събота, 9 април 2016 г.

Чистота във Варна намирисва!

Две свързани помежду си фирми печелят конкурса за почистване на община Варна на стойност близо 62 милиона лева, въпреки че цената им е с 40 процента по-висока от предложенията на конкурентни компании. Това показа разследване на тв предаването "Господари на ефира".

Става дума за компаниите "Консорциум Варна 1", Варна и "ЗМБГ" АД, София, които са избрани за победители в обществената поръчка на 31 март т.г.

Проверката на "Господари на ефира" е по повод думи на лидера на ДСБ Радан Кънев, който неотдавна заяви, че търгът за извозването на боклука в морската столица е крайно непрозрачен и с множество пропуски.

"Има две фирми, които не се конкурират и в пет района са получили максималната оценка 100 от 100 възможни точки, въпреки че предложената от тях цена е с 40 процента по-висока от тази на други участници в процедурата", обяви преди време Кънев.

"Господарите" са потърсили за коментар зам.-кмета на Варна Христо Иванов.

"Това е оценката на техническото предложение. Комплексната оценка ще бъде направена след оглед на цените. Тогава ще бъде направено крайното класиране", казва Иванов пред Тежко му е, Касиков.

Записът е направен преди да излезе крайното класиране на офертите.

Според условията на конкурса обаче не цената, а именно техническото предложение има основна роля при избора на победител в процедурата. Тежестта на този критерий според документацията на община Варна е 55%. Останалите 45% са за цената.

Така на практика още при техническото оценяване е бил ясен крайният резултат и че дори и цената им да е значително по-висока, именно тези две фирми ще спечелят търговете.

В "Консорциум Варна 1" влизат компаниите "Ай Ес Ви Трейд" и "Нелсен Чистота". Първата от тези компании е собственост на "Есте Пропъртис" на братята Домусчиеви, а втората е на "Титан".

През 2013 г., 2014 г. и 2016 г. общината е налагала глоби на "Титан".

ЗМБГ е собственост на две компании. Едната е "Бул Инвест Груп 2009", която е фирмата собственик на ФК "Лудогорец", а втората е "Директ Инвест".

Връзката между двата "конкурента" се изяснява допълнително от факта, че ЗМБГ и "Титан" са на един и същ адрес - ул. "Евлия Челеби" 55, ж. к. Карпузица, София.

На един и същ адрес са също така и компаниите "Директ инвест" и "Екобул Рисърч". За последната компания интересното е, че притежава 96 процента от "Титан БКС", която пък от своя страна е част от консорциум "Титан София Център 1".

Въпреки явната свързаност на кандидатите в процедурата варненският зам.-кмет Иванов твърди, че фирмите са различни участници в процедурата.

Чл. 68 а от Закона за обществените поръчки обаче гласи, че конкурсната комисия трябва да уведоми възложителя, когато в хода на нейната работа възникнат основателни съмнения за споразумения, решения или съгласувани практики между участници.

"Собствениците на фирмите са свързани. Трябва някой да се притесни.", каза Тежко му е, Касиков в разследването.

А зам.-кметът Иванов отговори:

"В ЗОП няма понятие притеснение, съмнение, предположение. Там има документи."

От "Господари на ефира" призоваха премиера Бойко Борисов, Агенцията за обществени поръчки и Комисията за защита на конкуренцията да обърнат внимание на обществената поръчка на Община Варна.

ВИДЕО

Експерти от ЕК проверили къща за гости в Пловдивско: Гости не приемали, а бенефициентът си живеел там

Изпълнителният директор на Държавен фонд "Земеделие" Румен Порожанов е категоричен, че не може да се говори за колосални размери за загуби и корекции по Програмата за селските райони.

"Безспорно е, че това беше една масирана кампания, която все още не е приключила. Една масирана кампания, която включително от захващане на някакви тези или някакви числа, които в много случаи са спекулативни, преминава и в някакви по-персонални аспекти. Не бих искал да коментирам, но самата организация, самата подредба на най-различния тип статии, които излизаха на определени места, безспорно показва това", каза Порожанов в предаването "Седмицата" на радио "Дарик".

Според него до момента Европейската комисия е наложила финансови корекции по инвестиционни мерки от Програмата за развитие на селските райони с две публични решения, като по думите му "те са горе-долу в коментирания размер от 26 млн. евро".

Предстоели обаче още няколко финансови корекции. Първата от тях е за фотоволтаичните системи, която вече е била коментирана с ЕК и е намалена от близо 29 млн. евро на 7 млн. евро. Предстои помирителна комисия по други три одита, свързани с общински мерки по програмата. Сумата, която в момента е обект на помирителната комисия и вече е многократно намалена, е 33 млн. евро. По думите на Порожанов от фонда смятат, че окончателният размер ще е двадесет-двадесет и няколко милиона евро.

Той посочи, че не е имало договорени яхти по Програмата за развитие на селските райони и съответно не е имало и плащания. По програмата за рибарство през така наречените местни рибарски групи е имало договорени три яхти на доста висока стойност, едната от които е достигала 900 000 лева, като и трите яхти не са платени.

"Няма как да ги платим", категоричен бе Порожанов.

Той обясни, че договарянето на плавателните съдове е станало в Агенцията по рибарство от местните инициативни групи, а Фонд "Земеделие" е само разплащателен орган по тези проекти.

"След като видяхме, тъй като има изискване и за икономическа обоснованост на разходите, които трябва да следим, има и пороци, особено в две от тях, които ние не приехме като аргументи и затова отказахме. Съвсем ясно разбирате какъв би бил отзвукът в Брюксел", каза Порожанов по повод исканите яхти и посочи, че една от тях - "прекрасен катамаран", по проект е трябвало да разхожда туристи в един от заливите.

По програмата за селските райони имало договорени около десетина кемпери на не малка стойност и нито един не е платен. Кемперите са били в хипотезата за туристически дейности.

По отношение на плащането на автомобили и АТВ-та Порожанов каза, че автомобилите са в
рамките на референтните цени, които са били направени със заповед - до 39 000 лева без ДДС. Те са част от проекти, свързани с туристически дейности - с къщи за гости или някакви други услуги.

Същото важало и за АТВ-тата. Повечето от тях не били платени,  а за тези с разумна цена имало плащания.

Порожанов каза, че при проверка на място при одит от Еврокомисията е посетена къща за гости в Пловдивско, като тя е била по проект и с лек автомобил. Оказало се, че къщата не е използвана по предназначение от бенефициента, повече от 9 месеца нямало гости в нея, а бенефициентът си живеел там и си ползвал колата.

"Подобни проблеми няма как да не се отразят на комуникацията от гледна точка на одита", призна Порожанов.Канада не се стресна от заплахата на Брюксел! Няма да отменя визите за българи и други граждани на Източна Европа

Канадското правителство излезе с изявление, че визовата политика на страната не се основава на реципрочност. Това е всъщност отговорът на Отава на оповестените вчера от Европейската комисия намерения да наложи временно визи за граждани на Канада и САЩ от 12 април, съобщава БНР. Причината е, че двете държави не отменят визовия си режим за всички европейски страни, а преди две години е била договорена реципрочност.

