събота, 24 октомври 2015 г.

Тази нощ връщаме часовника с 1 час назад

Тази нощ се връщаме към зимното часово време. В 4.00 часа сутринта в неделя трябва да преместим стрелките на часовника с час назад. Така ще спечелим и 60 минути повече сън.

Исландия прати в затвора 26 банкери, виновни за кризата, САЩ – нито един

В ярък контраст с рекордно ниския брой на разследвания на изпълнителни директори на компании и висши финансови служители в САЩ Исландия осъди 26-ма банкери на общо 74 години затвор. Това се подчертава в статия на сайта “Свободна мисъл“ (Free Thought Project.com), разпространена от популярната американска електронна медия rawstory.com.

Обект на серията разследвания, се казва в публикацията, е манипулирането на финансовите пазари в Исландия след 2001 г. от местни престъпни банкери (в оригинала „банкстери“). Натрупването на външен дълг доведе до срив в целия исландски банков сектор през 2008 година.

Повод за статията са две присъди от миналата седмица, за които съобщиха исландски медии. Едната от тях е от Върховният съд на Исландия, а другата - районния съд на Рейкявик. За виновни са признати трима висши мениджъри на „Ландсбанкин“, двама на друга банка - „Каупинг“ и един изтъкнат инвеститор.

Те са осъдени на лишаване от свобода за престъпления, извършени в навечерието на финансовия колапс в страната през 2008 г. С тези присъди исландските банкери и финансисти, пратени зад решетките заради кризата достигнаха 26, а сумата от техните срокове затвор е 74 години.

В Исландия максималното наказания за финансови престъпления е 6 години, но сега се обсъжда неговото увеличаване.

Гражданите на Исландия още изплащат външните заеми, до които се стигна заради действията на финансови манипулатори. Но за разлика от САЩ Исландия законно потърси сметка от престъпниците.

Нито един американски висш банков служител не е бил обвинен в престъпления, свързани с финансовата криза от 2008-а, въпреки че самите САЩ стартираха тази криза.

Нещо повече, през 2008 г. Конгресът закрепи разклатените американски банки със солидната сума от 700 милиарда долара. Така, благодарение на американския данъкоплатец, много служители на финансови институции в крайна сметка получиха големи бонуси, се казва още в публикацията.

Днес мислете, защото: "после ебенье нема каенье"! Видео

Днес е ден за размисъл преди местните избори. Мислете днес, за да не мислите след изборите!
На тази дата: 24 октомври 439 г. вандалите превземат Картаген и основават свое кралство

439 г. вандалите, предвождани от Гензерих, превземат Картаген и основават свое кралство. Той е крал на вандалите и аланите от 428 до 477 г. По време на продължителното му управление, Вандалското кралство се превръща в един от основните фактори в Средиземноморието, но след смъртта му бързо запада.

След смъртта на Гундерик през 428 г. Гейзерик е избран за крал. По това време, вандалите пребивават на Пиренейския полуостров, но са подложени на нападенията на вестготите от север. Малко след като става крал Гейзерик, който още преди това започва строителството на морски флот, решава да изостави Пиренейския полуостров и да пресели вандалите в Северна Африка.

Възползвайки се от споровете между Бонифаций, римският управител на Северна Африка, и император Валентиниан III, през 429 г. Гейзерик прехвърля своите около 80 000 души в Африка. Там той удържа няколко победи срещу слабите и разпокъсани римски войски и бързо завладява територията на днешните Мароко и Северен Алжир. След 14-месечна обсада превзема Хипон Регий и император Валентиниан III е принуден да го признае за крал на завладените от него земи, формално подчинен на Рим.

По традиция вадалите са привърженици на арианството и Гейзерик изисква от своите високопоставени служители да следват този клон на християнството. В същото време на православните е предоставена относителна религиозна свобода. Завладяването на Африка от вандалите довежда и до намаляване на данъците, голяма част от които преди това отива за издръжка на духовенството и на богатите фамилии в Рим.

През 439 г. Гейзерик напада внезапно Картаген, столицата на римска Африка, и превзема града без бой, като пленява и голяма част от римския флот, намиращ се в пристанището му. Той е присъединен към корабите на самите вандали, които скоро подчиняват Сицилия, Сардиния, Корсика и Балеарските острови. През 442 г. римляните трябва да признаят новите завоевания, както и независимостта на Вандалското кралство.

Вандалите установяват контрол над Средиземно море, като през следващите три десетилетия предприемат множество морски походи, разграбвайки крайбрежните селища.

През 455 г. римският император Валентиниан III е убит по заповед на Петроний Максим, който заема трона. Според Гейзерик това обезсилва мирния договор, сключен с Валентиниан през 442 г., и малко по-късно той прехвърля войските си в Италия и тръгва към Рим. Той се споразумява с папа Лъв I да не разрушава града и да не избива жителите му, след което вандалските войски влизат в Рим без съпротива. Петроний Максим е убит от тълпа римляни край града.

Гейзерик спазва споразумението с папата и вандалите не причиняват съществени разрушения в Рим, но заграбват значително количество ценности. Гейзерик отвежда със себе си вдовицата на Валентиниан Лициния Евдоксия и нейните дъщери, както и много знатни римляни, за които по-късно е искан откуп.

През 468 г. Източната Римска империя прави опит да се противопостави на вандалите. Към Картаген е изпратен голям флот и стохилядна армия, командвана от Василиск. Въпреки голямото числено превъзходство на имперските сили, Гейзерик удържа победа и затвърждава хегемонията си в Западното Средиземноморие. След това той напада Пелопонес, но е отблъснат. През 474 г. е сключен мир с Източната Римска империя.

Крал Гейзерик умира в Картаген на 25 януари 477 г.

Вицове, октомври 2015 г.

СмЕх


Майката:
- Дъщеря ти е поканила гаджето си у нас утре вечер, за да ни го представи и да се запознаем с него.
Бащата:
- Но тя е едва 16 годишна. Ще го пречукам със сопа тоя...
- Еее, дръж се цивилизовано и малко по-европейски де...
- Добре тогава, пак ще го пречукам, но със стик за голф.

***

- Г-жо, Вие омъжена ли сте или мога да се надявам?
- Омъжена съм, но може да се надявате…

***

Получих писмо в дамаджана... От два дни го чета и душата ми се изпълва с мека топлина...

***

Чалга певица изнесе благотворителен концерт за деца без родители....след 10 мин. родителите дойдоха да си приберат децата.

***

Кандидат- кмет чака в кабинета си резултатите от изборите.
Съобщават му че е избран, той грабва телефона и бърза да зарадва майка си:
- Мамо, избраха ме!
- Браво, моето момче! Да не лъжеш?
- Мамо, не почвай и ти...

***
Всяка сутрин нови вицове

петък, 23 октомври 2015 г.

Миков обиден: bTV забавиха участието ми заради Борисов в Нова ТВ!

Лидерът на БСП Михаил Миков смята, че от bTV умишлено са забавили негово участие, защото по същото време в Нова телевизия е бил премиерът Бойко Борисов. Според него телевизиите имат "съгласувано поведение" и заподозря политическа намеса в поведението им.
Миков изпрати писмо до медиите повод неосъщественото му интервю в bTV тази сутрин. В него лидерът на столетницата обяснява, че не е виновен той за случилото се и подчертава, че от телевизията на bTV са забавили участието му с повече от 30 минути, като не му било обяснено нищо. Миков е напуснал телевизията преди участието си, защото не е можел да чака повече.

