събота, 27 февруари 2016 г.

Бойко Борисов - майстор на късия разказ

Бойко Борисов с младежи от ГЕРБ.
Кратки съботни разкази сътвори премиера Борисов на семинар на младежката организация на ГЕРБ.

Премиерът Бойко Борисов обяви, че след 20 дни очаква атака срещу себе си заради борбата с контрабандата, спрените обществени поръчки и мерките на кабинета.

"Такива компромати ще чуете за мен, но това ще стане след 20 дни. Сега още всички са шокирани и стреснати. Няма да има милост за никого. Водим битка срещу монополите, контрабандата и лошите практики", каза премиерът Борисов.

Уточни, че не се бори нито срещу Златев, нито срещу Пеевски, но държи на принципите.

"Не сме срещу някоя фирма, но не може горивата да са толкова скъпи. От вчера тече операция по бензиностанциите", обяви той. Каза, че по пътя от София до Сандански видял три малки странни бензиностанции, на които пишело, че горивото е по-евтино.

"Пратихме шпиони, те заредиха и поискаха фактура, но не им дадоха. Две от тези бензиностанции са вече затворени", разказа Борисов.

"Трябва да сте редки тъпанари, за да не вземете тези милиарди помощи, които сме заделили за саниране на блоковве. Идете в Благоевград при кмета Атанас Камбитов и вижте какво прави. Той е националният отличник. Всъщност те в Благоевград са си тарикати открай време и първи започнаха процедурите".

"Напролет започам да санирам къщата си, защото от 20 години, откакто е построена, не е пипана. Ще извикам всички да видят какви пари харча, за да няма спекулации. Дограмата е стара и много духа", разкри още Борисов.

Борисов от гръцката граница: Ако не се решат проблемите, ще предприема сериозни стъпки

Преди минути преминах границата с Гърция и се срещнах както с българските полицаи и митничари, така и с гръцките полицаи, митничари и фермери. Казах им, че това, което правят е пълно безобразие и до този момент България винаги, на всички срещи на високо ниво, е подкрепяла своите гръцки приятели и съседи. Това написа Бойко Борисов на профила си във фейсбук.

Ако не си решат проблемите в най-скоро време, категорично им заявих, че лично ще предприема много сериозни стъпки. Явно, че дипломацията не помага. Надявам се, че този път ще ме разберат правилно, написа още българският премиер.

"Шествие за правосъдие" днес от 12,00 ч.

"Шествие за правосъдие" с искане за започване на дълбока съдебна реформа и борба с корупцията ще се проведе днес. То ще започне в 12.00 ч. пред Съдебната палата и ще завърши в Градската градина. Организатори са  гражданската инициатива "Правосъдие за всеки".

С шествието организацията ще отбележи влизането на предложенията ѝ за съдебна реформа за обсъждане в пленарната зала, след като две парламентарни комисии го одобриха.
 
От инициативата допълват, че подписката, с която седемте предложения стигнаха до парламента, "ни дава легитимацията да изискваме оформянето им в нов конституционен законопроект". "Ние вече действаме за това с кампанията "Известие за правосъдие" и започнахме срещи с депутати", посочват от организацията.

Предложенията на "Правосъдие за всеки" вече бяха одобрени на първо четене от комисията по правни въпроси.

Предложенията са следните:

1. Да се премахне методическото ръководство на Главния прокурор върху дейността на всички прокурори.

2. Да се намали мандатът на главния прокурор от 7 на 5 години и работата му да се оценява след първите три, да се намали мандатът и на членовете на ВСС от 5 на 3 години.

3. Да се създаде длъжност "заместник главен прокурор за борба с корупцията", независим от главния.

4. Да се намали парламентарната квота във ВСС от 11 на 7 членове, и те да се избират с квалифицирано мнозинство от 2/3 от депутати.

5. Да се раздели ВСС на две колегии - съдийска и прокурорска.

6. Да се въведе явно гласуване във ВСС.

7. Всички административни актове да могат да се обжалват.

Украйна готви специално звено на гвардията за връщане на Крим

Украйна създава специално звено на националната гвардия, което да се готви за връщането на Крим.

Това обяви в ефира на телевизия „1+1“ украинският вътрешен министър Арсен Аваков.

Новото подразделение се създава от депутатите от Върховната Рада и Министерството на вътрешните работи на Украйна.
Ще си върнем Крим, когато сме силни и сме готови, подчерта той.

Според Аваков Русия е успяла да анексира Крим, защото преди две години, след Майдана, силовите структури на страната са били слаби.

Сега Украйна трябва да направи нова армия, национална гвардия и полиция, смята още Аваков.

Москва анексира Крим през пролетта на 2014 г., след като в автономната област се проведе референдум за присъединяването на Крим към Русия.

Любопитно: Как псуват в Европа

Американското издание Vice събира най-големите умове измежду своите кореспонденти и приятели на кореспонденти, за да поведе читателя из чудния свят на международните псувни.

Фокусът е основно върху 8 европейски страни.

Плюс Сърбия, която е извънпланетарна дестинация, що се отнася до псуването.

Вижте как се псува и обижда по света, така че, когато идете на екскурзия или ви се наложи да поживеете в някоя различна култура, да не се чудите как да реагирате, когато попаднете в задръсване, изпуснете си превозното средство или пък някой ви бутне (и не дай си Боже, обере) на улицата.

Италия

Едно от най-чудесните неща относно италианските псувни е, че речникът е толкова богат, че дори можеш да проведеш напълно смислен разговор с някого, единствено използвайки проклятия.

Италианските "лоши" изрази се използват в езика често като междуметия или като възклицателни изречения, които покриват широк спектър от емоции. "Cazzo" и "minchia", които се използват в смисъла на българското "ебаси, мамка му" (в буквален смисъл значат "кур", "хуй"), както и "merda" ("по-дяволите" и "ебаси"), и "figa" ("путка") се използват, за да се изрази какво ли не - от разочарование, през изненада, до силно задоволство.

Ако искате да обидите някого, най-големият брой псувни засягат - съответно - членовете на семейството: "figlio di puttana" (кучи син) или "mortacci tua" (което засяга умрелите в семейството на онзи, когото искате да обидите. Преносният превод е: "майната ви".

Да се псува на Господ, на Дева мария, на Иисус също е често срещано в Италия, основно като тези имена се смесват с обидни думи, нарицателни или имена на животни. За разлика от другите видове италиански псувни, религиозните такива обикновено са сложни и многословни изрази, които са ясно артикулирани: и колкото по-дълги са, толкова по-добре.

Най-добрата псувня в италианския език идва от централна Италия и гласи нещо подобно: "Li mortacci tua, de tuo nonno, de tua madre e dei 3/4 daa palazzina tua", което се превежда: "Да ти еба твоите мъртви роднини и тези на дядо ти и тези на майка ти и тези на три четвърти от хората в твоя жилищен блок".

