събота, 4 юли 2015 г.

Официална позиция на Гърция към кредиторите от ЕС


Почина Неделчо Беронов

Почина юристът и бивш председател на Конституционния съд Неделчо Беронов. Тъжната новина съобщи в профила си във Фейсбук лидерът на ДСБ Радан Кънев.

„Току-що научих, че ни е напуснал Неделчо Беронов. Няма да се впускам в излишни хвалебствия - той направи достатъчно приживе, за всеки, който го познава, да цени тихото му интелигентно достойнство”, написа Кънев. „Загубихме го, преди да сме го заслужили. Той успя да направи света по-почтен”, пише още той.

Беронов бе кандидат на десните за президент през 2006 г. Той си отиде на 86-годишна възраст.

Германско списание се оплака, че САЩ го шпионират

Германското списание "Шпигел" внесе жалба във федералната прокуратура в град Карлсруе, в която се оплаква, че е било обект на шпионаж от страна на американското разузнаване, предадоха информационните агенции. Изданието твърди, че е нарушена и тайната на кореспонденцията му. От "Шпигел" твърдят, че са подслушвани през 2011 г.

Парламентарна комисия, която се зае да разследва шпионажа, извършван от американската Агенция за национална сигурност (АНС) на германски политици, е започнала проверка на твърденията на "Шпигел". Преди дни "Уикилийкс" публикува нови секретни документи на американското разузнаване, от които стана ясно, че над 60 германски политици са били подслушвани от АНС. През 2013 г. също "Уикилийкс" разкри, че е подслушван и телефона на канцлера Ангела Меркел.

Путин иска да купи БДЖ

Руски държавен фонд за инвестиии е единственият кандидат, който е изпратил официално писмо за намерения за участие в приватизацията на "БДЖ-Товарни превози".

"Кандидатът е "Государственный фонд развития Северо-Запада".

Справка в интернет показва, че въпросният фонд е базиран в Санкт Петербург и че целта му е икономическото развитие на северозападните руски територии, в които попадат Република Карелия, Република Коми, Ненецкия автономен окръг, областите на Мурманск, Архангелск, Волгоград и други.

В писмото от "Государственный фонд развития Северо-Запада" до АПСК обясняват, че имат опит в управлението на проекти, свързани с превоз на големи обеми товари и декларират, че са готови да регистрират дружество в България, чрез което да участват в приватизацията на товарното поделение на БДЖ.

Въпреки появата на кандидат-купувач сделката за товарната жп компания продължава да е уравнение с много неизвестни, за което е твърде вероятно да не може да се намери решение. АПСК наскоро удължи срока за изготвянето на правен анализ и оценка на предприятието.

На тази дата: 4 юли 1961 г. Ядрена авария в Съветската подводница К-19

1961 г. Съветската подводница К-19 търпи ядрена авария. К-19 е първият съветски подводен атомен ракетоносец. Осем члена на екипажа умират в рамките на три седмици, получили чудовищните облъчвания от 6400 до 629 рентгена.

Строежът на 114-метровата подводница започва на 17 октомври 1958 г., а Държавната комисия подписва акта за приемането й на 12 ноември 1960 г. Подводницата притежава три ядрени ракети Р-13 (мощност 1 мегатон) и 20 торпеда. Способна е да плава автономно 50 дни и да измине 30 000 мили (над 55 000 км). Потапя се на дълбочини до 300 м.

При връщане в базата след участие в учението „Полярен кръг” на 70 мили от остров Ян Майен (между Гренландско и Норвежко море) аварира десният ядрен реактор. В 4.00 ч. в подводно положение и работа на двата реактора на мощност 35% вахтеният командир на групата за дистанционно управление на реакторите открива по контролния прибор падане на налягането в 1-ви контур на охлаждането на кърмовия реактор. Веднага е изключена аварийната защита на реактора.

В 4.22 ч. подводницата излиза в надводно положение и продължава движението си с вала на левия борд. След 30-40 минути от началото на аварията бързо започва да нараства гама активността. Положението допълнително се усложнява от повредената антена на радиостанцията. Оказва се, че при дългото плаване и пробиването на ледените блокове при изплаване тя е счупена и подводницата остава без връзка с брега.

Към 7.00 ч.е направен опит за аварийно промиване на реактора чрез магистралата за въздухоотделяне, обаче шлангът веднага се скъсва. Поредният опит за създаване на циркулация в 1-ви контур с помощта на главната циркулационна помпа довежда до нейното излизане от строя.

С героични усилия след монтиране на авариен тръбопровод отново е сглобена аварийна схема за обливане на реактора. Така температурата в активната зона към обед е снижена от 400 градуса до 330. Осмината членове на екипажа отлично са разбирали, че извършват саможертва.

В резултат от разхерметизацията на реактора и извършваните ремонтни дейности, а така също при източване на водата от реакторния отсек, радиационната обстановка на подводницата рязко се влошава, замърсяването се разпространява по целия кораб. Моряците, които не са заети със спасителните работи, са изкарани на горната палуба.

С помощта на радиопредавател с малък обхват К-19 изпраща сигнал за бедствието. Една от последните радиограми на командира капитан 2-и ранг Николай Затеев към брега е за разрешение личният състав да напусне авариралата подводница, но не получава отговор. В замяна на това в радиограмите бреговото командване дава съвети на облъчените моряци да се дават плодове, сокове, зеленчуци, но нищо от това не е в наличност на борда.

Командирът самостоятелно взема решение за евакуация на екипажа. Възниква обаче конфликт. Неколцина офицери застават срещу командира си Затеев заради решението му да потопи лодката и да евакуира екипажа на остров Ян Майен. В сложната ситуация той трябва да вземе твърди мерки, за да избегне избухването на бунт на борда на подводницата.

На аварийния сигнал се отзовават командирите на две дизелови подводници - С-270 и С-159. На своя отговорност и без разрешение от бреговото командване капитан 3-и ранг Жан Свербилов незабавно напуска района на учението и се насочва към бедстващата подводницата в условията на заформяща се буря.

За евакуацията спомага светлата полярна нощ. Денонощие след началото на аварията, около 4.00 ч. сутринта, болните и свободните от наряд моряци са прехвърлени на подводницата С-270, след това на С-159, а накрая се оказват на ескадрен миноносец. В случай на поява на чужди кораби и проявяване на интерес от тяхна страна, К-19 е подготвена за потопяване с две бойни торпеда.

При разследването на специалната правителствена комисия нередности в действията на екипажа и командира не са открити. Комисията установява, че причината е дребна на пръв поглед повреда - нарушена връзка между две тръби в първи контур на реактора.

Подводницата К-19 е взета на буксир и извлечена до базата й. Във ВМФ се оформя мнение тя да не бъде ремонтирана, но членовете на екипажа не се съгласяват. По собствена инициатива те педантично я дезактивират, като мият ръчно всеки квадратен сантиметър в продължение на половин година. След това в средата на декември е избуксирана в Северодвинск.

