събота, 11 юли 2015 г.

Българин откраднал пътен знак от САЩ, продава го у нас за 750 лв

Американски знак "Keep off gracce" /Пазете тревата/ се продава срещу 750 лева в сайта olx.bg съобщи trafficnews.bg. Собственикът му гарантира автентичността му, като разказва че е краден от Ню Джърси и се хвали, че е "оригинален гангстер". Човекът сам е написал и историята за това как се е сдобил с американския знак под самата обява в сайта.


Ето и неговия разказ (автентичен правопис):


"Знака е автентичен за стандартните знаци за щата Ню Йорк 2004, откраднат е от работилница в Ню Джърси и транспортиран с пътнически самолет на Ал Италия. Не се продава в магазин. Автентично доказателство, че притежателят му е оригинален гангстер.

Моля за сериозни запитвания знака е подходящ да се постави до тревата започваща от алеята за паркиране на къщата Ви, цената от 750лв го прави изключително скъп за ламарина за печене на чуши или друг тип подобни тъпотии. Употребата му по предназначение ще пази тревата ви с почти уникален за България предмет.

Високата стойност на предмета се дължи на уникалността за България, факта че в САЩ знаците се поставят единствено от държавни служби, при залавяне в кражба биват конфискувани и се заплаща глоба която е поне 500$.

На който не му харесва цената пък иска знака с пожелание да се разходи до САЩ и да успе, да си открадне един и да си го донесе".

Вучич не разбрал защо са му счупили очилата

Сръбският премиер Александър Вучич днес бе най-учуденият от нападението срещу него в Сребреница.

Там, където неговите идоли точно преди 20 години начело с генерал Ратко Младич и Радован Караджич за броени часове избиха над 8000 души. Съдбата на близо 1200 все още остава неизвестна. Труповете им гният по баирите на Сребреница във все още неоткрити масови гробове.

И точно преди 20 години - десет дни след най-голямото престъпление в Европа след Втората световна война, геноцидът в Сребреница, в сръбската Скупщина - парламентът, Александър Вучич, тогава член на Сръбската радикална партия произнася умопомрачителната реч, в която казва буквално следното: "Заради един сърбин ще убиваме по 100 мюсюлмани".

Точно този надпис с неговото име отпред посреща днес Вучич в Мемориалния комплекс "Поточари" край Сребреница.

Вучич не разбира защо, след като е отишъл да се поклони пред жертвите е бил обиждан - първо от сръбски футболни фенове, а след това нападнат от местни босненци, които са му счупили очилата.

Ами, много е просто. Първите, защо се чувстват предадени от него като бивш националистически лидер, а другите, защото в Сърбия продължават да тълкуват престъплението в Сребреница и да спорят - геноцид ли е, или просто става въпрос за обикновени жертви при война.

Вина имат и световните лидери и преди всичко западните, които днес подкрепят безусловно "европейския сръбски лидер Александър Вучич" и забравят миналото му.

Вярно, в политиката няма морал, и най-удобният съюзник е зависимият партньор.

Тази политика обаче не води до премахването на омразата, а до увеличаване на гнева и възмущението, защо гробовете са все още пресни на десетки хиляди невинни жертви. А хиляди други очакват да бъдат открити.

ВИДЕО С НАПАДЕНИЕТО НАД ВУЧИЧ

Хвърляха камъни по сръбския премиер Вучич в Сребреница

Сръбският премиер Александър Вучич беше замерван с камъни и освиркан в края на възпоменателната церемония в Сребреница, където преди точно 20 години босненската сръбска армия ръководена от генерал Ратко Младич изби над 8000 души. Охраната на Вучич се опита да отвори чадър, за да го предпази, но той отказа и продължи да минава покрай хората.

Босна днес отбелязва двадесет години от геноцида в Сребреница. Останките на 136 наскоро идентифицирани жертви бяха погребани в мемориалния център "Поточари" до останките на други над 6000 мюсюлмани, избити през 1995 г. Над 50 000 души присъстват на церемонията.

По време на войната хиляди мюсюлмански мъже и момчета бяха избити от босненските сърби, след като те поеха контрола над Сребреница. Това е най-мащабното убийство на европейска почва от Втората световна война насам.

И двамата босненски сръбски лидери - генарал Ратко Младич и Радован Караджич се намират в ареста на Международния Трибунал за военни престъпления в Хага. Те се обвинени в извършване на военни престъпления и геноцид по време на тригодишната война (1992-1995г.) в Босна и Херцеговина.

Дачич: Инцидентът в Сребреница е опит за покушение


Външният министър на Сърбия Ивица Дачич определи инцидента с премиера Александър Вучич в Сребреница като покушение, съобщава „Ройтерс".
"Това е скандална атака и мога да я определя като опит за покушение. Босна не успя да създаде дори минимални условия, за да обезпечи безопасността на министър-председателя", каза ръководителят на Министерството на вътрешните работи.

В същото време от Малко Търново: Бойко към гърците: Като сте победили, какви пари искате?

"Ако се стигне до решение, утре ще ни съберат за политическо решение дали може да има такъв спасителен план. Няма да им бъде лесно на гърците, както си мислеха. Защото ние ги чухме как викаха "Победа!" и в същото време, като сте победили, какви пари искате”,  заяви от Малко Търново премиера Бойко Борисов.


Гръцкият парламент одобри предложенията на правителството

Гръцкият парламент гласува в подкрепа на предложенията на правителството към кредиторите и упълномощи кабинета да използва тези предложения като основа за преговори по сключване на споразумение за трета кредитна програма, която да трае три години, предадоха световните агенции. Поименното гласуване се състоя след дебати на пленарно заседание по правителствения законопроект "Преговори и сключване на кредитно споразумение с Европейския стабилизационен механизъм". 

Редица членове на управляващата партия СИРИЗА, след които председателката на парламента Зои Констандопулу и министърът на енергетиката Панайотис Лафазанис, гласуваха с "Тук", което е фактическо въздържане от гласуване. Десет членове на СИРИЗА отказаха да подкрепят предложенията на правителството към кредиторите, като повечето от тях се въздържаха от гласуване, а двама гласуваха против. Констандополу заяви, че се въздържа, за да "отхвърли шантажа от страна на Европа". 

Лафазанис, който е лидер на лявото крило в СИРИЗА съобщи, че подкрепя правителството, но не одобрява "програмата с мерки на строги икономии, либерални антиреформи и приватизация", отбелязва ТАСС. Въпреки това обаче нямаше опасност от отхвърляне на правителствените предложения, тъй като те бяха подкрепени и от опозиционните партии "Нова демокрация", "Потами" (Река) и ПАСОК. Против бяха Гръцката комунистическа партия и крайнодясната "Златна зора". Общо 251 депутати в 300-членния парламент гласуваха в подкрепа на правителствените предложения, 32 гласуваха против, а 8 се въздържаха. От заседанието отсъстваха девет депутати, сред които бившият финансов министър Янис Варуфакис. Текстът бе приет с гласовете на опозицията, главно социалисти и консерватори, тъй като управляващото мнозинство има 149 депутати от СИРИЗА и 13 от малката дясна суверенистка партия "Независими гърци". 

