...
-Оф, добре, отдавна не съм виждал тигри...

Всяка сутрин нови вицове


четвъртък, 4 юни 2015 г.

Цитат на денят! Менда Стоянова: Ако до 19 юни Искров не си подаде оставката лично ще отида и ще го набия в БНБ

Иван Искров ще подаде оставка до 19 юни, съобщи председателката на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова (ГЕРБ) на днешото ѝ заседание.

"Искров е заявил, че в момента, в който внесем и една кандидатура за управител на БНБ, той ще си подаде оставката. С него определихме дата 19 юни, ако тогава не си подаде оставката, лично ще отида и ще го набия в БНБ", каза Стоянова.

Тя сподели, че Искров е заявил в неофициален разговор с нея миналата седмица намерението си. Междувременно през миналата седмица, съпроводен от Менда Стоянова, пред почти всички парламентарни сили дефилира потенциалният наследник на Искров - бившият зам.-финансов министър в кабинета на Иван Костов Димитър Радев, който през последните години е служител на Международния валутен фонд.

Финансовият министър Владислав Горанов декларира, че Радев е най-подходящата кандидатура за поста.

СмЕх

Днес на бул. "Черни връх" до Хладилника археолози откриха  един от шесте секретни входа към гробницата на базиликата "Света София".

Сега без майтап: Пропадането е на бул. "Черни връх" до Хладилника. Близо до строежа на новата метростанция.

От пресцентъра на Столична община съобщиха, че вече се възстановява нарушената настилка по тротоара в участък на бул. „Черни връх”. Екипи на строителните фирми, изграждащи метрото в участъка от бул. „Джеймс Баучер” до кв. „Хладилника” работят по възстановяване на тротоара.

Турски шофьор на тир с клип как български инспектор от ДАИ му иска подкуп! Видео

В социалната мрежа YouTube се разпространява видео, качено от турския потребител Дуран Джейхан. Клипът е публикуван на 31 май тази година – т.е. преди пет дни. Записът е от регистрираща камера, монтирана на предното стъкло на камиона – практика, която вече става популярна и в България. Видеото показва как български инспектори от Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“, известна преди като ДАИ, спират за проверка ТИР-а.

Българският инспектор приближава към кабината и започва да говори с шофьора. Тогава той излиза от кадър и в записа се чуват само гласовете на двамата.

Шофьорът на ТИР-а говори на турски, а българският инспектор му отговаря на смесица от български и турски думи.

Инспектор: „Мараба, комшу“.

Шофьор: „Какво искаш, пари ли да ти дам?“

Инспектор: „Кво искаш, контрол ли да ти правя? (смее се)“.

Шофьор: „Кач евро?“ (Колко евро – б.р.)

Тук се чува размяна на хартии. Вероятно документи, а и не само.

Инспектор: Чакай... бегай, бегай. Ъ?! Маави, знаеш ли какво е маави (синьо – б.р.)? Йок карамазъ (червено . б.р.), маави!

Шофьор: Още ли?

Инспектор: Йок карамазъ!

Сини са банкнотите от 20 евро, а червените – от 10 евро. След това диалогът продължава. Шумоленето на хартийки също.

Според потребители на мрежата, случаят се разиграва на магистрала „Марица“ близо до граничен пункт „Капитан Андреево“.

Лицето на инспектора се вижда ясно. Наред са началниците му.

Диалогът започва след 01:50 на записа:

ВИДЕО

Кога ще има конкурс за поста на Божидар Димитров?

Заместник-председателят на парламента и депутат от Реформаторския блок Иван Иванов пита министъра на културата Вежди Рашидов - кога ще бъде обявен нов конкурс за директор на Националния исторически музей.

От края на 1994 г. и до днес, с две прекъсвания, директор на НИМ е проф. Божидар Димитров. Вместо да даде конкретен отговор на депутатското питане, министърът на културата подчертава заслугите, които Димитров има като учен и ръководител на най-големия музей у нас. Това става ясно от официалната писмена кореспонденция между Иванов и Рашидов.

"Проф. Божидар Димитров е избран с конкурс на по-ранен етап и изключително отговорно ръководи най-големия национален музей в страната. До настоящия момент не са постъпвали сигнали за нарушения или оплаквания, които да поставят под съмнение изключителния професионален опит на директора на НИМ по отношение на дейностите и отговорностите по опазване и представяне на културното наследство на страната ни. НИМ организира ежегодно стойностни временни експозиции в България и чужбина, които популяризират историята и културата на страната ни и привличат повече туристи и посетители в националната музейна мрежа. 

