събота, 21 май 2016 г.

Стоичков: Тези, които не ме уважиха, повече не съществуват за мен

/Таралеж/ 

Христо Стоичков изригна срещу футболните звезди, които вчера не го уважиха и не пристигнаха за юбилея му на стадион „Васил Левски“, който събра над 40 000 зрители на трибуните. Камата заяви, че за него тези хора не съществуват и вече е изтрил телефоните им. Както е известно, сред най-големите звезди, които се очакваше да не присъстват и не дойдоха бяха Диего Марадона, Ромарио, Хосе Луис Чилаверт и други. Направи впечатление и отсъствието на Любослав Пенев.

Ден след юбилея „50 години номер 8“ Стоичков даде интервю за „bTV“, което ще бъде излъчено в предаването „120 минути“ в неделя.

ЕТО ЧАСТ ОТ ИНТЕРВЮТО

- Получи ли се празникът, който си представяше, който искаше да направиш?
- За мен се получи. И много по-добре, отколкото ако бяха дошли някой от големите звезди, защото са много претенциозни - искам това, искам онова. И накрая можеше да не дойдат и на мача.

- Това ли бяха хората, които най-много те уважават, вчера на терена?
Те показаха! Няма да споменавам повече от тези имена, които вчера казаха, че ще дойдат и не дойдоха. За мен те вече не съществуват. За мен те вече са изтрити от моя телефон. Те повече никога няма да дойдат до мен. Никога повече няма да се свържат с мен.





Бойко Борисов: Баща ми ме буди, аз мъничък и тъка-тъка намествам антената на сръбската телевизия

/Таралеж/ 

Премиерът Бойко Борисов даде интервю на световноизвестната сръбска журналистка и продуцент Мира Аданя-Полак. В него той говори в характерния си неподправен стил.

Премиерът споделя как навремето Югославия винаги е била преди нас и за доказателство споделя спомени от детството си.

"Ние завиждахме на Югославия, тя беше Запада за нас", казва Борисов.

Той обяснява за западните коли и немските марки от недалечното минало, които в България не можели да бъдат видени.

"Живея аз тук в едно градче Банкя, то по права линия е на 80 км от Ниш и от къщата ни можеше да се хваща телевизията в Белград. Само, че тогава милицията обикаляше сутрин рано в 06.00 часа да видят, ако има антена да сочи към Белград и баща ми Бог да го прости, беше направил антената ни - 2 белега за българска и сръбска телевизия. Вечер като се стъмни и не се вижда, ме буди, отивам завъртам антената и цялата махала се събираше да гледа, защото тогава югославската телевизия даваше футболни и боксови мачове, имаше забавни програми. Като свършат през нощта, ме буди, аз мъничък и тъка-тъка отивам намествам антената и пак лягам", разказа Борисов в интервюто.

Според българския премиер войната в Югославия е върнала и Балканите назад. Той заявява и пълната си подкрепа за влизането на Сърбия в ЕС.

"Няма място, където да има война и да има просперитет, то винаги е лошо. Виждате какво стана в Сирия, Ирак и Либия, не стана по-добре. Затова, когато сме си говорили в Брюксел винаги съм казвал не може между България, Хърватия, Словения, Австрия, Германия да има една черна дупка, която да не е в ЕС - Сърбия. Така, че надеждата ми и цялата ми помощ и подкрепа сръбският народ ги има за влизането в ЕС”, казва още Бойко Борисов.

Запитан за това каква е цената, която България плаща за влизането си в ЕС, Борисов казва:

"Европа винаги иска неща, които са добре за всички народи - иска демокрация, свобода на словото, прозрачност, върховенство на закона, а това е най-доброто за всеки народ”.

Според него има две разлики между Изтока и Запада - едната е в това, че в Европа много отдавна е дошла демокрацията.

"Цели поколения са работили с мисълта, че държавата е най-добрият стопанин и най-важното нещо е държавата и институциите и да са най-силни. Докато в Европа много отдавна демокрацията е дошла. След това има разлика в манталитета на хората - ние сме православни християни, почитаме си църквата. На Балканите хора са по-темпераментни, по-весели, работят по-малко, повече обичат празниците. Докато като отидеш в Германия всичко в 22.00 часа ляга да спи и се готви сутринта за работа, отидеш в Белград или София – в 22.00 часа започват да излизат за ресторант. Манталитет е друг. Но когато има пазарна икономика и знаем вече, че само с работа се постигат резултати пари и ние ще се променим", разсъждава премиерът.

В края на интервюто Борисов отправя най-братски и приятелски поздрави към Сърбия.

"И Новак Джокович ми е добър приятел, даже в нас идва… Сиреч, Балканите сме си мъже… Това също е заложено в нашия манталитет".


Във Варна започна Европейската нощ на музеите

Археологическият музей

/Таралеж/ 

Днес отбелязваме дванадесетото издание на Европейската „Нощ на музеите”. Тя вече започна от 10 ч. сутринта в Археологическият музей на Варна, а останалите музеи ще бъдат отворени от 18.00 ч. на 21 май до полунощ на 22 май. Очакват ви в Римски терми, музея на Възраждането, Етнографския, Музея за нова история на Варна, Природонаучния музей.

При засилен интерес започна денят в Археологическият музей, предава репортер на „Таралеж“.

Европейската „Нощ на музеите“. е организирана за първи път през 2005 г. от френското Министерство на културата и само за няколко години се разпространява из цяла Европа. Българските музеи и галерии се включват веднага в инициативата още в първото й издание.

И през тази година Министерството на културата на Република България и Френският институт в София са партньори на Министерството на културата и комуникациите на Франция в организирането и отбелязването на инициативата.









Експозицията е подредена хронологически, като са показани последователно материали от различните исторически епохи, проследяващи развитието на човешкото общество в продължение на хилядолетия в района на Варна.


Основно внимание е отделено на развитието на град Одесос - Варна - от неговото създаване през Ранната Античност до Късното Средновековие.










СНИМКИ "ТАРАЛЕЖ"







Фотофакт: Обществено WC чисто и без пари, в България


В Борисовата градина в София вече има чиста обществена тоалетна и без пари.


Всъщност мегановината за инфраструктурата от първа необходимост се разпространява вирусообразно в социалните мрежи:

"Най-накрая!", "Доживяхме!", "Мислех, че ще стане за внуците!"

Подобен ефект не е предизвиквало тържественото прерязване на лентичка на нито една нова станция на метрото. А и пускането в експлоатация на съоръжението мина без водосвет на попове и височайшето присъствие на кметицата Йорданка Фандъкова.

