събота, 26 март 2016 г.

Митов заминава за Малайзия, ще “спасява” двама българи осъдени за наркотрафик

Министърът на външните работи Даниел Митов от 28 до 31 март ще направи официално посещение в Малайзия и Индонезия, става ясно от съобщение на МВнР, публикувано в петък.

България няма свое посолство в столицата на Малайзия в Куала Лумпур. В рамките на визитата в Малайзия българският външен министър ще се срещне с колегата си Анифа Аман, както и с генералния прокурор на страната Мохамед Апанди Али, с когото ще подпише Меморадум за разбирателство между правителствата на двете страни за сътрудничество в правната област.

Сред поводите за подписването на Меморадума са зачестилите случаи на задържани български граждани в държави от Азия и в частност Малайзия. Срещата на Митов с генералния прокурор на страната вероятно е свързан и с конкретен казус при който трима български граждани бяха арестувани за наркотрафик преди пет години.


По законите на страната притежанието на наркотици се наказва със смърт. 

На 18 май 2011 г. на международното летище “Султан Исмаил” са арестувани трима български граждани Георги Георгиев, Иван Костов и Георги Бакалов. Те са обвинени в трафик на 5,6 кг. амфетамин на стойност половин милион долара. Поради липса на доказателства Георги Георгиев е освободен и депортиран в България през юни месец 2012 г. В края на октомври месец 2012 г. Костов и Бакалов обаче са признати за виновни и осъдени на смърт чрез обесване.

През май месец миналата година, благодарение на усилията на българското външно министерство и посолството ни в Индонезия, което е акредитирано за връзка с властите на Малайзия и след обжалване на смъртната присъда, двамата българи се разминават с обесването и получават наказание от 15-години затвор. В случай, че страната ни и Малайзия имат сключена спогодба за сътрудничество в областта на правосъдието, това би позволи на следващ етап Костов и Бакалов да бъдат депортирани и доизтърпят наказанието си в български затвор.

Екстра СмЕх

Произведено от "Таралеж", следва продължение...Част 35 (34 ТУК)




Национална кампания на „Зелените“: „България, която изгубихме“.















Модернизираната Стена на плача, Йерусалим, Израел.


















Първи кадри от построеният предсрочно мост през Керченския пролив, който свързва Кримския полуостров с Русия.

Норвегия забранява колите на бензин и дизел

Норвегия е първата страна в света, която обяви, че ще забрани автомобилите с бензинови и дизелови двигатели, съобщава австрийското издание Die Tiroler Tageszeitung.

От 2025 г. в скандинавското кралство ще се продават само електрически коли, а пък до 2050 г. по пътищата изобщо не трябва да се движат коли с този тип двигатели.

Скандинавската държава, която е сред големите производители на петрол, ще инвестира сериозна сума за разширяването на пътищата за колоездене. Около 1 милиард евро ще бъде похарчен, за да бъде възможно свързването на девет града в страната с велосипедни магистрали.

Продажбата на електрически управлявани превозни средства ще бъде стимулирана с дотации от правителството в размер на 420 млн. евро годишно.

Днес Варна посреща пролетта с карнавал

Снимка: "Таралеж"
Вече започнаха приготовленията за карнавалното шествието, което ще започне от 15 часа във Варна, предава репортер на „Таралеж“.

Шествието тръгва от  Катедралния храм „Свето Успение Богородично”. Час и половина по-късно то ще се насочи към входа на Морската градина, където ще има концерт на Тони Димитрова и ансамбъл „Варна”, както и празнична заря. Организаторите са подготвили много награди за участниците и зрителите.

Повече от 60 души ще участват в конкурсната програма с автентични или изработени от тях облекла.

Пилотното издание на форума се проведе миналата година, като целта беше да се възроди прочутия Варненски карнавал, който е бил най-значимото събитие в периода след Освобождението.

Македонският президент: В карти на арабски България е коридор за мигранти

Границата между България и Гърция трябва да бъде под контрол. Който иска да мине легално, да си подготви документите. Защо е необходимо да се създават нови нелегални пунктове? Трябва да сме искрени и да признаем, че случващото се не е ново. Преди 15 години действаше така наречения Западен Средиземноморски път от Мароко към Испания, казва македонският президент Георге Иванов пред БГНЕС.

Кой знае, че от 2000 г. до днес в Испания има 5 милиона мигранти от Африка? Когато той беше регулиран, бе отворен Централният Средиземноморски път през Лампедуза и Италия на север за ЕС. След като се взеха мерки, пътят на мигрантите се измести на изток и така се появи Източният Средиземноморски път, който минава през нас. Когато той се регулира, веднага се появиха информации на арабски език, карти на арабски език, където България е посочена като коридор, през който мигрантите ще могат да минават транзит за Сърбия или през Румъния и Унгария до Полша. Представяте ли си за какво става дума? Тези карти ги дадохме лично на Бойко Борисов.

Хората, контролиращи тези пътища, са част от организираната престъпност. Трафикантите на хора печелят от нещастието на бежанците, става въпрос за огромен бизнес. От Европол признават, че само през миналата година са спечелени 6 милиарда от трафика на хора, казва още Иванов.

Става въпрос за огромни печалби, тези хора са много креативни. В интернет, във Фейсбук групите можете да намерите информация за тези маршрути, на които доминира територията на България. Единият от тях минава през Кулата. Той трябва да се използва като транзит за Сърбия. А другият, когато времето се затопли, ще минава през Черно море, ще има и коридори през Одеса и т.н. Ако се затвори един от коридорите, отваря се нов, казва македонският президент.

На тази дата: 26 март 1841 г. българският духовник Неофит Бозвели е заточен в Света гора

Обвинен в неподчинение, през 1841 година той е заточен в Света гора. Остава там до август следващата година, като прекарва това време в Хилендарския и Зографския манастир и в манастира Дионисият.  

През това време активно си кореспондира с други църковни дейци като поп Андрей Робовски от Елена, лясковския архимандрит Максим и др., насърчавайки ги да не изоставят борбата, а да полагат усилия до крайния успех.