Това се случва благодарение на знанията и опита на множество експерти под ръководството на уважавания учен и администратор, какъвто е директорът на този културен институт", пише в отговора на министър Вежди Рашидов до депутата Иван Иванов.

Божидар Димитров за първи път поема ръководството на НИМ преди повече от 20 години. Директор е от края на 1994 г. до средата на 1998 г., когато е освободен след скандал с тогавашния президент Петър Стоянов заради връщането на черновата на "История славянобългарска" на Зографския манастир в Атон. В края на 2001 г. след конкурс Димитров отново поема НИМ. Димитров не е директор на музея и в периода август 2009 г. – февруари 2011 г., защото е министър без портфейл в първото правителство на Бойко Борисов. След освобождаването му от кабинета, той отново се връща на директорския пост. Божидар Димитров е най-дългогодишният директор на Историческия музей от създаването му през 1973 г.

Димитров бе куратор на изложбата в Лувъра в Париж, организирана от министъра на културата Вежди Рашидов. Изложбата стана повод и за искане на оставката на културния министър. Директорът на НИМ е в остър конфликт с редица археолози и историци, които го обвиняват за водената от правителствата на Борисов политика по "бутафорно" възстановяване на исторически крепости с европейски средства.

За разлика от липсата на желание у министъра да обяви нов конкурс за директор на НИМ, такива предстоят за директорите на Националния институт за недвижимо културно наследство и на Националния филмов център, става ясно още от отговора на Рашидов. В момента тече процедура и за избор на нов директор на Националния литературен музей.

Екста СмЕх

Произведено от "Таралеж", следва продължение...Част 17 (16 ТУК)





Първият изцяло саниран блок от Лиляна Павлова по националната програма за енергийна ефективност.
















Конституционният съд на Северна Корея
разреши носенето на оръжие на кучетата с цел самоотбрана. Животните могат да използват оръжие ако са обект на нападение по гастрономически или хулигански подбуди.




 




Телекомуникационни сателити на НАСА. Щаб квартира Вашингтон, САЩ















В гореща Майорка водачи затъмниха изцяло прозорците на автобусите си с цел  пестене от
климатизация.

На тази дата: 4 юни 1880 г. Създава се националната валута лев

1880 г. Второто Обикновено Народно събрание на Княжество България приема закон, с който се създава националната валута лев, която е равна на 100 стотинки и на 1 френски франк.

Левът е паричната единица на България, емитирана от Българската народна банка. Името му произхожда от левъ - остаряла форма на думата „лъв”, употребявана през 19 в.

Левът е приет за българска парична единица малко след Освобождението на страната, когато през 1880 г. е приет Закон за правото на резание монети в Княжеството, а на следващата година са отсечени и първите монети.
В първите години след Освобождението в обръщение на територията на България се намират главно сребърни монети, голяма част от които са физически обезценени.

Основната част от тях са сребърни руски рубли, навлезли масово в страната по време на войната, но има и екзотични монети, като тунизийски, ирански или индийски, част от които вече не се използват и в страните, в които са емитирани.

Фискалното счетоводство се води във френски франкове, като държавата изкуствено поддържа завишен курс на сребърните монети, за да не обезцени спестяванията. Това довежда до допълнителен прилив на сребърни монети от съседните страни, засилен и от забраната за използване на чужди сребърни монети в Османската империя през 1883 г. До 1887 г. чуждите сребърни монети се използват широко в България, наред с българския лев.

Приетият през 1880 г. Закон за правото на резание монети в Княжеството предвижда фискалното счетоводство да се води в левове, определя количеството злато, сребро или мед в различните монети и ограничава общото парично предлагане до 15 млн. лева. Левът има стойност, равна на тази на френския франк. Допуска се използването на монети, както на Латинския валутен съюз, така и на други страни, които държавата приема по утвърдени от Министерството на финансите курсове.

БНБ започва да емитира банкноти през 1885 г. Първата емисия е сравнително малка (213 000 лева) и е зле приета от хората. Основна цел на БНБ през следващите години е да увеличи дела на банкнотната емисия и постепенно да наложи в страната фактически златен стандарт, като количеството на сребърните монети бъде намалено чувствително.

Вицове, юни 2015 г.

СмЕх


Тъщата на Пешо я уби метеорит. Това е единственият случай, в който падаща звезда лично е изпълнила нечие желание.

***

Ако една жена изведнъж се подложи на диета и започне да прави коремни преси, значи след два дни заминава на море...

