събота, 30 април 2016 г.

Благодатният огън е вече в София

Благодатният огън пристигна в София преди минути. Тази година той бе донесен от българска църковно – държавна делегация, водена от Браницкия епископ Григорий - викарий на патриарх Неофит.

 Оттам Благодатният огън ще бъде доставен в Светия синод, където чакат свещеници от цялата страна, за да го разнесат на миряните. Пред "Св. Алексеандър Невски" вече се събират хора, които очакват огъня. За първа година патриаршеското послание ще бъде преведено на жестомимичен език.

Според старо поверие, ако благодатният огън не слезе на Велика събота, това ще е последният ден на човечеството. Храмът на Божи гроб ще бъде разрушен и ще настъпи Второто пришествие. Според поверията едно от кандилата над Божи гроб се самозапалва. От него патриархът запалва снопчета от по 33 свещи и ги изнася от храма.


Благодатният огън във Варна идва от Румъния


Благодатният огън от Йерусалим ще бъде посрещнат във Варна около 23.00 часа на Велика събота. Свещеният огън ще бъде донесен от Румъния, тъй като пренасянето му от София ще отнеме повече време. Това обяви Варненският и Великопреславски митрополит Йоан.
Духовници от Катедралния храм „Св. Успение Богородично" ще чакат огъня в Русенска епархия, от където се очаква да тръгнат около 21.00 часа. Празничната служба в Катедралата се очаква да започне малко пред полунощ, обясни митрополитът.

Любопитно: Великденски картички от Първата световна война

В навечерието на Великден потребител Андони А. във Фейсбук показа австрийска великденска картичка от времето на Първата световна война.

Както знаете, по онова време България, Германия, Австро-Унгария и Османската империя са съюзници във войната срещу Русия, Великобритания, Франция, САЩ, Сърбия, Румъния, Гърция, Белгия, Италия, Япония и др.

Фонтан Треви светва в червено в памет на избитите християни

Легендарният фонтан Треви в Рим ще бъде осветен в червено в памет на избитите християни по света. Инициативата е на ватиканската благотворителна организация "Помощ за църквата".

В сайта й се казва, че този прочут монумент ще бъде окъпан в ярко червена светлина, като цвета на кръвта на много деца, жени и мъже по света, чието право да изповядват вярата си в земите си свободно и щастливо е било брутално потъпкано, съобщи ДПА, цитирана от бТВ. Смята се, че по света 200 милиона християни са обект на преследвания заради вярата си.

През март католическият епископ на сирийския град Алепо Антоан Аудо каза, че от началото на войната в Сирия християнското население в тази страна е намаляло с две трети, до 500 000 души.

Фотофакт: Мостът на Амур между Русия и Китай, колкото - толкова

Меморандум за изграждането на първия мост на река Амур беше подписан през месец май 2014 г. между Русия и Китай. 

Железопътният преход трябваше да свърже Руската Федерация с китайската провинция Хейлунцзян, а пусковият срок беше 2016 г.

Китайската част е напълно готова, а руската част е на етап подготовка на документацията.

"Фалкон"-ът излита към Йерусалим за благодатния огън

Правителственият "Фалкон" излита за благодатния огън рано сутринта в събота за Йерусалим. За първи път в новата история на православната ни църква няма да го съпровожда митрополит от Светия синод. Църковната делегация сега ще бъде водена от викария на патриарха архимандрит Григорий.

Ще го придружават архимандрит Пахомий от Дивотинския манастир и четирима монаси", каза директорът по вероизповеданията към Министерски съвет Емил Велинов, който също ще лети до Йерусалим. Те трябва да кацнат преди 10 часа, тъй като от летището трябва да изминат още 80 км.

Благодатният огън получава само православния патриарх на древната Йерусалимска църква. Огънят пада по традиция малко след 14 часа, след което настава голяма бъркотия и блъсканица, тъй като всеки бърза да го отнесе в родината си. Нашите се очакват с огъня да кацнат в София около 19,45 часа в събота.

Фенер с огъня ще замине за Зографския ни манастир в Света гора, а друг ще бъде занесен в параклиса на Св. синод. Оттам в 23,20 ч с литийно шествие благодатният огън ще бъде занесен в катедралния храм паметник "Св. Ал. Невски", за да бъде предаден лично на българския патриарх Неофит, който ще води Великденското богослужение. Още не е уточнено дали Русенският владика Наум ще проводи хора за огъня или ще го вземе от Букурещ, както обикновено става. Със сигурност Силистренският митрополит Авмвросий ще го вземе пак от Румъния.

"Преди падне огънят в храма са изгасени всякакви светлини, прощракват само светкавиците на фотоапарати. Очите са вперени към купола на църквата, тъй като този отвор е директно свързан с пещерата, където е погребан Иисус. Всички искат да видим самото чудо - как пада огънят. И пада светкавица, палят се свещите и кандилото на гроба Господен. Вълнението е голямо. В това време патриархът на Йерусалим се моли в олтара на самия гроб, в който е положен Христос, и накрая излиза с огъня.

Най-интересното, което съм видял е, а и един от нашите оператори на телевизията видя, че патриархът излезе и до него имаше отпред руски монаси. Иначе арменци пазят на самия вход на самата пещера. Излизайки със свещите, един от монасите ги взе и ги подложи под брадата си, но тя не се запали. Това го видях с очите си. Но казват, че след 30-а секунда огънят вече добива материален израз. Виждал съм как се палят коси, защото всеки от тези 20 000 хора в църквата иска да се добере до огъня, да запали свещите и да излезе навън, а при 20 000 души, събрани на едно място, се получава голяма блъсканица", разказа Емил Велинов.

Малцина обаче знаят, че благодатният огън слиза само при православните християни. "Имало е опити от страна на католиците, когато кръстоносците са завзели Йерусалим, да не допуснат православните, а те да вземат огъня. Но той не е слизал, докато не са се върнали в храма православните. През 1579 г., когато Йерусалим е под турска власт, арменците подкупват султан Мурад и управата на града в ръцквата да влязат само те и да вземат огъня. Цял ден са се молили, но огънят не е слязъл.

Православните са били изгонени на двора и в един момент огънят слиза, но не в параклиса при гроба, а излиза през една от колоните на храма, разцепва я и пали свещите отвън на православния патриарх. След това спират опитите да се изгонят православните навън. Тази разцепена колона се вижда и днес", разказва Ловчанският митрополит Гавриил.

На Велика Събота е погребението на Исус

Според православната традиция на този ден се прекланяме пред паметта на починалите. На Велика Събота след страданията и мъчителната си смърт, Исус бил свален от кръста. Двама от най-верните му последователи – Йосиф Ариматейски и Никодим – достойни мъже с име във влиятелните кръгове на йерусалимското общество, се погрижили за погребението на тялото Христово.

