събота, 16 януари 2016 г.

Правят си майтап с нас: Яне Янев пратил есемеса на Бойко Борисов за ставащото в съдебния съвет

"Да, аз изпратих есемеса. Като съветник на  г-н Борисов съм длъжен да го информирам за случващото се около него. Това съобщение съм го изпрати като форма на превенция, знаете откога съм радетел за конституционна и съдебна реформа, и няма нищо чудно, че една от темите, с които се занимавам, е съдебната система. Като съветник на г-н премиера държа да е наясно какво се случва в системата, защото в крайна сметка отговорността за съдебната реформа е на правителството", потвърдил Яне Янев пред вестник „Струма“, без да уточнява откъде сам знае за плановете на ВСС.

Румяна Ченалова: Назначения на магистрати се съгласуват с Делян Пеевски

Уволнената като съдия Румяна Ченалова съобщи пред Би Ти Ви, че с депутата от ДПС Делян Пеевски се съгласуват назначения на магистрати и кандидати за ръководни постове в съдилища са водени при него на предварителен разговор.

Ченалова каза, че е е информирала за това европейските институции заедно със сигнала, който подаде миналия месец срещу главния прокурор Сотир Цацаров за нарушение на основни права и свободи на гражданите. В сигнала, който е до ръководствата на Европейския парламент, Европейския съвет и Европейската комисия, е посочен поименно и председателят на Върховния административен съд Георги Колев.

Пеевски има пряко влияние върху случващото се в съдебната система, заяви Ченалова и даде пример с кмет на окръжен град, който завел при депутата кандидат да оглави местния съд. Не пожела да назове нито името на кмета, нито на магистрата.  

Разкрития: Как умират руските генерали?

Скоропостижната смърт на двама висши руски генерали в началото на годината поставя много въпроси.

Как умират руските генерали?

Не е тайна, че руските генерали умират често и то не от естествена смърт. Международната организация InformNapalm е направила списък на починалите генерали в новата руска история.
Обстоятелствата около смъртта на тези хора остава неясна и до днес. Ние ви показваме инфографиката, а вие сами преценете.

Причина за смърт:

14 души – застреляни/ самоубийства
10 души – транспортни произшествия.
2 души – обесване.
13 души – друго.
3 души – възможна е естествена смърт.

На тази дата: 16 януари 1920 г. в САЩ е въведен сух режим

1920 г. в САЩ е въведен сух режим. Мярката е въведена с 18-та поправка на Американската конституция и забранява производството, продажбата, вноса и износа на алкохол на територията на САЩ.

Сухият режим обаче съвсем не насърчава трезвеността - контрабандни барове, наречени „спийкизи”, сервират алкохол. Ограничението всъщност помага и за формиране на мафията в САЩ, която започва да контролира нелегалния му внос и разпространение. Център на незаконния алкохолен внос става Чикаго, а гангстери като Ал Капоне и Бъгс Моран печелят милиони от продажби на уиски, бира и др. В края на десетилетието Капоне контролира цялата верига на внос и дистрибуция от Флорида до Чикаго.

От времето на забраната в историята са останали редица интересни истории. Съдебни заседатели по дело за трафик на алкохол в Лос Анджелис са подведени под отговорност, защото са изпили доказателството. Оправданието им е, че са проверявали дали течността съдържа алкохол и след многократно преглъщане заключението е, че съдържа. Обвиняемият обаче е оправдан, защото от доказателството срещу него не остава и капка.

Докато законът е в действие има истински бум на разходките с кораби, които се рекламират като „пътешествие доникъде”. В момента, в който корабът навлезе в международни води, започва да се върти в кръг, а пасажерите се отдават на алкохолно опиянение.

Любопитен факт е, че напълно уверени, че заедно със Сухия режим идва и краят на престъпността изобщо, някои американски градове леко наивно продават затворите си.

Критикът на сухия режим - конгресменът от Ню Йорк Фиорело Ла Гуардия, обаче изчислил, че федералното и местните правителства губят повече от 1 млрд. долара годишно от данъци върху нелегално продавания алкохол. По думите му тази сума отивала в джобовете на контрабандистите и на длъжностните лица под формата на рушвети.

Нарастващото убеждение, че сухият режим е един скъп провал, води до отмяната му. Забраната е отменена на 5 декември 1933 г. с подписа на новоизбрания президент Франклин Рузвелт. Режимът, често е определян за „най-голямото недоразумение в историята на САЩ”, продължава 13 години, 10 месеца, 19 дни, 17 часа и 32 минути. Накрая Рузвелт казва: „Това, от което Америка има нужда в този момент, е питие!”.

Вицове, януари 2016 г.

Наоколо е пълно с интелигентни момичета

СмЕх


Елцин сдава властта в Кремъл. В тържествена обстановка връчва на Путин "ядреното куфарче".
Тръгва си, но по стълбите Путин го настига:
- Борис Николаевич, вие майтап ли си правите с мен? Какво е това куфарче? Копчето за пускане на ракетите не работи!

***

Тази нощ термометърът почука на прозореца и помоли да го пуснат вътре.

***

Гърците се гордеят с техните 200-300 философа. Какво да кажем ние с нашите 6-7 милиона...

***

Психиатър пита пациентка:
- Кажете, а няма ли във вашето семейство случаи на мания за величие?
- Понякога мъжът ми твърди, че той е глава на семейството.

***

Жена казва на мъжа си:
- Много работиш напоследък. Чак и насън викаш секретарката си.

***

Всяка сутрин нови вицове

петък, 15 януари 2016 г.

Кметът на Варна се оказа доста благосъстоятелен

Кметът на Варна Иван Портних  се оказа доста благосъстоятелен.

Това показва имуществената декларация на кмета.

Според оповестените данни заедно със съпругата си Вилислава Иван Портних е придобил къща в строеж в местност "Оброклук" на курортния комплекс "Чайка" край Варна на стойност 595 хил. лв.

В графата "Налични парични средства" на декларацията си Иван Портних е записал 100 хил. лв., а съпругата му 400 хил. Освен това Вилислава Портних е придобила и апартамент от 111 кв.м. в кк "Св Св Константин и Елена" на стойност малко над 60 хил. лв.

Тя има на влог има 3200 лв. на влог, докато съпругът е спестил от заплата едва 540 лв.

В декларацията е записано също вземане на съпругата на варненския кмет от дружеството "Хотел мениджмънт къмпани" в размер на 27479 лв. Тя е теглила от СИБанк и ипотечен кредит - 66711 евро.

Вилислава Портних е записала също 1465 лв. годишна данъчна основа за доходи от трудови правоотношения, извън тези за заеманата длъжност, 12000 лв. облагаеми доходи от наем и 1000 лв. от "прехвърляне на права или имущество".