„Това е напълно неприемливо от гледна точка на морала и професионалната етика. Считам, че е напълно недопустимо да се канят гости в телевизия и да се поставят в ситуацията да чакат да приключат нечии чужди участия и интервюта в други телевизии. Медиите не бива да заемат страна в предизборния процес, вкл. и с подобни елементарни технически трикове; те трябва просто да го отразяват обективно. Това днес не беше направено от г-н Хекимян и bTV”, пише в писмото си Миков.

Той коментира, че не се меси в ничия редакционна политика, но и не приема действията на дадена медия да се меси в работата на партията.
„Що се отнася до изявлението на г-н Хекимян, че bTV не допускала политици да се месят в редакционната им политика, случаят от днес показва, че явно има политическа намеса в редакционната политика на телевизиите. Това е една истина, за която всички български граждани са наясно и декларация на някой водещ не може да послужи като смокинов лист за това”, казва още Миков в писмото си.

Ето какво точно пише в писмото на Михаил Миков до медиите:

"До Средствата за масова комуникация
Уважаеми госпожи и господа,
С настоящото писмо искам да внеса яснота по въпроса с обявеното ми участие в сутрешния блок на БТВ днес, което не можа да се състои по една или друга причина. Според поканата от страна на БТВ и екипа на
г-н Хекимян интервюто беше насрочено да започне в 08:05 часа. Съгласно уговорката бях в сградата на БТВ десет минути по-рано, което е обичайна практика. Няколко минути преди началния час на интервюто ми бях помолен да изчакам малко, после - още малко и така - до 08:40 часа, когато нямах повече възможност да чакам.
Причината за това забавяне не ми беше съобщена. При всички случаи не скучаех и успях да запълня времето си с развлекателни програми, защото по напълно случайно съвпадение по същото време в Нова ТВ се излъчваше на живо интервю с г-н Борисов, вкл. и по теми от предизборната кампания. От гледна точка на тази фактология остава впечатлението за съгласувано поведение на две телевизии, което нанася вреда и на зрителите, и на плурализма. И което има за резултат да даде ефир на едната гледна точка за проблемите и да заглуши другата.
Това е напълно неприемливо от гледна точка на морала и професионалната етика. Считам, че е напълно недопустимо да се канят гости в телевизия и да се поставят в ситуацията да чакат да приключат нечии чужди участия и интервюта в други телевизии. Медиите не бива да заемат страна в предизборния процес, вкл. и с подобни елементарни технически трикове; те трябва просто да го отразяват обективно. Това днес не беше направено от г-н Хекимян и БТВ.
Що се отнася до изявлението на г-н Хекимян, че БТВ не допускала политици да се месят в редакционната им политика, случаят от днес показва, че явно има политическа намеса в редакционната политика на телевизиите. Това е една истина, за която всички български граждани са наясно и декларация на някой водещ не може да послужи като смокинов лист за това. За мен обаче е важно да се знае изрично: ние, от БСП, не се месим в ничия редакционна политика, но и не приемаме редакционната политика и действия на никоя медия да се меси в нашата работа. Точно това изявление ме накара да се занимавам с този случай, който иначе бих подминал с безразличие.
Всички, които са очаквали да чуят днес нашата позиция по изборната ситуация и актуални политически въпроси, ще имат тази възможност отново днес от 18:00 до 18:30 часа в ефира на Канал 3. Използвам случая да поканя всички хора, които имат желание, да говорим за това, което ги вълнува. След 12:15 ще съм в гр. Кърджали. В 13:30 часа ще посетя община Ардино, от 15:30 - с. Долен, Златоград, от 17:00 часа - гр. Мадан, от 18:00 часа започва нашият митинг в гр. Смолян, след което от 20:00 часа ще бъда в с. Павелско, община Чепеларе.
Пожелавам на екипа на БТВ много здраве и професионални успехи!"

Борисов разкри: Хора от ГЕРБ ме заобиколиха за Йордан Бакалов, за да назначат Пламен Манушев от Варна

Мога да гарантирам, че пари за избори, даже за телевизии сега не даваме, камо ли за платени гласове. На нас такива гласове не ни трябват. Това каза в сутрешния блок на Нова телевизия премиерът Бойко Борисов. Той предупреди кандидатите на ГЕРБ по места да не се подвеждат да направят нещо, което е забранено в партията.

По случая с кандидата за общински съветник Пиже Борисов счита, че институциите са действали адекватно и бързо са си свършили работата. Той отговори и на упрека на лидера на ДПС Лютви Местан, че малките села са забравени за сметка на „жълтите павета”: „В нашия мандат ние сме направили за родопските села и за смесените райони, отколкото за последните 25 години. Към мен този упрек той не може да го отправи”.

Премиерът заяви, че в коалицията не стои въпросът как ще се представят партиите, за да продължи тя да съществува. „В нашето представяне с Реформаторския блок кой колко добре ще се представи няма никакво значение”, каза той и добави, че ако партията се представи зле, заедно с Патриотичния фронт и АБВ, ще се даде повод на опозицията да атакува, с вот на недоверие например. „Местните избори винаги са повличали крак. Ако се представиш добре, оцеляваш”, посочи Борисов.

На въпрос относно изказване на Цветан Василев за действия на министри на ГЕРБ, свързани с краха на КТБ, Борисов отвърна: „Да не си губим времето с такива...”. „Ако ние тогава не я бяхме подкрепили, както и други български банки, тя щеше да се срути тогава и да нанесе много по-големи щети”, обясни той. По думите на Борисов, Пламен Орешарски и Петър Чобанов са хората, които трябва да понесат тежка наказателна отговорност за това, което се случи в КТБ. „Горанов е един чудесен министър и няма никаква зависимост от никой”, защити той финансовия си министър.

„Призовавам всички да гласуват за референдума и за електронното гласуване”, заяви премиерът. Той посочи, че ГЕРБ са били „за” и трите точки на референдума.

Министър-председателят коментира и казуса с шефа на служба „Военна информация” Йордан Бакалов, който с новите поправки в закона няма право да заема поста. „В парламента има наш кандидат за този пост и, знаейки че подкрепям Бакалов, решиха да ме заобиколят”, разкри той.

На въпрос „Как се заобикаля министър-председател” Борисов отговори: „Като смениш закона и слагаш критерий. Имаме един депутат, адмирал, който има интерес, всички си го харесват и е пригоден за този пост. Той в никакъв случай не е по-лош от Бакалов. Но така, както го направиха, ме ядосаха и аз призовах президента да го върне”. Той уточни, че става въпрос за Пламен Манушев от Варна.

Премиерът се похвали с повече събрани приходи. „На базата на тези приходи ще дадем добавки на пенсионерите първо за Коледа, после за Великден”, посочи той.

На упрека, че открива пътни отсечки точно преди изборите Борисов отвърна, че не може да изчисли с точност кога ще бъдат готови. „Понеже много харесвам Мишо Миков и БСП, а основния лозунг на БСП е, че асфалт не се яде, ето сега ще им дам повод да си направят по-добре кампанията”, добави той. Премиерът даде пример с Бобошево, който след откриването на магистрала „Струма” ще бъде на 20 минути разстояние от София. „Варна без магистрала „Хемус” е едно село”, каза още той.