За това Йосиф поискал разрешение лично от Пилат и го получил. Според евангелските предания двамата следовници го обвили в плащеница, напоена с благовонни масла и миро и положили в гробницата на Йосиф Ариматейски, която последният бил поръчал да издълбаят в скалите за собственото му погребение.

По библейската притча, след смъртта на кръста, духът на Исус отишъл в ада и там разбил оковите, за да открие отново за хората пътя към рая. Този акт символизира милостивото всеопрощение, любовта и човеколюбието на Сина Божий.

Сппоред православната традиция на този ден се прекланяме пред паметта на починалите. По стар обичай жените преливат вино и вода на гроба и прекадяват с тамян. Подобно на Задушница, се раздава хляб и варено жито, а също и боядисани яйца. Месят се и се пекат козунаците, приготвят се агнешките гозби. А тези, които са пропуснали вапцането на яйцата в четвъртък, ги боядисват в утрото на Великата събота.

На тази дата: 30 април 1945 г. Краят на войната е оповестен с поставянето на червеното знаме на Райхстага

1945 г. Михаил Минин, при щурма на Райхстага, успява да се изкачи пръв на покрива. Краят на войната в Европа бе оповестен с поставянето на червеното знаме от храбрите съветски воини Егоров и Кантария над този символ на фашизма - Райхстага.

В началото Великата отечествена война се записва в опълчението. Воюва на Ленинградсия фронт и участва в разкъсването на блокадата на Леннинград. След раняване и успешно лечение е фронтови артилерийски разузнавач. Служи в 136-та артилерийска бригада от 79-ти стрелкови корпус на 3-та ударна армия. Военно звание сержант.

Включен е в състава на една от щурмовите групи, които имат задача да издигнат Знамето на победата над Райхстага. На 30 април 1945 г. заедно със старши сержант Гази Загитов и Александър Лисименко, сержант Алексей Бобров и капитан Владимир Маков успяват да проникнат в Райхстага и първи да издигнат Знамето на победата на купола от западната част на зданието в 21.30 ч.

Битката за Райхстага била кръвопролитна. Районът се охранявал от елитни есесовски части с обща численост от около 6000 души. Те били подкрепяни от танкове, щурмови оръдия и голям брой артилерийски оръдия. Групата пропълзяла колкото се може по-близо до „Кралския площад” и под прикритието на артилерията, с мощен удар се втурнала напред. Започнали ожесточени боеве. Навсякъде от прозорците стреляли немски снайперисти. От 51 души до сградата успели да се приближат едва 14 войника. Боят ставал все по-жесток, но 14-те успели да завладеят два кабинета на първия етаж в централната сграда. Там през прозорците развели знамето така, както било уговорено. Но било твърде ниско и съветските части не са ги забелязали. Последвали нови схватки. Бойците успели да овладеят два кабинета и на втория етаж. Отново развели знамето. Сега вече били забелязани. Артилерията засилила огъня. На помощ дошли батальоните на капитаните Неустроев и Давидов.

Батальонът на капитан Самсонов успял да се вмъкне от дясната страна на сградата. Боят ставал все по-кървав. Етаж по етаж бойците напредвали към покрива. И ето, изкачили те на покрива и какво да видят: там се сипят като градушка мини, снаряди и куршуми. В тази обстановка било невъзможно да се сложи знамето на купола. Затова го завързали на протегнатата ръка на Бронзовия конник. Немска зенитна батарея, която по една случайност оцеляла от огъня на Съветската артилерия, започнала да обстрелва знамето. Егоров и Кантария залегнали под Бронзовия конник.

Първият снаряд бил бронебоен. Той улучил конника, минал през него, без да се взриви. Но един от следващите снаряди успял да улучи ръката на конника и свали знамето. Двамата бойци, скрити до конника, изчакали да се стъмни, изкачили се на купола, завързали здраво червеното знаме и го оставили да се вее.

След войната продължава да служи в Червената армия. Завършва Военно-инженерната академия „Валериан Куйбишев” (Москва). Служи във ракетните войски със стратегическо предназначение. Пенсионира се с военно звание подполковник (1969). Завръща се в град Псков. Награждаван е с Орден „Червена звезда”, Орден „Отечествена война” II ст. и др. Почетен гражданин на град Псков.

Вицове, април 2016 г.

Започна голямото пътуване...

СмЕх


САЩ. Препълнен автобус. Негър и бял мъж се сбили. Шофьорът спрял автобуса и казал всички да излязат и да се подредят пред автобуса. Попитал какъв и проблема. Негърът казал:
- Отвратителна дискриминация! Белите постоянно ни унижават! Трябвало те да стоят отпред в автобуса, защото били бели, а ние черните - отзад.
Шофьорът казал:
- Мен това не ме вълнува, защото съм далтонист - всичко виждам в зелено! И сега всички да се качват в автобуса - светло зелените отпред, тъмнозелените отзад.

***

Мъж се прибира вкъщи и заварва друг мъж на балкона.
Другият започва да се оправдава:
- ...Парашутист съм... ама вятърът духна парашута и ме довлече на твоят балкон.
Мъжът:
- Това не е нищо. Миналата седмица намерих един геолог да търси нефт в тоалетната...

***

Лекарите в една болница обявили стачка и изпратили писмо с исканията си. Министърът казал, че ще им отговори, след като дойде фармацевт да разчете писмото.

***

- Скъпи, днес направих шест големи нарушения с колата, но ми се размина и не ме глобиха нито веднъж. С парите, които спестих си купих чанта!

***

- Миличък, къде си бил?
- Тичах.
- А защо фанелката ти е суха, а гащите мокри?
- Не дотичах...

***

Всяка сутрин нови вицове

петък, 29 април 2016 г.

Полша не пуска рокерите на Путин

Русия е призовала полския посланик в Москва, за да протестира срещу забраната руски рокери да влизат в Полша. Причината - заедно с тях са крайните националисти, ползващи се със симпатиите на руския президент Владимир Путин.

"Нощните вълци" искат да минат през Полша на път за Берлин заедно с останалите моторджии в памет на загиналите във Втората световна война.

Сергей Лавров, руският външен министър, обяви забраната за "цинична", зад която стои намерение за умишлено влошаване на отношенията между двете държави. Външното министерство пък казва в заявление, че решението на Варшава "се гаври с паметта на тези, убити в бой срещу фашизма".

Полша обяви, че действа в интерес на "опазването на обществения ред". Миналата година те забраниха влизането на подобен рокерски поход, но някои от байкърите преминаха границата. Правителството обяви това за умишлена провокация.

Лидерът на "Нощните вълци" Александър Залостанов отново обеща, че неговите моторджии ще вдигнат знамето на победата на 9 май в немската столица. 6000-километровия маршрут е през териториите на Беларус, Полша, Чехия, Словакия и Австрия. Групата националисти са с наложени санкции от САЩ заради подозрения, че са имали участие в анексирането на Крим през 2014 г, и че са помагали за вербуването на сепаратисти в източната част на Украйна.