В момента американци и канадци пътуват без визи в целия Евросъюз, а в същото време САЩ и Канада позволяват безвизово пътуване само на граждани от по-старите западни страни-членки на Съюза. Брюксел настоява визите да паднат и за новоприсъединилите се като България, Кипър, Полша, Румъния и Хърватия.

В Петък Европейският съюз обяви, че е готов да наложи временно визи за гражданите на САЩ и Канада. Срокът, който е бил поставен на Вашингтон, е 24 месеца и той изтича. Ако това не стане, европейското законодателство задължава Еврокомисията да приеме реципрочни мерки. Решението ще се обсъди следващия вторник на заседание на комисарите, потвърди говорителят Мина Андреева.

''Ако се установи липса на реципрочност във визовия режим на 12 април 2016г., Комисията ще бъде принудена да издаде решение за временно прекратяване на безвизовото пътуване за срок от 12 месеца. Това е записано в регламента и нашите американски партньори го знаят,'' каза тя, цитирана от БНР.

Говорителят на канадското Министерство на миграцията Феликс Кориво е посочил: „Канада трябва да е сигурна, че държавите отговарят на нейните критерии за освобождаване от визи“ и е допълнил, че канадските официални лица продължават да водят интензивен „положителен и постоянен диалог“ с Европейския съюз.

Медиите в Канада успокояват гражданите да не очакват усложнения на пътуванията им в Европейския съюз през пролетта и лятото и че евентуалното въвеждане на визи няма да влезе в сила незабавно, а най-рано в края на годината. 

#PanamaPapers разкри тайната на шедьовър на Модиляни

Разследването #PanamaPapers предизвика лавина от политически кризи по цял свят заради осветяването на тайното богатство на държавните мъже и жени.

Сега обаче се оказва, че изтеклите документи от "Мосак Фонсека" могат да разрешат мистерията около един шедьовър на Амедео Модиляни от 1918 г., оценяван на 35 млн. долара.

Данните показват, че мощната фамилия Нахмад, които се занимават с търговия на произведения на изкуството, е използвала услугите на панамската юридическа фирма, за да прикрие собствеността си върху картината "Седнал мъж с бастун".

Претенции за притежанието й обаче има и семейството на Оскар Стетинер, френски търговец на картини от еврейски произход.

Близките му твърдят, че картината е била част от колекцията на Стетинер, конфискувана по време на Втората световна война при нацистката окупация на Париж.

В продължение на 50 години след края на войната "Седналият мъж" остава скрит. Едва през 1996 г. шедьовърът отново се появява пред публика, след като е обявен за продажба на търг в Кристи'с.

Картината е продадена за 3,2 млн. долара на неизвестна компания, наречена International Art Center. Оттогава тя е показвана неколкократно в няколко галерии в Лондон и Ню Йорк, притежавани от фамилията Нахмад.

Според данните на сп. Forbes общото състояние, на което се оценява колекцията им от произведения на изкуството, възлиза на 4 млрд. долара.

В момента внукът на Оскар Стетинер, Филип Маестрачи, води дело срещу семейство Нахмад пред Висшия съд в Ню Йорк, с което настоява за връщането на картината.

До този момент Нахмад твърдяха, че нямат отношение към собствеността на картината на Модиляни, въпреки че тя се излага само в техните галерии.

Документите от "Мосак Фонсека" обаче разкриват, че фирмата International Art Center, регистрирана в Панама, е създадена от семейство Нахмад още през 1995 г.

В писмо от 2014 г. Давид Нахмад заявява, че той е "едноличният собственик на акциите" на компанията.

В изтеклите файлове има копия от сертификатите за собственост и архивите от регистрацията на търговското дружество.

Адвокатът на фамилията Ричард Голъб твърди, че новите данни нямат отношение към делото за собствеността на картината.

"Не знам какво пише в тях и няма значение. Този документ може да не бъде признат като доказателство", казва той, цитиран от The Fifth Estate.

Нахмад също оспорват претенциите за собственост на семейството на Стетинер.

Оказава се, че 100 години след създаването на шедьовъра е почти невъзможно да се проследи кой и кога го е притежавал.

Картината е изложена на прочутото Венецианско биенале през 1930 г. В архивите на експозицията е намерена снимка на картината и каталог, в които се казва, че тя е част от колекцията на Стетинер. Съществува и още едно писмо, изпратено до Биеналето, в което Стетинер е посочен за собственик на картината по това време.

Какво се случва с нея след 30-те години, обаче, е неизвестно.

В Националния архив на Франция се пази инвентар на предметите от галерията на Стетинер от 1940 г., които са отнети принудително и разпродадени на 4 търга по време на Втората световна война.

В архива се споменава и една картина на Модиляни, която е вписана без име. По това време тя е оценявана на едва 16 000 франка. Продадена е от нацисткия окупационен режим през юли 1944 г.

След войната Стетинер е подал жалба за възстановяване на откраднатите му ценни предмети, включително и картината на Модиляни, която е описал като "портрет на мъж".

През 1946 г. съдът в Париж отсъжда в полза на Стетинер, но е твърде късно - по това време, картината се оказва притежание на американски войник, чиято самоличност е неизвестна.

Стетинер умира две години по-късно в малко село в Южна Франция, като никога повече не успява да види картината си.

Давид Нахмад, който също е евреин по произход, заявява, че никога не би приел предмет на изкуството, който е конфискуван от нацистите.
"Няма да мога да спя с чиста съвест, ако знам, че притежавам краден предмет", казва той. "Това носи лош късмет. Това е огромно престъпление. Има едно нещо, в което вярвам с цялото си сърце: не бива да правиш пари на гърба на жертвите от войните".

На въпрос дали би върнал картината на наследниците на Стетинер, той дава интересно обещание:

"Мисля, че бих я върнал. Ако могат да докажат, че картината им принадлежи, да представят пред съда документ за покупка, в който да пише, че картинате им е продадена на тази и тази дата".

В момента "Седналият мъж с бастун" не може да се види в нито една галерия по света. Семейство Нахмад са я заключили в огромния си склад в Швейцария наред с хиляди други произведения на изкуството.

Филип Маестрачи е единственият жив наследник на Оскар Стетинер. Той твърди, че води битката за връщането на Модиляни с една-единствена цел.

"Правя го в памет на дядо ми", казва той.

На тази дата: 9 април 2005 г. Принц Чарлз сключва брак с любовница си Камила Паркър

2005 г. Принц Чарлз - принцът на Уелс сключва брак с дългогодишната си любовница Камила Паркър-Боулс.

Връзката между Камила и принца на Уелс започва през 1970 г., когато те се срещат по време на поло мач. Въпреки че тя е поредната от приятелките му и се твърди, че той има желание да се ожени за нея, дворът я намира за изключително неподходяща съпруга за бъдещия крал.

През 1970-те години сестрата на Камила - Анабел, работи като художник в Ню Йорк. По същото време Чарлз Филип Артър Джордж Маунтбатън-Уиндзор е полковник в кралския полк на Уелс и всяка година посещава полка в Ню Йорк, където се запознава с Анабел. Камила също посещава сестра си по това време. Поради това се твърди, че това е моментът, в който двойката подновява връзката си и че тя продължава дори по време на годежа на принца и принцесата на Уелс. Говори се дори за интимна среща между тях в нощта преди сватбата на Чарлз. Въпреки това, макар че времето по което тези срещи са се случили се обсъжда много пъти, официални доклади сочат, че те са подновили романтичните си взаимоотношения в началото на 80-те.