С правителствено решение от 30 януари 1962 г. е дадена за възстановителен ремонт със замяна на реакторния отсек. Освен това ракетите са заменени с по-модерните Р-21. На 15 октомври 1963 г. е спусната отново на вода. През следващите години изпълнява множество бойни дежурства с изпълнение на ракетни и торпедни стрелби.

Вицове, юли 2015 г.

СмЕх

Купувач влиза в магазин за наливен алкохол.
- Половинка "Сунгурларска"!
Продавачът налива от един бидон половин литър ракия, вади етикет "Сунгурларска", залепва го на бутилката и го подава на клиента.
- Половинка "Поморийска"!
Продавачът отново налива от бидона, вади етикет "Поморийска" лепва го на бутилката и подава на купувача.
- Половинка "Сухиндолска"!
Продавачът вади трета бутилка, пак налива от бидона, лепва етикет и подава.
- И половинка "Сливенска перла"!
- "Сливенска перла" няма!
- Как няма, бе? Нали виждам, че бидона е пълен с ракия.
- Ракия има - етикет няма.

***

Надпис на безплатен вестник:"Моля, прочетете преди употреба."

***

Мутра посторил вила в Балчик.  Лятото отиват на море с гаджето. През това време обаче свлачището е отнесло вилата в морето. Девойката започва да се ядосва:
- Их, по дяволите, отиде ни хубавата вила, толкова пари потрошихме, а всичко отиде на вятъра.
Мутрата гледа спокойно, след това й перва един по врата и казва:
-Стига мрънка, ма! Я глей отгоре ква идва!
***

Лятна бирария на открито. Двама мъже пият бира. Единият пита сервитьора:
- По колко литра бира продавате дневно?
- Ами около 200 ...
- А искате ли да ви кажа как да продавате по 300 литра дневно?
- Естествено! Как?
- Ами пълнете чашите до горе...

***

На вратата се звъни. Отваря домакинът, а отвън стар евреин пита:
- Извинете, вие ли спасихте вчера от реката едно малко еврейче?
- Аз!
- А къде му е шапката му?!

***
Всяка сутрин нови вицове

петък, 3 юли 2015 г.

Патриотите продължават подкрепата на Борисов II

Патриотичният фронт продължава да подкрепя правителството.

Това съобщи на пресконференция в Народното събрание председателят на парламентарната група на Патриотичния фронт Валери Симеонов.

„ПГ на ПФ взе решение да продължи подкрепа на програмата за стабилно управление, като през следващите три месеца ще изпълнява строг контрол по нерешените проблеми за битовата престъпност и повишаване на цената на електроенергията”, каза още Симеонов.

Вижте бонусите в Гърция: 25 евро за „подгряване на двигателя", 420 евро ако си с измити ръце

Съкращаването бюджетните разходи в Гърция засегна и редица странни, а даже и куриозни бонуси, изплащани от държавата. В сряда балансиращата на границата на фалита държава, на фона на яростни улични протести, прие пакет антикризисни мерки. Те предвиждат икономисването на 28 милиарда евро за срок от 5 години. С 14,09 млрд евро трябва да се увеличат приходите в хазната, а разходите в бюджета да се намалят с 14,32 милиарда евро.

Германският вестник Handelsblatt предлага списък от някои отрязани доплащания. Те ярко свидетелстват за това, как не лошо са си живели някои от гръцкия държавен сектор. Сега те се премахват от държавните разходи. Оказва се, че шофьорите на служебни автомобили, които управляват дизелови коли, получават по 25 евро на месец за „подгряване на двигателя".

Локомотивните машинисти, с отчитането на всички доплащания са си докарвали по 7 000 евро. Това не е пречило те да получават още 420 евро месечно за спазване на санитарната хигиена. Всеки четвърти железничар е получавал тези пари, за да си мие ръцете по няколко пъти на ден. А отпуската на работещите в сектора се е изчислявала, не знайно как и защо, сякаш деня има 28, а не 24 часа.

Добре са си живели и водачите на автобуси в Атина. Ежемесечно на тях се е доплащало по 310 евро, ако в течение на месеца не са закъснели нито едни път за работа. Но подобна практика е била разпространена и при някои държавни служители - имали са добавка към заплатата, за да идват навреме на работа.

Куриерите в министерствата и другите ведомства са получавали допълнително към заплатата по 290 евро, фактически за изпълнение на задълженията си - да пренасят документи от кабинет в кабинет.

А служителите в държавните учреждения са получавали бонуси, за това че са се занимавали с копирането на документи.

Още куриоз: на съдиите са доплащали към заплатата определени суми, за да не работят излишно бързо и усърдно.

Освен това стоматолозите към държавния застрахователен фонд IKA са получавали командировъчни, както и правото да покриват транспортните си разходи за сметка на обществените средства. Въпреки, че както отбелязва Handelsblatt, повечето от медиците са работели без да напускат кабинетите си.

„Не“ и „Да“ остават близки за референдума в Гърция

Данните са от социологическо проучване на агенция ALCO. Според него хората, които са за реформите, са 44,8% срещу 43,4% за тези, които са против. От всички допитани 11,8% все още не са решили как ще гласуват. В същото време категоричното мнозинство от 74% биха искали да запазят еврото, докато 15% искат "национална валута".

Вчера финансовият министър на страната Янис Варуфакис заяви, че правителството в Гърция може да подаде оставка, ако на референдума в неделя по-голяма част от избирателите подкрепят приемането на условията на кредиторите.

Попитан дали правителството ще подаде оставка, ако хората гласуват с "да", Варуфакис заяви:

"Да, много е възможно да го направим. Но ще го сторим в духа на сътрудничеството, с когото и да поеме мандата след нас".

В Гърция тече мощна кампания в подкрепа на отговор „не“ на референдума. Правителството на СИРИЗА на премиера Алексис Ципрас също призовава гърците да се противопоставят на предложеното споразумение от кредиторите. Атина е осеяна с плакати с лика на германския финансов министър Волфганг Шойбле с надпис: "5 години той пие кръвта ви, сега му кажете "не". Популярни личности започнаха да демонстрират подкрепата си за европейския път на Гърция и гласуване с "да". Сред тях е певецът Сакис Рувас.

На тази дата: 3 юли 1944 г. Англо-американската авиация бомбардира Русе и село Чупрене

3 юли 1944 г. по време на Втората световна война англо-американската авиация бомбардира Русе и село Чупрене.

Бомбардировките на България са поредица от нападения срещу София и други български градове и села от британските ВВС и ВВС на САЩ, по време на Втората световна война, от пролетта на 1941 г. до есента на 1944 г. които имат характер на реални бойни действия.

