събота, 30 януари 2016 г.

Руски самолет пак е нарушил въздушното пространство на Турция

Посланикът на Русия в Турция е бил извикан по спешност в турското Министерство на външните работи, съобщи РИА „Новости”. 

Според първата информация, става дума за нарушаване на въздушното пространство на Турция от руски самолет.


Самолетът, който е навлязъл за втори път в турското въздушно пространство е Су-34, се казва в изявление на турското министерство на Външните работи. Той е бил предупреден два пъти- на руски и на английски, преди да навлезе за 20-25 секунди във въздушната територия на южната ни съседка откъм югоизточната турска провинция Газиантеп, съобщава "Дейли Сабах".

Руската инвазия веднага е докладвана на министъра на външните работи на Турция, който остро осъдил акта.


Според турски висши военни това повторно навлизане в чужда територия е индикатор за безотговорното поведение на Русия. То говори и за друго- за нарастване на напрежението между Русия и Турция.

Президентът на Турция Ердоган иска среща с Владимир Путин, за да обсъдят новия инцидент.

Обновена!

Заведоха Танев при Борисов

Просветният министър Тодор Танев се срещна с премиера Бойко Борисов, заедно с него на "Дондуков" 1 бяха и представителите на Гражданския съвет на Реформаторския блок - Гроздан Караджов, Иван Иванов, Петър Славов и Мартин Димитров.

Очаква се Танев официално да си подаде оставката, след като преди два дни тя беше поискана от Борисов със съобщение до медиите, съобщи бТВ. Танев обяви, че ще си подаде оставката, когато лично се срещне с министър-председателя и чуе мотивите му. От Реформаторския блок вчера предложиха вицепремиера по европейските въпроси Меглена Кунева да поеме поста. образователното министерство.

Срещата с премиера е била неформална стана ясно след края й. Гражданският съвет на РБ се събира в понеделник, за да обсъжда номинацията на Меглена Кунева.

Министърът на образованието проф. Тодор Танев признал вина, че не успял да си организира добре работата пред премиера Бойко Борисов. На срещата днес в Министерския съвет обаче проф. Танев не дал оставка, въпреки че Борисов му я поиска още в четвъртък, заради "системно проявяващи се проблеми в министерството и сектора".

На срещата Танев поискал да работи лично за Борисов, заради симпатиите, които имал към премиера, разказаха запознати. Той ще бъде назначен за съветник на Борисов.

Представителите на Гражданския съвет на Реформаторския блок - Гроздан Караджов, Мартин Иванов, Петър Славов и Иван Иванов, които също бяха в Министерския съвет, пък обяснили пред премиера позицията си, че не подкрепят Меглена Кунева за министър на образованието, въпреки че тя бе номинирана за поста от РБ.


Обновена!

Открит урок по история с проектоминистър Кунева! Видео

След като вчера се разбра, че Меглена Кунева ще бъде новият министър на образованието нека да си припомним един урок по история.

Във видео на „Господарите“ от миналата година се виждат „забележителните“ познания на Кунева по история. За 2 минути тя успя да обърка почти всички исторически личности и епохи.
С тези познания едва ли ще й се опре учебната програма за 6-ти клас или пък въпроса с робството и съжителството.

Дано поне тя си подобри образователната култура в това министерство, за децата се съмняваме.

ВИЖ ВИДЕОТО

Цацаров: Няма проблем с есемеса от Борисов до Панов

Натиск е нещо, което може да те уплаши или принуди. Затова изпратеният есемест от Борисов до шефа на ВКС Лозан Панов не е натиск. Това е показване на личната кореспонденция. Това е измислен проблем, категоричен бе Цацаров тази сутрин по „Нова тв“.

Двете каки

Записите са манипулация на определени сили, които целят дестабилизация. Това заяви главният прокурор относно изтеклите записи на разговори между Владимира Янева и Румяна Ченалова. Според Цацаров няма защо да се обръща внимание на тези записи.  "Вижте - имате две записани "каки" (б.р. Ченалова и Янева), имате платформа - "Балканлийкс". Кой държи тази платформа? Имате записи. Тези записи не са СРС. Какво да разследвам?", попита Цацаров. И продължи: "Сценарият е ясен. Защо е толкова словоохотлива тази дама по време на разговорите (б.р. Румяна Ченалова) - тя казва само "не знам", "не помня",

Относно критиките на ЕС в новия мониторингов доклад, Цацаров коментира, че "проблемът при нас е липсата на присъди за корупция по високите етажи на властта. Проблемът, разбира се, е в прокуратурата - вечният виновник".

На тази дата: 30 януари 1933 г. Адолф Хитлер е назначен за канцлер на Германия

1933 г. Адолф Хитлер е назначен за канцлер на Германия. 12 години по-късно на същата дата Хитлер прави последното си публично обръщение по радиото.

След поемането на поста, Хитлер започва да натрупва влияние и ефективно променя ролята на канцлера. След само два месеца начело на правителството и след пожара в сградата на Райхстага, парламентът приема „Упълномощителния акт от 1933 г.”, които дава на канцлера пълни законодателни права за период от четири години - т.е. канцлерът може да приеме какъвто и да е закон без консултация с парламента.

Постът набира още повече власт през август 1934 г., когато действащият тогава президент Паул фон Хинденбург умира. Тогава Адолф Хитлер позовавайки се на „Упълномощителния акт” слива постовете на канцлер и президент в нов пост - фюрер. И въпреки че постовете се сливат, официалният адрес към Хитлер е „фюрер и райхсканцлер”. Това означава, че държавният глава и министър-председателския пост се запазват, но се заемат от един човек. Показателно за това е, че през април 1945 г., самият Хитлер дава инструкции след смъртта му, постът фюрер да се закрие и да се създадат президент и канцлер.
В последните дни от Втората световна война, когато Червената армия настъпва към Берлин, Хитлер премества щаба си в Берлин. В бункера, изграден под градината на канцлерството, прекарва последните си дни. Сред лакеите си нацисткият диктатор изиграва последното действие на своя живот. Той прекарва часове пред огромни военни карти, премествайки цветни карфици, обозначаващи несъществуващи вече бойни части. Хитлер е в състояние на пълно нервно изтощение - здравословното му състояние след грижите на съмнителни лекари дори се влошава още повече.

В ранните часове на 29 април 1945 г. той се жени за метресата си Ева Браун и веднага след това диктува личното си и политическото си завещание, в които се опитва да оправдае живота и дейността си. На следващия ден се оттегля в апартамента си и се самопрострелва, а Ева поема отрова. В съгласие с нарежданията му телата им са залети с бензин и изгорени в градината на канцлерството.

Съгласно завещанието му за кратко е наследен от Йозеф Гьобелс. След като и Гьобелс се самоубива, властта се поема от гросадмирал Карл Дьониц в качеството на президент. Дьониц избира консервативния Люц Граф Шверин фон Крозиг за глава на правителството с титлата министър-председател. Именно Дьониц и фон Крозиг официално преговарят в капитулацията на Германия през Втората световна война.