Сърбия

Магда Янич от офиса на Vice в Сърбия разказва за псувните в западната ни съседка (на чието многословие и красноречие всеки българин се възхищава). Ако Сърбия е богата на нещо, пише Янич, то е на псувни. Известният сръбски линвист Вук Караджич, който е и реформаторът на сръбския език и автор на първия речник на сръбски още през 19 век забелязва това богатство и започва да описва и събира народни сръбски обидни думи и изрази.

Характерното за сръбските псувни е, че най-близките хора на сърцата ни най-често "обират пешкира", пише Янич.

"Jebem ti mater" е най-често срещаният израз, който има безброй модификации, като например блестящото: "Jebo te bog mater picko" (нещо за господ и оная работа на майка ти - псувня, която никой българин не смее да каже).

Много от псувните в Сърбия се въртят около вагините, a "Pizda ti materina" (пичка ти майчина) е най-най милият вариант, който можете да чуете за "Добро утро", докато вариантите на "еба бременната ти жена в гъза" и „Нека куче да ебе майка ти в путката" са по-скоро за "Добър ден".

Ако искате да засегнете някого на мъжко достойнство, кажете му нещо хомофобско, като например: "Да ти се отщят путките и да ебеш само курове".

Ако искаш да изпълниш обаче целия си патриотичен сръбски дълг, трябва да напсуваш някого по линия на семейството. Започни с псувня към всички мъртви в рода му, към неговите предци и наследници, а след това прокълни "цялото му семе". Накрая можеш просто да обобщиш с "да еба целия първи ред на твоето погребение".

По-възпитани, но също успешни псувни са тези от рода на "Ще седна на устата ти" и "Ще седна на гърба ти".

Една от най-хитроумните, но и възпитани псувни, без съмнение е "Da Bog da ti se sve u kući osušilo, osim veša" ("Да ти изсъхне всичко у дома. Без прането")

Франция

Съвременните френски псувни са крайно слаби и неизразителни в сравнение с онези, използвани през Средновековието. Оттогава, та чак до 18 век, всички - от селяните до аристократите - са използвали думи като "gourgandine" (проститутка) или възклицанието "sacrebleu" - което е трудно за превод, защото е свързано с "божията кръв" или раните на Христос по време на разпъването му. С една дума - неразбираемо възклицание за православните...

В онези, по-вълнуващи времена, французите са се наричали един друг "jean-foutre", а сега са по-малко креативни: те единствено използват хомофобски псувни като "fiotte", "tarlouze," или "connard", "pute" ("кучка", "курва") или "salope" ("кучка", "курва").

За щастие, французите все още имат и малко по-достойни цели изрази, като например "Va te faire mettre", което се превежда като "Върви по дяволите", "Разкарай се" или простонародно: "Еби се".

Румъния

Михай Попеско от Румъния обяснява, че псуването в страната има своите три "стълба". Единият, разбира се, е майката. Вторият е оралната любов, а третият е Христос.

Най-широко използваният "мръсен" израз в Румъния е "muie", което грубо се превежда като "Духай".

Най-използваната псувня в румънския е "Să mă fut în mă-ta", което се превежда като "Ще ти еба майката". Затова и никой не бива да се учудва, че според румънската статистика на PornHub, "майка" е най-търсената дума от години.

Около 81% от румънците са заявили, че изповядват православието, но повечето от тях обаче всъщност изпoлзват в ежедневието си израза "Futu-ți Cristoșii și Dumnezeii mă-tii" който праща на "майната им" всичките Христоси и Богове. Да, точно така: Христоси в множествено число.

Холандия

За разлика от повечето източно и южноевропейски страни, обидата на майка не е особено на почит в Холандия.

"Ние използваме по-директен подход като пожелаваме цял ред смъртоносни болести, когато се ядосаме", разказва Туан Стофелс от холандския офис на изданието.

През годините псувните и обидите в Холандия са съдържали думите "klere" (холера), "pest" (чума), "tyfus" (тиф) "tering" (туберкулоза), and "pokke" (шарка).

Напоследък е модерно да се обижда на "kanker" (рак).

Това е любимата холандска обида в последните години, но и е най-противоречивата, защото наистина ракът е доста по-разпространен проблем в съвременния свят, отколкото, да кажем, чумата. Та току-виж си обидил някой, който наистина е болен...

Въпреки това "kanker!" се използва във всякакви ситуации - например, когато си заключил и излязъл, но забелязваш, че си си забравил телефона вкъщи.

Може да се комбинира и с други думи, например за някoго, когото не харесваш: "kankerlul" (комбинация между "пенис" и "рак"), за жена, която не харесваш е: "kankerhoer" ("рак" и "кучка").

Тези болести обаче могат да се използват също така в абсолютно положителен смисъл: като например, когато си много зает, се казва "teringdruk" ("туберкулозно зает" в смисъл на "страхотно зает"), а ако си изкарваш чудесно с някого - можеш да му обясниш чувствата си с думите "kankergezellig" ("рак" и "забава") - в смисъл "страхотно си забавен".

Австрия

В Австрия, когато някой наистина ти досади, просто му викваш "hure!" което се превежда като "кучка", "курва" и е толкова използвано, колко и "ебаси" и "ебати" в България.

Според Маркус Луст от Vice, голяма част от австрийските псувни са свързани с части на тялото. Понякога можеш да наречеш някого "beidl", което значи "кур". "И като много други велики нации на света, и ние наричаме хората "задници", разказва Луст.

Много австрийци биха нарекли онези, които не харесват "schwuchtel" или "mongo" - синоним на гей или човек с недъг. Тези обиди могат да се използват и за предмети - сякаш предметите могат да бъдат недъгави или обратни. Когато искаш да кажеш на някого да се разкара, обикновено се използват думите: "Geh scheißen!" (Нещо като "Отивай да сереш")
Дания

Всички сериозни датски псувни включват яденето на ужасяващи неща. Става дума за изрази като "satanedme" ("Сатана, изяж ме") или "kraftedme" ("Рак, изяж ме").

Датчанинът Алфред Мадокс дава пример: "Да кажем, че някой те бутне и си изпуснеш книгата на Х.К. Андерсен, която си четеш. Тогава ти му казваш: "Ето защо Сатаната ме яде!"

Други датски псувни са: "skidespræller" (невероятна комбинация от думите "лайна" и "влечуго"), "kors i røven" ("кръст в задника") и "røvbanan" (комбинация от "задник" и "банан").

Гърция

Гърция и псувните просто си принадлежат, пише Павлос Тубекис. Една от най-използваните думи е "malakas", което се използва за какво ли не: братко, приятелю, копеле, пич...

Гърците имат израз, който означава "да сера на гроба ти". Друг често срещан обиден израз е "По-добре дай тези пари на лекаря" - което се използва, когато искаш да си купиш нещо в магазина, но е твърде скъпо - явно често срещана ситуация в Гърция напоследък. Има се предвид: продавачът да иде на лекар, за да си прегледа главата, защото е луд да иска толкова пари за някакъв боклук.

"Na se pane tesseris" е друг израз, който няма точен превод, но се отнася до момента, в който лежиш в ковчега, а роднините ти те носят към гроба. Груб превод: "Умри".