Полша критикува действията на Русия в Украйна не само през последните години. Подкрепата на Оранжевата революция в Киев през 2004 г. бе първата стъпка към рязкото влошаване на полско-руските отношения. От тогава насам двете държави си налагат забрани и ограничения почти всяка година - плодове, игри "Монополи", рибни консерви.

Чавдар Николов вече в „Шоуто на Слави“

Чавдар Николов ще показва видеокарикатурите си отново в национален ефир – но не в Нова телевизия, а в Би Ти Ви, в „Шоуто на Слави“. В четвъртък вечерта водещият обяви, че художникът е новото попълнение в предаването му.

„От днес към нашия екип се присъедини карикатуристът Чавдар Николов, който, ако не знаете – да ви кажа, беше уволнен от Нова телевизия заради карикатура, осмиваща Бойко Борисов – каза Трифонов. – Вече наистина сте свободни да виждате истината в неговите карикатури.“

С последното той се присмя на слогана на Нова телевизия – „Свободни да виждаме истината“. След анонса в предаването бе излъчена и карикатура на Чавдар Николов – осмиваща отново Бойко Борисов и правителството му, покрай опитите за промени в Изборния кодекс.

На краткото видео премиерът е облечен с патриаршески одежди с комунистически символи, държи портрет на Тодор Живков с надпис „Задължително гласуване“ и произнася: „Кодексът воскресе“. След това пък Цецка Цачева, Цветан Цветанов, Валери Симеонов и Георги Първанов, със свещи в ръка, отвръщат: „Воистина воскресе“.

В средата на април видеокарикатура на Чавдар Николов, осмиваща Бойко Борисов, бе свалена от всички сайтове в медийната група на Нова телевизия – заедно с всичките му останали работи там. След като часове наред от медията нямаше официална позиция за случилото се, към края на работния ден оттам обявиха, че не ставало дума за цензура, а за изтекъл договор на художника.

Любопитно: Половината от западноевропейците произлизат от един „крал“

Изследване анализира разликите между Y-хромозомите на
повече от 1200 мъже от 26 държави по света, данни, събрани в
рамките на проекта „1000 генома“.
Половината от западноевропейските мъже произлизат от един „крал“ от Бронзовата епоха, баща на династия от благороднически елит, която се разпростряла из Европа, показва ново изследване. Въпросният монарх, живял преди около 4 хиляди години, изглежда е бил един от най-ранните вождове, владели континента, пише британският „Телеграф“.

Той е бил част от нов ред, избухнал в Европа след Каменната епоха, заличавайки предишния неолитски период и заменяйки го с йерархични общества, управлявани от могъщ елит.

Възможно е неговата власт да е произтичала от надпредъка в технологията – като работата с метал и транспорта на колела, които позволявали организирано военно дело за първи път в историята.

Въпреки че е ясно кой е бил вождът или къде е живял, учените са убедени, че той е съществувал заради генетичните вариации в днешните европейски народи, обяснява д-р Крис Тайлър-Смит от Института Welcome Trust Sanger.

Според него Европа е видяла много рязко увеличение на населението си само в рамките на няколко поколения. Генетиката не може да каже защо това се е случило, но е категорична, че малък брой аристократи са контролирали репродукцията и са доминирали в обществото.

„Половината от западноевропейците произлизат само от един мъж. Можем само да спекулираме как се е случило – коментира Тайлър-Смит. – Възможни хипотези са колесният транспорт, работата с метал и организираното военно дело, всички те предстои да се разглеждат.“

Изследването анализира разликите между Y-хромозомите на повече от 1200 мъже от 26 държави по света, данни, събрани в рамките на проекта „1000 генома“. Y-хромозомата се предава само от баща на син и е изцяло свързана с мъжките характеристики и поведение. Мутации разкриват степента на генетична близост, така че по тях учените могат да построят родословно дърво.

От екипа на д-р Тайлър-Смит поясняват, че този модел им е показал, че е имало рязко увеличение на броя на мъжете, носили определен тип Y-хромозома, само в рамките на няколко поколения.

Изследователите използвали данните, за да направят дърво от 1200 Y-хромозоми. Получило се точно това, което очаквали – всички те били свързани една с друга и произлизали от един-единствен мъж, живял приблизително преди 190 хиляди години. Най-интригуващото обаче било, че някои части на дървото всъщност били по-скоро като храст – с множество разклонения от една и съща точка.

Жена решава кръстословици докато кара автомобила си

Жена решава кръстословици докато кара автомобила си, съобщи Пламен Петков в рубриката „Моята новина“. Той е изпратил снимка, за да покаже как дамата шофира, забола поглед в кръстословицата.

Редовно засичам тази госпожа да решава кръстословици, докато шофира по бул. „Константин Величков“ в София, добавя Пламен.

Разпети петък започна с Бойко по БНТ

Действително мисля, че взехме правилно решение днешният ден да е почивен. Всички българи ще намерят време да отидат до църквата и да се смирят. Човек всеки ден трябва да се амбицира да показва най-доброто от себе си и в същото време да бъде смирен. Това заяви премиерът Бойко Борисов рано сутрин в ефира на БНТ.

„В нашата религия има и дни за прошка. Когато Господ е писал заветите е знаел, че колкото и човек да се старае 365 дни в годината все може да се сгреши”, добави премиерът.

Борисов заяви, че правителственият самолет ще бъде предоставен на църквата, за да се донесе благодатния огън.

„Всеки ден правим компромиси. Трудно е да говорим за коалиция. Ние сме подписали договор с Реформаторите, но една от партиите там се обявява за опозиция. Това е парадокс, заяви Борисов относно промените в изборния кодекс и продължи „Имаше една много хубава постановка – „Много шум за нищо”. По време на местните избори не дадох да се пипа нищо в изборния кодекс” заяви Борисов.

Кметовете на София Йорданка Фандъкова и на Бургас Димитър Николов няма да са кандидати за президент на ГЕРБ. Вицепремиерът Томислав Дончев също няма да е.

„Не се морете в кампанията срещу тях“, препоръча Бойко Борисов.

Преди седмици премиерът отписа от надпреварата и Цветан Цветанов, и себе си. Така нито един от ръководството на ГЕРБ няма да участва в изборите за президент.

„В България това стана професия. В България това вече стана професия“.
„Имаше една много хубава постановка - „Много шум за нищо“.

Според премиера нямало никакви промени на практика.

„Цялата тази какафония, която се създаде - на практика имаме задъжително гласуване, което изобщо не е задължително, референдумите си останаха постарому, секциите са си постарому, квадратчетата (вероятно има предвид гласовете „Не подкрепям никого“ - б.р.) не оказват абсолютно никаква роля на крайния резултат“.

Борисов направи в началото лапсус и нарече Изборния кодекс Наказателен кодекс. И обясни грешката си.