На 12 декември 1941 г. Великобритания първа обявява война на Царство България, едва на другия ден принудено от това Царство България, не можеики да направи друго, формално да отговори със същото.

Въпреки че България не участва в никакви бойни действия и винаги категорично отклонява такива искания на Германия, тя е подложена на жестоки бомбардировки от англо-американските въздушни сили, като най-тежко е засегната София.

Ударени са най-вече граждански обекти, като:  Александровска болница (напълно са разрушени южните болнични крила заедно с лекарите в тях), Сиропиталището Цар Борис I (напълно разрушено в 1944г.), Народния театър (тежко засегнат), Голямата Софийска синагога (тежко засегната, изгаря и уникалната и широко известна юдейска библиотека на общността, съхранявала безценната колекция от средновековни равинистични трудове), Първа евангалска църква на ул. "Солунска" (напълно унищожена на 10 януари 1944 г.), Католическата Катедрала Свети Йосиф (напълно унищожена на 30.03.1944 г.), Руската църква Свети Николай (пряко бомбено попадение), Църквата от ХІ век Свети Спас (напълно унищожена в 1944 г.),
Средновековния храм Свети Николай построен от Севастократор Калоян в 1260г. оцелял през 5 вековното турското робство (почти напълно разрушен на 30 март 1944 г.), Църквата Свето Преображение Господне (напълно унищожена на 10.01.1944 г.), Градската библиотека (напълно унищожена на 30.03.1944 г. изгарят 40 000 тома книги), Народната библиотека и
Архивът на Българското Възраждане (напълно унищожени в март 1944г.), Библиотека на Столичната Митрополия, новопостроена унищожена заедно с всички книги и стари документи в нея (на 10.01.1944 г.) Синодалната палата - по време на тази бомбардировка в сейфа й изгаря и оргинала на фермана за създаването на Българската екзархия (1944 г.).

Духовната академия (тежко засегната, разрушена е централната част на юг, изгорен е купола на храма вграден в нея), Софийският университет "Свети Климент Охридски", Художествена академия, Руският лицей, Френското католическото училище, Католическо училище "Санта Мария" на францисканците, Софийско епархийско свещеническо братство, Немското училище за деца до Немската евангелска църква и самата тази църква, Италианската кралска гимназия,Софийската духовна семинария в кв. Лозенец, Министерството на Народната просвета просвета (напълно разрушено на 10.01.1944 г.).

Държаното Механо-електротехническото училище, Фелдшерското училище, III Девическа педагогическа гимназия, III Мъжка гимназия, V Софийска прогимназия, VII Мъжка Прогимназия, Основно училище "Св.Св. Кирил и Методий" (сринато до основи в 1944 г.), Народният Археологически музей, Националният етнографски музей, Националният Природо-научен музей, Общинският музей, Домът на изкуството и печата, Художествената палата - фактически националната художествена галерия тогава, Софийската филхармония - Зала България, Паметника на Незнайния войн, (тежко увреден в 1944г., днешния е построен на празното място в 1981г.), Руски паметник е бомбардиран и повреден, във Враца - Държавно стопанско и тъкаческо училище (напълно разрушено на 24 януари 1944г.) Дори Бирената фабрика на братя Прошек е бомбардирана и тежко разрушена.

Зоологическата градина пострадва много, животните умират или са ранени в клетките им, а немалко от останалите разбягали се обезумели трябва да бъдат застреляни. Взривени и опожарени са хиляди жилищни сгради, разрушен е градският център на София, Скопие, Враца, Дупница. 

На цялата българска територия и контролираните земи убити, безследно изчезнали и починали следствие бомбардировките са 4208 души, тежко са ранени 4744, или при съвсем непълна отчетност общо жертвите убити и ранени са не по-малко от 8952 българи, към половината от тях - в София където, в най-лютия студ, от нападателите са разрушени 12 657, предимно жилищни, сгради.

Вицове, юли 2015 г.

Съдиите внимателно следят гимнастиката, Евроигрите в Баку.

СмЕх


Новата идея на Гърция е да иска пари от други държави за използването на демокрацията. България нищо не им дължи.

***

В България автомобилите Mercedes и Infiniti са в категорията бюджетни автомобили, защото в много общини се купуват от бюджета.

***

Графът вика главният готвач.
- Така.Утре пристига тъща ми.
- Разбирам, сър.
- Ето списък с любимите и ястия.
- Разбирам, сър.
- Ако сготвите едно от тях, ще ви уволня незабавно.

***

Венчавка. Попът :
- Ако има някой против този брак, нека говори сега, или да замълчи завинаги.
Чува се плах глас:
- Аз .....
Попът :
- Ти да мълчиш! Ти си младоженеца бре!

***

Завърналата се от гостуване при мама жена, само по показанията на електромера успяла да изчисли колко вечери не е нощувал у тях нейният хубостник...

***
Всяка сутрин нови вицове

четвъртък, 2 юли 2015 г.

Няма радиация от Чернобил!

Нямат основание слуховете за повишена радиация в България заради пожара в района на украинската атомна централа в Чернобил, заяви главен комисар Николай Николов, директор на ГД Пожарна безопасност и защита на населението пред БНР.

Първо пожарът не е в централата Чернобил, а е в нейните околности, заяви Николов. Преди два часа пристигна съобщение, че пожарът е локализиран и колегите от Украйна са пристъпили към неговото потушаване. Украйна не съобщава за повишен радиационен фонд, посочи Николов.

Той изнесе информация, че националната система на България на радиационния гама фон не е алармирала никъде за повишен фон в България. Всички системи на Румъния и Молдова също не съобщават за такава опасност. Европейската система за мониторинг на радиационния гама фонд също не съобщава за подобни проблеми, заяви Николов.

По данни, получени от националната автоматизирана система за непрекъснат контрол на радиационния гама-фон, на територията на страната не е регистрирана промяна на радиационния фон на територията на страната, съобщиха от МВР.

"Пожарът в близост до Чернобилската атомна електроцентрала в Украйна е опасен за околните региони", заяви по-рано полският експерт от "Грийнпийс" Ян Хаверкамп, цитиран от ТАСС.

Огънят бошува край Чернобил от 29 юни, но дори най-авторитетните световни агенции не съобщават за някаква опасност от радиация. По простата причина, че е далеч от реакторите - поне 20 км, и е под контрол на пожарникарите. Но явно в България все още действат рефлексите от 1986 година, когато комунистическият режим скри от хората опасността от радиация от най-голямата катастрофа в АЕЦ в историята на човечеството.

През април т.г. също имаше пожар край Чернобил, но тогава явно не са се намерили подстрекатели и паникьори, които да "алармират" българите.

Шестте лъжи на Ципрас!

