събота, 15 август 2015 г.

Русия иска шеф на ООН от Източна Европа

Ирина Бокова има всички шансове
Русия иска следващият генерален секретар на ООН да е от Източна Европа, заяви в интервю за ТАСС външният министър Сергей Лавров.

"Бан Ки Мун, когото много уважаваме и с когото имаме добри отношения, завършва идната година втория си мандат", казва Лавров и напомня, че в съответствие с Устава на ООН той вече не може да бъде преизбиран.

Според него сега е важно да се гарантира универсалност и справедливост по отношение на географския район, от който да бъде ръководителят на организацията. Той допълва, че вече има няколко кандидати от Източна Европа за поста, но не споменава имена.

"Този пост вече неведнъж са заемали представители на Западна Европа, Азия, Африканския континент, Латинска Америка. И нито веднъж не е била представена такава съществуваща официално в ООН регионална група като източноевропейската. Тя съществува още от съветската епоха, когато бяха създадени пет групи - азиатска, латиноамериканска, африканска, западноевропейска (в която влизат и САЩ, Австралия и Нова Зеландия) и източноевропейска", изтъква дипломат номер 1 на Москва.

В последната група сега се е оформило общо мнение, че именно неин представител трябва да стане следващият генерален секретар на ООН.

Лавров допълва, че процедурите за избиране на генерален секретар и издигане на кандидатури са много гъвкави и не е изключено източноевропейската група да издигне за обсъждане в Общото събрание няколко кандидати. Вероятно в процеса на продължаващите консултации някои от тези десетина кандидати ще отпаднат, но със сигурност ще има повече от един.

Ирина Бокова има всички шансове

Ирина Бокова бе официално номинирана за кандидат шеф на ООН от българското правителство. Това стана на 18 юни 2014 г. , когато на вдласт бе кабинетът на Пламен Орешарски.

В момента Бокова е генерален директор на ЮНЕСКО - организацията за образование, наука и култура към ООН.

Шансовете на българката никак не са малки, смятат наблюдатели. Сред евентуалните нейни най-сериозни конкуренти бе бразилската президентка Дилма Русеф, която е от български произход. Тя обаче спечели втори поред мандат като държавен глава и ще управлява страната си до края на 2018 г. А новият генерален секретар на ООН трябва да бъде избран догодина и да встъпи в длъжност на 1 януари 2017 г.

Любопитно: Последната от племето

Почти сляпата Боа Ср страдала, че вече не 
може да говори с никого на родния си език.
Последната представителка на 65 000-годишно племе почина през юли и отнесе със себе си в гроба един от най-ранните човешки езици. Боа Ср издъхна от старост на 85-годишна възраст. Тя беше единствената обитателка на Андаманските острови в Индийския океан, която владееше Бо. Наречен на племето й, Бо е един от 10-те андамански езика, за които се смята, че са възникнали през палеолита, когато най-ранните хора са излезли от пределите на Африка.

Великите андаманци – коренните жители на Андаманските острови, които днес почти напълно са претопени от индийците, представляват особен интерес за лингвистиката и популационната генетика. Смята се, че те са се заселили на островите по време на Ледниковия период, когато островите са били свързани по суша с континента. Адаманците са останали изолирани на архипелага в продължение на 30 000 до 70 000 години, а речта им няма връзка с други известни езици. По-късно други техни групи заселват Индонезия и Австралия, разказва „Таймс“.

Показани тук в червено, Андаманските острови се намират в
Бенгалския залив, на около 190 км южно от бреговете на Мианмар.
Боа Ср беше най-възрастният представител на велико-андаманците. Тя оцелява след опустошителното цунами през 2004 г. в Индийския океан, японската инвазия през Втората световна война и болестите, донесени от колонизаторите през 19 век. Ужасите от цунамито възрастната жена описва така:

„Всички бяхме там, когато започна земетресението. Старейшината ни каза: „Земята ще се разтвори, не бягайте и не мърдайте“. От него разбрахме“.

Професор Анвита Аби – 66-годишна индийска лингвистка, която познава отдавна Боа, разказва, че през последните години зрението на възрастната жена съвсем отслабнало. Тя страдала също и, че вече не може да говори с никого на родния си език. Боа нямала деца, а съпругът й починал преди няколко години.

„Тъй като беше единственият човек, който владееше Бо, тя беше много самотна. Имаше прекрасно чувство за хумор, а усмивката и гръмкият й смях бяха много заразителни“, споделя проф. Аби.

Лингвистката общувала с Боа, ползвайки местно наречие на хинди и велико-андамански, който е смесица от всичките 10 племенни езика.

Боа живее в барака от бетон и ламарина, осигурена от
правителството, и се прехранва с държавни рациони
 и пенсия от около 500 рупии (13 лева) на месец.
„Имахме странна, но и много дълбока връзка. Прекарах дълго време с нея в джунглата и споделих много преживявания с нея. Тя беше много горда и същевременно тъжна, че е последният представител на Бо“, допълни Анвита Аби.

Боа била родена в джунглата на северните Андамански острови и израснала в традиционно общество, в което се научила да събира растения, да лови диви свине, костенурки и риба. През 1970 г. индийското правителство преселва велико-андаманските племена на миниатюрния остров Стрейт, северно от гр. Порт Блеър. Боа живее в барака от бетон и ламарина, осигурена от правителството, и се прехранва с държавни рациони и пенсия от около 500 рупии (13 лева) на месец.
„Постоянно повтаряше, че иска да се върне на мястото, където се е родила. Алкохолът беше огромен проблем за племето й. Убиваше ги един по един“, обяснява проф. Аби.

Сентинелци пращат стрели по индийски спасителен хеликоптер.
Племето не допуска никакъв контакт с чуждоземци.
Смята се, че хората от племето Бо живеят на Андаманските острови от 65 000 години, което ги превръща в една от най-древните познати култури. Кралят на Бо почина през 2005-а, а в следващите няколко години си отидоха и малкото останали старейшини. Някога велико-андаманците наброявали над 5000 души и се делели на 10 различни групи, всяка от които имала собствен език. Но днес, 150 години след пристигането на колонизаторите и болестите, които те донесли със себе си, са останали едва 52-ма велико-андаманци.

Единственото относително незасегнато от цивилизацията е племето на сентинелците, които забраняват абсолютно всякакъв контакт с външни хора. През 2004-а след цунамито те бяха заснети как се готвят да пратят стрели по индийски спасителен хеликоптер.
Проф. Анвита Аби обясни как Боа често й казвала колко завижда на сентинелците и представителите на племето Джарауа, че са успели да избегнат контакт с чуждоземците:

„Твърдеше, че са си по-добре в джунглата“.