Санитарният фаянс е на "Видима", писоарите с фотоклетка на Grohe. Хартия, течен сапун, стая за повиване на бебета, за БГ стандартите - лукс отвсякъде!

Любопитно: Тайни места, където никога няма да ни пуснат

/Таралеж/ 

"Бохемска Гора", лагерно място с площ 10.9 кв.км., намиращо се на... Бохемиан Авеню в Монте Рио, Калифорния. Принадлежи на частен мъжки клуб за изкуства, със седалище в Сан Франциско, сдружение на най- властните мъже в света, които посещават гората в средата на юли всяка година, за да изпълнят езически ритуал в подножието на гигантска сова, облечени в роби и напяващи заклинания.

Бохемският клуб получава твърде малко отразяване от пресата от неговото основаване през 1872 година. Въпреки че самият Клуб е забулен в тайна, по-голямата част от това, което се случва в Гората е до известна степен документирано; изглежда да е смесица от Американския летен лагер, мощен древен езически ритуал и класическия гръцки симпозиум. Гръцкото езичество е определено съставна част с поредица от "Горски пиеси", наречени "Шумна веселба" ("High Jinks") и "Тиха веселба" ("Low Jinks"), изпълнявани в Клуба.

Известни Бохемци:
Джордж Х. Буш, Джордж У. Буш, Роналд Рейгън, Хенри Кисинджър, Каспър Уайнбергер, Дик Чейни, Малкъм Форбс, Стивън Бечтел, Джеймс Бейкър, Дейвид Рокфелер, Том Джонсън, Уилям Рандолф Хирст Джуниър, Джак Хауърд, Чарлс Скрипс, Уолтър Кронкайт.

Тайният архив на Ватикана

Този архив е световноизвестен, но само няколко човека имат достъп до него. Обикновените хора могат да прегледат документи от архива, но само със специално разрешение, като служител изнася необходимия документ за разглеждане. Достъп до тайната зала обаче няма.

Представете си власт, неподвластна на избори, институция по могъща от всяко правителство, държава над всяка друга и властник, приемащ себе си за богоизбран. Да, досещате се – това е Ватикана. Какво обаче крие тази държава в своите архиви. Отговор на този въпрос може би не би могъл да ви даде нито един изследовател документалист и си има причина за това.

Архивите на Ватикана са едно от най-добре охраняваните документални хранилища в света. Не би било преувеличено да твърдим, че съдържанието му е с по-голяма потенциална стойност за световната история и политика, отколкото които и да е златен трезор или оръжейна технология, познати ни днес и в миналото.
Въпреки че съществува едва  от 1929 г. като отделна държавна единица  и има само 1000 души население, Ватиканът е най-влиятелната политическа и религиозна институция, която светът е познавал.

Това влияние е в абсолютна сила и днес в началото на 21 век. В своите архиви тази малка на пръв поглед държава съхранява тайни.
За да ограничи конспиративните теории и да докаже несъстоятелността им, ежегодно във Ватикана се допускат хиляди учени от цял свят за изследвания по различни теми.

Проблемът обаче е, че нито един от тях не е допускан лично да разгледа архивите и специалната каталожна система. Може да се каже, че въпреки достъпa  и обявената от Ватикана отвореност към всякакви научни търсения, информацията която се разкрива е нищожна.

Това е така поради факта, че всеки допуснат в читалнята на архива има достъп до голяма част от документацията, условието за достъп обаче  е да знае точно какво му трябва. Сами се досещате, че при такъв достъп е почти невъзможно да се открие нова информация, защото за да получи човек достъп до нея, той първо трябва да знае, че съществува такъв документ и той е съхраняван във Ватикана.
Въпросът какво все пак се крие в архивите и защо има такова интересно ограничение по отношение на достъпa до определени документи остава неизяснен. Друг интересен факт е, че личният архив на всеки папа се държи в категория строго секретно цели 75 години след смъртта му.

При такива обстоятелства например някой заблуден учен ще има достъп до личната кореспонденция на папа Йоан Павел II  чак през 2080, а до някои от писмата на сегашния папа чак след един век. Интересно е какви ли грехове опрощават светите отци, че никой жив днес да не може да прочете макар и един ред. Интересно, не мислите ли?

Накрая можем да се заключи, че колкото и либерално да подхожда към търсещите отговори, Ватиканът все пак има много тайни, които някои хора не биха искали да знаете.

Межгорие- засекретеният град

На 140 км югоизточно от Уфа в планината Урал се намира секретният град Межгорие. Това е град от затворен тип, един от многото в СССР. Градът се намира под връг Яманту и е основан на 19 юни 1979 година с указ на КПСС. Тогава района е обявен за природен резерват. Условията на работа в този високопланински край са такива, че година работа тук се равнявала на година и половина при нормални условия. Серия от укази на тогавашната съветска власт устройва жителите на този град финансово, но града става затворена териториално- административа единица. Межгурие се намира в подножите на планина. САЩ са подозирали, че върхът на тази планина е огромен таен ядрен комплекс или бункер. Наблюдавани са големи изкопни работи до края на 90-те години след разпадането на Съветския съюз. Руснаците дават много и различни обяснения за връх Ямантау. Някои от тях са , че е мина, руската съкровищница, склад за провизии и бункер за опазването на лидерите в случай на ядрена война. След перестройката статута на града продължава да е непроменен, а към този момент в град аживеят около 20 000 човека, но това са неофициални данни. С дотации от страна на Русия се поддържа близо 70 % от бюджета  засекретеният град. Всички в града работят в ФГУП «Управление строительства № 30, което се занимава с изкопни и стройтелни дейности под земята.
В планината Ямантау няма рудници, а истински подземен град. Повечето строители, участвали в работите, са дали клетва да не разгласяват информацията.
Строителството на подземната база в Ямантау е започнато в съветските години, обекът е разработен и построен със силите на Строително управление – 30, подведомствено на министерството на отбраната. Управлението е базирано в Белорец-16, така по-рано се е наричал град Солнечный. То строи подземни и наземни обекти и съоръжения, изгражда големогабаритно подземно строителство. В своята сфера УС-30 е една от големите строителни организации.
Работата по строителството на подземния град е завършена някъде към 2002 г. (времето на честите визити на Путин в Абзаково). Оттогава датира и засилената охрана на обекта.
Предвидено е в града да живеят 300 хиляди души (за пример в Магнитогорск живеят 400 хиляди души, в Екатеринбург – 1,5 млн.).
Официални обяснения за това с каква цел в Ямантау е построен и досега се поддържа секретен подземен обект, заради какво се предприемат такива безпрецедентни мерки за сигурност, досега никой не е дал.