Мюсюлманин в Германия: Ислямът и Европа са несъвместими

Като пакистански журналист в Германия от самото начало гледах доста скептично на решението на германското правителство да приеме в страната стотици хиляди бежанци. При това без да е наясно какви са тези хора.

Разбира се, осъзнавам колко тежко е положението на хора, бягащи от войни, потисничество и насилие, упражнявано от ислямисти или пък от режими като този на Асад. Добре разбирам техните страдания и тяхната болка от това, че са изоставили родината си и най-близките си хора, че са изгубили цялото си имущество в една разсипана страна.

В същото време съм убеден, че притокът на мигранти чувствително ще наруши хармонията и баланса в германското общество. Защото ислямската култура и европейските норми са просто несъвместими.

Сблъсъкът на два свята

Повечето германци реагираха с образцов хуманизъм на бежанската криза, а европейските ми приятели бяха истински възмутени, когато ги предупреждавах, че политиката на Ангела Меркел крие сериозни опасности. Смятах за крайно наивно убеждението на мнозина германци, че всички бежанци от Близкия изток и Южна Азия ще съумеят да се нагодят към местния начин на живот. Казвах на моите приятели, че имат ограничени и погрешни представи за мюсюлманския свят, но те не обръщаха внимание на моите аргументи.

Най-лошите ми очаквания се сбъднаха, когато стотици мъже с навярно северноафрикански и арабски произход издевателстваха над жени в Кьолн. И чак след тези безчинства Германия най-сетне започна да обсъжда дали е било разумно да се приемат безкритично толкова много хора от чужди култури.

Самият аз съм мюсюлманин. От дълги години живея в Германия, където винаги са се отнасяли към мен с уважение. Тук всякога съм се чувствал много по-сигурен, отколкото в родината ми Пакистан. Имам много германски приятели и никога не съм се чувствал изолиран. Само че сега изпитвам огромен срам. След сексуалните посегателства в Кьолн ми стана ясно, че съм донякъде съотговорен за тези отвратителни деяния. Защото онова, което се случи в Кьолн, е ежедневие в родината ми Пакистан. Мъжете там не се срамуват, не се чувстват виновни, нито пък показват разкаяние за отношението към жените в онзи край на света. А мъжете, които са издевателствали над жени в Кьолн, не са ненормални или невменяеми - те отлично са съзнавали какво правят. И съм сигурен, че са били водени от дълбоко презрение към европейската култура и нейните норми.

Изстъпленията в Кьолн надуха още повече платната на десните екстремисти в Германия. В неделя групичка от 20 души нападна шестима пакистанци и един сириец край Кьолнската гара - място, където винаги съм се разхождал без страх дори в полунощ. Някои от жертвите са били сериозно ранени, а медиите съобщиха, че биячите са от средите на хулиганите. Деянието им е отвратително, но може ли да се очаква нещо друго от десни екстремисти?

Аз можеше да съм на мястото на един от тези пакистанци, които са били пребити.
Нападателите едва ли щяха да ми задават въпроси - те просто щяха да ме обиждат и бият. И нямаше да узнаят, че от над 15 години пиша критични коментари за ислямския екстремизъм. За тях щях да съм просто един мюсюлманин, който застрашава техния начин на живот.

Сега на ход е Берлин

Германското общество се променя - както дяснорадикалните групировки, така и радикалните мюсюлмани стават все по-силни. А това развитие е много тревожно за светското мнозинство от хората в Германия.

Ако федералното правителство иска да защити светските основи на страната, то трябва да проверява по-добре хората, които иска да интегрира в своето общество. Защото интеграция не означава просто да се научи немски език. Познавам много мюсюлмани, които владеят отлично немски, но въпреки това са крайно скептично настроени към западните ценности и светското общество.

Още появата на салафизма даде силен тласък на дяснорадикалните идеи в Германия, а антиислямското движение "Пегида" е само върхът на айсберга. Но онова, което се случи в Новогодишната нощ в Кьолн, би могло да промени завинаги живота в тази страна. Германското правителство е длъжно да предотврати подобно развитие, а аз като чужденец, произхождащ от мюсюлманска страна, също нося отговорност.

ШАМИЛ ШАМС

* Коментарът е публикуван в Дойче веле.

Фалшиво съобщение лъже, че "Вайбър" става платен

Фалшиво съобщението, което се разпространява във „Вайбър“ от четвъртък, подвежда потребителите, че от събота приложението ще стане платено.

Спам съобщение приканва потребители, които имат поне 10 контакта в телефона си, използващи приложението, да изпратят съобщението, като така за тях то би останало безплатно, в противен случай от събота сутринта „Вайбър“ щял да бъде платен.

Това е невярна информация, целяща да навреди на репутацията на „Вайбър“ като най-силна апликация в Централна и Източна Европа за изпращане на съобщения и извършване на разговори напълно безплатно, посочват в своя позиция от „Вайбър“.

От представителството в Централна и Източна Европа на приложението за чат и телефония по интернет разпространиха успокоително съобщение до потребителите си.

„Мили Viber потребители, към много от вас днес е било изпратено спам съобщение, че в събота сутрин Viber ще стане платен. Тази информация не е вярна и негов източник не е Viber. Нашата любима апликация Viber е безплатна и ще остане такава за вас и всички Viber потребители в целия свят. Молим ви да не разпространявате спам съобщението от снимката долу, за да предодвратим заедно опасността то да достигане до нашите близки и приятели. Благодарим ви!“, се казва в официалното съобщение.

Разкрития от нов Яневагейт: Борисов купил къща в Барселона за 1,5 млн. евро на своя любовница

Къща за милион и половина евро в испанския град Барселона купил Борисов на своя любовница, към която имал „положително отношение“. Друга, независимо че е съпруга на негов приятел, сложил за свой „протокол“, а тя ходела облечена в скъпата италианска марка „Шервиньо“. Премиерът дори имал отношение към нея, не му било само за „едното ……“. А „за Мая разбрала половин София…“

Разкритията са от поредния запис в поредицата „Яневагейт“, който разпространи сайта Бивол. Той следва откровенията на бившия шеф на СГС, съдия Владимира Янева, че ако преспи с Борисов, каквато оферта е получила по Александър Сталийски, можело да изпадне в неловката ситуация – „ни напред – ни назад“. От продължението може да се заключи, че „ни напред – ни назад“ означава Янева да бъде употребена сексуално след обяснителна среща с Министър-председателя, но въпреки това да не получи височайшата милост за спиране на задействаното срещу нея „опраскване“, а да й се струпат допълнителни неприятности.

