събота, 2 януари 2016 г.

"Лафка" да си!

Снимка: "Таралеж"
Всички павилиони изчезнаха от тротоара пред "часовника' във Варна, а само "Лафка" си остана на мястото.

Точно срещу варненската Катедрала тече подмяна на тротоарните плочки и всички павилиони бяха премахнати, с изключение на Пеевските Лафки.

Строителна техника и работници умело жонглират покрай Лафката, за да си свършат работата, забеляза репортер на "Таралеж".

Сняг ще ни мъчи при „голямото прибиране“

Кой ще ви чисти снега?
Утре, 3 януари, е последният почивен ден от новогодишните празници. Традиционно се очаква трафикът по пътищата на страната да е много натоварен.

Пътната обстановка ще бъде допълнително затруднена и от очаквания сняг. Според метеорологичната прогноза в неделя, с приближаването към Балканите на средиземноморски циклон, ще започнат валежи от сняг, които постепенно ще обхванат цялата страна. Ще се образува снежна покривка. Възможно е в крайните южни и югоизточни райони валежите да са от дъжд и сняг, което ще доведе до опасни поледици.

На шофьорите се препоръчва да карат внимателно и със скорост, съобразена с метеорологичните условия, да спазват въведените ограничения, пътната сигнализация. "Пътна полиция" ще следи и ще предприема необходимите действия за организацията на движението.

На 3 януари 2016 г., от 10 до 16,30 ч, в светлата част от денонощието, ще има две ленти в посока Перник – София на път І-1 (Е79) след бензиностанция "Лукойл" до пункта на "Пътна полиция" при Владая. Така пристигащите в столицата шофьори ще могат да пътуват по-удобно и безопасно. Алтернативен маршрут на първокласния път през Владая е АМ "Люлин".

Поради извършването на строително-монтажни работи на участък 2 от Западната дъга на Софийския околовръстен път може да възникнат затруднения за трафика към Калотина. Необходимо е шофьорите да карат внимателно и да спазват въведената пътна сигнализация.

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка от безплатното мобилно приложение LIMA, интернет страницата на АПИ – www.api.bg, и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието на републиканските пътища.

Дано да изчистят този път.

Разкрития: Зетят на Путин стана милиардер за нула време

Ски курортът “Игор”, където се състояла сватбата
Сватбата бе организирана с голям замах в ски курорт в борова гора на час път северно от Санкт Петербург. Пари за нея не се пестяха и всички участници дадоха обет за мълчание. Младоженците бяха Катерина, по-малката дъщеря на Владимир Путин, и Кирил Шамалов, който е син на стар приятел на руския президент. Бракосъчетанието се състоя през февруари 2013 година в „Игор“, неголям ски курорт, който съчетава красота и уединение, казаха за Ройтерс петима души, присъствали на церемонията.

Разположен след борове до живописно езерце в подножието на хълм, курортът принадлежи на семейството на Юрий Ковалчук, който е стар приятел на Путин, а също на кипърска офшорка, чийто акционери не се разгласяват. По време на сватбата 31-годишният Кирил - висок мъж с тъмна коса и очила без рамки - бе изгряващата звезда на руския бизнес.


Зетят на Путин
Състоянието му започна стремително да нараства след сватбата с президентската дъщеря, която сега отговаря за проект за разширяване на Московския държавен университет, чиято стойност е 2,7 млрд. долара. Само за 18 месеца Кирил придоби значителен пакет акции на голямата руска нефтохимическа компания "Сибур", чиято стойност в момента е 2,85 млрд., ако се изхожда от цените на последните сделки с акции. Той заряза работата на мениджър и създаде компания за управление на собствените му инвестиции. Как толкова млад бизнесмен можа да стигне толкова високо и толкова бързо?
Проучването на неговата биография показва, че през лятото на 2013 година или месеци след сватбата за дъщерята на президента, Кирил започнал преговори за закупуване на акции на "Сибур" от един от най-богатите приятели на президента. Година по-късно той взема заем от 1 млрд. долара, ако се съди публикувания отчет на неговата инвестиционна компания. Кредитът е получен от банка, която е оглавявана от още един стар познат на Путин и в която един от ръководните постове заема неговия брат Парите бяха инвестирани в "Сибур". Благосъстоянието на Кирил хвърля светлина върху това как хора, близки до Путин, заеха ръководни постове в ключови компании и как с подобни възможности сега са възползва новото поколение.

Катерина
Както сватбата, така и преразпределението на богатството се извършва извън полезрението на обществото. Бившият заместник-министър на енергетиката Владимир Милов, който се занимава с опозиционна дейност, каза, че приятелите на Путин са придобили големи активи чрез кредити, свързани с държавата - такива като Газпромбанк. "Това е крайно непрозрачно, така че е сложно да се получат и преценят подробностите на кредитните споразумения. Те смятат "Газпромбанк" за своя джобна банка. Те искат да предадат своята власт и своите привилегии на новото поколение", каза Милов на английски. Според президентския говорител Дмитрий Песков дъщерите на Путин не са въвлечени в политиката. По думите му Шамалов е известен бизнесмен, чиято дейност, според информацията на Кремъл, съответства на законите на Русия. Той дълги години влизал в ръководството на компанията "Сибур" и стана неин акционер, както и другите топ мениджъри. Песков каза също, че кариера и бизнесът на Шамалов не влизат в интересите на Кремъл. Братята Шамалови Николай Шамалов, бащата на Кирил, стана през 90-те години заедно с Путин и други лица, съсобственик на фирмата "Езеро" за бизнес в изграждането и оборудването на вили. Различни членове на фирмата заеха високи постове при управлението на Путин. Николай Шамалов стана акционер на неговата "Банка Русия", която през последните 15 години се превърна в една от най-влиятелните.

Игор Ковалчук, съсобственик на ски курорта "Игор", е най-големият акционер на тази банка. След като Русия установи контрол върху Крим през 2014 година, САЩ въведоха санкции срещу "Банка Русия", наричайки я личната банка на руския елит. Евросъюзът въведе санкции срещу Ковалчук и Николай Шамалов заради близките им връзки с Путин. Финансовото министерство на САЩ също въведе санкции срещу Ковалчук, наричайки го член от близкия кръг на Путин. Николай Шамалов има двама сина: Юрий, роден през 1970 г., и Кирил, роден през 1982 година. Те преуспяха при управлението на Путин. След като завърши Висшето военно-морско инженерно училище и Общоруската академия за външна търговия, Юрий Шамалов според биографията му е работил в комитета за външни отношения към кметството на Санкт Петербург, оглавяван от Путин. В навечерието на 2000 година Путин стана президент. Една от компаниите, на която той отдели особено внимание, стана "Газпром" - той я върна под контрола на държавата.

Сред активите на "Газпром" бяха "Сибур" и "Газпромбанк". Както Юрий, така и Кирил Шамалов са заемали важни постове в тези и други компании в зависимост от засилването на властта на Путин. Банката През август 2003 година Юрий според корпоративната му биография, стана президент на "Газфонд", гигантски инвестиционен фонд, контролиращ активите на пенсионерите на "Газпром". Начело с Юрий като ръководител, "Газфонд" пое контрола върху "Газпромбанк", банковото подразделение на "Газпром". Юрий стана един от заместник-председателите на съвета на директорите на банката. Фактически "Газфонд" придоби държавен актив и го превърна в частна банка, контролиран от хора, които имат стари връзки с Путин. По това време Кирил Шамалов се изкачваше по кариерната стълба със същите темпове. През 2002 година той бе назначен за главен юридически консултант по външно-икономическата дейност на "Газпром" съгласно биографията му на сайта. Тогава той е бил едва на 20 години и още е бил студент в Санкт-Петербургския държавен университет. Три години по-късно пой получава степен по специалността и става водещ юридически консултант в правния департамент на "Гапромбанк", която тогава е още подразделение на "Газпром".