Аферата става публична едва десетилетие по-късно с публикуването на книгата „Даяна: Нейната истинската история”, последвано от скандала Камилагейт - тайно записан интимен разговор между Камила и Чарлз, който по-късно е предоставен на таблоидите. Когато извънбрачната връзка излиза наяве, Даяна дава интервю за BBC, в което заявява, че връзката между Камила и принца на Уелс е причината за разпадането на нейния собствен брак, казвайки: „Е, в този брак бяхме трима, така че беше малко пренаселено”.

Въпреки че Камила се опитва да остане незабелязана през този период, тези разкрития я правят изключително непопулярна. Слуховете са отричани от нейните приятели, които твърдят че всичко е медийна измислица, превърната в градска легенда. Чарлз обаче потвърждава в интервю пред Джонатан Дъмбълби, че двамата са възстановили връзката помежду си, след като вече са били сключили бракове. След това семейство Паркър Боулс съобщава за собствения си развод през 1995 г.

На 10 февруари 2005, от Кларънс Хаус излизат с изявление, че Камила и принцът на Уелс са се сгодили. Камила е получила годежния пръстен, принадлежал на Елизабет, кралицата-майка. Бракът трябва да се състои на 8 април, същата година, с гражданска церемония в замъка Уиндзор, и църковна благословия в църквата „Св. Джордж”. Но тъй като провеждането на гражданска церемония в замъка Уиндзор означава, че след това мястото е достъпно за всеки, който иска да сключи брак там, мястото е променено на Уиндзор Гилдхол.

На 4 април е съобщено, че сватбата ще се отложи с един ден, тъй като принцът на Уелс трябва да присъства на погребението на папа Йоан Павел II. Свидетели на брака са децата на Камила, тъй като родителите и на двамата младоженци отказват да присъстват. Кралицата и херцогът на Единбург се появяват на църковната благословия и организират прием за младоженците в замъка Уиндзор. След сватбата двойката заминава за провинциалното имение на принца Бъркхол и изпълнява първите си обществени задължения като двойка по време на медения си месец.

След брака си с принца на Уелс, Камила по закон носи титлата принцеса на Уелс, но използва една от другите си титли - херцогиня на Корнуол - във всички части на Обединеното кралство, освен в Шотландия, където се нарича херцогиня на Ротеси. Тази необичайна употреба на титли е възприета, тъй като официално титлата принцеса на Уелс се свързва с Даяна Спенсър, първа съпруга на принца и известна публична личност.

Преди да се свърже официално с Чарлз Камила има зад гърба си един брак и две деца. Тя се появява в публичното пространство по време на т.нар. „Война на Уелс” (разпадът на брака на Чарлз и Даяна), когато е набедена за любовница на принца. След развода му с изключително популярната Даяна, администрацията в Кларънс Хаус (домът на Чарлз) работи много усърдно върху обществения имидж на Камила и тя постепенно се превръща в част от кралския живот.

Любопитен факт е, че през март 2013 г. се появиха информации, че Принц Чарлз и Камила Паркър Боулс са подали документи за развод. Според информацията Кралица Елизабет Втора е основният инициатор на раздялата, след като с Камила се скарали публично и тя нагрубила кралицата. Слуховете обаче не намериха реално и потвърждение и е факт, че кралският живот... си върви по вода.

Вицове, април 2016 г.

Чешките туристи наближават...

СмЕх


Мъж отива при любовницата си, но асансьорът не работел, а тя живеела на 17-ия етаж. Първите четири етажа мъжът изкачил на крилете на любовта. На 6-ия етаж изтрил потта от челото си и засмукал "Валидол". На 11-ия етаж обаче седнал на стълбите и си помислил: "Господи, дано не си е вкъщи!"

***

България можеше да бъде световен лидер в доставките с дрон, но остъклените балкони прецакаха всичко.

***

Късно през нощта полицай вижда мъж, който се суети пред някаква брава.
-Какво правите?
-Намерих един ключ и сега пробвам всички врати подред, за да го върна на собственика му.

***

Мъж и жена пътуват с кола си. По едно време жената пита:
- Скъпи, имам чувството, че сме се изгубили?
- Защо мислиш така?
- Това куче го прегазихме преди половин час.

***

Майка се кара на детето си:
-Ти си истинско прасе, виж се на какво приличаш! Нали знаеш какво е прасе?
-Да, мамо-синът на свинята.

***

Всяка сутрин нови вицове

петък, 8 април 2016 г.

Ирина Бокова сама е одобрила екипа си с хора от ДС

Кандидатката на България за генерален секретар на ООН Ирина Божкова сама е одобрила екипа, който да работи за нея. Това е официалната позиция на Министерството на външните работи (МВнР).

Поводът са обвиненията и недоволството, че по-голяма част от този екип - половината от общо 16 души, начело с шефа му Райко Райчев, са с принадлежност към бившата Държавна сигурност.

"Определих екипа, който работи по кандидатурата на г-жа Ирина Бокова за Генерален секретар на ООН, изцяло в съответствие с пожеланията на г-жа Бокова. В този смисъл не се налагат промени, освен ако в хода на оперативната работа не получа предложение за това от самия кандидат", пише дипломат №1 Даниел Митов в отговор на парламентарно питане до депутатите Вили Лилков, Петър Славов (РБ) и Методи Андреев (ГЕРБ).

От МВнР обясняват, че хората от екипа са работили с нея във времето, когато Бокова е била във министерството и в ЮНЕСКО и помежду им има доверие и дългогодишна професионална близост.

Изслушването на Бокова в Ню Йорк по повод номинацията ѝ ще е на 12 април в 18 ч българско време. И този разговор, както и интервютата с останалите 6-има кандидати, които ще се провеждат до 14 април, ще бъдат предавани пряко на сайта на ООН. Всеки от претендентите за високия пост ще може да се срещне и с акредитираните медии в рамките на 20 минути след изслушванията, съобщават от представителството ни в ООН в Ню Йорк. Към момента не е ясно дали Бокова ще се възползва от опцията.

Без коментар!

Публикуваме без редакторска намеса писмо от парламентарната група на ГЕРБ до председателя на Народното събрание Цецка Цачева, с което иска тя да освободи председателя на групата Цветан Цветанов от днешното пленарно заседание и парламентарен контрол.

Поводът е рождения ден на Цветанов, който днес навършва 51 години. Молбата на депутатите, публикувана във Фейсбук страницата на Цветанов, е уважена.


Уважаема г-жо председател,

Моля да бъдЕ освободен от пленарно заседание и парламентарен контрол на 8 април 2016 г., ПОРАДИ СИСТЕМЕН НЕДОСТИГ НА ВРЕМЕ ЗА БЛИЗКИТЕ НА СЪРЦЕТО МУ ХОРА, поради непрекъснат рецидив на прекомерна ангажираност с проблемите на структурата на партията и парламентарната група, поради летящите му апостолски ангажименти и плътната камара на хорски тегоби и призиви за помощ, под която пребивава НАШИЯТ ОБИЧАН ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ПГ НА ПП ГЕРБ – г-н ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ, по повод тачения от всички нас празник, неговия рожден ден!