Стивън Кори, директор на „Сървайвъл Интернешънъл“ – група, която се бори за правата на туземните племена, призова индийското правителство да не преселва джарауайците или други местни обитатели.

„Със смъртта на Боа Ср и изчезването на езика Бо, една уникална част от човешкото общество вече е само спомен. Кончината на Боа е тъжно напомняне, че ние не трябва да позволяваме това да се случи с други коренни племена на Андаманските острови“, заяви Стивън Кори.

Вижте новите фонтани на Варна! Снимки, Видео

Снимка: "Таралеж"
Стотици хора се събраха снощи на площад "Независимост" във Варна, за да видят пускането на новите фонтани. Съоражението официално се открива днес във връзка с празника на града.

Снимка: Таралеж"
Уникалното за страната съоръжение, което е част от проекта „Естетизация и модернизация на главна пешеходна зона и зона за обществен отдих – град Варна“,  разполага с над 2000 цветови комбинации, което го превръща в красива водна атракция. 180 кубика оборотна вода се превръщат във феерия от танцуващи цветни струи, благодарение на 52 помпи, 300 дюзи, 400 прожектора и 30 км положени кабели.  Допълнително е изграден воден пръстен, монтирана е система от тръбни разводки.

Използвана е съвременна автоматика, която се ръководи от компютърни устройства и осигурява възможност за синхронизацията между осветление и музика.

Снимка: "Таралеж": Така изглежда през денят.
Фонтанът има дневна, нощна и междинна програма без мелодии. От днес всяка вечер от 20.30 ч. ще започва програма, съчетаваща вода, звук и светлина.

Община Варна работи по подготовка на конкурс за авторска мелодия на фонтана, ще бъде обявена и анкета за любима песен на варненци, която да бъде използвана за водното шоу.










ВИДЕО НА "ТАРАЛЕЖ"


Днес е Успение Богородично - Ден на Варна

Снимка: „Таралеж“ :  Православни християни чакат пред  
катедрален Храм- "Свето Успение Богородично" във Варна.
В годините на прехода (от 1993 г.) празникът на града започва да се отбелязва на 15 август - църковния празник Успение на Пресвета Богородица, която е патрон на катедралния храм.
На Богородица в града е посветена още една църква, известна на варненци като „Малката Света Богородица”. Тя е най-старата функционираща църква в града, датираща от 1602 г. 

Според легендата, намиращата се сега в църквата икона на Св. Богородица в миналото оцеляла от пожар на стар манастир. След време тя била открита от човек, който я качил на волска каруца. Там, където спрели воловете, там бил издигнат храмът, посветен на Божията майка, и приютил нейната икона. В миналото варненци преспивали за здраве в църквата, а иконата била изнасяна на празници и обикаляла с литийно шествие града. Някои легенди свързват намирането на иконата на Богородица от църквата „Малката Света Богородица” с местността „Теке караач”. Там археолозите разкриват средновековен манастир, който вероятно също е бил посветен на Богородица.

Днес всички граждани и гости на града могат да се включат в празничната програма:
9.00. - в Катедралния храм „Св. Успение Богородично“,  ще се състои тържествена архиерейска света литургия и благодарствен молебен за здравето на жителите и гостите на града.
10.30. - на площад "Св.св. Кирил и Методий" ще бъде издигнат тържествено флагът на Варна, след което започва Литийно шествие с чудотворната икона на Света Богородица.
11.00 - на входа на Морската градина започва клоунада на цирк „Играчка-Плачко“. От 18.00 ч. на същото място е предвидено и празнично пиратско шоу за деца. Забавленията за малките варненци продължават от 19.00 ч. на сцена „Раковина“ в Морската градина с шоуто на Богдан Томов.
20.00 -.в Летния театър започва тържествен концерт с участието на дует "Ритон", Поли Генова и фолклорен ансамбъл "Варна".
21.00 -.в плувен комплекс „Приморски“ ще се състои водния спектакъл „Аве Мария“ с участието на воден балет "Ариана", трио "Тенорите" и квартет "Интро".
За първи път празничен концерт ще има и зоната около Морска гара. Началният час е 21.30ч., а в него ще участват румънската група „Акчент“, „Дийп зоун проджект“ и Дамян Попов. Водещ на програмата е Атанас Стоянов от БГ Радио В морето около Морска гара ще бъде и първото в страната уникално водно шоу "Фата Моргана: светлини над залива".
Празничните илюминации ще започнат в 24.00ч. Те ще бъдат изстрелвани от вълнoлома на Морска гара.

На тази дата: 15 август 1002 цар Самуил превзема Одрин

В историята на българския цар Самуил има и славни битки, и величави дати, въпреки че за поколенията остава известен с разгрома и ослепяването на армията му от Василий Българоубиец.

На днешния ден преди 1013 години българската армия под командването на цар Самуил превзема Адрианопол (Одрин) през 1002 г.. По същото време византийската войска е концентрирана при обсадата на Бдин (Видин), българите достигат Тракия. Самуил умишлено избира деня 15 април – Богородица. По това време в Адрианопол много хора са се събрали за традиционния панаир, организиран в чест на Божията майк. Без да срещнат съпротива, българските войски заграбват значителна плячка и се оттеглят.

Българският цар Самуил е провъзгласен за владетел през 997 година. Управлява до 1014 г. и става едноличен владетел в едно от най-трудните времена в българската история. Според латинския превод на хрониките на Скилица баща му комит Никола е бил управител на голямата област Средец. По традиция управителите на големите области са били в родствени връзки с преславския царски двор. Историците предполагат, че Самуил е наследник на Симеоновия род - доказателство, за което намират в имената, които носят Самуиловите наследници.

Вицове, август 2015 г.

Гъзарска чанта

СмЕх


-Добър ден, бих искала да купя книга...
-От някой автор конкретно ли?
-Амиии не....да ми е в тон с банските...

***

Жените се делят на две категории:
- такива, които обичат мъже, които могат да качат хладилник до петия етаж без асансьор ;
- такива, които обичат мъже, които могат да платят за мъжете от първата категория.

***

Тръгвайки за риба на реката у наше село, разбрах че съм свършил цигарите. Бях вече закъснял и взех цигарите на сина ми. След час вече бях уловил два делфина, три огромни акули и Лохнеското чудовище…

***

"Колко е малък светът, колко е малък" си мислеше докторът, назначавайки на катаджията по шест клизми дневно.

