събота, 14 ноември 2015 г.

Франция, плачем с теб! Художници срещу терора


Франция, плачем с теб! Професионални

карикатуристи и любители художници изляха
съчувствието си в рисунки към болката на Париж, който в петък вечер бе връхлетян от най-кървавата трагедия в историята си от Втората световна война насам.

Вестник „Льо Монд“ публикува на страницата си във Фейсбук някои от най-силните рисунки, събрани от цял свят – на бивш сътрудник на „Шарли Ебдо“, през местни творци до 9-годишно момиченце от Канада.

















































Има убит българин в Париж! Това е той

Това е той!
Български гражданин е загинал в Париж, съобщиха опечаленото семейство. Става въпрос за Себастиян Проази. Той е на 37 години и е загинал при атентат в едно от кафенетата. Себастиян е работил до преди две години в Европейската комисия.

Майката на жертвата е българка, а покойният вече Проази има двойно гражданство. Себастиан е кум на българската юристка Ани Величкова - Дафова, която от години работи в Париж. Тя е дъщеря на известния столичен адвокат Петър Величков и сестра на бившия футболист на ЦСКА и "Левски" Бойко Величков.

В момента Ани е при майката на Себастиян, като се опитва с всички сили да й помогне в
мъката.

Официалното съобщение на българското Министерство на външните работи е, че при атентатите във Франция няма загинали българи.

Себи отива в бар „Камбоджа" с още двама приятели, за да се почерпят", разказа човек от семейство . "Единият приятел излиза навън, за да говори по телефона. Това го спасява. Вижда как двама мъже с автомати се приближават и побягва. Ислямистите нахълтват в бара и стрелят безразборно. Вторият от компанията също се отървава само с рани".


Себи обаче е убит. Отначало никой не знае кой точно е жертвата, тъй като всички от компанията са поставили саката си на закачалка и нямат документи. Семейството на българина изпада в паника, след като не го намира. С помощ от Ани, чийто кум е Себастиян Проази, успява да пробие в една от моргите. Въпреки изключителната липса на организация и нежелание на френските власти да допускат външни лица. Разрешават само на адвокат Дафова, който разпознава кума си.


До този момент до тялото още не е допусната майката. Френските власти са категорични, че ще може да види сина си едва след седмица. Близките пък се страхуват, че при гледката може да не издържи. Затова до нея неотлъчно има човек. Вероятно ще се потърси и медицинска помощ. Майката е вдовица, Себастиян няма братя и сестри.

Обновена!

ВИЖТЕ ВИДЕО ОТ САМАТА ТЕРОРИСТИЧНА АТАКА В "БАТАКЛАН"- ПАРИЖ

Вижте видео от атаката в залата "Батаклан" в Париж.  Хората, които са били на концерт скачат през прозорци и бягат през аварийни изходи.

След като спецчасти от силите на реда и армията атакуваха театъра, официални полицейски източници съобщиха, че само в залата са били убити над 100 души.

ВИДЕО

Външният ни министър Даниел Митов отмени днес сватбата си заради Париж

Даниел Митов, външният министър на България, който днес трябваше да се ожени за британката Мелани, която работи в неправителствения сектор, отмени сватбата си заради кървавите атентати в Париж.

Това довериха негови близки, които преди час са получили от най-близките му приятели съобщение, че церемонията, насрочена по обед, няма да се състои.

Дипломат номер 1 беше първият, който рано тази сутрин направи първото официално изявление на България по повод бомбите във френската столица. В момента Даниел Митов е сред министрите, които Бойко Борисов събра в МВР заради извънредната ситуация.

Светът е Париж 


                Сан Франциско, Калифорния
Auckland's Sky Tower, Нова Зеландия

Торонто, Канада
Мексико
Берлин, Германия

Терор в Париж! „Ислямска държава“ е поела отговорност! Заложнически разказ

Радикалната групировка „Ислямска държава“ е поела отговорност за кървавите терористични атаки във френската столица, твърди италианската телевизия Sky Tg24.

В изявление на ИД, цитирано от телевизията, се казва: „Това е отмъщение за Сирия. Това е 11 септември за Франция“.

Официално потвърждение на информацията на италианската медия засега няма.

По различни данни, между 120 и 160 души са убити, повече от 200 са ранени в Париж и прилежащата му община Сен Дени от взривове и огнестрелно оръжие, след серия от безпрецедентни терористични атаки в различни райони на френската столица.

Журналисти работят в Париж
Терористите, най-вероятно седем или осем души, са действали, разделени на две групи.
Едната група е стреляла в различни части на града, след което е нахлула в концертната зала „Батаклан“, където взе заложници. Другата е действала в района на националния стадион Stad de France, по същото време, когато там се игра приятелски мач между Германия и Франция.
Повече от сто са жертвите от заложническата драма в „Батаклан“. Френските специални части щурмуваха залата, при което тримата терористи се самовзривиха, а коланът на четвъртият избухна, след като бе неутрализиран.

В Париж бяха разгърнати над 1500 войници. Френският президент Франсоа Оланд отмени визитата си в Турция за срещата на G20 и пристигна на мястото на трагедията. Франция засили сигурността и затвори границите си. Европейските и световни лидери изразиха шок от събитията и заявиха подкрепата си към французите.

Известно е, че терористите са били млади хора и са говорили френски. Всички те са загинали. Засега, нито една терористична групировка не е поела отговорност за атаките.

Заложнически разказ от "Батаклан": Разстрелваха ни един по един, беше клане


Заложнически разказ от "Батаклан" разкрива подробности за ужасяващия атентат в Париж. Джулиън Пийс, журналист от "Europe 1", се е намирал вътре в зала "Батаклан", където терористите взеха над 200 души за заложници и избиха 112 от тях, преди да бъдат спрени от силите на реда.
Пийс разказва, че двама-трима души без маски са открили огън с автомат АК-47. Според него стрелбата е траяла 10-15 минути, достатъчно дълго, за да могат нападателите да сменят 2-3 пъти пълнителите на автоматите си, пише "Гардиън". Журналистът каза пред Си Ен Ен, че не е чул нищо от нападателите, ами е чул само виковете на тълпата. Друг свидетел обаче, който е бил в залата с майка си, заяви пред "Франс интер", че мъжете са крещели "Аллах Акбар", докато са стреляли по хората.