8 милиона по-късно: Деретата в „Аспарухово” все още са затлачени

Близо две години след наводнението в Аспарухово, взело 13 жертви, двете дерета, за които се смята, че са причина за трагедията, все още не са обезопасени от общината.

Европейският съюз отпусна от фонд Солидарност над 8 милиона лева. Именно с тях трябваше да бъде възстановена водопроводимостта на източния и западния охранителни канали в „Аспарухово”.

„Две години след наводнението не е пипнато нищо”, коментира пред bTV един от потърпевшите на ул. „Моряшка” Николай Иванов.

„Когато наближи годишнината, миналата година бяха изпратени някакви екипи, които поне да окосят тревата, докато минат телевизиите и разни официални лица, и оттам нататък сме забравени от всички, тоест нищо не се върши, нито сме информирани. Караме я на обещания, две години само обещания. Видно е, че нито стотинка не е вложена от тези пари, отпуснати от Фонд „Солидарност" и от есемесите, които пращаха от цяла България хората”, допълни той.

„Нищо не очакваме вече, никой не говори за правене на дере, всеки говори сега за събаряне на част от къщите, за отнемане на дворно място, а за дерето никой нищо не казва”, коментира и Пламен Кирилов.

„Нищо не очакваме, всички надежди са загубени, защото нищо не се прави,
2 години се тъпче на едно място, обещания само. Пари се отпуснаха, обаче нищо не се прави”, заяви Стоянка Тодорова.

Двете дерета трябва да са с нови трасета и нова конструкция - за да не се стига до бедствия в бъдеще. По план две трети от тях ще са закрити, с пешеходни площи, детски площадки и паркинги. От общината казват, че отчуждителните процедури няма да доведат до забавяне.

„Така са избрани трасетата, че минимално да е засягането на имотите, движим се повече в общинска собственост. След като има жалби, те ще бъдат оценени от комисиите, ще бъде платено, но със строежа няма да спрем”, заяви Олег Колев от община Варна.

Хората по цялото протежение на дерето на ул. „Моряшка” са загубили надежда.
„Пред нас беше 4 метра вода. Мръсотия, мирише, като завали дъжд, водата се събира, лятото ще почнат и жаби да се въдят”, посочи Стамат Стаматов.

Рискът от ново наводнение обаче е по-сериозен на другото дере в ромската махала.
Затлачването на дерето с боклуци и незаконното строителство бяха основни причини за трагедията. Днес мястото отново е пълно с боклуци.
„Обещаха, пък нищо - лятото дойде, пак ще замине, зимата ще чакаме, няма да направят нищо”, казва един от местните хора.

Договорът за финансиране беше подписан от регионалното министерство и кмета на Варна точно в деня на първата годишнина от бедствието - 19 юни 2015 г. Парите обаче ще дойдат във Варна едва след подписването на договорите с изпълнителите.

Според общината, двегодишното чакане се дължи първо на тромавите процедури по кандидатстване за евросредства, второ - на бавните обществени поръчки у нас.
Проектите са одобрени, изпълнителите - избрани, а договорите ще бъдат подписани до дни.
„До края на ноември, ако стартираме сега, на 1 май най-късно, ще ги направим, няма да има проблем”, увери Олег Колев.
Срокът за изпълнението на проектите за охранителните канали, даден от Еврокомисията, изтича през ноември.

Близо 2 години след наводнението няма и повдигнати обвинения. Разследването се води за причинена по непредпазливост смърт на 13 души.

ЕС обмисля да въведе визи за американците

Европейският съюз обмисля да въведе визи за американските и канадските граждани. В момента Съединените щати и Канада изискват визи за румънци и българи, които са част от еврообщността вече почти 10 години.

Въвеждането на обратни визи може да повиши напрежението, защото Брюксел договаря търговски пакети с Вашингтон, пише "Дейли мейл".

Само Великобритания и Ирландия от 28-членния блок имат право на отказ от общата визова политика на Евросъюза.

Европейската комисия трябва да реши до 12 април дали да изисква визи от гражданите на страни, които имат подобни изисквания към една или повече членки на съюза, цитира bTV.

Дискусията набира сила седмица преди президента на Съединените щати Барак Обама да пристигне в Европа.

На тази дата 8 април 1899 г. Марта Плейс става първата жена, екзекутирана на електрически стол

1899 г. Марта Плейс става първата жена, екзекутирана на електрически стол. Изпълнението на смъртна присъда чрез електрически стол е метод на екзекуция произлязъл от САЩ. Този метод е създаден от служители на Томас Едисон.

Марта била слаба жена с налудничав поглед на около 44 години. Когато била 20-годишна тя ударила лошо главата си и по думите на собствения й брат не успяла да се възстанови напълно, а си останала психически нестабилна. По-късно тя се омъжила за Уилям Плейс, който пък имал дъщеря в късния пубертет. В този брак нямало любов. Марта не можела да асимилира истинския смисъл на връзката, а Плейс не изпитвал нищо към лудата си съпруга, защото се нуждаел единствено от помощница, за да отглежда дъщеря си.

Един ден Уилям се прибрал от работа, съблякъл палтото си и докато го окачвал на закачалката Марта се появила зад гърба му и го нападнала с окървавена брадва в ръка. Завързала се кратка схватка, в която мъжът взел превес и след като успял да избяга, директно извикал полицията. Нападателката естествено била озаптена и арестувана, а след направения обиск ченгетата открили под леглото й безжизненото тяло на дъщерята на Плейс. Престъплението било повече от очевадно и съвсем скоро Марта била изправена на съд, като за главен свидетел по делото бил призован съпругът.

Потресеното жури от съдебни заседатели единодушно намерило лудата жена за виновна и я осъдило виновната на смърт чрез електрически стол. Обществеността се успокоила, защото за всички присъдата била напълно справедлива. Единственият, който останал леко притеснен, бил Едуин Дейвис - главният екзекутор на Ню Йорк. Всъщност Дейвис бил обикновен електротехник, който само поставял кабелите по тялото на осъдения, за да може смъртта да настъпи максимално бързо. Този, който дърпал шалтера бил друг. Притеснението на Дейвис идвало и от факта, че никога преди това на стола не била сядала жена.

Предвид на това до последния момент се очаквало губернатора да помилва осъдената, но помилване нямало. В крайна сметка шалтера бил дръпнат, Марта Плейс влязла в историята като първата жена умъртвена на електрически стол, а след нея участта й през годините последвали общо 26 дами до днес.

Историята на електрическия стол започва няколко години по-рано. През 1881 г. щата Ню Йорк създал комисия, която целяла да открие нов, по-хуманен метод за екзекуция от обесването. В комисията е и Алфред Саутуик, зъболекар, който бил свикнал да гледа хора върху стол. Доктор Саутуик предложил концепцията си за електрическия стол. Идеята му дошла, когато видял пиян човек да умира сравнително бързо след като бил пипнал изложен електропровод.

Първият електрически стол бил произведен от Харолд Браун и Артър Кенели. И двамата били служители на Томас Едисон, и тъй като той подкрепял развитието на електрическия стол, много хора погрешно смятат, че самият той го е разработил.