Янева твърди, че имало факти как към някои жени Борисов проявявал „и положително отношение“. Не му е било само „като за едното чукане“ – уточнява тя. Отношението се изразявало чрез постове, скъпи подаръци и дискретност. Към други жени обаче нямал такова специално отношение, а ги възприемал единствено като сексуален трофей.  „За сметка на това за Мая бяха разбрали половин София, което е страшно неприятно да ти кажа“ – казва Янева. „Ужасно“ – потвърждава Ченалова. Не е известно коя е „Мая“, но може да се предполага…

От записания разговор се разбира също, че Бойко Борисов е имал специална връзка с жена на свой близък от кръга на „Котараците“. Тази компания се състои от близки на премиера, получаващи облаги под формата на обществени поръчки. Най-изтъкнатият „котарак“ е Александър Сталийски, за когото се разбра, че е „взел Рубин“ чрез цесии на милионите си в КТБ. Дамата, за която става дума в този запис „ходи в Шервиньо“ (облечена в дрехи от италианския дизайнер Ermanno Scervino), и е била назначена като сътрудник по протокола на премиера Борисов. На такова описание отговаря Десислава Кръстева, съпруга на Ивайло Кръстев, който е собственик на дискотеката „Син Сити“. Десислава Кръстева е назначена за Главен специалист в Дирекция „Правителствен протокол“ към МС на 2 ноември 2009 г. – показа проверка на Биволъ.

Сексуалният живот или „залюбването“ на който и да е във властта не би представлявал въобще обществен интерес, ако то не беше свързано с търговия с влияние, евентуална злоупотреба с власт и недопустимо смесване на лично и политическо пространство. Става ясно от преминалия в много интимни сфери разговор, че специалното отношение на Борисов не се изразява с писане на поезия и изнасяне на серенади, а в конкретни материални придобивки и назначения. Отношенията „като за едното чукане“, или за нещо повече опират всъщност до най-вулгарна консумация на власт. Кариерното израстване и получаването на облаги от властимащите срещу секс са по същество недопустима и тежко осъдителна в нормалните държави форма на корупция. Освен всичко друго е много опасно държава да бъде управлявана по такъв принцип.

Друг аспект от изнесеното в записа е, че официално Борисов не притежава 1,5 млн. евро. Такава сума той не е декларирал за цялата си кариера на политик. Редно е прокуратурата да разшири проверката по „Яневагейт“ с данни за укриване на доходи и данъчни престъпления. Това са данни, научени от разказ не на „кака в кварталния козметичен салон“, а от шефа на най-големия съд в България Владимира Янева, на колежката й Румяна Ченалова и „непознатия“ мъж. #КОЙ е той? Двамата присъстват и в този запис, макар че произнасят само откъслечни думи, с които дават знак, че съгласяват с всичко разказано от магистратката. А тя е повече от авторитетен източник, защото както твърди в друг запис,  „се познавам с Бойко лично, при това много добре“. Тя и мъжа й са бивши най-близки семейни приятели на несменяемия съратник в политиката на Борисов и негов заместник в ГЕРБ Цветан Цветанов. Освен това да не забравяме и факта, че лично Янева е имала пълен достъп до твърде чувствителната информация и до хиляди досиета на ДАНС за използване на СРС-та и подслушвания, включително и на чуждите мисии в София.

До момента Борисов нямаше как да бъде замесен в престъпен състав на базата на записите от „Яневагейт“, въпреки „опраскването“. Да, това е груба намеса на изпълнителната в съдебната власт и се нарушава Конституцията, но деянието трудно може да бъде  квалифицирано с член по Наказателния кодекс. След този запис обаче нещата вече не стоят така.

Освен в България, разследване може да започне и в Испания. Придобиването на имот с пари от незаконен доход е пране на пари, осъществено на испанска територия. В тази връзка ако испанските магистрати започнат разследване, те могат да изискат от Вайбър разпечатките, от които българската прокуратура и ВСС бягат като „дявол от тамян“.

В Испания няма да има и проблем и със зависимостите на Съдебната система от Борисов и Пеевски. Тази зависимост пролича вчера по най-скандален начин след като Борисов нахълта на заседание на ВСС без да е канен, а всички членове на съдебната власт (без Лозан Панов и Сотир Цацаров), му станаха на крака.

За сравнение е достатъчно да припомним, че неотдавна испанската принцеса Кристина беше изправена пред правосъдието за данъчна измама. В България няма, но там Има прокурор да ме обвини, съдия да ме осъди., както каза самия Борисов.


Транскрипция:


В. Я.: Факт е, че към определени жени има и положително отношение. От тия, с които е бил.

Неизвестен Мъж: Сигурно.

В.Я.: Така е, ся, има една, на която и купи къща в Барцелона за милион и половина евро! Има една друга, тя ходи в „Шервиньо“, забраих й името как се казваше, която беше на един негов много близък приятел от „Котараците“ жена. Как се казваше не мога да се сетя в момента. Както и да е. Тя му беше протокол.

Мъж: Ъ-хъ.

В.Я. Ииии… Макар че тоя му беше много близък приятел той се залюби с нея, ма в смисъл, не знам после какво стана, в смисъл още ли са заедно, разделиха ли се, нямам представа. Не мога ти кажа кво стана.

Мъж: (въздиша).

В.Я. Но към нея определено имаше отношение, в смисъл, не му беше като за едното чукане.

Мъж: Да. (въздиша).

В.Я.: За сметка на това за Мая бяха разбрали половин София.

Мъж: Ъ-хъ.

В.Я.: Което е страшно неприятно да ти кажа.

Р.Ч: Ужасно.

В.Я.: Все пак.

Аудиозапис ТУК

На тази дата: 15 януари 1951 г. В Германия е осъдена на доживотен затвор Илзе Кох - „Вещицата от Бухенвалд”

1951 Във Федерална република Германия е осъдена на доживотен затвор Илзе Кох, жена на коменданта на хитлеристкия концентрационен лагер Бухенвалд полк. Карл Кох. За чудовищния й садизъм я наричат „Вещицата от Бухенвалд”. Именно по нейна поръчка са правени сувенири от татуирана човешка кожа. „Вещицата” се обесва в затвора през 1967 г.

Историята на Илзе Кох


е просто една от многото, свързани с терора от Холокаста.

Илзе била женена за Карл Кох, един от командирите, работещи за Адолф Хилтер в концентрационния лагер Бухенвалд. Тя живеела със съпруга си в Бухенвалд, но животът й никак не бил на обикновена съпруга на командир. Тя се присъединила към нацисткото движение и станала надзирател в лагера. 

Илзе била абсолютен садист - често яздела край лагера, удряйки брутално с камшик (често до смърт) затворниците без абсолютно никаква причина. Обичала да избира затворници, чиято кожа й харесва - убивала ги и одирала кожата им като след това правела ужасяващи неща с нея като абажури за лампи, калъфи за книги или дрехи. Имала си дори любима чанта, която постоянно носела и също била изработена от човешка плът.

Кох била арестувана за престъпленията си, а съпругът й бил екзекутиран през 1945 г. По-късно тя била осъдена на доживотен затвор. Единственият син на Илзе и Карл Кох се самоубил след войната, неспособен да живее с фактите за зверствата на родителите си по време на Холокаста.

