събота, 18 юни 2016 г.

Умната! Гейовете шестват из София

/Таралеж/ 

Деветото поредно шествие за равенството и недискриминацията на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните и трансполовите хора (ЛГБТ)  "София прайд" вече започна в София. Шествието тръгна от паметника на съветската армия.

Светът последва Кристо по водата

Кристо поведе света по водата. Малко преди 9 часа тази сутрин българският художник тръгна по златистите пътеки, постлани върху понтони в италианското езеро Изео. Съпровождаше го група от най-запалените почитатели на неговото изкуство и съзвездие от камери и журналисти.

„Браво, Кристо!“, дочуваха се викове от всички страни, както и аплодисменти. Христо Явашев бе видимо развълнуван, крачейки по сияещите „Плаващи кейове“ на път към градчето Сулзано за официалното откриване.

Край Изео прииждат все повече и повече хора, за да съпреживеят произведението на Кристо, чието платно е целият свят. Освен пътеките в езерото, свързващи двете островчета в него със сушата, със златиста материя са застлани площадчета и крайбрежни алеи на Сулзано. Разходката по инсталацията е безплатна, достъпна е дори нощем, когато пътеките във водата са осветени с мощни прожектори.

Изграждането на произведението е финансирано изцяло от Кристо (15 млн. евро) – и тук, както при всичките си творби, авторът ще покрие цената, продавайки рисунките към проектите си.


МВР със специални мерки за днешния гей парад

Специални мерки за сигурност ще предприеме столичната дирекция на полицията по повод планирания за днес "София Прайд 2016". Ежегодното шествие, което се провежда за девета поредна година в столицата, е планирано за 17.00 часа. Сборният пункт е паметникът на съветската армия.

По този повод властите в София са предприели мерки за обезпечаване на сигурността, охраната на обществения ред и организацията на движение на парада, съобщиха от пресцентъра на МВР.

В района на Княжевската градина и около НДК, обявени като сборни места за участниците в шествията, ще бъдат изградени филтровъчни пунктове и буферни зони. Съгласно българското законодателство в обособените зони няма да бъдат допускани лица, които са във видимо нетрезво състояние, маскирани или носещи забранени предмети и вещи като огнестрелно оръжие, пиротехнически изделия, ножове, палки, боксове.

От съображения за сигурност по маршрутите на движение шествията ще бъдат съпровождани от полицейски екипи. По направленията им поетапно ще бъде спирано и възстановявано движението по пътното платно. От СДВР призовават случайно преминаващи граждани в района на провеждане на парада и социалното шествие да проявят толерантност към участниците, за да бъде запазена обществената сигурност.

Паралелно с прайда ще се проведе и контрашествие. София прайд и протестното шествие срещу хората от ЛГБТИ общността няма да се засекат на Задушница в столицата.

Църквата също се противопостави на провеждането на прайда. "Решително се противопоставяме на опитите да се представи и наложи греховната тенденция като норма в нашето общество, като повод за гордост и пример за подражание", се посочва в обръщение на патриарх Неофит.


В Китай дават бързи заеми срещу гола снимка за гаранция

Жените в Китай изпращат свои голи снимки, на които държат личните си карти като гаранция за "бързи" кредити, съобщи в. "Ню Йорк таймс". Китайските държавни медии пишат, че вероятно става дума за хиляди случаи.

Феноменът, който според в. Beijing Youth Daily върви в онлайн мрежата за персонални заеми Jiedaibao, привлича вниманието и на властите, защото се твърди, че лихварите изнудват кредитополучателките, че ще им разпространят снимките, като искат сексуални услуги от тях за компенсация, след като не могат да си платят заемите, чиято лихва достига 30% седмично.

Разследване на Beijing Youth Daily, който е издание на младежката организация на Китайската комунистическа партия показва, че тази практика е много оразпространена в университетите, където било обществена тайна, че много студентки изпращали своите снимки, за да получат бърз кредит.

Потребител на китайската социална мрежа Weibo, която е местният еквивалент на туитър, твърди, че е събрал доказателства, че не само студентки, но и жени от земеделските райони също са завлечени в схемата.

Beijing Youth Daily описва конкретен случай на студентка от провинция Дзянсу, чиито неприятности започнали, когато изтеглила заем от 500 юана - около $75, през февруари, за да създаде онлайн магазин .Но при 30% седмична лихва тя не можела да обслужва лесно заема, като се наложила да събере от 15 други лихвари още 120 000 юана. Постепенно подлежащата на връщане сума нараснала до 250 000 юана - около $38 000.

Накрая жената дала своя гола снимка в замяна на по-голям заем, като в добавка предоставила и лична информация. Когато не могла да погаси заема, лихварят я заплашил, че ще изпрати снимката ѝ на нейни роднини.

С помощта на семейството си тя започнала да връща заемите, но все още дължи 60 000 юана.

Историята не може да бъде потвърдена от независим източник, пише в. "Ню Йорк таймс".


На тази дата:18 юни 1429 г. Жана д'Арк разгромява английската армия

/Таралеж/ 

1429 г. френските сили под командването на Жана д’Арк разгромяват основната английска армия в Битката при Пате. Тази победа обръща хода на Стогодишната война.

Към началото на 1429 г. почти цяла Северна Франция и някои части на югозапад са под чуждестранен контрол. Англия контролира Париж и Руан, а бургундите контролират Реймс, където по традиция се коронясват френските крале. Това е важен фактор, тъй като наследникът на трона на Франция все още не е коронясан официално.