По думите му е напълно нормално здравният министър Петър Москов да присъства на откриването на отсечка от магистрала „Струма” – „Нали сме коалиция”. Той разкри още, че за събитието возил в джипа си Москов, Лиляна Павлова и президента Росен Плевнелиев. Москов притеснено го попитал дали може да запали цигара. „Ако запалим, дали на Росен ще му стане лошо”, попитал той премиера.

Добре дошли на Земята, уважаеми извънземни пътници!

Преди седмица световните медии разпространиха новината, че астрономи са забелязали звезда, около която вероятно гравитира огромна структура. Едно от възможните обяснения е, че тя е създадена от напреднала извънземна цивилизация, способна да проектира и построи съоръжение, видно от над 1000 светлинни години.
По този повод „Гардиън“ публикува шеговит туристически справочник за извънземните, които планират да почиват на Земята.

Пристигане

Земята е очарователна синьо-зелена планета в покрайнините на галактиката, далеч от по-оживените райони. Това означава, че инфраструктурата за посрещане на космически кораби е доста недоразвита. Очаква се самите вие да се погрижите за кацането си на повърхността. Внимавайте с крехката мрежа от сателити и не забравяйте, че атмосферата е доста плътна, тъй че навлизането в нея под неподходящ ъгъл може да бъде доста горещо.
Моля, опичайте си ума при пристигането на Земята и не претоварвайте космическия си кораб. Не се обличайте твърде модерно и имайте предвид, че когато кацнете, местните форми на живот ще ви заобиколят и ще пробват да откраднат превозното ви средство, да ви направят дисекция или да основат религия от ваше име.

Настаняване

Земята предлага много разнообразна околна среда за туристите, които могат да живеят в азотно-кислородна атмосфера. Празни пространства се срещат във всяка климатична зона, но гледайте да избягвате по-населените райони, ако не сте изцяло ваксинирани или пък намирате миризмата на човешка пот за отблъскваща. На посетителите, които фотосинтезират, се препоръчва да се придържат към полярните области, където в определени части от годината слънчевата светлина е достъпна по-дълго време, отколкото около Екватора.
Ако искате да стигнете по-далеч, Слънчевата система предлага първокласна селекция от планети, които да задоволят и най-екзотичните метаболизми. Венера е идеална за онези, които предпочитат екстремните жеги и високото атмосферно налягане, докато Марс е подходящ за посетители от по-сухи климати (макар че там наскоро прокараха вода). Имате избор и от 4 газови гиганта, а Плутон е красиво място за туристите, които предпочитат температури около абсолютната нула.

Ако искате да отседнете на Меркурий, ви съветваме предварително да си направите резервация. Той се препълва лесно заради малките си размери, но пък предлага отлична гледка към Слънцето.

Транспорт

Бихме ви посъветвали да разчитате на собствен транспорт, ако искате да въдите възможно най-много от Земята. Макар че там има богат избор транспортни системи, опериращи по шосета, железни пътища, море и въздух, те се различават твърде много една от друга в зависимост от района и освен това могат да бъдат доста смущаващи за всеки, който не е свикнал с местните общество, технологии и/или гравитация.
Собственото ви превозно средство е незаменимо, ако искате да изследвате която и да е от другите планети в системата. Дори най-бързите човешки транспорти стигат до най-близката планета поне за няколко месеца, затова не са особено подходящи за разпускащи дневни пътувания.

Храна

Земята предлага най-богатия избор от храни, какъвто бихте мечтали да намерите някъде. Разнообразният климат осигурява изобилие от всевъзможни растения и животни, а човешките същества са измислили безбройно интересни начини за приготвянето им за консумация. Където и да отидете на планетата, ще намерите нещо ядивно и вкусно.

За силициевите форми на живот Земята също осигурява разнообразие от скали, богати на минерали и вкусни кристални образувания.
И един приятелски съвет за всички туристи – макар че са най-многобройният животински вид и са пълни с полезни протеини, моля, не яжте човешки същества. Ако направите това и ви разкрият, е много вероятно останалите човешки същества да ви обявят война, както и на целия ви вид. Това може и да няма никакви сериозни последствия, като се има предвид примитивната им технология, но пък ваканцията ви далеч няма да бъде толкова приятна.

За сметка на това, яжте колкото си искате плъхове.

Култура

Земята е дом на човечеството – най-развитият от всички видове, които я обитават. Човеците имат най-разнообразни култури и обичаи, с които да забавляват любопитния посетител. Можете да проучвате изобилие от религии, градове, постройки, както и всевъзможни начини на общуване.
Доскоро човешките същества предпочитаха да комуникират едни с други предимно чрез войни. Сега обаче нещата са се поуспокоили и повечето хора общуват с помощта на лъскави правоъгълници, които са високо ценени в повечето култури. Това се дължи до голяма степен и на интернет, който доведе до възраждането на изключително странния човешки навик за боготворене на котките.

Забележителности

Определено има какво да видите на Земята. Многобройни екзотични животински видове населяват планетата (побързайте да ги видите, преди да изчезнат). Обширни маси от възхитителен лед блестят около полюсите (побързайте да видите и тях).
Особено интересно е пълното затъмнение. Земята има изключително рядката привилегия да притежава една-единствена луна, която е на точно такова разстояние от планетата, че изглежда със същия размер като Слънцето. Това означава, че луната може да го затъмни напълно, когато небесните тела са подредени по подходящ начин. Планирайте предварително, ако искате да видите този природен феномен.

На тази дата: 23 октомври 1776 г. 2000 души загиват при изригване на вулкана Майон на Филипините

1776 г. 2000 души загиват при изригване на вулкана Майон на Филипините. Вулканът с височина 2447 м се намира на остров Лусон. Любопитен факт е, че има формата на почти перфектен конус.

Майон е един от най-активните вулкани във Филипините. Изригвал е над 50 пъти през последните 500 години. През 1814 г. той е причинил смъртта на над 1200 души, а град Кагсава е заличен от лицето на Земята. През 1984, 1993 и 2000 г. са регистрирани по-леки изригвания на Майон, а през 2006 г. вулканът изхвърли 52 млн. куб. м лава.

В средата на септември 2014 г. 12 000 семейства, живеещи в подножието на вулкана, бяха евакуирани заради очаквани изригвания. Властите съдят, че предстои изригване по засилената сеизмична активност и каменопада. От института по вулканология и сеизмология на Филипините пък повишиха степента на опасност от изригване от втора на трета (от общо четири).

Вицове, октомври 2015 г.

Когато маршрутката закъснява...

СмЕх


- Мъжът ми почина пет дни след сватбата!
- Е, поне не се е мъчил много...

***

Със съпруга ми гледахме здравно предаване по телевизията. Там казаха, че ако човек има главоболие, трябва да смуче нещо.
Съпругът ми беше толкова впечатлен. Три пъти на ден ме пита как е главата ми.

***

Когато някой отива на изпит по кормуване не му пожелавайте: "Разбий ги!", "Убий ги!", "Размажи ги!" и т.н.
"Успех!" е достатъчно.

***

В ресторанта:
- Кленер, какво ще ми препоръчате за пиене? Някакво вино?
- С дама ли сте?
- Да.
- Онази, която току-що влезе в тоалетната?
- Да.
- Препоръчвам ви две големи водки.