След това през юни 2008 година Кирил постъпи в "Сибур" като вицепрезидент по административната подкрепа за бизнеса. Към онзи момент Юрий Шамалов, братът на Кирил, вече е бил в съвета на директорите на "Сибур" и е работил като заместник-председател на съвета на директорите на "Газпромбанк". Председател на Съвета на директорите бе Алексей Милер, който през 90-те години е работил с Путин в Петербург. Когато Путин стана президент, той назначи Милер начело на "Газпром". По същото време, когато Кирил Шамалов е постъпил в "Сибур", собственик на тази компания стана "Газфонд" чрез контрола в "Газпромбанк". По това време председател на "Газфонд" бе брат му Юрий Шамалов. Връзката с Тимченко Братята Шамалови имат добри връзки и с други членове на путинския елит, който преформатира икономиката на Русия през 2000-та година и натрупа в този процес лично състояние. Един от тези хора е Генадий Тимченко, който стана акционер на "Банката Русия" заедно с Николай Шамалов. Тимченко познава Путин повече от 20 години. През 90-те години той започна търговия с нефт от Санкт Петербург, където Путин започна политическата си кариера. Той стана и съосновател на компанията Gunvor, превърнала се в един от най-големите търговци с руски нефт. Миналата година администрацията на САЩ предположи, че Путин има дял в Gunvor, без да представи доказателства. Gunvor отхвърли тези предположения. Тимченко беше важна връзка за Кирил Шамалов, защото този нефтен магнат впоследствие стана голям акционер в "Сибур".

През 2010 година "Газпромбанк" и "Газфонд" на Юрий Шамалов притежаваха 95% от акциите в "Сибур". Същата година те се договориха да продадат "Сибур" на компания, която принадлежи на Тимченко и един от бизнес партньорите му Леонид Михелсон. Сделката е била сложна, но "Газпромбанк" помогна за осъществяването й, като отпусна заем на Михелсон и Тимченко за финансирането поне на половината от покупката. Накрая Михелсон получи 57,2% от "Сибур", а Тимченко - 37,3 процента. Петима настоящи и бивши мениджъри на компанията получиха останалите 5,5 процента. Сред тях бе и Кирил Шамалов. През 2014 година, съгласно отчета на "Сибур", той увеличи дела си до 4,3 процента. Късметът на Кирил Когато Михелсон и Тимченко придобиха контрола върху "Сибур", останалите можеха да получат голям дял в компанията, само ако убедят някого от основните собственици да продадат част от акциите си. За щастие на Кирил Шамалов готовността да продаде акции именно на него прояви Тимченко, приятелят на Путин. Тимченко и президентският зет започнаха преговори през лятото на 2013 година - съгласно интервюто на Кирил за руския вестник "Коммерсант" от август същата година. Преговорите започнали няколко месеца след сватбата на Кирил с дъщерята на Путин. През март 2014 година Кирил напусна ръководния пост в "Сибур", но запази акциите и остана в съвета на директорите. Четири месеца по-късно, на 1 август, той регистрира нова компания, която е изцяло негова собственост - ООО Яуза-12. Следващия месец Яуза-12 купи от Тимченко 17% от акциите на "Сибур". Това позволи на Кирил да увеличи дела си в нефтохимическия гигант до 21,3 процента и да стане вторият акционер в нея.

Представител на Тимченко каза по-рано през Ройтерс, че продажбата на акции на Кирил Шамалов се е състояла след преговорите с няколко потенциални купувачи и е била по пазарна цена. Той добави, че сделката пък отразявала стратегията на холдинговата компания Volga Group на бизнесмена - за диверсификация на активите. Как 32-годишният Кирил Шамалов е могъл да извърши такава покупка? Проучване на отчетността на Яуза-12 в края на 2014 година показва, че компанията е взела кредит от 78,9 млрд. рубли (около 1,3 млрд. долара по тогавашния курс). Източник на парите е бил банката, където братът на Кирил е бил зам-председател на съвета на директорите. Средствата са дошли от "Газпромбанк" и са били гарантирани от активите на Кирил Шамалов, стана известно на "Коммерсант". Условията по предоставянето на кредита остават неизвестни, но съдейки по всичко, компанията на Кирил е получила изгоден кредит. Лихвите, изплатени по кредита, съгласно отчетността на Яузя-12, са били 343 млн. долара по цени в края на 2014 година. Това означава лихва от 1,3 процента, ако се отчете моментът, в който Яуза-12 купи акции на „Сибур“, каза московски кредитен аналитик. Той добави, че доколкото датата на погасяване на кредита е неизвестна, не е ясно дали лихвата се различава от пазарната. Използвайки привлечените 1,3 млрд. долара, Кирил купи 17 процента от "Сибур". Той и негов представител отказаха да уточнят колко точно той е платил, казвайки само, че цената била пазарна.

Три независими аналитици казаха за Ройтрес през октомври 2015 г., че контролираните от Кирил 21,3 процента от "Сибур" струват най-малко 2 милиарда долара. Това обаче може да е една консервативна оценка. На 11 декември китайската нефтена компания Sinopec де съгласи да плати 1,34 млрд. долара едва за 10 процента от компанията. Тази оценка предполага, че 21,3 процента на "Сибур" сега струват 2,85 млрд. долара. Кръгът се затвори Тайната сватба в ски курорта "Игор" и финансовото благополучие на Кирил Шамалов хвърлят светлина как е устроена съвременна Русия. Корените на епохата Путин тръгват от Санкт Петербург, където президентът е започнал политическата си кариера. Неговото приятели от компанията "Езеро", а също помощниците, с които е работил в кметството на Петербург, станаха богати и получиха влияние, след като Путин взе и засили властта си. Сега Кирил влиза в елита на милиардерите, които са близки до президента.

Връзките все пак не се афишират. Когато Кирил и Катерина Тихонова се бракосъчетаха, охраната бе многобройна, а списъкът на гостите ограничен, примерно до стотина души, казват хора, които са били на сватбата. Гостите бяха също помолени да си оставят мобифоните. Организаторите искаха нито една снимка да не изтече в социалните мрежи, а участниците на тържеството бяха отделени от персонала на курорта. Изборът на сватбата също подчертаваше плътната връзка на кръга, обединяващ Путин, неговите приятели от Санкт Петербург и техните деца. Така сватбената церемония отрази един важен аспект от путинова Русия: богатият и сплотен елит празнува, отделен от погледите на обикновените руснаци.

На тази дата: 2 януари 1891 г. в софийското читалище „Славянска беседа” се състои първото оперно представление

1891 г. в софийското читалище „Славянска беседа” се състои първото оперно представление. Трима български музиканти Драгомир Казаков, Иван Славков и Ангел Букурещлиев организират първата оперна трупа в България като отделение на „Столичната драматично-оперна трупа”. Спектаклите - 12 опери и откъси от 11 опери, с участието на българи, чехи и италианци в съпровод на пиано, на Гвардейския оркестър, оркестъра на Шести пехотен полк и хора на Италианското певческо дружество, се приемат с неочакван успех.

През май 1891 г. драматичното отделение се обособява като отделна трупа „Сълза и смях”, а оперното - като Столична българска опера. През 1891 г. се е състояло първото оперно представление в страната - Драматическо-оперната трупа на Иван Славков и Ангел Букурещлиев поставя сцени от „Трубадур” и „Веселите уиндзорки”.

Финансовите затруднения и липса на държавна поддръжка са обективна причина на 1 октомври 1892 г. с указ се обяви разформироването на трупата.

Вицове, януари 2016 г.

1 януари...

СмЕх


Най-голямото доказателство за съществуването на разумен живот във Вселената е фактът, че досега никой не се е и опитал да се свърже с нас.

***

Водил Мойсей евреите през пустинята 10 години. Заведе ги някъде и ги пита:
- Харесва ли ви тука?
Евреите отвръщат:
- Не, тук смърди.
Води ги още 10 години. Стигат някъде и ги пита:
- Харесва ли ви тука?
Евреите отвръщат:
- Не, тук смърди.
Тръгват отново. След 20 години той ги отвежда някъде и пита:
- Харесва ли ви тука?
Те отговарят:
- Харесва ни.
Сега арабите имат нефт, а на евреите не им смърди.