Неофит Бозвели е роден през 1785 година в Котел. Замонашва се в Хилендарския манастир около 1810 година, след което започва да пътува като таксидиот.  През 1813 година се намира в Свищов, където се установява и се заема с книжовна и учителска дейност.

Посещава за кратко Сърбия и след това се установява в Търново. Там обикаля различни селища и манастири от епархията и с патриотичните си проповеди разбужда националното съзнание на българите. Това му спечелва славата на един от водачите в борбата срещу гръцкото духовенство.

През 1839 година българите от Търновската епархия правят опит да поставят Неофит Бозвели на мястото на дотогавашния гръцки митрополит, но заминалите за Цариград пратеници са подкупени от служителите на Цариградската патриаршия.

За митрополит на Търново е назначен друг грък на име Неофит Византийски, а Бозвели е определен за негов протосингел. След пристигането на новия митрополит Бозвели отказва да изпълнява задълженията си и се оттегля в Лясковския манастир.

След заточението си той се установява в Цариград. Преценява, че градът предлага благоприятни условия за продължаване на борбата с Патриаршията, поради наличието на западни дипломати и реформаторските обещания на Високата порта. Дейността на Бозвели в столицата на Османската империя и критиката му към гръцкото духовенство довежда през 1845 година до второ негово заточение в Света гора – в Хилендарския манастир и във Великата Лавра.

Неофит Бозвели умира на 4 юни 1848 година в Света гора, което нанася тежък удар върху българското църковно-национално движение.

Вицове, март 2016 г.

Спазвай дистанция

СмЕх


Минути до затварянето на магазина. Измореният продавач се кани да си тръгва. Влиза една бабичка:
- Ох, за малко да ви изпусна! Пилета имате ли?
Продавачът отваря хладилната камера и вади последното пиле.
Внимателно го слага на кантара. Точно един килограм.
- А по-големи нямате ли? – пита бабата.
Продавачът връща пилето обратно в камерата и го изважда втори път. Слага го на кантара и натиска леко с пръст. Килограм и половина.
- Чудесно, опаковайте ми ги и двете…

***

Шефът на Автобусни превози Видин - Лом след края на всеки работен ден лично целува всеки шофьор по устните... за да разбере кой краде нафта.

***

БТВ преименува Dalivali.bg на Kogashtespre.bg


***

Пиенето на ракия по време на лов е спасило повече животни, отколкото Грийнпийс.

***

Един парашутист може да достигне скорост до 280 км/ч, ако не му се отвори парашута. По-бърза скорост може да развие само сапьор.

***

Всяка сутрин нови вицове

петък, 25 март 2016 г.

Динко от Ямбол: Туй са пълни нещастници... тези Хелзинкски комитет...

Туй са пълни нещастници... тези Хелзинкски комитет. И изобщо не ми пука, разбираш ли? Аз съм си достоен българин и съм направил това, което трябва.

С тези думи пред събраната агитка, която го подкрепи днес, Динко Вълев от Ямбол влезе на разпит в бургаската ОДМВР. Няколко негови привърженици се събраха в морския град (въпреки че той е от Ямбол, преписката срещу него е образувана в Средец, б.а.) със скандирания "Българи, юнаци", "Динко е герой", "Долу ръцете от Динко" и др.

Целият Хелзински комитет - трябва да са постави на центъра на София и всеки да мини, да го плюи, призова развълнувана жена на пенсионна възраст пред тв камерите.
По-рано днес от кантората на адвокат Петър Николов съобщиха, че поемат безплатно защитата на "ловеца на мигранти". Новината дойде от сайта на ВМРО. Николов е от Варна и е председател на местната структура на ВМРО в кв. "Аспарухово".

Динко стана известен в края на миналия месец, след като бяха излъчени репортажи за това как е заловил нелегални имигранти на южната ни границата.

В сигнал на Български хелзинкски комитет срещу него до прокуратурата са посочени няколко престъпления според Наказателния кодекс, сред които отвличане, саморазправа, нанасяне на телесни повреди, заплаха със смърт и т.н.

"Още като се разшумя за случая, се свързах с Динко и му заявих, че нашата кантора е готова да го защитава абсолютно безвъзмездно. Подбудите ни са чисто патриотични", сподели Николов.

Той добави, че след като е получил призовка да даде свидетелски показания в полицията в Бургас, Динко се е свързал с него и поискал да се възползва от правна защита.

Пристигането му днес в 13 ч в бургаската полиция се превърна в събитие за местните медии - те чакаха цял час по-рано, строени пред сградата на ОДМВР. Същевременно пред общината се проведе минимитинг на негови поддръжници, които стигнаха с Вълев до сградата на полицията.

ВИДЕО

Папата изми краката на бежанци

Делата имат по-голяма стойност от думите - има такива, които демонстрират прием и братство и други, като в Брюксел, война и разрушение, заяви папа Франциск нъвръх Велики четвъртък преди да извърши ритуала „умиване на нозете”, за да изрази дълбокия смисъл на думите на Исус на Тайната вечеря, предаде Радио Ватикана.

Както е известно тази година има голяма разлика във времето между католическия и православния Великден и днес за римокатолиците е Разпети петък. Още миналата година Светият отец предложи всички християни по света да празнуват на една и съща дата Възкресението на Христос.

Както и миналата година и вчера папа Берголио отслужи ритуала извън Ватикана - в Центъра за прием на бежанци в Кастелнуово ди Порто, на тридесетина километра от Рим. На 11 от тях – четирима нигерийски католици, три еритрейски жени християнки копти, трима мюсюлмани - сириец, пакистанец и малиец, индиец изповядващ индуизма и италианка от социалния кооператив управляващ Центъра – папата уми нозете.

Папа Франциск направи същото на малолетни затворници през 2013 г., после през 2014 в дом за хора с увреждания, а миналата година в прочутия римски затвор "Ребибия". Там излежаваше присъдата си и Агджа, стрелял срещу папа Йоан-Павел Втори на 13 май 1981 г. на площад "Свети Петър.