Вицове, януари 2016 г.

Така се дава интервю, когато си над 2 метра.

СмЕх


Що да не става Кунева за министър на образованието, ходила е и на детска градина, и на училище, и на университет?

***

Ако се вярва на лекарите, 100 грама ракия убиват 1 000 000 мозъчни клетки от общо 4 милиарда. По мои елементарни сметки, излиза, че съм назад с 3 мозъка.

***

Преди можеше да намериш жена, която готви като майка ти, а сега можеш да намериш жена, която пие като баща ти...

***

Един свещеник се качва на самолет. По време на полета стюардесата му предлага чаша уиски. Отчето посяга към чашата, но преди да отпие, задава странен въпрос:
- На каква височина летим ?
- 8000м.
- Оооо не, благодаря! Прекалено сме близо до шефа.

***

Позовавайки се на Фройд ..за еротичен се счита всеки предмет, чиято дължина е по-голяма от диаметъра му.

***


Всяка сутрин нови вицове


петък, 29 януари 2016 г.

Кунева ще е министър на образованието

Лидерите на партиите от Реформаторския блок са взели решение кого да предложат на премиера Бойко Борисов за нов министър на образованието на мястото на проф. Тодор Танев. Това съобщи депутатът от ДБГ Найден Зеленогорски.

В централата на СДС на "Г.С.Раковски" 134 в София се събраха лидерите на партиите от Блока Меглена Кунева, Божидар Лукарски, Николай Ненчев, Корман Исмаилов, Борислав Великов.

ДСБ не са взели участие в гласуването.

40% от немците искат оставката на Меркел

40% от германците искат канцлера Ангела Меркел да се оттегли заради политиката й към бежанците, които стават все повече в Германия. Това показват огласените днес резултати от социологическо изследване, съобщи Ройтерс.

В разгара на кризата с прииждащите към Европа бежанци от Близкия Изток Меркел предприе подход на отворени врати по отношение на тези хората, дори каза, че те са добре дошли в Германия.

Проучването е проведено от германския институт ИНСА по поръчка на германското списание "Фокус" в периода 22-25 януари сред 2047 германци. На обратното мнение, че бежанската политика на Меркел не е причина тя да подаде оставка, са били 45,2 процента от запитаните, сочи изследването. Подобен въпрос за първи път са задава от социологическия институт.

Днес бе огласено и друго проучване – на социологическата агенция Илектър рисърч груп, сочещо, че подкрепата за консервативния блок на Меркел е на устойчиво ниво от 37%. Съвсем неотдавна, през септември тя е била 42 процента. Подкрепата за Германската социалдемократическа партия (ГСДП) също е без промяна - 24 процента.

Проучването отрежда 11 процента на дясната формация "Алтернатива за Германия", която е за твърда линия по отношение на имиграцията.

Русия - страната на чудесата: превързват с тиксо в болницата

В социалните мрежи участник в групата: "Я живу в Кемерово" е публикувал снимка от местната болница. 

Под снимката е написано: 

Здравейте, пиша ви от болницата. Аз съм пациентка в кемеровската болницата №11 на улица Вахрушева, 4а.

След операция, за която съм платила 15 000 руб. ме превързаха с тиксо. Да, с тиксо. Аз наистина бях в шок. Не знам това тиксо как влияе на кожата. Как може да се прави превръзка с нестерилни материали?!?

Моля, да се опитате да дадете гласност на този проблем! Така завършва разказа си младата рускиня в социалните мрежи.

Русия наистина е страната на чудесата и паралелите! Милиарди долари се пръскат за бомби в Сирия и въоръжаване, а няма пари за бинтове в болниците.

Кой? Христо Иванов ли ще ми иска оставката?

Главният прокурор Сотир Цацаров коментира пред бТВ нашумели случаи, а покрай тях и доклада на Европейската комисия за напредъка на България в областта на правосъдието и вътрешните работи.

Той повтори тезата си, че докладът не е унищожителен, но пък бил „болезнено реалистичен“.

„Докладът показва слабости на множество държавни институции в страната и докладът съвсем ясно – ние не можем да го оспорим, отчита слаб напредък по отношение на корупционните престъпления. Може би не мога да се съглася с констатацията, че слаб е напредъкът и в борбата с организираната престъпност.“

Цацаров обяви, че няма да си подаде оставката, каквито призиви отправиха бившият министър на правосъдието Христо Иванов и лидерът на ДСБ Радан Кънев.

„По отношение на бившия министър Христо Иванов, аз имах случай вече да кажа, той няма друг полезен ход. Ясно е какво е оставил зад себе си, ясно е какво е това, което е пред него – политическа кариера или отново работа в неправителствена организация. Какво друго може да направи освен да търси виновник вън от определен кръг като е решил, че може да ми иска оставката. Това е свободна държава, всеки може да я поиска.

Но да подам оставката, защото точно Христо Иванов ми я иска... вижте, имам някакво съзнание за начина, по който работя. Не това е човекът, който ще ми дава оценка. Аз имам и съвсем ясна представа за начина, по който той може да работи, начина, по който гледа хората в очите или не гледа хората в очите, но това не ми е критерий.“

Следващ по реда за критики бе лидерът на ДСБ Радан Кънев:

„Ако за Радан Кънев съм лошия, и това ще го приема. Но и той не ми е мерило за оставка. Доколкото зная той е опозиция. В същото време видях, че ми иска оставката, подреден до управляващата коалиция. Той в качеството на лидер на опозиционна партия, на част от Реформаторския блок, подкрепящ правителството или какво?“

Цитат на деня! Виктор Орбан: Шенген умира, но България заслужава да влезе в него

"Ако Европа иска да бъде коректна, тогава трябва да предложи членство на Шенген в България. Друг е въпросът дали е приемливо едно такова членство в институция, която умира", обясни унгарският премиер Виктор Орбан.

Не е правилно, че резултатите на България не се оценяват в Европейския съюз и страната все още не е член на Шенген. Това стана ясно от изказване на унгарския премиер Виктор Орбан след среща с премиера Бойко Борисов. Той обясни, че при кризата с бежанците България се справя най-добре, въпреки че не е член на Шенген. "Това е стрес тест за всички, които са на пътя на бежанците, и България издържа този тест най-добре. Каквото поеме България като ангажимент, тя го спазва", обясни Орбан.

Кунева не получи подкрепа от Реформаторите за министър на образованието

Лидерът на "Движение България на гражданите" и вицепремиер Меглена Кунева не е събрала подкрепата на членовете на изпълнителния съвет на Реформаторския блок да е новият министър на образованието, потвърдиха източници от присъствали на сбирката в централата на СДС, продължила от 19 до 23 ч. вчера.