Друг оцелял твърди, че терористите са убивали подред всеки, изпречил се на пътя им - един по един. Той написа в социалните мрежи, че се намира в залата и е тежко ранен, а около него е пълно с мъртъвци "Беше клане", каза треперещият Марк Куприс на 57 г., докато е извеждан от полицията. Той е родом от Англия, но е пристигнал в Париж с още 15 души да гледа американската банда.

"Изглеждаше като бойно поле, имаше кръв навсякъде, тела навсякъде. Бях в другия край на залата, когато стрелбата започна. Имаше поне двама стрелци, които бяха на балконите. Всички залегнаха по земята. Легнах и аз, като върху мен имаше няккаъв мъж, а до мен друг се беше изправил до стената. Просто замръзнахме неподвижни. В началото запазихме тишина, не знам колко време сме стояли така, изглеждаше вечно. Видях последните си мигове как минават покрай очите ми, мислех, че това е краят. Свършен съм, рекох си, свършен. Бях ужасен, всички сигурно са си мислели същото. Едва когато няколко жандарми влязоха, започнахме да се оглеждаме бавно и кръвта беше абсолютно навсякъдет. Полицията ни каза да бягаме", допълва той.

Жером Бушер, треперещ от студ в бялата си тениска, оцапана с кръв от убитите и ранените, разказва: "Концертът започна, бях в публиката и чух нещо като фойерверки. Беше шумно, но концертът беше още по-шумен и си помислих, че е част от шоуто. Много хора сигурно са сметнали така. Тогава откриха огън. Видях поне двама души, преди да победна, изходите бяха ясно обозначени и тръгнах към тях. Имаше ранени и много кръв. Навсякъде имаше кръв."

"Сякаш бях във филм. Беше ужасно, имаше толкова много тела, не мога да говоря за това", коментира брадат мъж с дет-метъл тениска, бягащ по улицата от "Батаклан". Присъствали на близкия стадион коментират, че първоначално са решили, че врзивовете са ефекти или фойерверки, но когато охраната не ги е пуснала да си тръгнат от стадиона заради проблеми навън, разбрали, че нещо не е наред и започнали да получават информация от интернет и по телефона. Същото са си помислили и живеещите в района.

Обновена!

ВИДЕО



Фенове напускат "Стад дьо Франс", пеят "Марсилезата" 




На тази дата: 14 ноември 1943 г. британско-американската авиация извършва първата бомбардировка над София

1943 г. британско-американската авиация извършва първата бомбардировка на София. В атаката участват 91 бомбардировача „В-25 Мичъл”. Разрушени са 47 сгради и постройки, убити са 59 граждански и военни лица, ранени са 128.

На 24 ноември следва нова бомбардировка, извършена от 60 бомбардировача B-24 Либърейтър. В района на Централна гара в София са разрушени 87 жилища и постройки, петима са убити, 29 граждански и военни лица са ранени.

Ново нападение от 120 самолета е извършено на 10 декември. Хвърлени са около 90 бомби в района на кварталите „Хаджи Димитър”, „Индустриален”, Централна гара, „Малашевци” и „Военна рампа”. Други 90 поразяват летище Враждебна и селата край него. При бомбардировката са убити 11 души.

При извършените атаки са ударени най-вече граждански обекти, като Народния театър, църквата от 11 в. „Свети Спас”, Градската библиотека, Католическата катедрала „Свети Йосиф”, голямата Софийска синагога, Духовната академия, взривени и опожарени са хиляди жилищни сгради, разрушен е градският център. Убити са над 2000 души от софийското население и са разрушени 12 657 сгради.

Вицове, ноември 2015 г.

Добро утро!

СмЕх


Алфред Нобел се счита за първия изобретил динамита само по простата причина, че предишните не са успели да ги индентифицират.

***

Боже-е-е, толкова млади и хубави мъже имаше сутринта в аптеката, че вместо парацетамол си купих презервативи – да им покажа, че никога не ме боли глава!

***

Алкохолът помага за засилване на дейността на мозъка. Едва след изпито достатъчно количество алкохол, човек съвсем ясно осъзнава, че земята се върти.

***

Разговарят двама генни инженери:
–Колега, как ти се струва новия картоф, този с ГМО-то, според мен въобще не струва?
–Тихо, ще ни чуе...

***

Съпругата към съпруга:
- На теб мълча, не чуваш ли.

***

Всяка сутрин нови вицове

Касапница в Париж! Жертвите достигат 160

Въоръжени откриха стрелба на седем различни места в Париж късно снощи. Световните медии съобщават за различен брой загинали.

В 11-и район на столицата бяха взети около 100 души заложници, които са били на концерт в залата "Батаклан". Около 1950 фенове са присъствали на пърформанса на американската рок група "Орлите на смъртта". Избягали очевидци разказаха, че са тичали през трупове. След като спецчасти от силите на реда и армията атакуваха театъра, официални полицейски източници съобщиха, че само в залата са били убити над 100 души. При нападението са застреляни двама-трима от терористите. Повечето заложници са били освободени.

Така мрачната статистика на жертвите може да достигне до 160 души, защото по-рано по
данни на различни източници в атакуваните от терористите ресторанти и при взривовете пред стадион Стад дьо Франс, убитите варират между 40 и 60 души.

Първите изстрели бяха произведени в центъра на града - в 10-и район, където има много заведения. Стреляно е с калшници.

Кореспондент на Би Би Си предаде, че вижда пред себе си над 10 тела на улицата - или мъртви, или тежко ранени.

