събота, 25 юни 2016 г.

Колаж за рошавото ни бъдеще и добре подстригано минало

Колаж за рошавото ни бъдеще и добре подстригано минало се разпространява по социалните мрежи след силно противоречивия избор на британците на референдума.

За ден се събраха 420 хил. подписа за нов референдум във Великобритания

За един ден над 420 хил. британци се подписаха в онлайн петиция за провеждане на нов референдум, който да накара страната да остане в ЕС, пише ТАСС.

Те искат да се приемат нови условия, които да гласят, че ако гласувалите в полза на едно от двете решения са под 60%, а общата избирателна активност е под 75% той да се смята за невалиден.

Във връзка с масирания наплив на интернет потребители работата на сайта на британския парламент, където е регистрирана петицията, беше временно прекратена.

Според местния закон са нужни 100 хил. подписа за провеждане на референдум.


Британците, като в онзи македонски клип...после ебенье нема каенье

Британците се сетиха да питат Гугъл - какво ще стане, ако напуснем ЕС?

С 250% са скочили търсенията в Гугъл на Острова на един въпрос - "Какво ще стане, ако напуснем ЕС?" Лошото е, че го направиха след края на референдума...

Малко, като в онзи македонски предизборен клип:

На тази дата: 25 юни 1876 г. Американската кавалерия е разбита от индианските племена

/Таралеж/ 

1876 г. американската 7-ма кавалерия, ръководена от полковник Джордж Армстронг Къстър, е разбита от обединените сили на индианските племена сиукси и шайени. Битката при Литъл Бигхорн е най-известното сражение от Индианските войни между САЩ и американските индианци.

Обединената сили на лакота (сиуксите) и северните шайени избиват всички членове на пет от ротите на Седма кавалерия на САЩ, включително подполковник Джордж Къстър, двама от братята му и съпругът на сестра му Джеймс Калхун. Пълната победа на индианците обаче само отлага неминуемото им поражение във войната срещу САЩ и окончателното им изпращане в резервати.

През пролетта на 1876 г. хиляди индианци се измъкват от резерватите, в които се пратени в началото на 1876 г., за да се присъединят към общините на вождовете Седящия Бик и Лудия Кон (лакота), Двете Луни (шайени) и др., които до този момент не са покорени от белите. Американските военни планират летни експедиции, които да принудят индианците да се върнат обратно в резерватите.

Седем пехотни роти и четири кавалерийски под командването на полковник Джон Гибън тръгват на изток от форт Елис, Западна Монтана, и започват да патрулират по течението на р.Йелоустоун. 15 кавалерийски и пет пехотни роти тръгват на север от форт Фетерман в Уайоминг, насочвайки се по посока на р.Паудър. Цялата Седма кавалерия на САЩ, две пехотни роти и един оръдеен отряд тръгват на запад от форт Ейбръхам Линкълн в Дакота.

Координацията на трите части се проваля след като в битката при Роузбъд на 17 юни Крук е изненадан и победен от голям индиански отряд воден от Лудия кон и отстъпва към форт Мийд. Отстъплението на Крук е значителен фактор, довел до последвалото унищожение на Къстър.

Незнаещи за битката на Крук Гибън и Тери се срещат през юни при устието на р.Роузбъд. Те формулират план основан на откриването на голяма индианска следа на 15 юни, който предвижда придвижването на полка на Къстър нагоре по р.Роузбъд докато обединените колони на Тери и Гибън се насочат към реките Бигхорн и Литъл Бигхорн.

Офицерите се надяват да хванат индианците между тези две сили. Седма кавалерия се отделя от остатъка на колоната на Тери на 22 юни и започва бързо преследване по следата. На Къстър са предложени оръдията, но той отказва с довода, че ще го забавят. Отхвърля и предложените две допълнителни кавалерийски роти, защото вярва, че неговият полк може да се справи с всичко, което му се изпречи.

Докато колоната на Тери и Гибън се движи по посока на устието на р.Литъл Бигхорн, привечер на 24 юни скаутите на Къстър пристигат на възвишение, използвано за наблюдение, известно като Враново гнездо. На сутринта на 25 юни те му докладват, че са забелязали признаци за разположението на индианското село на 24 км разстояние.

Първоначалният план на Къстър предвижда изненадващо нападение срещу селото на следващата сутрин, но пристига доклад, че следата, оставена от войниците му, е открита от вражески настроени индианци. Предполагайки, че присъствието им е разкрито Къстър решава да нападне селото без повече отлагане.

Индианското село на брега на Литъл Бигхорн е необикновено голямо и включва лакота, северни шейени и малък брой арапахо. Любопитен факт е, че индианците са вдъхновени за битката от видение на Седящия Бик по време на Танца на слънцето, проведен две седмици по-рано, в което той вижда избиване на американски войници при техен опит да нападнат индианското село.

Вицове, юни 2016 г.

Твоето лице, когато виждаш как се разпада ЕС...

СмЕх/Таралеж/ 


Ако им бяха обяснили на британците, че ще им трябват визи за Слънчев бряг, въобще нямаше да се стигне до референдум.

***

Разговарят двама арменци:
- Ти разбра ли, че Крикор е спечелил кола от лотарията?
- Разбрах, само че не е Крикор, а Гарабед, и не е кола, а колело, и не го е спечелил, а са му го откраднали.

***

Чаша вино била равна на час във фитнеса...Значи онова на сутринта след 2 бутилки не е махмурлук, а мускулна треска?

***

- Скъпи, започнах нова диета! Вече ще ям само трюфели, омари и хайвер!
- Любов моя, защо така се измъчваш? Яж направо банкноти!

***

По време на разговор най-важното е да кимаш с глава. Така никой няма да разбере, че ти е през оная работа.


Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/


петък, 24 юни 2016 г.

Среден пръст за рокерите на Путин! Видео

Рокерите на Путин от клуб „Нощни вълци“ тръгнаха из Европа уж да обединяват славянските народи.