Първият човек екзекутиран чрез електрически стол се казва Уилям Кемлер, осъден за убийство на жена си. Екзекуцията се състояла на 6 август 1890 г. в затвора „Обърн” в Ню Йорк. Първият 17-секунден токов удар не бил достатъчен да спре дишането и сърцето му. След проверка доктор констатирал, че Кемлер е все още жив. При втория опит Кемлер бил шокиран с 2000 волта. Кръвоносните съдове под кожата започнали да се рушат и да кървят. Всичко траяло около осем минути.

Вицове, април 2016 г.

Без коментар...

СмЕх


Рибар, свидетел на престъпление, твърди, че престъпникът е висок четири метра и тежи около 300 килограма.

***

- Браво госпожице, Вие сте толкова умна ....
- Не съм умна, а опитна. Ако бях умна нямаше да съм толкова опитна.

***

Из ученическо съчинение:
"Прабългарите нямали цигани и затова,когато им изчезвал казанът за ракия, примерно...обвинявали злите сили".

***

Опитният водопроводчик бай Марин
успял да убеди съседката си
блондинка,че без монтираната
видеокамера душ кабината няма да
работи.

***

Два лъва в саваната си приказват.
- Писнаха ми тия бели ловци! Търкалят джиповете насам натам, пият, вдигат шум през нощта, псуват пред малките...
- Аха - съгласява се другият. - И после телефоните им ти звънят в корема през пет минути...

***

Всяка сутрин нови вицове

четвъртък, 7 април 2016 г.

Блокираните в Гърция мигранти може да се насочат към България

Кризата с бежанците в Гърция е потенциална заплаха за България. Във всеки момент мигрантските потоци могат да се насочат на север през страната ни. За тази опасност алармираха военните министри на двете държави, които днес се срещнаха в Атина.

Движението на хилядите бежанци, които се намират на гръцка територия, е непредвидимо и е заплаха за всяка балканска страна, допълни гръцкият военен министър Панос Каменос, цитиран от Нова телевизия. Той и неговият български колега Николай Ненчев обсъдиха възможностите двете страни да реагират при евентуална бежанска криза.

На срещата двамата министри се договориха за засилване на обмяната на информация между службите по сигурността. Двете страни ще изградят система от термокамери по граничната бразда. Обсъжда се ангажирането на дронове за адекватно наблюдение.

Отговаряйки на журналистически въпрос, българският министър на отбраната Николай Ненчев заяви, че е напълно възможно сред мигрантите да има терористи. Опасение, което огласи и последния доклад на организацията за защита на европейските граници "Фронтекс".

Междувременно напрежението сред бежанците заради затворените северни граници на Гърция расте. Мигрант дори заплаши да хвърли детето си срещу полицаите на пристанището в Пирея в знак на протест.

Да не се следим, че ще се хванем

Бившият шеф на НАП Красимир Стефанов
Министерството на финансите не съхранява доклада на бившия шеф на НАП Красимир Стефанов за визитата му в Германия по покана на немските служби, на която му е била предоставена информация за сметки на български граждани в Швейцария (така наречения „швейцарски диск“).

Стефанов е бил придружаван в командировката от четирима високопоставени служители на НАП – трима директори на дирекции и старши експерт в дирекция. Те също е трябвало да изготвят задължителните по закон доклади, но не са го сторили.

Такъв е засега резултата от запитвания на Биволъ по ЗДОИ до двете институции. От НАП и Министерството на финансите бяха изискани съответните командировъчни и обяснения за целта на визитата в Германия и последвалите действия на данъчните във връзка с данните за сметки на български граждани в Швейцария.

Из интервюто на Красимир Стефанов от 05.03.2010:

Шефът на НАП Красимир Стефанов:Видяхме кои са и колко са

– При срещата си получихте ли данни за българи с пари в Швейцария?

– Получихме потвърждение, че има влогове на български граждани за над 200 млн. евро в 

Швейцария. Искам да кажа, че това все още не означава, че те са престъпници.

– Тези данни са от швейцарския диск?

– Нека да кажа, че основната цел бе да се изгладят детайлите по ратифицирането на спогодбата за избягване на двойно данъчно облагане. Това, което бе обявено в медиите – че Красимир Стефанов идва с основна цел да прибере един диск и да си иде в България и да обложи парите от него, звучи несериозно. Ако това беше така, с мен трябваше да пътува и отряд барети, да ме пази.

– Има ли български имена все пак?

– Няколко пъти ви казах вече, че, да, съдържат се български имена в швейцарския диск.
– А има ли български имена в диска от Лихтенщайн, който бе купен през 2009 г.?

– Там разследването още не е приключило, но анализите ни сочат, че българските сметки в Лихтенщайн са много малко.

– Колко са българите в швейцарския диск?

– Не мога да коментирам, помолен съм за конфиденциалност. Но за нас беше добре, че видяхме колко са и кои са те.

Уволниха чиновника, нарекъл майки „кухи лейки”

Министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин освободи от длъжност днес Светослав Славчев – главен експерт в звено „Сигурност на информацията и подготовка за отбрана“, съобщиха от ведомството.

Славчев е уволнен заради недопустимо отношение към майките на деца с увреждания.

Вчера той ги нарече "кухи лейки". Видео в интернет показа грубото му отношение към протестиращите.

„Викам: Ще предадеш на тоя, дето ви организира протеста, че е кух като градинска лейка. В сряда протест не се прави Първо има МС, после блиц контрол в парламента. Никой не може да си позволи лукса да не отиде, нито на едното, нито на другото. Организаторът им е просто куха градинска лейка", казва чиновникът”, се чува във видео, което се разпространява в интернет.

Социалният министър Ивайло Калфин днес от тв екрана се извини както на организаторите, така и на всички, които са се почувствали засегнати.

„Има процедура, която ще бъде задействана. Подобно отношение няма да допусна”, каза министърът сутринта.

„Извинявам се действително от сърце. Това е абсолютно ненормално и не е поведение, което ще допусна в министерството”, каза Калфин.

Министърът поясни, че не се е срещнал с майките, защото в сряда по закон трябвало да бъде в парламента и на заседанието на Министерския съвет.

Вчера през центъра на София премина национален протест на деца с уврежданията и на техните родители. Шествието в черно трябвмаше да чака около 40 минути, за да може да продължи в посока социалното министерство и х-л Шератон. Причината заради чужда делегация, която гостуваше в Народното събрание, движението беше спряно от полиция. Родителите не успяха да се срещнат с Калфин, който по това време беше в парламента на блицконтрола. Пред социалното министерство си общуваха единствено с вече уволнения Славчев, който е нещо като охрана на ведомството. Те опитаха да се видят и с шефката на Агенцията за закрила на детето Ева Жечева, тъй като по това време в "Шератон" се провеждаше конференция за проблемите на децата, но и такава среща не се осъществи.

ВИДЕО


 

Казанджии в защита на домашната ракия

Нови протести за защита на домашната ракия започнаха днес. Шествието ще премине от храм-паметника „Св. Александър Невски” до сградата на Министерския съвет и обратно, предаде БТВ.

Производители на домашния алкохол от цялата страна са недоволни от новите правила, които позволяват варенето на спиртната напитка само 6 месеца в годината и до 500 литра.