През 80-те и 90-те години в Гърция се ражда (и съответно умира) една псувня, която се превежда грубо като "Нека ти изгори видеото". Ако не я разбирате, значи не можете да си представите колко скъп е бил по онова време един видеорекордер. Или изобщо не знаете какво е това.

Германия

Много хора биха очаквали германците да имат хубави, стабилни псувни, с които да избиват напрежението от усилените си работни дни. Нищо подбно.

Според Барбара Дабровска от Vice традицията на обидата и псувнята сериозно е заобиколила добрата стара Германия. Класическите германски псувни звучат като опитите на непослушно дете да каже нещо лошо, но не знае точно как.

Като "Dumme Kuh" ("тъпа крава"), например, "Pissnelke" (дума за скучно момиче) или "Flachzange" (нарицателно за "идиот").

В сравнение с други страни, германските обиди са по-фокусирани върху фекалните дейсвия и задните части, отколкото върху сексуалните актове.

Най-известната германска псувня за износ е "Scheiße" (лайно), докато "Arschloch" (задник) също е доста популярна.

Най-добрите псувни реално навлизат в Германия с появяването на хип-хоп музиката. Преди това немците изобщо не са знаели, че е възможно ебането на майката, а думи и изрази като "Hurensohn" (кучи син) и "Ich ficke deine Mutter" ("Да ти еба майката") не са съществували.
Испания

Като силно католическа страна, още от деня, в който Иисус е бил роден, Испания има серизен принос в псуването на Господ. Повечето обиди се въртят около плюенето в окото на Бог, Иисус, неговата майка Мария и целия останал антураж.

За жалост, както докладва Хуанхо Вийалба за Vice, великата испанска традиция на псувнята постепенно се убива от политическата коректност. Все още обаче са останали някои стари пичове по улиците, които казват неща от сорта на:

"Me cago en la puta madre de Jesús, en su padre, y en toda su jodida corte celestial" (Сера на кучката-майка на Исус, на неговия баща и на целия шибан божествен кралски двор).

Вийалба си спомня, че когато неговият дядо е бил много ядосан на някого е казвал: "Me cago en su corazón" ("Сера на сърцето му").

Така че, ако наистина искате да обидите някой на испански, съсредоточете се върху срането - около, над, под или поне в близост до - някой светец.

На тази дата: 27 февруари 1933 г. в Германия е подпалена сградата на Райхстага

1933 г. в Германия е подпалена сградата на Райхстага. Палежът на парламента на Германия в Берлин е извършен около 21.25 ч. Пожарът е потушен към 23.30 ч., но пленарната зала е напълно унищожена.

В близост до Райхстага е заловен полугол 24-годишният нидерландски комунист Маринус Ван дер Любе. Той веднага признава, че е действал сам с намерението това да послужи за знак за всеобщо въстание. Според признанията му той счупва прозорец, влиза в сградата и, използвайки подпалки и ризата си, запалва огън.

Доброволно се предава германския гражданин и заместник-председател на комунистическата фракция в Райхстага Ернст Торглер. На 9 март в берлинския ресторант „Байернхоф” са арестувани тримата българи Георги Димитров, Васил Танев и Благой Попов, които също са обвинени за палежа.

На мястото на инцидента веднага пристигат Херман Гьоринг, Йозеф Гьобелс и Адолф Хитлер. Хитлер и Гьоринг са убедени, че актът е заговор на комунистите. Събитието е използвано от режима на Хитлер, който става канцлер само месец по-рано, за да въведе диктаторски мерки в Германия: обявява извънредно положение и приканва президента Паул Хинденбург да подпише декрет, с който да отмени редица граждански права, залегнали във Ваймарската конституция.

Забранена е Комунистическата партия на Германия (КПГ), започва усилено гонение на леви политици - за няколко дни са арестувани около 4000 комунисти, както и лидери на партии (социалдемократически и либерални), включително депутати. Анулиран е изборният вот от 5 март с.г. за комунистите, като мандатите им са предадени на Нацистката партия. По този начин НСДАП и нейните съюзници събират необходимите 2/3 от гласовете и прокарват (441 гласа „за”, 84 гласа „против”) закона, дал на Хитлер неограничена власт за четири години.

Съдебният процес започва на 21 септември 1933 г. в Лайпциг и остава в историята като Лайпцигски процес. Доказателства по обвинението са събирани в продължение на шест месеца. Свидетели на обвинението са полицейски служители, Херман Гьоринг и Йозеф Гьобелс.

Събитията в Германия, международните протести и енергичната съдебна защита, проведена от Георги Димитров, превръщат процеса в световна новина. На 31 декември прокурорът оттегля обвинението. Четиримата обвиняеми Ернст Торглер, Георги Димитров, Благой Попов и Васил Танев са оправдани от германския съд поради липса на доказателства. Маринус Ван дер Любе получава смъртна присъда и е екзекутиран.

Торглер е изпратен в концлагер, но през 1934 г. дава обещание повече да не се занимава с политика и е освободен през 1935 г. Изключен е от КПГ. Българите получават политическо убежище в СССР и заминават за Москва (1934 г.).

Вицове, февруари 2016 г.

СмЕх


Лондон. Нощ. Мъгла.
- Господине, извинете! Турист съм и не мога да се ориентирам в това лошо време... Накъде се намира Темза?
- Натам - сочи непознатият.
- Нищо не се вижда! Сигурен ли сте?
- Да. От нея излизам...

***

Всички маркетолози и мърчъндайзери на света са безсилни пред мъж със списък за покупки в ръка.

***

В лудницата:
– Как е онзи пациент, който се мислеше за Иван Асен Трети?
– Оправя се малко по малко. Сега се мисли за Иван Асен Втори.

***

САЩ. Препълнен автобус. Негър и бял мъж се сбили. Шофьорът спрял автобуса и казал всички да излязат и да се подредят пред автобуса. Попитал какъв и проблема. Негърът казал:
- Отвратителна дискриминация! Белите постоянно ни унижават! Трябвало те да стоят отпред в автобуса, защото били бели, а ние черните - отзад.
Шофьорът казал:
- Мен това не ме вълнува, защото съм далтонист - всичко виждам в зелено! И сега всички да се качват в автобуса - светло зелените отпред, тъмнозелените отзад.

***

Във връзка с препоръките на Европейския съюз на всеки депутат ще бъдат дадени по 10 000 евро за да бъде приет закона срещу корупцията.

***

Всяка сутрин нови вицове

петък, 26 февруари 2016 г.

ММА клуб обяви дни на отворените врати за биячите от околовръстното

Състезателите от Боен Клуб "България" отправиха доста заплашителна официална покана към биячите от Околовръстното, които нанесоха побой с палки на бившата ни национална състезателка на троен скок Мария Димитрова и съпруга й Васко Наумов. 

Оказа се, че единият от биячите е участвал в състезание, в което е посрамил България.