Излизащият в Гърция и Кипър вестник "Български новини" прави анализ на вчерашната реч на министър- председателя Алексис Циплас и изважда шест неверни твърдения, които той се опита да пробута на обикновените гърци за чиста истина:

1. Затвориха ни банките. Банките затварят с нормативен акт, подписан от министър-председателя, когато самата Европейска Централна Банка/ЕЦБ/ не е надвишила спешната помощ за осигуряване на ликвидност (ELA).

2. Кредиторите не ни дадоха време. За пет месеца той и неговите министри губиха и време и пари. През цялото време на ЕЦБ подхранва гръцките банки с около 90 милиарда Евро. Времето пропиляно от правителството струва скъпо на страната с връщане към рецесия и растящата безработица.

3. Гарантираме депозитите. Не може да има гарантиране на депозитите по простата причина, че няма пари за тази гаранция. Вложителите ще загубят своите депозити без спасителна сделка, без да може днес да се каже със сигурност, че ако споразумението се подпише днес, всичко ще се върне към предишното си състояние. Дори е вероятно да се наложи подстригване на депозитите.

4. Гарантирам заплати и пенсии. Нито заплати или пенсии не са гарантирани, при условие че централния трезор на страната е празни, а търговските банки затворени. Нито данъци, нито такси влизат в бюджета. Отделно от това, спасителните фондове са блокирани. Гарантирането на тези пари не зависи от волята на Ципрас.

5. Преговаряме за по-добра сделка. Преговорите осъществени досега от Ципрас докараха до там, че правителството да предложи само мерки, осем пъти по-големи от тези, включени в имейлите на Хардувелис от предишното правителство.

6. Референдумът е демокрация. Този референдум е нарушаване на демокрацията, тъй като той е на базата на неофициално предложение, което вече не съществува, в рамките на пет работни дни и манипулиране на тълпата впоследствие.

54 години от самоубийството на Хемингуей! Вижте пет тайни за писателя, които може би не знаете

Знаменитият американски писател и Нобелов лауреат Ърнест Хемингуей умира на 61-годишна възраст на 2 юли 1961 г. Авторът, дал на света литературни шедьоври като „Старецът и морето“, „Сбогом на оръжията“ и „За кого бие камбаната“ избира да сложи край на живота си – с любимата си ловна пушка. Но както творчеството на Хемингуей крие купища загадки, такива има и в личния му живот, изпълнен с възходи и падения, „служба“ за КГБ, две самолетни катастрофи, преживени в последователни дни и шестопръсти котки.

Какво ново можем да научим за Хемингуей 54 години след смъртта му? Вижте списък с пет тайни за писателя, които може би не знаете:

Хемингуей, проваленият агент на КГБ

В последните няколко години от живота си Хемингуей става параноичен и не спира да говори за това, че ФБР го шпионират. Той дори е подложен на електрошокова терапия 15 пъти, по препоръка на психиатъра му през 1960 г.
Десетилетия по-късно се разбира, че действително Хемингуей е бил наблюдаван – и то със заповед лично на Едгард Хувър. През 2009 г. в документалното изследване „Шпиони: Възход и падение на КГБ в Америка“ се разкрива, че ФБР е шпионирало Нобеловия лауреат за литература, тъй като той действително е бил в списъка на руските служби за агентите им зад Океана.

Базирана на записките на бивш офицер от КГБ, на когото през 1990 г. е даден достъп до архивите на разузнаването в Москва от времето на Сталин, книгата обяснява, че Хемингуей е бил вербуван през 1941 г., преди пътуване до Китай, и му било дадено агентурно име „Арго“.

Според документите писателят се среща със съветски агенти през 40-те години в Хавана и Лондон и „няколко пъти изразява желание и настояване да им помогне“. Накрая, оказва се, Хемингуей е бил от съвсем скромна полза за СССР, като се твърди, че той се провалил в даването на каквато и да е политическа информация и никога не е вършил „практическа работа“. През 50-те години „Арго“ вече не е активен контакт в масивите на службите.

Някои смятат, че щурото решение на Хемингуей да е шпионин на КГБ може да е част от сложна шарада от негова страна за трупане на литературно вдъхновение. Други подозират, че параноята му, че е наблюдаван от ФБР, може да го е подтикнала да отнеме живота си.

Хемингуей, болестите и двете самолетни катастрофи

Ърнест Хемингуей е оцелял след антракс, малария, пневмония, рак на кожата, хепатит, диабет, две самолетни катастрофи (в последователни дни), бъбречна криза, чернодробен срив, строшен гръбначен прешлен, счупен череп и други… И единственото, което може да го убие, се оказва самият той.
През 1954 г., докато е в Африка, Хемингуей е почти фатално ранен в две последователни самолетни катастрофи. В първата той наема туристически самолет над Конго като подарък за Коледа за съпругата си Мери. По пътя самолетът се удря в изоставен телеграфен стълб и се разбива в гъстата растителност на земята. Но Хемингуей се отървава с рана на главата, а съпругата му – с две счупени ребра.

На следващия ден, в опит да получат медицинска грижа в Ентебе, съпрузите се качват на втори самолет, който се възпламенява при излитането – при него Хемингуей получава тежки изгаряния и ново мозъчно сътресение, този път доста по-сериозно и довело до изтичане на мозъчна течност.

Двамата все пак успяват да стигнат до Ентебе – където се натъкват на журналистите, отразяващи новината за смъртта на Хемингуей. Писателят дори направил изявление пред тях и прекарал следващите няколко седмици в оздравяване и четене на некролозите си в медиите.

Хемингуей и котките с шест пръста

Ърнест Хемингуей получава първата си шестопръста котка от морски капитан и с годините след това се превръща в един от най-прочутите любители на полидактилните домашни любимци.

След смъртта му през 1961 г. бившият му дом в Кий Уест, Флорида, става музей и дом за котките му. В момента в къщата живеят около петдесет от потомците на неговите любимци (от които половината са полидактилни).

Хемингуей и пенисът на Фицджералд

Приятелството на Ърнест Хемингуей и Франсис Скот Фицджералд е прочуто, но около него витае и любопитна история за мъжкото достойнство на втория… Според нея един ден двамата отишли в тоалетната на кафене, където Хемингуей проверил пениса на Фицджералд и го уверил, че размерът му е „нормален“.

Защо им било да го правят? Тъй като Зелда Фицджералд по-рано казала на съпруга си, че с неговия размер не може да направи никоя жена щастлива.

Братът на Хемингуей, основал държава

Лестър Хемингуей, братът на писателя, основава през 1964 г. Република на Новия Атлантик край Джамайка. Държавата се състои от един сал и седем поданици, но има още собствена валута, поща и конституция. Е, територията е само в рамките на сала, направен от метал и бамбук – с размери 2,44 на 9,14 метра и с котва хвърлена на дъното на Карибско море.
Две години по-късно тропическа буря унищожава страната, но Лестър Хемингуей не се отказва – през 1973 г. той основава втора микронация на Бахамите, на 91-метрова плажна ивица. Тогава четирима представители на американските власти отиват и лично се срещат с държавника. След като установяват, че „предполагаемият президент“ не е „луд“, му заявяват, че опитите да се създаде държава на този остров ще бъдат гледани от Съединените щати като крайно нежелателно развитие срещу националната сигурност.