***
- Утре женим внучката!
- Оо ... Честито, откъде е момчето?
- От Фейсбук.

***

Всяка сутрин нови вицове

петък, 14 август 2015 г.

Фотофакт

Президентът на Швейцария Дидие Буркхалтер отива на работа с влак.












Всеки ден над 20-ма гардове от НСО осигуряват охраната на Бойко Борисов.

По две незаконни гонки на нощ

Между 3000 и 5000 са тунингованите “бегачки”

Нова мода - да се надбягват между светофарите

Поне по 2 незаконни ралита на нощ се правят през лятото, твърдят полицейски източници. Вероятно броят им е по-голям, защото организацията става през фейсбук, участниците са мобилни и бързо се прегрупират.

От началото на юли само в София сигналите на граждани са за 70 незаконни ралита. 15 от тях са потвърдени след полицейска проверка. Реалният брой вероятно е много по-голям, има нещо като “шампионска лига” - хора, които се надбягват почти всяка вечер и се правят залагания. Полицията твърди, че след като е поставила патрулки на обичайните места - околовръстното шосе и бул. “Сливница”, ралитата са спрели. Но всъщност групите са се преместили.

Модата била млади келеши, без да се познават, на светофар да си правят знак с фаровете и да се надбягват до следващия. Затова след сигнал полицаите не намират участници и публика.

Незаконни ралита, при които загинаха две деца в Лесидрен, има навсякъде в страната. Те са изключително опасно занимание, защото се правят в населени места, на оживени и лошокачествени пътища. Вероятно в тях участват между 3000 и 5000 души. Тунингованите “бегачки” - стари автомобили с мощни двигатели, само в София са над 3000. Пътна полиция обяви, че ще иска законодателни промени, които да криминализират деянието.

КАТ: Автогонките може да станат престъпление

Организирането на автогонки да бъде криминализирано, обмисля да предложи Пътната полиция. Това може да стане с промяна в Наказателния кодекс, обясни шефът на КАТ Бойко Рановски на пресконференция в петък. Идеята е да носят наказателна отговорност и участващите в залаганията, които съпътстват гонките.

Сега участващите в гонките могат да бъдат давани на съд и за хулиганска проява, разясни Рановски. “За да се установи обаче, че е имало гонки, хората трябва да знаят, че е необходимо да свидетелстват. Това значи да застанат с името си зад това, което твърдят”, допълни той.

Само кметът си позволи да говори открито за проблема в Лесидрен. В Областната дирекция на полицията в Ловеч не са получавали сигнал за незаконни гонки в селото, каза Рановски.

Шефът на КАТ обясни, че през лятото дейността на много от служителите се насочва към спирането и отклоняването на тежкотоварните автомобили. Наведнъж Пътна полиция не можела да изкара повече от 150 екипа, така контролът във всички населени места не можел да бъде ежедневен и постоянен.

Началникът на Пътна полиция в София Тенчо Тенев заяви, че в столицата гонките били спрени, защото на местата, където се провеждат - около южната дъга, били поставени денонощни патрули. От началото на юли в СДВР са получени 70 сигнала за незаконни кушии, от които само 15 са били истински.

През 2015 г. досега са станали 4266 тежки катастрофи с 391 загинали лица. Те са с 3 повече от м.г. за същия период. Основната причина за катастрофите са превишена скорост, неправилни маневри и неправилно пресичащи пешеходци.

Най-тежко е положението в област Пловдив. Там има най-много катастрофи, загиналите и ранените са дори повече от София. Това се обяснява с много възлови и натоварени пътища, които минават през областта. 17 деца са загинали за първите седем месеца на 2015-а, ранени са 604. 8 са пътували в кола, 7 са били пешеходци, а 2-ма са карали кола.

Рановски съобщи, че е създадена междуведомствена работна група, която да предложи спешни законодателни промени за подобряване на пътната обстановка. Целта са бързото достигане на наказанието до нарушителите, плащане на глобата и събираемостта на наложените санкции. Предвиждат се по-строги санкции за пияни и неправоспособни водачи, както и за шофьори, които не са си платили глобите.

“През първите два месеца на годината контролът беше много занижен. Ефектът от камерите ще се види след няколко месеца, може би година, тъй като до май не бяха използвани пълноценно”, подчерта Рановски.

От 3 до 9 август мобилните камери са регистрирали 3953 нарушения, а стационарните - 5852.

Вижте как се провеждат незаконни гонки с коли в столичния квартал Дружба

ВИДЕО


Бойко: Къде са родителите на участниците в гонките?

Като родител питам къде са майките и бащите на тези, които карат безумно по пътищата, ролята на семейството е изключително важна. Тези, които карат така и участват в гонки имат майки, бащи, баби, дядовци, които ги гледат и знаят какво правят. Това заяви премиерът Бойко Борисов на въпрос дали държавата може да предприеме допълнителни мерки срещу войната по пътищата, която в последните дни отне живота на няколко деца.

Значи ли, че на всяка нова отсечка трябва да слагаме полицейски патрул. Кой закон позволява гонките, но по-скоро искам да питам кой родител позволява това и знаят ли къде са им децата, попита премиерът.

Той подчерта, че пътищата са наситени с камери и полиция, но по тях се шофира безобразно и не е останала една здрава мантинела.

Борисов заяви, че заради войната по пътищата дори е отменена заповедта полицаите да спират нарушители само с камери през този месец като от 1 септември ще се върне стария ред.

Премиерът призова цялото общество да е единно, защото само така може да спре войната по пътищата.

С кмета на София Йорданка Фандъкова, министъра на спорта Красен Кралев и родни спортни легенди, сред които Наско Сираков, Йордан Йовчев, Тити Папазов, Тереза Маринова и др. Борисов разгледа новият многофункционален спортен комплекс в квартал Зона Б5.

Обама обърна гръб на кубинските дисиденти

Кубински дисиденти няма да присъстват на днешното откриване на посолството на САЩ в Хавана, съобщи „Фокс нюз“. Президентът Барак Обама не е изпратил покани до противниците на режима на Раул Кастро, което доказва, че Белият дом тайно се е спазарил с кубинския диктатор да поддържа връзки само с официалните власти. Опозицията срещу клана Кастро бе във фокуса на външната политика на САЩ спрямо острова през целия период след скъсването на дипломатическите отношения между Вашингтон и Хавана през 1961 г. 