Въпреки че премиерът Бойко Борисов даде срок до края на вчерашния ден Реформаторите да излъчат наследник на Тодор Танев, те не успяха да постигнат съгласие и насрочиха нова среща за днес в 16 ч. Преди това лидерите на партиите ще разговарят с министър-председателя в 12 ч.

На заседанието номинацията на Кунева е получила подкрепата само на представителите на нейната партия и на СДС, но не и на БЗНС, Народна партия "Свобода и дойстойнство", както и от Гражданския съвет, който е бил представен от депутата Гроздан Караджов. Не е присъствал никой от ДСБ, които в края на миналата година излязоха в опозиция, а днес лидерът на партията Радан Кънев каза, че няма да участва в избора на нов министър. Самата Кунева е на посещение в чужбина като вицепремиер, но днес е участвала по телефона.

Тодор Танев обвини партията на Меглена Кунева за смяната си

Министърът на образованието Тодор Танев, чиято оставка вчера премиерът Бойко Борисов поиска, потвърди, че е научил от медиите за това.

„Към 16:30 вчера ваш колега ми се обади с въпроси. От тук нататък така зазвъня телефонът, че не мога да ви кажа кой беше първият“, коментира той пред Нова телевизия.

Той не бил изненадан от развитието, защото знаел отдавна, че „има някакви преговори и някои от партиите нещо се били разбрали“.

„Звучи много по български. Родна реч омайна сладка“, описа той ситуацията.

„Зад него (скандала – б.р.) се крие голяма партия от Реформаторския блок, която не е ДСБ.“

Попитан няколко пъти дали това е партията на Меглена Кунева и Даниел Вълчев ДБГ, Танев не отговори пряко. На поредното запитване той припомни, че е посочил „голяма партия от Реформаторския блок“ и допълни:

„ДСБ не е там, ДБГ е там.“
Тодор Танев прогнозира, че скандалът ще „катализира някои процеси на гнилост“ в Реформаторския блок.

„Но се опасявам, че този акт ще има известен домино ефект. Може би друга част от блока няма да се съгласи с това, което ще стане. Ще се карат кой да бъде наследникът ми, ще се наложи да е ярка политическа фигура“.

Танев пожела на „г-н Борисов да има стабилно управление докато това е възможно, защото това е важно за България.“

Следващото му цел щяла да бъде възстановяването на Гражданския съвет към Реформаторския блок.

Проф. Танев не скри ироничното си отношение към скандала и посъветва Бойко Борисов да го потърси чрез своята шефка на кабинета например, защото още не бил разговарял с него. Танев още веднъж отрече да има принос към скандала с учебното съдържание и го нарече тролски. Става дума за присъствието на термина „съжителство“ наред с „османско владичество“ в учебниците по история.

„Имали сме разговори за това предложение за учебен план със социалните партньори. Историците никога не отговориха на това какво научната общност мисли за тези исторически събития. Имаме един месец, предложенията са на сайта – тече обществено обсъждане“.

Кампанията срещу Танев стигала до комични неща. Той иронизира и подписката срещу него.

„Нека подписката расте, искам да видя пълен списък на хората, които вярват на заглавията, а не на направеното.“

За съпътстващите го скандали обвини и медиите, които цитирали само част от думите му.

„С едни и същи 10 лева ваши колеги купиха сто пъти сирене – обърна се той към водещите, - Повтарят за Ломоносов. Аз казах, че в сравнение с Менделеев той нищо не е направил, но първата част не се цитира.“

Взривиха аптека на Марешки

Аптека на бизнесмена Веселин Марешки е взривена в бургаския квартал "Славейков". Бомбата е избухнала около 03:30 часа, предаде НоваТВ.

Аптеката е разположена в приземен етаж на голям жилищен блок. Към момента иноформация за пострадали няма. Щетите обаче са големи. Екипи на полицията са на място. Провеждат се процесуално-следствени действия.

Марешки за експлозията: Не знам нищо, сега се събуждам!


Не знам нищо, сега се събуждам. Не знам дали става въпрос за моя аптека. Това каза пред bTV Веселин Марешки, бизнесменът, чията аптека беше взривена тази сутрин в Бургас. И допълни: Нека да изчакаме, не вярвам, че в България вече взривяват аптеки и детски градини.
Няколко екипирани мъже със специална
техника слязоха от
 бял бус и се насочиха към мястото на взрива.
Аз съм 25 години в този бранш и не вярвам това да е насочено срещу нас.

Ако е заради цените на нафтата и бензина, би трябвало взривът да е на бензиностанцията ми, смята Марешки, който преди ден заяви, че във Варна нафтата ще стане лев и 50.

Самоделка е взривила аптеката на Марешки

Току-що в Бургас пристигна спецекип от ДОТИ Варна, който започва оглед на взривената аптека на Марешки в Бургас. Няколко екипирани мъже  със специална техника слязоха от бял бус и се насочиха към мястото на взрива. Тук е и шефът на ОД на МВР Бургас старши комисар Калон Калоянов, както и шефовете на 2-ро РПУ и експерти от криминалистичната лаборатория в Бургас.

Засега се знае, че бомбата, избухнала от 03.30 ч. пред входа на аптеката в комплекс Славейков, е самоделка. Какъв обаче е нейният вид и еквивалент, ще стане ясно след изготвяне на вече назначените експертизи, коментира комисар Калоянов.

Обновена!

На тази дата: 29 януари 1929 г. избират първата Мис България

1929 г. е проведен първият конкурс за „Най-красивата българка”. Съревнованието било организирано от в. „Зора”, а победителка става 22-годишната Люба Йоцова от Враца.

За патрон на нашия конкурс е определен Домът на изкуствата, а с организацията и всички разноски се нагърбва вестник "Зора" на Данаил Крапчев. Така в първите дни на януари 1929 г. във вестника се появява обява, че в края на месеца в Градското казино, най-голямата тогавашна зала в София след Военния клуб, в което днес се помещава Софийска градска художествена галерия, на грандиозен бал ще се избере най-красивата българка.

Настъпва голяма еуфория, започва трескава подготовка, пресата ежедневно пише за предстоящото невиждано до този момент събитие.

Конкурсът обаче има и противници. Вестник "Женски глас", орган на Българския женски съюз, публикува гневни статии и коментари:

"След катастрофалната война, която разори материално и морално почти целия свят,
необходими са наистина дела и начинания, които да издигнат народите и нравствено, и икономически. Това особено се налага да стане у нас, защото нашата родина е малка, бедна, онеправдана, ограбена и потисната от репарационни задължения. Почти всички съсловия у нас днес изнемогват поради крайно тежкото съществувание.....

Чистотата на някогашното българско семейство се руши - разводи, морални падения на жени, злоупотреби на чиновници, самоубийства, убийства, обири и други злочинства постоянно увеличават своя брой. А заедно с това расте и мизерията, и се увеличава броя на безработните..... Посред тия тежки условия на съществувание в големи размери намалява раждаемостта, защото вече не само гражданката, но и селянката прибягва до изкуствено абортиране. Явно е, че ние бавно, но неизбежно вървим към израждане и сигурно ще се изродим, ако не намерим начини и средства за морално и материално издигане.