В района на Стад дьо Франс бяха чути три експлозии. Там се играеше приятелската футболна
среща между Франция и Германия. Мачът не бе прекъснат.
Президентът Франсоа Оланд е бил на стадиона и е бил евакуиран. Там са загинали поне трима души от осколките на взривовете. По неофициална информация експлозиите са били от качили се на тротоар камикадзета с велосипеди.
Оланд се отправи към Министерството на вътрешните работи, където се проведе извънредно съвещание.

Междувременно мачът завърши с резултат 2:0 за Франция. След края на срещата зрителите не бяха пуснати да напускат стадиона и слязоха на терена.

петък, 13 ноември 2015 г.

Руснаците искали изходни визи, за да информират гражданите за рисковете в чужбина

Точно като в класиката на Висоцки!

"Прас - Прес"

"Таралеж" прави лек седмичен обзор на новините в медиите на Пеевски. Империята "Прас -Прес" тези дни ни информира от електронни и хартиени издания под гръмки заглавия: Скандал!
Бомба! Суперсензация! Разтърсващо! И така, ако сте пропуснали да знаете, че:

Радан Кънев е гей и години наред е живял с мъж, който сега живее в Америка, и се виждат, и...

Слави Трифонов си замразява спермата, и...

Президентът се смее на погребението на сина си...

Румяна Бъчварова се гаври с убита старица...

Продължавайте да ги четете и "Прас-Прес" ще се изживява на още по-значим фактор!

Русия ще връща изходните визи

Руската Дума обсъжда въвеждането на изходни визи за гражданите на страната, предаде Газета.Ру.

Това заяви пред радио "Говори Москва" Вадим Соловьов - зам.-шеф на Комисията по конституционно законодателство.

Той допълни, че било много важно руснаците да получат пълна информация за състоянието на сигурността на страната, в която избират да почиват. Един от начините за осъществяването на тази идея е въвеждането на изходни визи.

"Сега има много предложения за въвеждане на изходни визи. Чиновниците от външното министерство и сътрудниците на органите за сигурност ще обяснят на гражданина какво рискува. И когато той получи тази официална информация, ще се подпише - да, в течение съм, предупредиха ме и, въпреки това, настоявам. Трябва да му се даде възможност да пътува", допълни Соловьов, който е депутат от Комунистическата партия на Руската федерация (КПРФ).

Според него такива предложения идвали от самите граждани.

По-рано вицепремиерът Аркадий Дворкович заяви, че държавата ще подкрепи туризма за сметка на развитието на вътрешния туризъм, но няма да въвежда никакви ограничения или забрани за външен туримъм.

Изходните визи съществуваха по времето на СССР. Без тях съветските граждани нямаха право да напускат страната. Такъв беше и режимът в България.

Алексей Петров дава 100 хил. долара за информация за атентата срещу него!

Алексей Петров обявява 100 000 долара награда за информация кой стреля по него. Днес в Специализирания наказателен съд освен Петров се появи и Златомир Иванов - Баретата.
Срещу бившата барета беше извършен опит за покушение на 29 октомври т.г. Автомобилът му е бил причакан от нападателите. А когато автомобилът е намалил за левия завой, мъжете са изстреляли снаряда. Гранатата е успяла да удари колата на Петров. Но за щастие причинила единствено материални щети, съобщава Нова телевизия.

Нападателите изстреляли снаряда, точно когато бронираният автомобил на Петров правил ляв завой към бул. "Черни връх". Изстрелът е засегнал предната дясна врата на автомобила, който се е прибрал на собствен ход до гаража, намиращ се на 200 метра от мястото на стрелбата. По-късно разследващите намериха гранатометите и автомобила, от който е стреляно.

"Атентат с гранатомети е нормално да се води като тероризъм. Явно не е толкова трудно да се намери гранатомет в България. Тези, които са го направили, са сърцати момчета. Навили са се да го направят на такова място по това време – при охраната на Алексей, и то пред дома му. Според мен не са знаели как се работи", коментира за "Комбина" Златомир Иванов-Баретата. Лично Лора Крумова се срещна с него.

"Не исках да давам интервю, защото после всеки започва да си интерпретира по свой начин нещата. С Алексей отдавна сме си изяснили нещата. Двамата сме познати и приятели отдавна. Нямаше как да не реагирам след абсолютната лъжа, излъчена от Вашата телевизия, за среща между мен, Алексей и още няклко души. Аз съм под домашен арест. Ние с Алексей сме се виждали, малко след като излязох от болницата. Той е идвал у нас веднъж. Съгласен съм да ме сложат на детектор на лъжата", обясни Баретата пред Лора Крумова. И сподели, че въпреки че не се виждат често, двамата с Алексей Петров са добри приятели.

"100% поръчката е сериозна", категоричен беше той.

"Той е доста прозорлив, умен мъж и ще разбере кой стои зад стрелбата", убеден е Златомир Иванов.

Беднякът – милионер: Откъде взе Делян Пеевски 1 млн. лв.?

Съдружниците в „НСН инвестмънт“ – депутатът от ДПС Делян Пеевски и майка му Ирена Кръстева, са взели решение да увеличат капитала на дружеството с 1 млн. лв., съобщи Капитал Daily в днешния си брой. Информацията се потвърждава от заявление в Търговския регистър по партидата на компанията.

„НСН инвестмънт“ беше създадена през юли тази година, а месец по-късно купи „Табако инвестмънт“ от оръжейния търговец Петър Манджуков. При сделката компания придоби и 5% дял на Манджуков в „Булгартабак холдинг“.

Според показаните от „Капитал Daily“ документи, депутатът превежда по сметката на „НСН инвестмънт“ 900 хил. лв. от своя сметка в Първа инвестиционна банка. Интересното е, че подобна сума до момента не е фигурирала в декларациите му пред Сметната палата. Освен това той не е декларирал по Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси да има задължения над 5000 хил. лв., което изключва и варианта заем. В имотния регистър няма данни Пеевски да е продавал притежаваните от него имоти, посочва „Капитал Daily“.