Трезорът, в който се пази рецептата на Кока-кола

Повече от 125 години Кока-кола пази в тайнa рецептата на газираната напитка. Въпреки, че до корпоративния музей на компанията в Атланта е разрешен достъпа на любители на безалкохолната напитка, ултра-тайната формула от 1886 година се пази строго в метална кутия във високотехнологичен трезор, достъпа до който е строго забранен.




Ексклузивния клуб 33 на Дисни в САЩ

Мислите си, че Дисниленд е за деца и там алкохолът няма място? Не само, че Дисниленд има лиценз за продажба на алкохол, но и той влиза в сериозна употреба щом мястото затвори за посетители и частните партита започнат. Има едно място в Дисниленд, където винаги алкохолът се лее - Клуб 33.
Това е частен клуб в сърцето на площад Ню Орлеанс в Дисниленд. Входът се намира точно до ресторант Синьото езеро на улица Роял 33 и на вратата има табелка с номер 33. Таксата за вход варира между 10 и 30 хиляди долара, а "златното" членството включва и паркинг. Ако искате да станете член ще трябва да се запишете в списък с чакащи, а вашият ред ще дойде най-малко след 14 години.

На тази дата: 21 май 1969 г. Палестинецът Сирхан Сирхан е осъден на смърт за убийството на Робърт Кенеди

/Таралеж/ 

1969 г. в САЩ палестинецът Сирхан Сирхан е осъден на смърт за убийството на Робърт Кенеди.

Минути след полунощ на 5 юни 1968 г. Робърт Кенеди благодари на привържениците си с реч в хотел "Амбасадор" в Лос Анджелис. В 00.15 ч. слиза от платформата и се отправя към кухнята, здрависвайки се с хората по пътя си. Минута по-късно пред него се изправя 24-годишният палестинец Сирхан Сирхан. В ръката му е пистолет 22-ри калибър.

Убиецът стреля в Кенеди и охраната му. Боби се свлича на пода, мъжете наоколо се хвърлят да обезоръжат нападателя. Помощник-келнерът Хуан Ромеро повдига главата на Робърт и слага в ръката му молитвена броеница. Сцената е запечатана от фотографи на сп. "Лайф" и в. "Лос Анджелис таймс". Кадрите обикалят света и стават символ на убийството на сенатора.

Аутопсията показва, че два куршума са улучили Кенеди в гърба, а един е зад дясното ухо. Четвърти само леко докосва дрехата му. При атаката са ранени още петима души. Всички очевидци твърдят, че Сирхан е бил на около метър-два от Боби, когато е стрелял, и че е стоял пред него.

В доклада си патоанатома пише, че никога не е твърдял, че Сирхан е убиецът, тъй като вероятността за втори стрелец убиец е много голяма. По-късно става ясно, че в хотела присъстват няколко агенти на ЦРУ. Този факт е смущаващ, защото според назначенията им тези мъже трябва да бъдат в Югоизточна Азия.

Десетилетия след атентата беше огласен аудиозапис на стрелбата в кухнята, направен от Станислав Пръсжински, полски репортер, с помощта на портативен касетофон и прикачен към него микрофон. Това е единственият звуков запис на самото убийство на Робърт Кенеди. Според изследователи на инцидента Сирхан не е бил сам, а от записа на поляка, излъчен за пръв път на 6 юни 2007 г., с голяма сигурност може да се твърди, че е имало и втори пистолет. Криминалистите са установили, че на местопрестъплението са произведени най-малко 12 изстрела.

Според разследващите атентаторът Сирхан е бил под хипноза в момента на престъплението. Палестинецът имал „проблеми с главата”, получени при работата му като жокей по-рано. Лечението му включвало хипноза и участие в групи за контролиране на съзнанието.

/Таралеж/ 



Вицове, май 2016

Вход към метрото за гратисчии, Русия.

СмЕх/Таралеж/ 


Матурата по български език и литература през 2017 г. ще се проведе в зала "Арена армеец", за да се улесни работата на жандармерията, която ще охранява събитието. Над залата ще прехвърчат вертолети.

***

- Какво представляват управляващите?
- Отбрано общество.
- А останалите какво сме?
- Обрано общество.

***

В елитно частно училище учениците замеряли учителите с пържоли. Родителите и училищната администрация все още не може да разберат, какво е това - неуважение или състрадание.

***

Седи един евреин и плаче. Идва при него друг и го пита:
- Защо плачеш?
- Купих си два билета от лотарията и спечелих кола.
- Тогава защо плачеш?
- Втория билет защо го купих?!

***

Основна обществена тема
1944-1990: "партията-майка"
1990-????: "на партията майката"

***

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/ 



петък, 20 май 2016 г.

Плевнелиев няма да се кандидатира за нов президентски мандат

/Таралеж/ 

Президентът Росен Плевнелиев направи обръщение, в което заяви, че няма да се кандидатира за нов президентски мандат.
Няма да правя нова политическа партия или да бъда член на някоя друга.

Искам да спрат спекулациите, каза държавният глава.

"Не изпускайте посоката на европейското развитие на България",  е съветът на Плевнелиев към политиците.

Той каза, че обявява от рано своето решение, за да спрат спекулациите около неговото кандидатиране.

Преди дни лидерът на ДСБ Радан Кънев обяви, че партията му иска да подкрепи Плевнелиев за нов мандат и предизвика разнопосочни реакции. Самият Плевнелиев тогава обяви, че Кънев не говори от негово име.

Президентът уточни, че решението си взема по лични причини.

"От първия си ден като президент отстоявам принципни позиции. Действам независимо и по съвест. Когато човек вярва в правотата си, признанието рано или късно ще дойде. Не е важно какво си взел, а какво си дал през живота", така започна изявлението си президентът.

Той обясни, че мотивите му да се захване с политиката винаги са били с идеята да даде нещо на държавата.


"Обещах, че няма да се вкопча в стола на президента. Обещах не на другите, а на себе си, защото е най-лесно да излъжеш другите. Обещах да спя спокойно, с открито лице и чиста съвест", обясни президентът.

/Таралеж/ 



В Индия е 51 градуса

Рекордни 51 градуса по Целзий са регистрирани в четвъртък в град Фалоди, в индийския щат Раджастан, което е най-високата температура, отчитана в Индия в историята на метеорологичните наблюдения. Това съобщи в. Hindustan Times.

Предишният рекорд беше записан през лятото на 1956 г., когато град Алвар в щата Раджастан термометърът отчете 50,6 градуса. Друг град в щата – Чуру също актуализира своя температурен рекорд от 1914 г. – в четвъртък там са отчетени 50,2 градуса.