***

-Ако знаеш, каква книжка намерих на тавана! Корицата й е изтъркана и от заглавието се чете само "... ален ... екс на ... ителя на ... низма".
-Аха! Това сигурно е някое соц- порно!
-Абсолютно! Партиздат: "Морален кодекс на строителя на комунизма"

***

–Кажете, тука ли трябваше да се състои срещата на мъже, страдащи от преждевременна еякулация?
–Да, но тя свърши преди час...

***

Днес се скарах с шефа , изядох седем вафли "Споко" , но още ми е нервно...

***

Всяка сутрин нови вицове

сряда, 3 юни 2015 г.

Бившият вече ректор на Стопанската академия в Свищов се барикадира и отказва да напусне сградата

Досегашният ректор на Стопанската академия в Свищов проф. Величко Адамов, чийто мандат изтече на 28 май, отказа да напусне сградата на висшето училище.

В сряда следобед той се бе барикадирал във вуза заедно с двайсетина приближени служители и преподаватели. При появата на назначения за служебен ректор проф. Иван Върбанов бившият вече ректор и хората му заявили, че според тях заповедта на министър Танев е незаконосъобразна. Те възнамерявали да я обжалват в съда и, докато Темида не се произнесе, нямало да напуснат академията.

"Охраната се държа възпитано и не е оказвала никакво съпротивление, когато решихме да влезем в учебното заведение. В момента съм в полицията и заедно с органите на реда искам да се намери законово решение как да бъда въдворен в академията, а проф. Адамов - изведен", каза проф. Върбанов.

Междувременно стана ясно, че новоназначената 35-годишна ректорка Теодора Димитрова е освободена от поста от министъра на образованието, след поредица от скандали.

Държавата срещу игнатиевските джебчийки! Рунд II

Специализирана полицейска операция по установяване и задържане на извършители на
престъпления се проведе в град Игнатиево. Акцията започна рано тази сутрин и се осъществи съвместно с ТД НАП – Варна, РД ДНСК – Варна, служители от Община Аксаково и Жандармерия, под надзора на Окръжна прокуратура - Варна. Осъществени са проверки на 10 адреса в града, на изградените контролно-пропускателни пунктове са проверени общо 124 лица, 28 моторни превозни средства, съставени са 9 акта за установяване на административно нарушение по Гражданска регистрация и 4 акта по Закона за Българските документи за самоличност.
Започнато е и едно бързо полицейско производство за управление на моторно превозно средство без свидетелство за правоспособност. Задържани са 13 души - 11 жени и 2 мъже, които са на възраст от 17 г. до 61 г. Всички те са познати на полицията във Варна. Три от задържаните жени са установени като евентуални извършителки на конкретно престъпление – джебчийска кражба, извършена на територията на I РУП на ОДМВР – Варна.

 Активните действия на полицията по направление на джебчийските кражби продължават. От приходната агенция във Варна допълниха, че се проверява имотното състояние и съответствие на доходите на жители на град Игнатиево. Предвидени са и ревизии за години назад. От 2010 година са били извършени над 7000 проверки, но не може да каже с категоричност дали са били извършвани проверки и на жители на Игнатиево.

Предстои проверка на 14 физически лица от града. В продължение на 1 месец служители на приходната агенция във Варна ще проверяват доходите, имуществото и задълженията на тези хора. След съвместната акция е възможно да бъдат назначени проверки на други лица от Игнатиево. При установяване на нарушения ще последват и ревизии. Лицата ще бъдат проверявани за периода 2009-2014-а година.

Комунизмът идва към Берлин!

Берлин стана първият германски град с таван за цените на наемите.

От първи юни хазяите в Берлин нямат право да увеличават наемите повече от 10% над средната за страната стойност, съобщава The Guardian. Властите в града вече взеха подобни мерки, за да защитят настоящите наематели. Сега обаче регулацията ще засегне и новите договори за жилища в немската столица.

Берлин е първият град в Германия, който поставя таван на наемните цени. През март т.г. парламентът одобри закон, насочен към райони с недостиг на жилища.

Така Берлин няма да заприлича на икономическите центрове като Лондон или Париж, където средната класа е принудена да живее в по-отдалечените квартали. Според Уайлд са необходими повече действия за справянето с проблема, включително и изграждането на по-достъпни жилища.

Сестрата на Кирил Добрев и синовете на Първанов купуват най-луксозният хотел в Кюстендил

Най-луксозният спа хотел в Кюстендил – „Стримон спа”, до броени дни ще има нови собственици, пише „Струма”, като се позова на досегашния стопанин, бизнесменът Иван Лесев.
Предупреждение, че ще имат нови собственици и вероятно и нови договори, са получили и работещите в луксозния хотел. Те са съобщили пред вестник „Струма”, че вече имат нова управителка от Благоевград, но все още не са се срещнали с нея.