Цялото изявление на ММА състезателите:

ДНИ НА ОТВОРЕНИТЕ ВРАТИ ЗА БИЯЧИ

Всички знаят за случая с "биячите на околовръстното". Вече се знае за Георги Близнаков и липсата му на умения. В състезанието "Битката за Балканите" между Румъния и България през 2010 г., колегите му в националния отбор трябваше с кръв да заличават позорното му представяне, излъчено и по Евроспорт. Но тези индивиди от бандата му, пребила момче и момиче с палки, бяха обявени за шампиони по бокс, кикбокс и какво ли още не! Освен всичко друго, ТЕ СА СРАМ за хората, които спортуват!!!

От "Боен Клуб България" обявяваме: "Дни на отворените врати за биячи".

След като в рамките на предните две седмици, така или иначе "възпитавахме" такива образи по паркинги и молове....ето, една чудесна възможност за всички биячи. Имаме два ринга, една клетка и много на брой желаещи, които ще коригират пропуските Ви в първите седем и последващи години! Mястото е известно София, бул."Цар Борис" III, No.224 , зала "Боен Клуб България". Вие сте на ход!!!!"

Борисов подписал меморандума, реформаторите не

Вицепремиерът и лидер на ДБГ Меглена Кунева съобщи, че премиерът Бойко Борисов вече е положил подпис под меморандума за ускоряване на реформите, които е допълнение към коалиционното споразумение на управляващите. Тя поясни, че следващата седмица това ще трябва да направят и лидерите на партиите от Реформаторския блок.

"Това беше много политически коректно от страна на премиера и аз го оценявам", заяви Кунева.

До момента подкрепа са заявили само ДБГ и СДС. В меморандума се предвижда ускоряването на реформите в правосъдието, здравеопазването и образованието, както и приемането на антикорупционен закон.

Същевременно военният министър Николай Ненчев, който е и лидер на БЗНС, бе резервиран, относно меморандума. Той обясни, че политическото ръководство на БЗНС ще обсъди утре дали да подпише документа. Ненчев обясни, че в БЗНС имат съмнения дали да подкрепят меморандума, защото две от партиите в Реформаторския блок - ДСБ и НПСД, както и Гражданския съвет, няма да го подпишат.

Ненчев изтъкна, че от БЗНС са очаквали по-конкретни срокове за съдебната реформа и антикорупционния закон. Той не изключи възможността да се оттегли от поста военен министър ако БЗНС реши да не подписва споразумението.

"От първия ден, в който съм в политиката, се водя само и единствено от морални съоръжения, а не от интереси. Съобразно решенията на политическата организация ще преценя моето поведение", каза Ненчев.

Палестинският посланик заподозря Израел за убийството на Зайед в София

Дипломатическата мисия на Палестина в София няколко пъти е искала охрана, но Външно министерство не се е вслушало в молбите й. Това стана ясно по време на официално изявление пред журналисти на палестинския посланик д-р Ахмед Ал Мадбух.

То е по повод убийството на палестински гражданин, станало тази сутрин на територията на посолството.

„Отговорът беше, че Министерството на външните работи е направило проучване кои чуждестранни дипломатически мисии не са ставали обект на посегателства в последните 20 години”, коментира посланикът по повод убийството в двора на посолството.

По тази причина преди около 7 години охраната на посолството на Палестина била свалена, тъй като то попадало сред дипломатическите мисии, които не са ставали обект на посегателства.

Припомняме, че убитият Омар Зайед е издирван от израелските власти за доизтърпяване на остатъка от наложеното му наказание „доживотен затвор“ по присъда на съд в Йерусалим от 23 декември 1986 г. Той е осъден за убийство.

Трупът му тази сутрин бе открит в двора на посолството на Палестина в София. По данни от прокуратурата мъжът е починал вследствие на упражнено насилие.

Мадбух обясни, че тази сутрин, когато са дошли на работа, са намерили Омар Зайед проснат край задната врата на посолството, където има гаражи. Той е бил още жив. Сигнализирали са Спешна помощ, която е извършила спасителни манипулации, но въпреки това Зайед е издъхнал.

„Омар е един от палестинските борци, от борците на палестинския народ, който е водил съпротива срещу окупацията и е изпълнил своя дълг към земята и народа си”, коментира още посланикът.

По думите му убийството е резултат на това, че израелската окупация е продължавала да преследва Омар Зайед.

Стана ясно още, че палестинското президентство е сформирало следствена комисия, която ще участва в разследването с българските органи. Комисията още утре сутринта ще пристигне у нас.

Очакваме резултатите от следствието и аутопсията, за да разберем какво се е случило, подчерта посланикът. „Смятаме, че онези, които продължават да го преследват, може да са извършили нещо срещу него”, изтъкна той.

Към момента от посолството не са получили отговор на въпросите си, нито пък информация за версиите, по които разследващите работят.

Според посланика израелската окупация е заплаха за всички синове на народа им. „Всеки палестинец, който води съпротива срещу тази окупация, е под заплаха, въпреки че международното право ни признава правото да оказваме съпротива срещу окупацията с всички средства, с които разполагаме”, каза Мадбух.

По повод факта, че жертвата има присъда, за която е търсен, посланикът уточни, че според българската прокуратура давността за този случай изтича през 2020 година. По думите му логически погледнато би следвало абсолютната давност да изтече в края на настоящата година, защото би следвало да се счита от момента на произнасянето на присъдата. Това било мнението на мнозина от местните адвокати, с които са проведени консултации.

Посланикът уточни още, че Омар Зайед е имал постоянно пребиваване в България, поради което е трябвало да се подчинява на българското законодателство.

Стана ясно още, че той не е бил дипломат.

Омар Зайед, търсен от Израел, е убитият в палестинското посолство

Омар Зайед, чиято екстрадиция от България иска Израел, е убитият в двора на палестинското посолство.

Откритият в двора на палестинското посолство Омар Зайед е бил бутнат от етаж на дипломатическата мисия. Това е една от първоначалните версии по случая, съобщи БНТ.

Палестинецът е търсен, за да излежи доживотна присъда за убийство, произнесена преди близо 30 г.

Арабинът, който живее у нас от началото на 90-те години, беше  обявен за общодържавно издирване, след като не бе открит на адреса си.

Израел иска да върнем палестинец - баща на 3 деца български граждани
на българските власти е било отправено искане от Израел да предадат за доизлежаване на присъда доживотен затвор палестинския гражданин Омар Наиф Хасан Зайед, който живее у нас от 22 години.

В същото време арабската общност в България се готви за демонстрации и актове на гражданско неподчинение, опасявайки се, че ако изпълнят искането на израелците, властите в България ще създадат твърде опасен прецедент, който може да застраши много от тях и съответно да пренесе у нас част от искрите на близкоизточния проблем.
Израелските власти издирват 51-годишния Омар Зайед за участие в убийство на техен гражданин, извършено през 1986 г., когато е бил на 22 г.