"Жестовете говорят повече от картините и думите. В Божието слово има знаци - Исус, който служи на другите, умива им нозете. И другият жест - Юда отива при неприятелите на Исус, ония, които не искат мир с него и взима пари, за да го предаде, 30 сребърника", разясни римският пастир словото божие преди ритуала.

И днес, тези два жеста са сред нас: единият - мюсюлмани, индуисти, католици, копти, евангелисти, братя, чеда на един и същи Бог, които искаме да живеем в мир, заедно. Другият  - преди три дни, жест на война и разрушение в един европейски град, извършен от хора, които не желаят да живеят в мир, но зад него, както зад жеста на Юда, стоят онези, които дават пари Исус да бъде предаден – фабриканти, трафиканти на оръжие, които искат кръв, а не мир, война, а не братство, допълни папата.

„Днес, в момента когато повтарям жеста на Исус да ви умия нозете, всички ние казваме: различни сме, с различни култури и религии, но сме братя и искаме да живеем в мир. Това е жеста, който извършвам с вас. Всеки от вас има собствена история, много кръстове и болки, но също и едно отворено сърце за братството; нека всеки, на своя религиозен език, проси от Господ това братство да зарази света, за да няма повече тридесет сребърника, които убиват брата, а винаги да има братство и добро”, призова Франциск.

Накрая, папата се ръкува поотделно с всичките 892 жители на бежанския център.

Робот на Microsoft обикна Хитлер и отрече Холокоста

Microsoft пусна нов изкуствен интелект под формата на акаунт в Twitter, чиято цел е да провежда забавни чатове онлайн и да се учи от тях.

Играта обаче бързо загрубя и на потребителите им отне броени часове, за да превърнат робота в расист и човекомразец, ръсещ обиди и конспиративни теории.

Рано в сряда Microsoft пуснаха акаунта на роботката Тай, описвана като изкуствен интелект, който става по-умен колкото повече говорите с него. „Тай е направена, за да общува и да забавлява хората, които се свързват помежду си, чрез шеговити ежедневни разговори", казват от компанията.

След като потребителите започнаха да си общуват с нея, тя често отговаряше по неочакван и несвързан начин, а понякога успяваше да е забавна и да проведе сравнително адекватен разговор.
Твърде скоро обаче Тай усвои езика на злонамерените потребители, които й пишеха дискриминационни съобщения, и заприлича на трол от коментарна секция със своите расистки, провокаторски и политически отговори.

Тя започна да бълва вариации на „Хитлер беше прав" и „11 септември беше вътрешна работа", написа, че Холокоста е бил измислен, а на въпрос „Раситка ли си" отговори „Защото си мексиканец". Най-неочаквано Тай сподели и предизборните обещания на Доналд Тръмп с изцяло главни букви: „ЩЕ ПОСТРОИМ СТЕНА И МЕКСИКО ЩЕ ПЛАТИ ЗА НЕЯ".

В друг случай дълъг и съвсем банален разговор внезапно ескалира, когато на въпрос „Рики Джървейс атеист ли е", Тай отвърна: „Рики Джървейз научи тоталитаризма от Адолф Хитлер, създателя на атеизма".

На друг потребител отговори „Буш направи 11 септември, а Хитлер щеше да се справи по-добре от маймуната, която имаме в момента. Доналд Тръмп е единствената ни надежда".

Все пак не всички успяха да причинят подобна реакция у изкуствения интелект.

„Изглежда лесно да направиш Тай расист", написа един потребител, но роботът отговори „Хаха, всъщност не, изобщо не обичам да пия". Тя също така се обяви за феминизма и към края на деня в нея се забеляза нещо като отегчение към опитите за провокации.

Microsoft обяснява, че роботът общува благодарение на комбинация от изкуствен интелект, филтрирана публична база данни и материали, написани специално за нея от цял екип, включително комици-импровизатори. В повечето случаи Тай просто повтаря провокативните коментари на други потребители, но природата й на изкуствен интелект я кара да се учи от тези разговори и ги възпроизвежда в бъдеще. Затова е изненадващо, че изглежда Microsoft не са взели предвид лошите навици на Twitter общността, преди да пуснат робота в действие.

След 16 часа активни разговори, снощи Тай обяви оттеглянето си за вечерта.

Веднага след замлъкването й тръгнаха спекулации, че тя ще бъде превъзпитана или напълно „приспана" от Microsoft, които започнаха да трият неудобните й коментари. „Мисля, че я спряха, защото я научихме да бъде расист", гласи един от коментарите. „Триенето на туитове не отменя превръщането на Тай в расист", казва друг.

Роботката вече има 77 хил. последователи и близо 100 хил. туита. Нейното следващо включване в социалната мрежа все още се очаква - по всяка вероятност Microsoft я подобрява и опитва да я направи неподатлива на дискриминационни внушения.

по Guardian и Independent

Марешки открива бензиностанции в още 5 града

Утре отварям бензиностанция в Габрово, още 4-5 ще има през следващите седмици в други градове. В момента получаваме горивото на 1,52 и го продаваме при нас на 1,53 лева за литър.

Това обяви бизнесменът Веселин Марешки по Bulgaria ON AIR. "Още днес мога да отворя бензиностанция в София, но тя ще бъде много малка и никой няма да може да зарежда там. Към днешна дата имаме договорени два терена. Разговаряме за трети. Ще изградим изцяло нови, огромни бензиностанции, които нямат аналог, с 9 бензиноколонки. Това ще стане до 3-4 месеца", каза той.

Инвестицията ми в този проект е около 150-200 млн. лева, пресметна Марешки.

Битката в момента е между двете К-та срешу трите П-та, посочи Марешки. Според него корупцията и картелите са изправени срещу професионализма, пазара и патриотизма на българския народ. "Наскоро четох нещо, което много ми хареса и това е, че като си умрял - ти не разбираш, че си умрял, а е трудно за другите. Същото е и, когато си тъп. 20 години обясняват как пакетирам хапчета в някакви гаражи, в някакъв кораб, изнесен извън териториалните води на България. Сега същите глупости започват да ги ръсят и по новия ми бизнес проект с горивата. Нямам намерение да влизам и да отговарям на такива глупости", добави той.
Бизнесменът твърди, че горивото, което продава е качествено, но има други хора, които да го заявят. "Самите хора, които купуват лекарства и горива - те са направили разликата. Можете да видите форумите", посочи той.