В Чехия рокерите на Путин бяха освиркани, в Полша не ги пуснаха, чакаме да видим какво ще стане, когато минат и през България.

Веднъж вече така ни обединиха, че цели 45 години гълтахме пушека на мотоциклетите им.

Видео на "Господари на ефира":

Англичаните трескаво питат в Google "какво е ЕС", часове след като гласуваха да го напуснат

Целият свят се тресе от историческото решение на британците да напуснат Европейския съюз. И докато лидерите на кампанията за излизане от ЕС тържествуват след победа, много британци, изглежда, дори не знаят за какво точно са гласували.

Събуждайки се в шок, борсовият пазар се срина, а паундът падна до стойности, които Великобритания не е виждала от 30 години насам. Избирателите сега са изправени пред серия икономически шокове. Последиците от решението на референдума ще се почувства в целя свят, дори тук, в САЩ, а някои британски избиратели казват, че сега съжаляват за това, че са гласували в полза на Брекзит, съобщава "Вашингтон поуст".

"Независимо, че гласувах за излизане от ЕС, тази сутрин се събудих и просто - реалността направо ме порази", сподели една жена пред телевизия ITV News. "Ако имах възможност да гласувам отново, щеше да за оставане в ЕС", допълни тя.

Объркването по въпроса какво може да означава Брекзит за икономиката на страната, очевидно е повсеместно в цялото Обединено кралство след вота.

Google съобщи, че рязко са се повишили търсенията не само за вота, но и по базисни въпроси, свързани с последствията от вота. Осем часа след приключване на гласуването, Google отчита, че търсенията за това "какво се случва, ако напуснем Европейския съюз", са се утроили.

Изданието припомня, че кампанията преди референдума е била силно разделителна, с фокус върху страховете от имиграцията, а не за глобалната икономика. Но независимо от всичките опити на двата лагера да ухажват избиратели, британците не само са били заблудени какво ще се случи, ако напуснат ЕС – много от тях дори не знаят какво е Европейският съюз.

"Какво е Европейският съюз" е вторият по честота задаван въпрос в търсачката, след като резултатите от референдума бяха официално обявени. Първото питане е "Какво означава напускането на ЕС".

Третият въпрос е: "Кои страни са в ЕС?". Следващият е: "Какво означава, след като напуснахме ЕС?", следван от въпроса:"Колко страни са в ЕС?"

Какво е ЕС? Честно казано, този въпрос сега ще придобие много по-голямо значение, отколкото вероятно потребителите на Google са смятали, когато са го набирали на браузърите си.

Шотландия иска в ЕС, готви се да напусне Обединеното кралство

Шотландия ще се стреми да остане част от Европейския съюз и по тази причина ще обсъди възможността за провеждането на повторен референдум за независимост от Обединеното кралство. Това заяви шотландският премиер Никола Стърджън.

„Вероятността от провеждането на повторен референдум за независимост в момента е много голяма“, каза тя. 51,9% от британците гласуваха за излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз, а 48,1% се обявиха срещу това. Общо 17,4 млн. души са предпочели излизането от ЕС, за сметка на 16,1 млн., които са за оставането в общността. Категорично в подкрепа на „Брекзит“ гласуваха Англия и Уелс, докато Лондон, Шотландия и Северна Ирландия подкрепиха оставането в съюза. През септември 2014 г. предложеният от шотландските националисти референдум завърши с поражение. 55% гласуваха срещу отделянето на Шотландия от Великобритания.

Лидерката на Шотландската национална партия Никола Стърджън предупреди по-рано Лондон, че ако англичаните гласуват за излизане от ЕС, едно такова решение може да повлече след себе си провеждането на втори референдум в родината на уискито.

ЕС към Лондон: Подавайте си молбата за напускане веднага

Европейският съюз призова днес Обединеното кралство да подаде колкото може по-скоро молба за напускане на ЕС и да не продължава периода на несигурност след като британските гласоподаватели решиха да излязат от Съюза на вчерашния референдум.

"Сега очакваме правителството на Обединеното кралство да изпълни това решение на британския народ колкото може по-скоро", каза председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, обявявайки съвместна декларация, приета на среща между него и председателите на Европейския парламент и на Европейския съвет, Мартин Шулц и Доналд Туск, и Марк Рюте, министър-председател на Холандия, която в момента председателства ЕС.

Юнкер подчерта, че периодът на несигурност за Европа, който предшестваше референдума, не бива да продължава.

"ЕС от 27 държави-членки ще продължи, ЕС е общата рамка на нашето бъдеще", каза той.

Правото на ЕС ще продължава да се прилага в Обединеното кралство, докато то договори излизането си от Съюза, за което член 50 от неговия договор дава максимален срок от две години.

Сделката за условията, при които Великобритания би останала в ЕС, договорена на среща на върха през февруари, няма да влезе в сила, няма да има предоговаряне, подчерта Юнкер.

Отговаряйки на въпроси на журналисти той посочи, че сега "очаква френско-немският мотор на ЕС да вземе ясни позиции" и "несигурността, в която се намираме да не трае дълго".

Юнкер не отговори на въпрос на британска журналистка дали това е началото на края на ЕС. Той каза "благодаря" и слезе от подиума.

"Стратфор": Рецесия на Острова, рай в Германия

В исторически референдум британските граждани избраха да напуснат Европейския съюз на 23 юни, след като 51,9% от гласоподавателите избраха напускането.

За първи път след създаването му през 50-те години на миналия век, блокът скоро ще загуби свой член. Това ще задвижи верига от събития, които ще бъдат почувствани по света и ще постави както Великобритания, така и Европейския съюз в продължителен период на несигурност, който ще промени из основи бъдещето на Европа. Последиците от референдума ще стават ясни на етапи. В краткосрочен план пазарите ще реагират негативно на резултатите. Паундът вече падна с около 10 % към долара и се движи в посока към най-тежко обезценяване за един ден от 45 г. насам.