Дълги години в декларациите си Пеевски обявява доста скромно имуществено състояние на фона на демонстрирания от него начин на живот. През август 2015 г. за пръв път депутатът се сдоби официално с участия във фирми. Тогава именно майка му Ирена Кръстева му дари 90% от „НСН инвестмънт“ и по 50% в две други новосъздадени от нея компании „Био уотър“ и „Био уотър инвестмънт“.

13 факта за петък 13-ти!

1. Страхът от този ден се нарича "параскевидекатриафобия", като според специалистите произнасянето на думата може да освободи пациентите от фобията им.

2. Малко хора са готови да сключат брак в петък, 13-и. През 1913 г. обаче свещеник от Мидълтаун, Ню Джърси, заклеймява широко разпространеното суеверие и предлага безплатни венчавки в този ден.

3. Композиторът Росини смятал петъците и числото 13 за нещастни. Той умира в петък, 13 ноември 1868 г. В петък, 13 септември 1996 г., намира смъртта си и рапърът Тупак Шакур. На 13 октомври 1925 г., в петък, е родена "Желязната лейди" Маргарет Тачър.

4. В петък, 13 октомври 1307 г., по заповед на френския крал Филип Шести и папа Климент Пети са арестувани Жак дьо Моле, Велик магистър на Ордена на тамплиерите, и хиляди членове на Ордена. Те са обвинени в ерес, богохулство, хомосексуализъм и различни други престъпления, и са изтезавани жестоко. Някои са изгорени на клада, други са екзекутирани по-късно. Смята се, че суеверието за петък, 13-и, води началото си именно от онзи 13 октомври.

5. Друга теория е, че суеверието, свързано с петък, 13-и, произхожда от митологията на северните страни. Според легендата 12 богове се събрали да пируват във Валхала. Непоканеният 13-и бог на разрушението Локи се появил на празненството и подмамил слепия бог на тъмнината Ход да убие Балдур, бога на радостта и веселието. След убийството на Балдур Земята потъва в мрак и тъга.

6. Едно от табутата, свързани с петък, 13-и, е свързано с Библията. На Тайната вечеря са присъствали 13 души, а Иисус Христос е разпънат на кръста в петък. Заради това суеверие във Франция дори има професионални гости, които се канят, в случай че на трапезата се окажат 13 човека.

7. Някои хора смятат, че Ева е дала ябълката на Адам в петък, 13-и.

8. През 1993 г. изследователи са установили, че когато денят е петък, а датата – 13, по-малко хора карат колите си, но въпреки това стават повече пътни инциденти.

9. Имената на някои от най-известните серийни убийци съдържат по 13 букви: Jack the Ripper, John Wayne Gacy, Charles Manson, Jeffrey Dahmer, Theodore (Ted) Bundy и Henry Lee Lucas.

10. Първата литературна асоциация, свързваща деня петък с лошия късмет, е от "Кентърбърийски разкази" на Чосър, където се казва: "И цялото това нещастие се стоварва в петък".

11. Петък, 13 август 1976 г., се оказва особено нещастен за нюйоркчанина Даз Бакстър. Воден от популярното суеверие, той решава да остане у дома в леглото и да не прави нищо. Подът на апартамента му обаче се срутва и Даз Бакстър намира смъртта си, пропадайки шест етажа надолу.

12. Голяма част от небостъргачите нямат 13-и етаж. В много хотели също липсват 13-и етаж или 13-а стая. Във Формула 1 няма болид с номер 13.

13. Всеки месец, който започва в неделя, съдържа петък, 13-и, и това се случва поне веднъж във всяка календарна година.

На тази дата: 13 ноември 1002 г. по заповед на английския крал са изклани всички датчани на Острова

1002 г. по заповед на английския крал Етелред ІІ Неразумни са изклани всички датчани на Острова. Етелред ІІ Неразумни е крал на Англия от 978 до 1013 г. и повторно от 1014 до 1016 г., а управлението му е белязано от многобройни набези и стълкновения с викингите (датчаните).

Зверството остава в историята като „Касапницата в деня свети Брайс”.Възможно е Етелред да е поощрен от подкрепата на норманите, получена в резултат на неговия брак с Ема Норманска и затова първоначално издава едикт, позволяващ убийството на датчаните, живеещи в Англия. По този начин той демонстрира своето намерение да ги обрече на смърт.

Замисълът на Етелред Неразумни е подготвен и изпълнен в най-строга секретност. В един ден всички датчани в Англия са изклани безпощадно.

Сред свидетелствата за станалата касапница е кралска грамота за възстановяване на оксфордската църква Света Фридесвида, която е изгорена заедно с потърсилите в нея убежище датчани.

Това обаче не обезопасява Англия и има точно обратният ефект, предизвиквайки нападение на Свен І Вилобрадия - владетеля (конунг) на Дания и Норвегия. Той се появява край бреговете на Англия с огромен флот, изгаряйки, както и войниците му, от жажда за отмъщение.

Свен Вилобрадия предприема няколко набега от 1003 до 1007 г. Тогава Етелред ІІ Неразумни откупува с пари мир от страна на датчаните чак до 1013 г.  Датският владетел предприема през 1013 г. мащабно нахлуване в Англия. По време на кампанията той бързо превзема множество градове и селища, освен Лондон, край чиито стени датчаните понасят тежки загуби. Столицата обаче е напълно обкръжена, а след като кралят Етелред ІІ избягва в края на 1013 г. в Нормандия, Лондон капитулира и Свен е провъзгласен за английски крал.

Свен заповядва да се събират по-големи данъци и даже според английски летописци „се осмелява да иска голям данък от Едмундсбърийската обител, където се покоят нетленните останки на св. Едмунд”. Като представител на обителта и от цяла Източна Англия в стана на Датския крал се явява монахът Елвин и от името на св. Едмунд моли пощада за манастира от този данък.

Свен обаче категорично отказва на монаха и заплашва не само да изгори Едмунсбъри и да пребие монасите, но даже „се осмелява да се усъмни в Светостта на Едмунд”.