По онова време
Омар е член на
Народния фронт
за освобождение

на Палестина Заедно с брат си Хамза и още един палестински младеж са арестувани, осъдени и хвърлени в затвора “Аялон”. По-късно Омар обявява гладна стачка, преместен е в болница във Витлеем, откъдето бяга в Сирия. В началото на 90-те години на миналия век пристига в България. Започва да работи при чичо си, по-късно с негова помощ започва малък частен бизнес. Жени се и заживява у нас. Съпругата му Рания има български паспорт. Раждат им се син, дъщеря и накрая двама близнаци, единият от които умира. Погребват го в Бояна и Омар често е забелязван да ходи на гроба му. Семейството има магазин на Женския пазар в София, живее в добре обзаведен апартамент в жк “Банишора” и води съвсем нормален живот.

И така до миналата година когато у тях идва полиция. Униформените носят прокурорска заповед за ареста на Омар. След като претърсват цялото жилище, включително и под леглата, и не го намират, полицаите отвеждат най-големия му син - 19-годишния Мохамед, в СДВР.

“Никога не сме имали проблеми с полицията, затова малко се уплаших. У нас влязоха 5-има души, долу имаше още на три места по двама души, сякаш баща ми е най-големият терорист. Но в СДВР се държаха много културно. Питаха ме къде е баща ми, писах обяснения... Не виждам причина да отнемат баща ни от нас”, казва Мохамед.

Макар и преодолял първоначалния стрес заедно с по-малките си брат и сестра - 17-годишната Диана и 13-годишния Ахмед, той продължава да се страхува, че може да загуби баща си за много дълго време. Майка им Рания изглежда още по-притеснена, защото, ако Омар бъде екстрадиран, тя и децата може би никога повече няма да го видят.

“Омар Зайед
никога не е
живял под чужда
самоличност, не
се е крил, дори е
много активен

на всички палестински мероприятия, които правим, помогнал е на много хора, затова всички го познават, обичат и уважават”, разказва д-р Ибрахим Дугмуш - влиятелен представител на палестинската общност в София. Той е и един от организаторите на т.нар. Ден на арабския гняв в София - серия от протести пред Министерството на правосъдието, прокуратурата и посолството на Израел.

“Утре израелците могат да поискат всеки един от нас, това не е проблем само на Омар или на неговото семейство, затова ние няма да оставим тази работа така и това трябва да бъде ясно”, категоричен е д-р Дугмуш.

Заедно с други уважавани членове на арабската общност той е предприел серия от срещи с парламентарно представени политически сили. Срещат се с много хора и разясняват случая на Омар.

След като за казуса онзи ден съобщи и “Ал Джазира”, палестински и арабски активисти се организират за демонстрации и внасяне на протестни писма в българските дипломатически представителства в Йордания, Швеция, Испания, Германия и другаде.

“В България
живеят
пенсионирани
офицери от
Мосад, убивали
наши граждани, това означава ли, че трябва да започнем да се дебнем по улиците на София и да правим проблеми?”, пита риторично д-р Дугмуш, по-известен с партизанския си прякор от младини - Абу Кандил.

През в. “24 часа” от посолството на Израел в София потвърдиха за искането за екстрадиция на Омар Зайед и допълниха, че за тях това е престъпник, избягал от правосъдието.

От преписката на прокурор Йосифов, завеждащ международния отдел на Върховната касационна прокуратура, става ясно, че през годините израелските органи са “положили значителни усилия” да намерят местопребиваването на Омар Наиф Хасан Зайед.

Възможно ли е повече от 20 години израелците да не са могли да разберат къде е Омар Зайед, при положение че той наистина не е правил никакви усилия да се укрива? Дори е кандидатствал два пъти за български паспорт.

На този въпрос д-р Дугмуш е още по-категоричен: “Няма как да не знаят, особено при тези отношения, които България и Израел поддържат от години. Израелците знаят всичко в България!”.

Според него обаче казусът на Омар е бил възбуден заради новата вълна от палестинско-израелско напрежение, особено след като Палестина стана член на Международния наказателен съд. По решение на палестинското ръководство всички документирани израелски престъпления се предават на Международния наказателен съд. От своя страна израелците пък започнали да

вадят от архивите
всички стари
знайни и незнайни
преписки

и така, според д-р Дугмуш, се стигнало до сигнала към България за Омар Зайед.
Той е изпратен по имейл до българското Министерство на правосъдието. След което Върховната касационна прокуратура (ВКП) веднага се задействала.
След като на 23.12.1986 г. присъдата влязла в сила, Омар е настанен в затвора “Аялон”. На 26 април 1990 г. той е хоспитализиран в болница във Витлеем. На 21 май 1990 г. се възползва от обстановката и осъществява бягство и оттогава се укрива...”
Палестински приятели на Омар казват, че

след като избягал
от Витлеем,
отишъл в Сирия,
а после дошъл
в България,

където вече живеел чичо му. Именно той му помогнал да си стъпи на краката. Самият Омар също помогнал на много хора.

Абу Кандил твърди, че няма палестинец в София, който да не познава Омар, защото той бил човек с голямо сърце.

“Държавата трябва да ни помогне, ние с децата сме български граждани. 22 години с Омар живеем тук спокойно и нормално, без никакви нарушения, без проблеми, плащаме си данъците, помагаме на бедни и стари хора... Президентът трябва да се намеси”, казва Раниа Зайед.

19-годишният Мохамед, който следва социология и икономика в УНСС, е категоричен, че се чувства повече българин, отколкото палестинец и е горд с баща си.

Сестра му Диана, която учи в 18-о училище разказва как преди време пътували до Израел, за да видят палестинските си роднини в Дженин, на Западния бряг на река Йордан. Учудила се колко много лели, чичовци и братовчеди имат.

“Това е като едно много голямо семейство, което, за съжаление не можем да виждаме често. Но искам да отправя едно послание на израелците. Това, че ни отдалечиха от голямото семейство, не значи, че сега ще успеят да ни отдалечат и от баща ни”, казва Диана.

Д-р Дугмуш, който е дошъл при семейството, за да ги успокои и да ги увери в подкрепата на общността,

обещава на
17-годишното
момиче, че това
няма да бъде
допуснато и те
ще могат да
отраснат
с баща си

Казва още и на 19-годишния Мохамед да не се притеснява от това, че са го викали в полицията.

За твоите връстници в Палестина това е ежедневие, подхвъля той към момчето.
Да, но тук не е Палестина, а България и аз искам да живеем нормално, отвръща Мохамед.
Д-р Дугмуш и останалите палестински другари на Омар са наели адвокат, който освен всичко друго трябва да атакува целесъобразността на производството по давност, тъй като
според

българските
закони срокът
от 20 години е
минал отдавна

ВКП обаче има друго тълкуване на въпроса. Ето какво е то според прокурор Йосифов: “По отношение на изпълнение на наказанието на Омар Зайед Върховният съд на Израел признава доктрината contra non valentem agere non currit praescripto (неспособност за действие), което означава: погасителната давност не е приложима или давностният срок не започва да тече срещу лице, което не е в състояние да действа. В този случай бягството и

изчезването
на Зайед
възпрепятстват
израелските
власти да
изпълнят

неговата присъда Този аргумент е подкрепен от факта, че през годините израелските органи по принудително изпълнение са положили значителни усилия да го намерят.
Абсолютната погасителна давност по чл. 82. ал. 4 от Наказателния кодекс на Република България за изпълнение на наложено наказание доживотен затвор е 30 години.
Срокът за изпълнение на неизтърпяната част от наложеното наказание не е тъждествен с давностния срок за изпълнение на цялото наказание. В конкретния случай той се определя от правилата на чл. 82, ал. 4 и изтича на 21.05.2020 г. - 30 години, считано от датата на осъществяване на бягството...”