***

Ако видите жена да пуска чистачките в слънчево време, да знаете, че ще завива.

***

Вчера участвах в акция “Получи пари!”. Изпратих SMS с думата ПАРИ и ми пратиха отговор: “Вашите пари са получени. Благодарим за участието!”

***

Разговор в автобуса:
- Ама, госпожо, направете забележка на детето си! Непрекъснато ме имитира!
- Няма проблеми, госпожо! Иване, веднага престани да се правиш на идиот!

***

Всяка сутрин нови вицове

петък, 1 януари 2016 г.

Минималната заплата вече е 420 лева, пенсионната възраст и акциза за цигарите нарастват

Минималната работна заплата вече е 420 лева. Увеличават се и добавките за едно дете в бедно семейство. Еднократната помощ за трето дете се увеличава със 100 лева.

До юни е в сила забраната за варене на домашна ракия. От обращение излиза банкнотата от един лев, припомнят от БНБ. До края на миналата година банкнотата беше официално платежно средство. В обращение има около 4 млн. банкноти. Всеки, който иска да ги обмени с познатата ни еднолевова монета, може да го направи в платежния център на БНБ без такса.
Новият акциз за цигарите е в сила от днес. това ще доведе до поскъпването им с 20 стотинки до 1 лев за пакет през следващите месеци.

Пенсионната възраст за трета категория труд нараства на 61 години за жените и 64 за мъжете. Изискваният стаж нараства също от днес с два месеца.

Разкрития: Тайни организации ни дебнат във Facebook

Масони, илюминати, черепи и кости набират членове чрез социалната мрежа.
Те притежават парите на света и командват парада, твърди част от пресата в САЩ. Другата част оспорва и казва, че тайните организации са плод на болни мозъци, които търсят сензации и се опитват да обясняват всичко с въздействието на някакви подмолни,  мистериoзни сили. Дискусията може да продължават вечно, но секретните властелини на планетата, за каквито ги смятат много хора, сами дават доказателства за своето съществуване.


„Нашата организация е заинтересувана от вашето евентуално членство и иска да ви покани да научите повече за нас. Времето е важно.“ Тази покана получил във фейсбук студент последна година в университета на Ню Йорк от „Иуклиън сосайъти“ – частен литературен клуб, датиращ от 1832 г. В библиотеката на учебното заведение последните данни за клуба са от 1942 г. Повече данни се намират в интернет. Групата е представена във фейсбук, но „официално“ има само 25 последователи. Ако потърсите в гугъл, не излиза нищо с името й, но затова пък попадате на куп връзки към книги, които се опитват да демаскират тайните организации в Съединените щати. Излизат и статии, които обсъждат екзистенциални теми като: „Дали човечеството е родено естествено онеправдано“, „Дали капиталите на големите корпорации трябва да бъдат ограничени“. Освен това става ясно, че в „Иуклиън сосайъти“ са членували знаменити личности като писателя Едгар Алън По, Лаймън Абът и популярния по своето време учен Хенри Дрейпър.

От съвременните членове на тайното общество най-известен е бившият шеф на ФБР Луи Фрии. Другите активисти на групата използват гръцки псевдоними, запазвайки в тайна истинската си самоличност. По всичко изглежда, че университетският „литературен“ клуб изобщо не се занимава с анализ на белетристика. Според изследователи „Иуклиън сосайъти“ е само малка брънка от веригата на големите тайни организации в САЩ, за които са написани купища книги. Повечето от тях напразно са изхабили хартията, защото са пълни с измишльотини и фантастични твърдения, предназначени за храна на най-лековерните читатели. Те изглеждат като част от скритата реклама на илюминати, които – по всичко личи – не дават пет пари за обществения си имидж. Това прилича на косвено доказателство, че „боговете“ не се интересуват много от мнението на простосмъртните, защото държат в свои ръце неограничена власт. 

Роналд Рейгън
„Череп и кости“ се счита за №1 сред тайните организации в САЩ. Твърди се, че в нея членувал бившият президент Дордж Буш-младши, неговият баща, който командваше в Белия дом и ЦРУ, а така също дядо му сенаторът Прескот Буш, който станал член през 1916 г. В елитния клуб влизал Роналд Рейгън, който бе държавен глава на САЩ до 1989 г.

През 1966 г. организацията приела сегашния държавен секретар Джон Кери, а през 1990 г. сред новите лица в него се забелязват известният журналист от в. „Вашингтон поуст“ Дена Милбенк, а така също Остин Гулсби, директор и главен икономист на Борда за възстановяване на стопанството на САЩ към канцеларията на президента Барак Обама. Във фейсбук „Череп и кости“ е представено като тайно сдружение в Университета „Йейл“, в Ню Хейвън, щата Кънектикът. Страницата има 16 237 последователи, дадени са дори телефонът и адресът на клуба в „Александрия бей“, щата Ню Йорк. Малко над 1000 души отбелязват, че скоро са посещавали каменната сграда от стар стил.  Според пресата тайната организация всяка година приема по 15 дипломиращи се от „Йейл“, като обикновено след това им се отрежда водеща роля в обществения живот. Изследователи свързват групата с едноименната организация в довоенна Германия, която изиграла важна роля в сформирането на Националсоциалистическата партия на Адолф Хитлер.      

„Свободните масони“ е наредена на второ място, но тя е може би най-голямото тайно сдружение, тъй като е свързана с масонството в целия свят. Те са в центъра на няколко конспиративни теории, които ги замесват в почти всички световни заговори. Това е най-старото секретно сдружение, което се смята, че води началото си от построяването на храма на цар Соломон в Древна Юдея. Според други данни принципите на масонството са били проповядвани в окултните училища във Вавилон и Древен Египет. 

Характерно за масоните е, че от векове те спазват стриктно железни правила на братството. Членовете на организацията не могат да свидетелстват един срещу друг в съда, те имат обичай на тайно ръкуване и използват определени секретни пароли в делата си. Никой не може да обясни от кога и защо, но в показните ритуали на масоните задължително фигурира примка на въже. 

Някои спекулират, че то се използва да символизира предупреждение за мълчание и евентуално възмездие към тези, които дръзнат да го нарушат. Известно е, че членовете на братството се прекланят пред слънцето. Според древните поверия масонските ложи са основани на изток и на запад, за да контролират светилото за техните тайни цели. Организациите не се чувстват обвързани с религията и затова включват в редовете си много атеисти. В определени страни по света масоните играят ключова роля в контрола върху политиката и парите.

Монументът в Джорджия
В САЩ на масоните се приписва съпричастността към загадъчния монумент в щата Джорджия. Той е изграден от високи над 5 метра гранитни плочи, изобразяващи отворена книга. На тях на основните езици на планетата са изписани пожелания за бъдещето на човечеството. Никой не знае кой точно е построил мистериозния паметник. На него се съдържа злокобно предупреждение, че за да оцелее човечеството, населението на Земята трябва да бъде поддържано до цифрата 500 милиона души. Преди няколко месеца в горната страна на гранитните плочи се появи цифрата на сегашната година – 2014. Никой не знае какво означава това, но мнозина смятат, че изписването на цифрите е станало след началото на епидемията от ебола в Западна Африка.

Известно е, че много водещи политици са последователи на масонството. В братството му са членували и основателите на САЩ, което обяснява защо то е най-масовото от всички тайни организации в страната. Символът на американските масони е изобразен на гърба на долара и представлява пресечена пирамида с око над нея. Този знак е Големият печат на САЩ, а надписът около него гласи на латински: „Провидението одобрява делата ни. Новият ред за епохите.“ Масоните също използват интернет, за да набират членове, но по традиция те залагат повече на преките контакти.