Извън Обединеното кралство валутите на новопоявяващите се пазари и цените на петрола също спадат, а фондовите борси по света вероятно ще се движат в тази посока, като парите ще се придвижат към такива убежища като японската йена и златото. През последните дни пазарите реагираха оптимистично по отношение на проучванията на общественото мнение, казващи, че кампанията „оставане“ ще надделее. Това предполага, че реакцията им през следващите дни може да бъде особено твърда.

Японският индекс Никей, например, вече изживя своя най-лош ден по спад след инцидента във Фукушима през 2011 г. В зависимост от дълбочината на негативни пазарни реакции, Европейската централна банка (ЕЦБ) и Банката на Англия ще трябва да активират споразумения за спешни случаи (като например операция за размяна между лири и евро, за да се осигури ликвидност на банките) обсъждани през последните седмици. ЕЦБ ще се заседава по-късно на 24 юни, за да бъдат обсъдени следващите й ходове. Обединеното кралство има голяма вероятност да изпадане в рецесия, което ще постави Банката на Англия в една невероятно трудна ситуация: орязване на лихвените проценти в опит да се намали рискът от рецесия ще навреди на нейната валута дори повече, създавайки инфлационни опасения.

Но повишаването на лихвените проценти , за да бъде подкрепена лирата, ще задуши растежа. Поради това следващите дни ще бъдат белязани от несигурност, което ще засегне финансовите и икономическите решения на инвеститори и домакинства в целия свят. Печалбата от облигации в периферията на еврозоната вероятно ще се увеличи, тъй като инвеститорите се придвижват към райски места като Германия.

В зависимост от натиска върху тези страни, ще бъде подложено на проверка обещанието на ЕЦБ да направи „каквото е необходимо“, за да защити еврозоната чрез намеса на дълговите пазари. От политическа гледна точка референдумът доведе до оставката на британския премиер Дейвид Камерън, който сериозно агитираше за оставане на страната му в ЕС. Що се отнася до търканията в управляващата консервативна партия (почти половината от депутатите от партията подкрепиха лагера „излизане“), не може да бъдат изключени нови избори във Великобритания преди края на годината.

Резултатите също така ще дадат нов тласък на исканията за независимост в Шотландия и, в по-малка степен, в Северна Ирландия.

Анализът е на американската аналитична агенция "Стратфор".


Все пак Великобритания ни напуска

При реално преброени бюлетини в 309 окръжни секции от общо 382 привържениците на излизането на Великобритания от Евросъюза са 51,61 на сто, предаде Си Ен Ен.

"За" оставане в ЕС са гласували 48,39 процента.

Над 15 милиона души са пуснали бюлетина за "Брекзит". Един милион по-малко за "оставаме".

Активността е била над 70 на сто.

Тези резулатати напълно преобръщат първоначалните прогнози на социологически агенции, които сочеха победа на поддръжниците на оставането в ЕС с 52-54 процента.

На този фон лирата се срина спрямо курса на долара с 11 процентни пункта.

След първите прогнозни резултати водачите на кампанията за излизане подвиха опашка и с половин тон признаха победата. Бившият кмет на Лондон Борис Джонсън и още 84 депутати и министри написаха писмо с поздрави до премиера Камерън и изразиха подкрепата си за него като министър-председател.

И националистът Найджъл Фараж написа в туитър, че изглежда "оставането" печели.

Тази сутрин обаче надеждата му се върна и той отново е в еуфорично настроение и очаква всеки момент победа.

Ако тези резултати се запазят докрай най-мощната икономическа група държави - Г-7 ще излезе със специална извънредна декларация.


Земетресението настъпи: борсите са в режим свободно падане

"Никой не знае какво става в момента. Колективното въображение ни отпраща в тъмнината".

Така започва съобщението на "Ню Йорк таймс" за случващото се на световните пазари след референдума във Великобритания.

Британската лира поевтиня с над 10%, а фючърсите по лондонския индекс FTSE 100 изгубиха 8% от стойността си. Това се случи след като станаха известни първите резултати от реалното преброяване на гласовете от референдума във Великобритания, които дадоха преднина на напускането на Европейския съюз.

Еврото изгуби над 3% от стойността си спрямо долара и достигна $1.0997 EUR.

В търсене на убежище, инвеститорите се насочиха към златото, което поскъпна до над $1,300 за унция, а доходността по 10-годишните американски ценни книжа падна до 1,5%. Това е най-ниското им равнище от 2012 година насам. Борсовите фючърси в САЩ паднаха с над 3,5%.

В същото време японската йена за кратко премина психологическата бариера от 100 йени за един долар. Поевтиняването обаче бе отчасти компенсирано, след като инвеститорите очакваха намеса от централната банка на Япония.

"Файненшъл таймс" определя ситуацията на пазарите като земетръсна.
Всичко това се случи след като стана известно, че 240 от 382 избирателни района дават преднина на напускането на ЕС.

Само преди седмица паундът достигна стойност от $1.40, а след това поскъпна до $1.5018 след публикуването на проучвания, които даваха предимство на оставането на Великобритания в Европейския съюз. Тази сутрин паундът достигна стойности от почти $1.30.

В своята история на плаващи курсове паундът рядко е поевтинявал до под $1.40 с изключение на силните години за долара пред 1980-те. Той поскъпна и снощи след изказването на лидера на британските националисти Найджъл Фараж, че „вероятно оставането ще победи“.


Но веднага след публикуването на резултатите от преброяването стойността на британската валута тръгна надолу.

Обновена!



На тази дата: На 24 юни 1717г. е създадена първата Велика масонска ложа

/Таралеж/ 

На 24 юни 1717 г. е основана масонската Велика ложа на Англия. Тогава в лондонската
кръчма “Гъската и скарата” се обединяват четири ложи. Само след осем години Великата ложа вече обединява 64 отделни ложи, от които 50 работят в очертанията на Лондон.