Кубинският режим нарича дисидентите „предатели и наемници на САЩ“. Въпреки затоплянето между двете страни, властите в Хавана отказват да разговарят с американските политици, които посещават острова, за да се срещнат с представители на репресираната опозиция. Това породи опасения в САЩ, че режимът в Хавана може да бойкотира тържествената церемония по откриването на посолството на САЩ. Дипломатическото представителство на САЩ на крайбрежния булевард „Малекон“ бе затворено в продължение на 54 години.

Събитието ще бъде почетено от държавния секретар на Съединените щати Джон Кери, който пристига днес в Хавана. Това е първата визита на високопоставен американски представител след Втората световна война, изтъква Асошиейтед прес.

Изключването на дисидентите от официалното откриване на мисията на САЩ бе критикувано от представителите на кубинската емиграция в САЩ и от сенатора и кандидат за президент Марко Рубио. Дисидентката Йоани Санчес, която публикува в Интернет изданието „14 имедио“ посочи, че не е получила покана за нито едно от събитията днес.

На тази дата: 14 август 1994 г. заловен е терористът Илич Рамирес Санчес, известен като Карлос Чакала

1994 г. заловен е терористът Илич Рамирес Санчес, известен като Карлос Чакала. Получава псевдонима Карлос, след като става член на лявата екстремистка организация Народен фронт за освобождение на Палестина, а прякорът „Чакала” му дава пресата, когато сред неговите вещи е открита книгата „Денят на Чакала” на Фредерик Форсайт.

В продължение години Карлос Чакала гради печалната си слава с убийства, бомби и изнудване и всеки път безпрепятствено успява да се измъкне както заради влиятелните си поддръжници, така и заради грубите грешки в тактиката на тайните служби. Той е арестуван при операция на френските специални части в Судан, командвана от известния антитерористичен съдия Жан-Луи Брюгиер.

Карлос Чакала, един от най-известните терористи на 70-те и 80-те години, днес излежава доживотна присъда във Франция за убийството на двама тайни агенти и ливански информатор.

Илич Рамирес Санчес е роден в Каракас, Венецуела, през 1949 г. любопитен факт в биографията му е, че баща му е убеден комунист и в чест на Владимир Илич Ленин кръщава синовете си на него - другите братя на Карлос са кръстени съответно Владимир и Ленин.

След дипломирането си от гимназията Илич Рамирес Санчес получава стипендия през посолството на СССР в Каракас. Заминава в Съветския съюз за обучение в Университета за дружба между народите „Патрис Лумумба”, който се ползва от КГБ за „набиране на чужди комунисти”.

В началото на 70-те се свързва с Народен фронт за освобождение на Палестина (ПФЛП) в Йордания и участва в сраженията по време на Черния септември. През 1973 г. прави неуспешен опит да убие еврейския бизнесмен и вицепрезидент на Британската ционистка федерация Йозеф Зиеф. Тези действия са в отговор на убийството на Мохамед Бадиа, лидер на ПФЛП за Европа в Париж, от агенти на Мосад. Карлос Чакала сам признава, че е отговорен за бомбена атака в Банка Хаполим в Лондон, за три коли бомби заложени пред редакции на вестници във Франция, за гранатометна стрелба в парижки ресторант, при която са убити двама и 30 са ранени.

В Хага на 27 юни 1974 г. подпомага японската Обединена Червена Армия при операция за отвличането на френския посланик. На 13 и 17 януари 1975 г. участва в два неуспешни опити да се взривят самолети на Ел Ал с гранатомет на летище Орли, Париж. На 27 юни 1975 г. Карлос Чакала застрелва двама френски агенти при опит за задържането му след като е издаден от Мишел Мукхарбал, арестуван член на ПФЛП. Мукхарбал също е застрелян. Карлос бяга в Ливан, където с.г. приема исляма.

Вицове, август 2015 г.

В жегата всеки се спасява както може

СмЕх


Домакинът към гостите:
- Приятели, не сядайте на този диван, защото е пълен с дървеници!
- А защо не го изхвърлиш?
- Изхвърлях го вече няколко пъти, но тези проклети гадини го връщат обратно...

***

Диригентът пита замислено виолончелиста:
- От колко време свирите?
- От петгодишен!
- Вече е крайно време да спрете.

***

Слънчев бряг. Августовска вечер. Към патрулиращ полицай се втурва ужасен германец:
- Хер полицист, там, под кея, един човек прави секс...
- България е свободна страна, господине! Ние уважаваме любовта!
- Ама той прави секс с труп...
- Успокойте се! Вече наминах и погледнах. Сторило ви се е! Не е труп! Англичанка е.

***

Залепих на хладилника постер с гола, стройна девойка, за да я гледам и да следя колко и какво хапвам. За мотивация... Резултатът след седмица: Аз - минус 2 кг, мъжът ми - плюс 5 кг

***

При лекаря влиза момче със силно подута и ужасно зачервена буза.
Докторът го пита:
- От какво ти е това бе, момче?
- От оса.
- Ужили ли те?
- Ааа, не успя. Тати я уби с лопатата!

***
Всяка сутрин нови вицове

четвъртък, 13 август 2015 г.

От тази нощ Земята живее от резервите си

От тази нощ човечеството потребява повече ресурси, отколкото Земята възобновява, писа в. „Монд“, като се позова на неправителствената организация „Глобал футпринт нетуърк“ ( Global Footprint Network). Тя прави изчисления въз основа на данни от ООН за колко време човечеството изчерпва всяка година възобновяемите ресурси и колко време й трябва на Земята, за да неутрализира неговите отпадъци, включително и парниковите газове. По този начин организацията определя всяка година деня, когато екологическата следа на човечеството надхвърля естествения биокапацитет на планетата. За 2015 г. „денят на прекаляването“ е 13 август.

Всяка година тази дата се измества с три дни по-рано в календара. През 1975 г. бе в края на ноември, а през 2005 г. – в началото на септември. „Макар че нашето изчисление е приблизително, все пак показва, че надхвърлянето на потенциала е значително. Човечеството продължава да увеличава консумацията на ресурси, въпреки че живее на кредит“, каза основателят на организацията Матис Вакернагел, който е създател на математическия модел. От „деня на прекаляването“ човечеството спира да обслужва екологическия си дълг и го оставя да расте. Той се плаща с обезлесяване, изчерпване на ресурсите от вода, намаляване на биоразнообразието, натрупване на отпадъци и концентрация на парникови газове.


Като ускоряващ фактор през последните години се сочи разрастването на населението и повишаването на равнището на живот в държавите от БРИКС – Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка. В момента човечеството има нужда не от една, а от 1,6 планети. За да отговорят на потребностите си, на китайците им трябват 2,7 Китая, на французите – 1,4 Франции, на американците – 1,9 Съединени щати, на индийците – 2 Индии, на гърците – 2,6 Гърции, на британците – 3 Великобритании, на швейцарците – 3,5 Швейцарии, на италианците – 3,8 Италии, а на японците – 5,5 Японии. Ако тенденцията се запази, през 2030 г. на човечеството ще му трябват 2 планети, за да задоволи нуждите си.

Ферарита, поп звезди и хеликоптери на циганска сватба в Румъния

Супер коли се събраха по улиците на „един от най-бедните румънски градове” за една много специална циганска сватба, съобщава „Дейли мейл”. Над 700 гости пристигнали на събитието с около 200 коли, сред които Поршета, Ферарита, Мерцедеси, Ламборджинита, Беемвета и Хамъри. Шествието „парализира” трафика в Петрошани, докато целия град бе превърнат в място за празненство, съобщават румънски сайтове.

Светофарите били изключени, докато булката и младоженеца – които не са назовани – препускали през града на бяла каляска украсена с румънски знамена, водена от два черни жребеца. Циганските поп звезди Флорин Салам и Николае Гута били специални изпълнители по време на сватбата. „Музиката може да бъде чута на разстояние от няколко квартала”, съобщи румънския „Мондена”.

Кадри от екстравагантното събитие, което се провело на 3 август, показаха десетки супер-
автомобили по улиците. Поне един гост следвал шествието с хеликоптера си. Видео също така показа група румънски мъже, които седят в по-скромен син пикап и бясно развяват знамената на страната си. Румънския сайт „Газета де диминеата” информира, че полицията не е имала право да затвори града за сватбата, но въпреки това го е направила.

Медията попитала местната полиция, които били „снизходителни към сватбарите”, кои са булката и младоженеца, но не получили отговор. Изданието твърди, че парадът от луксозни автомобили в действителност бил предвождан от полицейска кола, шофирана от шефа на градската полиция. Съобщава се и за един „неканен гост”, на когото му бил отказан вход. Той след това се качил на близък строителен обект и започнал да хвърля тухли по сватбеното тържество, преди да бъде арестуван.

Бойко спря „чудотворната“ вода от будките на Lafka

Премиерът Бойко Борисов забрани всякакви комерсиални инициативи, свързани с археологическите обекти в старата столица Плиска, става ясно от стенограмата на заседанието на Министерския съвет в сряда.

„За да бъдем достатъчно ясни, забранявам – иначе просто ще им спра финансирането и до там ще бъдат – всякакви такива комерсиални дейности, всякакви самоинициативи – да се продават, да се даряват, да се прави каквото и да било от този археологически обект. Да съм пределно ясен – просто стотинка няма да дам повече“, обяви Борисов.

Тази „забрана“, макар и без правна стойност, би трябвало да провали кампанията на вестник „Стандарт“ за Голяма Богородица. Идеята на вестника бе на 15 август да раздаде чрез будките на Lafka 10 000 флакона с „“чудотворната вода“ от „свещения кладенец“ до Голямата базилика в Плиска. Въпросната чудотворната вода се оказа опасна за хората, след като проучванията на здравните власти показаха, че нитратите в нея са на нива двойно по-високи от допустимото..

Кладенецът в Плиска е със статут на археологическа находка и водите в него не може да са предмет на водоползване и на стопански цели, а в Басейновата дирекция „Черноморски район“ няма как да има налична информация за собствеността му, обясниха от екоминистерството. Този статут е и причината „кладенецът“ да не е включен във водените от Басейновата дирекция регистри на водовземните съоръжения, изискващи се от Закона за водите.

МОСВ: Няма законово понятие „жива вода“

Терминът „жива вода“ не съществува в Закона за водите и не е предмет на същия. В Наредбата за бутилираните води също липсва понятие за „жива вода“, а компетентният орган за качествата на водата от „кладенеца“ е МЗ, посочиха още от ековедомството.

При обявяването на 24 юли на кампанията на в. „Стандарт“ премиерът не реагира по никакъв начин. Само ден преди това той бе полят с водата от свещения кладенец лично от директора на Националния исторически музей (НИМ) Божидар Димитров. Премиерът обаче взе отношение почти две седмици по-късно – в сряда, няколко часа, след като Димитров го призова: „Бойко, ако ме гледаш, кажи на Петър Москов да не проверява водата в Плиска“.

Шефът на НИМ продължава да обяснява, че водата в кладенеца си е съвсем наред, но просто била размътена от работниците на обекта. Бойко Борисов отговори, че идеята за Плиска е обектът да стане достъпен за хората и да ходят туристи там.

„Само на 40 км магистрала са огромни курорти като Слънчев бряг, Варна… Целта на Плиска е да се извадят разкопките, да се извадят кладенците и двата – и по-малкият, и по-големият, да се извадят основите, да се разчисти целият терен, където са били, всъщност, първият университет – то и в историята има различни специалисти, като ги слушаш, но там са писани първите книги и целта ни е само такава. Никой нито ще печели от това, нито ще му дадем такава възможност. Така че, ако има подобни апетити, да знаят, че няма да им се получи“, каза премиерът. За комерсиалните кампании той допълни: „Просто съжалявам, че от нещо, което действително сме искали да направим добро, някой се опитва да се възползва. Днес това да бъде пресечено“.

Реставрацията на Голямата базилика си върви

По същото време шефът на НИМ Божидар Димитров обяви пред „Дневник“, че до десетина дни консорциумът „Армира 2013″ започва работа по реставрацията на Голямата базилика. Именно той в качеството си на шеф на НИМ ще разпределя отпуснатите 119 000 лева от правителството.

Директорът разказа и как точно е наредил нещата с обществената поръчка. За изпълнение на реставрацията се е явил само един кандидат в лицето на консорциум „Армира 2013″ и предстои вероятно до края на деня да бъде сключен договор с него. Директорът на НИМ не казва защо обществената поръчката и крайното решение по нея не могат да бъдат намерени в сайта на Агенцията за обществени поръчки. Няма я и на сайта на музея, нито на Министерството на културата.

За сметка на това Димитров си призна, че е „акуширал“ на консорциума. „Като разбрах кои ще се явяват за тая дребна сума – три фирми, ги извиках и им казах: Я направете консорциум, няма сега да се оспорвате и т.н. за 119 000 лева, да правите циркове“, обясни той. Така трите компании, които възнамерявали да се явят отделно, стигнали до решението за съвместното участие.

По думите на Димитров това той правел за втори път. За първи път така станало при реставрацията на Вила „Армира“ от същия този консорциум „Армира 2103″. Макар по думите на Димитров в консорциума да влизат три фирми, по данни на ДАКСИ те са две – „Софиийски строител“ и „Стройекспрес-НН“.

Компаниите в консорциума са свързани и с други проекти около Божидар Димитров. Една от тях е правила Боянската църква, а друга – крепостните стени в Созопол. Той отбелязал обаче пред изданието, че фирмите, които имат необходимия лиценз за подобни дейности, са по-малко от 15 в България.

Въпросните 119 хиляди лева за Плиска ще се изразходват за около 20 дни и първият етап от консервацията ще приключи далеч преди зимата. След подписване на договора днес, изпълнителите ще получат 30% от сумата, за да инвестират в камъни. Очаква се цялостната реставрация на Голямата базилика да излезе около 8 милиона лева.

В сряда сутринта Божидар Димитров изрази пред Нова телевизия своето огорчение от “интелектуалната недостатъчност“ в медиите, които са му се присмели за откритията в Плиска. „Не проявявате интерес към Плиска, а към шибаната вода, да му се не види“, каза той в характерния си стил. Директорът на НИМ пак повтори твърдението си, което не почива върху никакви исторически или археологически извори, че именно в този кладенец Княз Борис I е бил покръстен.

На тази дата: 13 август отбелязваме Ден на левичарите

Днес е Международният ден на леворъките. Датата се отбелязва от 1984 г. по инициатива на Международната конфедерация на леворъките.

Става въпрос за празник на хората, които използват лявата си ръка повече от дясната за повечето неща - например готвене. Ръката, с която човек пише, не е единственият и най-точен индикатор — някои левичари пишат с дясната ръка, но ползват лявата за повечето други дейности. Смята се, че между 3% и 10% от населението на Земята се състои от левичари.

Има и хора, които могат да си служат еднакво добре с двете ръце (амбидекстри), въпреки че са по-рядко срещано явление. Мъжете левичари са повече от жените (52,4% мъже срещу 47,6% жени).
Американският учен Амар Клар е установил, че специфичен ген определя дали човек е леворък или деснорък още в утробата на майката. Въпреки това има много (все още не напълно доказани) теории по въпроса.

Известни леворъки политици и държавници през вековете са били Симон Боливар, Бисмарк, Луи XVI, Наполеон Бонапарт, Юлий Цезар, Карл Велики, Рамзес II, Тиберий, Махатма Ганди, много британски крале и кралици.
Леворък е сегашният президент на САЩ Барак Обама, както и редица негови предшественици като Бил Клинтън и Джордж Буш-старши, Бенджамин Франклин и Томас Джеферсън, Джон Кенеди и Роналд Рейгън.

Такива още са били Аристотел и Ницше, Леонардо да Винчи, Рафаело, Микеланджело, Никола Тесла, Сергей Рахманинов, Луис Карол и Ханс Кристиан Андерсен.
В областта на технологиите най-известен леворък днес е създателят на "Майкрософт" Бил Гейтс, а в областта на киното - Анджелина Джоли.

Вицове, август 2015 г.

Инженерна мисъл...

СмЕх


Отива един при ходжата:
- Жената се държи лошо с мене, не ме уважава, не ме слуша, прави ме за смях пред хората… Дай ми съвет как да постъпя.
- Разведи се…
- Ама, аз я обичам!
- Ми тогава не се развеждай…
- Ама не мога да живея повече така…
- Тогава се разведи…
- И без нея няма да мога да живея…
- Смени си тогава вярата.
- Това ще ми помогне ли?
- Съмнявам се. Ама барем ще занимаваш попа, не мене…

***

7 души бедстват във Врачанско на празна маса. Екипи работят, за да възстановят подаването на ракия и мезета.

***

България. Спешно отделение. Внасят носилка с пострадал:
- Прехвърляме го на сто! Едно, две, три, четири, пет, ... , 98, 99, 100!
"Пиуууууууууу"
- Няма пулс!
- Дефибрилации!
- Няма дефибрилатор.
- Час на смъртта?!
- Няма часовник...
- А онзи на стената?
- Няма батерии.
- Нямате ли телефони?!
- Да бе, да ги изпоцапаме с кръв!
- Аз... имам... телефон..!. - изпъшкал пострадалият.
- Има пулс!
- Не е вярно. Няма пулс! Продължавам да чувам "пиуууууууууу"?!
- Няма кардиограф, откъде го чуваш?
- Пищят ми ушите!
- Няма ми... нищо..!. - пропъшкал пострадалият, хванал се за главата става и бяга на зиг-зат.
- Час на изписване?
- Нямаме формуляр...

***

- Мими, ти ми изневеряваш!
- Това не е вярно!
- И то със съседа!
- Това пък вече съвсем не е вярно!

***

Жена влиза при диетолога. След първоначалните замервания жената пита нетърпеливо:
- Докторе, според вас с моите килограми, колко трябва да съм висока?
- 4 метра...
***

Всяка сутрин нови вицове

сряда, 12 август 2015 г.

Днес е нощта на "падащите звезди"

Днес е пикът на метеоритния дъжд, познат с името Персеиди. Как да гледате „падащи звезди” в града – ето няколко полезни съвета:

1. Избягвайте места с прекалено много осветеност в града. Стойте далеч от площади, оживени улици и булеварди, както и големи квартали. Колкото повече осветление има около вас, толкова по-трудно ще видите падащите звезди.

2. Изберете място, на което гледката към нощното небе да не е възпрепятствана. Най-лесно ще бъде, ако легнете на земята.

3. Скрийте се в сенките. Използвайте сенчестите места около сгради. Така уличното осветление или минаващите по улицата коли няма да светят в очите ви и те ще се настроят към тъмнината.

Метеоритите, които са видими с невъоръжено око, са с яркост като тази на Венера или по-силна от нея. Според последни данни на НАСА, от общо 85 засечени Персеида 33 процента се виждат с просто око.

Персеидите са видими всяка година, когато Земята преминава през космическите отломки, оставени от кометата Суифт-Тътъл. Тя прави своята обиколка около Слънцето в продължение на 133 години.

Ако случайно времето не е подходящо да наблюдавате звездопада, можете да се включите в живото излъчване на НАСА, което започва в 05.00 часа сутринта на 13 август.

"Върви, народе възродени”: Продажбата на матурите не е престъпление

Предлагането и продажбата на верните отговори за матурата не е престъпление.

Това става ясно от писмо, изпратено до Нова телевизия от Софийската районна прокуратура. Тя започна проверка, след като екип на канала успя да си купи верните отговори за зрелостния изпит по български език срещу 100 лева.

От постановлението става ясно, че в схемата са замесени няколко души. Отговорите за матурата били платени през 2014 г., а препродадани през 2015 г. Според разследването фактът, че отговорите се разпространяват след започването на изпита показва, че най-вероятно те са изнесени от зрелостници, а след това се решават и разпращат.

Не само Нова тв, но и журналисти от други медии успяха да си купят без проблем верните отговори и на тазгодишните матури. От Министерство на образованието и науката категорично изключиха възможността някой от централата на ведомството да е бил замесен в изнасянето на информация и обвиниха за това квесторите.

Руснак с голи ръце се бие с ято скакалци

Руснак се опита да защити посевите си от ято скакалци с голи ръце. Сцената се разиграла в Ставрополския регион, който беше нападнат от гладните насекоми.

Скакалците нападат на огромни ята със скорост около 40 км в час и опустошават по пътя си поля, посеви и всичко, което може да се яде.

Видео

Ветко Арабаджиев не ще да връща японската вишна

Бизнесменът Ветко Арабаджиев обжалва акта, който му бе съставен заради изкореняването на емблематичната японска вишна пред бившия хотел „Кемпински”, пише „Телеграф”. Скандалът с откраднатата вишна избухна преди месец, когато столичани сигнализираха, че вишната е извадена от мястото си и поставена във вътрешния двор на хотела, който вече носи името „Маринела”, след като бе закупен от пловдивския бизнесмен.

От общината обявиха, че не са давали разрешение дървото да се мести, а експерти пък съобщиха, че има риск то да изсъхне заради действията на Ветко. Оказа се, че вишната е била на общинска територия, а бизнесменът го преместил в частния си имот.

Арабаджиев обжалва акта и не смята да връща дървото на старото му място. Той разпространи съобщение, че дървото е прегледано от агроном след преместването му. Според кметът на „Лозенец” Любомир Дреков вишната не бива да се мести сега заради горещото време и опасността да изсъхне, но след няколко месеца трябва да бъде отново пресадено на мястото си.

На тази дата: 12 август 1961 г. започва изграждането на Берлинската стена

1961 г. започва изграждането на Берлинската стена. Стената служи за граница между Западен Берлин и Германската демократична република до 9 ноември 1989 г., отделяща западната от източната част на град Берлин и останалата част от територията на ГДР.

След Втората световна война Берлин е поделен между страните-победителки (СССР, САЩ, Великобритания и Франция) на четири окупационни зони. Източната зона, контролирана от съветските войски, впоследствие става столица на Германската демократична република. В трите западни зони контролът е осъществяван съответно от окупационните власти на САЩ, Великобритания и Франция. Отсъствието на физическа граница между зоните довежда до конфликт и масово преминаване на специалисти и граждани от Източен Берлин във ФРГ.

Затова в нощта между 12 и 13 август 1961 г. в период на усилено противопоставяне и изостряне на отношенията между СССР и САЩ, започва строителството на стената. Заповедта за нейното изграждане е подписана от Валтер Улбрихт. Фактически това е в нарушение на следвоенното споразумение на страните-победителки, съгласно което Великобритания, Съветският съюз, САЩ и Франция имат равни права относно управлението на целия Берлин.

Строителството и преоборудването на стената продължава от 1962 до 1975 г. Напълно построената стена се е състояла от 45 ооо бетонни блокове 3,6х1,5 м, със закръглен връх, чиято цел е да затруднява опитите за бягство. Въпреки това над 5000 души успяват да избягат на Запад. Сред най-известните случаи са масовото бягство по тунел, дълъг 149 м, полет с делтаплан, промушване между прозорците на два съседни апартамента.

Берлинската стена става един от най-известните символи на Студената война.

Вицове, август 2015 г.

Добро утро

СмЕх


Богат старец искал да се ожени за млада девойка. Уговарял я дълго, обещавал й богатство. Девойката непрекъснато се съмнявала в неговите с*ксуални възможности. Накрая дядото казва:
- Ако ти донеса бележка от лекар, че мога още, ще ми станеш ли жена?
- Да!
На другия ден старецът носи бележка от лекаря, на която пише "МПС".
- Какво значи това МПС? - пита девойката.
- А, съкращение е това. Означава - "Може да прави с*кс".
Нощта след сватбата. Старецът се мъчи, мъчи и нищо не може да направи. Разгневената девойка вдига телефона и се обажда на лекаря. Половин час по-късно лекарят пристига в къщата. Девойката му подава бележката и иска обяснение. Лекарят хвърля едно око на диагнозата и казва:
- Ами да, всичко е ясно, ето написал съм самата истина - "Може да пикае, само"…

***

Пиян ловец се прибира от лов - води го вярното му куче. Жена му го оглежда критично и пита :
- Колко ракии изпи?!!
- Сааамо тррри...
Тя, към кучето:
- Шаро, колко ракии?!
- Ау, ау, ау!
- Хм... А колко бири?
- Аууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууу!!!

***

Психиатър пита пациент:
- Как си, още ли си Наполеон?
- Още.
- Мога ли с нещо да ти помогна?
- Можеш, жена ми се мисли за някаква Николова, направи нещо!

***

- Келнер, на стената има хлебарка!
- Но това е пирон, госпожо.
- Келнер, пиронът пълзи!

***

Млад мъж отива в дома на американски милионер.
- Много обичам дъщеря ви – казва той пламенно. – Вярно е, че съм беден, но любовта ми е толкова силна, че нищо не може да ме спре!
- Добре. Но коя от двете ми дъщери искате за жена?
- Която кажете, сър.

***

Всяка сутрин нови вицове

вторник, 11 август 2015 г.

Българи варят компоти на плажа в Гърция!

Βουλγαρικά τσίρκο - българският цирк! Така, ама без никаква злоба, гледат гърците сеира и подхвърлят на нашенци, които окупираха това лято плажовете в Северна Гърция. Византийците, известни с тънки номера, се хилят „под мустак" на български туристи, решили да минат по-тънко на море в чужбина. Но в момента натиснатите от кризата гърци не се сърдят на всевъзможните номера на комшиите им от север.

„Всеки дошъл е важен, все ще похарчи някое евро, колкото и да се е подготвил да мине възможно най-евтино", подчертава дебело Никос пред „Всеки ден" - млад грък, който с родителите си стопанисва малък кокетен къмпинг, един от многото между Аспровалта и Кавала. Коментарът му е на въпрос вярно ли е, че много българи, особено в събота и неделя, пристигат от България натоварени с хладилни чанти с всичко за ядене и пиене в тях. Настаняват се на шезлонгите под чадърите, за ползването на които и една вода е достатъчно да си купиш. И така с провизии от вкъщи изкарват цял ден на плажа.

„Има го това, но какво да се прави, балканци сме и вие, и ние. Гърците също от България пазаруваме и влачим какво ли не, че е по-евтино. Даже узо и маслини пазаруват у вас", казва благосклонно Никос. След което започва през смях да разкрива личните си наблюдения върху къмпингуващи българи. Най-голямата изненада за малко над 25-годишното гърче била, когато заварил нашенци да варят компоти почти на плажа пред палатката. В голям специален електрически казан били подредени буркани с праскови.

А за стерилизирането чрез кипене естествено се използвала еленергия и вода от къмпинга, които влизат в цената на къмпингуването. Нашенци си носели и буркани, и капачки, и захар - само прасковите купували евтино на място. Никос разказа, че доста българи вече целогодишно си оставят караваните в гръцки къмпинги. Дори си посадили цветя пред тях. А семейство пенсионери от Сандански, пращани от дъщерята с внуците всяко лято на караваната, боцнали и домати, сложили колчета и отглеждали успешно зеленчука.

Все по-масова ставала практиката къмпингуващите в Гърция да си тръгват за България с напълно изпран и изгладен багаж. На всеки къмпинг освен чисти лъскави бани и тоалетни, кухни, хладилници, има и перални, които се задействат с евтини жетони. Има дори и места за гладене с дъски и ютии. Целият похарчен ток плюс водата пак си е без пари - влиза в цената. А умните нашенци, преди да си тръгнат, перат и гладят всичко като за последно. Да не харчат ток у дома.

„Платили са си, това са екстри на къмпинга, които могат да ползват без ограничение", отчита младият бизнесмен Никос. И се сеща да допълни, че доста къмпинги предлагат и безплатна автомивка. „Не знам колко често си миете колите в България, но вашите тук ги лъскат ежедневно", смее се момчето. Цените за къмпингуване в Гърция, наистина с всякакви удобства, са 6 -10 евро на ден за палатката или караваната, 6 - 8 евро на възрастен човек на вечер, 3 - 4 евро за дете, 2 - 3 евро на автомобил.

Никос коментира, че все пак това не са малко пари за българите и пак се смее: „Защо хората да не си избият еврото чрез тока и водата?" Той обаче подчертава, че знае колко струва по българските къмпинги: „Горе-долу като у нас, но с разликата, че българските къмпинги са зле уредени". „Кофти са!", проговаря Никос на български и обяснява, че е понаучил доста думи от клиентелата от север. „А майка ми се научи да вари компоти в буркани. И дори си поръча от България от тия специалните казани на ток", вече се тресе от смях гърчето. Баща му пък си поръчвал нашенци да му носят троянска сливова ракия.

Kолекционери търсят портрети на Бойко

Три уникални маслени портрета на Бойко Борисов упорито се издирват от колекционери. Картините са нарисувани от неизвестен автор, но мистерията около съществуването им е качила цената им на 40 000 лева всяка. Колекционери се надпреварват кой по напред ще открие къде се подвизават платната, за да се сдобие с тях.

Упорито се говори, че художника е близък приятел до премиера, който лично му е позирал в ателието, докато е бил кмет на София.

Обнародваха свръхправомощията на НСО

Вече е окончателно - пресният закон за Национална служба "Охрана" е обнародван в Държавен вестник. Въпреки призивите на гражданския сектор, държавният глава Росен Плевнелиев не му наложи вето. Така в сила вече е един доста спорен нормативен акт, даващ големи правомощия на гардовете на властта, в т.ч. да бият бременни жени при масови безредици и разширяващ в пъти кръга на охраняваните лица с такива като почетния председател на ДПС Ахмед Доган и банкера Цветан Василев например.

За да изпълняват задължениета си, когато се налага, държавните охранители ще могат да ползват помощни средства въжета, белезници, електрошокови и други палки; димки, химически вещества; халосни патрони, шокови куршуми, устройства за отваряне на помещения, бронирани машини и пр. Ще имат и редица полицейски правомощия. За това бяха сравнени от депутати с жандарми, преторианска гвардия на властта и пр.

Фотофакт!

Прах обгръща туристите в центъра на Варна при ремонта на "Юнашкия салон".





Снимка "Таралеж"

Руски депутат даде Windows на прокурор

Депутатът в Държавната дума Вадим Соловьов е отправил към генералния прокурор на Русия Юрий Чайка молба за провеждане на проверка на корпорацията Microsoft и нейната операционна система Windows 10.

По думите на Соловьов, Windows 10 нарушава руския закон за личните данни.
„Според текста на споразумението за ползване, операционната система автоматично събира и съхранява историята за посетените от потребителя web-страници, пароли за сайтове, точките за достъп, към който се включва потребителят, и паролите за тях“, отбелязва руският депутат в молбата си, изпратена до прокуратурата.

Авторът на молбата подчертава, че събирането и обработката на данните на руските потребители на мрежата могат да събират само компании, включени в регистъра на операторите на лични данни, в който Microsoft не фигурира.

На тази дата: 11 август 1877 г. Започва решителния бой на Шипка

На днешния ден се навършват 138 години от най-важната битка в Руско-турската война. 11 август 1877 г. е най-тежкият ден от отбраната на Шипка.

От 9 до 11 август с.г. на връх Св. Никола (днес връх Столетов), връх Шипка и Орлово гнездо войските на Сюлейман паша срещат руско-българския отряд на ген. Н. Г. Столетов. Едва на 7 август ген. Столетов донася, че целият корпус на Сюлейман паша е построен срещу Шипка, че силите му са огромни, но че неговите бойци (Тридесет и шести Орловски пехотен полк и пет български опълченски дружини - 5500 души с 27 оръдия) ще се бият докрай и че подкрепления "са крайно необходими".

Решителният и най-тежък бой започва на 11 август. Още призори турците откриват артилерийски огън по цялата позиция. Около 10 ч турците получават подкрепление. Към обяд всички турски атаки са отбити, но положението остава тежко. Патроните и снарядите са на привършване. Към 17 ч настъпва критичният момент. Шипка е спасена, а армията на Сюлейман паша не успява да се съедини с войските на Мехмед Али паша и да подпомогне Осман паша, отбраняващ Плевен, и заедно да изтласкат руската Дунавска армия северно от р. Дунав. Турците минават към отбрана, което е повратен момент във войната за свобода на България и предначертава бъдещия краен успех.