„Илюминати“ е третата тайна организация и буквално значението на думата е „посветените“. Тя също води началото си от дълбока древност. Членуващите в нея в Древна Индия са били призвани да пазят и да предават от поколение на поколение тайни знания, свързани с философията и с произхода на земната цивилизация. Новият живот на секретното обединение води началото си от Адам Уейшпаут, който го основал в Германия през 1776 г. През следващите години илюминатите стават много важни личности в Европа. Според архивите на организацията излиза, че тя е била разпусната през 90-те години на  XVIII век. По времето на нацистка Германия Хитлер и приближените му обаче създават няколко приемствени сдружения, в които се изучава окултната практика от Древна Индия. Създадени са няколко тайни братства, най-известните от които са „Врил“ и „Туле“. На събиранията им членовете „викат“ духове, дискутират тайни послания от миналото. Едно от основните вярвания обаче е посветено на извънземните цивилизации. Твърди се, че германски екстрасенси са успели да установят телепатичен контакт с представители на другопланетен разум. Изследователи определят това като част от напомпаната от хитлеристите мистика, чрез която са се опитвали да изкарат арийската раса като най-съвършената на Земята.

Риана 
В наши дни за илюминати са подозирани всички, които сами си пускат слухове, че са. Не мога да приема, че една тайна организация, която определя политиката на САЩ, включва недоразумения като рапъра Фифти Сент, певиците Риана и Ники Минаж и светското риалити „чудо“ Ким Кардашиян. Истината е, че в Холивуд отдавна са му изпуснали края. Организират си сатанински сбирки, за които клюкарските издания твърдят, че били съпроводени дори с  жертвоприношения на... хора. Това е жълтата преса, която никога не е възприемана сериозно. По-достоверно звучат вероятно имена като Джордж Сорос, Хилъри и Бил Клинтън, Барак Обама, Ричард Чейни, Джордж Шулц и т.н.

В списъка на тайните организации не на последно място e „Билдерберг“. За нея публикациите в пресата са най-много и най-противоречиви. Медиите и тук са се разделили на два лагера. Единият разпространява относително обективни информации за форумите на „Билдерберг“. Другият лагер, който основно е в електронната мрежа, се движи от енергията на сензациите, мистериите и слуховете. В него влиза изданието „Пепис“, което е базирано във Великобритания. Там най-редовно излизат материали, които едва ли не обвиняват членовете на „Билдерберг“ във всички злини на света. Повечето факти, на които „Пепис“ залага, са трудно проверими и изобщо не могат да бъдат потвърдени от независими източници. Много оскъдна е информацията, която може да се получи от официалната страница в интернет, наречена „Срещите Билдерберг“. Известно е, че мозъчният тръст е провел първата си сбирка от 29 до 31 май 1954 г. в хотел „Билдерберг“ в холандския град Остербек. 60-годишният юбилей на конференцията бе отбелязана в Копенхаген на 29 май 1914 г.

По принцип в годишните конференции на организацията участват около 120 различни знаменити личности. Това са видни настоящи и бивши политици, икономисти, учени и въобще хора от елита на човечеството. Естествено водещо място се пада на Великите сили. САЩ например са били представяни от бившия държавен секретар Хенри Кисинджър, от екс заместник-министъра на отбраната и предишен бос на Световната банка Пол Улфенсън, от бившия шеф на Пентагона Доналд Ръмсфелд, бившата шефка на дипломацията при президента Бил Клинтън, Мадлин Олбрайт и т.н. В мозъчния тръст е включен  босът на „Гугъл“ Ерик Шмидт и членът на борда на директорите на „Фейсбук“ Питър Тийл. Във форумите са участвали кралицата на Холандия, кралят на Испания, милиардери от Русия и Азия. През 1999 г. България е била представена от бившия комсомолски активист и депутат от БСП Николай Камов.

Близка до „Билдерберг“ е друг изключително влиятелен форум – Съветът за международни отношения. Интернет страницата му разкрива, че  това е независима непартийна организация – мозъчен тръст, който съветва правителството на САЩ. Съветът е основан през 1921 г. със седалища във Вашингтон и Ню Йорк. В него членуват 4900 души – президенти на големи компании, журналисти, дипломати, университетски преподаватели и студенти,  лидери на обществени и религиозни организации и просто граждани, които са заинтересувани да помагат за по-доброто разбиране на света и международната политика. Авторитетното месечно списание „Форин афеърс“ е издавано от този съвет.

 Любопитен и невероятно пъстър е членският състав на организацията. Имената са изредени по азбучен ред на официалната страница в интернет. По-известни участници са бившият президент Бил Клинтън, дъщеря му Челси Клинтън, ексшефката на дипломацията по негово време Мадлин Олбрайт, бившият вицепрезидент при Джордж Буш-младши – Ричард Чейни. В членския състав фигурират и много холивудски величия, сред които е Джордж Клуни. Годишната вноска за удоволствието да си сред елита варира от $3610 за бизнес босове от Ню Йорк на над 40-годишна възраст, до $1950 за техни колеги от провинцията. Най-ниската вноска за обикновени граждани е $450.

Фондацията „Крул“, която е оглавена от някой си Александър Мирчев. На уеб страницата на организацията е записано, че Мирчев участва в мозъчния тръст. От допълнително проучване установих, че той е бивш секретар на Андрей Луканов, негова дясна ръка и говорител на БСП по време на кръглата маса след 10 ноември 1989 г. По-късно работи като съветник на президента на Казахстан Нурсултан Назарбаев. След това  напуска столицата Астана и известно време се подвизава в Лондон, където основава фондацията като организация, която върти задграничния бизнес на Назарбаев. През 2008 г. вестник „Уолстрийт джърнъл“ пусна статия, посветена на скандал за пране на пари на Назарбаев в чужбина. Инициатор на разкритията, които предизвикаха разследване във Великобритания и в САЩ, бе бившият зет на казахстанския президент – Рахат Алиев. 

В броя си от 22 юли 2008 г. „Уолстрийт джърнъл“ съобщава, че ФБР и районният прокурор на Манхатан разследват банковите сметки на Мирчев. Следствието се намирало в много ранен стадий, разкрива авторитетният всекидневник. В същата статия се цитира заявление на адвоката на Мирчев Брайън Шоунеси, който твърди, че обвиненията на Алиев са „фалшиви и са резултат от кампания за очерняне“ на неговия клиент. Адвокатът посочва, че Александър Мирчев „не е бил потърсен до този момент от американските власти“. През 2014 г. той отново е посочен като един от представителите на задграничните бизнес интереси на Назарбаев.

На тази дата: 01.1.404г. Провежда се последният известен гладиаторски бой в Рим

404 г. провежда се последният известен гладиаторски бой в Рим. Гладиаторите били роби, престъпници или военнопленници в Древния Рим, които се сражавали помежду си или с диви животни за забавление на публиката.

Те се набирали измежду осъдените на смърт, намиращи по този начин шанс да удължат живота си, но имало и доброволци в лицето на бягащи роби или разорени граждани. Някои от тях, надарени с особени качества в боя или просто късметлии, оцелявали през дългите години на изпитания и доживявали да се оттеглят в пенсия.

Гладиаторските борби започнали като религиозни церемонии, възприети или от етруските, или от гръцките игри в чест на Патрокъл. Първите римски гладиаторски борби били проведени през 264 г. пр.н.е. от Марк и Децим Брут в памет на баща им Юлиус Брутус, като погребален дар за мъртвите. По-късно религиозният смисъл постепенно избледнял и игрите се превърнали в един от символите на римската култура за векове напред.

И докато първите двубои били доста невзрачни - само 2-3 двойки роби се биели на Пазара за добитък, то през 183 пр. пр.н.е. игрите вече включвали 60 дуела. През 65 г. пр.н.е. Юлий Цезар изправил един срещу друг 320 двойки гладиатори. През 46 г. пр.н.е., след победите си в Галия и Египет, той организирал грандиозни игри за покойната си дъщеря Юлия, починала при раждане. Зрелището се състояло в построния специално за целта амфитеатър - Колизеумът.

Най-масовите зрелища били учредени от император Траян след победата му над даките. Те продължили 123 дни през които на арените се сражавали 10 000 гладиатори и били убити 11 000 животни.