Докато била в затвора Кох забременяла от неизвестен мъж и деветнадесет години по-късно синът й често започнал да я посещава в затвора. След двадесет години в затвора Кох се самоубила в нощта, в която чакала посещение от сина си.

Вицове, януари 2016 г.

В името на Отца и селфито...

СмЕх


Пена така бързо бягаше от сексуалния маниак в парка, че на втората обиколка го нападна в гръб...

***

Минавам през паркинга и не вярвам на очите си - комшийката долива масло! Доживяхме...Приближавам... A-а-а-а всичко си е наред - сипва маслото в казанчето за чистачките...

***

- Едно време все ми натякваха - "а Моцарт на твоята възраст как е можел да свири, а Моцарт на твоята възраст каква музика е пишел". Да ги видя сега какво ще ми кажат. На моята възраст Моцарт вече от две години е бил умрял!

***

При художника:
- Господине, можете ли да ми нарисувате портрет, на който изглеждам доста по-млада?
- Разбира се, госпожо! Ако искате, мога да ви нарисувам с кофичка и лопатка за пясък в ръце?

***

- Кучето ти има ли си родословно дърво?
- Не, то ходи до което дърво си поиска!

***

Всяка сутрин нови вицове

четвъртък, 14 януари 2016 г.

Радан Кънев: Борисов избра слугинажа, който му праща SMS-и

Лидерът на ДСБ Радан Кънев коментира във Фейсбук скандалът с SMS-а, получен от премиера Бойко Борисов от представител на Висшия съдебен съвет (ВСС). Според Кънев на 9 декември, когато при промените в Конституцията бе гласувано, че прокурорите ще има мнозинство в своята колегия във Висшия съдебен съвет (ВСС), премиерът е избрал пътя на "слугинажа, който му пише SMS" и "политическата зависимост от Първанов и Пеевски". Според Кънев по този начин премиерът е отворил врата, която не може да затвори, а вече няма и съюзници.

Ето какво написа Кънев:

"По повод днешните изказвания на г-н Борисов пред "независимия" ВСС, който се отчита с SMS ...

Аз бях подчинил всяка амбиция и лични планове на тази конституционна промяна. Заради нея поддържах власт, която не го заслужаваше, заради отмятането от постигнатия компромис напуснах властта. И останах верен и на подписа си, и на принципите си.

Всеки прави избори, в живота и политиката. Господин Борисов можеше да избере да се отърси от слугинажа, който му пише SMS, и от политическата зависимост от Първанов и Пеевски. С Христо му дадохме тази възможност на тепсия. Той направи избор да върви с Първанов и Цацаров и Пеевски, да си получава SMS-ите. Да не ми го прехвърля. Негов си е. Вярвам, че е голям човек и решава сам, не аз вместо него.

Днешното развитие показа тежестта на направения избор. В един ден, властта понесе отговорността за мафията в съдебната власт и покриването на кадровите скандали. Защото за хората, които ти се отчитат, ти отговаряш.

И в същия ден получи наглото изнудване от Първанов в сферата на външната политика.

На 9 декември, г-н Борисов избра да отвори врата, която сам не може да затвори обратно. И няма съюзници, които да искат да я затворят.

Q.E.D."

Бившият правосъден министър Христо Иванов пък заяви пред Би Ти Ви, че човекът, който е пратил СМС до премиера Бойко Борисов, с който го информира отвътре за решения на заседанието на Висшия съдебен съвет, трябва да бъде идентифициран.

"Този човек трябва да бъде идентифициран. Ако е член на ВСС, да напусне, ако е от администрацията, да понесе съответна отговорност. Няма път назад. Ние с едни СМС-и изхвърляме през прозореца, че властите са независими. Това е тежък срив на демократичния ред и правовия ред в България".

Това заяви Иванов.

Според него този СМС е кулминация на многогодишния сюжет, свързан със съмненията, че в Софийския градски съд (СГС) има корупционна пирамида.

"Този сюжет е края на това, което започна с проверките срещу съдия Ченалова, с тежките въпроси дали има корупционна мрежа в СГС. Това би представлявало съдебен аналог на аферта КТБ", заяви Иванов.

И допълни, че има нежелание от страна на ВСС и на главния прокурор да се провери съдържанието на разговорите между бившите съдийки Владимира Янва и Румяна Ченалова.

"Защо някой от ВСС е писал на премиера? Това поставя под съмнение независимостта на съдебната власт. Установим е фактът кой е подателят на този СМС. Това би трябвало парламентът да го провери. Но ние бихме ли имали доверие в парламента? Аз не виждам коя институция би могла да отговори на тези въпроси", каза Иванов.

Той заяви, че не се е отказал от усилията за съдебна реформа. И поясни, че е подал оставка като правосъден министър, защото е сметнал, че политическият му ресурс вече е изчерпан.

"Не съм се отказл от тези усилия. Цялата ми кариера е свързана с усилия за промени в съдебната ситема. Правил съм такива промени и преди да стана министър", каза Иванов.

И обясни, че за пръв път има толкова сериозен ресурс за съдебна реформа, защото много съдии, които са в системата, са обявили, че искат такава реформа.

Агент Гоце нареди на Бойко Борисов да номинира другарката Бокова за ООН

Лидерът на АБВ Георги Първанов отправи ултиматум към премиера Бойко Борисов правителството "незабавно" да номинира Ирина Бокова за генерален секретар на ООН или партията му ще оттегли подкрепата си за кабинета.

"МВнР да не протака и да придвижи незабавно писмото с номинацията на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН. Неясната позиция и евентуалното грешно решение на българското правителство по този въпрос може да радикализира поведението на АБВ по външната политика на правителството и да доведе до крайни решения относно участието ни в управлението", заяви бившият президент Георги Първанов, чийто протеже е Бокова.

Според него кандидатурата на Бокова за поста е "много категорична".
От АБВ настояват още да бъдат дадени "ясни указания на българските дипломати в чужбина без двусмислие и двойни игри за подкрепа на кандидатурата на Бокова, тъй като някои от тях си позволяват да работят против тази кандидатура".

"Това не само е грозно, но е обидно за нацията, да го правят наши сънародници е меко казано недопустимо", каза Първанов.

Освен това според него "тук-там се появяват негативни публикации, черен пиар, който тръгва, уви, от българска почва".

"Отказвам да разсъждавам върху хипотезата държавата да не подкрепи Ирина Бокова. Ако това се случи, ще бъде катастрофа за българската дипломация. Казах го внимателно и дипломатично, защото на този етап се опитваме да говорим на дипломатичен език. Но езикът може и да загрубее, това не бива да звучи като заплаха, а просто като реална преценка", заяви Първанов.