Според коментари в бизнес средите на областния център купувачи на „Стримон спа” са сестрата на депутата от БСП Кирил Добрев - Марияна и синовете на Георги Първанов – Владимир и Ивайло. Прогнозите са Марияна Добрева да заеме и поста управител.

Социалистът Кирил Добрев и лидерът на АБВ Георги Първанов имат общ бизнес от години. В средите на столетницата не е тайна, че Марияна Добрева, дъщеря на починалия вътрешен министър от БСП Николай Добрев, е била секретарка на Първанов по време на неговите президентски мандати.

Марияна помага на двамата сина на лидера на АБВ да регистрират заедно фирмата си „Айви-СМ”, което е и първото тяхно бизнес начинание. Въпреки капитала от едва 5100 лева дружеството има предмет на дейност продажба на софтуерни продукти, каквато е специалността на по-големия президентски син Владимир, както и консултантски и хотелиерски услуги.

По-малкият син на Първанов - Ивайло, е завършил УНСС и е регистриран като управител на фирмата в търговския регистър. В края на миналата седмица двама млади мъже са се представили в териториалната данъчна дирекция в Кюстендил като бъдещите собственици на „Стримон спа”, разкриха бирници от града.

Кюстендилският хотелски спа комплекс е любимо място за отмора на столичния елит и през почивните дни не остава празен. Паркингите са пълни със скъпи софийски автомобили, като причината е близостта до столицата и дискретността на служителите в хотела.

Не е без значение и близостта със съседна Македония и Сърбия, тъй като Кюстендил е град на две граници. След пускането на магистрала „Струма” от София до Кюстендил ще се стига за 45-50 минути, твърдят редовно пътуващи по маршрута.

Марияна Добрева е потвърдила пред „Струма”, че сделката за „Стримон спа” е в ход, но също обещава повече подробности след приключването й.

Роми от квартал „Кремиковци“ се завръщат

„Изчезналите“ роми от махалата край гърменското село Марчево започнаха да се връщат веднага след митинга вчера, съобщи E79news, като се позова на свидетели, видели почти цял катун да слиза от балкана и да минава през селата Ковачевица, Горно Дряново и Лещен.
„10 каруци и 4 буса слязоха вчера привечер от балкана“, разказа възрастна жителка на Ковачевица. Тя предположи, че ромите най-вероятно са направили катуни в местностите Беслет, Вищерица или Мишова поляна, където изчакали напрежението в Гърмен да спадне.

Около 500 роми се изнесоха от махалата веднага след масовото сбиване с българите преди 10-ина дни. От гетото коментираха, че са отишли на гурбет в Гърция. Вчера Гърмен бе окупиран от протестиращи българи. Над 2000 души се събраха на митинга. Около 200 служители на реда пък пазиха ромите от саморазправа.

Оказва се, че веднага след приключване на протеста вчера е подаден сигнал на „изчезналите“ роми и те вкупом са се завърнали още вчера вечерта. 10-те каруци и 4-те буса, за които разказа възрастната жена от Ковачевица, съвсем спокойно могат да придвижат над 120 човека, а бройката може да достигне и до 150.

Засилено остава полицейското присъствие в Гърмен. Всички подходи към ромската махала „Кремиковци“ все още се пазят от служителите на реда. Целта е да не се допусни абсолютни никакво напрежение.

Убиха за минути Захари Бахаров

Роля в голямото кино направи Захари Бахаров. Българинът се появи в осми епизод на „Игра на тронове“ и го убиха за минути.

Убиха го – така, както се случва често с образите, поверявани на българските актьори във филмите, които Холивуд снима у нас. Беше в епизодична роля – но нищо чудно да го видим преди края на Пети сезон като някое страховито зомби от армията на Белите бродници.

Сидеров: "Дънди прешъс" печели 700% годишно

Печалбата на "Дънди прешъс" от находището в Челопеч е 700% годишно, заяви лидерът на "Атака" Волен Сидеров по повод на внесения от него законопроект за прекратяването на концесията с компанията.
Той обяви награда от 10 лева за всеки, който успее да му посочи друга държава от втория, третия и десетия свят, който да получава като България едва 0,7% от печалбата и като такса за експлоатацията на находището. Сидеров изтъкна още, че концесионерът без знанието на държавата добива ценни химически елементи, които са изключително скъпи, защото се използват за високите технологии, но фирмата ги изнася и преработва в Африка.