Последните подкрепиха предложението. Според политически коментатори разногласията в мнозинството може да доведат до политически промени, може би във вид на промени в състава на правителството, отбелязва Франс прес. След края на гласуването премиерът Ципрас заяви, че е получил "силен мандат за завършване на преговорите за постигане на икономически жизнеспособно и социално справедливо споразумение", предаде Ройтерс. Той не спомена бунтовниците от партията си, които отказаха да подкрепят мерките, но заяви, че сега е съсредоточен върху завършването на преговорите. "Приоритетът сега е да има положителен резултат от преговорите. Всичко друго - с времето си", каза той.

Закопчаха Ламборджини със скоби, шофьорът не дава 2 лв за паркинг

Баровец с Ламборджини на стойност поне 200 хиляди лева отказа да плати глобата на служители на "Градска мобилност", които му поставили скоба, заради това, че е паркирал в „Синя зона“ без да изпрати смс.

Наложи се намесата на полицията.

Случката се разиграла вчера пред столичния хотел „Радисън“ на метри от Народното събрание. Баровец спира луксозното си возило пред известен магазин за пури и влиза вътре вероятно да си напазарува, без обаче да изпрати смс на стойност 2 лв. за „Синя зона“. През това време служители на „Градска мобилност“ закопчават със скоба Ламборджинито.

Явно видял какво се случва, шофьорът излиза от магазина, пушейки пура, промъква се до колата на „Градска мобилност“ и краде от таблото ключовете.

Следва разправия със служителите, които се виждат принудени да извикат на помощ
полицията. Първоначално се отзовават двамата катаджии, които са най-близко до мястото. Те се опитват да накарат баровеца да върне ключовете от колата и да плати глобата си, но той категорично отказва да го направи. След няколко минутна разправия на мястото пристига полицейска патрулка с още петима служители на реда. Шофьорът на Ламборджинито и на тях заявява, че няма да плати глобата.

Спорът между баровеца и осемте служители – шестима полицаи и двама от „Градска мобилност“ продължава около 15 минути.

През цялото време, докато трае кавгата, той си пуши пурата, която струва поне 100-200 лв.
Картината описва реалната ситуацията в държава - в центъра на София, пред Парламента 8 служители на реда се опитват да убедят баровец с пура, каращ безбожно скъпа кола, че трябва да спазва реда и законите.

На тази дата: 11 юли 1995 г. Над 8000 босненци са избити край Сребреница от Ратко Младич

1995 г. над 8000 босненски възрастни и деца са избити край Сребреница от сръбски военни сили, командвани от Ратко Младич. Жестокият акт на насилие става непосредствен повод за започване на „Операция Преднамерена сила” срещу Република Сръбска. Няколко години по-късно се появи версия, че това всъщност е било планирана военна провокация, която да даде повод за военна намеса на НАТО.

От март 1993 до юли 1995 г. армията на Република Сръбска (АРС) държи града под обсада. Най-близката територия, контролирана от мюсюлмани, отстои на 100 километра по въздух. Анклавът е в пермаментен дефицит на храна, лекарства и гориво. Течаща вода няма, защото босненските сърби са разрушили централния водопровод.

Бедственото положение не се променя, когато ООН обявява Сребреница за „зона за сигурност” и изпраща там военен контингент от 600 души, снабдени с леко оръжие. Анклавът остава обкръжен от части на Корпуса „Дрина”, които прогресивно ограничават наземния достъп на хуманитарни помощи. Различни международни организации осигуряват хвърлянето на храна от хеликоптери.

Анклавът е превзет за шест дни през юли 1995 г. от корпуса „Дрина”. В бягството си жителите на Сребреница се разделят на две части. Едната колона от 10 000-15 000 мъже тръгва през гората в опит да достигне зона на босненската армия. Друга част от около 20 000-25 000 души остава изтласкана в най-северните части на анклава и е обкръжена от подпалени къщи и армията на босненските сърби.

Босненските сърби разделят мъжете от жените и качват жените и най-малките деца на автобуси. Отвеждат ги към "мюсюлмански" зони. Повечето от депортираните оцеляват физически. В Сребреница остават само мъжете и момчетата на възраст над 13 години. Част от останалите мъже и момчета са убити на място в Сребреница. Други са отведени към друго място за екзекуции - Братунац. Оцелели няма. На 14 юли 1995 г. нидерландските войници от ЮНПРОФОР обикалят анклава и не намират в него „нито един жив мюсюлманин”.

През това време колоната мъже, тръгнала през гората, е попаднала в засада и е разбита на две части. Малка част достига мюсюлманската зона. Другите няколко хиляди са заловени и екзекутирани.

„Операция Преднамерена сила” се провежда между 30 август и 20 септември 1995 г. и включва 400 самолета и 5000 души персонал от 15 нации. Клането в Сребреница е класифицирано от трибунала на ООН като геноцид. Това е най-голямото клане в Европа след приключването на Втората световна война. Операцията е планувана и одобрена от Северноатлантическия съвет на 25 юли и 1 август 1995 г.

Вицове, юли 2015 г.

Лятото в една снимка

СмЕх


- Скъпи, кажи ми нещо, с което да се почувствам истинска жена!
- Не можеш да паркираш.

***

Миналото е измамно нещо... ти си спомняш едно, тя си спомня същото, само че по друг начин...

***

- От колко членове се състои средностатистическото германско семейство?
- Шест - майка, баща, две деца, едно куче и един гръцки пенсионер.

***

Сутрин се метнеш с патрулката за банички, на обяд се подпреш на сянка на завоя, вечер поотупаш някоя девойка и то дошло време за пенсия

***

От неспазването на техниката на безопасност, човек може не само да умре, но и да се роди...
***
Всяка сутрин нови вицове

петък, 10 юли 2015 г.

Подписът на новия гръцки финансов министър стана хит

Новият финансов министър на Гърция Евклидис Цакалотос бързо стана популярен в социалните мрежи, но не с политиките си, а с... подписа си.

"Подписът на Цакатолос е семантичен за това, което очаква Гърция", е един от коментарите на снимката в туитър.

Rt.com уточнява, че подписът на Цакатолос е положен върху документ, който има за цел да облекчи гръцкия дълг. Обикновено подписът на финансовия министър не прилича на фалос, а се получил случайно.

Много от коментиращите анализираха подписа и намесиха ролята на съдбата.


"Гръцкият финансов министър Цакатолос подписва ново предложение... не е добра поличба за това, което ни очаква", е коментарът на Костас Калегрис в туитър.

БСП, ДПС, АБВ и БДЦ дадоха реформата на Москов на Конституционния съд

БСП, ДПС, АБВ и БДЦ сезираха Конституционяни съд (КС) за промените в Закона за здравното осигуряване, предложени от здравния министър Петър Москов. В искането до съда се обжалват две норми от закона - разделянето на здравните пакети на основен и допълнителен и това, че държавата не плаща осигуровки за хората, които тя осигурява.