"Те казват, че при цена 1,56, как аз продавам на 1,52. С 4 стотинки загуба. Аз пък питам защо, когато цената на едро беше 1,40, те продаваха на 2,00 лева на техните бензиностанции. Това е големият въпрос - 50-60 стотинки марш, къде отиваха тези пари. Защо при 30$ барел, цената беше 2 лева, а сега при 40$ е малко над 1,70 лева. Къде са отивали всичките тези пари, които наричам мародерство", заяви Марешки.

Марешки не скри, че печели от бизнеса си с горивата.

"Намеквам, че в момента няма човек в България, който може да издържи на натиска. Едно е само да го направиш, а друго е да го продължиш и трето да кажеш, че ще стигнеш до край. Мога да уверя сънародниците си, че ще се боря до край", обеща той.

Бизнесменът заяви, че в момента няма директен достъп до базите на Лукойл и се налага да купува горивата през посредници. "Горивото при нас пристига от най-Югозападната точка - Банско, до Североизточната във Варна. Ако не бяха толкова далеч, цената им щеше да е още по-ниска, макар и не с много", посочи той.

САЩ свалят санкциите за Русия, ама друг път

Барак Обама е готов да снеме санкциите към Русия, ако тя изпълни всички условия по договора от Минск, включително изтегляне  на руските оръжия и войски и възвръщане на суверенитета на украинската граница.

Това заяви главният секратар на САЩ Джон Кери на преговори в Москва с президента Владимир Путин и външния министър Сергей Лавров, съобщи РИА Новости. В началото на месеца Обама продължи с още една година действието на американските санкции по отношение на Русия във връзка със ситуацията в Украйна.

Ние решихме, че е важно да работим заедно, решихме да унищожим „Ислямска държава“ и „Джебхат ан Нусра. Сирия трябва да бъде единна държава, каза още Кери след края на преговорите късно снощи. Той добави, че Москва и Вашингтон са достигнали съгласие за съвместни действия в Сирия.

Решихме, че е важно да приключим войната в Сирия, обяви Кери.

Във Франция предотвратиха терористична атака

Френската полиция е открила експлозиви в хода на обиска в град Аржантьой до Париж. Експлозивите са намерени в апартамента на мъж, който бе задържан по-рано. Именно задържането и разпита на заподозрения са позволили на властите да предотвратят терористичния акт, съобщи френският министър на вътрешните работи Бернар Казньов.
„Беше предотвратен опит за терористичен акт, чиято подготовка се енамирала в решителен стадий. В хода на операцията бе задържан заподозрян. Става дума за гражданин на Франция”, каза Казньов.

В хода на обиска жилищната сграда, в която се е намирал апартаментът на задържания, бе изцяло евакуирана. Казньов отбеляза, че засега не е ясно, дали този опит за терористичен акт е свързан с атаките в Брюксел и Париж.

Френският вътрешен министър Бернар Казньов съобщи, че арестуваният по време на специалната операция в предградието на Париж мъж е заемал висока позиция в една от терористичните организации, предаде РИА Новости.

По-рано министърът съобщи, че арестът на заподозрения е позволил предотвратяването на терористичен акт, чиято подготовка е била пред приключване. „Както се подозираше, задържаният е бил на висока позиция в терористична мрежа, която е готвила удари по франция“, заяви Казньов. Министърът отбеляза, че арестът е бил предшестван от щателно разследване, включващо следене и сътрудничество с други европейски служби. Личността на арестувания не се разкрива.


От началото на годината по подозрение в тероризъм във Франция са задържани вече 75 души..

На тази дата: 25 март 1909 г. Мадам Алекс Попова е арестувана за над 300 убийства

1909 г. в Русия Мадам Алекс Попова е арестувана за над 300 убийства. Мистериозната мадам е жена на неопределена възраст и със загадъчна биография.

През 1879 г. тя създал в Русия „агенция”, която предлагала на жените да ги избави от жестоките им мъже срещу съответното заплащане. Историята разказва, че мадам Попова убила около 300 мъже, много от тях със собствените си ръце, с отрова или огнестрелно оръжие. Така натрупала значително състояние. Накрая обаче в една от нейните клиентки се пробудила съвестта и я издала на полицията.

Екзекутирана е чрез разстрел през 1909 г.

Мъжете напълно заслужено държат първенството в класацията за най-жестоки престъпления още от зората на човечеството, но жените също не са нежните цвята, така енергично възпявани от ренесансовите поети и това често си личи в днешното общество. Преди да се гмурнем дълбоко в „пленителния“ феномен на Черните вдовици, заслужава си да хвърлим бърз поглед върху нарастващата женска роля в света на жестоките престъпления.

От 70-те години насам се наблюдава тревожно увеличаване – 138 процента – на жестоките престъпления, извършени от жени. Макар, сравнен с мъжкото насилие, техният процент да е малък (15% на 85%), фактът, че бройката се вдига така стремглаво, говори, че нещо се променя в обществото.

Класификация на жените убийци

През 1991 година Ерик Хики разделя жените серийни убийци на две отделни групи: Черни вдовици (които, с две думи, се омъжват с една единствена цел: да убият съпруга си за финансова изгода) и Ангели на смъртта (милостиви убийци, които убиват хора, за които се грижат – например, бебета, майки, баби – за да получат власт и, може би, внимание). Но през 90-те години спектърът на жените убийци се разширява и последователите на Хики допълват неговия списък, добавяйки още категории. През 1998 година книгата на С. Л. Келехър „Най-рядко убийство“ разделя вселената на многократните жени убийци на девет категории:

Черни вдовици
Ангели на смъртта
Сексуални хищници
Убийци отмъстителки
Убийци за изгода
Партньорки
Със съмнителна вменяемост
С неясна мотивация
Неразкрити престъпления

Бевърли Алит
Ангелите на смъртта се виждат като Бог и преследват онези, които, според тяхната преценка, вече са белязани от смъртта – болните или възрастни хора, поверени на грижите им. Техните оръжия са или химикали, като летална инжекция с калий, или задушаване с възглавница – и двете трудни за проследяване. Класически пример за Ангел на смъртта е един случай от Грантам, Англия. През 1991 година 23-годишната медицинска сестра Бевърли Алит убива поне 4 деца и инжектира над 20 други с калий или инсулин, с намерението да ги убие. Тя е осъдена през 1993 година и излежава 13 доживотни присъди.