В момента на това тежко съществувание Париж ни кани да участваме в състезание на красотата!!! Истина е, че няма човек, който да не тачи хубавото, красивото. Трябва ли обаче да има състезание на хубави девойки и жени, и то в Париж, дето ще се оцени не толкова естествената хубост, а придобитата с изкуствени средства??.....

Днес, особено за нас българите, най-много се налага да създадем бъдеща майка, която да бъде работлива, скромна и по външност, и по душа, истинска помощница на мъжа, а не самостоятелна поклонница на модата и натруфена кукла, която ще бяга и от домакинската, и от обществената работа."

Изискванията към кандидатките били да са неомъжени госпожици между 16 и 25-годишни, български поданички, стройни, с елегантна фигура, красива глава с големи, изразителни очи, нежна усмивка, умни и скромни.

Близо 200 девойки изпращат свои снимки в редакцията на вестник "Зора". В авторитетното жури са скулпторът Андрей Николов, писателят Добри Немиров, оперната певица Констанца Кирова, проф. Асен Златаров, художниците Стефан Иванов и Никола Маринов, Райко Алексиев и издателят Данаил Крапчев. След оживени дискусии те избират по снимки само 8 кандидатки, но за да е по-представителен изборът, са допуснати и други млади дами, които да се изявят на живо и така участничките стават 32.

Настъпва дългоочакваният ден.  Салонът на казиното е препълнен, за настроението на гостите се грижат два оркестъра, елегантни дами и господа разпалено обсъждат обстановката, тоалетите, коя ли ще спечели. След известни разисквания журито определя за победителка 22-годишната Люба Йоцова. На второ и трето място са съответно пловдивчанката Нора Трифонова и Радка Станишева (от Кукуш).

При представянето на избраницата пред публиката, Андрей Николов казва:

"Избирайки измежду най-красивите, оная, която ще има да представлява красотата на българката на международния конкурс в Париж, ние не можехме да изберем една красота открита, очебиюща, която всеки може да види, а трябваше да предпочетем една красота прикрита, тиха, скромна, която най-добре отговаря на нашия национален характер."

Списание "Светлина" коментира избора:

"Външният лик на девойката Люба Йоцова е всецяло и изключително непритворен израз и откровение на една вътрешна същност - отмерена, хармонична, изтънчена, естествена. А най-вече - красива.

Изразът на тази именно вътрешна природа на нашата хубавица е който поразява и завладява окото, а може би и сърцето, на всеки познавач, на всеки естет. С това рядко и ценно преимущество, тя е и ще бъде в състояние, при едно обективно жури, да бие всяка, та дори и най-идеалната красота, ако тя би била само външна, мъртва, бездушна, куклена, без всяко отношение към един красив вътрешен мир."

Люба е от Враца, но живее в София. Потомка е на стар възрожденски род. Баща ѝ е търговец. И тогава, подобно на днешните конкурси, се появяват слухове, че титлата е купена от заможния баща.

Участничките в първия конкурс Мис Европа през 1929 г., 
сред които е и Мис България Люба Йоцова.
Еуфорията около първата мис България не стихва. Тя е затрупана от подаръци, става рекламно лице на различни продукти. Придворната парфюмерия "Папазов" създава одеколон "Люба", а цигарената фабрика "Томасян" пуска на пазара цигарени кутии с нейна снимка. Най-известните модистки по това време, Пелагия Видинска и Райна Ракарова, изработват безплатно дрехите на Йоцова, както за ежедневието, така и тези, с които трябва да се яви на големия конкурс в Париж - всички с подчертан български стил.

Цяла София се струпва на гарата, за да изпрати българската представителка на Мис Европа. Конкурсът във френската столица се състои на 7 февруари в Гранд Опера в присъствието на президента на Френската република Гастон Думерг. Нашето момиче се състезава с още 17 претендентки. Победителка и първа мис Европа става унгарката Ержибет Шимон.

Люба Йоцова получава покана за участие и на Мис Вселена в Америка през същата година, но тя отказва. Връща се в България, където още цяла година около нея се шуми, канена е навсякъде, аплодират я, искат ѝ автографи. По-късно се омъжва за юриста Васил Веселинов, има щастлив брак, ражда две деца. Умира през 1987 г. на 80 години.

Година след първия национален конкурс е избрана следващата мис България. Този път организатор е списание "Кръгосвет". Изискванията към кандидатките и мястото на събитието са същите. Различно е журито - от предишната година в състава му влиза само Андрей Николов и е допълнено от проф. Александър Балабанов, оперната певица Катя Спиридонова, скулпторът Марио Марков, художниците Александър Божинов, Дечко Узунов и др. Новата победителка е Кунка Чобанова от Плевен, на 21 години.

И тя като предшественичката си заминава за Париж, където на 5 февруари участва в Мис Европа 1930 г., заедно с още 18 конкурентки. 

С титлата се окичва представителката на съседна Гърция Алики Диплараку. Чобанова, както и всички момичета от европейския конкурс, са поканени на световния през септември в Рио де Жанейро, където да се състезават с американските избранички. Кунка пристига в Бразилия, но си тръгва в навечерието на конкурса и така и не участва. Според списание "Кръгосвет" тя се отказва, защото междувременно се е сгодила. Годеникът ѝ Никола Недев е царски офицер, адвокат, син на голямата българска актриса Златина Недева. След години той е обвинен в заговор срещу държавата, осъден е на смърт и убит през 1953 г. Двамата с Кунка имат една дъщеря. Чобанова-Недева умира през 1979 г.

Конкурсът Мис Европа продължава да се провежда ежегодно до 1939 г., когато заради избухването на Втората световна война, прекъсва. България обаче повече не изпраща свои представителки. Европейският конкурс е възстановен през 1948 г., но нова Мис България имаме чак през 1967 г. - титлата печели 15-годишната Бранимира Антонова.

Вицове, януари 2016 г.

На работа и след...

СмЕх


- Ало, Гражданска защита ли е?
- Да, какво е произшествието?
- Жена ми, посреднощ се е заклещила в хладилника. Помогнете да я издърпаме, преди да е омахала всичко!

***

И когато на среща на съучениците след 30 години недостъпната красавица на класа ти пусне е горе-долу същото, като баща ти даде да направиш кръгче с Москвича, с който пренася дините от бостана, когато ти отдавна караш Мерцедес...

***

Навън е толкова студено, че политиците стоят с ръце в собствените си джобове.


***

Индианците не обърнаха внимание на потока бежанци от Европа и сега живеят в резервати...


***

Фармацевт с двадесетгодишен стаж, при посещение в Египет случайно разчел текст от 26 в пр.н.е.

***
Всяка сутрин нови вицове

четвъртък, 28 януари 2016 г.