Д-р Емил Райнов от БСП припомни, че след приемането на закона от левицата написаха писмо до президента да наложи вето и да докаже, че е загрижен за здравето на всички българи.

"Той не беше загрижен и законът излезе в Държавен вестник. Затова пристъпихме към следващата стъпка и започнахме събирането на подписи, за да дадем решението на КС. В събирането на подписите, освен БСП се включиха ДПС, АБВ, БДЦ, както и независими депутати. Събраха се над 61 подписа, които ще бъдат внесени в КС днес", обясни той.

Джевдет Чакъров от ДПС пък коментира, че движението е заявило категоричната си позиция в пленарна зала, че ще сезира компетентните институции с оглед на дискриминационните текстове в закона.

Бойко ще полИжи огромни усилия

Разкрития: Бащата на министър Лукарски пак спечели обществена поръчка

Поредна крупна обществена поръчка е спечелила фирмата на бащата на икономическия министър Божидар Лукарски. Компанията „Мусат“ АД е сред трите фирми, спечелили търга за доставка на камери за няколко централни улици в Русе. Тя е за 858 036 лв.

Консорциумът „Дунав мост – трафик“ обединява софийските фирми  „Глобал уан“ ООД, „Лирекс“ ООД и „Мусат“ АД, тъй като очевидно в Русе местните дружества не могат да монтират 12 четящи устройства по бул. „Тутракан“. И за да няма никакво съмнение, че въпросният консорциум е наложен на Община Русе от София е достатъчно да се спомене фактът, че модернизацията на булеварда е по проект „Подобряване на достъпността на Еврорегион Русе – Гюргево с паневропейски транспортен коридор 9“. Общият бюджет е 6,790 млн. евро, от които 4,668 млн. евро са от Европейския съюз, 700 000 евро от Министерство на регионалното развитие и благоустройството и 166 000 евро дава Община Русе.

Откакто Божидар Лукарски стана министър на икономиката, фирмата на баща му Цецо Лукарски изведнъж започна да „печели“ крупни общински и държавни обществени поръчки. Тази година неочаквано кметът на Ямбол Георги Славов ангажира „Мусат“ АД да внедри система за контрол на автобусния транспорт. Контрактът е на стойност 23 000 с ДДС и за него не е обявявана обществена поръчка.

Фирма на министерския баща поддържа системите за контрол на Столичния автотранспорт. Особеното в случая е, че „Мусат“ АД е подизпълнител на чешката „Микроелектроника“ ООД. Поради тази причина не са известни финансови параметри на сделката. Договорът между двете фирми е сключен на 28 ноември 2014 г. Документи обаче показват, че месечно чехите получават по 9 165 лв. от Центъра на градска мобилност към Столична община.

На тази дата: 10 юли 1985 г. Френските специални служби потопяват кораб на „Грийнпийс”

1985 г. френските специални служби потопяват кораба „Рейнбоу Уориър”, собственост на екологичната организация „Грийнпийс”. Съгласие да се осъществи „проектът на неутрализация” дава лично френският президент Франсоа Митеран.

Два взрива, заложени от френски агенти, потапят „Рейнбоу Уориър” за 4 минути в новозеландското пристанище Оукланд. От експлозията загива португалският фотограф Фредерико Перейра, а 12 други активисти на „Грийнпийс” са ранени. Нареждането е издадено, тъй като Париж искал да възпре „Рейнбоу Уориър” да достигне до атола Муруроа, където еколозите имали намерение да протестират срещу извършваните от Франция ядрени опити.

За операцията са заловени френските агенти Ален Мафар и Доминик Прийор, които се представили за швейцарска туристическа двойка. Арестът им е извършен на 12 юли, а през декември с.г. били осъдени на 10 години затвор в Нова Зеландия.

Любопитен факт е, че официално президентът Митеран винаги е отричал участието си в тази „идиотска” по неговите думи афера и се е оправдавал, че е бил поставен пред свършен факт.

„Рейнбоу Уориър” е корабът символ на „Грийнпийс”. С него еколозите провеждат акциите против избиването на китовете и против ядрените оръжия през 70-те и 80-те години на 20 в. След потапянето му през 1987 г. под световен натиск френското правителство плаща 8,16 млн. долара компенсация на екоорганизацията.

Вицове, юли 2015 г.

СмЕх



Късно през нощта полицай вижда мъж, който се суети пред някаква брава.
-Какво правите?
-Намерих един ключ и сега пробвам всички врати подред, за да го върна на собственика му.

***

Боядисаха стените в нашия вход и сега, като погледна от асансьора, не мога да разбера, дали съм на моя етаж.
Преди, като прочетях "Марчето е к*рва" или "ЦСКА- шампион", знаех, че съм си на етажа.

***

Спортен коментатор по Дарик радио:
- Днес температурата в Сидни е 37 градуса. Тук дори мъртъвците поддържат нормална телесна температура.

***

Възрастен мъж лежи на смъртното си легло, а около него си играе малкото му внуче. По едно време дядото усетил от кухнята да се носи аромата на любиииимите му кюфтенца. С последни сили се надигнал леко и казал на внук си:
- Пепи, иди моля те до кухнята и ми донеси едно кюфтенце, че много ми се прияде.
Отишло детето, след малко се върнало и казало:
- Не може, баба каза, че са за погребението!

***

Ще пътуваме до Гърция ... малко съм притеснен от ситуацията там, та се подготвих ... скрил съм кеш в 4 вида валути на 7 места в багажа, на Колата ще зареждам нафта докато не ми олее калника, купихме една торба с лекарства, 35 консерви Русенско варено, 11 ролки тоалетна хартия, портрет на Алексис Ципрас как държи реч, сателитен телефон към ИНМАРСАТ с паник бутон, изпращащ координатите ти в щаба на Гражданска защита, портрет на Ангела Меркел с надпис на гръцки: "Който е давАл заеми си е негов проблем, имАл дал", две бейзболни бухалки за самозащита + една по-малка за детето, изрових от мазето един пожълтял "Алманах на кризата в България от 97ма" (да чета на плажа и да съм на щрек) и взех на заем от съседа едни автомобилни вериги за тежки зимни условия (за всеки случай) ... тръгваме, стискайте ни палци!
***

Всяка сутрин нови вицове

четвъртък, 9 юли 2015 г.

Меркел: Няма да опростим дълга на Гърция

"Няма да опростим дълга на Гърция", категорично заяви канцлерката на Германия Ангела Меркел. Тя коментира кризата в Гърция от Босна и Херцеговина, където е на официална визита.

"В неделя е решаващото и важно заседание на срещата на лидерите от ЕС", подчерта тя, цитирана от ТАСС. "Сега не могат да се направят абсолютно никакви прогнози какви ще бъдат резултатите от него", обясни Меркел.

"Желязната лейди" доста сдържано оцени усилията на Алексис Ципрас и Атина да се преборят с кризата и предложения от тях нов план. Днес през деня някои гръцки вестници обявиха, че Гърция готви план в перспектива от две години, според който ще се направят структурни реформи, ще се вдигнат различни данъци, като целта е да се влеят в бюджета 12 милиарда евро.