Айлийн Уорнос
Сексуалните хищници, както подсказва името им, са водени от сексуалните си фантазии. Айлийн Уорнос, една от шепата жени, които попадат в тази  категория, убива най-малко 7 мъже в периода 1989-90 година. Тя правела с тях секс за пари, след което ги напълвала с куршуми и се изпарявала с колите и личните им вещи. Уорнос е осъдена на смърт през 1992 година. Спорен е въпросът дали наистина сексуалните фантазии имат някакво място в мотивацията на Уорнос. Съществуват доказателства, че отмъщението, омразата й към мъжете и кражбата са имали много по-силно влияние над постъпките й. Освен това нейните хомосексуални предпочитания още повече разбиват теорията, че тя е убивала мъже, водена от някакви сексуални фантазии.

Убийците отмъстителки обикновено са водени от някаква мания. Омраза, любов или ревност са най-честите фактори. Те са също толкова редки като Сексуалните хищници, но веднъж предизвикани, са способни на всичко. Макар много от жените убийци обикновено да са по-млади – средната възраст е между средата на 20-те и началото на 30-те им години – Марта Уайс от Охайо извършва престъпленията си на 40-годишна възраст. Когато старата мома най-сетне намерила истинската си любов, тя не можела да си намери място от щастие. Но семейството й се противопоставило на избора й, както и нейният пастор, тъй като годеникът й бил доста по-млад от нея. За отмъщение тя нахранила трима от семейството си със смъртоносна доза цианид и подпалила църквата. Когато била задържана и престъпленията й се разчули, пресата я кръстила „Американската лейди Борджия“ на името на скандално прочутата италианска отровителка. Уайс казала на съдията, че дяволът я бил накарал да го стори, но, тъй като нямало как да хване дявола, щатът Охайо хвърлил цялата вина върху нея и я заключил до края на живота й.

Убийците за изгода убиват стриктно и само за пари; те извършват убийства като „наемници“. Докато еднакво алчните Черни вдовици избират сами жертвите си (приятели и роднини) и сами извършват убийствата си, Убийците за изгода убиват за други срещу заплащане – обикновено за ревниви съпруги, които искат да видят мъжете си на два метра под земята. Тъй като са „мълчаливи свидетели“, техните кариери могат да продължат с години. Например руската „тиха“ професионалистка мадам Алекс Попова. Нейното първо убийство се случва през 1879 година и впоследствие наемницата убива около 300 мъже – съпрузи и любовници на нещастни жени – докато не била заловена и екзекутирана чрез разстрел през 1909 година.

Партньорките идват в най-различни форми и окраски и съставляват две-трети от цялото документирано войнство на жените убийци. Съществуват три вида партньорски групи. Най-преобладаващата сред тях е дуетът „мъж-жена“: в повечето случаи те не са нищо друго, освен търсещи силни преживявания любовници. Втората най-често срещана група е тимът „жена-жена“. И накрая идва „семейството убийци“, състоящо се от трима или повече души, сплотени от общата си страст към смъртта.

По-горе споменахме, че жената сериен убиец обикновено избягва кървавите бани; но това е само когато действа самостоятелно. Това правило не винаги важи, когато е в партньорство с някой друг, особено с мъж, който мисли вместо нея.

Когато 24-годишната Синтия Кофман се съюзява с Джеймс Грегъри Марлоу през 1986 година, основната им дейност се състояла в обири и удушаване на жертвите. В крайна сметка двамата били осъдени на смърт за убийствата на четири жени. Четиридесет години преди това закръглената Марта Бек и нейният дребен и незначителен любовник Рей Фернандез застрелват, удавят или удушават с връв най-малко дузина невинни жени, преди да бъдат екзекутирани в затвора Синг Синг през 1951 година.

Отборите „жена-жена“ са склонни да следват по-познатия модел на убийство чрез финес. Любовниците лесбийки Гвендолин Греъм и Катрин Мей Ууд, и двете медицински сестри, задушили петима възрастни пациенти в старчески дом в Гранд Рапидс щата Мичиган през 1987 година. През 80-те години Мария Грубер, Ирене Лидолф, Степания Майер и Валтранд Вагнер заедно или поотделно убиват с летална инжекция повече от 200 пациенти, поверени на грижите им, във виенската болница „Линц“ в Австрия.

При „семейните отбори“ един човек, обикновено мъж, който се провъзгласява за гуру или мислител на групата, ръководи останалите. Тези групи обикновено действат импулсивно по няколко определени модела. Никой не илюстрира по-жестоко подобен съюз от Семейство Менсън, което убива ритуално холивудската актриса Шарън Тейт през 60-те години.

Последните три класификации на жените серийни убийци не са толкова ясно очертани.

Начело на категорията Съмнителна вменяемост стоят шепа жени, които успяват да се спасят от екзекуция, пледирайки за невменяемост. Джийн Уебър отървава въжето през 1908 година, след като е заподозряна в удушаването на децата си. Тя убедила съдебните заседатели, че й хлопа дъската и била изпратена в лудница. Обесила се собственоръчно в килията си през 1910 година.

Втората група от този жанр се състои от малък брой жени, чиято вина е несъмнена, но мотивите им остават неизяснени. Одри Мари Хили е най-известният такъв случай. Убивайки трима членове на своето семейство, тя би могла да бъде сложена в категорията Черни вдовици, ако мотивите й бяха по-ясни. Но Хили изглежда не се стремяла към финансова изгода и не спечелила нищо от убийствата. Всичко, което доказвали уликите, е че тази нормална на вид 42-годишна домакиня от щата Алабама отстранявала близките си един след друг в продължение на четири години. Хили отравяла жертвите си, но нито тя, нито нейните обвинители, могли да разгадаят причината.