Скоро след това Свен, седейки на коня си, изведнъж почувства остра болка в стомаха и в нощта на празника Сретение на 2 февруари 1014 г. умира в страхотни мъки. Първоначално е погребан в Йорк, след това останките му са препогребани в катедралата в Роскил в Дания.

Витенагемотът (народното събрание) възкачва Етелред на трона. Той е избран, въпреки че датският флот провъзгласява за крал Кнуд, сина на Свен. По време на последвалата война Етелред умира на 23 април 1016 г.

Вицове, ноември 2015 г.

Животът в една снимка

СмЕх


Най-желаната жена в България се казва Лиляна Павлова.
Няма шофьор, който да не иска да й прави нещо!...

***

Колко хубаво би било ако живота протича наопаки. Първо трябва да умреш, за да свършиш тая работа и да се отървеш.
След това отиваш в старчески дом. Оттам те изхвърлят, защото си станал прекалено здрав, взимаш си пенсията и отиваш на работа. Там те посрещат със златен часовник, лимузина, къща с градина - всичко това в първия работен ден.
Работиш 40 години докато станеш достатъчно млад, за да се радваш на почивката, която започва в университета. Пиеш яко, купонясваш и се готвиш за гимназията.
После отиваш в начално училище, ставаш дете, играеш по цял ден, нямаш никакви отговорности, ставаш малко бебе, влизаш обратно, прекарваш последните си 9 месеца плувайки в лукс с централно отопление, спа център, руум сървис при почукване по стената, ... и накрая свършваш като оргазъм.

***

Стачка.
5000 роми стачкуват заради безработица.Случайно минава солиден господин с черен мерцедес,спира и пита един ром:
- Защо стачкувате?
- Нямаме работа .
-Ок. Ето ти визитката ми и от утре можеш да започнеш при мен.
- Е м@мка му,как можа от 5000 човека точно мен да избереш?

***

Има такива принцеси, че след като ги завоюваш, си казваш: “И защо убих дракона? Такава мила животинка беше...”
***

Семейна идилия: мъжът чете вестник, жената бродира нещо, в краката й спи кучето, свито на кравай, а в камината гори огън и разпръсква приятна топлина из цялата стая.
По едно време жената се обажда:
- Скъпи, много те моля, престани да казваш "да, скъпа" всеки път, когато кучето изръмжи насън...

***
Всяка сутрин нови вицове

четвъртък, 12 ноември 2015 г.

Царят готов и за президент, ако го подкрепи ГЕРБ

Ако ГЕРБ подкрепи царя за президент, той има сериозен шанс... Струва ми се, че ако той срещне такава подкрепа, би бил склонен да каже "да". Това заяви бившият председател на парламента проф. Огнян Герджиков пред БНТ.

Той с готовност щял да подкрепиевентуална кандидатура на Симеон Сакскобургготски за държавен глава.

"Бих застанал евентуално зад кандидатурата на Симеон Сакскобургготски. Не мога да знам дали ще бъде издигната. За това трябват едни много сериозни разговори, които да се доведат до край", каза Герджиков, който обаче в момента е сред членовете на инициативния комитет, издигащ за същия пост шефа на БАН акад. Стефан Воденичаров.

Сакскобургготски обаче имал шанс само, ако бъде издигнат от ГЕРБ.

"Ако ГЕРБ подкрепи царя за президент, той има сериозен шанс, тъй като ние трябва да си даваме сметка, че той е национален капитал във външнополитическо аспект. Ние нямаме такава личност, която да има такъв авторитет навън, а това е изключително важно за страната ни", добави Герджиков.

Според него в момента в България имало пародия на демокрация и търгашество на изборите.

"Ние имаме нужда от образователен ценз, не искам неграмотни да решават какво ще се случва с държавата ни", каза шефът на парламента в периода 2001-2005 г.

Според него ако се намали имунитета на депутатите това ще бъде удар срещу демокрацията.

"Българската демокрация може да допусне диктатура в едно близко бъдеще. Нашата демокрация и изкривена и недъгава", добави проф. Герджиков.

Започва протестът на ракиджиите! Дали правителството ще отстъпи, както при ченгетата

Собственици на ракиени казани в Хасковско започнаха подписка срещу срещу ограничението ракия да се вари само 6 месеца в годината - от 1 юли до 31 декември и казаните над 500 литра да се лицензират като данъчни складове. Десетки казанджии се събраха тази сутрин на предупредителен протест в Хасково и започнаха подписка, която ще бъде изпратена в парламента.

Според тях ограниченията ще доведат до разцвет на сивия сектор и увеличаване на броя на нелегалните казани, както и самоделните. Промените се правят в полза на големите корпорации и заводи, които искат да продават спирт и да затрият домашната ракия в името на огромните си печалби, заявиха казанджиите.

Ограниченията ги обричат на фалит, защото през 6-те месеца, в които няма да работят няма да има как да плащат осигуровките си и ще са лишени от всякакви доходи. Като следваща стъпка те планират да излеят джибрите на жълтите павета. Депатутиге приеха днес промени в Закона за акцизите и данъчните складове.
Разрешава се производството на ракия в „регистрирани специализирани малки обекти“, но само в случаите, когато е подадено писмено искане до началника на компетентното митническо учреждение 14 дни преди извършването на дейността. Предложението е на депутата от ПФ Емил Димитров - Реризово. Той каза, че целта на промените е малките производители да варят само тогава, когато се събират плодовете.

Дали правителството ще отстъпи пред ракиджиите, както стана с протеста на ченгетата?

Бедствено положение в Смолян, пожар вилнее край града

Бедствено положение бе обявено преди минути в община Смолян. Причината за извънредната ситуация е голям пожар, който бушува в близост до квартали на града и две села.

Пожарът е върху десетки декари, каза шефът на Регионалната дирекция "ПБЗН"- Смолян Симеон Цървуланов. Пожарът се разпространява много бързо, както към населени квартали в Смолян, така и към селата Писаница и Хасовица. Има опасност да подпали подстанция, която захранва половината град с ток. На място са пожарникари, повикани са военни и доброволци. Чакат се и два хеликоптера, каза кметът на общината Николай Мелемов.