"ТАРАЛЕЖ" ПРИПОМНЯ ЛЕКИ СЪОБРАЖЕНИЯ СРЕЩУ КАНДИДАТУРАТА НА БОКОВА: ТУК

Разкрития: SMS афера Бойко Борисов - Лозан Панов

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов показа на журналистите, чакащи на днешното заседание на Висшия съдебен съвет, SMS, който е получил в 12,14 часа днес от мобилния телефон на премиера Бойко Борисов.

Съобщението гласи:

"Лозан Панов отново предложи да ви викаме във ВСС по записа с двете "Каки", не го приехме".

Това се случи в момент, когато ВСС обсъждаше решението по проверката на скандала “Яневагейт”. Вчера етичната комисия, председателствана от Ясен Тодоров, не откри нарушения. Докато течаха близо двучасовите дебати съдия Панов взе думата, попита дали в крайна сметка ВСС е взел някакво решение и каза: “Не мога да не ви кажа и още нещо. От номера, който аз имам на Борисов току-що получих SMS.

Най-вероятно в случая става дума за препратенно текстово съобщение. Явно някой от членовете на ВСС е докладвал на министър-председателя какво става на заседанието, а после Борисов го е върнал към Лозан Панов. Какви са били мотивите на премиера да го направи не е съвсем ясно.

Правните репортери заподозряха, че по този начин Борисов иска да демонстрира, че е напълно наясно по всяко време какво се случва със съдебния съвет.

"Ще ви предоставя телефона за анализ, ако искате", каза Панов.
По-рано днес председателят на ВКС обяви, че ще продължи да изразява позицията си, без значение от заплахи и медийни манипулации.

"Доброто и злото са въпрос на избор, а свободата е по природа", заяви Панов.

Той благодари на всичките си колеги, които са застанали зад едно от най-демократичните постижения на обществото ни - свободата да изразяваш мнението си. Изявлението на Панов беше по повод отказа на етичната комисия към ВСС да образува проверка по повод речта му.

Борисов пристигна в сградата на ВСС


Премиерът Бойко Борисов пристигна в сградата на ВСС малко преди 14 ч., след като председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов прочете пред членовете на съвета смс, получен от Борисов.


Христо Иванов: Това не е скандал. Това е конституционна криза
 

Бившият министър на правосъдието Христо Иванов коментира в профила си във фейсбук днешния скандал с получения от председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов sms от министър-председателя Бойко Борисов.

"Това не е скандал. Това е конституционна криза", написа Христо Иванов, който подаде оставка на 9 декември, след като Народното събрание не прие предложените от него промени в Конституцията, свързани със съдебната реформа.

Вероятно премиерът е препратил – нарочно или по невнимание, съобщение, което е било изпратено от участник в заседанието на ВСС. Кадровиците на съдебната власт обсъждаха доклада по „Яневагейт“ - според Етичната комисия, председателствана от Ясен Тодоров, няма нарушения. В записите се говори за търговия с влияние, кадруване и натиск от политическо равнище в съдебната система.


„Докато ВСС и прокуратурата се опитват да замажат проверките по "Чаналова-Янева", днешният случай доказа напълно съдържанието на разговорите. В България разделението на властите и върховенството на правото се отменят с смс-и, дори не със закони като в Полша", написа Христо Иванов.

Разкритието на Панов вбеси Борисов: Откъде накъде вие ще ми давате акъл?


SMS скандалът провокира премиера Бойко Борисов да отиде на заседанието на ВСС.

"Когато направихме това правителство, въобще за конституционни промени не се говореше. Направихме доста срещи с Христо Иванов и други експерти и намерихме 180 гласа, с цялата ми воля", каза Борисов на заседанието и добави: "ГЕРБ и РБ имаме над 120 гласа - Конституцията не се променя с толкова. Демокрацията това е измислила".

След това премиерът се обърна към Лозан Панов:


"Никого не съм посочил досега за политическо изказване, но изказването ви е политическо. Критикувате ме за моята работа, за решенията на парламентарната група. Откъде накъде вие ще ми давате акъл? Вие ме атакувате политически сега. Дойдох за да ви обясня, че нямам общо със случая "Яневагейт". Вие ме вкарвате пак тук за незаконен запис. Първото, което е, трябва да попитате законно ли е, или не", подчерта премиерът.


Обновена!

Бизнесът публикува факти, които няма да се харесат на властта

В отговор на някои непремерени изказвания на политици и представители на институциите, Българската стопанска камара (БСК) стартира нова рубрика в на официалния си сайт със заглавие: СТИГА ВЕЧЕ!, съобщиха от работодателската организация.

От камарата уточниха, че в този раздел ще се публикуват БЕЗ КОМЕНТАР статистически данни и други обективни факти.

"Изводите оставяме на читателите", уточняват от БСК.

Новата рубрика вече си има и първата публикация. Тя е посветена на задочния спор между представителите на бизнеса и правителството относно ефективността на работа на правоохранителните органи.

Новата рубрика на БСК е илюстрирана с високо вдигнат червен картон. Във футбола по този начин се гони играч от игра, след като е нарушил правилата.

Ето и публикацията на БСК:


По данни на Евростат:

България води класацията в Европа (ЕС-28) по проявления на престъпност, насилие и вандализъм с ниво от 26,8% за 2014 г. при средно за ЕС 14%, за Румъния – 14,9% и Гърция – 16,1%. Под средноевропейските равнища на престъпност са държави като Латвия (13%), Естония (12,13%), Кипър (11,9%), Словения (10,1%), Полша (6,4%) и Хърватска (2,5%).
Сред 27-те държави-членки на ЕС България е страната, в която частните услуги за сигурност заемат най-голям дял в нефинансовия сектор на икономиката, а заетостта в сектора през 2013 г. нараства с темпо от 2,7% годишно, при средното ниво за ЕС (-0,2%).

Общият размер на годишните разходи за сигурност и охрана в периода 2010-2014 г. са нараснали с над 30 на сто – от 1,872 млрд. лв. през 2010 г. на 2,5 млрд. лв. през 2014 г., което се равнява на 2.5% от БВП през 2010 г. и 3% от БВП през 2014 г.

Успоредно с ръста на бюджетните разходи за вътрешен ред и сигурност, нарастват и разходите за частна охранителна дейност (ЧОД), като последните растат с по-големи темпове. През 2010 г. разходите за ЧОД са били 340 млн. лв. годишно, а през 2014 г. - 905 млн. лв.

По данни на МВР:

Разкриваемостта на престъпленията трайно намалява, като от 44,3% през 2010 г. спада до 37,6% през 2014 г. Данните са следните: от 65 130 разкрити престъпления през 2010 г. намаляват до 42 830 през 2014 г.

Разкриването на престъпления става все по-скъпо на данъкоплатеца: През 2010 г. за разкриването на едно престъпление държавният бюджет е отделял 2 352 лв., а през 2014 г. – 3 723 лв.