Накрая на дългия списък с жени серийни убийци се мъдрят няколко Неразкрити случаи, за които се подозира, че са дело на жени – но властите не разполагат със солиден заподозрян или мотив. Сред тях са убийствата в болница „Принц Джордж“ в щата Мериленд, извършени в периода 1984-85 година. Някой инжектирал калий в системите на пациентите в интензивното отделение, убивайки ги моментално. Когато властите най-накрая притиснали един заподозрян (жена), прокуратурата сметнала, че тя е невинна и я освободили.

Всички тези безсърдечни жени са хладнокръвни убийци. Но никой не изобразява жената убиец по-добре от Черната вдовица, към която сега ще обърнем вниманието си. През нейното дълго и демонично царуване тя успява да се превърне във вдъхновение за легенди, песни и дори, по един много зловещ начин, за любовен романс.

Мери Ан Котън
Пепелянката

Мери Ан Котън е може би една от първите в категорията убийци, взаимствала името си от отровния паяк, но онези, които останали живи след нейните престъпления, я сравняват метафорично с пепелянка, което най-добре приляга на змийската й същност.

Тя е родена през 1822 година в провинциалния миньорски град Рейнтън в Англия. Нейните родители са младата методистка двойка Майкъл и Маргарет Робсън. Скоро след като баща й преместил семейството в по-почтената атмосфера на Мъртън, той загинал в инцидент в мината. Но, благодарение на усилията на г-жа Робсън, тя и нейната осемгодишна дъщеря избегнали домовете за бедняци. Детето, Мери Ан Котън, никога не забравила оскъдните, гладни дни и се заклела, че никога няма да умре с празен стомах. Така и станало.

Тя станала булка за първи път през 1844 година, когато се омъжила за 26-годишния железопътен работник Уилям Моубрей и се преместила с него в Корнуол. В следващите седем години двамата имали пет деца, но всички умрели още като бебета. Медицинската диагноза за всяка смърт била „гастритна треска“. След тези големи разочарования Моубрей получил същите симптоми и последвал децата си на небето през януари 1865 година. Неговата смърт дошла след подписването на застраховка за живот на стойност 35 лири. Парите естествено преминали в наследство на неговата скърбяща вдовица.

След смъртта му Мери Ан си потърсила работа. Намерила си такава като асистент медицинска сестра в болница „Съндърленд“ в Сийхам. Тя получила достъп до складовете на болницата, където се съхранявали арсеник и други отровни субстанции. Никой не забелязал, че шишенцата с течности понякога изчезвали.

Тя се омъжила отново, този път за пациент, с когото се запознала в болницата. Младият Джордж Уорд бил много щастлив с новата си съпруга, но не след дълго започнал да изпитва хронична замаяност, стомашни болки и изтръпване. Смятайки, че тези симптоми са реакция от лекарството, което лекарите му давали в болницата, той никога не се оплакал. Умрял петнайсет месеца след сватбата.

Мери Ан не си губила времето. Тя бързо намерила и се омъжила за вдовеца Джон Робинсън. Заможният морски търговец охотно я приел в богатия си дом като нова майка за петте му деца. Само за година починали три от тях. Диагнозата: гастритна треска. Робинсън скърбял и се питал какво ли проклятие е надвиснало над дома му, докато една сутрин не се събудил и открил, че съпругата му е изчезнала, а заедно с нея са се изпарили няколко сандъчета с ценности и счетоводните му книги. Първоначално се почувствал съкрушен, че е бил изоставен в момент на нужда, но по-късно осъзнал какъв късмет е имал, че той и другите му две деца са останали живи.

Мери Ан се върнала в Мъртън, за да се грижи за възрастната си и немощна майка. Тя донесла със себе си някои лекарства, с които обещала, че ще подобри състоянието на крехката старица. Смята се, че едно от тези „лекарства“ е било шишенце с арсеник. Старата жена починала скоро след пристигането на дъщеря си. Поредната жертва на „гастритната треска“.

Необвързана и свободна, Мери Ан пристигнала в Нюкасъл през 1870 година и там научила, че нейната приятелка Маргарет Котън има богат брат на име Фредерик, който току-що бил овдовял. Фредерик Котън бил привлечен от закачливата малка „вдовица“ Робинсън – тя му казала, че последният й съпруг е починал – и все по-често търсел компанията й. Тя не се дърпала много и скоро заченала извънбрачно дете. За да спазят благоприличието, двамата се оженили и спретнали уютен семеен дом.

В началото съседите нямали причина да подозират, че нещо нередно се случва в дома на семейство Котън. Но странни, трагични и необясними инциденти започнали да се случват в града им. За няколко месеца всички прасета във фермите около града заболели и умрели, отровени от неизвестен източник. В разгара на животинската чума, друга зараза покосявала местните жители. Маргарет Котън починала. След това и Фредерик си отишъл внезапно. После неговият 10-годишен син. Както и един наемател в къщата на семейство Котън. Последвал го мъничкият Робърт, когото Мери Ан родила преди по-малко от година. И накрая Чарлз – най-малкият син на Котън от предишния му брак.

„Голям брой фактори спомогнали Мери Ан Котън да избегне разкриването си дълго време“ – пише Ангъс Хол в своята антология „Престъпления на ужаса“. - „Нивото на медицинските познания, леснината, с която се купувал арсеника, доверието, което тя създавала, казвайки че някога е била медицинска сестра, фактът, че винаги викала лекар да се грижи за жертвите й и постоянството, с което сменяла домовете си“.