"Никой в течение на 15 години, от 1999 г., когато е дадена тази концесия, не е правил проверка на дейността ѝ", възмути се Сидеров. И поиска тази концесия да бъде прекратена с проект на решение.

Предложението му беше подкрепено от независимия депутат Велизар Енчев и от групата на БСП.

Реконтрасанкции

Преустановява се дейността на комисията за парламентарно сътрудничество между ЕС и Русия в Европейския парламент (ЕП), съобщи председателят на Европарламента Мартин Шулц. Това е отговор на създадения от Русия черен списък за забрана на европейски политици и официални представители на ЕС да влизат на руска територия.

Спирането на сътрудничеството ще има и други измерения, освен прекратяването на дейността на комисията. Ще бъде ограничен достъпът до Европейския парламент на посланика на Руската федерация в Брюксел и на още един руски дипломат, съобщава БТА.

Молбите на членове на руската Дума, както и на Съвета на федерацията на Руската федерация за достъп до ЕП, ще бъдат преценявани поотделно, според всеки конкретен случай. Мартин Шулц вече съобщил решението на руския посланик в Брюксел.

Според Европейския парламент руските власти не са успели да осигурят прозрачност за своите решения по съставянето на черния списък, както и да съобразят тези решения със задълженията си по международното право. По думите на Шулц засегнатите от забраната не са получили възможност да се защитят по правен път и да обжалват.

В момента бившия президент на Украйна Виктор Янукович на свой ред обжалва включването му в "черния списък" на ЕС. Той е подал в Общия Съд на ЕС иск срещу необоснованото включване на него и на сина му в "черния списък" на Евросъюза, предаде ТАСС, позовавайки се на базирания в Люксембург Съд на ЕС.

Янукович и сина му са със забрана да влизат на територията на ЕС, а сметките им в европейски банки са замразени.

Игнатиево под обсада!

Град Игнатиево край Варна е под полицейска обсада. Входовете и изходите са завардени от полиция, съобщава Нова телевизия. Според очевидци, има и арестувани.

Една от вероятните причини за предприетата полицейска акция е разкритието, че богаташките домове масово са построени от кражби, а ромите, прикрити като социално слаби, продължават да тарашат из варненските молове, защитени с полицейска протекция.

Шефът на ОД на МВР - Варна Даниел Пашов коментира информацията. Той потвърди пред Нова телевизия, че има задържани и арестувани хора. Пашов поясни, че тъй като продължават арестите, повече подробности ще съобщи по-късно днес. Шефът на ОД на МВР - Варна съобщи, че е бил запознат със случая "Игнатиево". Пашов призна, че наистина явно има проблеми с полицейски слуцжители във Варна. Припомняме ви, че вчера в репортаж на Нова телевизия бе разкрито, че полицаи унищожават доказателства за извършени джебчийски кражби, за да се облагодетелстват. Даниел Пашов съобщи, че в момента тече и проверка в Трето полицейско управление във Варна.


Обновена!

Св. Синод срещу йогата

Св. Синод тръгна на нов поход - този път срещу йогата. Синодалните старци се разгневиха от двата текста и съпътстващите ги въпроси на тема "йога", включени в матурата по български език и литература. Възмущението си Св. Синод днес изрази в писмо до парламентарната комисия по образованието.

„Недопустимо е нетрадиционно за България източно религиозно учение да бъде пропагандирано и натрапвано на учениците чрез включването на неподходящи текстове и въпроси в задължителните зрелостни изпити по български език и литература", написаха архиереите до депутатите в ресорната комисия, цитирани от "Дарик".

Според Светия синод текстовете и твърденията, които в изпитните тестове са представени като "научни" (Въпрос 23 отг. Б), т. е. неподлежащи на опровержение и недопускащи критично отношение и възприемане от страна на зрелостниците, всъщност имат за цел популяризиране на йога и привличането на нови нейни последователи.

"Тази форма на популяризиране и скрито пропагандиране на принципите и практиките на йога сред учениците в България, и то от страна на образователното министерство в рамките на зрелостните изпити по БЕЛ, е неприемлива и недопустима", твърдят от Св. Синод.

Оттам настояват депутатите от образователната комисия да упражнят парламентарен контрол върху оторизираните органи на МОН, за да се изяснят подробностите около отговорността за избора на тези неподходящи текстове за зрелостните изпити.

От БПЦ използват случая отново да поискат в новия Закон за училищното образование "Религията" да стане редовен предмет в учебната програма.