Разкрития: "Наш" прокурор проверява Ценко Чоков

Нов скандал разтресе село Галиче. Разследване на БТВ показа, че сред гражданското недоволство, което се разрази там през последните дни, вероятно стои доскорошен приятел на кмета Ценко Чоков. Веселин Попов, известен като Унгара е друг влиятелен човек от Галиче, който е разселван на изнасилвания, грабежи, палежи и трафик на наркотици.

Според местните хора Унгара принудил Радослав, който повдигна обвинение срещу кметския син Мартин, да каже, че е бит от него. Именно синът на Унгара се оказва единственият свидетел на побоя в съда.

Потърсена за коментар съпругата на Чоков каза, че не знае какви са отношенията между него и Веселин Попов и дали са приятели.

„Никога не ми е бил приятел, поканен съм бил на неговото тържество, защото сме били добри познати“, коментира от своя страна Попов. Твърди, че има присъди само за ПТП-та. Имам и други обвивния, защото се оказва на практика, че Чоков диктува на прокуратурата, каза още Унгара.

Според разследването на телевизията конфликт на интереси има и при проверката в селото, която се извършва в момента и беше разпоредена лично от главния прокурор Сотир Цацаров.

Оказва се, че синът на разследващия прокурор Веселин Вътов води дело за побой срещу друго момче от селото, а основен свидетел в негова полза е Мартин Чоков.

Потърсен за коментар прокурорът отрече да му е известна такава информация и не познава кметския син Мартин.
Единственото нарушение, което до вчера е открила прокуратурата по случая Чоков, е че в двор, който е негова собственост се отглеждат 35 елена и благородни кошути, за които той не е могъл да даде обяснение.

Борисов поиска оставката на Тодор Танев

Премиерът Бойко Борисов поиска оставката на министъра на образованието проф. Тодор Танев.

Това съобщи правителствената пресслужба преди минути.

„Заради системно проявяващите се проблеми в министерството и сектора, смятам, че ресорът трябва да бъде поет от друг. Призовах колегите от Реформаторския блок до края на деня да ми предложат нов екип за министерството, който да продължи реформата. За мен, като министър-председател, е недопустимо да се правят промени в сферата на образованието, които преди това не са подложени на широко обществено обсъждане. Благодаря на професор Танев и неговия екип за свършената до момента работа“, казва премиерът, цитиран от пресслужбата на Министерския съвет.

Кулминацията на „системно проявяващите се проблеми“ в МОН дойде с проектите за нови учебни програми, публикувани от Министерството на сайта му късно вечерта в петък, 22 януари.

Проектът по история за шести клас, който обхваща и периода 1396-1878 г., на практика заличава факта, че България е била под османско владичество. В документа се говори за османска власт, съжителство и взаимни влияния между българи и турци, но не и за османско владичество, робство, иго. В единственото изречение, което загатва за факта, че „съжителството“ между българи и турци по нашите земи не е било доброволно, се говори за "съпротивителните действия на българите срещу османската власт".


Танев коментира програмата по история за VI клас и от думите му личеше, че е изненадан от съдържанието на проекта. Той бе категоричен, че не е имало съжителство, а робство и че срещу съжителство не се вдигат въстания.

Днес Танев смекчи тона и заяви, че му е било обяснено, че думата „съжителство“ описвала единствено битовите отношения между българите и турците. Все пак пред парламентарните репортери той даде дума, че в понеделник ще има кадрови промени в кабинета му. Началник на кабинета му е Мюйессер Солак.


"Поемам на ръчно управление въпроса с учебниците. Имам един месец, нека тогава съдим дали съм направил добре. Не съм Киряк Стефчов. Имам род - 6 поколения в един и същи гроб и всичките патриоти. Това са ми първите 7 години. Въпросът е, че трябва да го направим по европейски", каза Тодор Танев днес в НС. Премиерът Борисов обаче реши да не дава месец на министъра и друг да поеме както въпроса с учебните програми, така и с управлението на цялото образование.

Протестиращи се събраха пред парламента

Около 200 души се събраха на протест пред парламента и поискаха оставката на правителството и на народните избраници.

Протестиращите са заели пространството около паметника на Цар Освободител. Един от тях заяви: "Господа от ГЕРБ, продадохте цялата държава", а друг обясни, че иска да остави на децата си истинска държава, защото в момента според него управлението е окупирано от организирана престъпна група – наречена "партиен елит".

Мъжът символично разцепи тиква в земята като подчерта, че това не е "тиквата, за която
всички си мислят", а символ на всички тикви, които са били и са в управлението на страната. След като я размаза в паветата пред парламента се чуха силни скандирания от останалите протестиращи "оставка", а мъжът допълни, че с края на конкретната тиква настъпва и краят на управлението на тиквите.

Протестиращите пред парламента периодично скандират "оставка" и "мафия". Голяма част от тях носят със себе си български знамена, други портрети на Васил Левски. На плакатите, част от които са окачени върху паметника на Цар Освободител, пише: "Полиция, арестувала Апостола… Свобода или смърт"; "Стоп на окупацията, колониалната администрация и НАТО вън от България".

Швеция гони 80 000 мигранти

Швеция смята да експулсира до 80 000 души, неуспешно потърсили убежище през 2015 г., заяви вътрешният министър Андерш Югеман, цитиран от АФП.

"Говорим за 60 000 души, но броят им може да достигне 80 000", каза той. И допълни, че правителството е поискало от полицията и миграционната служба да организират тяхното връщане.

За тази цел обикновено се използват обикновени пътнически полети. Заради големия брой мигранти обаче Швеция ще наеме самолети за чартърни полети, а процедурата ще продължи няколко години, допълни Югеман.

Властите в Стокхолм се опасяват, че много от тях ще опитат да се укрият.

През 2015 г. в Швеция са подали молба за закрила 163 000 души, а населението й е 9,5 милиона души. Това я прави страната с най-много търсещи убежище на глава от населението. От прегледаните 58 800 молби са били одобрени 55 на сто. На тази основа МВР в Стокхолм прави груби изчисления, че броят на експулсираните може да достигне 80 000.

Диана Ковачева е заместничката на Мая Манолова

Диана Ковачева беше избрана за зам.-омбудсман с единодушно гласуване от парламента. 152-ма депутати гласуваха „за“. Изборът на бившия правосъден министър от първия кабинет на Бойко Борисов мина без дебати.

Кандидатурата на Ковачева беше предложена от националния обществен защитник Мая Манолова след изслушване на петима кандидати в средата на януари. Ковачева беше номинирана от Асоциация „Прозрачност без граници“.

Останалите номинации бяха на депутата в 40-то Народно събрание от НДСВ Деница Димитрова, настоящият заместник-омбудсман Хюсеин Исмаил, Айсун Авджиев, регионален координатор на Фондация „Партньори – България“ и Анжелика Цокова – председател на Гражданско движение „ДНЕС“.