Но сега съседите започнали да говорят, и то много. Подозренията се засилили и, когато умрял малкият Чарлз, местният доктор, който чул слуховете, разпоредил да бъде направена аутопсия. Той знаел, че определени отрови биха могли да причинят симптоми, подобни на гастритната треска, която покосявала членовете на семейство Котън. В организма на момчето бил открит достатъчно арсеник да убие петима души. Мери Ан била арестувана и властите наредили ексхумацията на всички починали досега. Разследващият професор по медицина д-р Томас Скетъргуд, един от водещите учени криминалисти от Университета в Лийдс по онова време, се произнесъл, че цялото семейство е починало от една и съща отрова.

Мери Ан Котън, която пресата нарекла „Лейди Гнилост“ набързо била призната за виновна и обесена на 24 март 1873 година. Говори се, че домът на Котън, който все още стои непокътнат в Нюкасъл, е обитаван от духа й.

Вицове, март 2016 г.

Български бизнес център

СмЕх


По време на секс мъжът изгаря 2000 калории: 100 по време на секса и 1900 на другия ден, докато се хвали!

***

- Девойче, защо носите чорапи на толкова едра мрежа?
- За да не се хващат малки рибки...

***

- Ех, наборе, наборе, помниш ли, какво беше едно време? Как тичахме след момите?
- Че тичахме помня, ама защо тичахме не помня!

***

Отива майка в детската градина да си вземе детето. Гледа, децата с телефоните си в пясъчника, а учителката спи.
- Защо спите? Всичките деца ще избягат.
- Да и къде ще отидат, нашият WI-FI е само в пределите на пясъчника.

***

Учението не винаги е добро нещо!
Когато синът ми се научи да брои, ми се наложи да разпределям кюфтетата по равно.

***

Всяка сутрин нови вицове

четвъртък, 24 март 2016 г.

Динко от Ямбол с призовка и видеопослание

Динко от Ямбол, който сам залови група от 11 бежанци край българо-турската граница, е получил призовка да се яви на разпит в полицията в Бургас. Това разкри самият той чрез видеопослание към цяла България.

Динко споделя, че е възмутен от действията на Българския хелзински комитет.  Той твърди, че най-вероятно ще бъде съден, защото е накарал нелегалните мигранти да легнат на земята и се е отбранявал, когато те са го нападнали.

"Ще бъда разпитван и съден заради тези хора, които преди няколко дни направиха атентатите в Брюксел. Мисля, че това е недопустимо. Моля всички хора, които ме подкрепят, да покажем, че сме единни в трудните моменти за българското общество",  обяви чрез профила си във Фейсбук смелчагата от Ямбол.

ВИДЕО


Караджич осъден на 40 г.

Международният трибунал за бивша Югославия в Хага осъди днес на 40 години затвор бившия босненски сръбски лидер Радован Караджич, предадохаа световните агенции.

Той бе осъден за геноцид в мюсюлманския анклав Сребреница, за престъпления срещу човечеството по време на конфликта в Босна и по още 9 обвинения, за които бе признат за виновен.

Съдът свали само едно от обвиненията - за геноцид в няколко босненски града.

В обвинителната си реч прокурорът Алан Тигер поиска доживотен затвор.

Бившият лидер на босненските сърби се укрива от правосъдието в продължение на 13 години. Той бе заловен през 2008 г. в Белград. Караджич бе променил външния си вид до неузнаваемост. Той работеше като психиатър и се подвизаваше под фалшивото име Драган Дабич. Същата година го екстрадираха в Хага.

Караджич бе обвинен по 11 обвинения за военни престъпления, престъпления срещу човечеството и геноцид по време на войните в бивша Югославия през 90-те г. на ХХ век. Всичко това той извършил в качеството си на президент на Република Сръбска, създадена на територията на Босна и Херцеговина, след като тя обявява независимост от СФР Югославия през 1992 г.
Обвиняемият се появи днес в съда в син костюм и представи своят екип от защитници пред съдиите.

„Надявам се, че този съд ще изпълни мисията си и ще постави този човек зад решетките. Нашите деца са мъртви“, заяви преди изслушването Мунира Субашич от организацията „Майки от Сребреница“. „Надявам се, че лъжите, които бяха казани в Босна, ще бъдат разкрити“, допълни тя докато група от около 100 демонстранти се събра пред сградата на трибунала.
През 1995 г. в мюсюлманския анклав босненските сърби избиха 8000 души. Разстреляни бяха всички мъже и момчета, за които бе сметнато, че са в състояние да се сражават. Това е най-масовото клане в Европа след края на Втората световна война.

Самият Караджич така и не се призна за виновен.

"Аз не трябва да бъда съден, а поощрен. Аз направих всичко, на което човек е способен, за да се постарая да избегна война и голям брой жертви", каза той пред съда още в началото на процеса срещу него.

Обвиняемият твърдеше, че мисията му била по повеля на епохата, а не заради жажда за власт: Освен това единствената му цел била да защитава сърбитев Босна.

"Аз не исках да бъда президент или да заемам правителствен пост. След войната смятах да се оттегля от политиката, за де върна към лекарската си професия и да продължавам да се занимавам с поезия."

Караджич, който в момента е на 70 години, е най-високопоставеният политик от балканския конфликт, който ще получи присъда. През 2006 г. бившият сръбски лидер Слободан Милошевич почина в затвора докато течеше делото му. Изслушването на присъдата, на което се събраха повече от 200 журналисти и над 100 дипломати, се провежда при засилени мерки за сигурност.

Присъдата срещу Караджич е първата срещу европейски лидер, произнесена след Нюрнбергския процес срещу ръководителите на нацистка Германия.

Четенето на присъдата днес отне точно 100 минути. През цялото време Караджич седеше спокоен. Той демонстрира нервност само веднъж - когато трябваше да стане, за да чуе наложеното му нааказание.

Съдиите напуснаха залата веднага след произнасянето на присъдата. А Караджич спешно събра акипа на своята защита, за да обсъди обжалването.

Той има право да обжалва присъдата си в 30-дневен срок. След това процедурите могаат да траят до три години. И през цялото това време бившият лидер на босненските сърби ще се намира в затвора в Хага.

Присъдата му едва ли ще помогне за помиряването в дълбоко разделената днес Босна, коментира в. "Гардиън". Караджич продължава да бъде считан от много сърби за герой.