Вицове, януари 2016 г.

СмЕх


Нова година. Дядо Коледа раздава подаръци. Кофти график, бърза като луд, няма време... Влиза през комина в поредната къща и какво да види - на леглото спи гола мадама. Дядо Коледа мисли:
- Да се възползвам ли, или да не се възползвам? Ако се възползвам - отиде ми графика. Ако не се възползвам - не мога да мина обратно през комина.

***

- Как изкара Нова година?
- Като подарък...
- ???
- Цялата нощ лежах под елхата...

***

- Какво ми разправяте, че дрехата е чиста вълна. Вижте какво пише на етикета - 100% памук.
- А, това е, за да лъжем молците.

***

- Какъв е проблемът с вицовете за адвокати?
- Адвокатите не ги намират за смешни, а останалите хора не мислят, че са вицове.

***

Две мишки ядат лентата от филма "Отнесени от вихъра" в мазето на едно кино в София. Едната мишка пита:
- Как ти се струва?
- Ами, да ти кажа честно, книгата ми хареса повече...

***
Всяка сутрин нови вицове

четвъртък, 31 декември 2015 г.

ЧЕСТИТА НОВА 2016 ГОДИНА

„Таралеж“ ви пожелава весела и щастлива 2016 година. Здраве и късмет за всички, а после на който каквото му е нужно – пари, любов...

Нека през 2016 г. да намирате повече време за любимите хора и верните приятели.

Не се страхувайте да мечтаете!

Наздраве!

От Москва: Газ ще има за държавната „Булгаргаз“

Външното министерство на на Русия опроверга съобщенията за спиране на доставките на руски газ за България на компанията „Газпром експорт“, предава РИА Новости.

"Във връзка с появилите се в българските медии съобщения за това, че българската компания „Овергаз Инк.“ не е получила уведомление за продължаващата доставка на природен газ от руската компания „Газпром експорт“ в България, бихме искали да отбележим, че, по информация от ръководството на руската компания „Газпром“, доставките на руски природен газ за България продължават безпроблемно по линия на държавната компания ЕАД „Булгаргаз“ в обем 3 милиарда кубични метра, съответстващи на годишните потребности на страната“, съобщават от министерството.

От руското външнополитическо ведомство уточняват, че доставките дори могат да бъдат увеличени.

„С компанията „Овергаз Инк.“, сътрудничеството с която до сега обезпечава не повече от 10% от годишното потребление на газ, продължават преговорите, имащи за предмет урегулирането на натрупалите се за последните години търговски въпроси.


 "Овергаз": Тече опит да ни отнемат бизнеса


От "Овергаз" все още нямат каквото и да е писмо за спиране на доставките от руската "Газекспорт". Това съобщи ръководителят на пресслужбата на фирмата Нери Терзиева. От компанията намекнаха и че целта на предновогодишния газов скандал е да се отнеме бизнеса на дружеството.

Ето какво написа Терзиева във фейсбук групата на енергийните журналисти днес следобед:

"Писмо от Газекспорт за спиране на доставките за "Овергаз" продължава да няма. Онзи ден късно Сашо Дончев им писа официално - да потвърдят или отхвърлят новините, които г-н Коен тъй благотворително разнася, а от "Газекспорт" - все още нищо. Нещо повече, след многобройни разговори на г-н Дончев по телефона, по всички нива на Газекспорт вчера и днес, никой не ще да поеме отговорност и да прати два реда. Междувременно виждате, че г-н Жаклен Коен продължава да обикаля медиите и да твърди, че писмо има и газът спира. Дори да плаши с отнемане на лиценза на "Овергаз". Без да разбира, че така разкрива Плана.

Затова "Овергаз" ще пристъпи към уведомяване на индустриалните си клиенти, както е по закон. Ще ги помолим заедно с нас да се борят за свободен пазар на природния газ в България. Да се обърнат към "Булгаргаз" за доставка, което е и огромното желание на държавната компания. Разбира се, всичко това ще е за наша сметка.

А битовите ни клиенти и малките потребители са си защитени по силата на нормативната уредба. Пак за наша сметка.
Газ в тръбите има в пълен размер поне за месец напред. Нито един клиент няма да остане без газ.

Фактите са свещени, коментарите са свободни. Аз чакам коментара за опита да се открадне един бизнес."

Днес по неофициална информация при премиера Бойко Борисов ще има нова среща за скандала с доставките. Както и вчера на нея не са поканени представители на "Овергаз".

"Булгаргаз" поема клиентите на "Овергаз"


"Булгаргаз" поема клиентите на "Овергаз" след подписан договор между двете дружества. Това стана ясно на извънредна среща в Министерски съвет.


Обновена!

Радан Кънев: 2016? Като през 2013, 2014 и 2015. На едни им харесва както е, други ще се борим за промяна

Любопитен прочит на политическите процеси у нас през 2015 година направи лидерът на ДСБ Радан Кънев във Фейсбук:

Българската 2015 се обобщи сама през последните си две седмици:

Доган се напи (или пък изтрезня) и откри, че партията му от двайсет и кусур години обслужва чужди интереси. Вследствие на което отне властта на Местан и я даде цялата на Пеевски (или просто принуди Местан да осъзнае, че винаги си е било така...).

Всички впиянчени колеги от ДС излязоха да изфъфлят, че Доган е велик, а кат' Русия няма втора.

За Борисов остана горчивият привкус, че досега е работил с агенти на Турция, а отсега нататък - с агенти на Русия? Под носа на службите. Глупости - и досега, и занапред, съюзникът е Пеевски. И службите са на Пеевски. Ако щеш. Въпрос на избор на съюзници ... и служби.

После "Влади" Горанов обяви, че единствените виновници за фалита на КТБ са собствениците. Няма тук БНБ, КФН, ДАНС, прокуратура. Интересно кои ще са виновниците за последващия грабеж на активите? Явно грабещите, разбира се. Важното е, че службите, пардон, Пеевски, са невинни.

Ако щеш. Въпрос на избор на министри ... и служби.

Накрая, ДПС, в изящната стилистика на Карадайъ, обяви, че:

"ДПС ще продължава своите стратегически партньорства с Република Турция и другите страни от региона ..."

Разбира се, стратегически партньорства между български партии и чужди държави са незаконни. Но ще продължат, под крилото на Пеевски, пардон, носа на службите. Единственото, което се е променило в ДПС е грамотността на текстовете и цената на костюмите. И двете - надолу...

Накратко - през 2015, въпреки всички усилия, важните неща останаха същите. Същите като през 2014, а в голяма степен - като през 1995...

През 2015 загубихме Пратчет (което е голяма промяна, за лошо...), иначе той би казал - "стана още по-същото"...

2016?

Същото като през 2013, 2014 и 2015. На едни им харесва както е, други ще се борим за промяна.

Въпрос на избор.

Фарът на Шабла първи ще извести идването на 2016 г.

Най-старият фар на Българското Черноморие ще извести първи на територията на страната за идването на 2016 г., при това 18 минути по-рано от приветственото слово на президента - в 23,42 ч, въпреки че официално България е в една часова зона.

Маякът рекордьор в най-източната точка на нашите родни ширини упътва мореплавателите вече трето столетие. От петчленния му екипаж довечера на вахта се пада да бъде Димчо Димитров. Той зае мястото на покойния вече доайен Наско Атанасов.

Дежурният фараджия ще вдигне наздравица със съпругата си, ако щабът на флота, под чиято шапка е военният обект, разреши тя да бъде с него в новогодишната нощ.

Останалите двама пазачи - Наньо Нанев и Ташо Николов - освен баджанаци са и ветерани - с вярна служба в кулата вече четвърт век. Смяна в дежурствата, които се въртят на 12 часа, дават още Евгени Пенев и Митко Баргански. Всички си пожелават здраве за следващата година, но очакванията им са най-после да се намерят пари за сериозен ремонт на шабленския фар.