Различни клонове на това елитарно и езотерично (посветителско) общество днес съществуват под различни форми в цял свят, с членска маса приблизително 5 милиона души, от които около 480 000 в Англия, Шотландия и Ирландия и по-малко от 2 000 000 в САЩ.

Масонството в Западна Европа

Четири години след сбирката в “Гъската и скарата”, през 1721 г. е издаден кралски устав, който осъжда някои скандални клубове и дружества. Великата ложа на Англия си дава сметка, че е заподозряна, и бърза да убеди властите, че не ги заплашва с нищо. За да документира всяко свое действие, тя започва да води официални протоколи от заседанието си на 25 ноември 1723 г.

Същата година се появява прословутата “Конституция”, написана от Джеймс Андерсън. Същата се превръща в настолна книга за английските, а впоследствие и за всички масони. От нея са взети някои от основните правила на Конституциите на сега съществуващите свободнозидарски общности по цял свят.

След разгрома на Стюартите, главният поток на масонското движение се пренасочва от Англия към Франция. За няколко десетилетия са изградени над 600 масонски ложи, в средите на които израстват най-големите реформатори на XVIII век – Волтер, Франклин, Кондорсе, Мирабо, Дантон, Робеспиер, Лесинг, Лафайет и много други.

Сред тях има и не малко представители на католичеството, които впоследствие създават протестантското движение вследствие на отлъчванията, предприети от Климент XII и Бенедикт XIV.

Масонството в САЩ

Масонството намира особено плодородна почва в Америка. На 4 февруари 1789 г. Джордж Вашингтон е избран за първи американски президент и полага клетва пред Великия магистър на Великата ложа на Ню Йорк Робърт Ливингстън.

През 30-те години на XIX в. в САЩ се появява силно антимасонско движение. Разтурени са над 2000 американски ложи и дори е сформирана антимасонска партия, която намира място в Сената. По-късно един от нейните членове, бившият масон Милард Филмор, става 13-ти президент на страната. Скоро тази реакция заглъхва.

Масонската символика присъства в много държавни документи на САЩ, включително и върху паричните знаци - като пирамидата, всевиждащото око и логото "Нов световен ред". През последните десетилетия настъпиха промени в американското масонство, което допусна в редовете си жени и чернокожи. Напоследък броят и влиянието на масоните в САЩ намалява, което съответства на засилващата се криза в традиционните протестантски църкви на САЩ.

Масонството в Русия

Масонството е много популярно в Русия при управлението на императрица Екатерина II (1762-1796). Но след Френската революция тя преосмисля политиката си в консервативен дух. От Русия са изгонени всички французи с либерални идеи, въведена е строга цензура върху печатните книги, закрити са всички частни печатници.

Руското масонство преживява нов разцвет при владичеството на Александър I (1801-1825 г.). На масонството се противопоставя архимандрит Фотий (Спаски). Чрез откритото му разобличаване той успява да наложи закриването на всички масонски ложи, да принуди дошлите от чужбина масони-разложители да напуснат пределите на Русия. Борбата срещу масонството рязко се засилва след неуспешния опит за преврат на републикански настроените декабристи през 1825 г.

След Февруарската революция през 1917 г. министър-председател става масонът Керенски, а от 29 члена на неговото правителство 23 са масони. Странно защо Октомврийската революция на болшевишката партия не ликвидира масонството в Русия и то продължава своята дейност относително легално до обявяването му за забранено чак през 1940 г.

Масонството в България

На 17 януари 1914 г. Димитър Ведър – масон в ложа “Affability № 137” в Манчестър, д-р Христо Стойчев и Стоян Джубелиев – членове на френската ложа “Tolerance de Cordiality № 155”, Петър Мидилиев, Стефан Тодоров, Димитър Мустаков, д-р Константин Станишев, Тома Карайовов и Драган Тъпков (членове на ложи в Солун) и Георги Ангелов основават ложа “Заря” – София, под послушанието на Великата ложа на Франция.

Едни от първите, които са привлечени в братството на ложа “Заря” през 1914 г., са Александър Теодоров-Балан, полковниците Александър Протогеров и Петър Дървингов, Александър Цанков, Ефтим Спространов, Димитър Мишев. Масонството обаче не получава широко разпространение.

На 30 септември 1930 г. военният министър генерал Никола Бакърджиев забранява със заповед участието на действащи офицери в ложите.

Българските масоните посрещат 1933 г. с числен състав от 478 братя. “Работилниците” се трудят добре, атаките към Великата ложа на България са парирани, а международните контакти се увеличават.

На 19 май 1934 г. е извършен държавен преврат. Шестима министри от правителството на Кимон Георгиев са членове на “братството”. Това не е нищо ново за Великата ложа на България. Тя винаги е била в пряк допир с властта. Преди това в правителството на Александър Цанков масоните са петима. Министерският съвет на Андрей Ляпчев е включва шестима. Толкова са и в кабинетите на Никола Мушанов, на Пенчо Златев, на Андрей Тошев и на Георги Кьосеиванов. Осем са в правителството на Богдан Филов. Не е смущаващо, че министър-председателят Кимон Георгиев е член на ложа “Светлина”, а Великият майстор на Великата ложа на България Петър Мидилиев е вътрешен министър. Останалите братя са Константин Баталов, Янаки Моллов, генерал Пенчо Златев, Петър Тодоров, Димитър Атанасов, Никола Захариев и Тодор Кожухаров. Основният вдъхновител на преврата генерал Дамян Велчев също е деен член на ложата.

В конкретния случай от 19 май масоните в правителството на Кимон Георгиев неволно стават участници и полагат политическите основи на една доктрина, която ще закрие ложата само след седем години.

Масонските ложи в България са забранени през 1941 г. със закон, подписан от цар Борис III. Тези забрани през ХХ в., започнали с поставянето извън закона на масонството в нацистка Германия през 1933 г., вероятно са следствие от антимасонските настроения, които съпътстват развитието на свободното зидарство от началото на неговата официализирана история.