"Те малко го направиха като Наказателен кодекс Изборния кодекс с думата „задължително“, но то никак не е задължително. Толкова е отлагателно във времето, че на практика не е задължително“, обясни Борисов и даде пример, че да пропуснеш два последователни избора и да те заличат от списъка за следващите, би отнело десетина години.

Бойко Борисов обвини другите парламентарни групи за промените в Изборния кодекс, а ГЕРБ изобщо не искали да се пипат правилата.

"На изборите за местна власт ние се явихме по стария Изборен кодекс. Защо обаче трябваше да се пипа? Защото парламентът прие референдума на Плевнелиев за електронното гласуване. И като се отвори веднъж Избирателния кодекс, всеки тръгна да променя това, което е обещал на своите избиратели."


Така се стигнало до идеите за ограничаване на гласовете в Турция, както и за провеждането на избори и референдуми в различни дни. Борисов не подкрепял тези предложения, но ги разбирал.

"Има футболен мач Реал Мадрид – Барселона и тогава да направиш и концерт. Как ще сравниш дали хората за отишли за концерта или за футболния мач? Не ги нападам, но това бяха идеи на Мишо Миков, които ние ги приехме."

Ограничаването на гласуването в чужбина било "тежък компромис и удар срещу нас, защото ГЕРБ има над 40 хиляди души гласували в чужбина за нас".

"Сега мисля, че нашите сънародници в чужбина са абсолютно доволни. Самите консулски служби и посолства ще направят повече секции, за да могат да гласуват хората. Но това са командировани хора от Външно – всяка секция излиза 8-10-15 хиляди евро."

ГЕРБ единствено искали да намалят кампанията от 4 на 3 седмици, но накрая също приели позицията на останалите.

"Вчера отново блесна истината, която винаги съм казвал – между ГЕРБ и ДПС не може да има коалиция, не може да има съвместна работа. Вчера беше вододелът. Отново се върнахме в старата позната история – БСП, ДПС, някоя от другите партии – това е бъдещето коалиционно управление, което ще се бори да ни свали нас, с традиционното ДСБ, което ще се бори да ни забие нож в гърба на нас."

Според Борисов от вчера е започнало изграждането на истинската опозиция като алтернатива на ГЕРБ.

В началото на разговора премиерът оцени, че "взехме правилно решение Разпети петък да е почивен ден."

"За да завърша темата с религията – утре пак сме подсигурили правителствения самолет да отиде да вземе свещения огън от Йерусалим. Дай Боже да се запали."


Тодор Живков споделил на Бойко Борисов да търси газ в Черно море


Когато бившият комунистически лидер Тодор Живков е бил под домашен арест в началото на 1990-те години, а Бойко Борисов го е охранявал, двамата са говорили и за природен газ. Това съобщи тази сутрин пред БНТ министър-председателят.

Темата бе започналото проучване за нефт и газ в блока „Хан Аспарух“ в българската акватория на Черно море. Борисов каза, че опити за проучвания са били правени и по времето на тоталитаризма, но били спрени.


„След като беше домашен арестант, Тодор Живков ми е споделял за това“, каза премиерът.

Обновена!

Фотофакт: Репетиция за " День Победы"

Първата нощна репетиция за военния парад в чест на Деня на Победата  задръсти движението в центъра на руската столица Москва. 

Разпети петък - разпват Христос, за да възкръсне човекът

Велики петък е най-тъжният ден за християните. На този ден Божият син Исус Христос е бил разпитван, осъден и разпънат на кръст. "Той бива разпитван, вина Му вменили, а Пилат, пoдстрекан от тълпата, която ревяла "Разпни Го", му издал тежка присъда", така гласи разказът и на четиримата евангелисти - Матей, Марк, Лука и Иоан.

В този ден Исус претърпял безброй поругания, мъки, неимоверни страдания. Това е денят, в който разпънали на кръст невинния Агнец - "изтезаван за нашите беззакония и мъчен за нашите грехове", принесен в жертва за греховете на цялото човечество.

Божият Син умрял, разпънат на кръст като най-позорен разбойник. Бил погребан в каменен саркофаг в пещера, пред която властите оставили стража и огромен камък на входа. На този ден в християнските храмове е неговото опело. На Разпети петък от Страстната седмица постът е особено строг. Църквата повелява тогава да не се яде, нито нещо да се пие, дори вода. В петък никой не подхваща каквато и да е работа.

На Велики петък през деня не се служи Света литургия, защото в този ден сам Господ принесъл себе си в жертва, а се извършва богослужение, наречено Царски Часове. На вечернята в храма се припомнят и съпреживяват Христовите страдания, смърт и погребение

Преди началото на службата, на специално място в средата на храма, се издига символичен гроб, украсен с цветя, а на престола се поставя Плащеницата - платът, с който е било завито мъртвото тяло на Христос след свалянето му от кръста. Християните се покланят на плащеницата, символично преживявайки момента на смъртта и погребението на Господа.

По време на вечерното богослужение Плащеницата се изнася от олтара и се извършва специално богослужение, наречено опело Христово. Песнопенията са посветени на страданията и смъртта Христови. Едно от тях се нарича "Плачът на Богородица" - молитва в памет на душевните страдания на Дева Мария, която стояла до кръста на своя син и го призовавала, произнасяйки скръбни слова.

На тази дата: 29 април 1879 г. Александър I Батенберг е провъзгласен за княз на България

На днешната дата 29-ти Април през 1879г. Александър I Батенберг е провъзгласен за княз на България.

Роден е на 5 април 1857 г. във Верона, Италия. Пълното му име е принц Александър Йозеф фон Батенберг.

Втори син на германския принц Александър фон Хесен-Дармщат от морганатичния му брак с полската графиня Юлия фон Хауке, руска придворна дама. Потомците им се наричат „фон Батенберг“ (по името на едно владение в Хесен), защото цар Александър II, женен за сестрата на принц Александър фон Хесен-Дармщад, е бил против този морганатичен брак.
Получава военно образование. Служи като младши лейтенант в Лейбдрагунски Хесенски полк. 

На 20 годишна възраст, младият принц Александър фон Батенберг получава разрешение от император Александър II да постъпи в Руската армия. Участва в Руско-турската война (1877-1878) в състава на Лейбгвардейския Улански полк. Държи се достойно по време на похода на Предния Руски отряд (командир, генерал-лейтенант Йосиф Гурко) в Южна България. Награден с „Георгиевски кръст“ IV ст. (18 / 30 юли 1877 г.). След кратко завръщане в Санкт Петербург, отново е в България. Участва във военните действия през заключителния етап на войната.

Александър Батенберг става първият български княз след Освобождението на България, след като е избран от I Велико народно събрание на 17 април 1879 г. измежду трима кандидати. В изборната декларация народните представители изтъкват участието му в Освободителната война. На 26 юни същата година полага клетва в Търново и поема управлението. От 13 юли 1881 до 5 юли 1882 година България няма министър-председател и княз Александър I управлява при т. нар. „Режим на пълномощията“.