7-часовият протест на полицаите се провали

Замисленият като 7-часов протест на полицаите пред Народното събрание, докато вътре бюджетната комисия разглежда бюджета за следващата година, на практика се провали.
Служителите на реда започнаха да пристигат още около 13 ч пред парламента, но редиците им бяха рехави – събраха се около 70-80 души. Не се стигна до очаквания пик на протеста при старта на заседанието на комисията. Към 16 ч на жълтите павета бяха останали не повече от 20-ина човека. По-голямата част от колегите им се изнесоха малко преди това с мотива, че се готвят за нощни дежурства.

Протестът бе почти мълчалив, хората разговаряха тихо помежду си и слушаха музика, нямаше скандирания на лозунги, а плакатите се брояха на пръсти. Обстановката в района беше повече от спокойна. Движението се осъществяваше нормално, нямаше блокирани улици.

Шефът на синдикат Алианс „Сигурност” в МВР Галентин Грозев коментира пред Дарик, че днес целта на протеста не е била да е масов, а да напомни за очакванията на полицаите.
Да отпаднат всички текстове в законопроекта за бюджет 2016 г., които касаят компенсациите в сектор „Сигурност”. Това пък поиска Лукан Лазарски, председател на УС на Синдикален алианс „Сигурност” в МВР.

Иван Коцев от синдиката на служителите в затворите в България заяви, че е дошъл за протеста чак от Стара Загора. Той се присъединил към протестиращите, защото се орязват техните трудови и социални права. Той очаква при второто четене на бюджета „спорните промени“ да отпаднат.

Видими резултати!

17.04.2015 Лиляна Павлова: Няма да повишаваме цената на винетката:

В този мандат сме взели решение да не повишаваме цената на винетката. Това каза Лиляна Павлова, министър на регионалното развитие и благоустройството, по време инспектиране на критични участъци, предвидени за спешен ремонт при виадукта на 67-ми километър на АМ "Тракия", предаде Фокус.
17.04.2015 г.


11.11.2015 г. Таксата за годишен стикер се повишава от 67 лв. на 97 лв:

В сряда правителството обяви, че цената на годишната винетка за леки и товарни автомобили до 3.5 тона се покачва от 67 на 97 лева.
Винаги можем да спорим какво е справедливо, но от 2004 година в България е въведена винетната система и тогава отпада пътният данък. Това обяви в предаването „Тази сутрин” министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова по повод решението на правителството цените на винетките да се увеличат от следващата година.
12.11.2015 г.

Цацаров посочи Ченалова като вероятен автор на записите

Главният прокурор Сотир Цацаров съобщи, че изнесените записи между Владимира Янева и Румяна Ченалова не са в следствие на законно приложени специални разузнавателни средства. Преди заседанието на Висшия съдебен съвет обвинител номер едно бе питан от репортери за изтеклите чрез „Биволъ“ вече четири записа, в които двете съдийки обсъждат случаи на политическа намеса и задкулисни договорки в съдебната система.

"Записите не са резултат от приложение на СРС, те са резултат от незаконно записващо средство. Как се е озовало - това го знаят участниците или поне един от тях. Прави впечатление, че Янева излага факти, а другият участник е пестелив в коментарите си", коментира Цацаров, цитиран от „Дневник“.

В записите се споменава негова среща с премиера Бойко Борисов, който поръчал да „опраска“ Янева.

"Не отричам че съм се срещал с премиера в понеделник сутринта тази седмица и в сряда. Не отричам че се срещам с премиера. Среща с премиера на тема Владимира Янева не е имало. Натиск, искане, молба не е имало".

Цацаров директно посочи Румяна Ченалова като вероятен автор на записите.

"Записите са разговор между две дами – едната е с образувано досъдебно произвоство срещу нея, а втората е привлечена като обвиняема. Едната е и подсъдима, другата засега привлечена като обвиняема засега по едно досъдебно производство. Една от причините за скорошното появяване на тези записи е думата засега", коментира още главният прокурор.

Делото срещу бившия председател на Софийския градски съд Владимира Янева вече започна – то е за незаконни разрешителни за подслушвания по аферата „Червей“. Бившата й заместничка Румяна Ченалова засега е с досъдебно производство за престъпление по служба.

Сотир Цацаров е коментирал още, че записите са "удобно накъсани на части, за да произвеждат сензации".

Снощи „Биволъ“ публикува четвъртия запис, в който Янева посочва Димитър Узунов като „човек на Бойко“ във ВСС и разказва за получено съобщение от „човека от Брюксел“ в момента, когато министър-председателят е точно на посещение там.

Вижте част от записите ТУК

От прокуратурата: Ще арестуваме Сидеров и Чуколов

Говорителката на главния прокурор Румяна Арнаудова заяви пред Нова телевизия тази сутрин, че депутатите Сидеров и Чуколов ще бъдат арестувани.

"Накзателното производство срещу двамата беше възобновено. Днес ще бъдат призовани. Ще получат обвинение, за да могат да бъдат задържани", допълни тя.

Тя обясни, че днес ще изпратят призовка на депутатите, а до три дни те трябва да се яват в следствието където ще бъдат задържани за 72 часа. После мярката за неотклонение ще се решава от съда.

Нови записи: Борисов към Янева по Viber: „Може да се разходим в парка“

Димитър Узунов, Бойко Борисов и Яне Янев
Поредните записи публикува "Биволь" от разговори между Владимира Янева, Румяна Ченалова и неидентифициран мъж разкриват тежки зависимости и конфликти на интереси вътре във ВСС, но и недопустимо външно влияние от изпълнителната власт.

От тях става ясно, че Янева е изпратила СМС на Бойко Борисов в четвъртък 12 февруари. Тогава той бил в Брюксел, но само 3 мин. след СМС-а с Янева се свързал „Митко“ – „неговия човек“ във ВСС. Става дума за Димитър Узунов, който беше шеф на районния съд в Сандански и беше предложен за член на ВСС от Яне Янев.