Контрапротест "за" строителството на втори лифт в Банско

Контрапротест "за" строителството на втори лифт в Банско беше организиран от концесионера "Юлен" пред Министерски съвет. Темата за втората "кабинка" се прехвърля като гореща топка между властите. Междуведомственият съвет първо прие строежа на втори лифт, след това го отхвърли по искане на премиера Бойко Борисов.

При пристигането си от Израел снощи Борисов заяви, че е изключително "за" построяването на втори лифт, но обясни, че за това трябва да се проведе публичен дебат, като в резултат от него може дори да преразгледа концесията, дадена още през 2001 г.

Откриха мъртъв човек в палестинското посолство

Сигнал за починал човек след упражнено върху него насилие е подаден от дипломат от палестинското посолство в София. От прокуратурата съобщиха, че на място е изпратен екип от прокурори и следователи, които разследват случая.

"Получен е сигнал от дипломатически представител от Посолството на Държавата Палестина в България за починало лице, в резултат на упражнено насилие, на територията на посолството. На място е изпратен екип от прокурори и следователи, както и съдебни медици", се казва в съобщение на прокуратурата.

Тази сутрин посланикът на посолството е дал разрешение и е предоставил достъп на разследващия екип до района на посолството за извършване на необходимите действия по разследването.

В момента се извършва оглед на местопроизшествие.

Разкрития: Синът на Ердоган финансира Местан с 20 млн долара

Синът на турския президент Реджеп Ердоган – Билял, има роля в създаването на новата партия на Лютви Местан ДОСТ (Демократи за отговорност, свобода и толерантност). Това съобщава турският вестник “Сьозджу”.

“Правителството на Партията на справедливостта и развитието (ПСР) успя да разедини политически и турците в България”, пише в. “Сьозджу”. Вестникът напомня, че изключеният от ДПС Лютви Местан се готви да създаде своя партия под името ДОСТ (приятел – на турски език).

“Скандал: един милион долара от Турция”, пише “Газетепорт”, като съобщава за твърденията, че Местан се е срещал с Билял Ердоган и че Ердоган му предоставил един милион долара. Според публикацията обещаната на Местан обща сума била 20 млн. долара, които щели да се покрият от таен фонд на турското президентство.

“Джумхуриет” и “Биргюн” също информират за публикациите в български медии под заглавия “И от кризата с България изникна Билял” и “Името “Билял” се забърка в кризата с България”. Те се позовават на публикации, които освен това пишели за поет ангажимент на изборите в България да бъдат осигурени 50 хиляди гласа от Турция за партия ДОСТ. Твърди се още, че прехвърлянето на обещаните пари щяло да става с посредничеството на посланика на Турция в София Сюлейман Гьокче, пише “Биргюн”.

Инициативният комитет за учредяването на партия ДОСТ ще се събере в събота, стана ясно в четвъртък. В столичния грандхотел “София” ще са повече от нужните по закон 50 души, сред които 5-имата депутати, напуснали ДПС с Местан, както и бившият шеф на ДПС в Кърджали Бахри Юмер.

Поддръжниците на Местан се надяват бързо да съберат нужните 2500 подписа, които са необходими за регистрацията на партията.

През последните седмици от ДПС нееднократно даваха сигнали, че от Анкара са притискали техни депутати, кметове и активисти да минат в редиците на ДОСТ.

На тази дата: 26 февруари 1851 г. В Шумен е основан първият български оркестър от Михай Шафран

Първият български оркестър.
В Шумен е основан първият български оркестър, негов ръководител е Михай Шафран.

Михай Шафран По народност унгарец. В България идва след потушаването на Унгарската революция от 1848-1849 и се установява в Шумен.

През 1851 година, със съдействието на заможния търговец Анастас Хаджистоянов, основава първия български оркестър от 12 човека, съставен от учители, занаятчии и търговци, който изпълнява валсове, мазурки, маршове, полонези, кадрили, турски шаркии, някои оперни откъси и български народни песни и хора и за кратко време става твърде известен.

В него свири на флейта даже и Панайот Волов. Оркестърът посещава и съседни градове.
Михай Шафран създава в Шумен и едно кафе-шантан, в което пеят и танцуват жени. По името на Шафран, и като аналог на турската дума шъфрънтъ , започват да наричат певиците и танцьорките шафрантии, т.е. леконравни жени.

Вицове, февруари 2016 г.

Добро утро!

СмЕх


- Иване, след  половин литър ще можеш ли да работиш?
- Ще мога.
- А след литър?
- Ще мога.
- А след  два?
- Няма да мога да работя, но ще мога да ръководя.

***

Блондинка си кара колата из града и на един светофар малко циганче почиства предното стъкло на колата. Платила му едно левче, но на следващия светофар гледа пак същото циганче и пак чисти! Когато видяла циганчето и на третия светофар, отворила стъклото и го попитала:
- Ще ти дам десет лева, ако ми кажеш как успяваш да си преди мен на всеки светофар?
- Како, ако ми дадеш двайсет лева, ще ти кажа и как да излезеш от кръговото…

***

Уникални са чудесата на гражданската авиация - закуска в София, обяд в Лондон, вечеря в Ню Йорк, багажа ти в Буенос Айрес...

***

Голямата акула(майка) ще учи малката акула да яде хора.
Голямата акула към малката:
Когато видиш човек във водата правиш 1 много голям кръг около него, след това още 1 по-малък и 1 още по-малък. След това се спускаш и изяждаш човека.
... Малката акула:
Добре бе мамо, не може ли направо да се засиля и да го изям!?
Голямата акула към малката:
Ако искаш да го ядеш с ла*ната…

***

На вратата се звъни:
- Добър ден. Събираме дарения за местния плувен басейн. Можете ли да ни помогнете с нещо?
- Няма проблем! Колко кофи вода да ви налея?

***

Всяка сутрин нови вицове

четвъртък, 25 февруари 2016 г.

Георги Лозанов подаде оставка от СЕМ заради телевизия "Пик"

Трима от СЕМ гласуваха регистрацията на тв "Пик"

Георги Лозанов подаде оставка като член и като председател на Съвета за електронни медии, за да не участва в гласуването на регистрацията на телевизия "Пик". Това се случи на днешното заседание (25 февруари) на СЕМ.

Колегите му ще гласуват оставката на следващото си заседание на 1 март. Така Лозанов ще напусне регулаторния орган месец преди края на мандата си и като председател, и като член на СЕМ.