"Не съм в състояние сега да кажа точно какво означава този план и дали самата програма е достатъчна за излизане от кризата и как тя може да се отрази на страната да се справи с дълговете си", коментира Меркел.

Както е известно Еврозоната даде ултиматум на Ципрас да направи предложения, които да бъдат разгледани от лидерите на страните членки и евентуално да бъде подписано компромисно споразумание. Срокът изтича днес - четвъртък, в 24 часа.

А в неделя бе свикан извънреден форум на всички лидери от Евросъюза в Брюксел, на който да се вземе решение по кризата в Гърцияа. 

Торнадо удари Венеция! Видео

Торнадо премина през покрайнините на Венеция, унищожи десетки сгради и уби един човек. Във видео, публикувано от очевидец в YouTube, се вижда как стихията изтръгва дървета от земята и нанася щети, дори върху бензиностанция.

На кадрите, заснети с мобилен телефон от автомобил, се забелязват летящи отломки, изсипващи се върху пътя, чуват се писъци…

Според местни медии, цитирани от „Гардиън“, торнадото е довело до смъртта най-малко на един човек. Предстои оценка на материалните щети. Те са съсредоточени върху сравнително малък район, но са сериозни – стихията е откъснала десетки покриви, а някои сгради са изцяло разрушени.

ВИДЕО

Варна: Ремонт, а след ремонта... пак ремонт

Снимка: "Таралеж"
Безумията при ремонта в центъра на Варна продължават, видя екип на „Таралеж“. Само няколко дни след поставянето на новите плочки в района на градинката на „Часовника“ те бяха изкъртени от фирмата изпълнител.

Оказало се, че не са положили електрическите кабели. Това не се случва за първи път, а поне за трети път в рамките на няколко месеца. Новите плочки бяха къртени и в района на „Валентина“ за поставяне на лампи. С тези безумия не е учудващо, че срока на ремонта беше удължаван вече няколко пъти.



ВИДЕО НА „ТАРАЛЕЖ “



Клип с цигани, които живеят на гърба на българите и хвалят Бойко, взриви интернет

Видео, в което видимо цигани възхваляват особата на премиера Бойко Борисов и как той им осигурявал охолен живот, се превърна в хит в социалните мрежи.

В него трима души, един зад камера и двама пред, демонстрират задоволството си от получаваните от Бойко Борисов помощи. Любопитен за отбелязване факт е, че видеото е публикувано на 17 декември 2013 година – период, в който първото правителство на ГЕРБ вече не е на власт. Разбира се, съществува вероятността кадрите да са записани с по-ранна дата.

Млад ром (от видеото разбираме, че е на 24 години) е основният „говорител“ на бившия премиер. В рамките на видеото той коментира колко пари получава от помощи, как вече има четири деца и ще ги утрои в следващите няколко години, за да взема още повече финикийски знаци от държавата.

Впоследствие се появява по-възрастен мъж, с видимо наднормено тегло, който буквално пошляпва разголения си корем и твърди, че криза в държавата, предвид завидния му търбух – нямало.

В края на видеото „говорителят“ разкрива, че помощите, които получавали, били задължителни, за да не „правят бели“ ромите.

ВИДЕО



На тази дата 9 юли 1877 г. Проведен е първият тенис турнир „Уимбълдън”

1877 г. проведен е първият тенис турнир „Уимбълдън”. Това е най-старият и най-престижен турнир по тенис, наричан много често и неофициално световно първенство. Винаги започва точно шест седмици преди първия понеделник на август и продължава две седмици.

Клубът, който дава началото на турнира, е основан през 1868 г. като Всеанглийски клуб по крокет. Към момента на приобщаването на тениса през 1876 г. клубът изпитва сериозни финансови трудности заради ниската популярност на крокета и поскъпването на наема за четирите акра ливади (1,6 декара), на които се играе.

Затова през април 1877 г. управата решава като експеримент да проведе турнир по тенис, за да привлече както нови членове, така и допълнителни средства. Новият спорт бързо печели популярност и през 1882 г. е взето решение да се смени името на клуба на Всеанглийски клуб по лон тенис.

В първото издание участват само 22-ма мъже. Побеждава 27-годишният Спенсър Гор, известен играч по ракетс - игра, подобна на днешния скуош. Участниците плащат такса от 1 гвинея (21 шилинга), а билетите струват по 1 шилинг. Само за финала билети си купили около 200 зрители, а победителят получил 12 гвинеи и купа на стойност 25 гвинеи. Печалбата на организаторите била в размер на 17 гвинеи и веднага била вложена в покупка на нова косачка за трева.

През 1884 г. за първи път до участие са допуснати жени - 13 на брой, както и мъжки двойки. През 1913 г. се включват женските и смесените двойки.

През 1922 г. клубът, а с него и турнирът се местят на ново място - в Чърч Роуд, където пребивават и до днес. На 22 юни го открива крал Джордж V. Новият Централен корт е за 14 000 зрители, а кралската ложа побира 75 човека.

Вицове, юли 2015 г.

Чешките туристи са вече тук...

СмЕх


- Бабо Меркел, де така?
- Тичам Ципрас, за евра.
- А ти къде си се насочил?
- Референдум съм насрочил, няма да гласуват с "Да".

***

Двама приятели разговарят в кръчмата.
- Вчера жена ми така ме разстрои, че вече втори ден пия!
- Дааа... Скъпо ни излизат тия жени...

***

Варварските времена, когато колбасите се правеха от животни - отминаха...

***

Въпрос към радио "Ереван":
- Какво представлява хъркането?
Отговор на радиото:
- Спане на висок глас ....

***

След сватбата мъжът започва да крещи на жена си:

- Запомни - вече няма “мое” и “твое”! Всичко е наше! И какво ровиш в гардероба, докато ти говоря?! Какво търсиш?!

Жената (плахо):

- Нашият сутиен...

***
Всяка сутрин нови вицове

сряда, 8 юли 2015 г.

Балкани: В Гърция братовчед на Ципрас е шеф във Външно

Георгос Ципрас (47 г.) е пръв братовчед на гръцкия премиер Алексис Ципрас (40 г.) Той работи в Министерството на външните работи и отговаря за международните икономически отношения на Гърция.

Когато през януари СИРИЗА спечели изборите с убедително мнозинство, Ципрас се врече да сложи край на шуробаджанащината. Може да се е отнасяло за други, за него явно не.

Братовчедите Георгос и Алексис са завършили строително инженерство. Заедно основават строителна фирма, но не им потръгва. Алексис излиза от фирмата и поема към политиката. Издига се до министър-председател. Малко след избора на Алексис начело на кабинета в Атина братовчед му се озовава във Външно. Задачата му е да привлича чужди инвестиции.