„Митко“ поискал да си общува с Янева по Viber, а не по нормалната телефонна линия. Успокоил я, че „току що му се обадил човекът от Брюксел“ и обещал, че няма да я закачат, а изявленията за „400 години затвор“ били за пред медиите.
„Човекът от Брюксел“, който е правил подобно изявление в четвъртък 12 февруари пред медиите е Бойко Борисов. Тогава той каза буквално следното:

„Защото ако на Цветанов са му дали 4 години, за това, което са правили, трябва да им дадат по 400 години всички по веригата, от съдията до последния, ако приемем, че има съизмеримост.“

Малко след разговора с Узунов по Viber, все още титулярната шефка на СГС получила съобщение от неизвестен абонат отново във Viber. С игрив намек той и дал да разбере, че нейните проблеми ще се решат.

„Да не забравяме, че Сандански е най-топлия град в България и ако Митко каже може да се разходим в парка“.

Янева убедено разяснява на Ченалова, че „няма кой друг да е“ авторът на мистериозното съобщение, очевидно визирайки Бойко Борисов. „Да, да, да, да“ – съгласява се Ченалова.

Гаранциите от „човека в Брюксел“ били потвърдени пред Владимира Янева и от „Милка“. Става дума за друг член на ВСС – Милка Итова, която разговаряла с Димитър Узунов.

„Влади, трябва да се видим“


Проверяващият записите с Янева се оказа част от разговорите!


Председателят на етичната комисия на Висшия съдебен съвет (ВСС) Ясен Тодоров, който обяви, че ще проверяват изтеклите записи на разговори между бившия председател на Софийски градски съд Владимира Янева и нейната колежка Румяна Ченалова, е уверявал Янева, че "тя няма да бъде закачана".

Освен от Узунов, Янева получила гаранции и от още един член на ВСС – Ясен Тодоров, който и се обадил и поискал да се видят на живо във вторник, 17 февруари (разговорът на Янева и Ченалова е от четвъртък, 19 февруари).
Ясен Тодоров е шеф на етичната комисия, която се сезира за изтеклите до момента записи. Той разказал на Янева следното: „Бойко ми прати един от неговите най-близки хора да ми каже: по никакъв начин тебе да не те закачаме.“

„Така“ – съгласява се Ченалова.

„Двамата души, които държат Съвета са Митко и Ясен“

Гаранциите дадени от Борисов обаче не са подействали и в крайна сметка на 19 февруари ВСС отстрани Янева. Съдийката разсъждава върху това разминаване между думи и дела и не разбира как така след като си е осигурила подкрепата на двете най-важни лобита в Съвета, на Димитър Узунов и Ясен Тодоров, в крайна сметка е „опраскана“.

„Защо кара Митко да ми се обади. А казах ли ти, че и при Ясен е пратил човек? Двамата души, които държат Съвета и около тях са лобитата са Митко и Ясен. Двамата най-оправни в Съвета. И той праща при тях.“ – тюхка се Янева, говорейки за пратениците на Бойко Борисов.

„Да не би това да е игра на главния прокурор“ – издига хипотеза Ченалова. „Знаеш ли дали наистина Бойко го е натиснал?“ Непознатия мъж от записа я подкрепя – „Я се замисли малко?“. Янева обаче отхвърля такъв вариант, защото се познавала добре с Борисов и можела да иде да говори директно с него, при което да разкрие играта на Цацаров ако е имало такава.

Биволъ опита да се свърже по телефона с Ясен Тодоров и Димитър Узунов, но те не отговориха на обажданията и на съобщенията по СМС. Милка Итова каза по телефона, че е в чужбина и поиска да и бъдат изпратени въпроси по мейл. До момента на публикацията отговор не се получи.

Владимира Янева: В същото време, в момента аз в цялата моя драма, която е, полудявам.
И пускам на Бойко един СМС. И му пиша така. Значи той е в Брюксел. Тва става в четвъртък. Не съм, извинявайте, не съм нарушила закона. Освен това за 4 години съм подписала над 15000 СРС-а. Нещо, което е абсолютно верно, щото тя статистиката е толкова бройки, те на година са по 5000.
Не минават и три минути и ми звъни Митко Узунов: „Имаш ли Вайбър?“ Викам: „Имам Вайбър“.
А нали знаеш, че Митко Узунов е неговия човек в Съвета и с който комуникира и за всичко той му отговаря.
Не минават и три минути, звъни ми Митко на Вайбъра и ми казва: „Току що ми се обади човекът от Брюксел и каза да не се притесняваш, че това изказване го е направил само за пред медиите, за 400-е години. Въобще да не го мислиш, да не се притесняваш“.
Минават още 10-15 минути отварям си аз вайбъра и гледам от един непознат номер следното съобщение: „И тук вятърът е много силен. Синоптиците казват, че времето ще се оправи. Да не забравяме, че Сандански е най-топлият град. Ако Митко каже, можем да отидем да се разходим в парка.“
Няма от кой друг да е. (РЧ: Да, да, да, да) Нали, вече как. (РЧ: Да, да, да) И с Митко съм говорила 10 минути по-рано. И тук вятърът е силен и така нататък и така нататъка. От друго място, че се обаждат. И за Митко ти говори и така.

РЧ: Да, да, да, да…

ВЯ: Аз вече съвсем се успокоявам. Милка ми се обажда и ми казва: Не се притеснявай, Митко ми се обади и ми каза, че е говорил знаеш с кой. И че всичко е наред и няма проблеми.
Ясен Тодоров ми звъни във вторник и казва: „Влади, трябва да се видим“.
Виждаме се с Ясен. Ясен каза: „Бойко ми прати един от неговите най-близки хора да ми каже по никакъв начин тебе да не те закачаме!“.

РЧ: Да.
Владимира Янева: Аз не мога да разбера обаче той защо действа по тоя начин, е тва не мога да разбера.
Защо кара Митко да ми се обажда? А казах ли ти, че и при Ясен е пратил човек?

Мъж: Да

ВЯ: Е тва не мога да разбера, защо го прави тва?
Тва за мене е необяснимо.