***

Един уролог казва на друг:
- Бях на екскурзия в Брюксел. Видях статуята "Пикаещото момче". Не ми хареса, лицето някакво измъчено, а струята слаба.
- А ти какво искаш? Толкова години без движение, голо на улицата. Мисля, че всичко е ясно - хроничен простатит.

***
Всяка сутрин нови вицове

четвъртък, 22 октомври 2015 г.

"Бистришките тигри" ще закрият предизборната кампания на ГЕРБ

Футболният отбор от В група „Витоша“ Бистрица ще закрие предизборната кампания на политическа партия ГЕРБ в Свиленград. Из града са разлепени плакати, които приканват хората на градския стадион утре (петък) от 13 часа, където „сборен отбор от ПП ГЕРБ Свиленград“ ще се изправи срещу ФК „Витоша“ Бистрица.

Поканата е публикувана и на фейсбук страницата на ГЕРБ - Свиленград.
Само преди седмица старши треньорът на клуба Костадин Ангелов – Лаптопа заяви:

„Ние сме футболен отбор, а не политическа организация. Аз съм един футболен треньор и не съм боядисан в никакъв цвят“.

Думите му бяха по повод отказа на „Витоша“ да играе мача от Югозападна В група с ЦСКА заради опасения от политизация. Дори връзката им с Бойко Борисов не означавала, че имали връзка с политиката, отговори тогава Ангелов.

"Не мога да ви разбера въпроса. Според мен този мач се опитва да се политизира. Кандидат-кметове се канят, други хора... Политиката е нещо, което аз не харесвам.“

Бойко Борисов също отрече преди седмица, че все още има нещо общо с клуба.

„Никога не съм имал отношение, аз съм бил прост футболист там".

Откриха нов вид гигантска костенурка

Нов вид гигантска костенурка откриха учените на островите Галапагос. Те са използвали генетични данни, за да установят, че група от 250 екземпляра на остров Санта Круз се различава от досега познатите.

Това е 15-ят вид гигантски костенурки, регистриран на Галапагоските острови, като четири от тях са вече изчезнали.

Възрастните екземпляри достигат тегло от над 250 кг и живеят повече от 100 години. Дълголетието им се обяснява със забавения им ритъм на живот.
За кратки разстояния костенурките могат да развият скорост от около 3 км/ч.

Днес от 12 ч. протест срещу събарянето на Къщата с ягодите

Над 7 хиляди души са потвърдили присъствието си във Фейсбук на протест в защита на прочутата Къща с ягодите на ул. „Сан Стефано“ в София. Сагата със сградата ескалира в последните дни, в очакван на решение на Министерството на културата, с коeто да се приеме или отхвърли намерението на собственика Валентин Златев къщата да бъде разрушена и издигната отново. Именно пред културното ведомство ще се проведе и протестът в 12 часа в четвъртък.

Организаторите на събитието заявяват, че Къщата с ягодите е напът да изчезне завинаги – както и много други знакови здания, оформящи лика на стара София. Затова и те призовават да се каже „НЕ на неправомерното събаряне на паметници на културата“ в града.

„От няколко дни става ясно, че Министерството на културата е напът да одобри инвестиционния проект на собственика на сградата – шефът на „Лукойл“ Валентин Златев, който предвижда разрушаване и изграждане на къщата наново – пише в описанието на събитието във Фейсбук. – Основания за събаряне според мнението на експерти от Националния институт за недвижимо културно наследство няма. Животът на къщата в момента зависи от подписа на министъра на културата Вежди Рашидов и нейната съдба ще се решава до дни.

За нас нарушенията са ясни!

Време е да се противопоставим на унищожаването на историческото минало на град София!“

Във вторник кметът на Столична община Йорданка Фандъкова заяви в социалната мрежа, че има категорична позиция по казуса – че Къщата с ягодите трябва да бъде съхранена в автентичния ѝ вид. Градоначалникът анонсира, че ще поиска независима експертна оценка на състоянието на сградата и начините за реставрирането ѝ.

Междувременно на страницата на събитието в социалната мрежа тече спор какво трябва да е предназначението на къщата, ако тя не бе частна собственост. В анкетата, създадена по този въпрос, над 1500 души смятат, че сградата трябва да стане музей. Сред другите предпочитани варианти са тя да бъде преустроена в библиотека, образователна институция или детска градина.

Волен Сидеров чака Цацаров с микрофон!

Лидерът на „Атака” Волен Сидеров сътвори поредния панаир. Днес  той се появи в ролята на журналист в сградата на Висшия съдебен съвет, като с микрофон в ръка чакаше да вземе интервю от главния прокурор Сотир Цацаров.  Сидеров предаваше на живо за партийната си телевизия, като се заяждаше със служителите от съдебната охрана, които пазят на входа на ВСС.

Гардовете молеха Сидеров да не пречи на влизащите и да се дръпне леко встрани. Той обаче ги репликираше и продължи да излъчва на живо, нареждайки как главният прокурор нарочно не идва, защото е страхлив.

Съдебните репортери пък този път решиха да игнорират Волен, който не спира да твори скандали в предизборната ситуация, опитвайки се всячески да трупа популярност през медиите.

Припомняме, че миналата седмица Сидеров безпрецедентно бе допуснат да говори на редовното заседание на ВСС, като се оплака от главния прокурор и му поиска имунитета. Журналист от телевизията му тогава поведе и няколко младежи, които демонстрираха срамежливо с плакати против Цацаров.

Снощи Волен Сидеров и заместникът му Десислав Чуколов пък отново се появиха пред клекшопа на ул. „Раковски” в София, претендирайки, че не се спазва работното време и няма цени на някои стоки. Същият обект бе атакуван от двамата депутати преди около десетина дни, което стана повод за зловещ скандал с полицаи и граждани. В резултат на това главният прокурор поиска имунитета на Сидеров и Чуколов, за да бъдат разследвани за хулиганство, извършено с изключителен цинизъм.

Сидеров с нова нощна проверка в магазина на ул. "Раковска"

Телевизията на Сидеров предизвика нова проверка на магазина на ул. "Раковска"
Отново среднощен скандал, предизвикан от ръководството на "Атака". Телевизията на партията предизвика нова проверка на магазина на "Раковски", в който преди седмици Волен Сидеров направи скандал, че се продават наркотици, цигари и алкохол без бандерол.

Снощи телевизията на политика е подала отново сигнал в икономическа полиция, че в магазина се продават акцизни стоки без бандерол, както и че работи извън регламентираното от общината време.

Наскоро Сидеров показа документи от Столична община, че обектът може да работи до 22:30 ч. На място снощи пристигна икономическа полиция, която извърши проверка на обекта, но резултатът от нея още не е ясен.

Таксиметров шофьор преби полицай пред парламента

Таксиметров шофьор преби полицай снощи в София. Инцидентът е станал пред парламента,съобщава Нова телевизия.

Полицаят няколко пъти направил забележка на шофьора, че е паркирал на забранено място. Това вбесило таксиджията и той се нахвърлил на служителя на реда.

На място веднага са пристигнали три патрулни коли, екип на ДАИ и една линейка.
Полицаят е откаран във Военна болница.

Оказва се, че таксиметровият шофьор е излежал присъда за убийство. В момента ДАИ проверява как му е издадено разрешително да кара такси.

Видео

На тази дата: 22 октомври 1945 г. Ева Мария Дуарте се жени за Хуан Перон и се превръща в Евита

1945 г. в Аржентина се състои сватбата на Хуан Перон за Ева Мария Дуарте. Евита, както остава в историята, е втората жена на аржентинския президент Хуан Доминго Перон и първа дама на Аржентина от 1946 до смъртта й през 1952 г.