По негово време (1885 година) се прокламира и извоюва Съединението на Източна Румелия с Княжество България.

Вицове, април 2016 г.

Добро утро!

СмЕх


Влак дерайлира в Сибир. Двама московчани се спасяват по чудо и шест дни треперят от студ. На седмият ден ги открива стар сибирчанин с брада и пушка:
- Откъде сте момчета?
- От Москва.
- И какво става с революцията?
- Коя революция?
- Тази която започнахме през 1917-та година?
- Охо-о-о, тя победи. След това социализъм, комунизъм, перестройка. Сега вече строим капитализма.
- Абе, хора, защо не съобщавате тук? Ние още влакове взривяваме!

***

Племе току-що покръстени индианци решават да пренебрегнат божията
заповед "Не убивай" и изравят томахавката на войната срещу съседното племе.
Започват да се боядисват с цветовете на войната - ръце, лице, гърди, крака и т.н.
По някое време един индианец се сеща:
- Чакайте, бе! Нали сме вече християни?
- Е и, какво от това?
- Ами чувал съм, че те си боядисвали и яйцата...

***

Две приятелки си говорят:
-И как беше снощи с новия?
-Ами 77 процента
-?!
-33 процента от неговите представи, 33 процента моите очаквания, и 11 процента реалност...

***

- Според теб кой е по-умен: мъжете или жените?
- Разбира се, жените. Нима си виждал някога жена, която да се омъжи само за това, че избраникът и има красиви крака?

***

Малка обява:
Спешно се търсят две сестри - еднояйчни близначки, които да имат голяма разлика в килограмите. Работата се състои в заснемане на реклама на нов метод за отслабване...

***

Всяка сутрин нови вицове

четвъртък, 28 април 2016 г.

И Стара Загора забрани бурките

След Пазарджик, и Стара Загора забрани носенето на публични места на бурки, фереджета и други аксесоари, закриващи лицето и пречещи на разпознаването.

Това реши общинският съвет, като предложението дойде от общински съветници от НФСБ и ГЕРБ.

Решението беше подкрепено от всички общински съветници, с изключение на двамата съветници от ДПС.

За нарушаване на забраната е предвидена глоба до 2000 лева.

Общинските съветници приеха още решението да се забранят всички публични религиозни прояви, които накърняват общественото спокойствие, морал и традиции, а местата, на които е допустимо извършването на религиозни обреди, трябва да бъдат регламентирани със заповед на кмета на общината.

Общинският съвет в Пазарджик прие вчера почти единодушно забраната на бурки на обществени места.

При първо нарушение глобата ще е 300 лв, а повторно или всяко следващо - 1000 лв.

Темата за забрана на бурките на обществени места стана актуална, след като главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че според разследване в Пазарджик се е плащало по 120 лева на месец за носенето на бурка.

Преди дни Патриотичният фронт внесе за обсъждане законопроект за забрана за носенето на бурки и фереджета на обществени места. Предвидена е глоба от 200 лева за първо нарушение и до 1500 лева за второ.

Любопитно: Китайски селянин си направи подводница и взе патент

Снимка: "Саут Чайна морнинг пост".
Китайски селянин си направи подновница домашна конструкция и получи за нея патент, съобщи днес в. „Саут Чайна морнинг пост“.

Чжан Шену от округ Маншан в провинция Анхой се запалил по идеята от телевизионно шоу. Като се възползвал от отсъствието на съпругата си, която посещавала болната си майка, той се хванал за работа. Два месеца работил всяка нощ и заварявал метални плочи.

Резултатът е 6-метрова подводница, широка 60 сантиметра. Дебелината на металната обшивка е 5 мм. Плавателният съд има място за един човек и може да се потапя на един метър, защото разчита на кислород от атмосферата, до който достига чрез шнорхел. Максималната скорост, достигната при изпитания, е седем възела (морски мили в час). Подводницата направила толкова силно впечатление на китайските чиновници, че издали патент на Чжан Шену за неговото изобретение.

Ракетата е изстреляна успешно, след фалстарт

Ракета носител „Союз-2.1а” с три спътника успешно е стартирала от новия руски космодрум Восточний, предаде ТАСС, позовавайки се на „Роскосмос”.

Първоначално изстрелването на ракетата беше планирано за вчера в 5.01 ч сутринта по московско време, но беше отложено 1,5 минути преди старта.

Руският президент Владимир Путин летя повече от 6000 километра до новата гордост на руската космическа индустрия, само за да види как първото изстрелване се отлага.

Пускът беше спрян автоматично минута и половина преди старта заради несъответстващи параметри, подадени от един от датчиците. След провала Путин остана на космодрума, за да присъства на разбора на полета, и поиска от ръководителите на програмата да си направят необходимите изводи.

Новият космодрум се намира в Амурския край, близо до границата с Китай и на около 500 километра от остров Сахалин. Изграждането му продължи от 2011 година до тази пролет.

От началото на космическата ера съветските и руските ракети се изстрелват от Байконур в Казахстан.

Восточный е скъпоструващият космодрум в света. Според руски медии, строителството му е излязло около 7,5 млрд. долара. За сравнение – китайският Вънчан е струвал 820 млн. долара, а японският Танегашима – 960 милиона. Комплексът ELA-3 във Френска Гвиана е 1,2 млрд долара.

Цената на строителството стигна космически висоти и заради разхищенията на компаниите-подизпълнители. Досега са заведени 20 наказателни дела срещу фирми и лица за прахосване на държавни средства.

Tака управляват...

Публикуваме части от текст на стенограмата от продължилите два часа разговори между премиера Бойко Борисов, председателя на Народното събрание Цецка Цачева, вицепремиерките Румяна Бъчварова и Меглена Кунева и представителите на управляващите парламентарни групи Цветан Цветанов и Данаил Кирилов - ГЕРБ, Найден Зеленогорски и Димитър Делчев - Реформаторски блок, Румен Петков и Мариана Тодорова - АБВ, Красимир Каракачанов и Валери Симеонов - Патриотичен фронт. Присъства и главният секретар на президента Росен Кожухаров.

Защо не може да се гласува по пощата?

Бойко Борисов: А защо не по пощата?

Меглена Кунева: Това е възможно.

Румяна Бъчварова: Не можеш да провериш дали един човек не е гласувал.

Бойко Борисов: Писмото може да е нотариално заверено.

Красимир Каракачанов: Така ще дойдат 400 000 гласа от Турция в писма.

Бойко Борисов: Ако дойдат 400 000 писма от Турция, това е голям проблем.