Това разказва самият Георгос Ципрас на журналист от сп. "Шпигел", когото приема в кабинета си. Признава, че задачата му е тежка в една страна, където банковата система е пред срив, а парични преводи в чужбина стават само със специално разрешение. Никой не му завиждал за поста и всяко обвинение в шуробаджанащина било безпочвено. Дали?

Чиновникът Ципрас сега търсел пари из цял свят, включително в Русия и Иран.

"В момента никой не иска да инвестира в Гърция", казва братовчедът и поглежда през прозореца към централния атински площад "Синтагма". Външно министерство е в близост до парламента.

"Всички мислят, че Гърция била нестабилна, но това е погрешно. След общите избори през януари зад правителството е голямо мнозинство. Това го потвърди и референдумът на 5 юли", смята Георгос.

Пратеникът на "Шпигел" му припомня, че Гърция е потънала в дългове, безработицата е над 25 на сто, задава се излизане на страната от еврото.

"Аз съм оптимист, че ще се стигне до споразумение с кредиторите", изрича домакинът.

Колко време Гърция може да удържи без още чужди пари?

Отговорът е: "Не много дълго. На 20 юли е падежът на плащания към Европейската централна банка."

Това, че банките в Гърция все още са затворени, а на банкомат могат да се теглят само по 60 евро на ден, било "лоша работа". Но контролът на движението на капиталите не била идея на Атина, други били виновниците.

Той обаче признава: "През последните пет години икономиката ни непрестанно вървеше надолу. Брутният вътрешен продукт падна с 25 на сто. Това е странно за едно народно стопанство в мирни времена. Сега е видно, че е погрешна терапията на Международния валутен фонд, на Европейската централна банка и на Европейската комисия."

Кредиторите не отстъпвали от позицията си да налагат икономии. Братовчедът Ципрас се оплаква и че преди 5 години гръцките търговски представители зад граница били 200 души, а сега едва 147. Било пълен абсурд точно в тези времена да се посяга на тези хора. Подобни съкращения, наложени от кредиторите, нямали връзка с главния мозък.

Гневи се и на отрицателното отношение на много европейци спрямо СИРИЗА: "Та ние сме на власт едва от половин година. Не ние доведохме Гърция до това положение. Разпространяват се и лъжи, че СИРИЗА била срещу еврото и Европа. Това е чиста проба пропаганда! Това не е вярно. В действителност много богати държави членки на ЕС не желаят промени в Гърция, защото икономическият им елит профитира от положението."

При това новото правителство заглушило корупцията.

"Дори пожертвахме финансовия си министър Янис Варуфакис, само защото ЕС не се разбираше с него. Повече не би могло да се очаква от нас", казва Георгос Ципрас.

Той е категоричен, че още по-суров курс на икономии от сегашния е изключено да има, няма да има и смяна на курса на Атина: "Ще отхвърляме всичко, което би удължило рецесията от последните години и би натоварило допълнително и без това обеднялото население."

На Георгос Ципрас му било ясно, че твърде скоро на Гърция няма да й остане нищо друго, освен да се върне към драхмата или поне временно да печата някаква друга валута. Това би била “икономическа, политическа и социална катастрофа”, която в Гърция никой не желаел.

Ципрас все пак размисля, обляга се на стола, скръства ръце, притваря очи и изрича: "Сигурен съм, че ще намерим решение. Абсолютно сигурен съм."

СмЕх: Бареков ще спасява Гърция

Българският евродепутат Бареков специално поздравил гръцкия премиер за усилията му да извади страната си от кризата и му обещал подкрепа в парламента. Подробност е, че Бареков е десен консерватор, а Ципрас  - крайно ляв гръцки политик. Важното е желанието.

Бойко към Бъчварова: Уволняваш без коментар

Премиерът Бойко Борисов прави разбор на действията на полицаите, упражнили насилие в клип, разпространен в "Господари на ефира". Той се връща към миналото си на главен секретар и детайлно коменитра непрофесионалните действия на бившите си колеги от МВР. 

Дадени са и указания на вътрешната министърка Румяна Бъчварова:"Доколкото те познавам, ще приложиш цялата строгост на закона".

"Да минат проверките, но не се бави. Тези хора не трябва и дори да жалите за тях, те не са добри професионалисти. Гледах ги внимателно, ритат, блъскат, обиждат – в смисъл, нищо от този служител по-добро не можеш да извадиш за в бъдеще. Чак ме беше срам да гледам как едно момиче, пияно четири души го търкалят по земята да му сложат белезниците. Слагането на белезниците е за норматив. То не е да правиш операция, да чакаш да го хване упойката… Това е норматив!", обяснява премиерът.

Всичко това се случва, разбира се, на традиционното място - заседанието на Министерския съвет.

Според Бъчварова в пускането на два клипа - единия за полицейско насилие в София, другия на границата с бежанци, които са отпреди няколко месеца, "може да се разчете преднамереност".

"Въпросът е, че очевидно тези записи са били държани някъде, за да могат в един момента едновременно да бъдат излъчени и да направят това внушение", казва вътрешната министърка, която твърди пред колегите си от МС, както и чрез стенограмата пред широката българска общественост, че в МВР "няма съзнателна политика на насилие, нито има чак такива попуски, които да създадат съществен проблем".

 "Уволняваш без изобщо да има коментар по тази тема", нарежда обаче Борисов.

Малко по-късно беше изпълнено желанието на Борисов:


Днес следобед потърпевшите Веселина Китова и Александър Грошанов са се явили в полицията и са подали жалба срещу полицейските служители. Това дало основание за образуване на дисциплинарно производство и отстраняването им от длъжност. Главният секретар на МВР Георги Костов беше категоричен, че при такива случаи трябва да се понесе най- строгата отговорност.

Докладът за КТБ

Докладът на т.нар Комисия за източването на Корпоративна търговска банка вече е факт - в късни доби снощи той беше публикуван на закътано място на сайта на Народното събрание.

Ако очаквате сензации, ще бъдете разочаровани. Ако очаквате имената на вложители с преференциални лихви и списък на тези, които са направели цесии, също ще останете разочаровани. Няма да ги откриете. Няма да видите нито веднъж и името на депутата от ДПС Делян Пеевски, когото самият Цветан Василев определи като свой бивш съдружник.

151-страничният доклад е публикуван на сайта на парламента, като документът е сканиран от хартиен носител в .pdf формат, който сериозно затруднява работата с него. Вместо да бъде разпространен в електронен формат, който да позволява работата с него. Заедно с него са публикувани и 236-страничен списък с кредитните досиета на свързани с банката фирми, както и 151 страници с различни доклади на надзорните институции, които те са предоставили на председателстваната от депутатката Десислава Атанасова (ГЕРБ) временна комисия. (трите документа може да откриете най-отдолу).

Да, потвърдено е, че КТБ е действала като "пирамида" - нещо, което отдавна е известно на обществото. Била е "лична касичка" на председателя на надзорния си съвет и основен собственик Цветан Василев. Раздавала е щедро кредити на свързани фирми без обезпечения. И всичко това - пред очите на държавните структури, които е трябвало да отговарят за национална и финансова сигурност - БНБ и ДАНС.