Възмущението срещу йога агитацията, която се съдържа в материалите за матурата, започна веднага след като станаха ясни въпросите от изпита. На 27 май даже в интернет се разпространи петиция, озаглавена "Йога пропагандата няма място в българското образование". В момента тя е подписана от 781 души, коментарите под нея са изобилни и основно заклеймяващи йога и описващи вредите от нея. Петицията, която се рекламира на сайта на официалния сайт на Св. Синод на БПЦ, е подписана неопределено "Родители".  Йога се определя като "чуждо окултно учение", "духовно вредно".

"Включването на въпросните текстове в изпита по БЕЛ на практика е индиректна пропаганда на чуждо окултно учение пред десетки хиляди зрелостници. Не вярваме, че те са попаднали случайно пред очите на учениците. С действията си, при това в навечерието на 24 май, Вие показахте, че нямате нищо против да занимаете децата с йога учението, което е не само духовно вредно, но и чуждо на българската образователна традиция и култура", се казва в петицията, в която се настоява за възпитание на "бъдещите поколения в здрав дух".

От текста на петицията става ясно, че има и голяма тревога - Как ще бъдат оценени онези ученици, които не са отговорили не от незнание, а по духовни подбуди. Децата били смутени от съдържанието на предложените текстове, се твърди още там.

"Питаме Ви още: как ще бъдат оценени онези, които по вътрешни подбуди и убеждения, а не от незнание, не са отговорили на тенденциозно и пристрастно формулираните въпроси за йога учението? Не само формулировката на тезата в нейните два варианта, но още повече заложените в теста отговори са представени във вид, който не позволява на детето да изрази собствено становище, различно от еднозначното бодро утвърждаване на „предимствата” на йога. С какви мисли и чувства са писали децата, които трябваше да покажат езикови знания, но са били смутени от съдържанието на предложените им текстове? Освен с всички тези деца, ръководените от Вас служители, натоварени със задачата да подберат текстовете за матурата по БЕЛ, трябваше да предвидят, че има и зрелостници от средни богословски училища, които с отговорите на теста за йога влизат в конфликт със собствената си вяра и изповедание".

На тази дата: 3 юни 1989 г. Китайското правителство изпраща военни, за да потуши протестите на площад Тянанмън

1989 г. Китайското правителство изпраща военни части, за да потуши протестите на площад Тянанмън. Серията от демонстрации, водени от студенти, интелектуалци и работнически активисти в Народна Република Китай, завършват с около 10 000 ранени и 2000 убити, предимно студенти и млади хора.

В края на 70-те години държавният глава на Китай Дън Сяопин инициира серии от икономически и политически реформи, които довеждат до постепенното въвеждане на пазарна икономика в страната, както и до известна политическа либерализация на системата на Мао Дзедун. Тези икономически и политически реформи провокират в началото на 1989 г. недоволството на две социални групи в Китай.

Първата група включва студентите и интелектуалците, според които реформите не са стигнали достатъчно далече и Китай се нуждае от реформа на своята политическа система. Тъй като икономическите реформи засягат само фермери и работници от индустрията, приходите на интелектуалците изостават от приходите на тези, които биват облагодетелствани от реформата. Те са недоволни също така и от социалния и политически контрол, който комунистическата партия на Китай продължава да налага.

Втората група са градските индустриални работници, според които реформите са отишли твърде далеч, водейки до отслабване на икономическия контрол, с последвалите го инфлация и безработица, заплашващи техния поминък.

Поводът за протеста на площад Тянънмън през 1989 г. става смъртта на бившия Генерален секретар Ху Яобанг. Ху бива отстранен от поста Генерален секретар на Китайската Комунистическа Партия (ККП) през 1987 г., когато неговите призиви за „бърза реформа” и почти откритото му пренебрежение към Маоистите го правят подходяща изкупителна жертва за Дън Сяопин и приближените му след про-демократичните демонстрации на студентите през 1986-1987 г.

Протестите от 1989 г. започват в малък мащаб, във формата на траур за Ху Яобанг и искания ККП да ревизира своето официално становище относно него. Тези протести се разрастват след като новините за конфронтация между студенти и полиция се разпространяват; убеждението на студентите, че китайската медия изкривява истината за техните искания също допринася за увеличаване на подкрепата, която те получават от населението.