Митето Узунов получил отговор от Виваком за ден, другите чакат вече шест дни

Компанията "Виваком" не е отговорила на искането на група членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) за предоставяне на разпечатки от телефоните им.
По време на работно заседание на съвета на 18 януари, половината от тогава присъстващите 18 членове декларираха, че доброволно ще предоставят разпечатките от мобилните си телефони, по-късно към тях се присъедини още един човек. Повод за това стана оповестяването на есемеса до премиера Бойко Борисов, повдигащ въпроси за зависимости между изпълнителната и съдебната власт и за опити за намеса и натиск.

След като на 18 януари членовете на ВСС изявиха желание да покажат разпечатките от телефоните си, на 22 януари главният секретар на съвета е изпратил писмо с такова искане до "Виваком". До вчера (27 януари) отговор от мобилния оператор все още не е постъпил, въпреки че според пресцентъра на ВСС главният секретар  е звънял неколкократно на оператора.


Миналата седмица председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов заяви, че няма да присъства на повече заседания на ВСС, докато не бъде установен авторът на есемеса до премиера Борисов, с който човек от ВСС го уведомява какво разискват магистратите по казуса "Яневагейт". Тогава Панов определи прясно избрания представляващ ВСС Димитър Узунов като човека, върху когото падат най-големите съмнения за авторство на текстовото съобщение. Думите му накараха Узунов да обещае да представи разпечатка от телефона си - нещо, което преди това отказваше. Узунов заяви, че ще чака извинение от всеки, който е предположил, че той е информирал Борисов за действията на съвета, в това число и Лозан Панов.

На следващия ден, 22 януари, Узунов представи отговор от "Виваком", който според него ясно показва, че не той е изпращал есемеса на Борисов. В отговора на телекомуникационната компания е написано, че от номер, на който са скрити последните четири цифри (във връзка със защита на личните данни - бел.ред.) и чийто титуляр е ВСС няма изходящи съобщения за периода от 9.30 ч до 12.30 ч. на 14 януари 2016 г.

„Тук сме" - протест пред парламента

Протест, организиран през социалните мрежи, под надслов „Тук сме" се очаква да се проведе от 15 часа в четвъртък, 28 януари.

Протестът е срещу работата на парламента и действията на политическите партии. Той се организира още от миналата седмица в социалните мрежи. Очаква се в него да се включат граждани от цялата страна.


 Организаторите твърдят, че не желаят нито една политическа партия да се възползва от недоволството им и плакати на политически формации няма да се допускат.

МВР следи информациите за протеста, който се организира в социалните мрежи, каза министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова.

„Във Фейсбук се разпространяват призиви за протест, но още от вчера следим този процес, защото организирането му е свързано с групи или хора, които нямат ясно политическо представителство, а нашата цел е да не допуснем нарушаване на обществения ред без да ограничаваме, разбира се, правото на гражданите да изразят своята позиция", каза тя.

На тази дата: 28 януари 1982 г. командоси успяват да освободят пленен US генерал с помощта на екстрасенси

Италиански командоси успяват да освободят без нито един изстрел американския бригаден генерал Джеймс Дозиър, отвлечен 42 дни по-рано от лявата терористична организация „Червените бригади“.

В атаката против наблюдаван от няколко дни апартамент в Падуа са задържани петима терористи, включително една жена. По-късно показанията им позволяват да се стигне до други членове на организацията и да се разкрие убийството на бившия премиер Алдо Моро през 1978 г.

Любопитни факти:

През 1981 г. терористи, преоблечени като водопроводчици, отвличат американския генерал Джеймс Дозиър от дома му в италианския град Верона. През първите дни на опитите да го намери италианското правителство отказва да сътрудничи на САЩ. Отчаяните американски военни се хванали за последната сламка – обърнали се към екстрасенсите от програмата Grill Flame за оценка на хора със свръхестествени способности, които да събират надеждна разузнавателна информация.

Един от екстрасенсите заявил, че генералът е задържан в тухлена сграда с червен покрив. Друг негов „колега” предположил, че става въпрос за къща в малкия северен град Падуа. Няколко дни по-късно италиански отряд за бързо реагиране спасил Дозиър от място, което отговаряло напълно на описанието.

Десетки учени и частни фирми провеждат експерименти с екстрасенси. Изследователи на фирмата Boeing например накарали през 60-те години група доброволци да контролират генератор на случайни числа само със силата на мисълта си. Изходът бил успешен, но само в някои от случаите. Несигурността на резултатите е причината свръхестественото още да не е на щат в световните въоръжени сили.

Вицове, януари 2016 г.

СмЕх


- Една седмица мрънках на мъжа ми да започне ремонт в банята.
- А той?
- В събота я разкърти цялата, сложи табелка на вратата "Банята е в ремонт" и отиде да пие водка с приятели...

***

Дами, ако се чудите какво да подарите на своя любим за 14 февруари, не забравяйте, че всички си мечтаят за годишна винетка.

***

Джентълмен казва на дама, негова съседка:
- Мадам, вчера чух вашето пеене.
Тя, изчервявайки се:
- О! Просто убивам така малко време!
- Избрали сте перфектното поразяващо оръдие, мадам.

***

Новини: "Във Финския залив се е разбил танкер, превозващ спирт. Огромно петно руснаци се движат към мястото на събитието."

***

Лекарите в една болница обявили стачка и изпратили писмо с исканията си на Москов. Министърът казал, че ще им отговори, след като дойде фармацевт да разчете писмото.

***
Всяка сутрин нови вицове

сряда, 27 януари 2016 г.

Кабинетът спокоен за доклада: Обективен, но не ни казва нищо ново

Кабинетът в бодър дух отчете доклада като "обективен и даващ надежда за 2016 г."

"В доклада се концентрира надеждата за резултат през 2016 г." Така вицепремиерът Меглена Кунева оцени критичния доклад на Европейската комисия.

"В някои области има напредък, но са дадени и ясни сигнали, че трябва да се предприемат някои стъпки" , коментира още Кунева.

Според нея се отчитало, че правителството има политическата воля да продължи напред.

"2016 г. е отбелязана като година на тест за борбата с корупцията", реши да бъде тя позитивна.

Кунева обяви, че в доклада като "добре замислени стратегии" били определени и стратегията за съдебна реформа и стратегията за антикорупция. "Т. е. те са оценени положително", смята тя.

"Оптимизмът е присъщ на работещите хора. Ние виждаме проблемите, но като работим те намаляват", заключи в бодър тон вицепремиерката.

"Мислите правилно, но трябва да имате по-бързи резултати." Това беше прочитът на вицепремиерката за общото послание на доклада.

"Не само има надежда, но има и желание , има и план за действие", включи се правосъдната министърка Екатерина Захариева. Така тя коментира сериозните критики в доклада в частта за съдебната власт и промените в нея.  Според нея имало "позитивни неща, които са отчетени". Тя обяви, че до 10 март измененията на Закона за съдебната власт трябва да влязат в МС.