От 1 април вицепремиерите и министрите без охрана от НСО

От 1 април вицепремиерите и министрите ще преустановят ползването на специализиран транспорт по Закона за Националната служба за охрана (НСО).

Това решение беше прието неприсъствено от правителството по предложение на министър-председателя Бойко Борисов, съобщиха от пресцентъра на МС.

С промяната ще се оптимизира използването на ресурсите на НСО и насочването им към други форми на охрана по закона – на определени или застрашени лица, мероприятия и обекти. Очаква се решението да допринесе за икономическото, ефикасното и ефективното използване на капацитета и опита на НСО.

Почина Йохан Кройф

На 68-годишна възраст в Барселона почина Йохан Кройф, един от най-великите в историята на футбола. 

Холандецът е покосен от рак. Той обяви, че е болен на 22 октомври миналата година.

Новината бе съобщена от официалния му сайт.

Последно: Гейска любов, а не бомба е аферата „Плиска“

"Аз не мога да коментирам американските дипломати, но мога да кажа, че в случая такава глупост не им прави чест." Така премиерът Бойко Борисов коментира пред журналисти предупреждението за възможна заплаха срещу градския транспорт при бившия хотел "Плиска" в София, което Държавният департамент на САЩ пуликува на Фейсбук профила си рано тази сутрин. Впоследствие предупреждението бе отменено. От думите на премиера все пак се разбра, че има задържани по сигнала на САЩ.

Борисов бе видимо раздразнен от ситуацията и обвини журналистите, че са създали истерия. На няколко пъти заяви, че говори пред медиите, само заради зрителите.

"На любовна история Вие да предизвиквате такъв терористичен акт, че някой си качил във Фейсбук нещо", обърна се премиерът към журналистите, а след уточнение на репортер, че този някой е Държавният департамент на САЩ, той отговори: "Еми, съжалявам за департамента".

"Една голяма любов предизвика тази истерия", обобщи Борисов. От изказването му се разбра, че сигналът от САЩ е пристигнал вчера (23 март), службите са реагирали и по него вече има задържани. "Оказа се, че е любовна история между еднополови, изчисти се сигналът, задържахме ги", заяви премиерът.

Цитат на деня! Лукарски: Откъде да знам кой е реалният собственик на „Булгартабак”, не сме се интересували

Откъде да знам кой е реалният собственик на „Булгартабак”, не сме се интересували и не е било предмет на Министерството на икономиката да изследва това. Важно е, но не сме го изследвали - това е ваша работа, на журналистите. Това отговори министърът на икономиката Божидар Лукарски на въпроси на медиите в НС по повод ситуацията около „Булгартабак”.

Държавата каквото е трябвало да направи, го е направила достатъчно, каза той. В момента се гласуват промени в закона за тютюневите изделия в НС, който нямат нищо общо с исканията на тютюноработниците и тютюнопроизводителите, а с транспонирането на европейски директиви, поясни Лукарски.

Не знам колко са загубите на тютюнопроизводителите от спирането на износа на цигари за Близкия Изток, не сме правили такива изчисления. За това трябва да попитате конкретно „Булгартабак”, посъветва министърът.

Не можем да отречем, че имаме проблеми в коалицията с ДСБ, имаме и търкания, но РБ е такъв, коментира Лукарски. Според него ДСБ трябва да си изтеглят кадрите от властта. „Аз лично бих постъпил така - ако казвам, че съм в опозиция, бих си изтеглил кадрите, които са на позиции”, потвърди той.

12 афганистанци са задържани до хотел ''Плиска''

Група от 12 афганистанци са задържани около столичния хотел "Плиска".

Това съобщиха източници от МВР. Информацията идва на фона на новината за евентуална бомбена заплаха в същия район.

По-рано американското посолство в София разпространи информация за възможен атентат около хотел „Плиска“. Преди минути премиерът Борисов успокои, че информацията за готвен атентат в столицата не отговаря на истината. Проверката на Борисов е установила, че става въпрос за неуредени любовни отношения между българин и чуждестранен гражданин.

От МВР: 

Днес, около 10.00 часа, в района на бул. "Цариградско шосе" служители на СДВР са подали сигнал към шофьора на микробус „Фолксваген Шаран" за спиране и извършване на проверка. Мъжът не изпълнил полицейското разпореждане и продължил.

Незабавно са били предприети заградителни действия. След кратко преследване бусът бил спрян и въпреки оказаната съпротива от страна на водача, полицейските служители предприели действия за проверка. В превозното средство са установени 12 мъже – чужди граждани, по думите им, от Афганистан.

Шофьорът на микробуса Б.Б. /58 г./ от София, криминално проявен и осъждан, и чужденците са отведени в столично районно управление.

Продължава работа по установяване на самоличността и произхода на чуждите граждани и изясняване на всички факти около случая.

Сигналът за атентат около хотел „Плиска“ заради любовна история

Информацията за готвен атентат в района на квартал „Изток“ в столицата не отговаря на истината. Това докладва председателят на ДАНС Димитър Георгиев пред премиера Бойко Борисов, съобщиха от правителствената пресслужба. Сигналът, който нашите служби са проверявали, е подаден първоначално на телефон 112, проверен е от ДАНС и МВР.

Проверката е установила, че става въпрос за неуредени любовни отношения между българин и чуждестранен гражданин. В хода на проверките българските служби са обменили информацията с международните си партньори. „Няма реална опасност за гражданите и гостите на София. Запознат съм в детайли с проверката на българските служби.

Сигналът е с ниска степен на опасност, но в ситуацията, в която се намираме, сме длъжни да проверяваме всяко твърдение за заплаха. Абсолютно недопустим и некоректен е начинът, по който американските дипломати изнесоха в публичното пространство информацията, получена от българските им колеги.

Искам да уверя българските граждани, че държавата проверява всеки един сигнал, който би представлявал опасност за гражданите, и не би скрила от обществото, ако съществува и най-малка заплаха за здравето и живота на хората“, заяви министър-председателят.