В най-популярната туристическа дестинация Джодхпур също бяха регистрирани рекордни горещини – термометърът се повиши до 48,8 градуса.

Индийският метеорологичен департамент предупреждава, че горещините ще продължат и ще се задълбочат през следващите дни. Нивото на заплаха за северозападните щати е „червен код“, което означава, че живакът ще се издигне до над 47 градуса.

Властите не предоставят официална статистика за броя на смъртните случаи, причинени от горещото време. Според медиите жертвите са няколко стотин. 

/Таралеж/ 

Стоичков, фенове и футболни звезди празнуват 50 години номер 8

Днес от 20 часа на Националния стадион "Васил Левски" хиляди фенове ще отпразнуват юбилея на футболната ни легенда Христо Стоичков.

Футболното шоу "50 години номер 8" ще събере на едно място звезди от близкото и да далечно минало.

На националния стадион ще видим легенди като Ромарио, Роналдиньо, Роберто Баджо, Самуел Ето'о, Звонимир Бобан, Деян Савичевич, Георге Хаджи, Предраг Миятович, Джанфранко Дзола, Карлос Валдерама, Михаел Лаудруп, Хосе Мария Бакеро, Уесли Снайдер, Хуан Роман Рикелме и още много звезди. Родните легенди Наско Сираков, Емил Костадинов, Любослав Пенев, Красимир Балъков, Йордан Лечков, Димитър Бербатов и Мартин Петров също ще участват в спектакъла. Все още има малка вероятност в последния момент от Дубай да долети и самият Диего Марадона.

Организаторите обещават невероятно шоу. Програмата ще започне още в 18:00 часа и предвижда много изненади за зрителите. Стефка Костадинова и Илиана Раева, както и любимият певец на Стоичков - Мирослав Илич, ще бъдат част от специалните гости. Самият мач ще бъде прекъсван няколко пъти, за да се отдаде почит с едноминутно мълчание на починалите тази година Трифон Иванов и Йохан Кройф. В края на спектакъла центърът на София ще бъде осветен от уникална заря.
"Този мач е за всички хора. Искам те да дойдат и да се забавляват. Не съм забравил откъде съм тръгнал. Ще се раздам отново за цяла България", обеща Ицо на пресконференцията вчера.

/Таралеж/ 

На тази дата: 20 май 1932 г. Амелия Еърхарт прави първия самостоятелен полет без кацане на жена над Атлантическия океан

/Таралеж/ 

На 20 май 1932 г. 34-годишната Амелия Еърхарт излита сама от Харбър Грейс, Нюфаундленд с идеята да повтори презатлантическия полет на Чарлз Линдберг. След 14 часа и 56 минути каца на пасище в Кълмор, Северна Ирландия. Днес там се намира център „Амелия Еърхарт“.

Като първата жена, прелетяла над Атлантическия океан сама, Еърхарт получава Distinguished Flying Cross (Орден за постижения в авиацията) от Конгреса на САЩ, орден на „Почетния легион“ от правителството на Франция и златен медал на Националното географско общество от президента Хърбърт Хувър.

Първи опити в авиацията

През декември 1920 г. Еърхарт за пръв път се качва на самолет. „Просто разбрах, че трябва да летя“ казва тя за десетминутния полет. Решена, че ще лети, тя се заема с каране на камион и работа в телефонна компания, за да спести хиляда долара, необходими за уроците по летене. През януари 1921 година постъпва на учение при Анита Снук, една от първите жени пилоти. След шест месеца си купува първия самолет — „Кинър Ърстър“ — който нарича „Канарчето“. На 22 октомври 1922 г. Еърхарт вдига Канарчето до 14 000 фута, световен рекорд за жените пилоти. На 15 май 1923 г. става шестнадесетата в света жена, получила пилотска книжка от Межународната федерация по аеронавтика.

През 1927 г. Еърхарт вече има почти 500 часа самостоятелен полет без сериозни инциденти и отново се мести на източното крайбрежие. След няколко необмислени инвестиции наследството на баба ѝ, основен източник на средства за семейството ѝ, привършва. Еърхарт е принудена за втори път да изостави следването в „Колумбия“ и да си намери работа. Става учителка, а по-късно и социален работник в Медфорд, Масачузетс.

Въпреки трудните времена Еърхарт не спира да се занимава с авиация. Става член, а по-късно и вицепрезидент на бостънския клон на Американското общество за аеронавтика. Работи и като търговски представител на „Кинър“, производител на самолети, и пише вестникарски колонки, посветени на летенето.

Детство и ранни години

Амелия Еърхарт е родена в Ачисън, Канзас в семейството на Самюъл Стентън Еърхарт и Амелия Оутис Еърхарт – евреи. С по-малката си сестра Грейс Мюриъл или Пидж получават необичайно възпитание, тъй като майка им не одобрявяла моделирането на дъщерите в „послушни момиченца“. В детството си Амелия и Пидж се занимават с нетипични за момичетата игри като стреляне по плъхове с пушка и катерене по дърветата. През 1904 г. от желание да има в дома си увеселително влакче Амелия закача стръмни релси за покрива на къщата и се спуска по тях в дървена кутия. Експериментът ѝ носи разцепена устна, скъсана рокля и невероятно въодушевление. „Все едно летях“ казва тя на Пидж.

За пръв път вижда самолет през 1907 г. на панаира на щата Айова в Де Мойн, но отклонява поканата на баща си да полетят с него, защото не изглеждал интересен.

До дванадесетата си година Амелия се обучава у дома с майка си, баба си и гувернантка. Когато семейството се мести в Де Мойн, Амелия и Пидж постъпват в държавно училище. По-късно семейството страда от алкохолизма на бащата, който води до уволнението му и конфискацията на имуществото им. Местят се в Сейнт Пол, но почти веднага след това момичетата са изпратени да живеят при приятели в Чикаго. Там Амелия завършва гимназията „Хайд Парк“ през 1916 г. Започва колеж в Пенсилвания, но скоро напуска.

През 1917 г. Ерхарт получава сертификат за помощник-сестра от Червения кръст и започва работа във военна болница „Спадина“ в Торонто, Онтарио, която прекъсва след края на войната. През 1919 г. постъпва в университета "Колумбия", но и там не се задържа дълго. Заминава за Калифорния, за да живее при родителите си.

Околосветски полет


Полетът, който Еърхарт планира, няма да е първият около Земята, но ще е най-дългият — 47 000 км. За навигатори избира Фред Нунан и Хари Манинг. Тръгват на 17 март 1937 г. от Оукланд. В Хаваи самолетът минава през механик. Налага се да излетят от Пърл Харбър, но вместо да се издигне, самолетът се завърта. Причината не е изяснена, но полетът е отложен тъй като пораженията по машината са сериозни.