Въпреки изненадващата оставка на председателя тв "Пик" получи регистрация, след като тримата в съвета - Анна Хаджиев, Анюта Асенова и Иво Атанасов гласуваха за това. "Нямаме основание да откажем", каза Асенова.

Телевизионна програма - наречена в Закона за радиото и телевизията "медийна услуга", която ще се разпространява по кабел и сателит, подлежи единствено на регистрация от СЕМ, а не на разрешение от страна на съвета. Членовете могат да откажат да я регистрират, само ако забележат нередности в попълнените документи. Такива нередности липсват за тв "Пик", обясниха от съвета.

Петият член на съвета - Мария Стоянова, не присъства, тъй като в момента е в чужбина.

За да подаде оставка, всеки член на СЕМ трябва да прочете пред съвета своето волеизявление.

ЕС обсъжда 2-годишно спиране на свободното придвижване в Европа

Вътрешните министри на ЕС обсъждат възможността за въвеждане на 2-годишен контрол по вътрешни граници в Шенген и Агенцията за брегова охрана.

Министрите на вътрешните работи от ЕС ще обсъдят първите текстове от законодателството за новата Агенция за сухопътна и брегова охрана.

По повод потока от мигранти през Гърция ще се проведе и дискусия за възможността за 2-годишно прекратяване свободното движение на някои вътрешни граници в Шенген, предаде БНР.

Мярката би дала юридическо основание на страни като Австрия и Германия да правят постоянни проверки по вътрешните си граници за максимум 2 години, ако се прецени, че Гърция не може да се справи с охраната на външната граница на ЕС.

За да се стигне до там, първо Европейската комисия трябва да прецени дали Атина до април е взела препоръчаните мерки за спиране потока от нелегално идващи хора през морската й граница и след това до месец май да направи предложение до Съвета по правосъдие и вътрешни работи.

Ден преди заседанието министри от Австрия, България, Словения, Хърватия и други балкански страни извън Съюза обявиха в декларация, че броят на идващите мигранти трябва да бъде намален и призоваха Гърция да спира на границата идващите бежанци.
Заради Балканския маршрут днес в Брюксел са поканени също турския, сръбския и македонския вътрешен министър.

Съветът ще гласува и част от текстовете по регламента за създаването на единна агенция на ЕС за охрана на морските и сухопътните външни граници. Група страни-членки, сред които и България обаче, имат резерви по предлаганите широки правомощия на ръководството на новата европейска структура.

Задържаха биячите от Околовръстното

Задържани са мъжете, които вчера пребиха шофьор на Околовръстното в София, след като им свирнал с клаксон, заради агресивно поведение на пътя, съобщи МВР.

"Две коли постоянно изблъскваха пътуващите по околовръстното, едната ме засече, затова подадох сигнал с клаксон и се престроих в дясна лента. Двете бяха черни, със затъмнени стъкла", разказа пострадалият мъж пред Нова тв.

Той е с три избити горни зъба, устата му е сцепена, има контузии в областта на носа и ръката. Човекът е бил принуден да спре, след като го притиснали двата автомобила.

„Удряха ме само с палки, не ме докоснаха с ръце. През цялото време крещяха срещу мен, съпругата ми излезе от колата и също я удариха”, разказва пострадалият.

През цялото време край тях са минавали коли, но никой не спрял. Съпругата му е в шок, семейството се притеснява и за детето си.

Ивайло Ториното, сочен за дясна ръка на Златко Баретата, стои зад побоя на Околовръстното в София. Това твърдят запознати.

Според източниците черният крайслер е бил пилотна кола на Ториното и хората му. Те са били в Ауди, бронирана версия В7.

ВИДЕО от побоя 


На тази дата: 25 февруари 1932 г. Адолф Хитлер получава германско гражданство

1932 г. Адолф Хитлер, който е гражданин на Австрия, получава германско гражданство.

Семейството на Хитлер произхожда от областта Валдфиртел в северната част на Австрия. Неговият баща, Алоис Хитлер, е незаконнороден и до 39-тата си година носи фамилията на майка си, Шикългрубер. В свидетелството му за раждане не е посочен баща. През 30-те години Уилям Патрик Хитлер, племенник на Адолф Хитлер, се опитва да го изнудва със сведения за родословието му.

По този повод Ханс Франк, виден юрист от Националсоциалистическата партия, провежда разследване и по-късно твърди, че е открил писма, според които майката на Алоис Хитлер е работила като прислужница при еврейско семейство в Грац, и 19-годишен член на семейството, Леополд Франкенбергер, е неговият баща. Тази хипотеза не се потвърждава от други доказателства, освен твърденията на Ханс Франк, а и самият Франк е заявявал, че чистият арийски произход на Адолф Хитлер е очевиден.

Твърденията на Франк са приемани от мнозина през 50-те години, но през 90-те са поставени под сериозни съмнения от много историци.

Версия, различна от тази на Франк и по редица доводи смятана за по-достоверна, твърди, че Адолф Хитлер е резултат от пряко кръвосмешение. Според нея дядо на Адолф е Йохан Непомук Хидлер, брат на Йохан Георг Хидлер. Той има извънбрачно дете от Мария Ана Шикългрубер, откъдето тръгва бащината линия на бъдещия фюрер и в същото време негова внучка от законния му брак по-късно става майка на Адолф.

Майката на Адолф Хитлер, Клара Пьолцл, внучка на Йохан Непомук, идва да работи за Алоис (с когото по документи нямат кръвна връзка) на 16-годишна възраст. По това време Алоис е женен за Анна Гласъл и има незаконна дъщеря Терезе от бивша своя любовница. Той е известен женкар и не е тайна връзката му с прислужницата Франциска (Фани) Мацелбергер. Скоро двамата с Анна се развеждат и Алоис се жени за Фани, от която има две деца - Алоис младши и Ангела.

На 20 април 1889 г. на митническия инспектор Алоис и Клара Хитлер се ражда още един син, когото два дни по-късно кръщават Адолф Хитлер. Той е четвъртото от шестте деца в семейството. През 1892 г. те се преместват на Капуцинерщрасе №5 в Пасау, Германия. Там Хитлер придобива долнобаварския акцент.

Германското си гражданство Хитлер получава в град Брауншвайг. През март 2007 г.  социалдемократите там поставиха въпроса може ли Хитлер да бъде лишен от това гражданство. Инициаторът на кампанията Изолда Залман обясни инициативата с това, че е нужно градът да се дистанцира от нацистката идеология в нейния минал и сегашен вид. Според германски юристи, обаче, шансът кампанията да успее е равен нула.

Вицове, февруари 2016 г.

Близки срещи с изкуството.

СмЕх


Изпратили са куршум в писмо на Бойко! Не знам как са очаквали да го убият при тази скорост на Български пощи.

***

Млад актьор, получил първата си роля и споделя с баща си:
- Ще играя съпруг, женен от 25 години!
Бащата:
- Като за начало не е лошо. Другия път може да ти дадат и роля с реплики!