През 1982 г. Лестър се самоубива – също както самия Ърнест, сестра му, баща му, дядо му и по-късно внучката му.

Робот уби човек в завод

Техник беше убит от робот в завода на "Фолксваген" близо до Касел, Германия, съобщи в. "Файненшъл таймс". 21-тодишният служител работил заедно с колега при инсталирането на агрегат, когато бил ударен в гърдите от машината и притиснат към метална плоча. По-късно той починал от раните си.

Фаталният случай повдига дискусия не само за разпространението на техниката, но и за философския въпрос за това дали с усъвършенстването си роботите няма съзнателно да посегнат върху хората. Макар, че в случая смъртта не е причинена от високоинтелигетнти машини като в "Терминаторът" или "Аз, роботът" (2004 г.).

Смъртта, причинена от роботизирани машини в автозаводи, датира от 70-те години на миналия век.
Фаталните случаи от машини-роботи са рядкост, защото в заводите обикновено те работят в специални защитни клетки, които предпазват от инциденти. В случая в Касел механикът е бил вътре в клетката, когато е бил ударен.

Проверка на "Фолксваген" е показала, че машината е била изправна, но по случая тече разследване от прокуратурата.
По принцип автоиндустрията е сред най-безопасните сектори на икономиката. Например в САЩ при средна смъртност от трудови злополуки при заетите на пълен работен ден от 2,1 на 100 000 души, в автозаводите тя е 0,9.

Ако хората гласуват с "да" на референдума правителството в Гърция подава оставка

Правителството в Гърция може да подаде оставка, ако на референдума в неделя по-голяма част от избирателите подкрепят приемането на условията на кредиторите. Това заяви гръцкият финансов министър Янис Варуфакис в интервю за австралийското радио ABC. Попитан дали правителството ще подаде оставка, ако хората гласуват с "да", Варуфакис заяви: "Да, много е възможно да го направим. Но ще го сторим в духа на сътрудничеството, с когото и да поеме мандата след нас".

Той също така наблегна, че референдумът ще се състои и неговата партия ще продължи да призовава хората да отхвърлят предложенията на кредиторите. Въпреки това обаче вчера в медийното пространство се появи писмо на премиера на Гърция Алексис Ципрас, изпратено във вторник до кредиторите, в което Атина приема техните условия, но при някои определени условия.

"Причината ние да подкрепяме гласуването с "не", е защото вярваме, че дори и да имаше най-малък полъх за възможността представеното ни предложение да проработи и Гърция да излезе от проблемите си като се реформира и продължи напред, ние щяхме да го приемем и нямаше да оставяме въпроса да се решава от народа", каза той.

Най-страшният хотел в света

Поглед към Светата долина в Перу е величествен, а най-големите търсачи на силни усещания могат да спят в капсули високо в планината и закачени на стръмна скала.

Natura Vive Skylodge се състои от три апартамента, широки 7 м и дълги 2.5 метра, снабдени са с всякакви екстри, баня, кухня, спалня. Има 7 прозореца, така, че и страдащите от клаустрофобия да могат да спят там. тел трябва да се изкачите 120 метра височина.


Удоволствието е 263 долара, пише "Дейли мейл".

Хакнаха имейла на посланика ни в САЩ

Имейлът на посланика ни в САЩ Елена Поптодорова беше хакнат, информира Нова тв. Всички контакти в мейл-листа на посланика получиха имейл от нея, в който тя моли за близо 3000 долара, защото била в беда във Филипините. Тя обаче е във Вашингтон и е невредима.

Фалшивият имейл изглеждал напълно истински – написан на перфектен английски, с всички титли, адреси и телефони на посланик Поптодорова. В него тя казва, че е била ограбена по време на пътуване във Филипините и има нужда от 2850 долара, за да плати разходите си за хотел.

Фалшивият мейл е пратен до всички контакти на Елена Поптодорова – американски дипломати, колеги, журналисти.

Според специалисти в посолството компютърът е бил заразен с вируси от типа „Троянски кон”. Но експерти по интернет сигурност казват, че има много начини, по които измамниците пробиват имейлите. Единият от тях е да отгатнат паролата ни, ако тя не е достатъчно сложна.

Една от най-известните групи за интернет измами е известна като „Нигерийската група“.

Посланик Поптодорова е подала сигнал към българските и американските служби, но не е оптимист, че хакерите ще бъдат заловени.

Бойко за адвокатите и правосъдието...

"Хванат някой, той си вземе адвокат, пускат го на свобода, той ще отиде да открадне пак, за да си плати таксата към адвоката", заяви премиерът Борисов  пред депутатите вчера. И добави:  "В момента е едно златно време да си адвокат. Казвам това при цялото ми уважение към адвокатите, сигурно до довечера ще получа някое писмо".

По-рано на заседанието на Министерския съвет Борисов също говори за адвокатите и ролята им в борбата с престъпността: "Ето сега - ние издирваме убиец, адвокатът му се явява да го представлява. Всеки нормален човек, би казал – добре, а защо не проследят адвоката и да го хванат къде отива да му даде информацията. Как да обясним на хората, че по закон не може да се следи и има 100 % независимост на адвоката. На обикновения народ, като гледа и днес го издирват и утре го издирват викат "Какво правят те, какво правят?!".  

В парламента Борисов сподели виждането си, че трябва да се скъси съдебният процес и да се направи промяна в закона, с която престъпниците веднага да понасят отговорност. И да се даде повече власт на прокуратурата.  Ако се прави съдебна реформа, това трябва да е основната й част, според Борисов.

И малко история...

„И никакви съображения за хуманност и милосърдие не трябва да играят каквато и да е роля“. Това е указание, което Георги Димитров, ръководител на Международния отдел на ЦК на Всесъюзната комунистическа партия (болшевики), дава от Москва до ръководството на т. нар. Народен съд. На 21 декември 1944 г. с телеграма, написана на руски език, той се разпорежда: „Никой не трябва да бъде оправдан“. 

За сравнение: От 20 декември 1944 до 2 април 1945 г. са организирани 135 масови процеса в цялата страна. Арестувани са 28 630 души. Срещу 10 919 от задържаните са повдигнати обвинения, съдбата на много от останалите е неизвестна. Процесите се извършват в Софийския университет, в Съдебната палата и в цялата страна. За около 4 месеца са издадени 9 550 присъди, с които осъдени на смърт са 2 730 души, а 305 души получават доживотен затвор.