Еърхарт решава да опита повторно само с Нунан и то от запад на изток поради метеорологични причини. Излитат на 1 юни 1937 г. Спират в Южна Америка, Африка, Индия и Югоизточна Азия. На 29 юни пристигат в Лае, Нова Гвинея. Остават им само 11 000 км над Тихия океан.

На 2 юли тръгват от Лае към остров Хауланд. Там корабът „Итаска“ на американската брегова охрана чака Еърхарт, за да ѝ помогне да се приземи. Поради серия от грешки, за които има много теории, радио навигацията от „Итаска“ не се получава. Екипажът на кораба чува Еърхарт (и така разбира, че координатите ѝ са неправилни), но тя не улавя тяхното предаване. След няколко часа опити да се свържат връзката прекъсва. Последвалите сигнали по радиото и по морзов код също не достигат до летците, но става ясно, че самолетът вече не е във въздуха. Сигналите му за помощ са засечени и от станции на авиокомпания Пан Американ, но и през последвалите пет дни никой не успява да получи достатъчно данни за координатите му.

„Итаска“ започва търсене на север и запад от Хауланд. Скоро издирването се поема от американските военноморски сили, които се насочват към островите Финикс. Седмица след изчезването на самолета се получават данни, че на остров Гарднър има пресни следи от хора, но не се забелязват нито Еърхарт и Нунан, нито самолетът.

Издирването продължава девет дни и струва четири млн. долара. Но недоразвитите техники на търсене и липсата на координация в усилията на военноморските сили и бреговата охрана водят в задънена улица. Не са открити никакви физически останки.

Теории за изчезването на Еърхарт

Теории за изчезването на самолета и екипажа му има много. Една от тях, с много поддръжници, гласи, че горивото свършва и самолетът потъва в океана. Тази теория намира доказателства и в кореспонденция на Путнам, която показва, че в Лае самолетът не е зареден догоре. През 2002 и 2006 г. се провеждат изследвания с хидролокатор, но самолетът не е открит.

Друга е теорията на Международната група за издирване на исторически летателни апарати (The International Group for Historic Aircraft Recovery). Според нея самолетът на Еърхарт пада при остров Гарднър и се разбива в останките на товарен кораб. През 1940 г. английски пилот съобщава, че е открил скелета на Еърхарт в югоизточния край на острова. Във Фиджи английски учени измерват костите и стигат до заключението, че са на едър мъж. През 1998 г. съдебни антрополози обявяват, че всъщност са на жена, но не могат да определят със сигурност дали са на Еърхарт. Групата открива и предмети — части от мъжки и женски токове, подобни на носените от Еърхарт и Нунан, алуминиево табло като от самолет и парче плексиглас с дебелина на прозореца на самолета.

Експедиция през лятото на 2007 г. донася нови находки, но дали те са следи от Еърхарт и Нунан остава спорно. През 2010 година се подготвя нова експедиция, която твърди, че може да се докаже тяхната теория с изследване на ДНК.

Съществува и теория за спасяването на Еърхарт и Нунан от японски кораб. По това време южната част на Тихия океан се патрулира редовно от японски войски и според теорията (в която силно вярва майката на Еърхарт) двамата летци са пленени. През 1966 г. журналистът Фред Гьорнер публикува книга, в която твърди, че самолетът се разбива в архипелага Сайпан, а Еърхарт и Нунан са заловени и екзекутирани. Книгата среща остри критики, но и поражда безчетни слухове и още теории, които не представят достатъчно доказателства. Между тях присъстват и твърденията, че Еърхарт е била американски шпионин и че не е мъртва, а живее в Ню Джърси под името Ирен Крегмил Болан. Болан отрича да е Ерхарт и дори завежда дело срещу писателя, който твърди това в книгата Amelia Earhart Lives. Издателите оттеглят книгата от пазара и сключват споразумение с Болан.

/Таралеж/ 

Вицове, май 2016

СмЕх/Таралеж/ 


- Защо в България според допитвания мнозинството се стреми към връщане на еднопартийната система?
- Защото нашият народ не може да изхрани тройна коалиция!

***

Иванчо:
- Мамо, помниш ли, че ми каза, че ако изкарам 4, ще ме пуснеш да играя целия ден?
- Да, а защо?
- Днес може да ме пуснеш за половин ден.

***

Петроград. 18-та година. В Путиловския завод идва младеж и моли да го назначат на работа .
- А, какво умеете? - питат го.
- Ами, всичко. Мога да работя на струг, на фреза, шлосерска работа....
- Добре, напишете молба за работа!
- Ама, аз не умея да пиша!!
- Е, нищо, тук зад ъгъла имаме училище. Отидете в него, научете се да пишете и тогава елате. Ще ви назначим на работа.
Минали много години. През 30-те години, в един от щатите на Америка в магазин за бижута, влиза дама придружена от достолепен господин. Тя си избира украшения, продавачът казва цената. Сумата е огромна. Господинът отваря портфейл и започва да вади долари.
Продавачът:
- Господине, не е ли по-лесно да напишете чек?
Джентълменът:
- Ех, ако можех да пиша, сигурно щях да работя в Путиловския завод.

***

С това пиене няма да стигнеш далеч!
- Не ми и трябва… Кръчмата е на пет метра от дома ми!

***

В най-голямата жега трима депутати отишли на риба. Риба не хванали, но решили да се топнат в рекичката. Бански нямали, затова решили да се съблекат голи. Нещеш ли, задали се някаква група от хора. Двама от тях бързо си прикрили половите органи с шепи, а третият сложил дланите на лицето си:
- Ти защо си криеш лицето? - попитали го двамата.
- Не знам как е при вас, но моите избиратели ме познават по лице - отвърнал им той.

***


Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/ 

четвъртък, 19 май 2016 г.

"Лекарство за удавник" на Боряна Петранова беше представна във Варна

Дебютната книга на младата авторка Боряна Петранова - „Лекарство за удавник“ събра варненци на представянето си в Арт салона на Радио Варна, предава репортер на „Таралеж“ от мястото на събитието. Водещият Мартин Николов представи сборника от разкази пред публиката. 

„Творбите се раждат у дома и в свободните часове в училище, няма друго място за писане, трябват само лист и химикал“, така водещият разказа за началото на книгата.
Първите читатели са били родителите на Боряна Петранова и съучениците й. Когато пише книгата си тя е на 15 години, а днес почти на 18.

Самата Боряна разказа, че е написала първият си разказ „Дневниците на тийнейджъра“, когато 
Боряна Петранова (вдясно) и Сияна Йорданова.
е била в 8-ми клас и е публикуван в „Таралеж“ още през 2013 година (Виж ТУК).

Боряна Петранова представи разказите от „Лекарство за удавник“, а интерес в залата предизвика фактът, че повечето й герои са плод на фантазия и не съществуват в реалния живот.
Благодарности от авторката получи и младата художничка Сияна Йорданова, която е илюстрирала книгата.

След като отговори на множеството въпроси на гостите авторката се зае с раздаването на автографи върху „Лекарство за удавник“./Таралеж/ 

Снимки „Таралеж“

Бизнесменът и кандидат за президент Веселин Марешки се оплака от натиск

/Таралеж/ Бизнесменът Веселин Марешки излезе с обръщение във връзка с опожарен автомобил на консултант на VM Petroleum и поредните отказани доставки на горива за компанията, съобщиха от прессофиса му.

"Натискът върху г-н Марешки, близките и приближените му, продължава, и то с най-непочтени средства", се казва още в информацията.

"Поводът да напиша тези редове е извратената форма на натиск, която търпя в последните седмици, месеци и, буквално, дни. Очевидно - за да бъда притеснен, уплашен и изхвърлен от пазара и вероятно - от надпреварата за Президент на Република България", се казва в позицията на Марешки.

"Преди няколко дни, брутално беше опожарен личният автомобил на наш бизнес консултант в петролния ни бизнес - човекът, който ни помогна да навлезем силно и стабилно на пазара на горивата. Инцидентът е станал на платен паркинг. Тоест очевидно извършителите са знаели какво правят и са го планирали. Не знам дали да третирам това за "предупреждение" или "заплаха"", пише бизнесменът.

Ето и останалата част от обръщението на Веселин Марешки:

ОБРЪЩЕНИЕ
на Веселин Марешки - бизнесмен, общественик, кандидат за Президент, обикновен гражданин на Република България

Уважаеми Българи,
Уважаеми представители на медиите,
Уважаеми политици,

До преди известно време живеех с усещането, че България, като член на Европейския съюз, е една сигурна и стабилна държава. Да, знаех, че в тази страна има корупция, има злоупотреби, има безпринципни решения, че се използват полузаконни и направо незаконни средства за натиск върху "непослушните", но не смятах, че нещата са достигнали до най-крайната форма на тези методи. Методи, с които се вменява послушание на хората, втълпява им се, че могат да живеят само по безпринципните правила на силните на деня, а не по истинските правила на морала и тези описани в законите на Република България. Всеки, който може да постигне нещо повече и се явява заплаха за системата, всъщност всеки, който си покаже малко главата над останалите, или пък се бори за справедливост, за добруването на хората, за спазването на закона, бива посечен. По един или друг начин.

Поводът да напиша тези редове е извратената форма на натиск, която търпя в последните седмици, месеци и, буквално, дни. Очевидно - за да бъда притеснен, уплашен и изхвърлен от пазара и вероятно - от надпреварата за Президент на Република България. Преди няколко дни, брутално беше опожарен личният автомобил на наш бизнес консултант в петролния ни бизнес - човекът, който ни помогна да навлезем силно и стабилно на пазара на горивата. Инцидентът е станал на платен паркинг. Тоест очевидно извършителите са знаели какво правят и са го планирали. Не знам дали да третирам това за "предупреждение" или "заплаха".

Обърнете обаче внимание - навлизането ни спести на домакинствата между 600 и 1200 лв. годишно. Това си е една семейна почивка. Малки и средни фирми пестят между 10 и 100 000 лв. годишно, само от разликите в цените на горивата и нивата, които сме предизвикали. Ефектът "Марешки", както го нарекоха медиите, на месечна база се равнява на около 100 милиона лева спестени средства. Пари, които остават в българските домакинства и бизнес и дават допълнителен живец на икономиката. Пари, мародерствани до момента от гърба на и без това бедния българския гражданин.

Очевидно нашият начин на работа не е изгоден за картела и монопола, защото в началото на тази седмица за пореден път да ни спират доставките на горива. В база, брандирана със символите на "ЛУКОЙЛ", намираща се на територията на бившия завод "Плама" в Плевен, наш камион е получил отказ на 17.05.2016 година да бъде зареден. При предплатена доставка от наша страна още предишния ден и направена (и потвърдена) заявка два дни по-рано. И този отказ в склад, брандиран със символите на компания, която искаше публично да обявя кои са ми доставчиците.

Да. На картелите и монополите не им е изгодно българските граждани да купуват гориво на истинските, нормални цени. Да, свикнали са да ограбват българските граждани и да печелят милиарди, докато хората изнемогват. Но дали ние ще позволим да бъде така винаги? Дали ВИЕ ще позволите да бъде така винаги?

Ще позволите ли да ви мародерстват ежедневно с цените на горивата, на тока, с хранителните стоки, с други продукти от първа необходимост?
Аз и хората около мен изпитват всеки ден на гърба си натиска, за да спрем. Да не казваме... Не - да не ПОКАЗВАМЕ истината! Натиск, който отдавна е преминал границата на добрия тон, и който не признава нищо - дори човешкия живот. Ние обаче няма да спрем. Знаем през какво сме тръгнали и какво може да ни сполети. Но ще покажем истината и ще помагаме на хората.

Във вторник започнахме кампанията "Чиста и свята" и раздадохме образите на националните ни герои Ботев и Левски на 380 деца в София. Вдъхнових се от блясъка в очите на малчуганите, от желанието да познават историята ни и да попиват знания. Разказах им как тяхната Свобода днес е Знанието. Дали бях прав? И дали в днешна България е по-ценно да си знаещ и талантлив, или - да си с връзки, нахален, напорист, но раболепен към силните на деня.

Споменете си кой от политиците ви е обещавал нещо и го е направил? Кой не ви е лъгал? Ние сме избрали друг път. Пътят на истината. Пътят на действието. Ние няма да ви обещаваме. Ние действаме. Доказахме себе си с цените на горивата, ще докажем себе си и с последващите си действия.

Аз и моят екип ви молим само за едно. Вгледайте се в огледалото и си кажете - искате ли случващото се в нашата държава да продължи, искате ли да бъдете мародерствани, лъгани, ограбвани, задушавани, обезличавани като нация или искате да бъдете нормално живеещи в просперираща страна. Помнете - днес ние сме на мушката, но утре неудобните може да сте вие. Днес може да се чувствате добре, навеждайки глава и спасявайки се от ятагана, но утре вашите деца също ще живеят в тази държава.

Ние няма да спрем!
Подкрепете ни и вие, за да спрем безобразията, за да живеем нормално!
Подкрепете ни, за да пребъде България!
Бъдете силни. Бъдете истински. Бъдете свободни.
До скоро. До 2 юни!
Искрено Ваш,

Веселин Марешки,
един от тези, които не искат да бъдат ограбвани

Нов протест: „Храна с изтичащ срок за парламент с изтекъл срок!“

/Таралеж/ "Да нахраним прасетата! Храна с изтичащ срок за парламент с изтекъл срок!" Така е озаглавен протестът, който набира привърженици в социалната мрежа фейсбук. Организатор е „Протестна мрежа“, която вчера обяви, че събира дарения от българи в чужбина, за да закупи развалени продукти за депутатите. За снимката на събитието е използван кадър от предишен протест, когато Валери Симеонов ловко избягваше летящите към него домати. Протестът е насрочен за 18:30 часа днес пред Народното събрание.

„С помощта на български граждани от чужбина закупихме хранителни продукти с изтичащ срок на годност, които да дарим на народните представители, чиито срок на годност изтече окончателно, когато потъпкаха Конституцията на България за втори път, препотвърждавайки промените в Изборния кодекс, ограничаващи правото на ГЛАС на българските граждани, намиращи се извън границите на родината. Срамуваме се от вас, депутати!", се казва в призива.

Вчера „Протестна мрежа“ първа разпространи реакция след отхвърлянето на наложеното от президента Росен Плевнелиев вето върху Изборния кодекс.

"Приемането на изборни правила чрез взаимен рекет, в рамките на управляващата коалиция, разделя и противопоставя по недопустим начин групи в българското общество. Отблъсква гражданите от изборния процес и подрива доверието в демократичните институции", се казваше в позицията.

Междувременно повечето депутати не побързаха да отидат днес на работа. В деня след отхвърлянето на ветото, когато всеки глас беше важен, Народното събрание на два пъти не успя да събере необходимия кворум.

Египетският самолет се разбил на 130 морски мили от о. Карпатос

/Таралеж/Египетският самолет се е разбил на около 130 морски мили от гръцкия остров Карпатос. Това съобщи AFP, позовавайки се на свой източник в гръцката авиация.

Според служителя последната връзка с пилота е била три минути преди самолетът да изчезне от радарите. По думите му не е бил подаден сигнал за бедствие.

Гръцкото Министерство на отбраната съобщи, че в района са изпратени два самолета и фрегата.

На уебсайта за проследяване на кораби MarineTraffic е публикувано видео, според което поне пет кораба се включват в издирването на самолета в района на последните подадени координати.
Самолет на авиокомпания EgyptAir, извършващ полет от Париж за Кайро, изчезна от радарите през изминалата нощ. Машината се е изгубила 20 минути след като е навлязла в пространството на Гърция.

По неофициална информация екипажът се е състоял от 2 пилоти, 5 стюарди и стюардеси и 3-ма охранители, информира Си Ен Ен. 30 от пътниците са египетски граждани, 15 са французи, двама иракчани, по един британец, белгиец, португалец, канадец, суданец, алжирец, както и граждани на Чад, Кувейт и Саудитска Арабия, уточнява Ал Джазира.

За момента не се изключва нито една версия за изчезването на самолета, в това число и да е свален от терористи.

Френският външен министър Жан-Марк Еро е разговарял по телефона с египетския си колега Самех Шукри по повод изчезналия самолет. Предполага се, че 15 от пътниците на борда са французи.

Мистерията с пътниците на изчезналия египетски самолет

/Таралеж/Самолет на авиокомпания "Иджипт еър" с 66 пътници на борда изчезна от радарите тази сутрин, предадоха осведомителните агенции.

Машината "Еърбъс А320" излетяла от Париж за Кайро малко преди полунощ.

„Самолетът се е намирал на височина от 11 000 метра. Изчезнал е преди навлизането във въздушното пространство на Египет, на 80 километра преди границата”, се казва в съобщение на "Иджипт еър".
Машината изчезнала 20 минути, след като навлязла във въздушното пространство на Гърция. Екипажът съобщил само за задимяване.  Сигнал за бедствие не е подаван.

В самолета пътуват 66  души - 56 пътници и 10-членен екипаж.

На борда били 15 французи, 30 египтяни, двама иракчани и по един гражданин на Великобритани, Белгия, Кувейт, Саудитска Арабия, Судан, Чад, Португалия, Алжир и Канада.

По-късно стана ясно, че на борда имало трима охранители, което е твърде странно за такъв полет..

Самолети на египетските ВВС започнаха да издирват изчезналия "Еърбъс".

Присъствието на трима служители на сигурността на борда не е обичайно за рутинен полет, коментират експерти.

Те намират също за странно защо всички данни от автоматичната апаратура на самолета прекъсват на тази височина, съобщи Си Ен Ен. Нормално е респондерите да предават как той пада.

Последната катастрофа с египетски самолет бе през май 2002 г., когато "Боинг-737" се разби във височина близо до международното летище на Картаген в Тунис, убивайки 14 човека.

На 31 октомври 2015 г. руски "Еърбъс А321", пълен с прибиращи се туристи, се разби след излитането си от египетския курорт Шарм ел Шейх за Санкт Петербург. Загинаха всички 224-ма души на борда. По-късно стана ясно, че служител на летището в Шарм ел Шейх е поставил бомба в машината. Чичо му бил привърженик на ""Даеш". /Таралеж/

ДПС и ДОСТ ще мерят сили в Джебел

ДПС и ДОСТ ще мерят сили в Джебел днес. Градът чества своя ден и отбелязва годишнина от Майските събития от 1989 г. срещу т.нар. "Възродителен процес".

ДПС провежда възпоменателен митинг на площада, на който кметът на града Бахри Юмер от ДОСТ ще поздравява хората за празника на града, а лидерът Лютви Местан ще е сред множеството.

МВР ще охранява проявите, за да не се стигне до сблъсъци между привържениците на двете партии.

Парламентът на Венеция призна Крим

Така изглежда парламента на Венето. Веднага се вижда, че
са сериозни хора.
Италианският регион Венето със столица град Венеция призна Крим за съставна част от Русия и призова ЕС да отмени санкциите срещу Москва.

Това е снимка на парламента на Венето, веднага става ясно, че са сериозни хора.


Самолет изчезна над Гърция

Самолет на авиокомпания EgyptAir, извършващ полет от Париж за Кайро, е изчезнал тази нощ от радарите. Машината се е изгубила 20 минути след като е навлязла в пространството на Гърция, съобщава РИА Новости, като се позовава на авиокомпанията. 