Англичаните обсаждат Орлеан - един от малкото останали лоялни френски градове, със стратегическо положение по поречието на река Лоара, което го прави последното препятствие за нахлуване в останалата част от страната. За да подчинят напълно Франция, англичаните трябва само да обединят окупираната й северна част с отдавна контролираните Гиен и кралство Аквитания на юг. Пречката е град Орлеан. Операцията по превземането му започва през 1428 г.

След назначаването на Жана д’Арк за главнокомандващ, за нея се изготвят специални доспехи (тя получава специално разрешение да носи мъжки дрехи от комисията от богослови в Поатие), знаме и хоругви. Тя твърди, че гласовете й казват да намери древна сабя, скрита зад олтара на църквата Сент Картин де Фербоа. Служителите в църквата не знаят за никаква сабя, но след като разкопават, на неголяма дълбочина намират ръждясала сабя, която след това полират. Има всеобщо поверие, че този меч е принадлежал на Карл Велики, но засега остава само мнение без доказателства.

След това тя тръгва за Блоа, сборният пункт за армията и вече начело на армията настъпва към Орлеан. Новината за това, че армията е оглавявана от посланица на Бог, предизвиква необичаен морален подем във войската. Загубилите надежда офицери и войници, покрусени от безкрайните поражения, се въодушевяват, обзема ги надежда и им се възвръща храбростта.

На 29 април 1429 г. Жана с неголям отряд пристига при обсадата на Орлеан. На 4 май нейната армия удържа първата си победа, превземайки бастиона Сен Лу. Победите следват една след друга и през нощта на 7 срещу 8 май англичаните са принудени да свалят обсадата. Така задачата, която френските военачалници преди нея считат за неизпълнима, Жана решава за четири дни.

След победата при Орлеан, започват да наричат Жана „Орлеанската девица”. Тя повежда армията към Реймс на 12 юни, като печели много победи по пътя и връща градовете обратно на Франция. На 16 юли град Реймс отваря вратите си за нейната армия. На 17 юли се състои коронацията на дофина Шарл за крал на Франция под името Шарл VII. Жана настоява веднага да се нападне Париж, но кралският съд решава да се търсят преговори с Филип Добрия, който успява да окупира още по-добре Париж. Французите печелят още някои по-незначителни победи. На 29 декември Жана и нейното семейство стават благородници.

Размахът на народната война и огромната популярност на Жана д’Арк плашат краля и придворната аристокрация и може би затова тя е отстранена от ръководството на военните действия.

Примирието с Англия през следващите няколко месеца лишава Жана от поле за изява. На 23 март 1430 г. тя диктува заплашителното писмо до хуситите. Те представляват дисидентска група, която е скъсала с католическата църква по редица доктринални точки и която побеждава няколко предишни кръстоносни походи, изпратени срещу тях. Писмото на Жана обещава да отстрани тяхната лудост и фалшиво суеверие, като отнеме или тяхната ерес или техния живот. Въпреки всичко това, примирието с Англия е краткотрайно.

Вицове, юни 2016 г.

СмЕх/Таралеж/ 


Ровейки в семейната аптечка установих, че имам две цели в живота - да се успокоя и да не се насера.

***

Тотото ви дава шанс 1 към 200 000 000 на другия ден да не ходите на работа.... Алкохола 1 към 5.

***

Вечер.Краят на града. Полицай се приближава към паркирана встрани от пътя
лека кола.
Осветява с фенерчето си,а вътре младеж,четящ вестник и девойка,
която плете чорап.
Изумен,полицаят почуква на прозореца и пита:
- Какво правите вие тук?
- Ами,както виждаш,аз чета вестник,а приятелката ми плете – отговаря младежът.
- Ти на колко години си? – продължава полицаят.
- На 19.
- А момичето?
Младежът,поглеждайки часовника си:
- След …дванайсет минути ще е на осемнайсет…

***

Между съседки:
-Не смея да се прибера в къщи! Казах на мъжа си, че го напускам. Като излизах, чух от кухнята гръм. И сега не зная дали се е застрелял или си е отворил бутилка шампанско...

***

Старец при проститутка:
- Вътре ли е?
- Не!
- Баси, и отвън го няма!


Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/петък, 17 юни 2016 г.

Ройтерс: България се поддаде на руския натиск


/Таралеж/ 

Като поддаване на руския натиск определя Ройтерс думите на министър-председателя Бойко Борисов, че България не трябва да се присъединява към военна флотилия в Черно море заедно с Румъния и Турция.

В материал относно отказа на САЩ да напусне черноморските води със своя разрушител USS Porter, въпреки предупрежденията на Русия, световната агенция посочи страната ни като една от членките на НАТО с излаз на Черно море и цитира думите на Борисов, че то е за почивки, а не за война.

Секретарят на Военноморските сили на САЩ Рей Мабус е категоричен, че присъствието в Черно море ще се запази.

"Ще бъдем там. Ще възпрепятстваме. Това е основната причина, поради която сме там - да възпрепятстваме потенциална агресия", каза Мабус.

Той допълни, че Щатите следват Конвенцията от Монтрьо за режима на преминаване през проливите, по силата на която държава без излаз на Черно море не може да задържи военните си кораби там за повече от 21 дни.

Освен навлизането на USS Porter в Черно море, още два американски кораба ще патрулират в Средиземно море преди предстоящата среща на върха на НАТО на 8 и 9 юли. С това си действие САЩ цели да противодейства на руското присъствие във водния басейн.

"В Средиземно море сме от 70 години, от Втората световна война. Държим морските коридори отворени. Това е, което правим", твърди Мабус.

Премиерът Бойко Борисов заяви, че изпращането на обща флотилия на България, Румъния и Турция в близост до Русия е неприемливо, защото минава границата на допустимото и би означавало пряко насочване към военен конфликт.