Тя е призната за най-влиятелната жена в историята на Аржентина. През 1951 г. Ева Перон започва кампания да бъде допусната до изборите за вицепрезидент. Под натиска на военните съпругът й се противопоставя на това нейно желание. За компенсация през 1952 г. тя е обявена за Духовен лидер на Аржентина.

Любопитен факт е, че тя често е обвинявана, че превръща политическия живот в шоубизнес. Остро критикувана е за разточителната си слабост към скъпите бижута, кожи и дизайнерски тоалети, които силно контрастират с мизерията, която обгръща страната. Въпреки това тя става любимката на народа и появата и сред обществото е истински празник за населението.

Аржентинците и днес продължават да я боготворят. За тях тя е Евита, "ангелът на безимотните", закрилница на угнетените, слабите, унизените, утешителка на безутешните. Легендарната Ева Перон - митът, който ги крепи и им вдъхва вяра.

Родена в малкото градче Лос Толдос, Ева мечтае да стане актриса и опитва по всякакъв начин да се добере до театъра без да притежава никакъв опит и образование. Щастливата ѝ звезда изгрява с радио-театрални предавания. Лицето й започва да се появява на кориците на списанията и получава няколко второстепенни роли в киното.

През 1944 г. 25-годишната Ева Дуарте се запознава с 49-годишния Хуан Доминго Перон. В този момент бъдещият Президент на Аржентина се занимава с подготовката на военен преврат. През 1945 г. той е арестуван и в последствие освободен. Появява се движението Перонизъм.

Хуан Перон започва да се готви за избори и въвежда младата си съпруга в кандидат-президетската кампания. Присъствието на жената на президента в срещите с избирателите било истинска новост за консервативна Аржентина. Речите на Ева са кратки, изцяло в стила на Хуан Перон, адресирани към жените, които все още нямат право да гласуват.

Извеждането на Мария Дуарте де Перон на политическата сцена не е нейната лична амбиция, а на бъдещия Президент. Хуан Перон вижда в нейно лице възможността да спечели гласовете на жените, които до този момент нямат право на глас в изборите.

Перон се радва на силна обществена подкрепа заради социалните мерки, които предприема, и скоро се очертава като един от най-влиятелните членове на аржентинското правителство. Именно заради все по-голямата му власт срещу него е устроен заговор и той бива арестуван. Това е моментът, в който Ева за първи път проявява своите лидерски качества, участвайки в многобройното движение за освобождаване на любимия й.

Няколко дни след ареста на Хуан Перон пред Розовия дом в Буенос Айрес (седалището на президента) се събира многохилядна тълпа от граждани, представители на работническата класа, на които Ева дава историческото прозвище „дескамисадос“ („хората, които нямат риза на гърба си“). Те изискват незабавна свобода за своя лидер, а манифестацията им се превръща в една от най-големите и въздействащите в съвременната история на южноамериканския континент.

Хуан Перон скоро бива освободен и, осъзнал влиянието си сред бедните обществени слоеве, влиза в надпревара за президентския пост през 1946 г., която успява да спечели. Едно от първите му действия като президент е започването на обиколка из селищата в цяла Аржентина, на която е плътно придружаван от съпругата си. По този начин Ева Перон придобива публичен статус на първа дама, която няма да страни от политическите дела на своя съпруг, а ще заеме дейна роля в тях.

Тогава сред аржентинците започва да става популярно обръщението „Евита“, което тя приема с нескрита гордост. През 1947 г. Евита тръгва на посещение из няколко европейски столици. Президентът нарочно взима решение да изпрати нея, а не да замине лично, защото личността и режимът му са силно дискредитирани в западноевропейските държави.

Радваща се на нарастваща популярност, както в Аржентина, така и в международен план, Ева Перон си поставя собствени обществени и политически цели. Тя започва усилена работа за признаването на правото на жените да гласуват и за равенство между половете в работната и социалната среда. През 1947 г. парламентът одобрява закон за предоставяне на всеобщо избирателно право, който според много анализатори е пряк резултат от нейния активизъм.

Скоро след това тя създава Женската перонистска партия, клон на управляващата партия на съпруга й, която за няколко години достига половинмилионна членска маса, с което става първата и най-голямата женска партия в Аржентина и до днешни дни. С намесата на Евита се извършват редица изменения в трудовото законодателство, с които се подобряват условията на работа на най-уязвимите социални групи.

Най-важните постижения на Ева Перон обаче остават извън строгото политическо пространство. През 1948 г. тя учредява Фондация „Ева Перон“, с която започва мащабна работа по подпомагане на социално слаби лица и стимулиране на регионалното развитие. Фондацията строи работнически жилища, училищни сгради, приюти, домове за възрастни хора, болници, поликлиники, цели студентски комплекси. Отпускат се помощи за лечение на болни, за купуване на жилища или при безработица.

През 1951 г. Ева Перон се разболява от рак. Белязана от предстоящата смърт, тя произнася от балкона на правителствения дворец последната си реч: "Благодаря ви от името на унизените. И ви пожелавам да бъдете щастливи с Перон. До смъртта. Молете се отново да събера сили, но се молете не заради мен или заради Перон, а заради безимотните".

Мария Ева Дуарте умира едва на 33-годишна възраст, на 26 юли 1952 г. Когато тялото й било изложено за поклонение в сградата на синдикатите, поклонниците, чийто брой надхвърлял 3 милиона души, се стичали на поклонението в продължение на две седмици, за да изразят съболезнованията си. Жени и работници носили ковчега й на раменете си, отдадени били такива почести, каквито се полагат иначе само на държавен глава.

Смъртта й през 1952 г. съвпада с икономическото западане на страната, три години по-късно идва и военният преврат. Следват диктатури и икономически кризи, но "Митът Евита" остава жив.

Вицове, октомври 2015 г.

Мария Боски, министър на
конституционните реформи на Италия.

СмЕх


Електромер, монтиран във Варненския районен съд, неочаквано смени показанията си.

***

- Ти ми изневеряваш ... Как можа ??!
- Мислех , че си ме зарязал ??!
- Заряаазаал ??! ... Влязох за две минути в банята!

***

В киното след въвеждането на новия данък "Здраве":
- Какво ще желаете?
- 5 пуканки ... И 2 супени лъжици Кока-кола...

***

–Снощи гледах българско порно, с лекари и медицински сестри.
–Уха,сигурно е много яко?
–Глупости!През пет минути влиза някаква бабичка „само да попита нещо".

***

Женско парти... Благоверната се прибира на сутринта, преспива и... здрав махмурлук. Мъжът носи аспирин, отива за бира, прави супа, но и дума не обелва. До вечерта съпругата влиза в крачка, той сяда до нея и със спокоен тон:
- Ето така се прави, когато любимият е с махмурлук, а не да пилиш цял ден - "Алкохолик такъв, напил си се, мъчи се."

***

Всяка сутрин нови вицове

сряда, 21 октомври 2015 г.

Борисов се скарал на Калфин за "Булгартабак"

Изключението, което се прави за осигурителните прагове на заетите в сектор "Тютюнопроизводство", няма да бъде прието. Това заяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти преди началото на конгреса на Европейската народна партия (ЕНП), който се провежда в Мадрид.