На погребението на Ху Яобанг голяма група студенти се събира на площада Тянънмън и предявява искане да се срещне с премиера Ли Пенг, политически съперник на Ху. Така студентите обявяват стачка в университетите на Пекин. На 26 април уводна статия в националния всекидневник, последвала речта на Дън Сяопин пред вътрешни партийни лица, обвинява студентите в плануване на размирици. Това изявление възмущава студентите и на 29 април около 50 000 студенти излизат по улиците на Пекин, настоявайки правителството да оттегли своето изявление.

В този апел участват по-голямата част от студентите в многобройните колежи и университети на Пекин, като в това те получават подкрепата на своите преподаватели и други интелектуалци. Разглеждайки себе си като китайски патриоти, студентите отхвърлят контролираните от ККП официални студентски асоциации, и учредяват свои автономни асоциации.

Въпреки че на 20 май правителството обявява военно положение, войсковият вход на Пекин бива блокиран от множество протестиращи и на армията е наредено да се оттегли.

Междувременно демонстрациите продължават. Започнатата преди това гладна стачка наближава третата си седмица и правителството решава да прекрати въпроса преди да започнат смъртните случаи. След разисквания на водачите на комунистическата партия се дава нареждане да се употреби военна сила за разрешаване на кризата - издава се заповед с потушаването на демонстрациите да се заеме Народоосвободителната армия на Китай. Като поради изразената подкрепа към студентската демонстрация, лидерът Жао Зиянг е изместен от политическото водачество.

Войници и танкове от 27-ма и 38-ма армия са изпратени да установят контрол над града. За разлика от добре въоръжената 27-ма армия, която пристига отвън, местната 38-ма армия няма амуниции и симпатизира на протестантите. Нейните войници изоставят военните си коли по улиците на Пекин и се присъединяват към протестиращите.

Влизането на войниците на 27-ма армия в града бива активно възпрепятствано от много местни жители на Пекин. Те изграждат обширни барикади, които забавят придвижването на армията. Битката продължава по улиците, обграждащи площада Тянънмън, като протестиращите напредват многократно към тежко въоръжените войници от Народоосвободителната армия, издигайки барикади с превозни средства за да се предпазят от стрелбата на армията, стреляща директно в тълпите и използвайки дори огнехвъргачки.

След като на 4 юни демонстрациите в Пекин биват потушени, протести продължават да заливат други части на Китай в продължение на няколко дни. Стотици хиляди излизат на протест в Хонконг, където хората се обличат в черно, отново в знак на протест. Големи протести има в Кантон и Шанхай, а с всеобща работническа стачка биват блокирани улици и мостове из цялата страна, като протестиращите в поне още шест главни града на Китай изискват отстраняването на „криминалното правителство”.

Вицове, юни 2015 г.

Добро утро!

СмЕх


- Дядо, това е новата ми приятелка.
- Не е за тебе, заслужаваш нещо по-добро.
- Дядо, недей да ми говориш така пред нея.
- Говоря на нея, бре.

***

Църковен покрив с гръмоотвод издава липса на увереност...

***

Сезонът на морето няма да се счита за започнал, докато пиян англичанин не падне от хотелска тераса в Слънчев бряг.

***

–Ти имаш ли мечта?
–Да, да отслабна.
–Защо не отслабваш тогава?
–Ти какво, без мечти ли искаш да остана?!

***

Когато една жена иска да чуе мъжкото мнение, тя всъщност иска да чуе своето мнение, само че с басов глас.

***

Всяка сутрин нови вицове

вторник, 2 юни 2015 г.

Блатер подаде оставка дни след преизбирането си

Президентът на ФИФА Сеп Блатер подаде оставка броени дни, след като беше преизбран за пети мандат начело на световната футболна централа. Швейцарецът стори това на спешно свикана днес пресконференция.

„Убедих се, че това е най-добрата опция. Мислех за 40-те години във ФИФА. Тази организация е моят живот. Обичам ФИФА повече от всичко и искам само най-доброто за нея. Затова реших и да се кандидатирам за пореден път. Очертаваше се, че през този мандат няма да има подкрепа за работа. Затова свиках тази пресконференция“, заяви Блатер.

„Ще организирам спешен конгрес, на който да бъде избран мой заместник. Аз няма да остана. Свободен съм предизборни притеснения. Ще бъда на позиция, на която да се фокусирам върху извършването на промени. От години правим промени, но винаги се оказва, че не са достатъчни,“ обяви 79-годишният швейцарец.

„Нуждаем се от ограничение на мандатите за работа във ФИФА. Борех се за тези промени, но моите опити не срещната подкрепа, а само опозиция. Интересите на ФИФА са всичко за мен. Заради това взех това решение. Това, което има значение е ФИФА като институция и доброто име на футбола по целия свят“, добави Сеп Блатер.