Какво може да се види от доклада, с което до сега публиката не е запознавана покрай потока от информация, който се лееше през последната година, а и преди това?

Новото е, че за първи път пред обществото ДАНС огласява сигнали до службите и проверки, свързани с ексбанкера Цветан Василев. През годините не са били малко, по някои от тях е събирана с години информация, но нито една от тях не е довела до започване на някакво съдебно производство срещу Василев или други свързани с него фирми. Случайност? Дали?

Ето и за какво става въпрос

През 2005 г. се установяват пет случая на съмнителни операции, три от които са насочени към Национална служба "Полиция", а два - към ГДБОП. По-значими случаи, свързани с КТБ, са по приватизацията на значимо предприятие от ВПК, както и от сферата на енергетиката. Уведомена е ГДБОП. Събирана е значителна информация за Софийската градска прокуратура, както и по прокурорска проверка на ВПК. Това е до 2009 г., а през 2009 г. е събирана допълнителна информация във връзка с имущество, придобито от престъпна дейност.

През 2006 г. информацията за съмнителни операции е насочвана към ГДБОП за Цветан Василев. По този случай е получен отказ от Софийска градска прокуратура за образуване на досъдебно производство.

През 2007 г. два случая са насочени към ГДБОП. Единият касае съмнителни операции с участие на дружество в сферата на строителството и търговията с недвижими имоти, което се свързва с Цветан Василев. След това две години е събирана допълнителна  информация и е предоставена на ГДБОП.

Другият случай касае отнемането на лиценза на българска банка и действия от КТБ за придобиването ѝ. Информацията е предоставена на ГДБОП с копие до Върховна касационна прокуратура.

През 2008 г. дирекцията е насочила информация по случай, свързан с насочване на крупна сума, свързано с последващо теглене в брой. Тук връзката с Цветан Василен е косвена. Има събиране на допълнителна информация и през 2009/2010 г. е образувано досъдебно производство.

През 2013 г. дирекцията е насочила два случая към ГДБОП - през януари и май. Единият касае търговия с акции на КТБ. Цялата получавана информация относно сделки с ценни книжа през КТБ като инвестиционен посредник съдържа единствено данни за сделки над определено количество за даден период, без видимо съмнение. Поради това не се констатират причини и съмнения, свързани с КТБ и Цветан Василев след множеството сделки с акции. Голяма част от тези сделки касаят нормалната дейност на дружества с ясна репутация.

Другата информация, насочена към ГДБОП, касае съмнителни сделки с акции на дружества относно търговия с петролни продукти.

През 2010 г. в дирекцията са постъпили две запитвания от Национална служба "Полиция" и Софийска градска прокуратура, отнасящи се до Цветан Василев.

През 2013 г. отново по искане на Софийска градска прокуратура е събирана и предоставяна информация на дирекция "Финансово разузнаване" по линия на международния обмен. Това е финансова информация, събирана от 10 държави от аналогични звена.

Какво става след затварянето на банката през юни 2014 г.? 

Съмнителни операции, насочени към източване на банката от Цветан Василев, са докладвани в дирекцията след поставяне на банката под специалния надзор на БНБ. Получената информация приоритетно е насочвана към прокуратурата. Дирекцията е изготвила 17 справки в периода юни-декември 2014 г. по постъпили уведомления от финансовия сектор. С оглед на получените уведомления са извършвани допълнителни проверки, обхващащи 377 физически и юридически лица.

Информацията е насочвана към прокуратурата. На база на анализите на свързаността са изготвени запитвания до чужди финансови служби, обхващащи 25 държави. След месец юни 2014 г. са получени 7 запитвания от чужди финансови служби за Цветан Василев и свързани с него дружества. Информацията касае 37 дружества, имащи връзка с Цветан Василев..
След юни 2014 г. дирекцията е събира допълнителна информация във връзка с Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество, от която са получени 3 писма.

Финансите на КТБ - накратко

В общи линии докладът обобщава порочната практика за отпускане на кредити на свързани лица без опезпечение и обслужване на Цветан Василев. Ето някои извадки от него.

За кредитите:

Най-голямата група е от 82 кредитополучатели и се състои от такива, които в преобладаващата си част (67 случая) нямат собствена оперативна дейност или тя е силно ограничена, а приходите им се генерират изцяло или преобладаващо от трети лица. Общата експозиция на всички дружества от групата е 3434 млн. лв., или 64% от кредитния портфейл.

Това са дружества и холдингови компании, чиято основна дейност е предимно инвестиционна, в много случаи без собствен персонал и друга оперативна дейност. Много от тях са новосъздадени (т.е. създадени в рамките на до 12 месеца преди отпускането на първия кредит) или такива с цел придобиване на дялове и акции в други дружества. В повечето от кредитните досиета на кредитополучателите от тази група не са намерени подробни бизнес планове или друга информация, която да подкрепя икономическата целесъобразност за отпускане на кредитите, очакваните парични потоци на кредитополучателите и източниците за погасяване на съответните кредити. За голяма част от кредитните досиета не са налични документи, удостоверяващи дали кредитът е използван съгласно целта, описана в договора за кредит. Обезпечения по тези кредити са залози на материални активи, бъдещи вземания с постъпления по банкови сметки на кредитополучателя в банката, акции на придобитите предприятия или търговски предприятия. Преобладаващата част от тези обезпечения се оказват с пропуски при тяхното учредяване или несъществуващи, което ги прави нереализируеми.

Към 30.09.2014 г. в резултат на анализа на кредитополучателите в тази категория коефициентът на покритие на дълга с валидни обезпечения, като се вземе предвид възстановимата им стойност, е едва около 2%.


Вижте доклада за КТБ ТУК

Радан Кънев с ултиматум към Калфин

Ултиматум към АБВ и вицепремиера Ивайло Калфин отправи съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев от парламентарната трибуна преди минути. Повод станаха отхвърлените снощи от правната комисия промени в конституцията с гласовете на АБВ.

"Изразяваме дълбока тревога от поведението на опозицията и една от партиите, довечера участвали в мнозинството. И ако по отношение на опозицията не можем да имаме претенции, то по отношение на мнозинството е отказ от отговорност за управление и стабилността на държавата", каза Кънев. Ние настоятелно очакваме от представителя на нашите партньори в изпълнителната власт, вицепремиер Ивайло Калфин, ясна позиция по конституционни те промени и от това ще зависи доверието към него като членове на кабинета, размаха пръст Кънев. И така намекна, че може да бутне вицепремиера от кабинета.

Кънев предупреди,  че ако промените в конституцията не минат и в пленарната зала, РБ в далеч по-радикалната промени в Закона за съдебната власт. Това се налагало, "за да бъдат изкоренени силите на статуквото, които днес упражняват ключово влияние против промените в съдебната власт".

За нас успехът на съдебната реформа е безусловен критерий за равноправно членство в ЕС, каза още Кънев и даде пример с референдума в Гърция, който бил доказателство какво се случва, когато няма реформи.

Без коментар!