РЧ: Да не би главния… сам да си?

ВЯ: Той праща при двамата най-здрави хора от Съвета.

Двамата души, които държат Съвета и около тях са лобитата са Митко и Ясен. Двамата най-оправни в Съвета. И той праща при тях.

РЧ: Да не би тва да е игра на главния прокурор?

Мъж: А може би… я се замисли малко.

РЧ: Знаеш ли дали наистина Бойко го е натиснал?

Мъж: Даа.

ВЯ: Ама аз главния прокурор го питах. Аз му казах: Има ли нужда да ходя да говоря с Бойко? И той каза: Както прецениш.

РЧ: Е, той не може да ти каже: Недей да ходиш.

ВЯ: Е да, де, ама той много добре знае, че ние се познаваме лично и то много добре. И ако отида да го попитам кво става? И той каже: Аз нямам пръст, тва е само главния.

На тази дата: 12 ноември 2004 г. в Рамала, Палестина, е погребан Ясер Арафат

2004 г. в Рамала, Палестина, е погребан Ясер Арафат. Смъртта му е обявена официално от Организацията за освобождение на Палестина предходния ден и само минути след това за председател на ООП е избран Махмуд Абас.

Роден като Мухаммад ‘Абд ар-Рахман ‘Абд ар-Ра’уф ‘Арафат ал-Кхидуа ал-Хуссайни и известен още с партизанския си псевдоним Абу Амар, е президент на Палестинската автономия (неин водач става през 1993 г., а през 1996 г. е избран за петгодишен мандат); водач на Фатах и ръководител на Организацията за освобождение на Палестина (ООП) от 1969 г.

След Суецката криза Арафат отива в Кувейт, където работи като строителен инженер. Той смята, че правилният път за вземането на властта в Палестина от палестинците е борбата, а не чакането на помощ от арабските правителства. Арафат, заедно с група бежанци от Газа, основава местната фракция Фатах през 1959 г. в Кувейт с помощта на приятелите си Яхия Гавани и Халил ал-Вазир (Абу Джихад). ООП се посвещава на създаването на независима палестинска държава и на унищожаването на Израел.

Първата операция на Фатах, проведена през 1965 г., се проваля. Нейната цел е да се взриви израелска водна помпена станция. След Шестдневната война Арафат бяга от Израел като пресича река Йордан, преоблечен като жена, носеща бебе.

След години на безкомпромисна борба на живот и смърт с израелската държава, възгледите му еволюират и след тайни преговори, той подписва с израелския премиер Ицках Рабин в Осло, Норвегия, мирен договор, даващ частична автономия на палестинците в сектора Газа и на Западния бряг на река Йордан.

Вицове, ноември 2015 г.

Това е правилен манекен

СмЕх


- Купих си нова кола, но нещо не се движи!
- За колко я взе?!?
- За 800 лв.!!!
- Ми, то аз за толкова си купих хладилник и той не се движи...

***

Господ е дал на жените да живеят осем години повече от мъжете, за да компенсира времето загубено в паркиране.

***

Две момчета се хвалят с военните подвизи на дядовците си. Едното казва:
- Дядо ми през 1944 година свалил летец с вила за сено!
- От небето?
- Не бе, от баба ми.

***

Десет секунди в женски мозък:
- По дяволите, тази обувка ми убива… ха, трябва да оправя маникюра на кутрето си… Къде са ми ключовете… КЪДЕ СА МИ КЛЮЧОВЕТЕ… Охх, намерих ги… Ох, а телефона ми къде е, а как ми се хапва сладолед… Ванилов, абе тоя що не ми звъни… какво прави сега?… Еххх, какво сладко котенце.


***

Заминават две приятелки на почивка. Едната пита другата:
Ловец с цялото си снаряжение среща приятел:
- Къде си тръгнал, бе? Нали ловния сезон свърши?
- Да, но жена ми още не знае...

***
Всяка сутрин нови вицове

сряда, 11 ноември 2015 г.

Депутатите приеха данък "уикенд"

До 70% от данъка върху добавената стойност да може да бъде възстановяван, ако служебен автомобил се използва и за лични нужди. Това решиха депуаттите като приеха на първо четене промени в Закона за корпоративното подоходно облагане.
Поправката станала известна като данък "уикенд" превизвика остри реакции в парламента.

Петър Славов обяви, че той и колегите му от Реформаторския блок са притеснени от въвеждането на налога.

"Виждаме възможност за тормоз особено върху малкия и средния бизнес", заяви той.

"Уикендът за малкия бизнес не е това, което е за държавния чиновник-работа от 9 до 17", добави Славов.

Според него работещите в събота и неделя, създават допълнителен продукт и не трябва за бъдат облагани.

Промените в закона предвиждат още Националната агенция по приходите да изисква допълнителни пояснения от фирмите за всеки закупен автомобил с цена над 5000 лева. Така ще се спре практиката служебни коли да се ползват за лични цели. Те се регистрират на фирмата, за да им бъде възстановен данъчният кредит.

С измененията се дава възможност всички фирми, които са си приспаднали ДДС за имоти и вещи над 5 хил. лв., да подадат декларация в НАП.

Компанията ще трябва да докаже с методика, че използването на активите е само за служебни цели.

Кешовите разплащания да паднат от 15 000 на 5000 лева, пише още в законопроекта.

Междувременно депутатите отхвърлиха внесените предложения на БСП за промени в закона за ДДС и за данъците върху доходите на физически лица. В измененията беше записано да се въведе прогресивното облагане на доходите на физическите лица и да се премахне плоският данък, възстановяване на данъка на работещите на минимална работна заплата и намаляването на ДДС за детските стоки.

„За пореден път предлагаме Закон за изменение и допълнение на закона за данъците върху доходите на физически лица, който предвижда прогресивно подоходно облагане. Прогресивното облагане е не само въпрос на справедливост, но и на икономическо развитие", заяви лидерът на БСП Михаил Миков от парламентарната трибуна.