Шефът на Одиторската комисия към ФИФА Доменико Скала обяви, че новите президентски избори ще се проведат най-рано през декември. Най-късният срок е март 2016 г.

Репутацията на ФИФА беше сериозно разтърсена през последните години заради редица корупционни скандали. През миналата седмица, дни преди конгреса на световната централа в Цюрих, когато Блатер беше преизбран, високопоставени ръководители на ФИФА бяха арестувани по искане на американските власти, което е свързано с разследване на корупция, пране на пари и финансови измами.

VIP клиентите на КТБ - шефът на ДАНС Димитър Георгиев и много политици! Виж списък



Шефът на ДАНС Димитър Георгиев, близки роднини на Кирил Добрев и Димитър Дъбов от БСП, Наташа Бърнева, прокурор от ВКП, нейният съпруг и син, Румен Георгиев и Капка Костова, бивши и настоящи членове на ВСС, конституционният съдия Георги Петканов, известният депутат от ДПС Делян Пеевски и майка му Ирена Кръстева, Ахмед Доган, Иван Костов, Емел Етем. Това са само малка част от VIP-овете на КТБ.




ВИЖ ПЪЛНИЯ СПИСЪК ТУК






Известни политици, висши магистрати и свързаните с тях лица и фирми са били клиенти на КТБ. От сдружението „Ние, гражданите“ изнесоха списъци за кредитното състояние на тези лица. Има съдии като Таня Радкова, която е гледала дела по КТБ, но не си е правила отвод, въпреки сериозни съмнения, че е имало конфликт на интереси.

В таблицата особено се откроява името на Ирена Кръстева, която е изтеглила от КТБ 114 млн. лв. на своите фирми, което се случва в рамките на 20 дни – от 31 май до 20 юни 2014 г. Личният депозит на Ирена Кръстева към май месец е 842 649 лв. На влога й са останали малко над 5000 лв., тоест тя е „спасила“ почти цялата сума.

Нейните фирми, около 25 на брой, със сумите, които е имало преди затварянето на банката и остатъка в левове:

„Пресмаркет“ ЕООД – 7 493 397 – 268 479

Балканска медийна компания – 10 244 580 – 5343

Изд.-полиграфическа компания  – 6 485 550          – 22

„ЗАИР 2009″ Жени – 233 662 – 995

„Компакт меридиан“ ЕООД – 87 444 965 – 797 171

По официален счетоводен баланс сумите преди затварянето на трезора са 7,2 млрд. лв. към 31 декември 2013 г. преди масовото теглене.

Справката за тегления на хора от ДПС опровергава твърденията на председателя на ДПС Лютви Местан, че движението няма нищо общо с КТБ. В този списък са много председатели на общински съвети, общински светници и приближени до ДПС бизнесмени. Там е бившият министър от партията Емел Етем, там е и Ахмед Доган с 881 хил. лв., които обаче не е изтеглил. Те са със сравнително малки суми.

От НПО „Ние, гражданите“ обаче предполагат, че при отварянето на бекъпа на сървъра на банката, където се съхраняват данните преди неочакваната подмяна на магазина за пазене на информацията, ще се видят много повече лица, чиито имена, сметки, кредитни истории и т.н. са изчистени. От организацията смятат, че сметките, чиито списъци публикуваме по-долу, са само тези, които са останали след подмяната.

„Има други сметки, които ние ще очакваме прокуратурата да установи. Но всяка банка има нещо, което се нарича „дизастър център“, където се пази всичко, което е ставало в банката. И ние призоваваме прокуратурата, понеже са извършвани нерегламентирани и незаконни операции „на ръчно управление“, да поиска този бекъп на банката.“

6,2 млрд. лв. са депозитите към датата на затварянето на банката. „Няма нито един случай около историята с КТБ, по който да е процедирано законно. Отказват ни гледане на делата по същество“, казва Вера Ахундова.

„Ние искаме само две неща – прозрачност и справедливост, които политиците от всички партии ни обещаха. Засега не са го изпълнили. В сравнение с Ангола, Нигерия, ЮАР, Португалия, Ирландия, които не позволиха банки да фалират, да бъде увреден малкият и среден бизнес, у нас направиха точно това. Фалирали и застрашени от фалит са 5200 души над гарантираните вложители, това са малки и средни предприятия, ако не и повече“, допълни Вера Ахундова в подкрепа на мотивите си да покажат публично част от добре охранявана тайна за властта в България.