След усилията на общината да извоюва по-свободен достъп и отворен ден всяка седмица заради големия интерес към кулата, считана от местните за една от големите им културно-исторически забележителности, тя трябваше отново да бъде затворена.

Комисия от щаба на флота е установила, че фарът е опасен за масови посещения. Основите на сградата са вградени на 3-4 метра под земята, но дали има пилони, тепърва ще се установява. Издържала на времето и на най-голямото земетресение от 7,8 по Рихтер през 1901 г., кулата в бяло и червено се нуждае вече от сериозно укрепване.

От силния прибой през зимата вибрират 132-те стъпала до върха, а леки трусове се чувстват и в караулната. Последното боядисване отвън е през 2006 г. от алпинисти, сред които капитан I ранг на последната ни подводница “Слава” Камен Кукуров.

През 1983 г. позатегнали и запълнили фугите на сградата със скеле, но сериозен ремонт не е имало всъщност от 30-те години на XX век, когато този бряг е бил в границите на Румъния.

Заради абразията морето непрекъснато яде от сушата. В дневника на фара от 1949 г. е записано, че отстоянието му от водата е било 29 метра. Сега е едва 13 м, казва дежурният Наньо Нанев, но бърза да уточни, че вече има изградена буна, която спира морската инвазия. А през 70-те години са укрепвали брега с каруци, припомня той.

Фараджията ветеран е запален мореплавател, двамата му синове, възпитаници на Висшето военноморско училище, са капитани в търговския и военния флот. Той и баджанакът му поемат първата вахта на 1 януари 1992 г., след като първите фараджии бай Иван и жена му Стоянка предават щафетата на тях и на сина си Наско.

Бай Иван - живата история на шабленския фар от 1949 г. насам, ще навърши в началото на идната пролет 95 г.

Осветява пътя на моряците от 1856 г. Маякът в Шабла е официално открит през 1856 г.след края на Кримската война.

Свободен достъп до шабленския фар имат само президент, министър-председател, министър на отбраната, началник на отбраната, шеф на флота и началник на Хидрографска служба на флота-Варна. Досега български президент и премиер обаче не са стъпвали в кулата. Последно е идвал транспортният министър Ивайло Московски за старта на строителството на новата естакада. Половинвековният мост се срути през зимата на 2003 г. Целият обледен тогава, той не издържа на 4-5-метровите вълни.

В момента най-голямата грижа в дежурствата на фара е за 1000-ватовата халогенна крушка, която мига на 20 секунди и хвърля светлина на 17 мили в морето. Ако има авария или спре токът, маякът може да потъне в тъмнина най-много 10 минути, като при извънредната ситуация Военноморските сили трябва веднага да бъдат известени. Фараджиите не помнят досега такива инциденти. Руската електронна апаратура е инсталирана от 1987 г., а преди това е била шведска и е работила с маслен газ.

Галев към покойния Пламен Миланов: Така ще ви пребиеме, че цяла България ще разбере

Основният свидетел срещу т.нар. братя Галеви - Пламен Миланов, е открит мъртъв в Дупница. Трупът на собственика на една от големите таксиметрови фирми в града е намерен в апартамент, които е част от офис. Заедно с него е загинала и жена на 35 години, която е негова служителка. Миланов е 49- годишен, има 4 деца от две съпруги.

Галев към покойния Пламен Миланов: Така ще ви пребиеме, че цяла България ще разбере


26 октомври 2009 г. е тежък ден за Кюстендилския окръжен съд. Повече от 8 часа продължава заседанието по делото за изнудване, средна телесна повреда и принуда срещу т.нар. Братя Галеви - Пламен Галев и Ангел Христов. От тях повече от 2 часа - основен за деня, е разпитът на свидетеля Пламен Миланов, дребен собственик на таксиметров бизнес в Дупница, стала известен като Първи частен град.

Именно Миланов дава последователни и логични показания, които разплитат цялата схема в града - изнудвания, заплахи, принуда за прехвърляне на дялове, рекет, маскиран като "счетоводство" от правилните фирми на принципа "няма не искам".
След като Миланов дава показания, съдът дава почивка, за да се оправи компютърът на стенографа. След нея Миланов изненадващо отново иска думата и в съдебната зала съобщава, че в почивката Галев му е казал: "Така ще ви пребиеме, че цяла България ще разбере". Той моли съда да вземе някакви мерки.

Ето какво казва преди това таксиметровият бос, на базата на което в крайна сметка се случва почти невероятното - двамата градски деребеи са осъдени ефективно.

Миланов е собственик на таскиметрова фирма. Той твърди, че за всяка кола са събирани по 17 лв., обвиняемите Галеви искали и общо 1500 лв. "такса спокойствие". Свидетелят се конституира като частен обвинител в процеса, а и предявява граждански иск срещу двете подсъдими "барети" (всъщност такъв е бил само Галев, б.р.) в размер на 1,2 милиона лева.

Спроед него таксата е била плащана от 2003 г. след побой на Ивайло Василев, шофьор в неговата фирма. "Такса спокойствие" е давана до края на 2006 г. Парите били предавани лично от Миланов на Апостол Чакалов-Тоци или друго лице близко до Галеви. Миланов пояснява, че в края на същата 2006 г. му било казано, че няма да плаща таксата.

Същевремнно той става собственик и на таксиметровата фирма - "Сити транс" ООД. В началото на март 2007 г. провел разговор с дупнишките бизнесмени, на който му казали, че искат 50% от месечната чиста печалба на двете фирми и половината собственост в тях. Пламен Миланов заявява пред съда, че се съгласил, защото го било страх. Свидетелят си спомня, че е ходил в палага на двамата в с. Ресилово три пъти да се види с Пламен Галев и Ангел Христов.

Първият път бил след побоя на негов шофьор - Ивайло Василев (който също свидетелства срещу групата). Миланов уточнява, че предоставил документите на фирмите си в счетоводството на Галеви, само в една от компаниите придобил съдружник, посочен от Пламен Галев - Владимир Ангелов-Стъклето.

Миланов плащал по 80 лева на месец на счетоводна къща, за да бъде водено счетоводството на фирмите му. Галеви му поискали по 500 лева на фирма, за да бъде водено въпросното счетоводството от тяхната финансова къща. Плмамен Миланов заяви, че е имал и друг общ бизнес с Пламен Галев - бил накаран да участва в изграждането на бетонен възел край Дупница. По думите на Миланов той е работил доста по изграждането на възела и е бил нещо като ръководител по изграждането му. Миланов дори дал лични средства, но след като видял, че не получава дивидент, се отказал от това съдружие. Свидетелят казва пред съда:

"Не съм искал това съдружие, ние ги хранехме."

Обзор на 2015 година!

Най-популярните теми в света за 2015


На база на най-коментираните, лайквани и публикувани събития във Фейсбук, бяха определени 10-те най-горещи световни теми, 10-те най-играни игри и 10-те най-интересни филма за тази календарна година.
Най-голямата социална мрежа публикува списък на темите, за които най-много се говори по целия свят.

• Изборите в САЩ

• Атентатите в Париж през ноември

• Войната в Сирия и бежанската криза

• Трусовете в Непал

• Гръцката дългова криза

• Семейно равенство

• Борба с Ислямска държава

• Атаката на редакцията на „Charlie Hebdo“.

• Демонстрации в Балтимор.

• Стрелба в Чарлстън

Науката през 2015 година: Шепот от други вселени 

Човечеството следва своя естествен ход, а заедно с еволюцията се развива и науката. Еволюира и нашето разбиране за околния свят. Науката открива все нови и нови неща и хипотези, довчера смятани за невъзможни, получават ново разбиране и импулс за развитие.
От разбиването на света на все по-малки и малки частици до мащабите на Вселената – търсим отговора на въпроса: От какво се състои нашият свят, сами ли сме във Вселената и откъде започва всичко?

Черните дупки водят към други вселени

Известният британски астрофизик Стивън Хокинг заяви, че е открил решение на стария теоретичен проблем, свързан със съществуването на черните дупки.
Според общата теория на относителността на Айнщайн всяка информация за обекта, падащ в черна дупка, се губи, но това противоречи на законите на квантовата механика, твърдящи, че информацията не изчезва.

Хокинг, съвместно с колегите си от Кеймбриджкия и Харвардския университет, е стигнал до извода, че квантовомеханичната информация не изчезва в недрата на черната дупка. Той твърди, че тази информация се кодира в двуизмерна холограма на границата на черната дупка – на хоризонта на събитията. Според учения информацията за падащия обект продължава да се съхранява в така наречената супертранслация.

„Идеята е, че супертранслацията е холограма на падащите частици. Те съдържат цялата информация, която в противен случай би могла да бъде загубена“, казва Хокинг. Тази информация се излъчва във вид на квантови флуктуации, които поражда черната дупка, „в хаотична, безполезна форма“. „За всички практически цели тази информация е безполезна“, добавя ученият.

Освен това, обяснява Хокинг, откритото от него лъчение е способно да извежда тази информация. Ако черната дупка е достатъчно голяма и се върти, тя може дори да пренася информацията в друга вселена, казва ученият.

Но няма връщане назад към нашата Вселена. „Така че за съжаление няма да летя в Космоса, макар да ми харесва тази идея“, заключава физикът.

Свръхсветлинни пътешествия са възможни

Свръхсветлинните космически пътешествия между галактиките отдавна са основна тема на научната фантастика, но астрофизикът проф. Герейнт Люис (Geraint Lewis) смята, че те са напълно възможни, пише ABC News.

Проф. Люис от университета на Сидни казва, че футуристичната концепция е била фантастична част от теорията на относителността на Алберт Айнщайн.

„Формулата на Айнщайн показва, че вие можете да огънете и деформирате пространството, за да се движите във Вселената с всякаква скорост“, казва той.

„Това теоретично е възможно, но ще можем ли някога да построим двигател, с който да развиваме скорости, превишаващи светлинната? Има теории, че във Вселената трябва да съществуват материали за създаването на такъв двигател, но ще можем ли да ги получим някога и да го построим, все още не знаем.“

Проф. Люис казва, че изобретяването на такъв двигател би означавало човечеството да може да се разсели по Вселената с огромна скорост.

„Но големият проблем се състои в това, че дори отчитайки скоростта на светлината, която е триста хиляди километра в секунда, разстоянията във Вселената така или иначе са огромни. Така че, пътешествайки със скоростта на светлината, ще са ни необходими четири години, за да стигнем най-близката до нас звезда, и два милиона години, за да се доберем до най-близката голяма галактика“, обяснява ученият.

„Тези разстояния ограничават колонизацията на Вселената. Необходим ни е начин за преодоляване на скоростната бариера и теорията на относителността на Айнщайн ни го дава.
Но за достигането на далечни галактики няма да са достатъчни обикновени ракетни двигатели. Вместо да се построи свръхмощен двигател, учените първо трябва да открият материал, притежаващ отрицателна енергийна плътност.

Празното пространство само по себе си има отрицателна енергийна плътност. Но въпросът е в това, ще можем ли да извлечем тази енергия и да я използваме и ние просто не знаем възможно ли е това“, казва проф. Люис.

В същото време той признава идеята теоретично, и добавя, че „повечето науки изначално са смятани за теоретични идеи, пък после са ставали реални“.

„Просто погледнете на работата на Нютон с 400-годишна давност, и дори на хората, работещи в областта на квантовата физика преди сто години. Техните постижения и работи са актуални и днес, а са започнали всъщност като мечти.

Теорията на Айнщайн е вече на сто години и ние сме засегнали едва малка нейна част.
Смятам, че в близките сто или хиляда години ще разберем много повече за Вселената и възможно, високоскоростните космически пътешествия между галактиките ще бъдат осъществими.“

Знаменитости, които светът изгуби през 2015 година


На 3 януари почина химикът и литературовед Елена Чуковска, дъщеря на писателката и журналистка Лидия Чуковска и внучка на писателя Корней Чуковски. До последните си дни Елена Чуковска продължава да се занимава с публикуването на произведенията на майката си и своя дядо.

На 15 януари почина руската актриса Рима Маркова. Тя има около 80 роли в киното, като едни от най-запомнящите се филми, в които е играла, са „Живи и мъртви”, „Роднини”, „Дневна стража”. През 2010 година е наградена с орден 4-та степен за „Заслуги към Отечеството”.

На 26 януари в Атина почина известният гръцки певец Демис Русос. През дългогодишната си кариера той е издал около 40 албума.

На 8 февруари си отиде известният руски кинокритик и кинодраматург Сергей Муратов. Той е и един от създателите на популярното в Русия телевизионно състезание „Клуб на веселите и находчивите”.

На 11 февруари от инсулт почина 89-годишният френски актьор и режисьор Роже Анен. В кариерата си има множество роли, но остава известен с участието си в сериала „Комисар Наваро”.

На 14 февруари настъпи кончината на френския актьор Луи Журдан. Той е известен с ролята на Дантес във филма „Граф Монте Кристо” от 1961 година.

На 27 февруари бе убит руският политик Борис Немцов. Между 1991 и 1997 година той е първият губернатор на Нижегородската област, след това е министър на енергетиката на Русия и първи вицепремиер. В последните си години действа като политик от опозицията.

На 8 март си отиде басистът на шведската група АББА Рутгер Гунарсон. Той почина на 69-годишна възраст. Басистът свири във всички албуми на АББА и участва в записите на всички сингли, турнета и филми на групата.

На 10 март в САЩ на 59-години почина Сам Саймън – един от създателите на анимационния сериал „Семейство Симпсън”. Саймън е починал от рак на дебелото черво. Той е носител на девет награди „Еми” като сценарист и продуцент на „Семейство Симпсън”. Известен е и като отявлен застъпник за правата на животните.

На 13 март, на 66 години, почина британският писател фантаст Тери Пратчет след дълга битка с Алцхаймер. Той е най-продаваният автор във Великобритания за 90-те години на XX век. Най-известен е със серията си от комични фентъзи романи „Светът на диска”. Пратчет и вторият най-четен автор във Великобритания и седмият най-четен неамерикански автор в САЩ.

На 15 март в Москва почина известният руски писател Валентин Распутин след няколко дни в кома. Автор е на множество книги, сред които „Последен срок”, „Уроци по френски”, „Живей и помни”. Голяма част от творбите му са филмирани. Носител е на редица ордени и награди.

На 2 април си отиде португалският режисьор и сценарист Мануел де Оливейра. Най-възрастният режисьор в света почина на 106-годишна възраст. Той има над 30 игрални и документални филма, награден е с два Златни лъва от фестивала във Венеция, както и с почетна Златна палма от Кан. Работил е със звезди като Джон Малкович и Катрин Деньов в „Манастирът“ и в „Пътуване в началото на света“ с Марчело Мастрояни.

На 7 април на 79 години почина американският актьор Джефри Люис. Той има роли в над 200 филма. Баща е на актрисата Джулиет Люис.

На 13 април в Германия почина известният писател и Нобелов лауреат за литература Гюнтер Грас. Освен като писател, Грас твори като поет, драматург и публицист. Придобива слава още с първия си роман „Тенекиеният барабан”(1959). 40 години по-късно получава Нобелова награда за литература. Той е автор на произведения като "Котка и мишка","Кучешки години", "Местна упойка", "Из дневника на един охлюв", "Калканът", "Моето столетие", "Рачешката" и автобиографичната книга "Да люспиш лука".

На 23 април почина актьорът Сойър Суитън, добил известност с участието си като дете в известния сериал „Всички обичат Реймънд”. Причината за смъртта е самоубийство.

На 24 април почина американският автор на песни Сид Тепър. Той стои зад песните на едни от най-любимите световни изпълнители като Франк Синатра, Елвис Пресли, Клиф Ричард, Рей Чарлз, „Бийтълс”.