Данаил Кирилов, председател на Комисията по правни въпроси: Моля да не се връщаме на фантазии от работни групи! Абсурдно е гласуване по пощата. За разлика от Щатите, по нашата Конституция трябва да докажем, че вотът е таен, че сме гарантирали тайната му. Пощата няма как да осигури това. И затова има решение на нашия Конституционен съд...

Бойко Борисов: Казвай ги тези работи, да не се излагаме.

Колко струва демокрацията?

Данаил Кирилов, председател на Комисията по правни въпроси: Няма да влизам в детайли колко струва откриването на една секция в коя да е столица.

Бойко Борисов: Кажи, да се знае.

Данаил Кирилов: Между 7 и 10 хиляди евро - това е най-ниската цена за правото на глас на средно 100 човека в една секция. Говорим за цялата територия, като ние имаме концентрация по 40 секции в Щатите, във Великобритания и в Испания. Това е тройката, която противостои на 140-те секции в Турция.

Найден Зеленогорски: Демокрацията е скъпо удоволствие.

Право, право, колко да е право правото на глас...

Цецка Цачева: С примера от Гърция не виждам проблем за наш сънародник от Гърция да вземе един автобус и да си дойде за два часа, за да упражни правото си в България...

Валери Симеонов: Извинявайте, да отваряте секции на някой, който е отишъл на другия край на страната (света)... Имате там командировани 10 човека, да отидем да им отворим секция ли, какво да правим? ... Откъде накъде българската държава ще отваря навсякъде, където някой заяви... Това са пари, няколко милиона са това, които ги хвърляме в желанието си да не остане някой ощетен от тези, които смятаме, че са едва ли не цветът на нацията. Извинявайте, ще Ви кажа: този цвят на нацията не плаща един лев данък на България! Той не плаща един лев данък!.. Какво сме зачупили ръце за всички тези, които практически я гласуват, я не гласуват!

Ритна ли си трудовата книжка Надежда Нейнски?

Валери Симеонов: Днес слушам една посланичка, която си позволява да дава оценки също на законодателната дейност. Не знам колко време ще я държите тая посланичка... От позицията на каква излиза тя? При такива публични послания към обществото е естествено да има бъркотия и този, който има да вади дивиденти, да го направи.

Мариана Тодорова, АБВ: Коя е посланичката?

Цецка Цачева: Надежда Нейнски.

Валери Симеонов: Нейнска ли е, Нейнски ли е, не знам. Тя просто излезе и като последна инстанция раздаде квалификации. По този начин естествено е да има несигурност като цяло в обществото.

От глупав по-глупав (или страхува ли се Бойко Борисов от Слави Трифонов, все пак)

Цецка Цачева: Ние коментираме една дузина въпроси, които вече са минали на две четения. Това е положението. Как да преодолеем това нещо? Има гласувания на две четения в залата.

Румен Петков: Предложихме два варианта - вето или...

Цецка Цачева: Да върви на вето, на Конституционен съд, обаче ние не можем трето гласуване да..

Валери Симеонов: Да не се излагаме...

Бойко Борисов: Ако влезем в тази сделка, например президентът да наложи вето, и се съберем пак тук и приемем това, което Слави Трифонов казва на президента. А те ще излязат и ще кажат: Този, този и този са тъпаци, бяха направили такава глупост, че благодарение на нас "умните и красивите", понеже се намесихме и решихме този проблем". Нали така? (Реплики "Да"). Аз не искам да се вкарвам в тази игра, да ползвам подобни прийоми, защото не ме притеснява Слави Трифонов. С кое?!

Сега ми предлагате вариант президентът да налага вето, другият да се чувства победител и ние действително тогава ще изглеждаме с Валери Симеонов като глупаците... Валери, даваме им инструмент да се мислят за велики. Публиката си мисли, че аз и ти се страхуваме от него и затова го правим така.

Валери Симеонов: Как ще излезем от текста, който вече сме приели и то почти с квалифицирано мнозинство? Как да излезем?

Цецка Цачева: Колеги, ако за преодоляването на президентското вето нямаме мнозинство, по-добре да се пръскаме и да си ходим кой откъдето е дошъл.

На тази дата: 28 април 1945 г. Мусолини и любовницата му Клара Петачи са екзекутирани

Жертвите са овесени като отстрелян дивеч на площад "Лорето".
1945 г. Бенито Мусолини и любовницата му Клара Петачи са екзекутирани от членове на
италианската съпротива. В края на април 1945 г. календарът отброи последните дни на т. нар. Италианска социална република, управлявана от Бенито Мусолини като марионетка на германското военно командване. Цялата страна е обхваната от мощно антифашистко въстание, а от юг настъпват англо-американски войски на генерал Харолд Аликзандър.

Въстанието се ръководи от създадения преди повече от година Национален комитет за освобождение на Северна Италия (КНОСИ), в който участват пет партии - от комунистите до християндемократите. А командването на партизанските сили с над 200 000 бойци е поверено на главен партизански щаб начело с генерал Рафаеле Кадорна.

Към 25 април въстаниците установяват контрол над големите промишлени центрове Торино, Милано и Генуа и много други селища. Сутринта на същия ден, докато в Милано още се водят боеве, ядрото на КНОСИ се настанява в една училищна библиотека и поема временната власт в Северна Италия. Един от първите декрети на комитета гласи, че „членовете на фашисткото правителство, виновни за премахването на конституционните гаранции, отнемането на народните свободи, създаването на фашистки режим, компрометирането на страната и довеждането й до катастрофа, се наказват със смърт, а при по-леките случаи - с доживотен затвор”.

Актът е одобрен единодушно. В него не се споменава ничие име, но е ясно, че Мусолини не попада в категорията на „по-леките случаи”.

Дучето е в Милано още от 14 април. Чувствайки се предаден и изоставен от своите германски покровители, той отчаяно търси път за спасение. Негов емисар установява контакт с някои членове на КНОСИ. Членът на комитета Сандро Пертини, бъдещ президент на Италия, е категоричен: дучето трябва да признае поражението, да се предаде безусловно и да очаква присъдата, издадена му от народа. Безплодни са и опитите, пак чрез посредник, да подири убежище в Швейцария. Властите в Берн дават да се разбере, че не възразяват на идването на жени и деца, но в никакъв случай не могат да приемат фашистки главатари.

Оказал се в безизходица, следобед на 25 април Мусолини напуска Милано и с приближени се отправя на север. Следващия ден към него се присъединява и артистката Клара Петачи, която му е любовница от 1932 г. След перипетии двамата, както и други сподвижници на диктатора, се вливат в германска военна колона, която се изтегля по стръмно алпийско шосе. Никой не знае къде ще стигнат, както и че са навлезли в район, който се контролира от 52-ра ударна партизанска бригада „Луиджи Клеричи”. Нейн командир е граф Пиерлуиджи Белини деле Стеле.