Стойността на разкритите икономически престъпления е намаляла почти 3,5 пъти – от 504 млн. лв. през 2010 г. на 149 млн. лв. през 2014 г., като за всеки 1 лев разкрити щети от икономически престъпления държавният бюджет е инвестирал 3,04 лв. през 2010 г. и 10,73 лв. през 2014 г.

Трайно намалява броят на регистрираните от полицията престъпления (от 147 025 бр. през 2010 г. на 114 004 бр. през 2014 г.), но според социологическо изследване от м. септември 2013 г., около 30% от престъпленията не се съобщават на полицията.

Расте броят на регистрираните убийства – от 399 бр. през 2011 г. на 434 бр. през 2014 г.

През 2015 г. беше възстановена нормативно отменената през 2013 г. практика за предоставяне на дарения на МВР. Даренията от общински или държавни фирми са форма на скрито финансиране.

Има тенденция към възстановяване и разширяване на практиката за създаване на търговски дружества в системата на МВР. Внесеният в НС в края на 2015 г. проект за промени в Закона за МВР се предвижда създаването на Държавно предприятие „Център за предоставяне на услуги“, вместо приватизиране на дейностите.

Лозан Панов: Няма да ме стреснат със заплахи и манипулации

Ще продължа да изразявам позицията си, без значение от заплахи и медийни манипулации. Това каза председателят на Върховният касационен съд (ВКС) Лозан Панов преди днешното заседание на Висшия съдебен съвет.

Панов привлече медийното внимание след изключително силна реч, в която разкритикува окастрянето на промените в Конституцията.

"Доброто и злото са въпрос на избор, а свободата е по природа", заяви Панов.

Той благодари на всичките си колеги, които са застанали зад едно от най-демократичните постижения на обществото ни - свободата да изразяваш мнението си. Изявлението на Панов беше по повод отказа на етичната комисия към ВСС да образува проверка по повод речта му.

"Като председател на върховна институция видях как бяха бламирани ключови промени в конституцията и беше мой дълг да говоря", обясни Панов за речта си и добави - "Мълчанието те прави съучастник в това, с което не си съгласен".

Любопитно: В Япония цяла жп гара работи само за една ученичка

Управляващите в Япония проявяват невероятна чувствителност към гражданите си. Железопътната гара Ками Сиратаки на острова Хокайдо работи само заради една-единствена ученичка, която пътува с влак до училище и обратно. Планирано е малката гара да бъде закрита когато момичето завърши училище.

През 2012 г. властите в Япония приели решение да закрият няколко неизползвани станции в Хокайдо. Сред тях била и Ками Сиратаки. След като разбрали обаче, че до гарата живее ученичка, било взето решение частично да се възстанови транспортът по линията. Поне докато момичето не завърши училище. Това би трябвало да стане през март.

Към момента влаковете спират на Ками Сиратаки по два пъти на ден, в зависимост от учебната програма на ученичката.

Международен фестивал на маскарадните игри „Сурва“ в Перник

На тази дата: 14 януари 1901 г. в София е пуснат първият електрически трамвай

1901 г. в София е пуснат първият електрически трамвай. Пускането на трамвая у нас станало възможно благодарение на първата електроцентрала в Панчарево.

Първият вагон тръгва накичен с цветя, около него са току-що назначените ватмани, зад тях любопитните столичани. Вестник от онова време описва събитието така: „Вчера столичните жители бяха зрители на едно ново за тях явление на всемирния прогрес - първият трамвай проряза почти цялата Витошка улица. Грамадното множество се любуваше на приятната гледка от бързината на трамвая и от светлите искри под колелата му и на жицата отгоре. Трамваят върви бързо, без друсане, осветява се електрически и има изящна мебелировка”.

Първият електрически трамвай се движи по трасето от гарата до днешния пл. „Славейков”. Маршрутът е нарочно подбран и за времето си е най-представителният. Старата гара тъкмо е ремонтирана и разширена с луксозен салон, а около пл. „Славейков” още от турско време е центърът на столицата. За център на нова градска железопътна мрежа е определена Градската градина, днес градинката пред Народния театър, която била опасана от всички страни с трамвайни линии. Това е проектът на германския инженер Клингенберг. Той е разработил седем варианта за електрическо осветление и трамваи в София още през 1896 г.

Първоначално има шест маршрута, на един релсов път, дълъг общо 25 км, с коловози за разминаване на някои от възловите места. На крайните спирки ватманите сменят кабините и обръщат ролковия токоприемник, защото мотрисите нямат обръщателни колела. Тогава е построено и депото на бул. „Княгиня Мария Луиза”.

Веднага е въведено и „класовото” деление - билетът за първа класа струвал 15 стотинки, а на втора - 10. Въпреки високите за времето си цени няколко дни тълпи се трупали по спирките, във вагоните пътниците били натъпкани. Първите, престрашили се да се качат на трамвай, били впечатлени, както описват съвременници, от „бързината му (трамваят развивал около 20 км/ч) и светлите искри под колелата и на жицата отгоре. Трамваят върви бързо, без друсане, осветява се електрически и има изящна мебелировка”.

Любопитен факт е, че работата по електрифицирането и пускането на първия трамвай е започнала 13 години по-рано, още при управлението на Димитър Петков. После са се сменили още петима кметове, но големи заслуги за новото техническо чудо има Димитър Яблански, който на два пъти е обявявал нови концесии за електрифицирането на София. То става факт при Христо Попов.

Вицове, януари 2016 г.

7-етажна панелка, вече си видял
всичко.

СмЕх


Банкет на БСП.
- Пий, бе! Защо не пиеш?
- Не мога, другарю Миков, притеснявам се. Аз да пия пред вас - това е все едно да свиря на цигулка пред Паганини...

***

Моментът, в който трябва да напуснеш фирмата, в която работиш, е когато видиш шефа си да търка билетчета от националната лотария.


***

Какво нещо е животът:
- Раждаш се, отиваш на градина, после в училище, завършваш университета, жениш се, вариш ракия има няма 30-40 пъти и накрая умираш!

***

Щели сме да задминем европейците по съдебна реформа и борба с корупцията…
Или май било по корупция и борба със съдебната реформа!

***

На премиерата на нов детективски роман питат неговия автор:
- Защо детективските романи се пишат предимно от мъже?
- Защото жената не може да запази в тайна до края на романа кой е убиецът.

***

Всяка сутрин нови вицове

сряда, 13 януари 2016 г.

Радан Кънев: Цветанов цепи закони като прясна зелка със сатър

Това заяви лидерът на ДСБ и съпредседател на Реформаторския блок Радан Кънев пред "Дарик" в коментар за управленската политика на ГЕРБ.Според Кънев новият министър на правосъдието Екатерина Захариева ще сподели съдбата на Христо Иванов и ГЕРБ ще се възползват от нея, за да оправдаят липсата на напредък в съдебната реформа.