На борда е имало 58 пътници и 10-членен екипаж, съдбата им е неизвестна. Еърбъс А320 е излетял от летище Шарл де Гол в 23,03 часа и се е движел с 15 минутно закъснение. Полетът продължава по разписание три и половина часа, трябвало е да пристигне в Кайро в 2:55 местно време.

Има сведения, че екипажът е съобщил за дим, излизащ под пилотската кабина, преди да бъде загубена връзката.

През март тази година пътнически самолет на EgyptAir беше отвлечен и кацна принудително на летище Ларнака, в Кипър. По-късно похитителят се предаде.

На тази дата: 19 май 1934 г. Извършен е преврат в България

Кимон Георгиев
На 19 май т.г. се навършват 82 г. от Деветнадесетомайския преврат. Държавният преврат е извършен през 1934 г. от Политическия кръг „Звено“ и Военния съюз с помощта на армията.
Новото правителство начело с Кимон Георгиев (19 май 1934 г. - 22 януари 1935 г.) отменя Търновската конституция, разпуска Народното събрание и забранява политическите партии.

В парламентарните избори през юни 1931 г. Демократическият сговор претърпява поражение и отстъпва управлението на страната на коалицията Народен блок, съставена от различни по състав и интереси политически партии. Макар че новото правителство не отменя ограничителните сговористки закони и не извършва съществени промени в заварения полицейски апарат, то е посрещнато с известна неприязън от десните сили в страната.

Борбата против блоковото управление се подема от Военния съюз, Политическия кръг "Звено" и Народното социално движение на проф. Александър Цанков. По-активни се оказват звенарите, които се ползват и с по-голямо влияние в армията. Непосредствената подготовка на преврата започва след конгреса на Военния съюз през ноември 1933 г., на който се взема специално решение. Заговорниците правят опит да привлекат на своя страна и някои от политическите сили като БЗНС „Врабча 1“, БЗНС „Ал. Стамболийски“, дори и Демократическата партия, но без успех.
Възползвайки се от настъпилите разногласия и разцепления в Народния блок през пролетта на 1934 г., на 18 срещу 19 май с. г. Военният съюз извършва държавен преврат. Според някои слухове проф. Александър Цанков също има намерение да вземе насилствено властта при насрочения за 20 май конгрес на Народното социално движение.

Според Петър Хаджииванов, непосредствен участник в преврата, първоначалният план за провеждането му е предвиждал цар Борис III и семейството му да бъдат избити. За тази цел е подготвена група от протогеровисткия клон на Вътрешната македонска революционна организация, която трябвало да бъде пропусната в Двореца от офицерите от Военния съюз, охраняващи входовете към него под ръководството на подполковник Тодор Кръстев. В последния момент решението е отменено, като самият Хаджииванов е изпратен да предаде на Кръстев заповед да не допуска никого в двореца.

Според други изследователи превратът е югославски проект за ликвидирането на България и своеобразен реванш за сръбския майски преврат от началото на века. Хората, с които сръбското разузнаване е най-тясно свързано, са някои земеделски водачи около Г. М. Димитров и Коста Тодоров, кръгът на Кимон Георгиев и Дамян Велчев, протогеровистите Лев Главинчев и Перо Шанданов, социалистът Димо Казасов. В нощта на преврата на западната граница е струпана сръбска войска. Да се справят с царя, ако откаже да подпише указа за новото правителство, са натоварени Лев Главинчев и Перо Шанданов. Царят подписва.

След преврата, за около година в периода юни 1935 - май 1936 г., за военен аташе в югославската легация в София е назначен Дража Михайлович, който изключително активно работи с българската опозиция в лицето на различните фракции на БЗНС за единение на България към Югославия под управлението на династията Караджорджевич.
Новият кабинет е сформиран от Кимон Георгиев - лидер на Политическия кръг "Звено". Той има разнороден политически състав - освен представители на "Звено" в него влизат десни земеделци и дейци на Цанковото Народно социално движение. Ключовите министерски постове са поверени на лица от Военния съюз.

Превратът е посрещнат враждебно от всички политически сили, но те не са в състояние да му се противопоставят. В същото време и заговорниците са лишени от широка политическа подкрепа и разчитат единствено на помощта от армията. Една от първите задачи на новата власт е поставянето на ВМРО извън закона и издаването на задочна смъртна присъда над Иван Михайлов. Още в първите дни на съществуването си новото правителство пристъпва към съществени преобразувания във вътрешния живот на страната: отменя Търновската конституция, разпуска Народното събрание, забранява политическите партии, революционните организации и профсъюзите. Въвежда нова система в държавното управление: назначаване на кметовете от централната власт, създаване на държавни професионални организации (Български работнически съюз), създаване на Дирекция на обществената обнова и други. Благодарение на сръбските пари, раздавани щедро от Югославското посолство, набират скорост обществени движения - Българо-югославянското дружество и особено Студентското дружество за приятелство между Югославия и България.
Във външната политика най-значителният акт е установяването на дипломатически отношения със СССР (23 юли 1934 г.), договор за сътрудничество с Югославия и частичното ориентиране на страната към Франция. Външните министри на Франция и Съветския съюз Барту и Литвинов на своя среща заявяват доволството си от случващото се в България след 19 май. Доколкото част от звенарите и техните привърженици във Военния съюз имат републикански убеждения, това придава известна антимонархическа насоченост на извършения от тях преврат.

След убийството на Караджорджевич кризата в правителството на Кимон Георгиев става очевидна. С помощта на верни офицери от Военния съюз през януари 1935 г. Борис III налага оставка на кабинета и назначава на нов начело с ген. Пенчо Златев.

Дамян Велчев, най-амбициозният член на групата "Звено", се опитва да върне стария сценарий на преврата. С прякото участие на Дража Михайлович се сформира група около него, Владимир Заимов и Г. М. Димитров, комунистическия функционер Сава Гановски и протогеровистите. Сценарият предвижда сваляне на цар Борис III и установяване на република, управлявана от триумвират в състав: Дамян Велчев, Михаил Маджаров и софийският митрополит Стефан. След няколкомесечен престой в Белград, на 2 октомври 1935 г. Дамян Велчев прекосява през нощта пеша българо-югославската граница, но там никой не го очаква. Уплашен от риска превратът да бъде неуспешен, Владимир Заимов дава разпореждане полковете да не излизат от казармите и сам се оттегля от акцията.

Дамян Велчев е посъветван да се върне обратно в Югославия, на което той отговаря: "Не мога да го направя. Аз съм поел ангажименти!" На другата сутрин е заловен и по-късно осъден на смърт, но след верноподаническо писмо до царя е помилван. Показанията на обвиняемите и свидетелите по време на процеса разкриват цялата схема на преврата.