На Нюрнбергския процес са осъдени 19 души, от които на смърт 12 души.

Хеликоптери кръжат над Петричко, търсят канабис

Мащабна полицейска акция се провежда в Петричко. Два полицейски вертолета в момента кръжат над петричките огражденски села в района на село Гега. Акцията е по разкриване на насаждения с канабис.
Всяка година по това време МВР провежда такива операции.

Бойци на “Ислямска държава” пристигат в Европа с български паспорти

България е важна спирка от маршрутите на ислямистите към Западна Европа, като една от целите им е да се снабдяват с български паспорти, даващи им достъп до ЕС, твърди в разследване германски журналист.

Българската мафия продава на бойците от “Ислямска държава” редовни документи, с които те пътуват безпрепятствено до столиците в Европейския съюз. Авторът на разследването в германския в. “Ди Велт” Лоренц Бергер дава пример с арабин на име Радуан, който държи в ръцете си български паспорт. 

Като най-бедна държава в ЕС България е много удобна за транзитно преминаване на джихадисти, внедрени сред потоците сирийски и други бежанци, пише авторът. Поръчката им е да се установят в Западна Европа. От информацията, получена от боеца Радуан, на помощ идва българската мафия, която осигурява истински паспорти за на цени от 20 000 до 30 000 евро.
Граничната полиция в Германия вече имала случаи на задържани издирвани от Интерпол джихадисти, които се движат с истински български паспорти. Българската мафия според тях работи в тясна връзка с престъпни групировки от Русия, Сърбия и Италия. Наркотиците, оръжията, проституцията и трафикът на хора са се превърнали в техен специалитет.

Сред висшето ръководство на “Ислямска държава” има бивши офицери от режима на Саддам Хюсеин, обучавани в бившите социалистически страни, и които много добре познават технологията на работа на колегите си, пише още авторът на “Ди Велт”.

Междувременно 120 британски депутати призоваха в писмо до Би Би Си да не се използва името "Ислямска държава", тъй като по този начин се легитимира терористичната организация.

Говорител на медията, цитиран от "Гардиън", заяви, че ще вземе предвид писмото, но има малък шанс да нарича по друг начин групировката извън името, което тя самата използва за себе си.

"Никой, който слуша нашите репортажи не се съмнява за каква организация става въпрос. Ние говорим за групировката като добавяме описания, като "т.нар. Ислямска държава" от които става ясно, че тя самата се нарича така", сочи говорителят.


На тази дата: 2 юли 1949 г. Георги Димитров умира, министър-председател на България става Васил Коларов

1949 г. Георги Димитров умира; министър-председател на България става Васил Коларов. Видни съветски медици поставят диагнозата „сърдечна недостатъчност, чернодробна цироза, диабет, хроничен простатит”. Съществува хипотеза за политическо убийство на Димитров по указания на Сталин.

Малко известен и засекретен факт е, че косата и мозъкът на Димитров са изследвани в МВР и в тях е открит живак много над обичайната доза за нормални процеси - около 48 мг/кг при норма 2,33 мг/кг. Според експертите отровните дози в мозъка на Вожда са доказателство, че смъртта му се дължи не на напреднал алкохолизъм, каквито слухове е имало, нито на исхемична болест, а на вероятно отравяне.

Още на 3 юли 1949 г. Министерският съвет взима решение тялото на Георги Димитров да бъде балсамирано и поставено в мавзолей. Тялото му е балсамирано в Москва и превозено с влак до София, където е изложено в Мавзолея на Георги Димитров. Мавзолеят е завършен на 10 юли 1949 г. за рекордния срок от шест дни.

Комунистическата власт в Народна република България го обявява за „вожд и учител на българския народ” и отбелязва погребението му с величествена церемония. Група неудобни за властта лица са въдворени в лагери. Мавзолеят се превръща в място за поклонение, включен е в държавния протокол за полагане на венци от чуждестранни делегации, но само от комунистически страни и от държави от Третия свят.

Вицове, юли 2015 г.

Добро утро!

СмЕх


- Здравейте, бих искал да се възползвам от услугата алкохол на кредит.
- Ако се съди по цвета на лицето ви - имате добра кредитна история.

***

На един индиец се падат средно по 39 жени, 94 деца, 14 снахи и 33 внуци. При тях за тоалетна се чака като при нас за магнитен резонанс.


***

Уважаеми управляващи! Във връзка с признаването на гей браковете от страна на САЩ ще ви бъдем признателни, ако спрете да употребявате израза "нашите американски партньори".
С надежда: българският народ.

***

Полският пазач видял някакви цигани да берат ряпа на полето и се развикал:
- Ха, крадци долни! Ряпа крадете, а?
- Не бе, бате, не крадем!
- Ами какво правите тогава?
- Само я дърпаме да расте по-бързо.

***

Двама българи отиват да свалят чужденки на морето, още първия ден се забиват в една дискотека, виждат две мадами и почват да ги черпят. Черпили ги те, пили, веселили се, накрая се заклатушкали с чужденките към хотела, но още щом влязли в стаята, единият паднал и заспал мъртвешки сън. Става той на сутринта, гледа леко гузно другия, а той му вика:
- Брато, добре че бях аз, да отсрамя българската чест!
- Ама как... - пита невярващо нашият човек - Как, ти... и двете ли?
- Не бе, преди да заспя и аз, им казах, че сме румънци.

***

Всяка сутрин нови вицове

сряда, 1 юли 2015 г.

Транссексуалната Кейтлин сред 10-те най-вдъхновяващи жени според BBC

Транссексуалната Кейтлин Дженър – бившият Брус Дженър – зае място сред десетте най-вдъхновяващи жени в ежегодната класация „Сила на часа“ на ВВС. Пастрокът на Ким Кардашиян, който си смени пола преди месец, е седми/ма. А номер 1 в нея е председателката на Шотландската национална партия и премиер на Шотландия Никола Стърджън.

Бившият олимпийски лекоатлет и настоящ телевизионер Брус Дженър обяви през май, че вече е жена – Кейтлин, а новината бе съпроводена с обширен материал, фотосесия пред Ани Лейбовиц и корица на „Венити Феър“. В класацията на BBC Кейтлин/Брус попада за „разкриването на опит да си транссексуална жена пред обществото“.

Актрисата, режисьор и посланик на редица хуманитарни кампании Анджелина Джоли заема трето място в списъка за „използването на известността си при достигането на щастлив край“ и за „ефекта Анджелина“. Този термин бе въведен след като актрисата обяви публично генетичната си предразположеност към рак на гърдата и яйчниците, като това провокира милиони жени по света да се тестват за заболяването.

На втора и четвърта позиция са две дами от журналистически бранш – главната редакторка на американския „Вог“ Ана Уинтур и първата жена редактор в „Гардиън“ – Катрин Вайнър. От пресата в десетката попада още Зани Минтън-Бедоус – главният редактор на „Икономист“ (номер 9).