Българската държава, която е лоялен съюзник на Райха, не може да търпи организация, обявена от него за враг на човечеството. Политизирането завладява и самата ложа, което е предопределящо за съдбата й. От една страна застават Александър Цанков, Богдан Филов, Петър Габровски, Асен Кантарджиев, както и някои индустриалци, печелещи добре от търговията с Германия, като Димитър Савов или Павел Спасов. От друга са антигермански настроените братя, които виждат в хитлеризма най-голямата опасност за страната: Венелин Ганев, Асен Златаров, Стойчо Мушанов, Атанас Буров, Кимон Георгиев, Димо Казасов, Дамян Велчев, Никола Петков.

Опитвайки се да изпреварят събитията, през септември 1940 г. е свикан велик масонски събор. На него е решено: “Великата ложа на България и всички нейни поделения – свободнозидарски ложи в страната под нейно послушенство, се саморазтурят и от днес престават да съществуват."

На 24 декември 1940 г. народното събрание по спешност приема печалният Закон за защита на нацията. С него се забраняват всякакви тайни и международни организации на територията на царството и се “урежда” положението на евреите. Законът обаче влиза в сила след една година и това е единственият компромис, който “свободните зидари” са успели да вземат от братята си в правителството. Времето е достатъчно за уреждане на финансовите въпроси и изнасяне на най-ценните архиви и документи.

След “приспиването” на ложата остават живи старите контакти и чувството за братство. Това добре личи и в обстановката около 9 септември 1944 г., когато “свободните зидари” Кимон Георгиев, Димо Казасов, Венелин Ганев, Дамян Велчев, Никола Петков проявяват типично масонско единодействие. Те и част от антихитлеристки настроените братя в България живеят с вярата, че страната ще тръгне по нов път. Някои от тях дори влизат в ОФ, други допринасят за установяване на новата власт.

Никога след 1944 г. масонската ложа в България не прави опит да възобнови дейността си. Особено след статията на Георги Димитров в „Работническо дело” от 22 юли 1946 г.: „Масонските ложи са в същото време чужди шпионски и предателски агентури. Те са опасност за свободата и независимостта на нашия народ и нашата страна. Масонските ложи са национална опасност за нашата страна и те безусловно трябва да се ликвидират.”

Макар че масонството не изиграва такава роля в живота на страната ни, каквато е имало в САЩ, Франция, Германия и Русия, то безспорно е явление в българския обществено-политически и културен живот. Въпреки краткото си организирано и пълноценно съществуване (1914-1941 г.), то оставя своите следи в развитието на страната. Значението му не е толкова голямо, както твърдят най-ревностните му поддръжници и врагове, но в никакъв случай не е незначително, каквото е мнението на незапознатите с принципите, организацията и членския му състав.

Първите стъпки за възстановяване на българското масонство след началото на демократичните промени са направени през 1991 г. През 1992 г. 28 души са приети от масонска ложа в Югославия. Към тях се присъединяват и седем, приети в мюнхенската ложа “Лесинг”.

Чак през 1997 г. е възстановена Великата ложа на България, чието пълно име е Велика ложа на старите свободни и признати зидари на България. Тя е призната от масонската общност за приемник на “приспаната” през 1941 г. Велика ложа на България. Движещата сила при преодоляване на вътрешните трудности е постулатът: “Всички сме братя масони, нуждаем се да създадем силна Велика ложа.”

На 20 септември същата година е извършен ритуалът “внасяне на светлина” и в България отново има организирано национално “зидарско” движение.

Мнозина от българските политици, бизнесмени и културни дейци членуват в ложи или в парамасонски организации като Ротари клуб и Лайънс клуб.

Вицове, юни 2016 г.

Народе????

СмЕх/Таралеж/ 


Курортен хотел. Мъж влиза сутринта в ресторанта да закуси:
- За мен, моля, две варени яйца. Едното недоварено, почти течно, а другото - много студено. А също и печени колбаси, но почти изстинали, две изгорени препечени филийки и масълце от фризера. Към това можете да ми донесете много слабо кафе, почти топла водичка.
Шашнат келнерът му казва:
- Много сложна поръчка. Не знам колко ще Ви се наложи да чакате.
Мъжът:
- Така ли? А вчера ми я донесохте за броени минути...

***

В последния епизод, малката булка ражда от Рич Форестър!

***

Навремето ядяхме домати, защото нямахме пари за кебапчета,  сега ядем кебапчета защото няма пари за домати.

***

Пощальонът спира да гребе, слиза от лодката и с кисела физиономия връчва на пазача на фара писмо. Той го взима и казва:
- Ако и следващия път дойдеш при мен такъв кисел, ще се абонирам за ежедневник!

***

Програмистите са в непрекъснато съревнование с Вселената. Създават все по-прости за боравене програми с които да могат да работят все по-глупави потребители, докато вселената създава все по-големи идиоти. Засега Вселената води.

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/


четвъртък, 23 юни 2016 г.

Резултатът от референдума във Великобритания! Остава ли в ЕС?

Извадка от гласуването днес предвижда резултат от 52% в полза на оставане в ЕС.




Стрелба в кино в Германия, около 50 души са пострадали

Тежковъоръжен и маскиран мъж е открил огън в германско кино, съобщава "Билд". Ранени са около 50 души. Няма засега информация за убити.

Нападателят се бил барикадирал в киносалона в провинция Хесен, град Фирнхайм, близо до Франкфурт и взел заложници.

Около сградата веднага са били разположени командоси и спецчасти за борба с тероризма.

Информациите все още са противоречиви. Според германските медии нападетялт е застрелян от полицията.

Други съобщават, че повечето хора са пострадали от сълзотворен газ, а не от изстрели.

Във ВСС ще става каквото каже Цацаров, или нищо...