Преди дни социалният министър Ивайло Калфин огласи, че осигурителните прагове на заетите с тютюнопроизводство няма да се вдигат заради спад на заетите в отрасъла. Но от Реформаторския блок веднага "заподозряха", че така се прави услуга на "Булгартабак холдинг".

Излиза, че Борисов не знаел за това предложение:

„Снощи съм се скарал на вицепремиера Калфин, след като разбрах за осигурителните прагове и изключението, което се прави за тютюнопроизводителите. Така че това няма да бъде прието. Това го гарантирам. И се надявам друг път, когато има подобни желания или анонси в публичното пространство, защото това не е минало нито на съвет, нито на тристранка, да бъда уведомяван. Защото поемам пасиви, за които изобщо не съм знаел“, казва премиерът.

Борисов засегна и темата с мигрантите. Според него е притеснително, че в момента малка част от задържаните в България мигранти са бежанци от Сирия.

"На нашата граница задържаме преди всичко афганистанци, пакистанци, което няма нищо общо с войната в Сирия. Това ме притеснява повече. Това са все млади хора, които са били в Иран, в Ирак, на други места, и сега влизат организирано - само мъже. Така че сме много нащрек в тази област", заяви премиерът.

Той допълни, че "не се ли спре вътре войната и не се ли намерят решения за този свят, нищо добро не ни очаква".

Масов изборен туризъм

За масов изборен туризъм в Ихтиманско алармираха кандидатът на БСП за кмет Маргарита Петкова и номинираните за общински съветници от коалиция „Бъдеще за Ихтиман“.

В специално обръщение към жителите на общината те призоваха за висока избирателна активност, за да се преодолеят опитите за подмяна на вота. Социалистите са възмутени, че в някои от селата са регистрирани изборни туристи, които дори са повече от местните жители.
Един от най-фрапиращите случаи е в село Белица, където 41 местни жители ще се изправят срещу 69 туристи. В село Костадинкино има 20 местни жители, но са регистрирани 25 допълнителни гласоподаватели. В Бузяковци местните са 15, но ще гласуват още 20 души. В Пауново има 16 местни жители срещу 27 изборни туристи, алармират от БСП.

Фреди Меркюри и плодовете на Молдова

Холивудски звезди рекламират България в клип със спорен успех, в Молдова обаче са намерили по-оригинален начин да се покажат пред света – с видео в YouTube, което за броени дни е гледано половин милион пъти.

Фермери от източноевропейската страна са участниците в песента – но те не просто показват предимствата на родната пред чуждата продукция, но го правят по повече от интригуващ начин. Събирайки реколта, носейки менци с вода и пренасяйки собствената си продукция, хората от народа пеят адаптация на Show Must Go On на „Куин“ – макар и с преработен текст, който убеждава защо молдовските плодове и зеленчуци са по-добри от всеки други.

И въпреки че пеят леко фалшиво, за три дни близо половин милион души са ги гледали в сайта за видеосподеляне YouTube, а отзивите са повече от позитивни.

Вижте песента на молдовските фермери:

Дядо Николай анатемоса мирянка мераклийка

Владиката забрани на всички отци в епархията да й дават причастие.
"Лишавам я, с властта, която Бог ми е дал, от Свето причастие и постановявам - никой в Пловдивска епархия да не дръзва да я причести, докато не се разкае за сквернословията и безсрамието си. Вън от храма!" С тези почти изкрещяни думи от амвона на църквата "Св. Иван Рилски" Пловдивският митрополит Николай прокуди жена, докато отслужваше празнична литургия в деня за почит на Свети Иван Рилски Чудотворец.

Гневът му се стовари към божията рабиня Румяна Демирева, която преди доста време се прочу с мерака си да се омъжи за Пловдивския митрополит и да го дари със син.

Дядо Николай я призова незабавно да напусне, за да не смущава молитвата на свещенослужителите със скверното си присъствие. Влюбената Румяна не се трогна от грубостта на обекта на любовта си, дори пожела да се изкаже, но с това ядоса Високопреосвещентството още повече. Той обясни, че и налага духовна епитемия за вразумление, за опомняне и за спасение.

На тази дата: 21 октомври 1907 г. открити са първите известни останки от Хайделбергския човек

1907 г. открити са първите известни останки от Хайделбергския човек при германския град Мауер. На 17 км от Хайделберг работници откриват в песъчлива почва долна челюст, която наподобява човешката. Затова те незабавно я предават на полицията, откъдето пък я препращат на проф. Ото Шьотенсакс от Хайделбергския университет.

След седмица той оповестява, че челюстта е на праисторически човек, живял преди около 600 000 години. Фосилната находка се оказва на непознат на науката праисторически човек. Проф. Шьотенсакс го нарича Хайделбергски човек по името на университета, където е правено изследването. По-късно фосили от този вид са открити в Араго (Франция), Петралона (Гърция) и Италия. Сега учените са единодушни, че Хайделбергският човек е изчезнал вид от род Човек (Homo).

Хайделбергският човек обитавал Европа преди неандерталеца и е възможно да е негов предшественик. Хайделбергският човек се отличава от предшествениците си с по-голям размер на мозъчната кухина. Предполагаемият среден ръст е 1,8 м, а възстановката, която била направена по челюстта и по намерения на по-късен етап череп в Араго, довело до заключението, че Хайделбергският човек със сигурност е ходил прав. Учените считат, че освен зачатъците на интелигентност, той имал добре сложено тяло, ниско чело, изразителни очи и месести устни.

Предполага се, че този наш предшественик е набавял храната си предимно чрез лов, тоест познавал е и начина да си изработва елементарни, но ефективни оръжия. Предпазвал е тялото си с кожи, използвал е характерните за ранния палеолит примитивни каменни сечива. Белези по костите на елени, слонове, носорози и коне показват, че месото им е било рязано.

Вицове, октомври 2015 г.

Добро утро!

СмЕх


Вали проливно. Студено е. Някакъв прецапва и притичва през локвите, стига до закуските:
–Значи, дайте ми едни милинки за мен, а за Ваня, за Ваня, я дайте един бюрек!
–Ваня сигурно е жена ви?- пита продавачката.
–Естествено, че е жена ми! Мама в такова гадно време никога не би ме накарала да изляза!

***

Мъж и жена дълго спорят.Накрая мъжът,изморен казва:
-Добре бе, права си.
-Късно е! Закъсня! Аз вече съм на друго мнение.

***

При обущаря идва клиент и дава квитанция за получаването на обувки:
- Казахте, че за днес ще са готови.
- Да, два лева.
- Толкова малко? На квитанцията пише четири лева.
- Правилно. Просто сме изгубили едната ви обувка.

***

В лудницата пациентите се хванали през кръста, обикалят нагоре-надолу и викат:
- Пуф-паф, пуф-паф…
Идва главният лекар и пита началника на отделението не му ли пречи този шум.
- Шумът не, само дето пушекът е много.

***

Въпрос към радио „Ереван“:

– Защо Бог измисли гравитацията?

Отговор на радиото:

– За да е сигурен, че няма да осeрем целия Космос…

***
Всяка сутрин нови вицове

вторник, 20 октомври 2015 г.

12 българи са пострадали при пожара в Германия!