На 30 април почина американският соул и ритъм енд блус изпълнител Бен Кинг. Кинг започва кариерата си в края на 1950-те години с бандата „Дрифтърс” и изпълнява хитове като There Goes My Baby и Save The Last Dance For Me. Най-известната му песен е Stand By Me, с която през 1961 година влиза в американския топ 5.

На 2 май в Германия почина руската балерина Мая Плисецкая. Тя е една от двете балерини на Съветския съюз, получили титлата Prima ballerina assoluta. Влиза в Болшой театър през 1943 година и танцува около 50 години, много след като навършва възрастта, на която обикновено се пенсионират балерините. Мая Плисецкая е считана за една от най-големите балерини на XX век.

На 3 май след дълго боледуване на 89 години почина грузинският режисьор Реваз Чхеидзе. Той е автор на филма „Бащата на войника”, който е обявен за класика в съветското кино в категорията на филмите, посветени на Великата отечествена война (1941-1945 г.).

На 14 май почина американският блус музикант Би Би Кинг. Анкета на списанието „Ролинг стоун” през 2011 година го нарежда на 6 място в класацията на „100-те най-добри китаристи на всички времена”.

На 7 юни почина актьорът Кристофър Лий. Играл е в редица филми, сред които „Дракула”, „Хобит” и „Властелинът на пръстена”. Той почина на 93-годишна възраст в лондонска болница вследствие на дихателни и сърдечно-съдови проблеми.

На 8 юни си отиде Джуна, известна съветска и руска лечителка, астролог, поет и президент на организацията „Международна академия на алтернативни науки”. Според медийни публикации сред хората, потърсили помощта на Джуна, са политикът Леонид Брежнев, актьорите Джулиета Мазина, Роберт де Ниро, Марчело Мастрояни и кинорежисьорите Андрей Тарковски и Федерико Фелини.

На 15 юни от мозъчен тумор почина руската певица Жана Фриске. Тя бе част от женската група „Блестящите“, но има и солова кариера. Участва във филмите „Дневна стража”, „Нощна стража” и „За какво говорят мъжете”.

На 22 юни композиторът Джеймс Хорнър загина при самолетна катастрофа. Хорнър е автор на музиката към филмите „Титаник”, „Аватар”, „Красив ум”, „Аполо 13”, „Смело сърце”. Инцидентът е станал с едномоторен самолет, собственост на композитора.

На 26 юни почина бившият премиер на Русия Евгений Примаков. Примаков, който е роден през 1929 година в Киев, заемаше поста министър на външните работи в периода между 1996 и 1998 година и министър-председател на страната от есента на 1998 до пролетта на 1999 година. Едно от най-запомнящите се събития в неговата политическа кариера е несъстоялото се посещение в САЩ на 24 март 1999 година. Примаков е накарал пилота на самолета, с който е пътувал, да прекрати курса към Вашингтон и да се върне обратно в Москва, след като е разбрал, че НАТО е започнала бомбардировки над Югославия.

На 8 юли почина американският поет Джеймс Тейт, носител на наградата Пулицър за поезия.

На 11 юли на 55 години от рак почина Сатору Ивата – президент и генерален директор на компанията Nintendo.

На 26 юли почина дъщерята на Уитни Хюстън – Боби Кристина Браун. Тя почина на 22 години след неколкомесечна кома, в която изпадна след като бе намерена под водата във вана в дома си в Атланта.

На 20 септември в Лос Анжелис си отиде световноизвестната авторка на любовни романи Джаки Колинс. Британската писателка почина на 77 години от рак на гърдата.

На 9 ноември на 85 години от инсулт почина барабанистът Анди Уайт, известен като петия от „Бийтълс”. Той е участвал само в един сингъл на групата – американската версия на Love Me Do, но това е достатъчно, за да получи митичното прозвище.

На 29 ноември в болница в Москва на 89-годишна възраст почина известният руски режисьор Елдар Рязанов. Причина за смъртта е сърдечна и белодробна недостатъчност. Рязанов е снимал около 30 филма и всеки от тях добива широка популярност. Най-известните филми на режисьора са „Карнавална нощ“, „Хусарска балада“, „Жесток романс“, „Служебен роман“, „Гараж“, „Гара за двама.

На 3 декември почина рок певецът Скот Уейланд, бивш певец на „Стоун Темпъл Пайлътс”. Той е бил намерен мъртъв по време на турне с новата си група „Уайлдабаутс”. 48-годишният Уейланд е починал в съня си в буса на групата.

На 11 декември на 83 години почина народният артист на Русия Игор Кашинцев. Дебютира с епизодична роля във филма „Юлски дъжд”, но участва в над 120 филма.

На 28 декември си отиде основателят на британската рокгрупа „Моторхед” Йън „Леми” Килмистър. Той почина на 70 години след кратко боледуване от рак.

Терористична заплаха отмени празненствата за Нова година в Брюксел

Празненствата и зарята в Брюксел по случай Нова година бяха отменени заради терористичната заплаха, съобщи снощи кметът на белгийската столица Иван Мейор, цитиран от световните агенции.

"По-добре е да не поемаме рискове", каза Мейор пред обществената телевизия Ер Те Бе Еф.

Мярката е била предприета по съвет на белгийския Координационен център за анализ на терористичната заплаха.

Брюксел забрани пиратките и фойерверките на Нова година

По-рано властите в Брюксел вече забраниха използването на пиратки и други фойерверки.

Белгийският премиер Шарл Мишел подкрепи "деликатното, трудно решение", като подчерта, че то е правилният избор в този момент.

Миналата Нова година бе посрещната от 100 000 души в центъра на Брюксел.
Двама мъже, задържани съответно в неделя и понеделник за планиране на атака по празниците в белгийската столица, ще бъдат изправени пред съд в последния ден на 2015-а.

Джихадисти подготвяли атентат в Брюксел в навечерието на Нова година

Очаква се трети заподозрян, който бе задържан в брюкселската община Моленбек-Сен-Жан на 29 декември във връзка с разследването на атентатите в Париж на 13 ноември, също да бъде изправен пред съдия, който да реши дали да го остави в ареста.

На тази дата: 31 декември 1879 г. Томас Едисън показва за пръв път разработеното от него електрическа крушка

Крушката, използвана при публичната 
демонстрация на 31 декември.
Томас Едисън показва за пръв път разработеното от него електрическо осветление в Менлоу Парк, Ню Джърси.

На 27 януари 1880 година подава молба за регистрация на патент в Съединените щати за лампа с нажежаема жичка. През 1880 година започва работа компанията Едисън Ламп Уъркс, която поставя началото на масовото производство на електрически лампи - само през първата година са произведени 50 хиляди броя.

На 13 февруари 1880 година Едисън става първият човек, наблюдавал протичането на електрони през вакуумното пространство (ефекта на Едисън) и получава патент за „жичка от въглерод с високо съпротивление“. През 1882 година Джордж Уестингхаус купува патент и започва да произвежда алтернативната безелектродна лампа, което значително намалява цените и на лампата на Едисън.

Вицове, декември 2015 г.

СмЕх


- Какви са Вашите аргументи да поискате увеличение на заплатата?
- Падна ми се паричката от баницата.

***

Германецът:
- Ние имаме силна икономика.
Българинът:
- Ние имаме БСП.
- Ние имаме високи заплати.
- Ние имаме ГЕРБ.
- Ние имаме и високи пенсии.
- Ние имаме ДПС.
- Е, вие в България само БСП, ГЕРБ и ДПС ли имате?
- Ако вие в Германия имахте БСП, ГЕРБ и ДПС, и вие само това щяхте да имате.

***

Чашата нарисувана на опаковката на някои уреди означава, че покупката трябва задължително да се полее.

***

Най-важния и ухажван индивид е този, у когото са снимките от коледното фирмено парти.

***

Скъпи Дядо Коледа! Китайските пиратки, които ми подари миналата година, много ми харесаха! Но тази Нова година искам да ми подариш, моля, два пръста за лявата ръка.

***

Всяка сутрин нови вицове