"Ние през този един месец не сме стояли, има доста работа да се върши по закона. Най-важното изменение, което се очаква в него е свързано с измененията на Конституцията", отчете се Захариева.

Според нея било "крайно време да спрем да гледаме на доклада като на документ, с който някой размахва пръст на България".

"Имаме план за действие, ясно разпределени препоръки", продължи Захариева. Голяма част от тях засягали ВСС, каза още тя.

"Докладът е наистина обективен не само заради констатациите на проблемите, които съществуват в страната, ние сме наясно с тях и работим за тяхното отстраняване. Но и заради позитивинте знаци, които комисията е разчела в нашите действия", смята вицепремиерката и министърка на вътрешните работи Румяна Бъчварова.

Тя посочи, че като положително е оценено връщането на ГДБОП в структурите на МВР, което се случило бързо и безболезнено. В доклада се оценявало и че има по-малко прояви на организирана престъпност, отколкото преди няколко години. "Това е факт, показва го и статистиката", каза Бъчварова.

Според нея за последните убийства, които били определени в доклада като като част от организираната престъпност трябвало да се има предвид, че заключенията се дават преди да са приключили разследванията по тях.

Екипът на правителството който работи във всички тези сфери има абсолютната убеденост, че трябав да продължи да работи така че много скоро ще бъдат видими резлутатите.

"Нека всички, които правят критики на доклада, първо да го прочетат", препоръча вицепремиерът Томислав Дончев. Иначе се получавало критика на критиката или метакритика."Докладът е обективен, не ни казва нито едно нещо, което да не знаем. Ако го видим в доклад на ЕК, тогава е безспорно. Иначе в България оспорваме и нещата, които знаем", лаконично обобщи той.

Премиерът Бойко Борисов не се появи на брифинга за доклада на ЕК.

Разкрития: ЦРУ разсекрети материали и снимки за НЛО

ЦРУ разсекрети материали, свързани с НЛО и създадени основно през периода 1940-1950 година. Това стана ясно от съобщение на сайта на разузнавателната агенция на САЩ. Става дума за пет документа, които, според ЦРУ може би ще се харесат на любителите на „Досиетата Х”.


В официалното представяне на документите се казва още, че с тяхна помощ може да се потърси и научно обяснение на явления, считани за свързани с извънземни цивилизации.


Сред интересните материали е разследване за появата на летящи чинии над Берлин през 1952 година, а също така наблюдения върху неизвестни обекти в Испания и Северна Африка от периода. Повечето от тях са били възприемани като самолети на противника по време на Студената война.






Публикуването на документите може да има връзка и с реклама на известния сериал за агентите Мълдър и Скали, който след 13-годишно прекъсване отново излиза пред зрители. Както се казва в сериала, вероятно истината е някъде там.

Висшият съдебен съвет прие, че не подава оставка

Висшият съдебен съвет (ВСС) прие само с един глас "против" и един "въздържал се" обща декларация, че не подава оставка.

Новият представляващ Димитър Узунов слезе само за минута пред журналистите и изчете декларацията. В нея се казва, че съветът е жертва на груба манипулация, че случващото се е вмешателство в независимостта на съдебната власт и че категорично отказват да подадат оставка.

Преди това Михаил Кожарев от съвета нарече вчерашното искане на ГЕРБ и Реформаторския блок популизъм. Против декларацията гласува само Калин Калпакчиев, който обяви, че го прави не защото е "за" оставка, а заради самия текст на общото изявление. Той обърна внимание, че ВСС трябва да вземе на сериозно препоръките в евродоклада.

Соня Найденова отказа да гласува и напомни, че само преди седмица съветът прие да се гласува с вдигане на ръка само ако има технически проблем. Въпреки това по предложение на Сотир Цацаров членовете гласуваха явно.

Въпреки извънредната си среща днес - по-рано от обявения час за редовно заседание, членовете на ВСС не възнамеряват да подадат колективан оставка. Този слух се понесе сред журналистите, които чакат заседанието и които са около 4 пъти повече от обичайните, които следят ресора.

Членовете на съвета се разбраха на работна среща от 12 часа, а обявеното редовно заседание е за 13.30 ч.

От всичките 24-ма към 12.15 ч само председателят на ВАС Георги Колев влезе през фоайето, в което обичайно чакат репортерите. Колев каза, че се е наслушал на декларации.

„Не виждам възможност за оставки на членовете на Висшия съдебен съвет чрез използване на парламентарната квота", заяви той.

„Забележки може да има, но не всички критики са основателни", коментира негативните констатации в евродоклада и дори попита кои критики са достоверни.

Запитан дали партиите от управляващото мнозинство знаят, че не могат да искат оставките на членовете на ВСС, Колев отговори:

„Предполагам, че го знаят, но това не променя нищо. Попитайте тях.”

ДПС призова за забрана на Луковмарш

ДПС иска забрана за провеждането на Луковмарш, факелното шествие в памет на ген. Христо Луков е обявено за 13 февруари.

Декларация на партията прочете Тунчер Кърджалиев в парламента.

От ДПС призоват Столична община и кметът на София да се възползват от закона и да не допуснат провеждането на шествието. "Според нас Луковмарш ще провокира прояви на омраза и противопоставяне в обществото, ще създаде негативен образ на държавата. Това е поругаване на паметта на милионите жертви на Холокост, а също и на войниците, които са загинали във Втората световна война. Нещо повече - това е и опит да се пренапише историята", каза депутатът.

Миналата година кметът на София Йорданка Фандъкова не разреши провеждането на Луковмарш, като се позова на писма от ДАНС, МВР и Главна прокуратурата, че мероприятието крие риск за обществения ред.

Екстра СмЕх

Произведено от "Таралеж", следва продължение...Част 32 (31 ТУК)





Новини от Агенция "Пътна инфраструктура": Анализ на структурата показа, че парчето бетон паднало върху автомобил на АМ „Хемус“ е от извънземен космически кораб.


















Селфи в бежански лагер град Кицинген, Германия.

















Експертите в областта на маркетинга Говард
Шулц и Алан Малал изучават пазарното търсене в модните милански бутици.












Последният гастрол на АББА в Австралия.

Христо Иванов: Цацаров трябва да подаде оставка

"В акт на върхово безочие управляващите търсят с кого да си измият ръцете за доклада на ЕК и да спасят Цацаров."

Това написа в профила си във фейкбук доскорошният правосъден министър Христо Иванов. Поводът бе искането на оставка на ВСС от страна на ГЕРБ и РБ.

Ето какво пише още Иванов:

"Очевидно не са успели да постигнат достатъчно редакции в текста и се провалиха в опита с предварителното му манипулативно представяне за позитивен в кореспонденция на БТА, разтръбена от БНТ и Пеевските бухалки ("Труд": „Брюксел нежно ни критикува”). И сега очевидно трябва да се посочат виновните. Това са ВСС (и конкретно тези, които правят скандали в него, като се обаждат) и предходният министър на правосъдието (т.е. аз). Сценката се разиграва преди обявяването на доклада утре, за да не се стигне изобщо до неговото прочитане.