Скандалите във Висшия съдебен съвет вече избухват дори и по най-невероятните поводи. В четвъртък на заседанието на Пленума (общото заседание на съдии и прокурори – б. ред.) се вдигна сериозна патардия при обсъждане на предложение на главния прокурор Сотир Цацаров за оказване на помощ на магистратите в пограничните райони. Той настояваше за създаване на работна група към Пленума, която да предложи колко пари и хора трябва да бъдат изпратени в помощ заради бежанския поток.

Накрая разговорът приключи с тежък драматизъм, укори и напускане на заседанието от страна на Цацаров. Той остана крайно недоволен, че бившият представляващ член на ВСС Соня Найденова си позволи да предлага алтернатива на неговото предложение. Резултатът бе оттегляне на точката от самия Цацаров и напускане на залата. След него си тръгна и шефът на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев.

В началото Цацаров повтори пред ВСС предложението си, за което медиите бяха информирани преди седмица – в пограничните съдилища и прокуратури да се поемат транспортните и квартирните на магистратите, които да бъдат командировани.

Думата взе Соня Найденова, която започна изказването си с уговорката, че няма да коментира начина, по който тази допълнителна точка е включена в дневния ред, съобщава сайтът "Правен свят". Тя се обяви против създаване на обща работна група към Пленума на ВСС, защото Законът за съдебната власт не позволява това. Найденова напомни, че съдийската и прокурорската квота трябва да решат този въпрос сами. После Пленумът може да реши въпроса за парите.

Найденова обясни, че съдийската комисия за натовареността на магистратите вече работи по въпроса, защото се самосезирала от медиите за инициативата на главния прокурор.

След нейното изказване шефът на ВАС Георги Колев поиска да се анализира дали и административните съдилища нямат нужда от помощ.

Тогава думата взе Цацаров, който директно започна с нападките: "Надявах се поне по този проблем да успеете да надскочите дребнотемието и озлоблението, г-жо Найденова. Сега се убедих, никога няма да го надскочите. Живеете в свят на комисии, стратегии, споразумения и прочие. Идете в Царево и Свиленград и ще видите, че комисиите и стратегиите не помогнат", обясни той.

В края на изказването си той коментира, че проблемът на Найденова се крие не в Закона за съдебната власт, а в това, че именно той прави предложението.

"Защото тези хора по места работят с такова натоварване, че проблемите, които считаме за важни – комисии за атестиране, квоти, колегии - са толкова далеч от тях. За съжаление техните проблеми са толкова далеч от нас… те си мислят, че сме тук да си приемаме вътрешни правила. Подходът, предложен от вас, няма да бъде решен до 15 юли. Живеете в света на противопоставяне, стратегии и т.н. Трябва да имаме уважение към труда на колегите, които в момента също гледат дела. Отидете в съдебната зала и вижте как се решават 30 дела и тогава мислете за противопоставяне и всичко друго", каза Цацаров.

После обяви, че прокурорската колегия може сама да реши проблема. Той обаче не спря дотук и сам описа положението във ВСС, но с ирония: "Живейте в света, в който в съдийската колегия доминират хора на прокуратурата, в прокурорската Цацаров си е установил властта, а пък при избора на... какво беше там - директор на НИП фактическото мнозинство е пак в ръцете на Цацаров и Колев. Давайте интервюта, смятайте, че хората, които работят по граничните райони, ви слушат... Много се лъжете."

Той упрекна Найденова, че не го подкрепяла по семейни причини, което било "низко". Съпругът на Соня Найденова беше шеф на отдел във Върховната административна прокуратура до момента, в който Найденова не започна да се опъва на мнозинството във ВСС. След това той вече не беше шеф на отдел в административната прокуратура.

"Това е много - как да го нарека – низко е, г-жо Найденова! Низко е, защото аз го предлагам, низко е, защото вие трябва да сте опонент на това, низко е, защото вие имате лични и семейни причини за това, низко е, защото отново трябва да развиете тезата, че главният прокурор се намесва в работата на съдилищата!", каза Цацаров и обяви, че ще разреши проблемите на прокуратурата без Найденова. Така той напусна залата.

Светла Петкова, която винаги плътно е подкрепяла иницитивите на Цацаров, упрекна Найденова, че едва ли не искала да прави анализи. Не се разбра какво лошо има в анализите, но в случая това бе използвано като мръсна дума.

Соня Найденова отново взе думата и изрази съжаление, че Цацаров "недопустимо" прехвърля "човешки и лични симпатии и антипатии към членове на ВСС, което се предава и на останалите".

Калин Калпакчиев подкрепи Найденова и се опита да извади позитивите от ситуацията.

"Поведението на главния прокурор по отношение на г-жа Найденова е неприемливо. Не може един главен прокурор да си позволи такова неуравновесено поведение, което съдържа обидни квалификации към колега и да отправя обвинения. Той изрази своите демони. Никой не е казал, че той иска да се меси. Но разкри скритите си мисли. Това поведение е абсолютно неприемливо – колегиално, професионално и от каквато и да е точка", каза Калпакчиев.

ВСС не реши нищо по въпроса, защото Цацаров беше оттеглил точката и напуснал заседанието.


Къде колко струва морето на Балканите

Най-евтиното настаняване за туристите е в Черна гора, а най-евтината храна е в България, пише македонското електронно издание „МКD-NEWS" в препоръките в избора на летуване.

Според изданието Черна гора е предпочитана дестинация за македонските туристи. Настаняване в Будва и в Херцег Нови може да се намери и за 8 евро на вечер, а в Петровац за 9 евро. В Чане самостоятелна къща от 60 кв. м. струва 20 евро на вечер.

Плажните чадъри по черногорските плажове се заплащат, като в Рафайлович цената е 1,5 евро, а в Будва 5 евро в началото на сезона и 10 евро в най-натоварените месеци.

Рентакарите са около 20 евро на ден. Цената на такси е 1 евро за начало на пътуването и 80 евроцента на км.

Македонското издание предупреждава, че таксиджиите „надуват" цената за чужденци.

В Хърватия в зависимост от местоположението цените на легло в апартамент се движат от 25 до 35 евро. Заплащането е в куни.