По време на съвместно изявление на Борисов, президента Росен Плевнелиев и министъра на отбраната Николай Ненчев бе отречено България да  е поемала подобен ангажимент за създаване на и участие в черноморски флот. Първоначално премиерът бе изявил съмнения относно това дали Ненчев или външният министър Даниел Митов не са обсъдили такъв сценарии без неготовото знание и съгласие.

След бурната реакция се наложи и намесата на румънския президент Клаус Йоханис, който уточни, че не е разбран правилно и предложението му е за провеждане на учение, а не създаване на флот.  

БНТ във фейсбук - Даваме толкова, колкото сте платили със смешните си данъци

/Таралеж/ 

Николай Илиев публикува част от кореспонденция с фейсбук профила на БНТ 1.

Или някой "хакер" си прави шегички на гърба на БНТ, или държавната телевизия изобщо не обръща внимание на своята репутация във фейсбук.

Здравната каса дава 65 000 лв. за да шпионира служителите си

/Таралеж/ 

Служителите на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще бъдат подложени на тотален контрол при комуникацията им в интернет. Това става ясно от обществена поръчка за изграждането на “Система за анализ на правата и сигурност при работа с данни в мрежата на НЗОК”. Стойността на заданието е 65 000 лева.

Комуникацията на 30 служители на НЗОК в централното управление на ул. “Кричим” в столицата ще бъде поставена под тотален контрол. Според заданието, системата трябва “да налага контрол на всички потребителски операции с възможно най-високото им детайлизиране: кой, от къде, кога, какво.

Освен това системата трябва да позволява блокиране на “поверителни данни и комуникацията по електронна поща и в мобилни приложения като DropBox и Facebook”, както и “да позволя наблюдението на уеб трафик включително уеб електронна поща, публикации в интернет, изпращане на файлове и други протоколи използващи HTTP”.

Ако обществената поръчка бъде реализирана, то ще има възможност и за “блокиране на конфиденциална кореспонденция по електронна поща, изпращана от мобилни устройства”, т.е. под контрол ще бъдат поставени таблети и мобилни телефони.

Протест срещу застрояването по Черноморието

/Таралеж/ 

Протест срещу застрояването по Черноморието тази сутрин пред Министерството на регионалното развитие.Според екозащитниците, ведомството предвижда да разреши застрояването в Карадере.

Тази опасност идва от новия общ устройствен план на община Бяла. Управляващите вече дадоха заявка, че Иракли, Карадере и Корал ще са "плажове за природосъобразен туризъм".

Според екозащитниците обаче държавата разделя на части тези плажове и оставя под защита само малки зони от тях. Протестиращите посочват като пример Иракли, където част от плажа е обявена, че се казва „Вая“ и там вече има чадъри и шезлонги.


На тази дата: 17 юни 1631 г. Мумтаз Махал умира по време на раждане. В нейна чест съпругът й, императора Шах Джахан построява двореца гробница Тадж Махал

/Таралеж/ 

1631 г. започва строежа на мавзолея Тадж Махал. Строежът е в чест на Мумтаз Махал, починалата любима жена на императора Шах Джахан. Построяването на мавзолея отнема 21 годии, а в работата по изграждането му се включват 20 000 работници.

През 1628 г. принц Кхуррам заема императорския престол под името Шах Джахан (господар на света), а съпругата му е наречена Мумтаз Махал (възвишената в двореца). Мумтаз умира на 39-годишна възраст при раждане по време на военна кампания. В последните мигове преди смъртта си тя моли съпруга си да й построи най-голямата и величествена гробница в света. Шах Джахан се врича и затова се счита, че още в деня на смъртта й на 17 юни е заложено строителството на мавзолея.

За място на строежа е избрана голяма градина на брега на река Джамна, собственост на раджа Джай Сингх. Главен архитект на строежа е Иса. Куполът на Тадж Махал е направен с форма на сълза, която според Иса е сълзата на Аллах. Главна помощница на Иса е Джаханара - най-голямата дъщеря на Шах Джахан.

Целият комплекс Тадж Махал е дълъг 580 м и широк 300 м, като в ограденото с висока стена пространство освен мавзолеят и джамията са разположени конюшни и ханове за видни гости. Самият мавзолей е с квадратна основа, леко заоблен по ъглите, с голяма централна арка по средата и с по-малки арки от двете й страни. На всеки ъгъл е разположен малък купол, а централният - наподобява огромна перла - Мохамед описва трона на Аллах като бяла перла, поставена върху четири колони.

Фасадата на мавзолея е покрита с резба и инкрустации от цветни камъни, като стиховете от Корана са съчетани с флорални мотиви. Портата на комплекса, завършена през 1684 г., е висока 30 м, като целта е гробницата да не се вижда преди да се мине през портата. Оригиналната врата на портата, отмъкната от индуски войски през 18 в., била от масивно сребро, като по нея са били наковани 1100 пирона с главички от сребърни монети.

Градината (Чар багх) на комплекса символизира мюсюлманския рай, в който според Корана текат четири реки - от вода, мляко, вино и чист мед. Днес обаче градината всъщност е бледно подобие на оригиналната, която била разделена от водни канали на четири части с по 16 цветни лехи във всяка част, с 400 различни растения във всяка леха.

От двете страни на мавзолея са разположени две еднакви сгради от червен пясъчник. Западната е действаща джамия, а източната, известна като Длсауаб (отговор), не гледа към Мека и не може да се използва за молитви.

Гробницата е разположена върху квадратна платформа, по страните на която се издигат четири минарета. На всяка кула е изписана по една буква - Р, Х, М, Н - като заедно те се четат ар-рахман (всемилостивия), едно от 99-те имена на Аллах.

Вътрешността на мавзолея се състои от централна зала и четири осмоъгълни зали - те са предвидени от Шах Джахан за гробници на членове на императорското семейство, но Аурангзеб пренебрегва волята на баща си. Под залата е разположена крипта (макбара), в която се намират гробовете на Мумтаз Махал и Шах Джахан. В централната зала са разположени копия на гробовете.

Шах Джахан е погребан до Мумтаз Махал през 1666 г. Осем години преди това той е свален от трона от един от синовете си - Аурангзеб. Той узурпира властта и последните осем години от живота си Шах Джахан прекарва затворен в Червената крепост, съзерцавайки Тадж Махал.

Вицове, юни 2016 г.

Нещата не отиват на добре:)

СмЕх/Таралеж/ 


В час по история бе регистриран най-дългия сън - ученик заспа по време на 15-ти век и се събуди през 18-ти.

***

Полските зрители на Европейското ,леко се смутиха, когато говорителя обяви: " А сега Германия напада Полша".

***

Защо служителите в държавната администрация не правят секс в работно време?
- Няма с кого, всички са роднини.

***

"Записвам детето в училище в Англия,а госпожата веднага ме успокои,че всичко ще е наред,понеже в класа има още две българчета- Асан и Айше."

***

Шофьорът на камиона, сменяйки гумата в студената зимна нощ, си мислеше:
- По дяволите! Казваше ми мама: учи, сине, да станеш гинеколог - и парите ти в джоба и ръцете ти на топло...Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/четвъртък, 16 юни 2016 г.

Британска депутатка почина след прострелване и наръгване с нож

/Таралеж/ 

Британската депутатка Джо Кокс бе простреляна и наръгана с нож при нападение в Бристол, съобщи Би Би Си.

Беше цялата в кръв и лежеше безжизнена на земята, свидетелства очевидец на престъплението.
Загрижени сме за Джо Кокс. Молитви те ни са с нея и роднините й, написа премиерът Камерън в туитър.

Все още не са ясни мотивите за атаката. 41-годишната депутатка от Лейбъристката партия е майка на две деца. Възможно е да е нападната заради факта, че е гласувала за участие на Великобритания в бомбардировките над Сирия, но и заради обявеното от нея съпричастие към групата на желаещите да останат в ЕС на референдума, който е насрочен за 23 юни, сочат непотвърдени информации от разследването. А както е известно лейбъристите са против т.нар. Brexit.
Жената е била вдигната с медицински хеликоптер и закарана в болница в Лийдс, където веднага и е била направена операция.

Арестуван е 52-годишен мъж за нападението.

Според продавачка в близко кафене нападателят е бил с бяла бейзболна шапка и яке. Носел е пистолет и след като прострелял депутатката един път и тя паднала на земята, той отишъл до нея и изстрелял в тялото втори куршум. След това извадил нож и я намушкал поне дузина пъти, твърди сервитьорката.
Друг свидетел разказва, че оръжието на престъпника приличало на саморъчно направено.

Лейбъристката партия излезе с декларация, в която обяви, че това е шок и нападение срещу всички партиици. И обяви, че прекратява временно кампанията си против референдума за излизане на Обединеното кралство от ЕС.

Британският депутат Джо Кокс почина в болница в Лийдс, съобщи АФП. 

Обновена!


Екстра СмЕх

Произведено от "Таралеж", следва продължение...Част 36 (35 ТУК)
Митьо Очите излезе от кома.
Руски футболисти на Европейското във Франция изпълняват: Ка-лин-ка, ма-лин-ка, калинка моя!
Немска компания разработи нов вид контейнер за отпадъци. Технология, която не заема излишно място и е евтина.

Рускините прегърнаха Златните момичета заради Цвети

/Таралеж/ 

Новината за направилата опит за самоубийство гимнастичка Цветелина Стоянова е водеща и на европейското по художествена гимнастика в Израел. Всички отбори изразяват подкрепа и съпричасност към Цвети и нейните съотборнички.

Вчера момичетата от руския ансамбъл прегърнаха топло българските си съпернички при първата им среща в хотела, където са отседнали. Снимки публикува официалната фейсбук страница на БФ по художествена гимнастика.

Двата тима са най-големите конкуренти при ансамблите, вече от години. И по традиция.

А подкрепа за Цвети и българския отбор има отвсякъде. Гимнастички от Израел, Италия и т.н. слагат снимки на Стоянова в профилите си в социалните мрежи и пишат окуражителни думи.

Нашият тим направи вече две тренировки на подиум, снощи бе първата, откакто пристигна в Израел.

Към момента няма промяна в състоянието на Цветелина Стоянова, която лежи в реанимация и е на командно дишане.

Швейцария ще оттегли молбата си за членство в ЕС

/Таралеж/ 

Швейцария ще оттегли молбата си за присъединяване към Европейския съюз, подадена през 1992 година. Това реши вчера Кантоналният съвет (горната камара на швейцарския парламент), подкрепяйки решението на Националния съвет (долната камара) от март, предаде БТА.

Молбата за включване в ЕС бе подадена през май 1992 година, но на практика загуби актуалността си след референдум през декември същата година, когато швейцарските граждани с малко мнозинство гласуваха срещу присъединяване към Европейското икономическо пространство.

Според публикуваното в края на май годишно социологическо изследване "Сигурност 2016" швейцарците ценят високо независимия икономически курс на страната си и не искат да бъдат част от ЕС. Спрямо 2015 г. привържениците на евроинтеграцията са намалели от 21 до 16 процента.

Висок остава делът на гражданите, които подкрепят независимия статут на Швейцария - 95 процента, колкото бе и миналата година.


Русия изгони френския посланик заради случващото се на Евро 2016

/Таралеж/ 

Руските власти вчера са експулсирали френския посланик в страната Жан-Морис Рипер заради случващото се по време на Евро 2016, а това може да доведе до огромен международен скандал. Решението потвърди руският външен министър Сергей Лавров. Предполага се, че всички действия са съгласувани и с президента Владимир Путин, който е позволил изгонването на дипломата.

Като причина за експулсирането на френския посланик от Русия е посочено: "дискриминация срещу руските граждани във Франция" и "насаждане на антируски настроения по време на европейското първенство". От френското външно министерство също потвърдиха за изгонването на посланика.

"Не можем да си затворим очите от изцяло провокативните действия към руските граждани във Франция, най-вече от страна на фенове на други отбори. Всеки от вас видя как хулигани потъпкваха руския флаг, а се чуха и обиди към лидерите на страната ни, което е недопустимо", заяви Сергей Лавров в руския парламента.


На тази дата:16 юни 1963 г. Валентина Терешкова излита в космоса

/Таралеж/ 

1963 г. изстрелян е „Восток 6”. На борда на космическия апарат е съветската космонавтка Валентина Терешкова, която става първата жена, летяла в космоса.

През 1962 г. Терешкова е включена в женската космонавтска група. От над 400 кандидатки са избрани само пет - Татяна Кузнецова, Ирина Соловьова, Жана Йеркина, Валентина Пономарьова и самата Терешкова. Два дни преди тя да излети, в орбита излиза с „Восток 5” космонавтът Валери Биковски - двамата се намират на близки орбити.

Валентина Терешкова е първият без авиационно образование космонавт и командир на кораб. В историята на космонавтиката е записано, че тя единствена излита като лейтенант, но само часове по-късно направо става капитан. Намира се сама в орбита 2 дни 22 часа 50 мин.

По време на полета били записани данни от реакции на женското тяло по време на полета. Като други космонавти на мисиите „Восток”, тя поддържала дневник на полета, направила снимки, и ръчно ориентирала космическия апарат.

През 2004 г. се разкрива, че грешка в контролната програма накарала кораба да се издига от орбитата вместо да слиза от нея. Терешкова отбелязала грешката на първия ден от полета и съобщила на Сергей Корольов. Грешката била незабавно оправена - Терешкова вкарала данните, получени от Земята в програмата за сваляне и се приземила безопасно.

Мястото на приземяване било кооперацията на Павински, на запад от Баево в Алтайския регион. След излизането на парашутите от капсулата, Терешкова просто пропуснала езерото, заради силния вятър. След приземяването, вятърът издухва парашута върху нея и тя получила наранявания преди да успее да се освободи от него.

След полета в космоса завършва с отличие Военно-въздушната инженерна академия „Н.Е. Жуковски” и се дипломира като инженер-космонавт през 1969 г. Същата година обаче женската космонавтска група е разпусната. През 1977 г. защитава докторат по инженерство, автор е на над 50 научни работи, професор. Има военно звание генерал-майор от авиацията.


Вицове, юни 2016 г.

Ново табло с нано елементи показва пристигането на
градския транспорт в онлайн режим.

СмЕх/Таралеж/ 


Шефът:
- Все хленчите, но е факт че тази година заплатите ви са с 35% по-високи!
Плах глас:
- Спрямо коя година?
- Спрямо следващата.

***

Шмулевич отива при равина:
- Равине, случи ми се голяма беда! В ляво и дясно от моя магазин отвориха два огромени супермаркета! Какво да правя?
- Не бъди толкова притеснен! Просто напиши на твоята врата с огромни букви "ВХОД".

***Човек си взима колата от сервиза и монтьорът му казва:
- Не успях да ви оправя спирачките, затова пък ви усилих клаксона...

***

Партията на Меглена Кунева "България на гражданите" се обединява с партията на Бареков "България без цензура"!
Новата формация се казва
"БЪЛГАРИЯ БЕЗ ГРАЖДАНИ"!

***

-Какво правиш?
-Гледам вдигане на тежести...
-За мъже или за жени?
-Все още не мога да разбера...


***


Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/ 


сряда, 15 юни 2016 г.

Любопитно: За да получите годишната заплата на Лео Меси трябва да работите в България от 124-та година преди Христа

За да изкарате годишната заплата на Лионел Меси от "Барселона", ще трябва да сте започнали работа през 124 година преди Христа, т.е. преди 2140 години.

За тази на Кристиано Роналдо в "Реал", трябва да сте започнали работа през... 143 година, т.е. преди 1873 години.

И всичко това, ако в България имате годишна брутна заплата от 9700 лева – според Международната организация на труда толкова е средният доход в страната.

Тези суми станаха повод Би Би Си да създаде един от най-оригиналните продукти на онлайн журналистиката през миналата година. Става дума за брояч, чрез който всеки може да сравни своите доходи с тези на 30 звезди – футболисти и треньори - от британския и континенталния европейски футбол.

При създаването му авторите са използвали официални данни, според които Кристиано Роналдо изкарва 350 000 евро седмично или 18 200 000 евро годишно.

В специалната страница има и други нагледни сравнения. Една средна седмична българска заплата Роналдо изкарва за 5 минути игра на терена.

За около минута, прекарана на сайта, може да сте заработили 1 стотинка от заплатата си. През това време на Роналдо са платени над 20 лева.

Звездата на "Реал" (Мадрид) и на Португалия разочарова във вторник вечерта мнозина от феновете на националния отбор след равенството на мача с Исландия. Но от Европейското първенство по футбол предсоят още мачове, на които той може да оправдае славата и парите си.

А парите му са не просто много – преди седмица списание "Форбс" го обяви в годишната си класация за най-скъпо платеният спортист на планетата. С общо 88 милиона долара за изминалите 12 месеца той стана е първият футболист, застанал на върха. Втори е Лионел Меси, заработил с 6.6 милиона долара по-малко.

Според изданието Роналдо е получил 56 млн. долара от заплата и бонуси, а Меси – 53.4 милиона долара.

България с най-евтин алкохол, Полша с най-евтина храна

/Таралеж/ 
Най-евтината храна в ЕС не е нито в Румъния, нито в България - шампион според новите данни на Евростат е Полша, където цените са едва 63% от средното за Съюза. Разбира се, веднага след поляците се нареждаме ние и северните ни съседи.

Най-скъпи са храните в Дания - 145% от средното.

Родината ни обаче е шампион при цигарите, алкохола и дрехите - и трите са най-евтини тук, съответно 50%, 36% и 27% по-малко от средната цена в ЕС. Най-скъпи са във Великобритания - 118% над средното.

Изключително интересна е и разбивката по различни видове хранителни продукти. В България и Полша месото е най-евтино - 45% и 44% съответно. Цените за морските храни са идентични.

Големи разлики обаче има по отношение на млечните продукти и яйцата - у нас те са едва 12% под средното за ЕС, като по-евтини са в Унгария, Литва, Чехия, и, разбира се, Полша, където са с впечатляващите 35% под средното.

За плодовете и зеленчуците най-евтина е Румъния - с 51% под средното, следвана от Полша с 38% и България с 34%. Огромна е дупката по отношение на продуктите с мазнини - масло, маргарин, олио, зехтин и пр. В България те са по-скъпи от средното в ЕС с 5%. Този тип храни са по-евтини във Великобритания, Франция, Германия, Португалия, Италия... повече от половината страни в Съюза. Полша отново е последна, с 27% под средното.

Евростат са публикували и удобна за разглеждане интерактивна графика. С натискане върху знаменцата си избирате държава за сравнение, а върху илюстрациите - тип продукт.

Бурките влиза в парламента

Законът за забрана на бурките, внесен от ВМРО, влиза в дневния ред на парламента за тази седмица и е много вероятно да бъде дебатиран на първо четене още днес.

Ако се съди по предварителните нагласи на депутатите законопроектът най-вероятно ще бъде приет. Той мина през три парламентарни комисии и събра внушително мнозинство. Единствено депутатите от ДПС гласуваха "въздържал се". От дебатите в комисиите стана ясно, че законопроектът е насочен най-вече срещу хулиганите, които на публични места също прикриват лицето си.

Основните резерви на ДПС към проекта са, че българската версия на мюсюлманската религия не предвижда подобен род облекло, а традиционният ислям не гледа с добро око на подобно обличане. В Движението смятат, че се прави национално законодателство заради 20-30 жени в ромската махала в Пазарджик.

От ДАНС обаче обясниха, че основната цел на закона е бързото разпознаване на лицата, когато това се налата и става дума не толкова за мюсюлманската религия, а за улесняване на работата на МВР при охрана на митинги, протести и други публични мероприятия. Становищата на МВР и Министерство на правосъдието също бяха в подкрепа на законопроекта.
Цялото му название е "за носене на облекло, прикриващо или скриващо лицето". Според текстовете му за напълно скрито лице се считат случаите на използване на покривало или дрехи за цялостно покриване на главата и лицето, включително устата, очите, косата и ушите, независимо от наименованието на съответната дреха и покривало. Частично скрито лице е когато се виждат само очите.

Законът предвижда и глоби за нарушаване на забраната.  За първо нарушение глобата е в размер на 200 лв. За всяко следващо нарушение глобата е в размер на 1500 лв. и лишаване от социални помощи за три месеца, ако нарушителят получава такива. Контролът по закона се осъществява от МВР и от кметовете.

С проекта се правят промени и в Наказателния кодекс. Според тях всеки, който принуждава някого да носи подобно облекло, се наказва с лишаване на свобода до три години и глоба до 5 хил. лв. Ако обект на принудата е дете, наказанието е затвор до 5 години и глоба до 10 хил. лв.
Инициативи за забрана на бурките има и в общинските съвети в страната. Те вече бяха забранени в Пазарджик, Стара Загора и Бургас. В Пловдив обаче забраната бе отхвърлена.


Илиана Раева: Спрете със спекулациите! Боже, спаси нашето прекрасно Цвете!

Илиана Раева продължи с изказванията във "Фейсбук" след голямата трагедия с гимнастичката ни Цветелина Стоянова. Президентът на БФХГ отсече, че грацията сама е отказала да участва на първенството в Израел и трябва да се спре с всички спекулации, които излишно нагнетяват обстановката. 

Ето изказването на Раева (без редакторска намеса):

"Ужасна трагедия сполетя българския национален отбор по художествена гимнастика.

Днес, нашата Цвети Стоянова се е разминала на косъм от смъртта. Страшната вест ни настигна след пристигането на на националния отбор в Израел, където ще се проведе европейското първенство по художествена гимнастика.
Всички сме в шок. Момичетата от ансамбъла преживяват много тежко случилото се. След много тежък разговор взеха решение да участват на състезанието и да се мобилизират до краен предел, за да се представят по възможно най- добрия начин, защото вярват, че това би искала Цвети в този тежък за нея момент, в който се бори за живота си. Мъката ни е голяма, сълзите не спират, но нашата Цвети има нужда от нашата сила и всички ние ще го направим за нея!

За да се спре със спекулациите искам да уведомя обществеността, че Цвети по свое желание отказа да участва на Европейското първенство, въпреки усилията на всички да я разубедим - на момичетата, на Ина Ананиева и моите. Също така и беше предложено от треньорите да пътува с нас на европейското в Израел независимо, че няма да участва, което предложение тя също отказа.

В този кошмарен за всички нас момент, моля за коректност и съпричастност. Точно сега нито Цвети, нито момичетата заслужават неверни информации, които създават напрежение и нагнетяване на и без това нагнетената обстановка.
Благодаря на целия екип на "Пирогов" за грижите и битката, която водят за спасяване живота на златното ни момиче!
Благодаря на министър Кралев за неговата намеса и съпричастност!
Скъпа Цвети, всяка секунда сме с теб и ще вложим цялата си енергия и воля, за да ти изпратим вяра и сили да се пребориш за живота си!

Във всеки миг ти си с нас, така както и ние сме с теб!
Този път ние ще се борим за теб с цялата любов и вяра, на която сме способни!
Молим се всяка секунда за теб!
Боже, спаси нашето прекрасно Цвете!"

Припомняме, че вчера едно от златните ни момичета Цветелина Стоянова се хвърли от 6-ия етаж на жилищен блок в "Надежда". Състоянието на девойката е тежко, а лекарите в "Пирогов" се борят за живота й и в момента.


Русия и Украйна размениха затворници


Вчера Русия и Украйна направиха нова размяна на затворници. В Украйна се завърнаха Юрий Солошенко и Генадий Афанасиев осъдени по фалшиви обвинения като отмъщение за свалянето от власт на проруския президент Виктор Янукович през февруари 2014 г. 


В Москва пристигнаха задържаната в Украйна проруска журналистка Елена Глищинская и Виталий Диденко.

Интересен факт е, че Елена Глищинская роди преди 2 месеца дете в украински затвор, а тя е под арест от 1 година и 2 месеца?


На тази дата: 15 юни 1969 г. Пиесата на Георги Марков "Аз бях той" е забранена! По-късно същия ден Георги Марков напуска страната


/Таралеж/ 

През 1969 г. по време на вътрешната премиера на пиесата му „Аз бях той“ (режисьор Методи Андонов) в Сатиричния театър, представлението е спряно и пиесата отхвърлена. По-късно на същия ден Георги Марков напуска страната под предлог, че заминава за Италия при брат си, който живее там.  Първоначалното му намерение е да изчака преминаването на скандала около пиесата, но постепенно решава да емигрира, особено след като през септември 1971 г. задграничният му паспорт не е подновен.

Установява се в Лондон, където учи английски. Започва работа като журналист в българската секция на Би Би Си (1972). Опитва се да влезе във филмовата индустрия, като разчита основно на помощта на Петър Увалиев, но опитът му не успява. По-късно започва да сътрудничи и на радиостанциите „Дойче веле“ и „Свободна Европа“.

През 1972 г. Марков е изключен от СБП. На 27 декември 1972 г. е осъден от българския съд задочно на 6 години и 6 месеца затвор като невъзвращенец. Произведенията му са иззети от библиотеките и името му не се споменава в официалната българска преса и медии до 1989 г.  Държавна сигурност започва разработката му под кодовото име „Скитник“.

През 1974 г. на лондонска сцена се играе пиесата му „Да се провреш под дъгата“, а в Единбург пиесата „Архангел Михаил“, написана на английски, печели първа награда. Романът „Достопочтеното шимпанзе“ (на английски: The right honourable chimpanzee), написан в съавторство с Дейвид Филипс, излиза посмъртно.

На 5 юли 1975 г. сключва брак с Анабел Дилк. Една година по-късно се ражда дъщеря му Александра-Райна.
Според Димитър Бочев, журналист от Свободна Европа, Марков е огорчен, че дори на Запад липсва пълна творческа свобода и трябва да се съобразява с редакционните политики: „докато за нашите американски, британски и западногермански работодатели ние бяхме прекалено антикомунистически настроени, те бяха за нас недостатъчно последователни в антикомунизма си.“  От 1975 г. до 1978 г. Марков работи над своите „Задочни репортажи“ – очерци и анализи за живота в социалистическа България. Те се излъчват всяка седмица по Радио „Свободна Европа“. Критиките, отправяни към недостатъците на социалистическия строй и лично към Тодор Живков, стават причина Марков да си навлече гнева на българското политическо и държавно ръководство. В България публикуването на „Задочни репортажи за България“ става възможно едва през 1990 г.

Награден е посмъртно (2000 г.) с орден „Стара планина“ – първа степен „за яркия му принос към българската литература, драматургия и публицистика и за изключителната му гражданска позиция и противопоставяне на комунистическия режим“.


Убийството на Марков


На 7 септември 1978 г. (рожденият ден на Тодор Живков, като съвпадението се счита за показателно), Георги Марков паркира колата си и тръгва пеш по моста Ватерло в Лондон, отивайки към работното си място в Би Би Си. На автобусната спирка той изведнъж усеща пронизваща болка, като ужилване от насекомо, в задната част на десния крак. Марков поглежда зад себе си и вижда човек, който вдига чадър от земята. Непознатият бързо пресича от другата страна на улицата и хваща такси. Случаят се запомня като „Убийството с чадър“, като се твърди, че физическият убиец е Франческо Гулино, с кодово название „Пикадили“.

Когато пристига на работа в офиса на Би Би Си, Марков забелязва малка червена пъпчица на мястото на „ужилването“, а болката не стихва. Той споделя с поне един от своите колеги в Би Би Си за инцидента. Същата вечер Марков развива треска и бива приет в лондонската болница „Сейнт Джеймс“, където умира три дни по-късно, на 11 септември 1978.