Кой пък да е Богданов, дето искал подкупа за "Химко"?

Представилият се като съветник на премиера Бойко Борисов - Богданов с искане на подкуп от 1 млн лева за "Химко" всъщост е посредник и близък на кръга "Котараците" и депутата от ДПС Делян Пеевски. Това съобщили за Фрог нюз два независими източника от парламента и магистратурата.

Става въпрос за Димитър Богданов, бивш шеф на директорския борд на "Летище София", който се представял за близък човек и дори съветник на премиера Бойко Борисов пред бизнесмени и политици. Богданов е един от ВИП-клиентите на КТБ, където със съпругата си са имали над 11 млн лева. Богданов е считан за доверено лице на "котарака" Александър Сталийски, както и на депутата от ДПС Делян Пеевски.

Според източници на Фрог нюз именно той се е срещал с президента на компанията ANJ Group Ян Аронов, от когото поискал 1 млн лева от името на премиера Бойко Борисов. Доказателства все още няма. Има обаче прекалено много съвпадения.

Главна прокуратура ще разследва сигнала за поискан подкуп от 1 млн лв от американска фирма, интересуваща се от "Химко" - Враца. ДАНС също ще рови как и защо се е стигнало до сигнала. Рекетът извършил някой си Богданов, представил се за съветник на премиера Бойко Борисов.

Такива случаи има денонощно. Скандалът с искания подкуп от 500 000 евро за „Химко“ е съшит с бели конци. Това каза пред Нова телевизия Севделина Арнаудова, директор на пресслужбата на Министерски съвет.

Припомняме, че президентът на компанията ANJ Group Ян Аронов, преди десетина дни депозира писмо в МС, след това и в Главна прокуратура, в което сигнализира за корупционни практики. Призовава също премиера да се намеси. В медиите бе изнесено и писмото от инвеститора, в което се твърди, че му е поискан подкуп за сделка с "Химко".

Миналата седмица бе разпространена информация, че фалиралият завод е придобит за 11,7 млн. лева от фирма, близка до депутата от ДПС Делян Пеевски. Малко след това се появи информация, че Борисов е сигнализирал ДАНС и прокуратурата за писмото на инвеститора, в което говори за подкуп. Ян Аронов твърди също, че са платени едни 15 000 евра на синдика Росица Томова.

И  се понесе в публичното пространство.

Кой е Богданов и наистина ли би могъл да е тайнственото лице, представило се за съветник на премиера?

Медиапул от 02.06.2015 г.

"С най-голяма сметка (в КТБ) като физическо лице е била съпругата на бившия председател на директорския борд на летище "София" Димитър Богданов – Биляна. По 11 сметки тя е имала над 8 млн. лв., като е успяла да ги спаси почти всичките. При затварянето на КТБ на 20 юни по сметките и са останалите скромните 244 хил. лв. Самият Димитър Богданов е имал над 3.3 млн. лв., но към датата на поставянето на банката под особен надзор по сметките му са останали гарантираните 191 856 лв.
... Справка в информационната система ДАКСИ показва, че Димитър Богданов е бил в управлението на 18 фирми, които са в процедура по фалит или са обявени вече в несъстоятелност. Сред тях са "Нипроруд", "Диана Тур", "Топлофикация Перник", "Дунавия", "Кремиковци Трейд" и други".
Можем асмо да гадаем как Богданов и съпругата му са спечелили над 11 милиона и как са узнали, че трябва да ги изтеглят милионите в навечерието на удара срещу КТБ.

"Капитал" от 28.08.2015 г. пък описва как "Летище София" ще трябва да плати 42 млн долара на кувейтско-саудитския консорциум МАК/АДМАК за строителството на новата пистa. Преди да плати въпросните милиони обаче, държавната компания ще трябва да направи разход за адвокатска защита, пише изданието. А въпросните 610 хил. лв. без ДДС ще отидат не другаде, а в кантората на адвоката на Делян Пеевски - Александър Ангелов "Авиора консулт". Летището, разбира се, има нужда от правна защита. Проблем обаче е нелогичността на избора, липсата на аргументи как се е стигнало до него. Поканени са три кантори - "Камбуров и партньори", "Георгиев, Тодоров и ко" и "Авиора консулт". Първите две са големи и известни с опита си в арбитражните дела. За победител обаче е избрана младата и без арбитражен опит "Авиора консулт". Решението е взето бързо на 9 януари 2013 г., а на 15 февруари 2013 г. е сключен и договорът.

Едноличен собственик на капитала на "Авиора консулт" е Александър Ангелов. В публичните си изяви банкерът Цветан Василев съобщи, че именно през 44-годишния адвокат Делян Пеевски е поискал да му се прехвърлят безвъзмездно пакетите от акции на БТК, двата мултиплекса, "Дунарит" и "Петрол" и след отказа на банкера е последвало срутването на КТБ.

Ангелов стана известен на публиката миналото лято, след като придобива една трета от акциите на футболен клуб "Левски". После той изплува и от мистериите около "Булгартабак", след като на общото събрание на акционерите от 16 юли е отговарял от името на холдинга на въпросите на миноритарните акционери, а участието му не е вписано в протокола.

Когато се решава адвокат на "Летище София" да е човекът на Пеевски Александър Ангелов, председател на борда е именно Димитър Богданов. Богданов също е юрист и е бил синдик в немалко компании. Той влиза в съвета на директорите на 23 септември 2009 г. и става негов председател, а на 5 октомври 2012 г., е преизбран.

Източниците на Фрог нюз съобщиха още, че Димитър Богданов е личен приятел и юридически съветник на Александър Сталийски. Същият Сталийски от кръга "Котараците", приятел на премиера и негов партньор на карти. Сталийски пък се оказа със спестявания (заедно с половинката си Вили Сечкова) от близо 30 млн в КТБ, без някоя институция да се поинтересува откъде са тези пари и платени ли са данъци върху тях.
В мрежата се тиражират мнения и коментари за Димитър Богданов отдавна. Той е описван като "събирач на парсата" на "Котараците", посредник в сделки на Пеевски, Сталийски и Ангелов. От 2009 година насам е споменаван и като близък до премиера, което го прави почти несменяем шеф на "Летище София". Често се позовавал на близостта си с Борисов пред различни бизнесмени и политици. Друг е въпросът, дали това е ставало със знанието на самия Борисов или по инициатива на Богданов, Пеевски и компания.

Възможно е Богданов на "котараците" и Богданов "съветника" от крими сагата около "Химко" да са две различни лица. Но ако ДАНС и прокуратурата се отнасят сериозно към проверката на случая, би трябвало да изяснят това. Както и дали някой не е създал капан, за да вкара Борисов в него.