12 българи са пострадали при пожара в общежитие в Германия. Това съобщиха от Министерството на външните работи. Те са откарани в болница и са прегледани. Българският консул във Франкфурт е на място с тях. Пострадалите са в добро състояние, без опасност за живота, нагълтали са се с дим от възникналия пожар.

В общежитието в Гуденберг, в което е възникнал пожарът живеят 30 българи. Консулът поетапно дава информация и поддържа връзка с местните власти. По–късно през деня ще бъде дадена по-подробна информация.

Джебчии са кандидати за общински съветници в Аксаково

Васил Стоянов
Джебчии от варненското село Игнатиево са кандидати за общински съветници, съобщи Нова телевизия.

Един от тях е Васил Стоянов - мъж и съучастник на джебчийката Евгения. Двамата са си построили палат с парите от кражби. От НАП все още ги проверяват и нямат заключение. Проверката на доходите и имуществото на Евгения също не е приключила.

„Проверката при Васил ще приключи в началото на 2016 г. Това е свързано с извършването на много процесуални действия, включително разкриване на банкова тайна, установяване на движението по банковите сметки на лицата, запитване до трети лица и институции”, заяви Ивелин Станчев, заместник-директор на НАП Варна.
Васил е  кандидат за общински съветник в град Аксаково,  издигнат от партия „Солидарност”.

„Не искам да давам интервю и не искам да разговарям с никого”, заяви той по телефона за Нова телевизия.

Почти всички кандидати от листата на "Солидарност" в Аксаково имат в семействата си най-малко по една джебчийка. Изключение не прави и кандидат-кметът Георги Ботев.  Преди време снаха му Гинка се похвалила пред Нова телевизия с луксозната си къща и марковите дрехи, с които облича сина си. Тогава твърдяла, че никога не е крала.

Председател на партията е Христо Младенов от град Левски в област Плевен. Той е и лидер на националното мешере. 

 Младенов е обект на чести данъчни проверки, винаги завършвали без открити нарушения.

„Съмняват се, че правим големи обороти. Те си ги проверяват. Нека да проверяват”, заявява Христо Младенов.

 Той не вижда нищо нередно хора, които участват в схеми за джебчийство, да взимат решения в общинския съвет.

„Солидарност” е създадена още през 2007 г., припомня Нова телевизия. Това става малко след първите евроизбори у нас и след среща на лидера й с Ахмед Доган.

С времето големите политически партии започват да ползват и официално „Солидарност ” като донор на гласове. БСП е първата партия, която подписва предизборно споразумение със „Солидарност” за евроизборите през 2014 г.

„Бях поканен от господин Станишев. Вика: „Г-н Младенов, каня ви на кафе, заповядайте в БСП”. Вика: „Ще помогнете ли? Мисля, че за евроизборите беше. Викам: „Да ще помогнем. Ще подпишем едно споразумение с вашата партия, за съвместна работа на изборите”, разказва Христо Младенов.

Местни изРоди 2015 г.

Петдесетина млади мъже, във видимо добра спортна форма, на средна възраст между 20 и 30 г... Това не е на границата, а в Перник.

Протест посреща Мая Манолова като омбудсман

Мая Манолова ще встъпи днес в новата си длъжност - омбудсман на България. Бившият депутат от БСП ще приеме официално поста от досегашния обществен защитник Константин Пенчев.

В края на юли Манолова беше избрана от парламента на мястото на Пенчев, който пък става член на Конституционния съд.

В първия си работен ден Манолова ще бъде посрещната с протест. Демонстрацията е насрочена за 8:00 часа сутринта и цели да й попречи да стигне до новото си работно място. "Да видим колко ще издържи без да ходи на работа", пишат недоволните от избора на Манолова във Фейсбук страницата на протеста.

Демонстрации срещу избора на Манолова вече имаше и пред Народното събрание. Тогава десетки протестиращи излязоха пред парламента, за да изразят възмущението си от избора и начина, по който Манолова е избрана - с таен вот.

На тази дата: 20 октомври 1968 г. бившата първа дама на САЩ Жаклин Кенеди се омъжва за Аристотел Онасис

1968 г. бившата първа дама на САЩ Жаклин Кенеди се омъжва за корабния магнат Аристотел Онасис. Четири месеца преди това братът на Джон Кенеди, сенаторът Робърт Кенеди (Боби), е убит в Лос Анджелис. В този момент от живота си Джаки счита, че семейство Кенеди са преследвани и че тя и децата й трябва да напуснат страната. Бракът с Онасисй позволява да направи това, като при това неговите пари могат да осигурят на всички охолно и спокойно съществуване, докато нейното име и известност могат да осигурят на Аристотел обществено положение.

Бракът се оказва не много успешен. Новото семейство много рядко е заедно. Появява се напрежение между дъщерята на Онасис от предишен брак, Кристина, и Жаклин, защото всяка от тях вижда в лицето на другата съперница за наследството. Когато Аристотел Онасис умира, Джаки е в Ню Йорк с децата си. Кристина ѝ предлага 26 млн. долара, които тя приема и се отказва да предявява претенции към останалото наследство.

И макар да е сочена за една от 50-те най-богати жени в Америка, Джаки предпочита да работи. Приема длъжността на консултант-редактор в издателство „Ню Йорк”, защото иска да прави нещо, което й харесва, както и да използва образованието и опита си.

Вицове, октомври 2015 г.

Добро утро!

СмЕх


Две години фермер разпръскваше ГМО химикали за колорадски бръмбар.
На третата година, самият бръмбар започна да помага на фермера с прибирането на картофите.

***

Ценностна система е - като застанеш пред Лувъра и до него има наливна бира, първо да влезеш в Лувъра...

***

Има поверие,че преди да има Фейсбук, хората през нощта са спяли.

***

Известна авиокомпания търси да назначи пилот. За мястото претендират немец, англичанин и българин.
Директорът на компанията пита немеца:
- Отдавна ли летите?
- Три години.
- И колко искате да получавате?
- Три хиляди. Хиляда за мен, хиляда за жената, хиляда за застраховката.
След това пита англичанина:
- Отдавна ли летите?
- Шест години.
- И колко искате да получавате?
- Шест хиляди. Две за мен, две за жената и две за застраховката.
Пита и българина:
- А вие отдавна ли летите?
- Да пази Господ, не мога да летя, пък и имам страх от високо. А искам да получавам девет хиляди.
- ?!
- Ами: три за мен, три за вас…
Директорът на авиокомпанията съвсем изперква:
- Стоп, а кой ще лети?
- Как кой - немецът, той нали се съгласи за три хиляди?!

***

В спешното отделение.Лекарят:
-Пиши: черепна травма
Сестрата:
-Не черепна,а черепно-мозъчна травма!
Лекарят:
-Какъв мозък? Поканил любовницата си на рождения ден на съпругата си.

***
Всяка сутрин нови вицове

понеделник, 19 октомври 2015 г.

Бойко Борисов разпитван час и половина в прокуратурата за руските самолети

"Ако искат да ме оставят в историята, за това че съм казал, че не трябва да се свалят руски военно-транспортни самолети, ако прелетят над нас, да ме вкарат в затвора". С тази шега премиерът Бойко Борисов коментира разпита си в прокуратурата по повод сигнала на "Протестна мрежа", че е разпространил държавна тайна като е казал, че е пуснал руски самолети да минат през нашето въздушно пространство. Борисов бе категоричен , че самолетът не е минал през България, а това била провокация.