"Защото тя, ако иска да прави реформи, ще се окаже така. Защото е заобиколена от вълци - те реформа не искат да правят."

Кънев заяви, че е готов да гласува и подкрепи в парламента всякакви добри закони, предложени от Захариева, макар да не е подкрепил нейния избор.

Според него има много добри законопроекти, като например идеите на министър Бъчварова за електронната идентификация, но те са спирани от Цветан Цветанов още на ниво комисия в парламента.
На въпрос за предстоящите президентски избори лидерът на ДСБ каза, че "не е затворил тази врата".

Кънев даде пример за "чудно единодушие" на ГЕРБ, ДПС, патриотите и БСП по отношение на комисията "КТБ" в парламента, която първо било обещано, че ще е оглавена от човек на РБ.

"Всички ги е шубе", заключи той.

На въпрос на водещата, дали това е, защото всички са бъркали в кацата с меда, той  отговори.

"Аз не мога да кажа кой е бъркал. Само прокуратурата може да каже, ама и нея я е шубе. Тя седеше и гледаше. И в крайна сметка тя събори банката."

Той даде подобен пример на чудното единодушие с гласуването на Димитър Радев за управител на БНБ.

"И на следващия ден ни тръснаха двамата стари подуправители, и си ги гласуваха ГЕРБ и ДПС и не им мигна окото."

"В България от местна до централна власт - властта се използва, за да облагодетелства сама себе си", заключи той.

Кънев поясни, че прословутите обръчи от прословутото изказване на Ахмед Доган не са абстракция. Той даде пример с "Водстрой 98" и други дружества, които са неофициално свързани с Делян Пеевски и Валентин Златев и са спечелили магистрала "Хемус" при това на двойна цена.

"Ето това е общият икономически модел. И това стига до най-малката община. Така са свикнали тези партии да се хранят. Няма в демокрацията хранещи се партии. И затова хората непрекъснато напускат България и отиват да живеят другате – в други страни с по-високи данъци, с чужд език", обобщи Кънев.

Радан Кънев каза , че прави нов десен проект. Формацията ще е по модела на партията на Никола Саркози ("Републиканците" - б.р.) - чрез политически клубове и всеки член на партията да избира лидер.

Първи работен ден на парламента за 2016 година

Новите управляващи ДПС стават на крака пред Пеевски
Днес за Народното събрание е първият работен ден за 2016 г., а политическите размествания са вече факт- бившият лидер на ДПС Лютви Местан зае ново място в пленарната зала.

На 24 декември 2015 г. Местан беше отстранен от поста председател на движението и изхвърлен от партията. По-рано тази седмица бившият лидер напусна парламентарната група на Движението, като беше последван от Мариана Георгиева, Хюсеин Хафъзов, Шабан Дурмуш, Айдоан Али и Венцислав Каймакамов.

Основните критики към Местан дойдоха от почетния председател на ДПС Ахмед Доган, който определи декларацията за сваления руски самолет, прочетена от Местан, като грешка.

Отлъченият от движението дойде в парламента секунди преди началото на заседанието, най-вероятно за да си спести вниманието на медиите. Той и останалите отцепници заеха места на последния ред в парламента.

Преди депутатите да се заемат с дневния си ред председателят на НС Цецка Цачева прочете заявленията на шестимата депутати за напускане на групата на ДПС. "Желанието им да напуснат групата е във връзка с несъгласието им с изключването на Лютви Местан от Движението за права и свободи", уточни Цачева.

Ако му разбутат управлението, да ходят да се молят на пауните

Пауните в двора на Ахмед Доган
Ако му разбутат управлението, да ходят да се молят на пауните.

Нека да пазим стабилността, която имаме в България. Ужасно е това, което се случва в Истанбул. Ако разбутаме сравнително здравата власт у нас, години няма да се направи правителство. Обещавам им го на всички, които си правят криви сметки.

Това заяви премиерът Бойко Борисов в авиобаза Граф Игнатиево във вторник.

Премиерът реагира остро на писмото на КРИБ, изпратено до вътрешния министър Румяна Бъчварова с копие и до него. Най-голямата работодателска организация постави ултиматум за оставката на Бъчварова, ако убийството на собственика на “Агресия” Александър Антов не бъде разкрито бързо.
Говоря с главния и със зам. главния прокурор. Знам какво правят - напредват доста”, каза Борисов. По думите му не вътрешният министър разкрива убийствата, а професионалното ръководство на МВР и хилядите служители в него, на които това им е работата.

Борисов добави, че Бъчварова е на отдавна планирано и многократно отлагано досега посещение в Китай. Лично той дал съгласие за него.
“С ДПС във властта няма да ме видите, каза ядосано премиерът в Граф Игнатиево и продължи: В опозиция - с удоволствие. Тогава на другите ще им видя сеира - на тези, които до вчера ме прегръщаха, а днес говорят за библиотекарско-сарайски неща.

(Оттам - т. нар. сарай на Доган, в чийто двор се разхождат пауни, според депутата Атанас Атанасов от ДСБ ръководели службите.)

Ще ги пратя да ходят да се молят при пауните. Аз на никого няма да се моля, защото имам достатъчноголяма партия”, отсече Борисов.

Той добави, че можел “да преглътне ДПС от толерантност” заради смесеното население. Противниците му обаче нямало да могат да преглътнат това, което ще им се стовари на главата с контрабандистите. “Явно много ги е яд, че се преборихме с контрабандата и събрахме близо 3 млрд. лв. в бюджета”, добави той.

На тази дата: 13 януари 1928 г. В Скопие българската патриотка Мара Бунева застрелва Велимир Прелич, офицер от сръбската полиция

В Скопие българската патриотка Мара Бунева (на 26 г.) застрелва Велимир Прелич, офицер от сръбската полиция, отговорен за изтезания над български студенти. После тя стреля в гърдите си и умира на следващия ден.
Велимир Прелич е юридически съветник на Скопска Бановина и като такъв е отговорен за Скопския студентски процес срещу дейците на Македонската младежка тайна революционна организация.

Запитана от сръбския офицер, пристигнал пръв на мястото на атентата, защо е убила Прелич, Мара Бунева отговаря: „Заради мъченията, които той извърши над моите братя студенти. Защото обичам отечеството си.
Мара Бунева умира на следващия ден, 14 януари от раните си. Погребението ѝ е извършено без свещеник и опело в безименен гроб. Панихиди в нейна памет са извършени от македоно-българската емиграция в България, САЩ и Канада.

Отзвук от атентата

Атентатът привлича вниманието на европейската общественост към съдбата на българите под сръбска и гръцка власт. Френският вестник „Йовър“ нарича Мара Бунева „македонската Шарлот Корде“. Вестник „Франс“ пише: „Истината, която Франция трябва да знае е, че тези терористични действия всъщност са дело не на вулгарни разбойници, а на един въстанал народ!“ Австрийският „Тагеспост“ пише: „Лозунгът на организацията е: Свобода или смърт! Нейните привърженици не се предават живи на неприятеля. Те знаят само едно: борба срещу чуждото насилническо господство...