Сутринта на 27 април колоната е спряна от партизански пост край селището Мусо. Партизаните са малко и затова се съгласяват да пропуснат германците (близо до границата те са разоръжени и пленени), като задържат пътуващите с тях италиански фашисти. При огледа на един от камионите партизанинът Джузепе Негри забелязва дремеща в ъгъла фигура в германска униформа.

На въпроса какъв е този човек, немски войници отговарят: „Пияница”. Негри повдига пелерината, за да разгледа лицето на „пияницата”, и веднага познава Мусолини. Дучето, неговата любовница и други фашисти са свалени от колите. Арестуваните са отведени в близкото планинско градче Донго, където е командването на 52-ра бригада. За по-сигурно Мусолини и Петачи са откарани в малкото село Бондзаниго. Там са настанени в дома на доверено селско семейство, лично познато на политкомисаря на бригадата Микеле Морети. За охрана са оставени двама партизани.

Новината за ареста на Мусолини и сподвижниците му незабавно е съобщена в Милано и главният партизански щаб решава да бъдат разстреляни без процес. Изпълнението на задачата е възложено на члена на щаба Валтер Аудизио и неговия помощник Алдо Лампреди.

Двамата тръгват с автомобил от Милано и със своя ескорт пристигат следобед в Донго. В сградата на кметството те се срещат с командира на 52-ра бригада „Педро” и неговите помощници. Аудизио им съобщава, че е натоварен да изпълни смъртната присъда над заловените фашисти. Преглеждат списъка на арестуваните и подбират 17 с най-високи рангове във фашистката йерархия, за да бъдат разстреляни.

Но Мусолини и Петачи се намират в Бондзаниго, на по-малко от час път от Донго. Въпреки мерките за скритост в близките селища вече се знае за залавянето на дучето. Поради това неговото докарване в Донго крие рискове по пътя, защото в околностите все още бродят малки въоръжени групи от фашистките милиции. Затова Аудизио решава фашисткият бос да бъде екзекутиран на място. Той се отправя към Бондзаниго с автомобил, в който освен него и шофьора са само помощникът му Лампреди и политкомисарят на 52-ра бригада Микеле Морети. Той им помага да преминат без проблеми през устроените от партизаните контролни постове. Накрая пристигат в селския дом, където Мусолини и Петачи са прекарали последната си нощ. „Пиетро” заповядва на двамата охраняващи ги партизани да предадат арестантите на Аудизио и малката група поема обратно.

Едва изминали един километър, Валерио нарежда на шофьора да спре. На идване той внимателно е оглеждал околността и за място на екзекуцията е избрал една оградена със зид овощна градина в местността, наричана от околните селяни Джулино ди Медзегра. Лампреди и шофьорът остават на пост в двете посоки на шосето, за да не допуснат нежелани свидетели, а Аудизио отвежда Мусолини до зида. Когато започва да му чете смъртната присъда, от колата слиза и Клара Петачи, изтичва до любимия си и въпреки предупрежденията не се отделя от него.

Валерио натиска спусъка, но изстрел не последва. Той дръпва затвора и пак натиска, но резултатът е същият. Мусолини стои като вцепенен и не прави никакъв опит да бяга или да реагира по какъвто и да е начин.

Вторият път засечка няма, следва кратък откос и дучето се свлича на колене. До него пада и Петачи, която в последния миг прави опит да го прикрие. Часът е 16.10 ч. на 28 април 1945 г.

Двамата партизани, охранявали Мусолини и любовницата му като живи, остават на пост край техните трупове, а полковник Валерио и спътниците му се връщат в Донго. Там наказателен партизански взвод екзекутира останалите обречени на смърт фашистки главатари. После техните трупове са натоварени на камион, за да бъдат откарани в Милано. Пътьом към тях са прибавени и телата на дучето и Петачи, взети от мястото на разстрела.

Късно през нощта на 28 срещу 29 април партизаните и техният зловещ товар пристигат в Милано, а сутринта Валтер Аудизио докладва за изпълнението на мисията. Генерал Рафаеле Кадорна лично приема и поздравява участниците в екзекуцията в Донго. Труповете на убитите са откарани на площад „Лорето” и окачени с главите надолу на скелето на местна бензиностанция. Символиката е трагична - на същото място на 10 август 1944 г. фашистите са оставили за назидание телата на 15 патриоти, разстреляни като заложници.

Вицове, април 2016 г.

Скални кози

СмЕх


„50 Нюанса Сиво" е забранен в Индонезия.
"Не можем да толерираме такъв разврат!"- каза министърът на културата Мохамед Адул, придружен от 9 годишната си съпруга...

***

Учителката разказва за животните и сезоните:
- Деца. Есен е. Листата на дърветата са окапали. На кого сега му е трудно да се крие в храстите?
- На катаджиите, отсича Иванчо.

***

- Просто невероятно е за колко кратко време построихте училището!
- Това стана благодарение на самоотверженият труд на нашите съграждани. Вярно, че до последния момент бяха убедени, че строят пивница...

***

- Разправят, че имаш много мързелив петел. Вярно ли е?
- Вярно е. Когато петелът на съседите кукурига, моят само кима с глава в знак на съгласие.

***

Въпрос към Лили Иванова:
- От БСП се оплакват, че за концерта за изборите, сте им взела 50 000 лева!
- Да бе, а като им взех само 30 000 лева за кръщенето на Димитър Благоев - забравиха!

***

Всяка сутрин нови вицове

сряда, 27 април 2016 г.

Пазарджик забрани бурките

Общинските съветници от Пазарджик приеха забрана за носене на бурки на обществени места. Решението беше взето с 39 гласа „за” и 2 „против”.

Забраната ще бъде пълна - бурки няма да се носят не само в обществени и държавни сгради, но и на публични места – паркове, градини, ресторанти, превозни средства.

Тя влиза в сила след седмица.

Отваряме Гугъл с Пенчо Славейков

Гугъл днес почита Пенчо Славейков. Най-популярната търсачка в онлайн вселената се отваря с образа на поета, роден на 27 април преди 150 години. Кликайки върху изображението, Гугъл ни отвежда към хиляди статии за интелектуалеца от Кръга „Мисъл“.

Пенчо Славейков е най-малкият син в голямото семейство на Петко Славейков. Роден е през 1866 г. в град Трявна. През 1876-а Петко Славейков е назначен за учител в Стара Загора, а след опожаряването на града при Руско-турската той премества семейството си в Търново. През 1879 г. Петко Славейков издава вестниците „Остен“ и „Целокупна България“, а Пенчо участва в разпространението им. В края на същата година фамилията се установява в София. След въвеждането на Режима на пълномощията, Петко – един от водачите на Либералната партия, е арестуван, след което заминава за Източна Румелия.

Пенчо продължава образованието си в Пловдив. През 1883 г. е един от организаторите на ученически бунт в Пловдивската реална гимназия срещу лошото преподаване, след като учителите П. Р. Славейков, Петко Каравелов и Трайко Китанчев били заменени с „парфюмирани контета и умствено боси възпитатели“.