"Прокурорът прецени за нужно и час и половина ме въртя", коментира той разпита си. Борисов бе категоричен, че действията им са били законни и с тях са предотвартили преминаването на такива самолети. Това не е никаква тдържавна тайна, защото всеки ден го пишете по вестниците и го казвате по радиата, каза с усмивка Борисов.

Предизборната кампания е вяла и непрекъснато ме канят да се включа в нея, коментира премиерът. На въпрос като че ли само ГЕРБ, ДПС и РБ участват в предизбоната кампания Борисов отговори: "Какво да направя? Да дам хора на БСП ли?".

Атанас Атанасов: Защо полицаите са с бойни патрони?

Шефът на вътрешната комисия Атанас Атанасов постави въпроса защо полицаите в момента ходят с оръжия, зарадени с бойни патрони. Пред Би Ти Ви Атанасов коментира инцидента край Средец, при който след изстрел от български служител на реда загина имигрант.

"Не трябва да разпъваме полицая на кръст. Не искам нищо лошо да му се случи. Най-вероятно го е извършил поради уплаха и смущение", отбеляза Атанасов.

Той обаче напомни, че полицейската дейност е правно регламентирана и с висок източник на опасност. И дори когато се употребява оръжие, задължително трябва да се вземат мерки.

"Законът не разрешава да се стреля на месо", заяви Атанасов.

И припомни, че единствената информация, която имаме за инцидента идва от главния секретар на МВР Георги Костов, който е заинтересован, защото носи отговорност.

"Не знаем този полицай под моста ли е бил или встрани от моста".

Така Атанасов коментира данните, че смъртоносния куршум е рикоширал, а полицаят не е стрелял директно в афганистанеца.

Атанасов заяви, че парламентарната комисия ще изиска всички факти по случая. Той припомни, че през 1998 г. инструкциите към полицаите са били първият им патрон да е стоп-патрон, именно за да се избегнат такива инциденти. Преди няколко месеца обаче инструкцията е била променена и полицаите са получили разрешение да ходят с боен патрон в цевта. Новата инструкция е издадена от вътрешния министър и се изпълнява от професионалното ръководство.

"Дали трябваше в тъмната част на денонощието да се предприемат тези действия, къде ще избягат тези хора".

Това бяха част от въпросите, които зададе Атанасов по повод инцидента.

Край Босфора шум се вдига! Огромни руски десантни кораба преминаха на път за Сирия

Турски медии, както и многобройни свидетели публикуваха снимки на преминаващи огромни руски кораби през Босфора. На тях се виждат военните плавателни съдове, натоварени с бойна техника, добре опакована в маскировъчни покривала.

Повечето експерти прогнозират, че корабите ще акостират в Сирия и ще доставят нова техника на руската военна част в базата в Латакия, както и въоръжение за правителствата сирийска армия.

От руското Министерство на отбраната досега не са дали информация за мисията на корабите и крайната цел на пътуването им.

На тази дата: 19 октомври 1925 г. Гърция и България влизат в състояние на война заради куче

Превързочен пункт до Петрич, в който 
бягащи българи намират закрила.
През 1925 г. Гърция и България влизат в състояние на война, но не заради териториални претенции или заради спор за националната принадлежност на мусаката.

Причината за военният конфликт между двете държави е меко казано странен.

На 19 октомври, при граничен пост на прохода Демир капия в Беласица, гръцки граничар изпуска кучето си и то хуква към България. Изпадналият в паника грък изтичва след четирикракото животно, навлиза в българска територия и след съответното предупреждение е застрелян от българските си колеги. Така между България и Гърция възниква военен конфликт, известен като Петричкия инцидент или Войната за безстопанственото куче.

Петричкият инцидент отразен в американската преса.
На 22 октомври ген. Теодорос Пангалос, дядо на едноименния бивш министър на външните
работи на Гърция, вицепремиер и ръководител на ПАСОК, мобилизира VІ гръцка дивизия, която навлиза на десетина километра в българска територия. Гърците превземат десет български гранични села и тръгват към Петрич, но са отблъснати от пограничната стража и около 4 хил. доброволци от ВМРО.
В резултат на това, на 29 октомври гръцките войски се изтеглят на своя територия. Военният министър Иван Вълков изпраща военни подкрепления към зоната на конфликта, но изрично заповядва да не се оказва сериозна съпротива. Вместо това българското правителство отправя меморандум до Обществото на народите, което спира гръцкото нашествие. То също така заклеймява южната ни съседка като агресор и я наказва да плати обезщетение на България в размер на 30 млн. лева.
Равносметката от Петричкия инцидент е следната – 120 убити гръцка войници, двама стражари и няколко цивилни лица загинали от българска страна, както и множество опожарени и ограбени български села, отвлечен добитък, разпиляна селскостопанска реколта…

Не е ясно какво се случва с гръцкото граничарско куче, но допускаме, че след инцидента то емигрира в Америка, където отваря гръцки ресторант в нюйоркския квартал Куинс, който няколко години по-късно хлопва кепенци в резултат на лош мениджмънт и така косвено допринася за избухването на Голямата депресия…

Вицове, октомври 2015 г.

СмЕх


Султанът влиза в харема си и прошепва на ухото на първата си жена:
- Очите ти се като ясни звезди! Устните ти са като разцъфтели вишни! Предай по редицата.

***

Патрулка спира до Субару Импреза през нощта на околовръстното:
- Господине, вие какво правите тука?
- А нищо, чакам си дилъра.
- Аа, добре, аз викам да не правите гонки...

***

Лесно е да си мъж- изрежеш си ноктите, обуеш чисти чорапи и вече си красив.


***

В творчески запой съм...
Първо пия,после ги творя едни...

***

-Чух, че жена ти е катастрофирала с новата ти кола. Как е тя?
-За сега е добре, заключила се е в банята…

***
Всяка сутрин нови вицове

неделя, 18 октомври 2015 г.

Червени фенове протестират пред празен парламент

В 14.15 часа стартираха мероприятията, които ЦСКА организира, за да покаже на държавата,
че трябва да помогне за възстановяването на армейските клубове. На "Армията" дойдоха около 3500 човека, а сектор "Г" разпъна огромен транспарант, на който пишеше:

"Не може да убиете хегемона на българския спорт."

Акцията бе планирана след като пропадна дербито на "В" група между червените и "Витоша" - Бистрица, в който като централен нападател е картотекиран премиерът Бойко Борисов. Заради страх от провокации отборът от близкото до столицата селце отказа да се яви на мача.

Към 16.00 часа недоволните запалянковци на ЦСКА потеглиха за езерото "Ариана". Оттам те се отправиха към парламента, където има мирен (засега) протест в подкрепа на ЦСКА. Шествието се охранява от два кордона полицаи и жандармерия. Вече е затворено "Цариградско шосе" по посока центъра.

По-рано днес проблемите на ЦСКА бяха коментирани от премиера Бойко Борисов. На откриването на нова църква в столичния квартал "Младост":

„Събрах феновете, ръководството преди една седмица. Казах им, че съм готов да им помогна с всичко, което искат. Не мога да им платя данъците, не мога и да им ги опростя. Ако имаше мъничка вратичка в закона, щях да се възползвам да им опростя данъците, но не може", заяви Борисов и подчерта: „Данъчните са до гроб".

Въпреки това червените фенове изобщо не му вярват. А най-честите им скандирания са именно по негов адрес. Заради вулгарността им не ги публикуваме.