Паметната плоча на Мара Бунева


След освобождението на Вардарска Македония през пролетта на 1941 година на мястото на самоубийството на Мара Бунева е поставена паметна плоча. След изтеглянето на българските войски и администрация в началото на септември 1944, в края на същия месец паметната плоча е разрушена по заповед на Лазар Колишевски, секретар на Македонската комунистическа партия. От 13 януари 2002 година активисти на ВМРО-БНД и местни българи от Република Македония поставят паметна плоча на мястото на атентата и провеждат панихида в църквата “Свети Димитър”. Плочата ежегодно бива чупена от вандали и поставяна на ново, а през 2007 година се стига до побой над участниците в мероприятието.

През 2008 година в навечерието на честванията на Мара Бунева Скопие осъмва с надпис “Смърт за българите и предателите на 13 януари”, изписан на сграда близо българския Културно-информационен център в града. Българското правителство реагира остро против антибългарското съдържание . В израз на съпричастност от българска страна към смъртта на 11 войници от армията на Република Македония, загинали в авиокатастрофа проявите на 13 януари са отменени. По-късно плочата отново е поставена, поругавана и поставяна отново.

Личен живот

Между 1915-1917 година Мара Бунева учи в скопската стопанска гимназия, а след края на Първата световна война заминава за България. Завършва висше образование в Софийския университет, след което се жени за офицера от българската армия Иван Хранков. Брат ѝ Борис Бунев я привлича в редовете на ВМРО и тя започва да изпълнява поръчки на революционната организация, като на няколко пъти минава границата с конспиративни задачи.

През 1926 година Мара Бунева се завръща в Тетово при семейството си, а през декември същата година успешно се развежда със съпруга си. През 1927 година се установява в Скопие, в къщата на роднините си Хаджиристич, съседна на тази на Велимир Прелич. Завършва курс по шев и отваря собствено шивашко ателие, междувременно се сближава със семейство Прелич и влиза във висшето сръбско общество в града.

Вицове, януари 2016 г.

Магазин за боя във Варна.

СмЕх



Сарафа заминал без да каже на майка си, пълен гангстер!


***

Разговор между габровци:
- Абе скъпи, ти ново пакетче чай ли си използвал?
- Ами то на старото се скъса конеца скъпа...
- Е толкова ли не можа да го вържеш на възел?

***

Настоящата ми зимна депресия плавно започна да преминава в предстояща пролетна умора...

***

- Ти вече не ме обичаш!
- Откъде ти хрумват такива мисли?
- Ами преди, когато се връщаше от командировка, първата ти работа беше да провериш какво има в гардероба. А сега - проверяваш само в хладилника дали има бира.

***

Притеснена циганка тича към мъжа си с дете на ръце:
- Асане, детето глътна патрон!
- Ма не го върти към мене, ма!

***

Всяка сутрин нови вицове

вторник, 12 януари 2016 г.

Немски полицай: Имаме инструкции да не арестуваме бежанци и да прикриваме престъпленията им!

Полицията в Германия е получила инструкции да не арестува бежанци, които се опитват да се скрият от проверки, разказа служител, пожелал да остане анонимен пред в. „Билд“.

„В началото идваха семейства с деца, които бяха образовани, по-голямата част от тях говореха английски. Сега 95% от пришълците са сами мъже. Половината от тях нямат нито паспорти, нито каквито и да е документи“, разказва полицаят. Хората не знаят колко страшно е в действителност положението с мигрантите.

Той дава за пример как се изкривява статистиката на престъпленията, за да се пазят бежанците: „Един мигрант се сби с друг и се опита да му пререже гърлото. После в сводката бе записано тежка телесна повреда, а не опит за убийство, какъвто бе в действителност“.
Служителят на реда се възмущава и как имат заповед, ако в хода на проверка, бежанец се опита да избяга на униформените, те да не го арестуват. „Това е заповед от най-горе. Защото, ако тръгнем да го преследваме, това би било нарушаване на правата му и насилствени действия  от наша страна“, казва полицаят.

Разкритията на „Билд“ идват на фона на събитията от Нова година в Кьолн, при които група от 100 имигранти нападнаха и сексуално малтретираха преминаващите жени и момичета. Случаят умишлено бе крит в продължение на пет дни, а след разгласяването му броят на подадените в полицията жалби надхвърли 500. В полицейската сводка от 1 януари обаче съобщение за масовия инцидент въобще липсва, все едно нищо не се е случило.

Разстрел, а след разстрела – Бойко

Премиерът скочи на бизнеса, който поиска оставката на вътрешния министър, ако не бъде разкрит убиеца на бизнесмена Александър Антов. "Да не ми дават акъл от Тайланд и от дългите им почивки", отсече Бойко Борисов по повод изявлението на председателя на КРИБ Кирил Домусчиев.

"Когато горивата паднаха драстично, що не свалиха цените. А като поскъпваха, плашеха с поскъпване на хляба, тока, какво ли не", избухна Борисов.

"Бъчварова не разкрива убийства, има професионално ръководство. По всички поръчкови убийства има данни кой, кога и как ги е извършил. Когато обаче се сглобят пред съда тези доказателства, трудно издържат", каза още Борисов за убийствата на шефа на "Агресия" и Веселин Стоименов - Весо Дебелия.

Експлозията разтърси центъра на Истанбул

Експлозията е станала до трамвайна спирка на площад "Султанахмет", съобщава турският тв канал NTV. Най-малко 8 души са убити, а неуточнен засега брой са ранени при експлозия на площад "Султанахмет" пред Синята джамия в Истанбул, съобщи в. "Хюриет". Според CNN броят на жертвите вече е достигнал 10. Вероятно е числото да нараства.

Синята джамия и църквата "Света София" се намират в близост до площада, където е прогърмял взривът. Мястото е една от най-старите части на града и е изключително популярно сред туристите.

По предварителни експлозията е станала в 10,20 часа местно време.

Районът около взрива е отцепен, на място работят екипи на Дирекция на полицията за борба с тероризма, клон "Обезвреждане на бомби". Линейки извозват ранените от експлозията.

ДСБ ще прави нов десен блок

Нов десен блок може да се изгради от ДСБ.

Новината обяви по бТВ депутатът от Реформаторския блок Атанас Атанасов. Той обаче не разгласи повече подробности.

"Заставаме в опозиция и започваме да се готвим за президентските избори тази година", каза бившият генерал.

Tой потвърди, че е подал оставка като председател на парламентарната Комисия по вътрешния ред и сигурност и определи ДСБ катo опозиционното крило на РБ.

"ДСБ не може да бъде смокинов лист на това управление", заяви категорично Атанасов.