Петър Калчев, един от протестиращите производители от Пазарджик коментира, че новите промени ще се отразят на дребните производители на ракия и ще стигнат чак до фалит.

Собствениците на казани за ракия ще могат да работят само 6 месеца в годината - от 1 юли до 31 декември. Ако искат да варят алкохол извън този период, ще трябва да уведомяват Агенция „Митници“. За малки обекти за дестилация на алкохол вече ще се считат казани с обем на съдовете до 500 литра.

Холандците казаха „не“ на асоциирането на Украйна с ЕС

Холандците гласуваха с „не“ на референдума за споразумението за асоцииране на Украйна с ЕС с 62% срещу 38%.

Избирателната активност, при обработени 98% от вота, е около 32%, което означава, че правителството трябва да преосмисли подкрепата си за договора в светлината на обществения вот. Референдумът трябваше да събере поне 30% от избирателите, за да има правна тежест. И макар референдумът да е консултативен и не е задължаващ правителството , премиерът Марк Рюте каза, че Нидерландия вече не може да ратифицира договора „просто така“.

 Той изтъкна, че следващите действия ще трябва да бъдат разгледани „стъпка по стъпка“. Министрите ще обсъдят с парламента и европейските партньори на страната, преди да решат какво да правят. Премиерът подчерта, че ръководството на страната все още не е взело решение за това как ще реагира на резултатите от референдума.
Гласуването е смятано за тест за мнението на холандската общественост за Европейския съюз.
От външното министерство на Украйна обявиха, че са взели под внимание резултатите от референдума в Нидерландия.

Каква Панама? Няма Панама!

Появилият се вчера в центъра на руската столица плакат на Путин с намек за „Досиетата Панама“ изчезна до вечерта.

Плакатът бе поставен на спирка на градския транспорт, а Путин бе изобразен като герой от класическия филм „Страх и ненавист в Лас Вегас”. „Каква Панама?”, гласеше надписът.


Както вече стана известно, в публикуваното журналистическо разследване за офшорните компании, регистрирани в Панама изплуваха имената на хора от близкото обкръжение на руския президент, а в сметките им се оказаха два милиарда долара.

На тази дата: 7 април 1926 г. англичанката Вайълет Гибсън прави опит да убие Бенито Мусолини

1926 г. англичанката Вайълет Гибсън извършва неуспешен опит за покушение срещу италианския диктатор Бенито Мусолини. В този ден Мусолини открива в Рим Седмия международен конгрес на хирурзите.

В навалицата от медицински светила една промъкнала се ирландка стреля право в лицето на „дучето”, но в последния миг той, зърнал пистолетния блясък във вдигнатата над множеството ръка, обръща главата си. Куршумът засяга само върха на носа му. Въпреки че атентатът не е политически - гспожица Вайълот Джибсън е нервно болна и току-що е излязла от психиатрична клиника, Мусолини се възползва от изстрела за своите политически цели (самата ирландка е изпъдена от страната).

С превръзка на лице пред свиканото предварително за същия ден съвещание на ръководството на НФП, министрите и областните секретари, прави важно изявление: „Ние погребахме старата демолиберална държава и живеем във фашистка държава; ние контролираме политическите сили, контролираме моралните сили, контролираме икономическите сили, значи сме напълно в корпоративна фашистка държава”. Краят на речта е ефектен: „Не напразно избрах мото на живота си - „Живей опасно” (прочут израз на Ницше) и ви казвам както стария боец - „Ако напредвам - следвайте ме; ако отстъпвам - убийте ме; ако умра - отмъстете ме”.

Вицове, април 2016 г.

СмЕх


В Тел Авив турист се спира пред впечатляващата зала "Ман".
Възхитен от архитектурата, той пита екскурзовода дали сградата
е кръстена на името на известния писател Томас Ман.
- Не, кръстена е на името на Фредерик Ман от Филаделфия.
- Никога не съм чувал за него. Какво е написал?
- Чек

***

Децата отиват на екскурзия да гледат строеж. Ръководителят на строежа им казва:- Деца, сложете си каските! Ако ви падне някоя тухла на главите, направо ще ги размаже! А ако имате каска - няма проблем. Ето, миналата година тук беше един друг клас, една тухла удари едно момиче по каската и нищо му нямаше - само се усмихна и си продължи нататък.
Иванчо се обажда:
- Знам го това момиче. И досега си ходи с каската и се усмихва.

***

Шеф пита нов служител:
- Моят заместник обясни ли ви, какво ще правите?
- Да.
- И какво ви каза?
- Че трябва да съм буден, като се появявате.

***

Женският пикочен мехур е създаден за да научи шофьора на смирение - тъкмо изпревариш колона от седемнайсет ТИР-а и жена ти се обади с тънък гласец -
"Ходи ми се до тоалетна...?"

***

От новините стана ясно, че обединяват ДАИ и КАТ. Новата структура ще се нарича ДАИ на КАТ...

***


Всяка сутрин нови вицове


сряда, 6 април 2016 г.

Каква Панама?

В центъра на руската столица Москва, на Садовое колцо се появи плакат, изобразяващ руския президент Владимир Путин и с ясен намек за „Панамските документи”.

Плакатът е поставен на спирка на градския транспорт, а Путин е изобразен като герой от класическия филм „Страх и ненавист в Лас Вегас”. „Каква Панама?”, гласи надписът.

Както вече стана известно, в публикуваното журналистическо разследване за офшорните компании, регистрирани в Панама изплуваха имената на хора от близкото обкръжение на руския президент, а в сметките им се оказаха два милиарда долара.

Цветан Василев съди България в Страсбург

Банкерът Цветан Василев е подал две жалби срещу България за нарушаване на човешките му права пред съда в Страсбург.

Първият иск е подаден в лично качество, а вторият е от името на "Бромак" ЕООД заради отнетия лиценз на Корпоративна търговска банка.

"Очевидно острието на всичко беше Делян Пеевски. Очевидно зад това стоеше върхушката на ДПС, към тях се присъединиха лека полека и други хора, но затова ще стане ясно по-късно. Както и да се развият делата в Страсбург, както и да съдя България и ако съдя България, материално аз няма да ощетя България", обяви екс-банкерът.

Той заяви, че смята да създаде фонд, с който да компенсира "всички пострадали от това варварско отношение в 21 век".

Цветан Василев не отрече, че има намерения да поиска политическо убежище в Белград.

"Аз не искам да се профанизира всичко случило се в България като отношение между мен и Пеевски. Ако това е междуособица между двама олигарси, то тогава защо всички държавни институции застанаха на страната на единия?", попита той.

Днес Василев се яви пред Висшия съд в Белград, който трябва да се произнесе по иска на прокуратурата за екстрадицията на банкера.

Путин си направи гвардия за защита в случай на държавен преврат

Американската аналитично разузнавателна компания Stratfor оцени създаването на Национална гвардия в Русия и назначаването на генерал Виктор Золотов за неин шеф като застраховка на Владимир Путин да се защити от възможна нелоялност на други силови ведомства, в това число и армията.