През януари 1884 г. след игра поетът заспива върху заледената река Марица и заболява тежко. Въпреки продължителното лечение в Пловдив, София, Лайпциг, Берлин и Париж, пораженията върху физиката му остават за цял живот – движи се трудно, пише и говори с усилие. Най-младият Славейков се отдава на мрачни мисли, страда от пристъпи на меланхолия, от които търси лек в книгите и в творчеството. Пенчо започва да гледа на страданието като на учител, извисяващ духа.

Към средата на 1884 г. семейството се връща в София. През 1885 г. Пенчо се сближава с Алеко Константинов, двамата сътрудничат на списание „Библиотека Свети Климент“ с преводи от руски поети. През Стамболовия режим Славейкови преживяват тежки години – като демократи и русофили те са подлагани на преследване и побоища. Критичен патос звучи в негови стихотворения от онова време – „Бащин край“, „Любимий падишах“, „Дим до Бога“, „Манго и мечката“, „Цар Давид“. Пенчо Славейков пише и интимна лирика, издадена в първата му книга „Момини сълзи“. Осъзнал незрелостта й, една година след излизането й Славейков иззема непродадените екземпляри, за да ги изгори.

През 1892 г. в списание „Мисъл“ се появяват първите редакции на Славейковите поеми Cis moll, „Сърце на сърцата“, „Успокоения“, „Фрина“. Същата година Пенчо заминава да следва философия в Лайпциг. От там сътрудничи редовно на списанията „Мисъл“ и „Българска сбирка“, създава поемите „Ралица“, „Бойко“, „Неразделни“, първите глави на епопеята „Кървава песен“, много от миниатюрите в „Сън за щастие“.

Завръща се в България в началото на 1898 г. и същата година е приет за действителен член на Българското книжовно дружество (БАН). Става учител в Софийската мъжка гимназия и е командирован в Народната библиотека в София. Сближава се с д-р Кръстьо Кръстев и му помага в редактирането на сп. „Мисъл“.

Пенчо Славейков е поддиректор (1901 – 1909) и директор (1909 – 1911) на Народната библиотека, директор на Народния театър (1908 – 1909). През септември 1908 г. предприема с театъра турне из Македония, което в Битоля, Прилеп и други селища се превръща в културна и обществена манифестация, чийто вдъхновител е поетът директор. За краткия си престой в Народния театър Славейков се проявява като енергичен ръководител и режисьор. Брани независимостта на театъра и след като влиза в конфликт с министъра на просвещението Никола Мушанов, Славейков напуска Народния.

На 10 юли 1911 г. министърът на просвещението Стефан Бобчев го уволнява от поста директор на Народната библиотека и го назначава за уредник на училищния музей при Министерството на народното просвещение. Славейков отказва длъжността и заминава за чужбина. В края на август поетът пристига в Цюрих, където го посреща Мара Белчева.

Живее в различни селища – Люцерн, Хофлу, Горат, Гьошенен, Андермат, Лугано. Силният душевен гнет влошава здравето му. В края на ноември пътува из Италия. Най-дълго се задържа в Рим – 3 месеца. През май 1912 г. отново е на път – през Флоренция, към Енгандините, към планината, търсейки лек за тялото и душата. В края на месеца пристига в малкото курортното градче Брунате, разположено между езерото Лаго ди Комо и град Комо (Италия), където на 10 юни умира. Погребан е в селското гробище, а през 1921 г. костите му са пренесени в България.

„Озелениха“ с марихуана варненски квартал

Варненски квартал е "озеленен" с марихуана 
Снимка: Люба Пенчева
Тревата на „щастието“ расте по централната улица на "Виница"

Варненски квартал е "озеленен" с марихуана, съобщи Люба Пенчева в рубриката „Моята новина“ на Нова телевизия.

„Преди дни кметът на град Варна официално откри ремонтирана отсечка от централната улица на квартал "Виница". Асфалтираха, направиха ни велоалея и нов тротоар, даже обособиха градинки покрай всяка къща и ги напълниха с рохка, черна почва, донесена незнайно откъде. Вчера, отивайки към църквата по новичкия лъскав тротоар, покрай новичките озеленени градинки, срещах съкварталците си – радостни, щастливи, поздравяваха се и се прегръщаха, а очите им светеха в еуфория – и то каква... В новооформените „озеленени“ градинки волно си растеше тревата на „щастието“ и радваше очите и сърцата на виничани“, разказва Люба.

Бой пред парламента! Видео

Граждани и полицаи се сблъскаха снощи пред парламента на протест под мотото "Против ограниченията в Изборния кодекс". Това стана към края на протеста, който започна значително по-кротко.

На страницата си във фейсбук Манол Глишев, който често може да бъде видян на такива събития, признава, че той е в основата на случая и че на практика се е качил върху патрулката:

По време на протеста против новия Избирателен закон, зад Народното събрание, откъм БАН, тази вечер към 20:30 ч. един полицай искаше да ме задържи, защото преминах през място, което беше блокирано от неправилно паркирана на инвалидно място полицейска кола. Не задържаха мен, а друг човек, напълно невинен - Филип, бащата на Деси Николова, който помогна да не бъда арестуван. На това отгоре друг полицай се престори, че човекът го е ударил, което решително не е вярно. Мен ме оставиха на мира. Филип е в Пето РУ-СДВР на ул. "Марин Дринов"...

ВИДЕО

На тази дата: 27 април 1963 г. открита е първата в България електрифицирана жп линия София - Пловдив

На 27 април 1963 г. е открита първата в България електрифицирана жп линия София - Пловдив. Дължината й е 156 км.
Това става почти 100 години, след като е построена първата жп линия между Русе и Варна (1865), открита за движение на 7 ноември 1866 г., с дължина 223 км. Скандалното е, че за построяването ѝ са използвани камъни от останките на средновековния български град Плиска, който до този момент е бил сравнително добре запазен. Година след построяването на първата електрифицирана жп линия е открит и първият удвоен участък между Варна и Синдел.

През 1936 г. дължината на всички нормални линии в експлоатация е 3533 км, от които 2618 км са открит път, а 916 км са линии в гарите. Има 80 тунела с обща дължина 19 км. Най-дългият тунел е на линията Раковски - Момчилград, с дължина 1121 м.

Първата електрифицирана линия, София - Пловдив, открита за експлоатация през 1963 г. От тогава досега са електрифицирани 4882 км жп линии, което прави 69,5% от текущия път на страната.

Любопитен факт е, че сред множеството приветствия най-искрени чувства предизвиква това на пионерката Петя Петрова, която говори от името на 700 000 български пионери. От трибуната тя обявява, че нейните връстници със своя труд са допринесли за закупуването на пет електрически локомотива от Чехословакия, като са набрали 7 348 000 кг билки.