„МКD-NEWS" уточнява, че цените в кафенетата са като в Македония.

Рентакар на ден е 50 евро, а за 8 дни 300 евро.

В Гърция, която е най-популярната туристическа дестинация в Македония, може да се намери стая за 7 евро на вечер. Туристически плюс е, че чадърите и шезлонгите не се наемат поотделно, а само срещу поръчана напитка, които струват около 3 евро. Ако и това е скъпо, в началото на сезона туристите могат да си купят шезлонг за 12,5 евро, чадър за 5 евро, воден дюшек за 3-12 евро. В различните магазини и пазари, цените могат да се движат в рамките на 30 %, а млечните продукти са по-скъпи отколкото в Македония.

„МКD-NEWS" препоръчва храната да се купува от хирпермаркети, където хляба струва около 1 евро, 1 л. мляко - 1,5 евро, 6 яйца - 1,2 евро, 1 кг. кашкавал или шунка около 10 евро.

Изданието предупреждава в никакъв случай да не се поръчва „турско кафе", защото гърците са чувствителни и го наричат „гръцко кафе".

В Гърция рентакар струва 30 евро на ден, мотоциклет „скутер" - 20 евро, велосипед - 5-10 евро.

В България 10-дневен престой в Слънчев бряг може да се намери и за 70 евро. Цената на храните и напитките е сравнително ниска. Бирата се пие за 1 лев също като кафето.

Четиричленно семейство може да обядва в ресторант за 20 лв.

Парче пица на плажа е 4-7 лв., а българските кебапчета са по 3 лв.


Вътре или вън?

Днес Великобритания ще реши своята съдба и тази на Европейския съюз. Дългоочакваният референдум "За" и "Против" оставане на страната в ЕС може да се окаже най-важното събитие за тази година - както в географски, така и в политически спектър.

През последните два месеца много предварителни проучвания показват, че вотът е разделен наравно, така че сигурни прогнози за резултатите от референдума не могат да се направят дори ден преди неговото провеждане.

Един от най-важните въпроси, които стоят при излизане на Великобритания от ЕС, е какво ще стане с милионите граждани на Европейския съюз, които в момента работят и живеят на Острова.

Отговор на този въпрос обаче няма. Това ще бъде решено, когато станат ясни резултатите от референдума и при излизане на Великобритания от ЕС. Тогава ще бъде сключена сделка между управляващите и европейските власти.
Решението за провеждане на референдум бе взето от премиера Дейвид Камерън, чиято идея за допитването е предизборно обещание.

Премиерът на Великобритания неколкократно заяви своята позиция, че ще гласува "за" и иска страната му да остане в Европейския съюз.

Именно за това той вече е договорил нови условия за членството на Великобритания в ЕС, които ще влязат в сила единствено, ако страната гласува за оставане.

"Специалният" статут на Великобритания решава някои от проблемите, които британците не харесват в ЕС.

Социалните помощи и детски надбавки за емигранти са един от проблемите, които британците искат да бъдат решени.

В случай, че Великобритания гласува за излизане от ЕС, то това би отнело до 2 години. В това време страната ще продължи да бъде пълноправен член до окончателното подписване на излизането.

Не за пръв път Великобритания ще решава съдбата си в ЕС. През 1975 година на Острова отново има референдум със същия въпрос, само две години след присъединяването на страната към Европейския съюз. Тогава британците решават да останат. Днес, 41 години по-късно ЕС изглежда различно, навлязъл е много повече в живота на хората на Острова и именно тези доводи ползваха съпартийците на Дейвид Камерън, за да натиснат премиера да проведе допитването. Въпреки че Камерън е "за" оставане, то много от депутатите и дори министри в кабинета на премиера изказаха своето мнение, че са "против" оставането на Великобритания в Съюза. 

Урните за гласуване отварят в 7 часа сутринта местно време. Първите резултатите от допитването можем да очакваме около полунощ.

На тази дата: 23 юни 1868 г. Кристофър Шолс получава патент за пишеща машина

/Таралеж/ 

1868 г. Кристофър Шолс получава патент за пишеща машина. Патентованият от него и Самюъл Соул и Карлос Глидън модел е първият, при който скоростта на писане с машина надхвърля тази на писане на ръка.

Първата реална идея за създаване на пишеща машина патентова английският инженер и изобретател Хенри Мил. През 1829 г. британецът Уилям Остин Бърт пък патентова машина, която той нарича типограф. Именно тази машина в Музея на науката в Лондон е определена като първата пишеща машина.

През следващия период изобретатели от други държави патентоват различни пишещи машини. През 1845 г. - Чарлз Търбър (САЩ), след няколко патента създава христографа. През 1855 г. италианецът Джузепе Равица създава прототип на пишеща машина, при който за първи път пишещият има възможност да вижда написаното. През 1861 г. бразилският свещеник Франсиско Жоао Азеведо създава с подръчни средства собствена пишеща машина, за което е награден със златен медал от император Педру I.

През 1864 г. австрийският изобретател Петер Митерхофер създава пишеща машина, която никога не е изработвана за масова употреба. През 1865 г. датчанинът Размус Малинг-Хансен създава пишеща машина, наречена „Пишещото кълбо на Хансен”, която влиза в масово производство през 1870 г. и, въпреки недостатъците си и краткото съществуване като технология, е първата пишеща машина, разработена за търговски цели.

От практическо значение за развитието на производството на пишещи машини, обаче е именно патентованата пишеща машина на Кристофър Шолс. Пет години по-късно фирмата Ремингтън и синове започва производство на пишещи машини за масова употреба, а през 1878 г. същата фирма патентова пишеща машина с използване на големи и малки букви.

Любопитен факт е, че сред нововъведенията на Шоулс е и клавиатурната подредба QWERTY, която се използва и днес при компютърните клавиатури. Името идва от първите шест клавиша, разположени на най-горния буквен ред. При работа с неговата машина напечатаният текст можел да се види едва след изваждане на листа от устройството.