Полицейското насилие се толерира от главния прокурор

На 24 юли главният прокурор заяви, че полицайката Анна Витанова, разпространила радистки изявления по интернет , не трябва да бъде наказана. Битува разбиране, че едно умерено полицейско насилие трябва да се толерира, защото в противен случай полицаите се демотивирали .

Това противоречи с правовата държава, заяви адвокат Михаил  Екимджиев  по НТВ , по повод разпространения клип на полицейско насилие.

Отдавна главният прокурор  прави каквото си иска. Той се постави над закона и Конституцията . Постави миската  „Кюстендилска  пролет“ също над законите и Конституцията . Когато се дават такива сигнали към полицаите,  става ясно, че те се  покровителстват  от най високо място. И е съвсем логично , че след подобни изказвания  следват такива случаи на полицейско насилие . Те са признати за системен проблем. Разследването у нас се води така, че да прикрие извършителите. Ние сме свидетели  на полицейска бруталност.

В закона е казано кога може да се употребява сила. Полицаите нямат право да раздават шамари като улични бандити. Често сме свидетели  на това:  При даден  инцидент се вика подкрепление  и после всички дават обяснение, с което се омаловажава случилото се. Това е заучена стратегия. Виждате как техните специални тактики  се обръщат не срещу престъпници , а срещу граждани. Правят го с хора, с младежи и с протестъри , допълни адвокатът.

Икономистът Тома Пикети: Германия никога не се издължи, а го иска от Гърция

В пространно интервю за немския вестник „Ди Цайт“ прочутият френски икономист Тома Пикети призовава за европейска конференция за дълга. Германия от своя страна, твърди той, не бива да отказва помощ на Гърция.

След успеха на книгата си „Капиталът през XXI век“ Пикети се смята за един от най-влиятелните икономисти в света. Именно неговият аргумент за преразпределението на прихода и частното богатство предизвика широка дискусия на международно ниво. В интервю пред Георг Блуме французинът излага позицията си за европейския дълг и кризата в Гърция.

– Трябва ли ние, германците, да сме доволни, че дори френското правителство е в синхрон с немската догма на икономии?

– Разбира се, че не. Няма причина за радост нито за Франция, нито за Германия, още по-малко за Европа. Много повече се притеснявам, че консерваторите, особено в Германия, са на път да унищожат Европа и европейската идея, и то само заради шокиращото си пренебрежение към историята.

– Но германците вече сме се съобразили с нашата собствена история.

– Но не и когато става дума за плащане на дългове! Миналото на Германия, за това заслужава уважение, трябва да е от огромно значение за днешните германци. Погледнете историята на държавния дълг – Великобритания, Германия и Франция са били в ситуацията на днешна Гърция и всъщност са били дори по-задлъжнели. Първият урок, който можем да вземем от историята на дълга е, че не се сблъскваме с изцяло нов проблем. Имало е много начин да се изплащат дълговете, не е само един, в което Берлин и Париж се опитват да убедят гърците.

– Но не трябва ли те да се издължат?

– Книгата ми излага историята на прихода и богатството, включително на държавно ниво. Онова, което ме шокира, докато пишех, е, че Германия е наистина единственият и най-добър пример за страна, която през цялата си история не е изплащала своя външен дълг. Нито след Първата, нито след Втората Световна война.

– Но със сигурност не можем да направим извода, че днес няма как да се справим по-добре?

– Като чуя как германците казват, че поддържат много морална позиция за дълга и силно вярват, че дълговете трябва да се плащат, си мисля – ама че шега! Германия е страната, която никога не е погасила дълговете си. Тя няма основание да изнася лекции на другите държави.

– Опитвате се да изобразите страните, които не си плащат дълговете, като победители?

– Германия е такава държава. Но почакайте – историята ни показва два начина задлъжняла страна да избегне вината. Единият от тях е демонстриран от Британската империя през XIX век, след скъпите войни с Наполеон. Това е бавният метод, който сега се препоръчва на Гърция. Империята погасява дълговете си чрез строга бюджетна дисциплина. Това работи, но отнема изключително много време. За повече от сто години британците се отказват от два до три процента от икономиката си, за да погасяват дълга – повече, отколкото са харчели за образование. Това не трябваше да се случва, не бива да го допускаме и днес. Вторият метод е много по-бърз. Германия го доказа в ХХ век. По същество, той се състои от три компонента – инфлация, специален данък върху частните авоари и облекчаване на дълга.

– Т.е. казвате, че германското икономическо чудо е основано на същия тип дългово свиване, което днес отказваме на Гърция?

– Точно така. След края на войната през 1945 г. дългът на Германия е повече от 200% от брутния ѝ вътрешен продукт. Десет години по-късно от него е останало много малко – под 20%. По същото време Франция успя с подобен хитър обрат. Това невероятно бързо редуциране на дълга е невъзможно за постигане чрез фискална дисциплина, както днес препоръчваме на Гърция.

Вместо това, и двете държави използваха втория метод, с трите компонента, които споменах, включително облекчаване на дълга. Помислете за дълговото споразумение от Лондон през 1953 г., според което 60% от германския външен дълг бе отменен, а вътрешните дългове бяха преструктурирани.

– Това се случи, защото хората разбраха, че високите репарации, изисквани от Германия след Първата световна война са една от причините за Втората. Искаха този път да простят греховете на Берлин!

– Глупости! Това няма нищо общо с моралните нагласи – става дума за разумно политическо и икономическо решение. Те правилно разбраха, че след сериозните кризи, създали огромни огромни дългови товари, в някакъв момент трябва да се погледне към бъдещето. Не можем да настояваме, че новите поколения трябва да плащат в продължение на десетилетия за грешките на родителите си. Гърците, без съмнение, са направили големи грешки. До 2009 г. правителствата са правели немислими неща. Но въпреки това по-младото поколение не носи по-голяма отговорност за грешките на по-старото – както е и с германците през 50-те и 60-те години. Трябва да погледнем напред. Европа е основана на базата на опрощаването на дълговете и инвестицията в бъдещето, а не на идеята за безкрайното наказание. Необходимо е да помним това.

– Краят на Втората световна война беше цивилизационен разпад. Европа беше осеяна с трупове. Днес е различно.

– Да се отрекат историческите паралели с поствоенния период би било грешка. Да помислим за финансовата криза от 2008/2009. Тя не беше просто някаква криза, беше най-голямата финансова криза от 1929 г. насам. Така че сравнението е съвсем валидно. Това е еднакво вярно и за гръцката икономика – между 2009 и 2015 г. брутният вътрешен продукт там е спаднал с 25%. Това е сравнимо с рецесиите в Германия и Франция между 1929 и 1935 г.

– Много германци вярват, че гърците все още не са признали грешките си и искат да продължат безконтролното харчене.

– Ако ние бяхме казали на вас, германците, през 50-те години, че не сте признали провалите си, вие още щяхте да изплащате дълговете си. За щастие, сме много по-интелигентни от това.

– Германският финансов министър, от друга страна, изглежда вярва, че излизане на Гърция от Еврозоната може да насърчи по-силно единство в Европа.

– Ако започнем да изритваме държави, кризата на доверие, в която Еврозоната се намира днес, само ще се влоши. Финансовите пазари моментално ще се нахвърлят на следващата страна. Това би било началото на дълъг и провлачен период на агония, в който рискуваме да принесем в жертва европейския социален модел, нейната демокрация и всъщност нейната цивилизация на олтара на консервативната и нерационална консервативна политика на икономии.

– Вярвате ли, че ние, германците, не сме достатъчно щедри?

– За какво говорите? Щедри? В момента Германия печели от Гърция като удължава заемите на сравнително високи лихвени нива!

– Какво решение бихте предложили за кризата?

– Нуждаем се от конференция за всички дългове на Европа – точно както след Втората световна война. Преструктуриране на общия дълг, не само в Гърция, но и в няколко други страни, е неизбежно. Точно сега изгубихме шест месеца в напълно непрозрачни преговори с Атина. Идеята на Еврогрупата, че Гърция ще достигне бюджетен излишък от 4% от БВП и ще изплати дълговете си за 30 или 40 години все още е на масата. Твърди се, че те ще достигнат един процент излишък през 2015 г., два процента през 2016, три процента и половина през 2017 г. Пълен абсурд! Това никога няма да се случи. И все пак продължаваме да отлагаме необходимия дебат прекалено дълго.

– И какво ще се случи след съкращенията на големия дълг?

– Нова европейска институция би била необходима, за да определя максимално допустимия бюджетен дефицит, за да се предотврати бързо образуване на дълг. Това може да е например комитет в Европейския парламент, който да се състои от законодатели от националните парламенти. Бюджетни решения не следва да се вземат извън рамките на законодателната власт. Да се подкопава европейската демокрация, което Германия прави днес като настоява държави да стоят в недоимък под механизми, контролирани от Берлин, е тежка грешка.

– Вашият президент, Франсоа Оланд, наскоро се провали в критиките си към фискалния пакт.

– Това не подобрява нищо. Щом в последните години до решенията в Европа се достигаше по по-демократичен начин, сегашната политика на икономии би трябвало да е по-малко стриктна.

– Но нито една от политическите партии във Франция не участва в това. Националният суверенитет се смята за свещен.

– Точно така, в Германия доста хора се развличат с мисли за възстановяване на европейската демокрация, за разлика от Франция с нейните безброй убедени в суверенитета граждани. Нещо повече, нашият президент все още се показва като затворник на проваления през 2005 г. референдум за европейска конституция. Франсоа Оланд не разбира колко много неща са се променили заради финансовата криза. Трябва да преодолеем собствения си национален егоизъм.

– Какъв тип национален егоизъм виждате в Германия?

– Смятам, че Германия е до голяма степен оформена от обединението си. Дълго имаше опасения, че то ще доведе до икономическа стагнация. Но след това обединението се оказа много успешно, благодарение на функциониращата мрежа за социална сигурност и непокътнатия промишлен сектор. Междувременно, Германия толкова се възгордя от успеха си, че раздава уроци на всички други държави. Това е малко инфантилно. Разбирам колко важно е успешното обединение в личната история на канцлера Ангела Меркел. Но сега Германия трябва да преосмисли нещата. В противен случай нейната позиция за дълговата криза ще бъде сериозна заплаха за Европа.

– Какъв е Вашият съвет за канцлера Меркел?

– Тези, които днес искат да изгонят Гърция от еврозоната, накрая ще свършат на бунището на историята. Ако канцлерът иска да осигури мястото си в учебниците, точно както Хелмут Кол го направи преди 25 години, трябва да изгради решение по гръцкия въпрос, включително и с конференция на дълга, с която можем да започнем начисто. Но с подновена, много по-строга фискална дисциплина.

На тази дата: 8 юли 1876 г. Акробатката Мария Спелтерини пресича Ниагара по въже

1876 г. акробатката Мария Спелтерини пресича Ниагара по въже. 23-годишна италианка изпълнява номера няколко пъти, като дори минава по въжето, опънато над водите на водопада със затворени очи.

Първият опит на цирковата артистка е на 8 юли. Тогава стига от единия до другия край на въжето за единайсет минути. Поема си дъх и се връща заднишком за десет. Четири дни по-късно - на 12 юли, смелата Спелтерини повтаря акробатичния номер. Този път обаче е сложила на краката си кошници за праскови. Фурорът е пълен.

След седмица цирковата артистка поема по същия маршрут. За разнообразие завързва очите си. Отново извървява опасното трасе, без да обръща внимание на грохота под нозете й. Минават още три дни и Спелтерини пак е на въжето над Ниагара - с белезници на глезените и китките. Невъзмутимо пази равновесие пред очите на всички. Подвизите є са запечатани от обектива на фотографа Джордж Къртис и снимките й се появяват в пресата.

Вицове, юли 2015 г.

Ех, защо стопанина ми не беше рибар...

СмЕх


- Е? У вас или у нас?
- Господине, защо решихте, че съм съгласна?
- Г-жо, нека си го кажем направо: коя друга 30-годишна жена ще дойде на изложба на карбуратори?

***

Българинът ползва подлеза само в крайна нужда, а също по голяма и малка...

***

В древен Китай, банята не била разделена на мъжка и женска, но когато населението превишило един милиард - всички осъзнали, че това било грешка.

***

– Как мислиш? Кое е по-опасно зад волана според теб – естествената блондинка или боядисаната?
– Разбира се, че боядисаната – няма време да следи пътя, през цялото време гледа в огледалото дали не са ѝ потъмнели корените на косата!

***

В първата брачна нощ, противно на традицията, младоженците всъщност правят анализ на приходите и разходите.

***

Всяка сутрин нови вицове

вторник, 7 юли 2015 г.

Разкрития: Новият сарай на Доган

Само по въздух и вода може да се стигне близо до мястото в парк Росенец, където са налети поне десет милиона лева

Новият сарай на Ахмед Доган край Бургас е готов. Снимките са направени от кея на о. Света Анастасия – люлката на ранното християнство и гнездото на апостол  Свети Андрей Първозвани. Огромната луксозна сграда се намира на по-малко от половин морска миля срещу Острова и буквално боде очите  на туристите от корабчетата - със златните си покрития и кули. Вижда се, че обектът допълнително е укрепен с тонове земна маса.

До мястото може да се стигне само по море или по въздух. Земята е купена от Лукойл и е част от неприкосновената стратегическа собственост на нефтобазата „Росенец“. Отвсякъде са високи огради, бариери и камери.
„Около 20,30 часа в събота към обекта се отправиха три черни джипа със софийска регистрация. В единия от тях бе самият Доган, който дойде да нагледа имота си“, довери източник от охраната на друг обект в парка.

Към сараите има и модерен яхтен пристан. Там вече са докарани и две яхти, намират се хангар. По нищо не личи откъм сушата, която е гориста местност, че има строителен обект. Строителят е „Главболгарстрой“.  Сараят се извисява над 20 метра.