Сред десетте жени са още Камила Кавендиш (директор на „Даунинг Стрийт Полиси Юнит“, номер 5) , певицата Сиа (номер 6), генералният директор на британския клон на „Медиаком“ Карън Бланкет (номер 8) и съоснователката на „Инспайър“ Сара Хан.

Очаквано, присъствието на Кейтлин Дженър в списъка предизвика шум в обществото. Колумнистът на „Дейли мейл“ и жури в класацията Сара Вайн нарече избора противоречив по няколко причини:

„Първоначално много от нас усещаха, че Ким Кардашиян трябва да бъде сред десетте, не защото някой от нас изпитва лично възхищение от нея, а тъй като влиянието ѝ върху милиони жени по целия свят не може да се отрече. Но след това гръмна историята на Кейтлин Дженър и самата аз почувствах, че задминава останалите знаменитости.

Разбирам защо някой като Дженър може да кара хората да се чувстват некомфортно; но тя е човешко същество като всички нас и не трябва да ѝ се отнемат същите права и уважение като на тези с по-обикновен живот.

Колкото до влиянието ѝ, то може да само позитивно, ако по-широка аудитория се научи да разбира преживяното от нея.“


Миналата година списъкът бе оглавен от Дорийн Лоурънс, а в първото издание на класацията, от 2013 г., начело бе кралица Елизабет Втора.

Ето го цялото писмо на Ципрас!

Гърция е готова да приеме почти всички искания на своите кредитори, твърди авторитетното издание "Файненшъл таймс".
ФТ съобщи, че разполага с писмо, изпратено от гръцкия премиер Алексис Ципрас късно вечерта на 30 юни, вторник.

Публикуваме цялото писмо на Ципрас:

РЕПУБЛИКА ГЪРЦИЯ
МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ

Атина, 30 юни 2015 година

До Председателя на Европейската комисия
Г-н Жан-Клод Юнкер

До Президента на Европейската централна банка
Г-н Марио Драги

До Изпълнителния директор на МВФ
Г-жа Кристин Лагард

Уважаема госпожо Изпълнителен директор, уважаеми господа Председатели
Пиша ви това писмо, за да ви информирам за позицията на Република Гърция относно списъка от предшестващи действия на Споразумението на техническо равнище, както е публикувано в сайта на Европейската комисия на 28 юни 2015 г. Република Гърция е готова да приеме това Споразумение на техническо равнище със следните поправки, допълнения или пояснения, като част от удължаване на изтичащата програма на Европейския механизъм за финансова стабилност и новото Споразумение за заем от Европейския механизъм за стабилност, молбата за който бе подадена днес, вторник, 30 юни 2015 г. Както забелязвате, нашите поправки са конкретни и изцяло зачитат устойчивостта и надеждността на цялата програма.

1. Реформа на ДДС

Запазване на намалението (на ДДС за туризма - б.р.) от 30 на сто за островите и прилагането му към новите ставки

2. Финансови структурни мерки

Постепенно увеличаване до 100 процента на авансовото плащане на данък общ доход на самонаетите и едноличните търговци и постепенно премахване на данъчните облекчения за фермерите, включително субсидиите за превишаване на количеството дизелово гориво до края на 2017 г.

(В Гърция данък общ доход в някои сфери се заплаща авансово още в началото на годината. Предполагаемите печалби се правят на базата на предварителни изчисления - б.р.)

Намаляване на тавана на военните разходи с 200 милиона евро през 2016 г. и 400 милиона евро през 2017 г. чрез целенасочени мерки, включително съкращаване на персонала и поръчките.

3. Пенсиите

Реформата от 2010 г. ще бъде изцяло приложена, но реформата от 2012 г. (факторът за устойчивост) ще бъде отложена, докато не бъде приложена новата законодателна реформа през октомври 2015 г. (кредиторите настояват за влизане веднага в сила на новата законодателна реформа в пенсионирането, която постепенно вдига и възрастта на 67 г. б.р.)

Вноската "социална солидарност" за пенсионерите ще бъде постепенно премахната към края на 2019 г. без незабавен ефект за 20-е процента най-нуждаещи се пенсионери.

Всички превантивни наказателни такси ще бъдат постепенно премахнати към края на 2017 г., като се започне от 31 октомври 2015 г.

4. Пазарът на труда

Новата законова рамка ще бъде приета през есента на 2015 г.

5. Стоковият пазар

Незабавно прилагане на специални препоръки от каталог номер 1 на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (туристически наеми, туристически автобуси, лицензи на камиони, етикет за хранене с национална кухня и европейски правила за строителни материали, каталог номер 2 (напитки и петролни продукти) и отваряне на професиите с ограничения - нотариуси, статистици и съдии-изпълнители, либерализиране на пазара за спортни зали и премахване на значителен брой наказателни такси.

Освен това, прилагане в сътрудничество с ОИСР на амбициозен пакет от реформи, сред които:

създаване на услугата "на едно гише" за бизнеса (анализите на най-добрите практики, както и подробна пътна карта вече за подготвени и направени в сътрудничество с ОИСР);

незабавно провеждане на подробно проучване на конкуренцията в специфични сфери, характеризиращи се с олигополистични практики (строителството, търговията на едро, производството на селскостопански стоки, медиите и други) и приемане на съответните препоръки (пътната карта и графиците вече са изготвени от ОИСР);

незабавно прилагане на цялостна стратегия срещу корумпираните бизнес практики, например тези в сферата на процедурите за получаване на обществените поръчки (пътната карта и графиците вече са изготвени от ОИСР)

Независимият оператор за подаване на електрическа енергия АДМИЕ ще бъде отделен от Обществената електрическа компания (ППК) като отделна юридическа единица с мажоритарен собственик държавата.

Предварително ви благодаря за подкрепата. Очаквам да се чуя с вас.

Искрено ваш

Алексис Ципрас

(Подпис)

Адресирано и до:

Г-н Йерун Дейселблум, - Председател на Борда на управителите на Европейския механизъм за стабилност и Председател на Еврогрупата

Г-н Клаус Реглинг - Изпълнителен директор на Европейския механизъм за стабилност

Бойко: На никой не му е приятно да му се разхождат танкове и гаубици в държавата

"Не е приятно на никоя държава на нейна територия да се разхождат танкове и гаубици. Но по смисъла на НАТО ние сме в този ангажимент и го изпълняваме. Ако тези 14 танка се бяха появили при ситуации, които не са толкова критични в международен план, като сегашните, никой нямаше да им обърне и внимание. Щяха да си направят учението и да си отидат", каза в Парламента министър-председателят Бойко Борисов.

След това той призова всички депутати да бъдат доста по-умерени в изказа, коментирайки и танковете, и международната обстановка.