Поради обстоятелствата около Марков като български дисидент и подозренията му, споделени с докторите, че може да е бил отровен, полицията прави подробна аутопсия. Криминалните патолози откриват малко метално топче, забито в прасеца на Марков. То е с диаметър 1.52 mm и съставът му е 90% платина и 10% иридий. Пробито е по цялата си дължина с два канала с диаметър 0.35 mm, които образуват кухина с формата на Х. По-нататъшните експертизи откриват следи от токсичното вещество рицин. Дребните дупчици били покрити със захарна субстанция, създавайки обвивка, която задържа отровата в топчето. Тази специална субстанция била предназначена да се топи при температура 37°С (температурата на човешкото тяло). След като топчето попада в тялото, „захарните тапи“ се разтопяват, отпушват каналчетата, и рицинът се абсорбира в кръвния поток. Смъртта на Марков е била неизбежна, независимо от това дали лекуващите доктори са знаели какво е отровното вещество в кръвта му, защото срещу рицина няма противоотрова.

Десет дни преди убийството много подобно покушение е извършено срещу друг български дисидент – Владимир Костов, журналист от радио “Свободна Европа” – на парижка метростанция. Лекарите открили същия вид топче в кожата на гърба му. В този случай обаче, изглежда, че захарното покритие на куршума, задържащо рицина вътре, е било разрушено по време на изстрела или преди това и по този начин съвсем малка част от отровата стига до кръвта, причинявайки само треска. Костов споделил, че изстрелът дошъл от човек, който носил малка чантичка, но не и чадър. Подозрението, че Марков е убит с чадър, проилиза от това, което е видял на спирката, но самият Марков никога не е казвал, че е прострелян с чадъра.

Преди този последен и успешен опит, агентите на Държавна сигурност с помощта на КГБ правят два други неуспешни опита за убийството на Марков.


Разследване на убийството и как то се отразява в обществото


Според информация, изнесена във в-к Литературен форум през януари 1990 г., ген. Владимир Тодоров (началник на Първо главно управление на ДС) е унищожил съществуващото досие на ДС за писателя Георги Марков в няколко тома под псевдоним „Скитник“, но на последвалия съдебен процес срещу него това така и не е доказано. Все пак през 1992 г. той е осъден на една година и два месеца затвор, от които излежава само половин година, но дали е имало обемисто досие с план за убийство и каква е след това съдбата му, остава неясно.

През есента на 1992 г. делото за разследването на убийството на Георги Марков е възложено на следователя Богдан Карайотов. След като прочита книгата „Българският чадър“ на Владимир Костов и след справка в архивите на ДС и по-специално на тогавашното МВР той попада на името на Борис Арсов. Става ясно, че ДС е правила разработка за Борис Арсов и че срещу него има планирани множество мероприятия, последното от които е той да бъде физически ликвидиран. Сред документите следователят намира писмен план за неговото убийство. Разработката срещу Борис Арсов и намерените документи са безспорно доказателство за начините и методите на работа на ДС спрямо т.нар. тогава „вражески емигранти“ и навежда следователя Богдан Карайотов на мисълта, че подобни мероприятия вероятно са били планирани и срещу Георги Марков, въпреки че няма намерени доказателства за това.
През 1993 г. документи от досието на агент „Пикадили“ (Франческо Гулино) са поискани от Великобритания и Дания, за да бъде арестуван, но България отказва да ги представи.

През септември 2008 г. досието на агент „Пикадили“ е извадено от архивите на Държавна сигурност, след настоятелното му искане от журналиста Христо Христов. Според архивите зад кодовото име „Пикадили“ се крие италианецът с датски паспорт Франческо Гулино, който е бил агент на Първо главно управление (ПГУ) на Държавна сигурност (разузнаването). Документите показват, че българските тайни служби са координирали убийството с КГБ.

Няколко добре познати агенти-отстъпници на КГБ, сред които Олег Калугин и Олег Гордиевски потвърждават, че убийството е подготвено от КГБ, като убиецът дори е имал възможност да избере отровен гел, с който да се намаже кожата на Марков, но до ден-днешен никой не е обвинен за неговото убийство, най-вече защото повечето досиета по отношение на смъртта му са вероятно унищожени. В публикация на британския вестник като основен заподозрян се посочва Франческо Гулино (или Гиулино), който живее в Дания.


Вицове, юни 2016 г.

Добро утро!

СмЕх/Таралеж/ 


B едно такси се возят американец, евреин и руснак. На един остър завой таксито излита от пътя и пада в пропаст.Докато колата лети надолу, американецът се моли, руснакът псува, а евреинът крещи на шофьора:
-Шефе,изключи апарата!

***

Бях оставила два билета за концерта на Веско Маринов на масата в хола...
И през нощта влязъл някакъв тъпанар ,моля ви се, и оставил още 4...

***

Син се прибира вкъщи с обица на носа.
Баща му го поглежда строго и казва:
— Сине, от векове, обици на носа носят само пиратите и педе*асите. Сега ще погледна през прозореца и Господ да ти е на помощ, ако не ти видя кораба...

***

Спирките на градския транспорт са специално контструирани за нашия климат. Специалистите са се постарали. В случай на жега са направили прозрачен покрив. В случай на вятър - процепи между стените. И в случай на студ - железни седалки.

***

Влиза бизнесмен в офиса с група чужденци и казва на секретарката:
- Миме, за мен кафе и питай тия трима педерасти какво ще искат.
Глас от групата:
- Двама педерасти. Аз съм преводачът.

***

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/