 „Така руският президент защитава своята администрация от опасността в страната да бъде извършен държавен преврат. Това води до извода, че Путин се съмнява, че останалите силоваци от ФСБ, Вътрешните войски на МВР и даже армията ще му останат верни, ако се стигне до държавен преврат”, анализират още от Stratfor.

Според тях по този начин президентът се стреми да избегне несигурността и страха, които изпитваше неговият предшественик Борис Елцин от ръководството на Федералната служба за безопасност. Така на практика Владимир Путин си създава лична армия, която ще си съперничи с МВР и ФСБ.

Защо превърнахте кризата в епикриза?

Ден преди професионалния си празник 7-ми април - Международния ден на здравния работник, доктори от цялата страна размахаха плакати: "Искаме реформа, не имитация". Протестът в София се организира от Българския лекарски съюз цяла седмица, но в крайна сметка в столицата пристигнаха не повече от 1000 души от районните колегии във Враца, Пловдив, Търговище, Стара Загора, Плевен и Ловеч.

Множеството се събра точно в 15 ч на площад "Независимост" пред Министерски съвет, и блокира движението по бул. "Цар Освободител". Протестът започна с националния химн и едноминутно мълчание в памет на загиналите при терористични атаки. Със същата минута бяха почетени и жертвите на здравните реформи през последната година.

"Не сме тук, за да говорим за пари, а заради всички лекари, които напускат страната, защото не виждат смисъл и перспектива за своето развитие. Тук сме, за да кажем "не" на грубото администриране на една свободна професия", представи исканията на лекарите председателят на съсловната организация д-р Венцислав Грозев.

По думите му средната възраст на докторите в страната е 55 години, а недостигът на кадри е толкова голям, че скоро няма да има кой да ни лекува. Но най-големият порок на управляващите е, че се опитват да подчинят медицината, така че тя да служи на здравната система - а би трябвало да е обратното.

Рекорден брой екзекуции по света през 2015 година

През изминалата година в Иран са били екзекутирани 977 души, а изпълненията на смъртни присъди в Пакистан са най-многобройните от воденето на статистика до сега. Това се посочва в доклад на организацията „Амнести интернешънъл“, според който има значително увеличаване на изпълнените смъртни присъди по света, които достигат до най-високите си нива от четвърт век насам, пише британският в. „Гардиън“.

Според данните на организацията през 2015 г. са били екзекутирани най-малко 1634 души, което е увеличение от 54% в сравнение с предишната година. Това също е и най-високият брой, регистриран от организацията от 1989 г. насам.

В същото време от организацията посочват, че реалният брой на смъртните присъди да е много по-голям, тъй като общата бройка не включва Китай, която е една от водещите страни по този показател. Там обаче изпълнението на този вид присъди се разглежда като държавна тайна.

Беларус – единствената европейска държава със смъртно наказание, и Виетнам също не предоставят данни. В същото време в страни с конфликти като Сирия и Йемен също почти няма достъпна информация.

Първите пет места на страните с най-много екзекуции през 2015 г. са заети от Китай, Иран, Пакистан, Саудитска Арабия и САЩ. Според „Амнести“ увеличението на изпълнените смъртни присъди се дължи на увеличения в Иран, Пакистан и Саудитска Арабия, които заедно съставляват 89% от общата бройка.

В Иран през миналата година са били екзекутирани най-малко 977 души, което е увеличение с 31%. Най-честата причина за подобна присъда са престъпления, свързани с разпространението на наркотици. Изпълнени смъртни присъди в страната е имало също така на най-малко четирима души, които по това време са нямали навършени 18 години.

В Пакистан екзекутираните са над 320 души, което е най-високата бройка за страната от воденето на статистиката насам. В Саудитска Арабия също се наблюдава увеличение на този вид наказания със 76% в сравнение с 2014 г. През миналата година там са били екзекутирани 153 души. По-голяма част от тях са обезглавени, но срещана практика са и екзекуциите чрез разстрел.

В САЩ от своя страна се забелязва обратна тенденция, където броят на смъртните случаи през миналата година е намалял. Там екзекутирани са 28 души в шестте щата, където все още се изпълнява този вид наказание, което е най-ниското ниво от 1991 г. насам.

През изминалата година четири държави са се отказали от изпълнението на смъртни присъди – това са Фиджи, Конго, Мадагаскар и Суринам. Така общият брой на държави по света без този вид наказание е достигнал до 102.

Румънският президент отзовава 14 посланици

Клаус Йоханис
Румънският президент Клаус Йоханис отзова 14 посланици и още двама дипломати, включително и този от България.

Сред отстранените е и посланичката от Италия Дара Мануела, която при парламентарното изслушване през 2013 година относно нейната работа не можа да посочи имената на външния и вътрешния министър на Италия.

Сред отзованите дипломати са и двамата посланици, които излязоха в отпуск по време на визитата на премиера в страните, където работят. Посланикът в Хелзинки Каталин Аврамеску излезе във ваканция по време на визитата на премиера Виктор Понта във Финландия.

Йоханис отзова посланиците от Турция, Испания, Молдова, Украйна, Холандия, България, Финландия, Италия и още няколко държави.

Скулптурата на варненски архитект седна на пейка в центъра на Варна

Снимка: "Таралеж"
Бронзовата фигура на легендарния варненски архитект Дабко Дабков, поседнала на пейка се появи в центъра на Варна.

Скулптурата се намира на бул. „Княз Борис I“ и е изработена от Веселин Костадинов.

Арх. Дабков е проектирал едни от най-красивите сгради на Варна, образци на барока и сецесиона. Негово дело са над 350 здания, украсени със скулптури на Кирил Шиваров. Проектирал е емблематични сгради като Аквариума, Македонският дом, Турската баня.

Каролев: Дреме му на Путин за "Панамагейт"

Има финансов рай, защото има финансов ад. Офшорките се правят в независими държави. А Владимир Путин ще си го премести от левия в десния. Защото всички руснаци знаят, че президентът им е мултимилиардер. Това е мнението на икономиста Владимир Каролев за "Панамагейт" и обвиненията към руския президент.

Гост в сутрешния блок на Нова телевизия бе и социологът Андрей Райчев. Според него това е активно мероприятие и въпросът е защо продължава. "Дълбоко не вярвам, че няма политическа воля това да се спре", посочи той.

Основната причина за офшорната зона не е криенето на парите, а намаляването на социалните данъци. Да, има мероприятие. Но то не е срещу Путин. Мероприятието е от политици и то леви политици и първата жертва е десен министър-председател - на Исландия. Идеята е да накажем богатите, които не си плащат данъците, обясни Каролев.

"Ама как се изнасят милиарди?!"- това бе емоционалната реакция на икономиста на въпрос за изнесени от България милиарди."Купуваш евтино - продаваш скъпо", отговори му социологът.

Законно е да си изпратиш парите в банката в една офшорна зона. Не случайно в офшорните зони над 100 000 евро започват заплатите на администраторите. Начинът да се спре това нещо е много прост - да се забрани анонимни фирми да ползват офшорните зони. И ако те по някакъв начин са откраднали пари от наркотици и т.н., ще могат да си харчат парите само в офшорните зони, разясни още Каролев.

Национален лекарски протест днес в София

Лекари от цялата страна се събират на национален протест в София срещу здравната реформа, която трябва да влезе в сила от 1 април, и цялостната политика в сектора. Протестът се организира от БЛС и ще започне в 15:00 часа пред Министерски съвет.