"Малко ги смъмрих военния и външния министър, защото тръгнаха след събитията. Първо се че за танковете, и ние чак тогава трябваше да обясняваме на хората за какво са те. Пратих ги в парламента, защото нищо, което решат министрите, не трябва да остане скрито от парламента", коментира Борисов.

Циганин завърза кон за колата си, разхожда го пред КАТ! Видео

Циганин от „Шекер махала” е вързал кон с въже към колата си и безпроблемно обикаля улиците на гетото в район „Северен” на Пловдив. помествайки сигнал на свой читател. Случката се разиграла на метри от КАТ – Пловдив, като дори шофьорът на колата, минал през входа на сградата на пътната полиция.

Нещо повече, циганинът вързал коня за колата си, излязъл на един от най- опасните и натоварени булеварди в града – Голямоконарско шосе и безпроблемно поел по улиците на града.

„Как може в 21-век във втория по-големина град в България, която е членка на ЕС, да се случват подобни безобразия? Още повече, че всичко се случва на метри от хората, които трябва да се грижат за безопасността по улиците”, недоволстват хората, подали дигнала до медията.

ВИДЕО

Невъоръжен в инвалидна количка ограби банка в САЩ

Улични камери са заснели грабителя.
Снимка: “Ню Йорк пост“
Бандит в инвалидна количка ограбил клон на банката „Сантадер“ в района Куинс в Ню Йорк, съобщи в. „Ню Йорк пост“. Престъпникът влязъл в банката в 2 ч. следобед в понеделник, подал бележка на касиера с искане да му бъдат предадени наличните пари и след като получил 1212 долара, напуснал банката и се отправил на запад изумително бързо по „Бродуей“. 

Няколко камери го заснели и от записите личи, че това е млад мъж между 20 и 30 години. Не се вижда да е въоръжен, но заплашил касиера, че носи пистолет.

Инвалидът карал толкова бързо количката си, че когато полицията вдигнала вертолети да го проследят, вече бил изчезнал. Следователите трудно ще го открият, защото парите не били белязани. Говорител на банката изрази облекчение, че никой не е пострадал.

Това не е първият обир на банка в САЩ от инвалид. Миналата година в щата Айдахо бе арестуван 60-годишен мъж, който ограби „Фърст федерал банк“ и опита да избяга с такси. През 2010 г. неизлечимо болен калифорниец, въоръжен с пистолет, поиска медицинска помощ в „Чейз банк“. Той бе осъден на 21 години затвор.

Папата искал да дъвче кока в Боливия

Папа Франциск е пожелал да дъвче листа от кока по традиционния маниер на местното население в Боливия. „Каза ни специално, че би желал да дъвче листата от кока”, съобщи преди дни министърът на културата на южноамериканската държава Марко Мачикао.

Папата е използвал думата acullicar, която означава „дъвча” на езика кечуа, вместо да пие отвара от кока, както правят туристите, за да преборят планинската или височинна болест, когато са в столицата Ла Пас, намираща се на 3 600 м надморска височина. Главата на католическата църква ще посети страната от 8 до 10 юли.

Листата на коката – основен компонент на кокаина, се консумират в естественото състояние на растението и в някои от северните провинции на Аржентина – родната страна на папа Хорхе Марио Берголио. ООН включи отново през 2013 г. Боливия в Конвенцията от 1961 г. за наркотиците, като вписа в текста разрешение за дъвченето на листа от кока, година след като Ла Пас отхвърли това споразумение, забраняващо една вековна практика в тази страна.

Боливия, която е третият световен производител на кока и кокаин след Перу и Колумбия, разполага с около 25 300 хектара плантации с кока, според данните на ООН. Само преди 30-ина години държавата разрешаваше не повече от 12 000 хектара за законно отглеждане на растението.

На тази дата: 1 юли 1905 г. Алберт Айнщайн разгласява Теорията на относителността

1905 г. Алберт Айнщайн прави публично достояние създадената от него Теория на относителността. Любопитен факт е, че през 1999 г. американското списание „Тайм” го провъзгласява за „Личност на столетието”, а допитване до най-известните съвременни физици го определя като най-великия физик на всички времена.

През 1905 г., едва на 26 години, Айнщайн пише пет статии на три различни теми, които разтърсват и променят научния свят. Темите са специалната теория на относителността, статистическата теория на брауновото движение, обясняваща го на молекулярно и на атомно ниво, и уравнението E = m c^2 за еквивалентност на маса и енергия.

Тези статии не са базирани на трудни експерименти и на сложни изчисления, а по-скоро на елегантни аргументи, изводи и интуиция. За първи път в историята на човечеството Алберт Айнщайн доказва, че чистата мисъл може да промени представите ни за природата. Същата година Айнщайн защитава докторат.

В самото начало на своята научна кариера Алберт Айнщайн разбира, че при тогавашните възгледи за физиката класическата механика не може да се съвмести със законите за електромагнитните полета, което го насочва към разработването на неговата специална теория на относителността. Той разбира също, че принципът на относителността може да бъде приложен и към гравитационните полета и през 1916 г. формулира и общата теория на относителността.

Продължава работата си в областта на статистическата и квантовата теория създавайки свое обяснение на теорията на елементарните частици и движението на молекулите. Той изследва и топлинните свойства на светлината, с което поставя основите на фотонната теория за светлината. През 1917 г. използва общата теория на относителността за създаването на цялостен модел на структурата на Вселената, с което поставя началото на релативистичната космология.

През 1921 г. получава Нобелова награда за приноса си към теоретичната физика и особено за откриването на закона за фотоелектричния ефект.

Немският физик-теоретик, философ и писател от еврейски произход, работи през голяма част от живота си в Швейцария и САЩ. Той е смятан за един от най-влиятелните и известни учени и интелектуалци за всички времена. Публикува повече от 300 научни труда и над 150 други работи и получава почетни докторски степени от множество европейски и американски университети.

Вицове, юли 2015 г.

Добро утро!

СмЕх


На село програмист е човек, който знае как да включи компютъра...

***

По време на разговор най-важното е да кимаш с глава. Така никой няма да разбере, че ти е през оная работа.

***

От МОН решили да питат децата, какви искат да бъдат и така им определят чужд език.
Директорката пита Марийка:
- Каква искаш да бъдеш, когато пораснеш?
-Искам да работя много и да имам много парички.
Директорката записва - ще учи немски.
- А ти Петърчо?
- Искам да измислям нови неща.
Директорката записва - ще учи японски.
- А ти Иванчо?
- Искам да не правя нищо по цял ден и да ми се плаща за това.
- Ясноо, записвам гръцки.

***

Заплатата ми е като хибриден автомобил - половината за бензин, половината за ток.

***

Κρζβ ηοβρζψαΜ ηαρи με βρζψαΜ - древна гръцка поговорка.

***

Всяка сутрин нови вицове