***

-Как са децата ти?
-Добре.... Единият стана учител, другият доктор, дъщерята учителка в Детска градина и малкия крадец...
-Такива умни деца и ти държиш тоя нехранимайко в къщи? Защо не го изгониш?
-Само той носи пари в къщи. Другите са безработни...

***

След като видя как неговата дъщеря нанася фон дьо тен за първи път, шпакловчикът Иван спря да се съмнява в своето бащинство.

***

- Иванчо, отиди до съседа да вземеш теслата, че ми трябва.
Връща се след малко Иванчо :
– Тате, съседът каза, че няма да я даде.
– Остави го, скръндза. Ходи, донеси нашата.

***

Всяка сутрин нови вицове

сряда, 24 февруари 2016 г.

Фейсбук пусна нови 5 емотикона

Вече вместо само да харесваме във фейсбук ще можем да изразяваме различни емоции.

Социалната мрежа току-що пусна и за България обещаните 5 емотикона.  Новите реакции включват символи за “angry” (яд, възмущение), “sad” (тъга), “wow” (удивление, учудване), “haha” (смях) и “love” (любов).

Искаме хората да могат да споделят всичко, което има значение за тях, не само щастието. Хората ще ги харесат, когато ги видят (новите реакции, б.ред.),” отбелязва Зукърбърг преди няколко месеца, когато съобщи за нововъведението.

Спряха поръчка за тунел за 250 млн. лева

Нови големи обществени поръчки са били прекратени или спрени, откакто на 15 февруари премиерът Бойко Борисов започна кампания срещу големите проекти, показва справка в регистъра на Агенцията за обществени поръчки.

Най-големият от тях е за 250 млн. лв. (всички цени са без ДДС), като предвижда изграждането на участък "Железница" от Лот 3.1 на Магистрала "Струма". Той е с дължина от само 4,46 км, но включва пробиването на двукилометров тунел през Кресненското дефиле.

Като мотиви за спиране на поръчката от Национална компания "Стратегически инфраструктурни проекти" (НКСИП) посочват, че са обжалвани три разяснения на възложителя в отговор на искания и въпроси от заинтересовани лица, но посочват, че към настоящия момент няма образувано производство в Комисията за защита на конкуренцията. Така спирането е по-скоро "превантивно" и то само ден, преди да бъдат отворени офертите на кандидатите за изпълнение на проекта.

Премиерът е разпоредил проверка на всички обществени поръчки, става ясно от част от стенограмата на днешното заседание на Министерски съвет, разпространена от пресцентъра на кабинета.

Почина Йордан Соколов!

Бившият председател на Народното събрание Йордан Соколов е починал днес на 83 годишна възраст.

Йордан Соколов е български юрист, политик и държавник, министър на вътрешните работи, народен представител в 37-ото, 38-ото и 39-ото Народно събрание. Председател на 38-ото народно събрание.

Политическа кариера

Нов етап в кариерата му започва след промяната от 1989 г. През пролетта на 1990 година инициира създаването на Адвокатски клуб за демокрация, който става член на Федерацията на клубовете за демокрация (организация-съучредител на СДС). Участва като експерт в предизборната кампания на СДС за Седмо Велико народно събрание. През 1990 г. е избран за член на Централната избирателна комисия от квотата на СДС. През същата година става и юридически съветник на президента Жельо Желев. С изявени консервативни възгледи за политиката през 1991 г. Йордан Соколов подкрепя стачката на 39-те. В правителството на Филип Димитров той е назначен за министър на Вътрешните работи. От този момент нататък името му се свързва с концентрацията на много информация и задкулисна власт и той се превръща в една от най-силните фигури в българската политика. Заедно с министрите Иван Костов и Светослав Лучников става част от най-близкото обкръжение на премиера (т.нар. „Кинжали“). След свалянето на правителството е една от кандидатурите на СДС за следващ министър-председател.

На парламентарните избори през 1994 г. Йордан Соколов е избран за народен представител и става председател на Парламентарната група на СДС (1994-1997). През 1996 г. името му се спряга като възможна дясна кандидатура за президент, но той се оттегля в полза на Петър Стоянов. През 1997 г. отново е избран за депутат и за председател на 38-то Народно събрание (1997-2001). Става първият след промените парламентарен шеф, който изкарва пълен четиригодишен мандат. Едновременно с това е председател на парламентарната комисия за борба с корупцията и на Комисията по въпросите на евроинтеграцията. Заедно с Екатерина Михайлова е сред най-твърдите поддръжници на Иван Костов и неговата политика. Заместник-председател на СДС (2000-2002). През 2000 г. е провъзгласен от Йерусалимския патриарх Диодор за Рицар на Светата гробница.

През 2001 г. отново е избран за депутат (2001-2005) и за заместник-председател на комисиите за борба с корупцията и за вътрешна сигурност и обществен ред и член на правната комисия. Йордан Соколов се нарежда сред тези лидери на СДС, които най-силно застъпват тезата за оставане в опозиция на правителството на Симеон Сакскобургготски. През 2004 г. той е от депутатите (начело с Иван Костов), основали новата партия Демократи за силна България, в която е избран за председател на Вътрешнопартийния арбитраж. През 2005 г. се отказва от участие в парламентарни избори и се завръща към адвокатската професия, а през 2011 г. се оттегля от поста и напуска партията като протест срещу общи парламентарни действия с БСП.

Йордан Соколов е женен. Съпругата му проф. Ева Соколова има 2 дъщери.

Българските превозвачи ще блокират границата с Гърция от понеделник

Българските превозвачи ще блокират границата с Гърция от понеделник, ако дотогава не се намери решение на кризата. Това обяви на брифинг министърът на транспорта Ивайло Московски.

Московски обясни, че ще бъдат блокирани единствено превозвачите на селскостопанска продукция, както и тези, които минават транзитно през страната ни. Границата ще остане затворена и по време на традиционните почивните дни, когато масово българите предпочитат да почиват в южната ни съседка. Първата блокада ще бъде от 30 април до 7 май, а втората от 15 юли до 20 август. Това пък заяви Миролюб Столарски - председател на БАСАТ.

Радан Кънев: Докладът за източването на КТБ не върши работа на прокуратурата

Докладът за източването на КТБ не върши работа на прокуратурата, за да накаже виновниците за фалита на банката. Това каза пред журналисти в парламента народният представител от ПГ на Реформаторския блок Радан Кънев, цитиран от „Фокус”.

"Притеснявам се дали този доклад съдържа достатъчно материали и за прокуратурата. Той има две цели-гражданско производство за връщане на парите и наказателни производства за наказване на виновниците. Впечатленията косвени, които получих, че за втората цел не върши работа”, заяви той.

Кънев посочи, че не може да каже дали наближават предсрочни избори и това е проблем на премиера Борисов, който "отдавна няма мнозинство".

Според него дали има решение на изпълнителното бюро на Реформаторския блок да подпише или да не подпише меморандум към коалиционното споразумение не влияе на мнозинството. „Дали наближават изборите зависи от друг фактор - дали може да се управлява стабилно държавата”, каза той и допълни, че неговия отговор е "не".