Миналата седмица личните лекари отказаха на работят в редица градове на страната заради липсата на средства, а след среща с министър Петър Москов видяха знаци на диалог и решиха да се върнат в кабинетите.

Това обаче не спря недоволството в сектора. То е насочено срещу Националната здравна карта, която регламентира броя на болниците, леглата и основните услуги по области. Протестиращите искат да подпишат анекс към служебния рамков договор, удължен от Петър Москов с миналогодишния, тъй като преговорите се провалиха.

В протеста ще се включат представители на различни лечебни заведения, според които с новите промени пациентите ще бъдат лишени от работа доказани специалисти. Акцията е подкрепена от частните болници, общинските лечебни заведения, на общопрактикуващите лекари, пациентски и неправителствени организации.

"Когато не се подписва рамков договор, остава в сила договорът от предходната година с възможност за неговото анексиране. Всичко, което ние постигнахме в договорния процес за 2016-та година, огромната част от нашите предложения не са влезли в сила", коментира пред БНР председателят на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев.

На тази дата: 6 април 2001 г. Симеон Сакскобургготски обещава да ни "оправи" за 800 дни

2001 г. Симеон Сакскобургготски в официално обръщение обявява учредяването на Национално движение Симеон Втори. В резиденция „Врана” бившият цар обяви създаването на Национално движение на негово име, с което ще участва в парламентарните избори през 2001 г. в речта си тогава той обещава, че за 800 дни жизненият стандарт на българите ще се повиши.

„Готов съм да предложа схема от икономически мерки и социално-икономическо партньорство, посредством които не по-късно от 800 дни прочутото българско трудолюбие и предприемчивост ще променят живота ви”, заяви тогава Сакскобургготски.

Същата година движението спечели парламентарните избори. Парламентарната група на НДСВ номинира Симеон Сакскобургготски за министър-председател. Той получава мандат за съставяне на правителство. През юли 2001 г. е постигнато споразумение за коалиционно управление с ДПС.

НДСВ реализира европейското и евроатлантическото членство на България. На 25 април 2005 г. Сакскобургготски слага подписа си върху Договора за присъединяването ни към Европейския съюз. На парламентарните избори през 2005 г. НДСВ остава втора парламентарна сила и участва в управлението в коалиция с БСП и ДПС.

ВИДЕО

Вицове, април 2016 г.

СмЕх


Чука се на вратата на кабинета на управителя на Националната банка. Влиза леля Пена чистачката.
- Господин директоре, моля дайте ми ключа за трезора.
- Ти чуваш ли се какво говориш?- невярващо я изгледал директора- Как ще ти дам ключа за националния трезор? Забрави!
- Моля ти се, бе господин директоре- проплакала леля Пена- омръзна ми всяка вечер да го отварям с кламер да избърша пода…

***

Блондинка отива в болницата за годишен преглед. Сестрата я посреща и пита:
- Колко тежите?
- 45кг. - Сестрата я качва на кантара, той показва 58кг и сестрата го записва.
- А колко сте висока?
- 165см. - Сестрата я измерва и височината ? се оказва 155см, пак записва и започва да й мери кръвното.
- Кръвното Ви се е качило доста.
- Е, как няма да ми се качи…влязох тук висока и стройна… а сега съм ниска и дебела…

***

Между две млади момичета:
- Ти защо реши да станеш стюардеса?
- Защото в самолета има много мъже.
- Но тях ги има и на земята?
- Да, ама не са вързани с колани.

***

След свършване на работното време, мъжът се прибира на бегом от работа, хвърля се към жена си, целува я и я носи в спалнята, където правят бурен и страстен секс.Уморени лежат:
–Е скъпа, как ме намираш без мустаци?
–Ама това ти ли си? Я иди и хвърли боклука!...

***

Търся работа за жена си. Или в ЦРУ, ФБР, КГБ или нещо подобно..
Трябва да е секретна служба, че да няма право да ми разправя как й е минал работния ден!

***

Всяка сутрин нови вицове

вторник, 5 април 2016 г.

Наистина няма български политици сред собствениците на офшорки:)

Засега няма данни нито един български политик да участва в схемата на офшорките, според "24 часа". Журналист от „24 часа“ участва в Межународния консорциум на разследващите журналисти (ICIJ) и гордо предаде, че няма родни политици в Досиетата "Панама".

Оказва се, че не е точно така. Самото заглавие на „24 часа“: „Няма български политици сред собствениците на офшорки. Засега“, звучи малко като оферта.

Всъщност свързвана с Пеевски офшорка също е регистрирана от "Мосак Фонсека" в Панама

Свързвана с депутата от ДПС панамска офшорка е регистрирана с помощта на фамозната компания "Мосак Фонсека", съобщи в блога си финансовият журналист Мирослав Иванов. Става дума за фирмата Sibole Services Incorporated, която е регистрирана през май от панамската фирма MF Legal Services, която е част от структурата на Mossak Fonseca.
Наименованието MF във фирмата-регистратор е абревиатура от Mossak Fonseca (Mossfon). 

Ето и факсимиле от документа:


Панамската офшорка е собственик на българската компания "Сиболе сървисис инкорпорейтид България", която през 2012 г. купи строителната фирма "Техноекспортстрой" с кредит от Корпоративна търговска банка.

В интервю за телевизията BIT бившият шеф на надзорния съвет на КТБ Цветан Василев посочи "Техноекспортстрой" като компания, която е под контрола на Пеевски. В момента собственик на "Техноекспортстрой" не е "Сиболе сървисиз", а фирмата "Тамос" АД.

Скандалът, наречен "Досиетата "Панама" гръмна миналата неделя, след като стана ясно, че компанията Mossack Fonseca е била използвана за укриване на доходи и данъци от държавни глави и знаменитости от цял свят. Заради аферата исландският премиер Зигмундур Гунлаугсон подаде оставка.

Фотофакт: След Досиетата "Панама"

Рейкявик 
Исландия посочи вратата на премиера си

Десетки хиляди се събраха пред парламента в Рейкявик с настояване за оставка на премиера Зигмундур Давид Гунлаугсон, след като името му попадна в скандала Досиетата "Панама".В Москва днес имаше един протестиращ.


Според разкритите масиви има данни за изградена мрежа от тайна офшорни фирми и огромни заеми на стойност 2 млрд. долара, а следите водят до Путин. Разкритията показват как руският президент е станал приказно богат, благодарение на близкия си кръг.

МоскваСтава дума за така наречените Досиета "Панама", съдържащи повече от 11,5 млн. секретни
документа за над 214 000 подставени компании, разкрити от 370 журналисти от цял свят.

Досиетата "Панама" - най-големият теч на тайни документи в историята на журналистиката, заплашват с разкритията си поне 12 бивши или настоящи държавни глави и 61 техни роднини или приближени.

Сред имената са тези на министър-председателите на Исландия и Пакистан, кралят на Саудитска Арабия и децата на президента на Азербайджан. Документи има и за украинския президент Петро Порошенко, покойния баща на британския премиер Дейвид Камерън, близки на сегашни или бивши членове на китайското Политбюро.