На първите пишещи машини, изобретени от Шоулс, буквите върху клавишите били подредени по азбучен ред в две редици. Можело да се печата само с главни букви, а цифрите 0 и 1 изобщо ги нямало - вместо тях се ползвали буквите I и О. С течение на времето скоростта на печатане ставала все по-голяма и тези машини започнали да показват проблеми: отделни бутони не можели да се върнат на своето място и постоянно се смесвали един с друг. Много често при опити да се разделят бутоните се стигало до разваляне на пишещата машина.

Това се случвало, защото в английската азбука имало много съседни букви, които често се използвали една с друга, за да се образува дума (например P-R, N-O и т.н.). Така съседните клавиши се притискали един в друг и лесно се чупели. Тогава производителите на пишещи машини проучили въпроса и разработили клавиатура, при която често срещаните букви в текста били поставени далеч една от друга. Така се появила т.нар. QWERTY клавиатура.

Вицове, юни 2016 г.

Пазете се от слънцето!

СмЕх/Таралеж/ 


- К'ви са тия билети?
- За делфинарника във Варна
- Делфинариум се казва.
- Баба ти на село свинете в свинариум ли ги гледа?

***

В Нова Зенландия канибали изяли английският посланник. Англия праща протестна нота до Нова Зенландия.
Отговорът на Нова Зенландия - добре де, Вие пък изяжте нашият посланник в Англия и сме квит.

***

Интересно, дали котаракът разбира, защо ние сме такива големи, а той е малък? Струва ми се, че той си мисли, че причината е в това, че ние го храним малко.

***

Уморени от борбата срещу кражбата на продукти, шефовете на кланицата набират вегетарианци за персонал.

***

Гости питат домакините:
–Защо котарака ви непрекъснато търчи насам-натам?
–Кастрирараха го вчера.
–Е, и?
–Не може да свари да отменя срещите си...

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/


сряда, 22 юни 2016 г.

Парламентът засекрети разследването на махленската свада на Митьо Очите

/Таралеж/ 

Вътрешната комисия в парламента засекрети разследването на стрелбата по Митьо Очите.

В комисията бяха привикани министърът на вътрешните работи, заместник главният секретар на МВР и шефът на полицията в Бургас.

Преди да бъде взето решението министър Бъчварова аргументира закриването на заседанието с това, че може да бъдат разкрити подробности по разследването, което да попречи на по-нататъшните дейности.

Изненадващо е засекретяването на фона на твърденията на премиера Борисов, че става въпрос за махленска свада.

Една махленска свада на кандидат зет с бивш затворник - пореден инцидент за паркомясто. Така определи премиерът Бойко Борисов пред журналисти престрелката в Слънчев бряг.


Руските учени със задача от Путин: Да изобретят телепортацията до 2035 г.

/Таралеж/ 

Телепортация, квантови компютри, пълна сигурност и безпилотни системи - това ще превърне Русия в глобален технологичен лидер до 2035 г., поне според новата "Национална техническа инициатива", съобщи руският в. "Комерсант".

Руското правителство е свикало междуведомствена работна група с участието на вицепремиера Аркадий Дворкович, която ще обсъжда изпълнението на плановете, дело на Агенцията за стратегически инициативи от името на президента Владимир Путин.

Бъдещето на Руската федерация е разделено на два етапа - 2018-2025 г. и 2025-2035 г.

За първия период амбициите са скромни - 5G покритие, което според специалистите ще се появи като опция за бизнеса до 2020 г. Тук са и амбициите за "родна" операционна система, която да пази домакинствата от кибератаки и да управлява автомобили без шофьор - все постижими неща в следващото десетилетие.

На втория етап обаче се разчита инициативата да се стегне и да започне работа по тежките въпроси - телепортацията, абсолютната компютърна сигурност чрез квантови компютри, самите квантови компютри, и невроинтефейса (директен контакт между мозъка и компютъра). В интерес на истината, по последните две се работи. Това подчертава е Александър Галицки, основателят на руския венчър фонд "Almaz Capital Partners", който работи в Москва и Силиконовата долина.

"Що се отнася до телепортацията - да, сега тя изглежда фантастично, но Станфорд вече осъществи успешен експеримент в телепортация на определени молекули на близко разстояние. И много от съществуващите днес открития са се появили първо във филми в жанра на научната фантастика преди двадесет години...", казва още той.

Само за 2016-2018 г. и проекта за безопасен интернет SafeNet, който трябва да намали киберпрестъпността наполовина, руският данъкоплатец ще плати 10 млрд. рубли или 157 млн. долара.

Кабинетът ще обсъжда защо Турция не приема обратно мигранти

Министерският съвет ще утвърди на днешното си редовно заседание Протокол между правителствата на България и Турция за прилагане на Споразумението за обратно приемане на незаконно пребиваващи лица, подписан на 5 май 2016 г. в Анкара, съобщава Би Ти Ви.

Според споразумението между Европейския съюз и Турция от преди няколко месеца, южната ни съседка се съгласява да приема нелегални имигранти обратно в замяна на конкретни договорености с Европа. Преди седмица обаче стана ясно, че Турция не приема обратно нашите мигранти.

Тогава премиерът Бойко Борисов посочи, че от 200 души, които страната ни е върнала, сме получили 200 отказа.
Управляващите отказват да коментират дали причина за отказа е нежеланието на България да се включи в общ военен флот с Турция в Черно море.
Очаква се също министрите да одобрят предложения за промени в оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" 2014-2020 г.

В дневния ред на заседанието са Наредба за администриране на нередности по европейските структурни и инвестиционни фондове, както и постановления за правилата за разглеждане и оценяване на оферти и сключването на договорите в процедурата за избор с публична покана от бенефициенти по еврофондовете и за определяне на детайлни правила за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по новите оперативни програми.

Министрите ще обсъдят предложения за промени в Закона за здравното осигуряване и промени в състава на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт.