събота, 5 септември 2015 г.

СССР обявява война на България преди 71 години

Карикатура от 1944 г.
На този ден преди 71 години Съветският съюз къса дипломатическите си отношения с Царство България и му обявява война. Три дни по-късно окупира страната, която междувременно е обявила война на Германия. Нахлуването на Червената армия на територията на България става предпоставка за осъществяването на 9-септеврийския преврат, довел БКП на власт.

Днес, информационните агенции и други медии в България не отбелязват 70-та годишнина от тази дата, определила съдбата на страната през следващия близо половин век като сателит на СССР.

Припомняме събитията отпреди 71 години. В нотата, връчена на българското правителство на 5 септември 1944 г. към 19 ч., се посочва:

„Повече от три години България е помагала на Германия във войната със Съветския съюз. Съветското правителство се е съобразявало с обстоятелството, че малката страна България не е в състояние да се съпротивлява на мощните въоръжени сили на Германия във време, когато Германия държеше в ръцете си почти цяла Европа...Въпреки това българското правителство и сега отказва да скъса с Германия, води политика на т.нар. неутралитет, по силата на която продължава да оказва пряка помощ на Германия срещу Съветския съюз...
По силата на това съветското правителство не смята повече за възможно да запазва отношения с България и заявява, че не само България се намира в състояние на война със СССР, но и Съветския съюз се намира в състояние на война с България.”

Окупацията на България от Съветския съюз обаче е замислена от съветското ръководство още през август 1944 г. и се предшества от редица други събития. След успеха на Яшко-Кишиневската операция в края на август  1944 г. Червената армия достига р. Дунав, принуждавайки Румъния да капитулира.

В стратегията си СССР включва бързо нахлуване в България, с което да парира евентуални действия на Великобритания по откриване на фронт на Балканите с помощта на 23 турски съединения, дислоцирани в Източна Тракия. Една от целите на окупацията на България е Москва да изпревари ходовете на Лондон.

Още на 18 май 1944 г. съветското правителство връчва нота на България с искането тя незабавно да скъса съюза с Германия. Още същия ден правителството на Добри Божилов подава оставка и не дава категоричен отговор. Съставеният на 1 юни 1944 г. кабинет на Иван Багрянов търси решение от задълбочаващата се криза. София се опитва да излезе от войната и започва контакти с британската и американската дипломация. 

На 12 август 1944 г. парламентарната опозиция и Отечественият фронт излизат с обща декларация за създаване на „ново конституционно правителство”, но след натиск от Москва и директивата на Георги Димитров Отечественият фронт се отказва от подписа си под декларацията.

В наши дни...български националист пред руски другар
На 22 август 1944 г. заместникът на върховния главнокомандващ маршал Георгий Жуков е извикан във Върховното главно командване, където получава задачата да разработи план за настъпление в България на 3-ти Украински фронт. В неговия състав влизат три войскови армии – 46-а, 57-а и 37-а; една въздушна армия – 17-а; два механизирани корпуса – 7-и и 4-и гвардейски. Общата численост на фронта възлиза на 258 000 души, 169 000 от които са стрелкови войски, разполагащи с над 6300 оръдия и минохвъргачки, 470 танка и самоходни артилерийски установки и с над 720 самолета.

На 29 август 1944 г. Върховното главно командване поставя задача на щаба на 3-ти Украински фронт, със стремителен марш да съсредоточи войските си на румъно-българската граница в Добруджа.

На 2 септември Народната партия, Демократическата партия и БЗНС съставят кабинет начело със земеделеца Константин Муравиев, който започва да възстановява конституционния ред в страната. Народното събрание е разпуснато, обявена е политическа амнистия, жандармерията е премахната, възстановени са политическите партии. Комунистите, които са активно подкрепяни и направлявани от Москва и знаят, че Червената армия е на границата с България, обявяват курс към въоръжено въстание срещу „новата фашистката власт”.
В спомените си Константин Муравиев пише, че „болшинството от министрите поискаха да се обяви веднага война на Германия. Имахме всички законни основания, а и върховните интереси на държавата повеляваха това”. Против е военният министър ген. Иван Маринов, който настоява да се изчака. Така той целенасочено проваля решението да се обяви веднага война на Германия, за да може СССР да има повод да обяви война на България. Неслучайно ген. Маринов участва в 9-септемврийския преврат и отваря вратите на Министерството на войната, пускайки частите на Отечествения фронт. В замяна след преврата е назначен за главнокомандващ на българската армия.

Вечерта на 4 септември 1944 г. планът за операцията по окупацията на България е готов.  Близката задача на 3-ти Украински фронт е да навлезе в България и да постави под контрол територията до линията Русе – Карнобат – Бургас. Отделено е специално внимание на завземането на градовете Варна и Бургас и на пленяването на германските кораби в двете пристанища. Крайната цел е овладяването на района на София и пълното окупиране на България.
На 5 септември 1944 г. планът е утвърден от Върховното главно командване. Същият ден министърът на външните работи на Съветския съюз Вячеслав Молотов уведомява посланиците на САЩ и Великобритания в Москва, че СССР обявява война на България. На  5 септември към 19 ч. съветското правителство с нота до българското правителство обявява война на Царство България.
Сталин няма никакво намерение да се съобрази с ясно изразения от София неутралитет 10 дни преди обявяването на войната. Формалният мотив е, че България продължава да в съюз Берлин. Москва прави тази стъпка, въпреки че София е подготвила скъсването на отношенията си с Германия.
Сталин не желае по никакъв начин да види България нито неутрална, нито доминирана от Англия и САЩ. Той смята България вече като част от съветска сфера на влияние и по-далечния му план е тя да бъде окупирана, а на чело да постави правителство на ОФ, чрез които и комунистите да влязат във властта, както и става.
Три часа след като СССР обявява война на България, Министерският съвет къса дипломатическите отношения с Райха и иска от Съветския съюз примирие. Москва отказва. На 6 септември България обявява война на Германия, която влиза в сила на 8 септември, за да може да се изтеглят българските войски от Македония.
В София нотата е предадена от съветския посланик Димитър Яковлев на премиера Констатин Муравиев, който е и министър на външните работи.
Преди няколко години Леонид Решетников, директор на Руския институт за стратегически изследвания, в интервю за сайта Столетие.ру описа разказа на Яковлев за предаването на нотата. В него Решетников заявява:
„Шефът на дипломатическата мисия в София през 1941-1944 г. Яковлев ми е разказвал как СССР обявява война на България на 5 септември 1944 г. Той получил указание от Москва да връчи нота на регентското правителство (понеже царят е малолетен) в България. Пристига Яковлев при външния министър [Муравиев], с когото са в чудесни отношения. Посрещат го дружелюбно. Яковлев заявява, че му е поръчано да прочете нотата – на основание, че България е в състава на хитлеристката коалиция, че снабдява Хитлер със сирене, месо и т.н. – СССР обявява война на България...

Министърът извикал с треперещ от вълнение глас: „Но вие сте си загубили ума! Влизайте в България, ще ви посрещнем с хляб и сол. Ако искате, българската армия ще се строи за почетен караул от границата та до София. Защо ни е да воюваме с руснаците!” Нашият дипломат настоява, че трябва да предаде нотата. „Така си подмятахме нотата пет минути, като горещ картоф – разказва ми Яковлев. – В края на краищата, аз я сложих на стола, тази злощастна нота, и побягнах. А той крещи след мен: „Господин Яковлев, ама вземете си нотата!”
Не е сигурно дали точно така е протекъл разговора през 69 години, но така или иначе, три дни по-късно, на 8 септември 1944 г. войските на 3-и Украински фронт навлизат в България и я окупират. Те не срещат съпротива, тъй като такова е разпореждането към българската армия, издадено от Министерството на войната още на 6 септември 1944 г.

Бойко Борисов се записа в списъка на журналистите

Премиерът Бойко Борисов, който в петък откри обекти в Габрово, включително модернизацията на ВиК сектора с европейски средства, се е включил в списъка на журналистите.

Макар че от официалните лица никой не изисква отбелязване на присъствие, министър-председателят решил да е стриктен и да допринесе за пълната отчетност. И поставил подписа си под този на кореспондента на БТА в града и тези на общински служители.

Борисов обаче предвидливо не посочил телефон за връзка.

За един ден писатели събраха над £150 хил. за бежанците

Патрик Нес
Писателите Патрик Нес и Джон Грийн набраха над 150 хиляди паунда за каузата „Спасете децата“ – за по-малко от денонощие – като част от апела да се помага на бежанците, опитващи да се установят в Европа. Всичко започна малко преди обяд в четвъртък, когато Нес обяви, че ако се съберат дарения от 10 хиляди паунда, той ще ги удвои. Към призива му се включиха първо Джон Грийн, а после и редица други писатели… и целта пред кампанията в петък вече е 200 хиляди лири.

„Гневното ми туитване не върши почти никаква работа“, написа Патрик Нес в „Туитър“ малко преди да сподели линк към страница за дарения с обещанието да дари 10 хиляди паунда, ако същата сума бъде събрана от доброволци.

Целта бе постигната за около два часа. Някъде по същото време в инициативата се включи и един от най-продаваните съвременни писатели, Джон Грийн, автор на „Вината в нашите звезди“, който даде същото обещание. В кампанията в следващите часове влязоха още Дерек Ленди, Джоджо Мойс, Ханк Грийн и още неколцина други автори.

В ранния следобед в петък равносметката на дарителската страница сочи, че за децата са събрани близо 160 хиляди паунда. Появи се и обещание от писателката Лиса Йънг, че ако сумата стана 195 хиляди, тя ще я закръгли на 200 хиляди.

„Не мога да ви опиша колко съм трогнат – написа Патрик Нес. – Изпълнихте сърцето ми! Благодаря ви, хора, страшно ви благодаря!“

Програмата „Спасете децата“ работи в над 120 държави по целия свят и е посветена на опазване на животите и правата на малчуганите, както и на помощ за тях да отключат потенциала си. Събраните от Нес средства ще бъдат насочени към Близкия изток и по-специално – към Сирия.

Хоро рано сутрин във Варна

Снимка: "Таралеж"
Още преди 9 часа самодейци извиха кръшно хоро в центъра на Варна. По-късно всички се отправиха към летния театър където ще участват в организирани тържества.

КЗК веднага разреши на Пеевски да купи Канал 3

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) излезе с решение, че няма причина депутатът от ДПС и бизнесмен Делян Пеевски да не придобие телевизия „Канал 3“. В решението на антимонополната комисия се казва, че „Нова Българска Медийна Група Холдинг“ ЕАД може да придобие „Елит Медиа България“ ЕООД.

Решението на държавния орган, контролиран вече 11 години от Петко Николов, е взето на закрито заседание на 1 септември, но публикувано вчера на сайта на КЗК.  В него се казва, че оборотът на двете фирми, участващи в сделката не надхвърля 25 млн. лв. и затова няма пречка едното дружество да придобие другото.

Така Пеевски, който получи 50 процента от майка си Ирена Кръстева за „Балканска медийна компания“ ЕАД, която на свой ред притежава „Нова Българска Медийна Група Холдинг“ ЕАД, може да закупи Канал 3, собственост на „Елит Медиа България“ ЕООД.

От антимонополното ведомство е поискано да провери дали сделката не представлява концентрация на търговска дейност и дали това няма да доведе до установяване или засилване на господстващо положение или до негативен ефект върху конкурентната среда.

КЗК е поканила всички заинтересовани лица да представят в седемдневен срок становища относно ефекта от сделката, но в този срок не е постъпило нито едно становище от засегната медия, пише още в решението.

На тази дата: 5 септември 1972 г. Мюнхенско клане на олимпийските игри

Мястото, където са взети заложниците
 е непроменено до днес.
На 5 септември 1972 г. единадесет членове от израелския олимпийски отбор са взети за заложници от палестинската терористична организация Черният септември с искане за освобождаване на 200 палестински затворници в Израел.

Още при взимането на заложниците са убити израелският състезател по вдигане на тежести Йозеф Романо и треньора му. Похитителите и отвлечените се изтеглят с автобус, а после се качват на хеликоптер, който да ги откара до самолет, пътуващ за Тунис.

Германската полиция открива огън по хеликоптера, завързва се престрелка. Намерени са труповете на деветте заложника и на четирима похитителя, а трима са арестувани, но впоследствие са освободени след като са разменени срещу отвлечен самолет на Луфтханза. При престрелката загива един полицай.  Загиват и петима заложници, с което броят на жертвите става седемнадесет.  На 6 септември, сряда, в олимпийския стадион се провежда траурна церемония, на която не присъстват арабски спортисти.

Впоследствие, Израел организира група от офицери, работещи в неговите тайни служби, за намиране и елиминиране на останалите живи похитители. Те са ликвидирани, с изключение на Джамал ал Гашей.

Главният организатор на похищението Абу Дауд доживява до 73 години и умира от бъбречна недостатъчност през 2010 година в Дамаск.

След убийствата на заложниците започва да се говори за прекратяване на олимпийските игри. Това обаче не се случва. На голямо публично изявление тогавашният президент на МОК Ейвъри Бръндидж изрича прочутото изречение — „Игрите трябва да продължат“.

През 1972 г. властите обявяват, че атентатът е извършен прецизно. През 2012 г., след разсекретяването на архиви, се разбира, че атентатът е бил извършен дилетантски. Преди Игрите е имало предупреждение за атентат от германското посолство в Бейрут. Властите са се опитали да прикрият грешките си посредством отбягване на самокритика и критика от една институция към други.

Вицове, септември 2015 г.

Една тайна по-малко...

СмЕх


Изпит за професионална пригодност в Н-то РПУ. Показват снимка н човек в профил. Задачата е да се отбележат особените белези. Влиза първият:
- Човекът е с едно ухо!
Влиза втория:
- Човекът е с едно ухо!
Третият:
- Този носи контактни лещи!
Проверяващият гледа в досието - вярно:
- Браво! Как познахте?
- Ами, човекът е с едно ухо, как да сложи очила?

***

Носорог пита динозавър:
- Абе, Ной добави ли те като приятел у фейсбука?
- Ми, не.
- Кофти...

***

Установих, че не съм умна, а опитна. Ако бях умна, нямаше да съм толкова опитна!

***

Това се случило в някаква много, много закъсала държава.
Всичко било спряло, нямало нито парно, нито ток, нито вода, телефоните не работели...
И изведнъж нещо се случило!
Пощата проработила!
Започнала да разнася сметките за изминалия месец!

***

- Каква е разликата между инфлация и хиперинфлация?
- Ако отидете в магазина с торба пари и сте оставили торбата на входа, а ви откраднат парите, е инфлация. А ако не откраднат парите, а торбата - хиперинфлация.

***
Всяка сутрин нови вицове

петък, 4 септември 2015 г.

Виктор Орбан: Десетки милиони бежанци прииждат, краят им не се вижда, но се вижда края на Европа

Унгарският премиер Виктор Орбан заяви, че не иска голям брой мюсюлмани да дойдат в Унгария, предаде Ройтерс. На нас не ни харестват последиците от това у нас да дойдат голям брой мюсюлмани, добави той и припомни, че Унгария има исторически опит в тази насока, визирайки 150-годишната история на отоманско управление по време на 16 и на 17 век.

Освен това унгарският премиер предупреди, че притокът на мигранти в Европа е безкраен и ако Европейският съюз не защити границите си, ще пристигнат милиони, предупреди унгарският премиер Виктор Орбан. "Истината е, че сме заплашени от масов приток на хора и ако сега говорим за стотици хиляди, идната година ще говорим за милиони и краят не се вижда", каза Орбан за общественото радио на Унгария. 

Много скоро техният брой ще нарасне до няколко милиона, до десетки милиони. Ние сме длъжни да осигурим надеждна физическа защита на границата. Ние не трябва да пускаме всеки в Европа, защото това ще бъде край на Европа, каза Орбан.

Според унгарския премиер има опасност в един момент европейците да се окажат малцинство на собствения си континент. Той призова европейските лидери да покажат сила и да защитят границите.

За струпаните на будапещенската гара мигранти Виктор Орбан каза, че повечето, които не искат да бъдат регистрирани в Унгария, желаят да заминат в Германия. Но Унгария не може да ги пропусне, тъй като Австрия може да затвори границата си. "Ако Германия им издаде визи, ще ги пуснем", каза той.

Смята се, че 3000 мигранти са се разположили извън гара Келети в Будапеща от дни наред. Условията там се влошават сериозно въпреки усилията на доброволци да раздават храна, лекарства и дезинфектанти на мигрантите.

От 15 септември унгарските военни ще помагат за охраната на границата според законите, които предстои да бъдат одобрени от парламента на Унгария, поясни още премиерът Виктор Орбан, цитиран от ДПА и от ТАСС. Орбан предупреди, че Унгария ще изгради ограда по границата с Хърватия, ако потокът от мигранти се насочи оттам.

Управляващите се разбраха за (анти)корупцията

След като отхвърлянето на закона "Антикорупция" породи брожения в управляващото мнозинство, днес в парламента бе насрочена извънредна среща на т.нар. коалиционен съвет. Патриотичният фронт и АБВ отказаха вчера да подкрепят проекта.

След спешната среща тази сутрин лидерът на ДСБ Радан Кънев съобщи, че е било постигнато, макар и трудно, разбирателство след три месеца правителството да внесе нов проект, който да бъде приет. Заместникът му Петър Москов, който излезе по-рано, също обяви - "бял пушек", като при успешния избор във Ватикана на нов папа.

Ето какво написа Кънев в профла си във фейсбук докато тече заседанието:

"Остър дебат на #‎СъветЗаРазвитие на коалицията, съгласие закон#‎Антикорупция да бъде приет скоро, с допълнителен диалог в мнозинство в #‎43НС".

"Бял пушек". Това каза здравният министър Петър Москов, който излезе по-рано от заседанието на съвета за развитие. Така лаконично, но многозначително, Москов коментира шансовете антикорупционното законодателство да бъде прието.

Според Москов на разговорите в мнозинството е станало ясно, че няма сериозни противоречия относно закона "Кунева", Според него има технически детайли, които трябва да бъдат изчистени.

По-рано пред бТВ Меглена Кунева пое ангажимента за още по-строг закон след три месеца.

Заседанието започна сутринта. В него участват председателят на Народното събрание Цецка Цачева, зам.-шефът на ГЕРБ Цветан Цветанов, заместник-председателя на групата Цвета Караянчева, вицепремиерите Румяна Бъчварова, Меглена Кунева и Томислав Дончев, министърът на финансите Владислав Горанов, министърът на правосъдието Христо Иванов, министърът на здравеопазването Петър Москов, министърът на туризма Николина Ангелкова, министърът на отбраната Николай Ненчев, съпредседателите на парламентарната група на Реформаторския блок Найден Зеленогорски и Кънев, председателят нагрупата АБВ проф. Борислав Борисов и депутатът от Патриотиния фронт Юлиан Ангелов.

Първа и пета страница на „le monde“

Първа и пета страница от вчерашния вестник „le monde“:  

Снимката от 1-ва стр. показва малко момче да лежи по лице в пясъка на турския бряг, докато официален служител седи над него.

Момченцето е тригодишно и се казва Айлан Кюрди. Детето е сирийче, очевидно удавило се при опит на семейството му да избяга от войната, опустошаваща страната му.

На 5-та страница доста несполучлива реклама на "Gucci" в същият вестник.


На тази дата: 4 септември 1886 г. вождът на апачите Джеронимо се предава на армията на САЩ

1886 г. вождът на апачите Джеронимо се предава на армията на САЩ. Като военен предводител на апачите чирикауа, Джеронимо (в превод „Прозяващият се”) се бори за запазване на техните земи в продължение на 25 години.

През 1881 г., племената сиу и шайени, които в битката при Литъл Биг Хорн унищожават армията на генерал Кастър, вече са разбити и настанени в резервати. Още през 1872 г. апачите чирикауа са настанени в резерват в Югоизточна Аризона. Само четири групи от тях остават свободни, обитавайки Южна Аризона и Ню Мексико, но постепенно и те са унищожени. През 1876 г. американското правителство се опитва да премести чирикауа в резервата Сан Карлос при останалите апачи. При това преселване Джеронимо успява да избяга с още 700 души, които не желаят да се откажат от свободата си.

През 1877 г. американците при провеждането на преговори пленяват Джеронимо, държат го два месеца в окови, но след това го освобождават. През май 1883 г. генерал Крук с 327 души предприел най-смелата във военната история на САЩ кампания против апачите в Сиера Мадре. През 1884 г. Джеронимо се настанява в местността Търки крик (Пуешикия поток) в резервата Белите планини, където чирикауа и белопланинските апачи се опитвали да се научат на земеделие. Между тях обаче имало стари вражди и след една година Джеронимо с 145 души избягва от резервата.

Това са неговите последни 15 свободни месеца. На 4 септември 1886 г. Джеронимо се предал в Каньона на скелетите, като се надявал, че ще бъде събран с останалата част от племето си. След продължителните битки накрая неговата група остава с 16 войни, 12 жени и 6 деца. Против тях са изпратени 5000 войника от армията на САЩ и 3000 от мексиканската армия. Според изказване на губернатора на мексиканския щат Сонора, само за пет месеца от 1886 г., групата на Джеронимо успяла да унищожи 500-600 мексиканци.

В знак на отмъщение срещу неговата съпротива, групата му била обявена за военнопленници за почти 30 години, като били държани затворени във Флорида и Алабама, след това във форт Сил в Оклахома. Едва през 1913 г. чирикауа са отведени на определено за тях място в резервата на апачите мескалеро в Южно Ню Мексико.

Вицове, септември 2015 г.

Ръст 211 см. тегло 132 кг. ...става въпрос за
баскетболиста в дясно

СмЕх


Две мишки ядат лентата от филма “Отнесени от вихъра”. Едната мишка пита:
- Как ти се струва?
- Ами, да ти кажа честно, книгата ми хареса повече!

***

Проверяващ на варненския пазар:
- Имате ли документи за тази риба?
- А какво ви трябва? Смъртен акт ли?

***

В днешно време слагат децата за наказание в ъгъла, в който най-лошо се лови Wi-Fi

***

Малко смесени чувства ме обземат, като чуя в новините, че Здравната каса го поемала изцяло...

***

За да заспя вечер, си рецитирам таблицата за умножение. Обикновено стигам до 6 Х 6. Снощи стигнах до 7 Х 7 и се наложи да ставам за калкулатора.

***

Всяка сутрин нови вицове

четвъртък, 3 септември 2015 г.

Ето имената на 110-те депутати, които гласуваха срещу борбата с корупция

Ето имената на депутатите, които гласуваха с "въздържал се" и "против" за закона
"Антикорупция" и така той не мина.

"За" гласуваха само народните избраници от ГЕРБ и Реформаторския блок, а всички останали бяха против или се въздържаха. Против бяха от БСП, въздържаха се от ДПС, Атака, АБВ и Патриотичния фронт.

БСП

Ангел Найденов

Атанас Зафиров

Васил Антонов

Георги Свиленски

Георги Божинов

Георги Анастасов

Георги Търновалийски

Георги Гьоков

Димитър Горов

Димитър Димитров

Димитър Дъбов

Димитър Желев

Дора Янкова

Драгомир Стойнев

Емил Райнов

Желю Бойчев

Иван Иванов

Кирил Добрев

Кирчо Карагьозов

Корнелия Нинова

Красимир Янков

Манол Генов

Мариана Бояджиева

Петър Кънев

Радослав Стойчев

Светла Бъчварова

Стефан Данаилов

Стоян Мирчев

Таско Ерменков

Филип Попов

Чавдар Георгиев

Янаки Стоилов



АБВ

Борислав Борисов

Георги Кючуков

Иван Станков

Иван Пенков Иванов

Иван Славов Иванов

Кирил Цочев

Лъчезар Никифоров

Мариана Тодорова

Михо Михов

Патър Кадиев

Румен Гечев

Светослав Белемезов



ДПС

Айдоан Али

Айхан Етем

Александър Методиев

Алиосман Имамов

Бюнямин Хасан

Венцислав Каймаканов

Джевдет Чакъров

Джейхан Ибрямов

Дурхан Мустафа

Ерджан Ебатин

Ердинч Хайрула

Йордан Цонев

Камен Костадинов

Лютви Местан

Мариана Георгиева

Мехмед Атаман

Митхат Метин

Мустафа Карадайъ

Мустафа Ахмед

Невин Хасан

Петър Чобанов

Рамадан Аталай

Рушен Риза

Станислав Анастасов

Тунчер Кърджалиев

Ферихан Ахмедова

Хамид Хамид

Хасан Адемов

Хюсеин Хафъзов

Шабанали Дормуш

Янко Янков



Патриотичен фронт

Валери Симеонов

Валентин Касабов

Полина Карастоянова

Юлиан Ангелов

Атанас Стоянов

Борис Ячев

Валентин Николов

Димитър Байрактаров

Емил Димитров

Петър Петров

Христиан Митев



БДЦ

Борислав Иглев

Кънчо Филипов

Петър Петров

Румен Йончев

Христо Тодоров

Чавдар Пейчев

Явор Хайтов



Атака

Волен Сидеров

Десислав Чуколов

Иван Димитров

Илиан Тодоров

Клина Балабанова

Любомир Владимиров

Магдалена Ташева

Миглена Александрова

Николай Александров

Станислав Станилов



Независими

Велизар Енчев

Гюнай Хюсмен

Муса Палев

Депутатите отказаха да бъдат проверявани за корупция!

Депутатите убиха още в зародиш закона "Антикорупция", който предвиждаше ново специализирано звено да прави проверки за имуществото и конфликта на интереси на личностите, заемащи публични длъжности. Т.е. и на самите тях. След разгорещен дебат, те отхвърлиха закона още на първо четене като така елиминираха и възможността да претърпи редакция преди второто четене.

"За" гласуваха само народните избраници от ГЕРБ и Реформаторския блок, а всички останали бяха против или се въздържаха. Гласуваха общо 211 души - "за" 101, "против" 38 и "въздържал се" - 72-ма. Против бяха от БСП, въздържаха се от ДПС, Атака, АБВ и Патриотичния фронт. В БДЦ двама бяха против, а петима "въздържал се". Независимите гласуваха шарено.

Ако двадесетимата от АБВ и Фронта, които иначе се водят част от управлението, бяха гласували със "за", проектът щеше да мине.

В българския парламент воля няма

Веднага след това авторът на закона - вицепремиерът Меглена Кунева коментира в кулоарите:

"Предстои да се направи по-подробната оценка от РБ и от колегите от другите партии. Моята оценка е следната - воля за борба с корупцията в българския парламент днес не беше демонстрирана."

Лидерът на ДСБ Радан Кънев допусна възможността ГЕРБ и Реформаторския блок да преосмислят съществуването на настоящия парламент, след като законът за борба с корупцията днес не бе приет. Двете формации бяха единствените, които подкрепиха закона, внесен от вицепремиера Меглена Кунева.


Ето какво написа Кънев във Фейсбук:

"Отхвърлянето на антикорупционния закон е изключително лош политически знак към българските граждани и европейските партньори, но най-вече към инвеститорите - местни и чужди - от които очакваме да разкрият бизнес, производства, работни места...

Законът предвиждаше въвеждане на единия елемент на румънския антикорупционен модел (за другия - независим антикорупционен прокурор, нямаме съгласие дори от ГЕРБ).

Ако става дума за сговаряне между всички фракции извън ГЕРБ и РБ (въпреки прокламираните им "драматични" различия), изплашени от разкриване на собствените им далавери, се налага в откровен разговор с ГЕРБ да преоценим смисъла от съществуване на парламент с прокорупционно мнозинство.

Ако става дума за безотговорна демонстрация на лично отношение от ПФ към българския вицепремиер, се налага тежък разговор с тези наши партньори. Резултатът от този разговор, трябва да е ясно съгласие за приемане на твърдо антикорупционно законодателство от дясно мнозинство ГЕРБ-РБ-ПФ."

Днес депутатите трябва да довършат антикорупционния закон на Кунева

Депутатите ще започнат работа днес с това, което не успяха да довършат в последния си работен ден преди ваканцията - новият антикорупционен закон. Разглеждането на проекта и гласуването му на първо четене беше отложено заради процедурни хватки от страна на ДПС и БСП.

Законът за предотвратяване на корупцията сред лица, заемащи висши публични длъжности, известен като закона на Кунева, е част от новата антикорупционна стратегия и с приемането му трябва да се даде знак, борбата с корупцията ще се води по нов начин и с нов орган. Новото звено ще обедини БОРКОР, Комисията за конфликт на интереси и отдели от Сметната палата.

Идеята е  то да започне работа от 2016 година и да проверява проверява декларациите за имущество и конлфикт на интереси; да прави задълбочени проверки там, където има разминаване или по сигнал; да анализира законодателството.

Баба ще избира сама себе си за кмет - само тя има право да гласува

Като ще командва, първо да оправи тока, казва бившият съпруг Ибрям, другият жител на селото 73-годишната Бахрие Ибрямова ще трябва да стане кмет по задължение на бъдещото кметство Сладкодум след изборите на 25 октомври.

Жената е единствената, която има право на глас, и може да бъде избрана в откъснатото от света крумовградско селце. Освен Бахрие в Сладкодум живее и бившият ѝ съпруг, 78-годишният Ибрям Кадир.

Той обаче няма право да гласува, защото по документи живее в Ерзурум, Турция.

До абсурдната ситуация Бахрие да се самоизбере за кмет се стига заради недомислици в законодателството ни. Според чл. 16 от Закона за административно-териториалното устройство условия за създаване на кметство са наличие на население над 100 души. По документи броят на населението в Сладкодум е 192.

“Хората тук ги няма отдавна. Заминаха, пръснаха се по целия свят, а беше голямо и хубаво село. Турското му име е Татлъ кьой (сладко село - б.а.), защото хората са били добри и благи”, казва бай Ибрям.

Според него преди 30-40 г. в трите махали на Сладкодум е имало над 70 къщи.

“Имаше пълна детска градина и училище, в което се учеше до VIII клас”, казва възрастният мъж. И допълва, че сега единствените хора, които идват в опустялото село, са или ловци, или иманяри.

“Авджиите са хубави хора, правим мухабет с тях. Алтънджиите (златотърсачите - б.а.) не са такива - гледат страшно и не говорят. По-добре да не им се мяркаш”, усмихва се бай Ибрям.

В началото той приема на шега твърдението, че Сладкодум трябва да си има кмет, после се замисля.

“Защо да не стана кмет? Грамотен съм, завършил съм полувисше образование, работил съм 10 г. като учител по турски. И без това гладувам, поне някой лев ще вземам като кмет”, казва Ибрям. Той живее с пенсия от 110 лв. и няма други доходи.

“Сега парите не стигат - като платя тока, купя продукти и сложа малко бензин на москвича - пенсията свършва.

Бай Ибрям разказва, че слиза 2 пъти в месеца до Крумовград да пазарува с 41-годишната си кола.

“Здрава машина е, тук друга не може да оцелее. Сам си поддържам москвича. Купих и един бракуван за части, ама нямаше смисъл, защото на моята кола единственото, което сменям, е феродото. Не давам москвича и да ми платят за него 10 000 лв.”, казва бай Ибрям.

Възрастният мъж и бившата му съпруга си помагат при оцеляването, но не си говорят.

“Преди 2 г. се разведохме в съда. Нямам какво да си говоря с нея”, казва мъжът. Според него причина за развода е, че и двамата искали да командват, което водело до непрекъснати кавги.

Сега вече не се карали, но в Сладкодум не се чува нито сладка, нито горчива приказка.

“Съдията ни раздели и каза, че тя трябва да живее в къщата. Аз си стегнах бараката - в едната стая сложих печка и дюшек, а в другата събрах инструментите”, обяснява Ибрям.

Той и бившата му съпруга разделили и животните. Сега всеки от тях има по една крава.

“Млякото няма кой да го изкупи. И без пари да го даваш, няма кой да дойде дотук за 10 л”, твърди мъжът. Той има и теле, за което се надява да намери мющерия преди Курбан Байрама.

“Само дертове си докарах, като напуснах България заедно с другите от село през 1989 г. Отидох в Ерзурум и живях там почти 4 г., но не свикнах. Мислех, че ще умра там, въздухът щеше да ме убие и затова се прибрах.

Тук може да се живее трудно, но се диша по-леко. Сега заради това, че по документи живея в Ерзурум, няма да мога да се кандидатирам за кмет и бившата ми жена ще ме командва”, вайка се бай Ибрям.

След това решава да наруши 2-годишното мълчание с бившата си съпруга.

“Бахрие, направи баклава, ще ставаш кмет”, провиква се възрастният към единствената оцеляла къща в селото.

След малко от нея излиза жена, която бавно се придвижва по стръмната пътека към бараката.

Бахрие Ибрямова почти не говори български. Не е и чувала, че предстоят местни избори.

“Тя трябва да знае новините, защото има телевизор. Аз имам едно радио в москвича, но то работи, когато си поиска, и не знам какво става по света”, казва бай Ибрям.

Бахрие обяснява, че сателитната чиния хваща български телевизии, но тя не ги гледа, защото не разбира какво се говори
“Гледам турски програми, но най-вече филми. Новините не ме интересуват”, признава жената. Допълва, че понякога ходи до близкото с. Морянци, за да гласува, но не на всеки вот. Бахрие е изненадана, че е единствената в Сладкодум, която може да избира и да бъде избрана.

“Щом трябва, ще стана кмет. Къщата ми е в горната махала и цялото село се вижда оттук.”

Според Бахрие първото, което трябва да се направи в Сладкодум, е да се оправи черният път.

“Много е изровен и е опасен. За да стигна до Морянци, вървя повече от 2 часа”, казва бъдещата кметица. Другият проблем, с който смята да се заеме, са подивелите домашни животни в района.

“Има 10-ина коня. Много бели правят. Преди месец ми опасаха бахчата с доматите”, оплаква се Бахрие.

“На мен ми бастисаха прасковите. Напаст голяма са. Не стига това, ами се появиха и два от дивите коне, които някакви чужденци развъждали в близкото с. Сбор”, казва бай Ибрям. За да спре нашествието на конете, той се е принудил на няколко места да прегради пътя към Сладкодум.

“Ще искам от Бахрие, като стане кмет, да оправи и тока. Много е слаб - изгоря ми един електроморор и сега в Крумовград ми искат 80 лв. за пренавиване”, казва мъжът.

Според него бъдещата кметица му дължи услуга, защото ползва вода, осигурена от него.

“Сам направих каптажа и копах километър и половина, за да докарам вода с маркуч. Сега тя трябва да реши проблема с тока”, настоява бай Ибрям. В замяна е готов да предостави стаята с бурмите в бараката си за бъдещо кметство.

“Няма къде да кметува Бахрие. От училището останаха само порутени стени. Наем за бараката няма да търся, стига да оправи тока”, обещава Ибрям.

На тази дата: 3 септември 1901 г. Аферата „Мис Стоун“: Яне Сандански и Христо Чернопеев отвличат протестантската мисионерка мис Елен Стоун и бременната Катерина Цилка за откуп!

Картичка с отвлечените Мис Елън Стоун и 
Катерина Цилка.
Аферата „Мис Стоун“ :  Яне Сандански и Христо Чернопеев отвличат протестантската мисионерка мис Елен Стоун и бременната Катерина Цилка за откуп.

Солунска афера

В резултат на Солунската афера ВМОРО изпада в тежко положение. Голяма част от мрежата на организацията е разкрита. В резултат на разкритията голяма част книжа и архиви попадат в турските власти, Централният комитет на ВМОРО е парализиран, тъй като членовете му са арестувани. След аферата ВМОРО започва работа по възстановяване на организацията, като основен проблем за решаване е финансовият.

В края на март 1901 година в София, в хотел „Батенберг“ се провежда съвещание, на което присъстват Гоце Делчев, Гьорче Петров, доктор Руменов, Ризо Ризов и адвокат Стрезов. На тази среща се предложило да се помоли българското правителство за помощ, но този вариант е категорично отхвърлен от Делчев. Той решава за набиране на финансови средства да се проведат акции с отвличания в Македония.

Участниците в аферата „Мис Стоун“ –
 Сава Михайлов, Яне Сандански, Кръстьо Асенов и
Христо Чернопеев.
Първи опити

В 1901 година един от основните проблеми пред ВМОРО е липсата на средства за въоръжаване. Гоце Делчев упълномощава Михаил Герджиков да извърши едно отвличане в Македония, но турските сили все още биват раздвижени поради Солунската афера и поради тази причина този опит остава неуспешен.

Гоце Делчев прави два неуспешни опита за отвличане на богати турци и гърци. По-късно е разработен план за отвличане на сина на Иван Евстратиев Гешов Никола, който пропада. Финансовата криза е основният обсъждан проблем на срещата на ръководството на ВМОРО в Кюстендил през лятото на 1901 година, на която присъстват Делчев, Сандански и Чернопеев. На тази среща Делчев зявява, че дребните грабежи само накърняват репутацията на организацията и не спомагат за разрешаване на финансовия проблем. Сандански предлага отвличането на княз Фердинанд I при неговото посещение на Рилския манастир, но на този радикален план се противопоставя Делчев, който смята, че отвличането трябва да стане на османска територия. Делчев също така предлага вместо това войводите да проведат акции по събиране на пари в границите на България. По този начин изниква дилема пред ръководството и войводите, тъй като именно помощта от България бива неприемлива, дребните грабежи са нежелателни, а големите акции са опасни за организацията и за освободителното дело, но все пак положението с финансите налага спешни действия.

Чернопеев и Сандански обсъждат отвличането на богат турчин край Симитли, но планът се проваля. В 1901 година, около Петровден Яне Сандански, Христо Чернопеев и Сава Михайлов подготвят план за отвличането на Сюлейман бег, син на един горноджумайски паша, но поради болест на Сюлейман бег и тази акция се проваля. Сандански се насочва към идеята за отвличане на протестантски мисионер от Банско, като първата набелязана цел е главата на мисията в Солун доктор Джон Хаус.

Отвличането


Четата на Сандански пристига в Банско и е посрещната от местния деец на ВМОРО Йонко Вапцаров. След разговори с местните протестанти се разбира, че идеята да се примами Хаус в Банско е обречена на провал, но че в набелязаното време в паланката ще дойде друг американски мисионер - Елена Стоун, която ще води кратък курс за обучаване на български учителки за първоначалните протестантски училища заедно с помощничката си българка Катерина Цилка. Освен това според Христо Чернопеев отвличането на Елън Стоун е по-приемливо, тъй като доктор Хаус е в добри отношения със селяните, а самата мис Стоун проповядва, че Господ, а не революционерите ще помогнат на поробеното население.

За акцията първо е известен Разложкият околийски революционен комитет на организацията в Банско, начело с Димитър Лазаров. Одобреният план включва няколко основни точки:

Четата, която трябва да извърши отвличането трябва да се състои от малко души и в нея не трябва да влизат Яне Сандански, Христо Чернопеев, хайдутът Стоил Просяков и още 20 комити, които по план трябва да заминат за Градево два дена по-рано
Отвличането трябва да се извърши по пътя Разлог - Горна Джумая, в местността Подпрената скала
В акцията да окаже съдействие комитетът от Градево, начело с Ангел Мазнеов
С четата трябва да замине и Вапцаров, който да посочи жените
Като придружител на мис Стоун да се вземе Катерина Ушева

Мястото, където са отвлечени Елън Стоун и Катерина Цилка..
Гоце Делчев и Гьорче Петров са посветени в подробностите на плана, но Делчев запазва колебания относно изпълнението му, а Гьорче Петров смята, че отвличането няма да донесе значителни финансови печалби.

Мястото, където са отвлечени Елън Стоун и
Катерина Цилка.
Протичане на акцията

Планът за отвличането е изработен за около две седмици заедно с хората на организацията от протестантската мисия в Банско. Над Банско чака чета, начело с Никола Дечев. Чакането обаче изнервя Дечев и той изпраща на Сандански и Чернопеев писмо с остър тон, в което зявява, че ако не се появят, още същата вечер се връща в България. Така войводата на четата, която чака над Банско решава да се върне в България заедно с 11 четници. Остават само петима души - Сандански, Чернопеев, Димитър Кьосето, Стоил Просяков и Димитър Инев от Самоков. Сандански и Чернопеев успяват да убедят банските чорбаджии в необходимостта на акцията. След като привличат още няколко четници - Нано, Тодор, Христо и Коле от Градево, Лазо от Покровник и Христо от Бистрица - четата се разполага в местността Подпрената скала на пътя от Банско за Горна Джумая, по който Елън Стоун трябва да се върне в Солун. Тук към тях се присъединява и Кръстьо Асенов, дошъл от България с четирима четници.

Тъй като част от богаташите в Банско се обявяват против акцията, непосредствено преди нея се появяват съмнения дали да се изпълни, но Чернопеев настоява, че финансовият въпрос трябва да се реазреши спешно. В същото време ръководителят на окръжния комитет в Банско Димитър Лазаров се запознава с мис Стоун и узнава точния час на пътуването ѝ. Участниците в отвличането се обличат в турски обелкла и се разбират помежду си да говорят на турски език, за да остане впечатлението, че отвличането е извършено от турци. Заедно с Елън Стоун пътуват Катерина Ушева, Катерина Цилка, Григори Цилка, три учителки, две ученички и други. Пътниците трябвало по план да се разделят в Горна Джумая, от където мис Стоун да замине за Солун, а Катерина Цилка - за Корча.

Елън Стоун и Катерина Цилка са отвлечени късно следобед на 21 август (3 септември) 1901 година. Пресрещнати са по време на пътуването като мис Стоун и Цилка са отделени от групата. Катерина Цилка е отвлечена за спътница на мис Стоун вместо планираната Катерина Ушева, защото последната е болна. Отвличането не протича съвсем по план. Елън Стоун тръгва по-късно от предвиденето, а селяните, които трябвало да снабдят четата с храна не успяват да излезнат спокойно от селото поради присъствието на турска войска, заради което четата чака без храна два дена. Непосредствено преди отвличането четата влиза в сблъсък с един албанец, който започва да стреля с револвер и успява да рани един четник, но албанецът бива обезоръжен и четата го взима със себе си. Освен това по време на отвличането прегладнялата чета забравя да говори само на турски език. По този начин отвлечените не могли да се заблудят, че похитителите са турци. Отвлеченият албанец се оказва разбойник, който многократно тероризира селата и Кръстьо Асенов го ликвидира, което допълнително разваля първоначалната идея четата да се представи за турски разбойници.
Османското комисарство изпраща до Министерството на външните работи и вероизповеданията в София официална нота, която гласи, че похитителите са българи, членове на македонския комитет.

Първи дни

Четата сменя постоянно пътищата, които следва и се движи през нощта от съображения за сигурност. Втория ден на отвличането стигат околностите на Долна Сушица. На третия ден край село Сушица жените са информирани, че са отвлечени за откуп и Чернопеев ги предупреждава, че ще бъдат убити ако се опитат да избягат. Третата нощ четата влиза в България, за да се подслони там и да изчака ситуацията в Горна Джумая да се успокои. Подслон намират в селата Фролош, Цървище, а Сандански междувременно заминава за Дупница, за да се лекува и да събере информация.

В Дупница разбира от Никола Малешевски, че българската армия и жандармерия претърсват граничната област и поради това четата се връща в Горна Джумая. По пътя на връщането си четата и отвлечените жени се подслоняват временно в една къща в Селище и тогава започват първите преговори относно откупа.

Преговори

На следващия ден след отвличането в Банско Григори Цилка и останалите освободени спътници на мис Стоун известяват местната протестантска мисия за извършеното похищение, които известяват по телеграфа доктор Джон Хаус. Доктор Хаус от своя страна известява американския почетен консул в Солун Периклис Хадзилазару, който информира за отвличането американския консул в Цариград Чарлс Дикенсън.

Шест дена след отвличането Елън Стоун е накарана да напише писмо, с което трябва да започнат преговорите. Това писмо е диктувано от Яне Сандански и Чернопеев, а самата мис Стоун трябва да реши до кого да го адресира и тя го изпраща до неин приятел от Банско - Костадин Петканчин. В писмото се казва, че за връщането на мис Стоун се иска откуп от 25 000 златни турски лири и че Петканчин трябва да извести Уилям Пит - касиера в американския съвет в Цариград. Изплашен от писмото Петканчин информира турските власти за случилото се и така първият опит за започване на преговори пропада. След това мис Стоун пише ново писмо, което този път адресира до доктор Хаскел, който е мисионер в Самоков. Това второ писмо е занесено лично от Кръстьо Асенов, който е подпомогнат от Гьорче Петров и Никола Малешевски. На 15 септември (28 септември) доктор Хаскел се среща в Цариград с Уилям Пит, Еди Пенсър - временен американски представител и тогавашния генерален американски консул в Цариград Дикенсън.

Усложняване на отвличането и край на акцията

Яне Сандански, Христо Чернопеев и Кръстьо Асенов не очакват акцията да се усложни и продължителността ѝ от 6 месеца ги изненадва.

Главен проблем се явява пазенето на заложниците на безопасно място, което е задължение на Сандански. Поради наближаването на есента и зимата се появява предложение да се преместят около Арджанското езеро, но четата и жените решават да се задържат в Пирин и да се подслоняват предимно край Селище и Покровник.

Акцията бива заплашена от османските потери в Пирин, а освен това и действията на българските сили в пограничните области, поради което престоят на българска територия става невъзможен. Като допълнителна опасност се явява и върховистката чета на Дончо Златков. През лятото на 1901 година Златков напада четата на Яне Сандански при село Тросково с цел да отвлече американските мисионерки.
Престрелката трае цяла нощ. Двете чети отстъпват от селото и по пътя за Лешко четата на Сандански с жените са посрещнати от Чернопеев, който идва на помощ на Сандански с 50 човека. Заради сблъсъка с Дочно Златков Сандански повежда хората си към България и се оттеглят в Цървище, но там пък заради българските части са принудени да се върнат в Македония.

Заради всички тези опасности похитителите трябва да се движат постоянно, но това става много трудно заради отвлечените жени - мис Стоун е на 55 години, а Катерина Цилка е бременна в петия месец по време на отвличането.

Яне Сандански решава да потърсят убежище във Влахи, където Цилка да може да роди. По пътя обаче Цилка получава предродилни болки и четата се установява в Сърбиново. За помощ в раждането Сандански вика две баби. На 22 декември (2 януари) Цилка ражда момиченце, което е кръстено Елена (на мис Елън Стоун). Междувременно в Сърбиново идва турски аскер, което принуждава четата да напусне селото на третия ден след раждането. Тъй като Цилка не е в състояние да ходи или язди, пътува в специално направен сандък, дърпан от кон, с който да пристигне до Влахи. По пътя обаче бебето започва да плаче и между Чернопеев и някои четници се явява идеята да убият бебето, но Сандански я отхвърля, защото ако се изпълни според него това ще убие делото им пред народа.

След продължителни преговори в София и Самоков откупът - 14 000 златни турски лири, се получава на 18 януари 1902 година в Банско. Пленените жени са освободени на 2 февруари в Струмишко.
Акцията допринася за полуляризирането на ВМОРО далеч извън пределите на Османската империя, за което спомага и самата мис Стоун със своите беседи в Съединените щати. Като негативна страна от акцията е разкриването на комитети на ВМОРО от Османските власти. Арестувани са 43 души, 20 от които от Годлево, трима от Неврокоп, двама от Струмица, 7 от Сърбиново и други.

Вицове, септември 2015 г.

Добро утро!

СмЕх


Някакъв прещраква каналите, опитвайки се да следи всички парламентарни новини. Жена му, обидено:
- Ама за теб сякаш парламентът е по-важен от жена ти – само за него мислиш!
- Ти се благодари, че за теб не мисля това, което мисля за него!

***

- Скъпи, заключи ли вратата преди лягане?
- Заключих.
- Дръпна ли френското резе?
- Дръпнах.
- Постави ли холандския лост?
- Поставих.
- Заключи ли английският катинар?
- Заключих.
- А верижката сложи ли?
- Забравих.
- Браво! Значи - крадци, влизайте, грабете ни!

***

- Какви планове имаш за есента?
- Ще пия.
- Но на тебе и за лятото такива ти бяха плановете...
- Как може да се говори с човек, който не прави разлика между веселият летен запой и депресивното есенно пиянство?!

***

Разбираш,че детството си е отишло,когато започнеш да излизаш доброволно от водата в морето...

***

Малко момиченце се прибира от училище. Майка му се интересува какво се учили.
- Днес учихме приказката за Червената Шапчица!
- Браво! И каква е поуката от тази приказка?
- Че трябва добре да помним как изглеждат бабите ни!

***

Всяка сутрин нови вицове

сряда, 2 септември 2015 г.

Писанчев награден за оставката в ДАНС с консулски пост в Солун

Бившият шеф на ДАНС Владимир Писанчев, който през март се "самоуволни" по настояване на правителството, ще замине на мандат в Солун, изпратен като консул от същото това правителство.

Това е решил днес Министерският съвет по време на оперативно заседание.
Писанчев пое поста шеф на ДАНС на 19 юли 2013 г., след неуспешния опит там да бъде настанен Делян Пеевски. Бе начело на агенцията до март тази година, след като подаде оставка след множество отлагания и призиви от новото правителство. защото се оказа, че по закон председателят на агенцията не може да бъде освободен и трябва да напусне по собствено желание.

Призив бе отправил първоначално и премиерът Бойко Борисов, след което отстъпи и заговори със симпатия за Писанчев. В крайна сметка, под обществения натиск, той сам депозира оставка. Въпросът е дипломатическият пост ли е бил разменната монета за тази оставка.

Солун е притегателно място за бивши шефове на ДАНС. Бившият директор Петко Сертов бе изпратен за консул там през август 2009 г., но само 4 месеца по-късно същото правителство - на Бойко Борисов, го отзова.

Какво отговори шефът на JP Morgan на красавица търсеща съпруг с доход $ 500 000?

„Красиво момиче търси богат съпруг – Ще бъда абсолютно честна. Аз съм на 25 години. Красива съм, имам стил и добър вкус. Искам да се омъжа за човек с минимум 500 хил. долара годишна заплата. Може да си решите, че съм алчна, но на годишна заплата от 1 мил. долара се гледа само като средна класа в Ню Йорк.

 Изискването ми не е високо. Има ли някой в този форум, с приходи от 500 хил. долара годишна заплата? Всички ли сте женени? Искам също да попитам: Какво трябва да направя, за да се омъжа за богат мъж?

Тук съм, за да задам няколко въпроса:

1) Къде излизат богатите ергени? (Моля избройте имената и адресите на барове, фитнес зали и ресторанти)

2) Към коя възрастова група трябва да се насоча?

3) Защо повечето жени, омъжени за богати мъже, изглеждат обикновени? Срещала съм момичета, които не са нищо особено, но са женени за богаташи.

4) Как решавате коя може да ви бъде жена, и коя може да ви бъде само приятелка? (моята цел сега е да се омъжа)

Ето и философския отговор на главния изпълнителен директор на JP Morgan:

Уважаема г-жо Хубава, (?)
Прочетох поста Ви с голям интерес. Предполагам, че има много момичета, с подобни въпроси на Вашите. Моля, позволете ми да анализирам Вашата ситуация като професионален инвеститор.
Годишният ми доход е над 500 хил. долара, което отговаря на вашите изисквания, така че се надявам никой да не мисли, че си губя времето тук.
От гледна точка на бизнес лице, е лошо решение, да се оженя за Вас. Отговорът е много прост, затова нека Ви обясня.

Нека оставим подробностите настрана. Това, което Вие се опитвате да направите, е размяна на „красота“ за „пари“: Лицето А осигурява красота, а лице Б плаща за нея, честно и почтено.
Въпреки това, има един огромен проблем тук. Красотата Ви ще изчезне, но парите ми няма да изчезнат без основателна причина. Факт е, че доходите ми могат да се увеличат от година на година, но Вие няма да ставате по-красива с всяка изминала година.

Следователно от гледна точка на икономиката, аз съм покачване на активите, а Вие сте амортизация на активите. Това не е просто нормална амортизация, а експоненциална амортизация. Ако това е единственият Ви актив, стойността Ви ще бъде много по-лоша 10 години по-късно.

С условията, които използваме на Wall Street, всяка сделка има позиция, сексът с вас също е „позиция за сделка“.
Ако стойността на сделката спадне, ние ще я продадем и не е добра идея да я запазим дългосрочно – същото важи и за брака, който искате. Може да бъде жестоко да го кажа, но би било по-мъдро решение относно активи с голяма амортизация да бъдат продадени или взети „под наем“.

Всеки с над $ 500 хил. годишен доход не е глупак; ние само ще излизаме с Вас, но няма да се оженим за Вас. Бих Ви посъветвал да се откажете от идеята да се ожените за богат мъж. И между другото, можете да се постараете сама да забогатеете. Това има по-голям шанс, отколкото намирането на богат глупак.

Надявам се този отговор да Ви помогне.

подписано,
CEO J.P. Morgan